Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Dekielki felg aluminiowych - hałaśliwe!

czeslaw27
28-04-2013, 18:28
Witam..Przeszukałem dłuższy czas forum i nigdzie nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi..posiadam orginalne felgi aluminiowe 16..zauważyłem, że po założeniu na ten sezon przy jeździe z otwartym oknem tłuką się dekielki..ale czemu? wytarły się? na każdym dołeczku stuk i stuk..nawet radio nie pomaga..uważam że w 99% to dekielki...
Czy ktoś miał podobny problem?
Jeżeli mój temat jest zbędny to proszę usunąć..
Pozdrawiam

salmon
28-04-2013, 22:55
Mam to samo. Faktycznie dekielki są luźne i trochę hałasują. Przy zamkniętych szybach nie słychać ale przy otwartych oknach jest to irytujące. Jeżeli ktoś ma patent na tą dolegliwość to również chętnie skorzystam.

benio
29-04-2013, 00:18
... Jeżeli ktoś ma patent na tą dolegliwość to również chętnie skorzystam.
Może oklejenie dekielka na jego obwodzie (ew. felgę w miejscu montażu dekielka) cienką taśmą pomoże.

arturek
29-04-2013, 07:21
Witam

A czy macie drut rozpierający w dekielkach?

Mam alufelgi z dekielkami i nic nie stuka

http://www.republika.pl/fefk/felgamondeo.jpg

pozdrawiam
Arturek

mutabatcz
29-04-2013, 08:06
silikonem objedź :)

czeslaw27
29-04-2013, 12:21
Tak drut jest...w każdym z dekielków..taśma pomoże na chwilę..szybsza jazda lub deszcz i odpadnie..silikon? pięknie będzie wyglądać tylko potem jak się go pozbyć? heh.. lepiej pianką by było :D:D:D
Tak poważnie to wadliwe dekielki? nowe nie będą hałasować myślicie?
Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

wrzoch
29-04-2013, 16:59
Próbowałeś jechać bez dekielków? Wtedy będziesz wiedział na pewno czy to one hałasują. A jeśli są zbyt luźno, to może trzeba rozciągnąć trochę ten drut/sprężynę, która siedzi w środku. Powinno pomóc. Ewentualnie nakleić jakiś kawałek plastiku o grubości około 1mm na te łapki, które dekielek mają trzymać. Powinno siąść ciaśniej i nie hałasować.

czeslaw27
29-04-2013, 20:23
Tak próbowałem bez dekli...na pewno one hałasują...
Spróbuje jutro z tą sprężyną...i napiszę efekty..
Pozdrawiam

Sprężyna jest niestety tak wyrobiona, że wraca do swojej pozycji po założeniu dekla..