Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Hałas na niskich obrotach od czego to może być ?

Jame$
21-04-2013, 20:22
Witam mam problem a mianowicie wyraznie hałasowanie jakby z okolic skrzy ni?,zawieszenia? zwróciłem uwagę ze halas jest słyszalny na biegach podczas niskich obrotów(jakby chrobotanie) a na małych nie równościach stukanie jakby z tego samego miejsca.. Dodam ze przy zakręcie odciazajac kolo chrobotania nie słychac . Jeśli ktoś orientuje się co może być przyczyną bardzo prosze o pomoc, Pozdrawiam

czarny145
22-04-2013, 20:31
hałas wystepuje ponizej 1100 obr?

Jame$
23-04-2013, 16:43
Muszę sprawdzić, najprawdopodobniej bedę w weekend w domu sprawdze i napiszę, na pewno nie chodzi o to że auto przygasa z powodu zbyt niskich obrotów..autem nie szarpie tylko słychać dziwny hałas. Może to być związane z mechanizmem różnicowym czy raczej nie? a może jakieś łożysko w skrzyni? Dodam jeszcze że w momencie zmiany biegu i puszczenia sprzęgła słychać też takie "cyknięcie" ale nie wiem czy to jest związane z usterką z tematu czy to jeszcze coś innego..;/?

lol500
23-04-2013, 17:51
sprawdź czy po wciśnięciu sprzęgła hałas ustępuje

Jame$
27-04-2013, 11:25
hałas(chrobotanie) wystepuje na niskich obrotach przy wciśnięciu gazu jak puszcze gaz czy wcisnę sprzegło to tak nie hałasuje.Zawieszenie sprawdzone na stacji diagnostycznej i nie ma ponoć nigdzie luzów a na nierownościach równiez słychać podobny dzwięk. słychać też taki "strzał'' przy szybkim puszczaniu sprzęgła Objawy wskazują na usterkę sprzegła bądz skrzyni? ale dziwni mnie to że sprzęgło dobrze wysprzęgla a podczas jazdy na żadnym biegu nic nie przerywa..;/ ma ktoś jakiś pomysł? Może poduszka pod skrzynią?

Jame$
05-05-2013, 13:56
Byłem u dwóch mechaników jeden twierdzi że to kończąca się skrzynia( co mnie troche dziwi bo biegi wchodzą w miarę płynnie nic nie przerywa) drugi z kolei twierdzi że to nie skrzynia bo skoro z tym chrobotaniem przejechałem ponad 1000km i się nie rozleciała to nie może być to i obstawia coś w zawieszeniu, najprawdopodobniej łącznik ale problem w tym że nie czuć tam luzu..;/ Miał ktoś podobne objawy bądz wie co to może być chciałbym poznać rózne możliwości zanim w drodze mi coś konkretnie siądzie lub oddam auto do wyjmowania skrzyni... dodam jeszcze ze po przejechaniu 200km od ostatniej wizyty u mechanika mam wrażenie ze biegi wchodzą jakby jeszcze lżej ale może to być spowodowane wyższą temperatura w ostatnim czasie przez co olej w skrzyni staje sie bardziej rzadki? Pozdrawiam

karolfocus
05-05-2013, 15:42
a może wysprzęglik się kończy?

Jame$
06-05-2013, 23:27
hymmm ale wysprzęgla dobrze.. a czy "strzały","cyknicie" przy puszczaniu sprzęgła mogą być spowodowane łożyskiem oporowym? Jednak na biegu jałowym nie ma dodatkowego hałasu z okolic sprzęgła tylko po jego puszczaniu jest cyknięcie??

karolfocus
07-05-2013, 19:05
właśnie cykanie i stukanie na pedale to oznaki końca wysprzęglika i sprzęgła , ja to samo właśnie przerabiam. a zajrzyj jeszcze pod samochód i zobacz czy Ci się nie poci pomiędzy skrzynia a silnikiem jak tak to walnięty też jest uszczelniacz wału tylni.

salom
07-05-2013, 19:20
Strzały i cyknięcie przy naciskaniu i puszczaniu pedału sprzęgła, świadczą o pękniętej sprężynie centralnej w docisku sprzęgła. Aby to sprawdzić, trzeba zdjać skrzynię biegów i sprzęgło.

hexa
07-05-2013, 19:36
Witam, stukanie/terkotanie slyszalne jakies 2 sek. w zakresie 1000-1300 obrotów po przegazowaniu pod 2000 obroty i calkowitym puszczeniu gazu . Wystepuje ze sprzeglem i bez na luzie czy na dowolnym biegu. Dzwiek podobny do padnietej dwumasy. (mam wymieniona dwumase jakies 3 miesiace temu) Pozdrawiam i prosze o pomoc.

Jame$
08-05-2013, 10:26
hexa a może poducha pod skrzynią walnięta?

Karolfocus: długo jezdziłeś z tym cykaniem sprzęgła? W razie co nie ma potrzeby wymiany całego sprzęgła wystarczy sam wsyprzęglik? Czym się objawi kompletne zepsucie wysprzęglika nie da rady wrzucić biegu? Ma ktoś jeszcze jakieś sugestie co do tego chrobotania na niskich obrotach dodam że na 1 biegu tego raczej nie słychać i na 5 raczej też nie słyszałem, Dzięki za pomoc

karolfocus
09-05-2013, 20:26
znaczy u mnie to cykneło raz a porządnie i zaczelo sie slizgac sprzeglo. a samego wysprzeglika nie da rady zmienic bo trzeba skrzynie sciagac. a jak wysprzeglik padnie to biegu nie wrzucisz.

Jame$
07-09-2013, 08:18
Witam mineło troche czasu więc może ktoś miał podobny problem i wie co może być przyczyną? byłem u 4 mechaników żaden nie jest pewien co to może być.. skrzynia raczej wykluczona chrobotanie i pukanie najprawdopodobniej dochodzą z zawieszenia natomiast nikt luzu nigdzie nie znalazł;/ uważacie że przegub może stukać i chrobotać?nie tylko przy skręcaniu? dodam że to nie jest pukanie charakterystyczne dla padającego przegubu.. ręce opadają, hałas irytuje i nie wiadomo co jest grane. z góry dzięki za pomoc!

Jame$
31-10-2013, 19:10
Problem rozwiazany: wymieniłem amortyzator oraz pękniętą osłonę przegubu zew. Od tej pory odgłosy chrobotania i stukanie wyeliminowane ;) Pozdrawiam