Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Czy płyn wspomagania zmienia kolor?

piast9
22-04-2013, 16:15
Witam wszystkich bardzo serdecznie:)
Czy po zalaniu (całkowita wymiana) płyn od wspomagania po pewnym czasie zmienia kolor? Kupiłem płyn dedykowany do Forda Mondeo (2.0 TDCI 2008) - marki STP w środku butelki ma on kolor blado różowy prawie bezbarwny. Po wymianie po powrocie do domu kolor płynu w zbiorniczku (pod maską) jest dość intensywnie różowy (czerwony). Czy to możliwe, że płyn wspomagania zmienia kolor i na dodatek tak szybko? Nie chciało mi się czekać więc nie patrzyłem na ręce mechanika, wróciłem po godzinie i było zrobione. Nie wiem co tak naprawdę w warsztacie robili (warsztat sprawdzony, ale nie serwis Forda). Może nie wymienili, albo nalali inny niż dałem? Z buteleczki jaką dałem (prawie litr) z płynem prawie całość zostało zużyte, a wokół pod zbiorniczkiem sporo nachlapane, więc chyba coś robili... Nie wiem co myśleć, ale nie chciałbym, żeby mi coś padło bo podmienili płyn na inny tańszy lub tylko dolali (nalane było sporo ponad max, wybrałem nadmiar), a resztę "pożyczyli"... Wcześniej z tego co pamiętam, też nalany był różowy płyn (patrząc od góry i świecąc latarką do środka, bo patrząc i podświetlając z zewnątrz przez plastikowe ścianki pojemnika miał kolor zielony).
Pozdrawiam
Piast

Hansolo
22-04-2013, 16:34
Może po prostu odciągnęli to co było w zbiorniczku i uzupełnili do pełna nowym.

gucioj
22-04-2013, 19:47
Kolor płynu to chyba raczej powinien blaknąć a nie robić się bardziej intensywny. A stan z tego co się dowiadywałem to sprawdzamy na ciepłym silniku na zimnym będzie mniej, coś około minimum.

piast9
22-04-2013, 19:48
No nie wiem, trochę nachlapane jest płynem poniżej zbiorniczka, więc może spuszczali, kwestia tego co mi do środka potem nalali ...

gucioj
22-04-2013, 19:53
nie wiem ale ja akurat mam kolor zielony a jak spuszczałem stary to był taki mętny wyblaknięty, no chyba ze ktoś wcześniej coś dolewał innego.

radekrogo
22-04-2013, 20:14
Tez mam taki mętny zielony, od nowości już 4 lata,czym ty można zastąpić żeby w serwisie nie płacić po 20 euro za litr ?

piast9
22-04-2013, 20:28
Ja kupiłem STP - 29 zł za prawie litr: PŁYN DO WSPOMAGANIA 0,946L STP ( BI071295 )

radekrogo
22-04-2013, 20:34
Chodzi mi o spec.bezy Renomy nie robić

piast9
22-04-2013, 20:35
Kolor płynu to chyba raczej powinien blaknąć a nie robić się bardziej intensywny.
Olej silnikowy czernieje to może i płyn pod wpływem temperatury i ciśnienia ciemnieje... pocieszam się oczywiście...

Bump: Może po prostu odciągnęli to co było w zbiorniczku i uzupełnili do pełna nowym.
Trochę nie na temat -ale widzę, że auto z takim samym silnikiem - ile Koledze auto w mieście / w trasie pali?

Martini3g
22-04-2013, 21:28
W mondeo IV ma być płyn koloru zielonego (elektryczna pompa wspomagania), a w mondeo III różowy/czerwony (mechaniczna pompa wspomagania). Tu linki do olejów:
zielony:
http://ford.sklep.pl/product-pol-15233-olej-ukladu-wspomagania-kierownicy-DP-PS-Ford-1L-1384110.html
czerwony:
http://ford.sklep.pl/product-pol-15232-olej-ukladu-wspomagania-kierownicy-Ford-1L-1590988.html
PS jak się mylę to mnie poprawcie:p

gucioj
22-04-2013, 22:14
Tez mam taki mętny zielony, od nowości już 4 lata,czym ty można zastąpić żeby w serwisie nie płacić po 20 euro za litr ?
Dla mnie znajomy przywiózł płyn z angli, a jeśli kupisz płyn jasno zielony to się nie przejmuj bo teraz takie produkują ja kupiłem (załatwiłem) jeszcze ten ciemniejszy.

Hansolo
22-04-2013, 23:55
Olej silnikowy czernieje to może i płyn pod wpływem temperatury i ciśnienia ciemnieje... pocieszam się oczywiście...

Bump:
Trochę nie na temat -ale widzę, że auto z takim samym silnikiem - ile Koledze auto w mieście / w trasie pali?

Za dużo oczywiście.Po mieście,na krótkich odcinkach około 9-10 l,w trasie Lębork-Stawiski (okolice Łomży ) 400 km,jak jade spokojnie do 140 km/h to 6,9-7,2,a jak pałuję to 8,2.Demon ekonomiczności to nie jest,ale co tam.Jak chcę jechać ekonomicznie to jadę chwilę,a później zapominam i po ekonomice.

piast9
23-04-2013, 08:55
W Mondeo IV przed liftingiem w 2010 nie jest przypadkiem pompa hydrauliczna/mechaniczna?

Bump: Za dużo oczywiście.Po mieście,na krótkich odcinkach około 9-10 l,w trasie Lębork-Stawiski (okolice Łomży ) 400 km,jak jade spokojnie do 140 km/h to 6,9-7,2,a jak pałuję to 8,2
To u mnie podobnie - ale coraz częściej udaje mi się jeździć ekonomicznie to wtedy trochę mniej, szczególnie w trasie poniżej 6 l/100km (raz nawet 4,9 - ale przepisowo do 90km/h, długa trasa i nawet ze sporym obciążeniem latem)