Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Wymiana liczników i programowanie immo
Witam. Mój prolem i związane z nim pytanie to samodzielna wymiana licznika w C-Maxie Chodzi o t czy można to wykonać samodzielnie bez potrzeby jakiegoś programowania, czy jest to wogóle możliwe? Sama wymiana jest dośc prosta natomiast nie wiem czy nie trzeba czegoś tam ustawiać. Poprzedni właściciel coś kombinował ponieważ w aucie którym teraz jeżdżę (1,6 TDCI) założył licznik z obrotomierzem od benzyny ze skalą do 8tys obr/min , natomiast w dieslu jest do 6 tys obr/min. Chciałbym tylko wymienić licznik właściwy dla diesla i tyle, bez jakiś tam liftów itp. Pytanie moje jest takie czy można to zrobić samodzielnie?
W FF2/C-maxie licznik zawiera immobiliser. W związku z tym jego wymiana wymaga użycia komputera serwisowego w celu dopisania kluczyków do IMMO oraz doprogramowania nowego IMMO do sterownika silnika.
Wymiana "pod domem" bez specjalistycznego sprzętu nie do wykonania.
Janusz Z 30-12-2012, 12:11 Witam. A czy w c-max mk1 też tak jest. U mnie nie gaśnie wogóle podświetlenie licznika kilometrów i po nocy rozładowuje mi akumulator. Myślałem żeby odpiąć cały licznik możę się zresetuje tylko nie wiem co z tym IMMO ???
Wątek zgodnie z prefixem dotyczy MK1, więc po co pytasz? Odpięcie i wpięcie licznika niczym się nie różni od opięcia aku, więc po co sobie życie komplikować????
Witam,
własnie stoję przed dylematem wymiany liczników w c-max 1 - od jakiegoś czasu z elektroniką w mim fordzie dzieją się cuda ( problem z odpalaniem, tryb awaryjny itd itd ) padło na liczniki -
1) czy w warunkach "domowych" da się zaprogramować immo do nowych liczników - od czego się zabrać ?
2) a może jest to jakiś fachowiec, który we Wrocławiu lub okolicach jest w stanie zaprogramować immo do nowych liczników ?
z góry dzięki za odpowiedz,
Nie da się sensownie "przełożyć IMMO". Tylko wymiana całych zegarów z ich doprogramowaniem do samochodu. Jak "fachowiec" mówi co innego, to wyjdzie Cię to co najmniej 2x drożej - najpierw "spartolenie" przez "fachowca" a potem właściwa wymiana.
Zapraszam do mnie. I tak włącznie z trasą wyjdzie sporo taniej niż w ASO, które będzie deliberowało 4 godziny jak to się robi, potem stwierdzi, że "licznik jest z Kugi i się nie da"... itp.
U mnie operacja trwa 0,5 godziny, dają się założyć wszelkie liczniki od FF2/C-maxa/Kugi (poliftowe). Jak bardzo będziesz chciał, to przedliftowy także założę - twój gust, Twoje auto.
Oczywiście licznik od diesla do diesla a od benzyny do benzyny (poznać po obrotomierzu). Typ silnika nie ma znaczenia. Licznik może być angielski - prędkość będziesz miał w milach/godz (:diabel2:) ale przebieg w kilometrach. Co przywieziesz to się założy i doprogramuje.
Ja i zapewne każdy inny, który odwiedził tedi_k w tym właśnie celu potwierdzi, że wszystko działa jak trzeba.
Mam założony licznik od Kugi w C-Maxie MK1 i wszystko działa jak trzeba.
Dodatkowo przybyło spalanie chwilowe, Ford Eco Mode i informacje z radia na ekranie licznika.
Jak masz kluczyk dorabiany przez klonowanie przypadkiem, to się postaraj o inną pastylkę immo do niego, bo klonowanych kluczyków niestety nie da się dopisać.
jakbyś miał wątpliwości nt. wymiany zegarów, to tu jest lektura: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=169028&page=14 - warto! :)
Panowie,
dziękuję za odpowiedz tedi_k do Ciebie mam najbliżej a więc pewnie do Ciebie się wybiorę
- jeszcze jedno czy mogę to mojego c-max MK2 - kupić takie liczniki z forda kuga ?
http://allegro.pl/ford-kuga-licznik-oryg-nie-anglik-i3214258642.html
?
- jeszcze jedno czy mogę to mojego c-max MK2 - kupić takie liczniki z forda kuga ?
http://allegro.pl/ford-kuga-licznik-oryg-nie-anglik-i3214258642.html
?
No przecież masz napisane, że każdy. Benzin do benzin, a Diesel do Diesel - wot cała filozofia.
Nawet taki możesz sobie kupić:
http://allegro.pl/licznik-ford-2009r-duzy-fis-diesel-i3188093965.html
z dużym wyświetlaczem.
300 za mały to trochę więcej niż średnia. Spokojnie za 250 dało się kupić, a nawet w porywach za 200 taki jak pokazałeś. Te z dużym wyświetlaczem są rzadsze i droższe, ale moim zdaniem warto dołożyć.
Pytaj o przebieg - powinien być mniejszy lub równy Twojemu.
jasiekpol 02-05-2013, 16:24 Hej, mam problem z licznikiem w C-max 1,6 TDCI 2006, Zaczęło się o kilku trybów servisowych i szukania usterki, na kompie wyszedł brak komunikacji z magistralą i w konsekwecji po wyjęciu zegarów i lekkim ugięciu lub przywaleniu w zegary na jakiś czas mu przechodzi. Zamontowałem zegary ponownie i czeka mnie wymiana, można teraz jechać ale gdy załaczy się tryb serwisowy musze ucisnąć mocno zegar z jednej lub drugiej strony aby odpuścił. Próbowałem czyścić gniazda montować lżej itp, ale to na nic, co jakiś czas mu odwala. Teraz pytanie, czy to musi być identyczny zegar ? Czy można przeprogramować jakiś lepszy, i czy ktoś z was w okolicy Warszawy może to zrobić czy jedynie serwis FORDA ? mam takie zegary : http://rford.pl/images/842469748423.jpg
tak się składa, że w ostatnim czasie wymieniłem takie same zegary w dwóch autach z takimi samymi objawami - nie zagłębiam się w problemy z takimi zegarami, ale właściciele mówili, że to problem zimnych lutów
można założyć takie same zegary, ale może te najprostsze zegary bez komputera pokładowego tak mają, że takie usterki pojawiają się w nich, więc sugerowałbym kupić i założyć zegary z komputerem pokładowym
Aby on w pełni działał trzeba wymienić manetkę kierunkowskazów na taką z obsługą komputera i dołożyć czujnik temperatury zewnętrznej, najprościej z allegro.
Rozważ czy wolisz przeliftingowe (podświetlenie może być takie jak masz czyli zielone, albo od wiosny 2007 pojawiło się czerwone, np:. http://www.autogaleria.pl/fotografie/ford/ford_focus_1.6_duratec_platinium_x_2006_19.jpg) czy poliftingowe (droższe, ale o niebo ładniejsze, np.: http://www.autogaleria.pl/fotografie/ford/ford_focus_kombi_2.0_tdci_dpf_trend_goldx_2009_20. jpg)
bez problemy wymienię Ci jedne, drugie lub trzecie :)
ps.
do poczytania tu http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=169028 i http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=48912&page=2
biernasw 08-05-2013, 16:52 Witam wczoraj zakupiłem używany zestaw wskaźników do mojego C-max 1,6 tdci 90km z 2005r. Oznaczenia na starym i drugim są takie same. Moje pytanie polega na tym czy trzeba Programować komputer samochodu przy takiej podmianie Licznika? Ponieważ pojawia mi się komunikat o usterce układu silnika i miga górna kontrolka czerwona pomiędzy zegarami i silnik nie reaguje na próbę odpalenia. A wymieniam zegary z tego powodu iż powstał mi dziwny objaw podczas jazdy zapalają mi się lampki kontrolne od silnika ABS ciśnienia oleju i moc spada znaczy się obroty do jałowego biegu wyczytałem na forum że to wina zegarów właśnie zimne stuki czy luty jakoś tak w każdym bądź razie po uderzeniu zegarów problem znikał na jakiś czas. Ktoś Ma pomysł na rozwiązanie tego problemu???
Trzeba przeprogramować immobiliser, jest ogrom informacji o tym na forum.
Zegary musisz sparować ze sterownikiem silnika i kluczykami (immo) i z czymś tam jeszcze chyba. Operację może wykonać ASO - tanio nie będzie, mogą tego nie ogarnąć albo któryś z dwóch kolegów z forum - Mayak - Warszawa lub tedi_k - Katowice. Do Mayaka będziesz miał bliżej, ale na nowych zegarach to do niego nie dojedziesz.
Czerwona kontrolka Ci mruga, dlatego, że immobilizer (który jest w zegarach) nie rozpoznaje transpondera z kluczyka (bo go nie zna, stary licznik znał), a usterkę silnika masz pewnie dlatego, że zegary nie rozpoznają sterownika silnika (bo są sparowane z innym).
Jeśli to rzeczywiście kwestia zimnych lutów, to możesz też poszukać jakiegoś elektronika, który je poprawi, ale jakby coś poszło nie tak, to stare zegary też mogą nie zadziałać.
Jeśli już zmieniasz zegary, to kup sobie poliftowe - ładniej wyglądają, a różnica w cenie niewielka pomiędzy przedliftowymi a po, a różnica w cenie wymiany żadna (za oba zapłacisz za programowanie tyle samo).
czy trzeba Programować komputer samochodu przy takiej podmianie Licznika
po wymianie zegarów trzeba skonfigurować te nowe zegary (chyba że trafisz zegary od auta o dokładnie takim samym wyposażeniu jak Twoje) oraz zaprogramować w nich immobilizer.
Bez zrobienia immobilizera auto nie odpali i będzie świeciła się ta czerwona kontrolka po środku u góry
o wymianie zegarów możesz poczytać
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=169028
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=48912&page=2
jeśli jesteś zainteresowany to zapraszam na priva do kol. tedi_k (Katowice) lub do mnie (Warszawa)
Kol Jasiekpol już śmiga z wymienionymi zegarami ;)
a zimne luty wyglądają na przykład tak:
http://media.ffclub.ru/up169207-_______2.jpg
(jak widać, fotka z ffclub.ru)
jasiekpol 18-05-2013, 14:04 Kol Jasiekpol już śmiga z wymienionymi zegarami ;)
I bardzo dobrze się śmiga ;) , łącznie ze średnim spalaniem i temperaturą.
Cała wymiana, trwałą około godziny czasu, kolega mayak zna się na rzeczy, jesli macie jakieś problemy z licznikiem komputerem czy immobilajzerem polecam zdecydowanie.
A chwilowego spalania nie ma?
tomek105 19-05-2013, 22:48 no to ja też tak w ramach bieżących zmian mogę powiedzieć, że zmieniłem zegary u kolegi tedi i różnica jest kolosalna. raz, że wygląd, dwa, że i jest temperatura (po dodatkowym zamontowaniu czujnika) i średnie spalanie etc...
koszt w całości warty grzechu.
a czy w okolicach Poznania jest ktos wstanie wymienic mi zegary na te "lepsze , ładniejsze" bo mam komputer dwulinijkowy spalanie chwilowe itp mam
Zapraszam do Katowic lub do Warszawy :)
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=183790 jakby ktoś szukał, to na giełdzie są poliftingowe zegary do benzyny :)
Czy takie będą pasowały do c max z 2006 roku?
http://allegro.pl/licznik-ford-focus-mk3-c-max-mk2-europa-p-n-i3628931616.html
Nie!!!!!
To są z Focusa3 i aktualnego cmaxa
Czy takie będą pasowały do c max z 2006 roku?
http://allegro.pl/licznik-ford-focus-mk3-c-max-mk2-europa-p-n-i3628931616.html
a czemu nie jeden z tych?
http://allegro.pl/licznik-ford-focus-ii-c-max-1-8-tdci-8v4t-10849-gf-i3650219032.html
http://allegro.pl/licznik-kilometrow-ford-focus-ii-8v4t-10849-gf-i3678852657.html
http://allegro.pl/licznik-zegary-focus-ii-lift-1-8-tdci-fv-67116-i3614798525.html
http://allegro.pl/ford-focus-ii-fl-2008-licznik-diesel-benzyna-i3621056570.html
Kolego mayak dzięki. Jeden z tych zegarów podobno nie pasuje (informacja sprzedawcy), reszta sprzedaż zakonczona. Prośba, jak możesz podać jeszcze jakieś linki ponieważ nie mogę jakoś znaleźć na wiadomym serwisie aukcyjnym. Jakie oznaczenia mają mieć zegary poliftowe pasujące do moich przedliftowych. Z góry dzięki.
Ja szukam na allegro jest ak samo jak każdy, nie mam magicznego sposobu😊
Zajrzyj na gielde forumowa, tam są zegary do diesela.
Każdy z Diesla będzie pasował do Każdego Diesla, a z benzyny do benzyny.
Nie ważne czy Focus C-Max czy Kuga, generacja się tylko musi zgadzać.
Tak naprawdę to D i B się tylko tarczami różnią i programem, który chłopaki potrafią podmienić.
Sprzedawcy na Allegro to w dużej mierze leszcze. Nie musisz ich słuchać.
Tak naprawdę to D i B się tylko tarczami różnią i programem, który chłopaki potrafią podmienić.
możesz podpowiedzieć jak podmienia się programy w zegarach, aby z benzyny zrobić diesela lub na odwrót?
jestem baaardzo ciekaw :D
Może źle to ująłem. Konfiguracją powinienem napisać.
Słowa Tediego. Nie wydaje mi się abym coś przekręcił.
zegary od diesela można zamontowac do benzyny i na odwrót bez ŻADNYCH modyfikacji i wszystko będzie działać jak trzeba
ale jest jedno "ale" - skala obrotomierza nie będzie pasować:
- dieslowe zegary 0-6k RPM to mniej niż odcinka (6.5k RPM) w benzynie,
- benzynowe 0-8k RPM to TYLKO połowa zakresu obrotów diesela
Natomiast nie ma (na razie) możliwości wymiany programu między zegarami D i B, więc jeśli zamieni się tarcze obrotomierza, to będzie źle wskazywać obroty
Witam czy któryś z kolegów obeznany w programowaniu zegarów (immobilizera) mógłby na priv opisać krok po kroku jak to zrobić?Nie chce używać tego powszechnie tylko dla siebie ale ze względu na miejsce zamieszkania (Irlandia) nie mogę się udać do jednego z nich.Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
1) Za pomocą ELMconfig - zapisanie na dysk komputera konfiguracji aktualnych zegarów
2) Wyjęcie starych zegarów
3) Założenie nowych zegarów
4) Za pomocą ELMconfig wgranie do nowych zegarów konfiguracji starych zegarów
5) Za pomocą ELMconfig zmodyfikowanie konfiguracji nowych zegarów wg potrzeb
6) Za pomocą narzędzia umiejącego programować IMMO (np. IDS) wgranie do nowych zegarów 2 kluczyków samochodu
7) Za pomocą narzędzia umiejącego programować IMMO (np. IDS) doprogramować zegary do PCM
(oba powyższe kroki wymagają dostępu do generatora fordowskich kodów IN-OUT)
8 ) Za pomocą ELMconfig wpisać VIN samochodu do zegarów
9) Za pomocą ELMconfig ustawić właściwy przebieg na zegarach (tylko "w górę" w stosunku do przebiegu świeżo założonych zegarów)
10 THE END
Jeśli nie rozumiesz tego opisu albo nie masz dostępu do narzędzia programowania IMMO lub generatora fordowskich kodów IN-OUT to znaczy, że tego nie zdołasz zrobić.
Zastanawiałem się co się stanie kiedy licznik osiągnie 9999999km. Zatrzyma się na tej wartości? Przekręci? Wybuchnie? Jakby mu ustawić taką wartość i przejechać te 2km?
Mówiąc precyzyjnie - wszystko będzie działać, ale przebieg stanie na samych dziewiątkach. Nie przekręci się na 0:wink:
Wielkie dzięki Tedi no nie mam dostępu do generatora kodów i ids, pozostanę przy obecnej konfiguracji.Dzięki jeszcze raz.
Witam
Zepsuł mi się licznik w C max-ie 2005 r. diesel 2,0 mam pytanie - czy jak kupię używany licznik po dieslu to muszę po zamontowaniu go i podpięciu do samochodu coś dodatkowo ustawiać, adaptować - pytam bo nie wiem czy zabierać się za wymianę samemu, czy zlecać to warsztatowi. Proszę o info. Auto chodzi bez zarzutów tylko pada wyświetlacz, zatrzymał się licznik, nie pokazuje temperatury i nie mogę wejść w menu.
Immobilizer w FF2 jest tak zrobiony, że w zegary są wgrane kody kluczyków, a kod zegarów jest wgrany do sterownika silnika, więc trzeba fachowy warsztat, który skonfiguruje nowe zegary i zaprogramuje w nich immobilizer.
ps.
Jeśli będziesz w Warszawie, to zapraszam na wymianę zegarów ;)
Witam
Kupiłem samochód ale liczniki ma w milach, był sprawdzany w serwisie i nie jest to przekładaniec tylko dla wcześniejszy właściciel wymieniał liczniki. Chcę powrócić do licznika z kilometrami. Czy muszę wymieniać całe zegary czy można jakoś same tarcze??
Jak znajdziesz tarcze, to wystarczy tarcze. Przebieg z mil na kilometry przełącza się np. ELMconfigiem.
Cały licznik przekłada się dużo trudniej, bo trzeba kodować IMMO a umiejących to jak na lekarstwo...
Za koszt przesyłki plus dodatek na jakiegoś browara mogę Ci tarcze diesela w km wyskalowane opchnąć.
Witam szukam właśnie liczników do C-MAXa 2.0 TDCI 136KM MK1 2003r. czy jest znaczenie jaki dokładnie silnik był poprzednich liczników? Czy też można zamontować od 2007 po lifcie je do 2003r.? I czy jest ktoś w okolicach Gołdapi, Giżycka, Ełku czy Suwałk kto by musiał zaprogramować IMMO?
Wątek ma wszystkiego 4 strony i się nie chce koledze go przeczytać... Są w nim odpowiedzi na wszystkie pytania... Polecam na przykład mój post #2...
Oki to juz wyjaśnia wszystko. A ile Tedi bierzesz za taka przyjemnosc
digitgreg 03-11-2014, 17:53 1) Za pomocą ELMconfig - zapisanie na dysk komputera konfiguracji aktualnych zegarów
2) Wyjęcie starych zegarów
3) Założenie nowych zegarów
4) Za pomocą ELMconfig wgranie do nowych zegarów konfiguracji starych zegarów
5) Za pomocą ELMconfig zmodyfikowanie konfiguracji nowych zegarów wg potrzeb
6) Za pomocą narzędzia umiejącego programować IMMO (np. IDS) wgranie do nowych zegarów 2 kluczyków samochodu
7) Za pomocą narzędzia umiejącego programować IMMO (np. IDS) doprogramować zegary do PCM
(oba powyższe kroki wymagają dostępu do generatora fordowskich kodów IN-OUT)
8 ) Za pomocą ELMconfig wpisać VIN samochodu do zegarów
9) Za pomocą ELMconfig ustawić właściwy przebieg na zegarach (tylko "w górę" w stosunku do przebiegu świeżo założonych zegarów)
10 THE END
Jeśli nie rozumiesz tego opisu albo nie masz dostępu do narzędzia programowania IMMO lub generatora fordowskich kodów IN-OUT to znaczy, że tego nie zdołasz zrobić.
tedi rozumiem że to procedura wymiany zegarów zwykłych (przedliftowe) na zegary ze srebrnymi tubami z Kugi?
pytam bo właśnie byłem dziś u czarodzieja który zadeklarował się podmiany starego licznika na nowy w Focus c-max r2005. niestety nic nie wskórał choć korzystał z Orginalnej (kazał zaznaczyć) rotundy.
w starm HEC zapisane 2 klucze-> nowy HEC: nie zezwala zbyt mała liczba autoryzowanych kluczy w systemie.
Twierdził że w starym HEC dopuszcza się 4-cyfrowy pi a nowe wymagają 8-cyfrowego pinu. Z wyliczeń Out code i czegoś tam jeszcze wychodziło jednakowo na kalkulatorze Helmet jak i z orginalnego Fordowskiego.
...być może coś poprzekręcałem.... ;-)
czy tak jak opisałeś wcześniej wygląda podmiana zegarów także w moim aucie?
Zajrzyj do Warszawy to zaprogramuję immobilizer :)
Ten Twój gość nie umie tego zrobić mimo łopatologicznego opisu Tadeusza
Jeśli zegary są z Kugi, to "oryginalną Rotundą" nie zrobi ich nigdy. Napisane otwartym tekstem co czym trzeba robić.
Opis jest uniwersalny i dotyczy podmiany każdych zegarów na każde (w FF2/C-maxie/Kudze).
digitgreg 03-11-2014, 20:42 hej koledzy :-) spokojnie.
gość nie widział opisu jak to zrobić. Ja też tego postu wcześniej nie wygrzebałem, czemu-nie wiem, przeoczyłem...
mimo jakiejś tam wiedzy i posiadanego sprzętu gość nie uporał się z tematem, próbował ale nie dał rady. przyznał że nie podoła i nie chce uziemić auta.
Gdybym był bogatszy o tę wiedzę, o ten post co napisał tedi nawet bym mu głowy nie zawracał bo gość nie brał pod uwagę Elmconfing- słyszał coś tam o tym......i tyle
Twierdził że dopisywał kluczyki do aut a także wymieniał liczniki ale zapewne chodziło mu o zamianę i sparowanie zegarów z tego samego modelu/rocznika itd.
Mayak daj namiary do Ciebie na priv, obgadamy termin.
Tedi dzięki za wyjaśnienie tematu, niestety do Ciebie mam trochę więcej km więc padło na kolegę.
digitgreg 04-11-2014, 18:42 jeszcze małe pytanie:
,,w starm HEC zapisane 2 klucze-> nowy HEC: nie zezwala zbyt mała liczba autoryzowanych kluczy w systemie,,
jak rozpoznać czy posiadane kluczyki to oryginały czy któryś to klon?
czy klon da się wgrać jako nowy osobny kluczyk
mick1973 04-11-2014, 18:56 czy klon da się wgrać jako nowy osobny kluczyk
NIE Jeśli masz sklonowane kluczyki to zegary zobaczą jako jeden i ten sam kluczyk czyli nie da rady zaprogramować immo. Jedynym ratunkiem jest mieś inny nawet pożyczony kluczyk od kolegi byle tranponder immo był obcy dla zegarów i ponownie go sklonować w/g kluczyka od kumpla. Lub kupić czysty kluczyk od forumowego klucznika.
Jedynym ratunkiem jest mieś inny nawet pożyczony kluczyk od kolegi
A czy w ten sposób przypadkiem nie wypiszesz kluczyka koledze i już więcej nim fury nie odpali? No chyba, że potem go przypiszesz spowrotem w tamtym samochodzie (ale to wymaga dodatkowych kodów in-out).
Jeśli nic nie pokręciłem to Tedi wspominał coś, że parowanie jest w dwie strony - kluczyk przypisuje się do auta, a auto do kluczyka. Jak przypiszesz kluczyk do innego auta, to w poprzednim już więcej nie zadziała. Nie ma praktycznie opcji aby jeden kluczyk rozbroił IMMO w dwóch autach "na raz". To samo jest zresztą z pilotami.
A właśnie - przypomniało mi się. Jak kolega ma kluczyk klonowany, to ja się mogę zamienić transponderami. Mam kluczyk zwykły, bez pilota, tranponder tam to taka szklana rurka. Jak kolega ma taki sam, to się możemy zamienić i w ten sposób oboje "odzyskamy" kluczyki ;)
tak, przypisanie kluczyka kolegi do swojego spowoduje, że ten kluczyk nie będzie działał w aucie kolegi, więc trzeba potem taki pożyczony kluczyk ponownie zaprogramować do auta kolegi
ale kolega digitgreg ma kompletnie inny przypadek, bo on auto z keyfree, więc myślę, że klon w tym przypadku nie grozi
no i popularność keyfree (szczególnie przed liftem) jest znikoma, więc kwestia ewentualnego pożyczania kluczyka jest czysto akademicka
mick1973 05-11-2014, 06:51 tak, przypisanie kluczyka kolegi do swojego spowoduje, że ten kluczyk nie będzie działał w aucie kolegi, więc trzeba potem taki pożyczony kluczyk ponownie zaprogramować do auta kolegi
Zgada się .myślałem tu o sklonowaniu tego kluczyka w maszynce u klucznika wtedy nie rozparujesz go od auta kumpla i dopiero wtedy przypisaniu do swojego auta.
ale kolega digitgreg ma kompletnie inny przypadek, bo on auto z keyfree, A tego to tutaj jakoś nie widzę :shock:Jesteś dobrze poinformowany:D
digitgreg 05-11-2014, 19:35 no... fakt.
mayak wie kilka faktów więcej o których na forum nie wspomniałem- sorki.
uznałem że kluczyk to kluczyk- nieważne czy scyzoryk czy inny... np keyfree
digitgreg 23-12-2014, 21:10 ok. jestem po wymianie zegarów na poliftowe. ogólnie jestem zadowolony- uporałem się z tą moją ,,choinką" na zegarach (heh....okres świąteczny- auto miałoby swoją ;-)
co zwróciło moją uwagę: we wcześniejszych- starych zegarach komputer informował o rezerwie paliwa komunikatem: ,,zasięg 80 km" , w nowych komunikat o rezerwie pojawił się przy zasięgu 125km .
czy u Was było/jest podobnie?
gdzieś czytałem że te 80 km to taka bezpieczna rezerwa a po wyssaniu tego paliwa zaczyna się prawdziwa. czy o te 40 km chodziło?
Nowsze softy zegarów (chyba od 508 ) tak pokazują rezerwę, nie da się nic z tym zrobić, więc trzeba polubić :D
... w nowych komunikat o rezerwie pojawił się przy zasięgu 125km .
...
W nowych softach zegarów rezerwa zapala się przy ok. 20% pojemności baku (w C-maxie będzie to ok. 10l). Pozostały zasięg będzie różny za każdym razem (zależnie od stylu jazdy czy rodzaju trasy na danym baku).
co zwróciło moją uwagę: we wcześniejszych- starych zegarach komputer informował o rezerwie paliwa komunikatem: ,,zasięg 80 km" , w nowych komunikat o rezerwie pojawił się przy zasięgu 125km .
czy u Was było/jest podobnie?
Zasięg 80 km rezerwy miałem zawsze sztywny przy sofcie 403. Po podniesieniu do 509 przez Tadeusza, w zależności od pokonywanej trasy i stylu jazdy, jest to 110/160 km. Jest to zmienne, ale bardziej wiarygodne/uśrednione. Mam do dyspozycji większą rezerwę-rezerwy :)
witam
Tedik mam kilka pytan na privata dotyczaca wymiany zegarow. czy moglbys podac mi adres poczty lub nr telefonu:roll:?
pozdr
Do Tadeusza na PW możesz pisać np. tu: http://forum.fordclubpolska.org/private.php?do=newpm&u=104268 . To jest kontakt na forum, odpowie w miarę możliwości. Może Ktoś Ci to ogarnie we Wrocławiu?
Witam
Czy tarcze zegarow, predkosciomierza i obrotomierza beda pasowaly z licznika przed liftem do po lifcie.
Mam anglika i licznik w milach i kilometrach, moge kupic tanio wersje z bez mil jednak nie wiem czy bedzie sie dalo przelozyc same tarcze i czy beda pasowaly.
Pozdrawiam
Z takiego:http://www.ebay.co.uk/itm/FORD-FOCUS-C-MAX-INSTRUMENT-CLUSTER-SPEEDO-CLOCKS-2004-2007-REPAIR-SERVICE-/171389378031?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item27e79a5def
do takiego:http://www.ebay.co.uk/itm/FORD-FOCUS-MK2-FACELIFT-2007-2011-INSTRUMENT-CLUSTER-/261901266481?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item3cfa882e31
Gołym okiem widać, że tarcze są inne. Nie pasują z przedlifta do polifta i odwrotnie.
Witam.
Widzę, że temat jest już leciwy ale dopiero od kilku dni jestem właścicielem C-maxa. Niestety zepsuł mi się wyświetlacz na którym pokazuje przebieg, cyferki latają jak szalone w prawą stronę, czy żeby to naprawić to trzeba dokupić odpowiednie zegary z licznikiem, podłączyć pod kompa i zgrać to wszystko, czy coś jeszcze trzeba dokupić?
sierzantd 06-09-2015, 21:14 A ja chciałem sie dowiedzieć kto ucziwie i profesjonalnie zmieni mi zegary w okolicach poznania. Wiem, gdzie w Katowicach i stolicy ale póki co się tam nie wybieram.
Kolega "krystianen" z Poznania, chyba da radę :)
sierzantd 09-09-2015, 19:57 A jakiś namiar na kolegę ^krysrianen mogę prosić.
Cos nie mogłem wyszukać xeby do niego bezpośrednio napisać.
PS. Czy ktos orientuje sie czy c max z 2007 ma lub jak sprawdzi c czy ma fabryczna instalacje bt. I wystarczy dokupić sam moduł
...Czy ktos orientuje sie czy c max z 2007 ma lub jak sprawdzi c czy ma fabryczna instalacje bt. I wystarczy dokupić sam moduł
Bez problemu... ;)
Wystarczy wyjąć schowek po stronie pasażera i pooglądać czy jest instalacja... :p
Nie ma innej metody.
A jakiś namiar na kolegę ^krysrianen mogę prosić.
Cos nie mogłem wyszukać
http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=180688
Wystarczy wyjąć schowek po stronie pasażera i pooglądać czy jest instalacja...
Brak instalacji nie jest dramatem. Ostatnio dokładałem BT do samochodu, który miał jedynie złącze AUX. Zajęło jakieś 3h.
sierzantd 13-09-2015, 16:12 Wielkie Dzięki za pomoc.
Zabieram się do odkręcenia schowka i będę kombinował.
Mam nadzieje ze instalacja jest i podłączenie samego moduł go uruchomi
Mam problem z licznikiem.
czy jest ktoś obeznany z elektroniką i wie czemu tak się może dziać ?
Mianowicie raz działa raz nie ( częściej nie działa )
Albo czy ktoś posiada schemat elektryczny licznika ?
Zimne luty. Od tego zacznij. Nie zapięta dobrze wtyczka w zegarach. Może wtyczka w GEM. Demontaż zegarów tak czy tak raczej Cię czeka. Akurat z tym mało problemu
Ok zimne luty to podejrzewam.
Czy wie ktoś może które luty należy poprawić ?
Na forum szukałem ale nikt nie napisał nic konkretnego.
Może ktos wie co dokładnie trzeba przelutować ? które piny ?
Zegary sa dobrze zapięte sprawdzone kilka razy :)
Trzeba przelutować całą wtyczkę i okolice. Szansa sukcesu wynosi jakieś 50%.
Witam wszystkich, jestem nowy na forum. Posiadam C-maxa 2012r. Titanium i zegary z małym wyświetlaczem. Chciałbym wymienić je na zegary z tym większym wyświetlaczem. Czy orientujecie się, gdzie w okolicach Krakowa można to zrobić, żeby miało ręce i nogi? POZDRAWIAM
W Katowicach masz kolegę wyżej. Nóg i rąk może nie dorobi ale zrobi to jak należy ;)
Podziękował Ci dobry człowieku :)
Czy ktoś robi we Wrocławiu takie zabawy jak wymiana licznika z większym wyświetlaczem?
Witam, odgrzeje troche kotleta. Mam pytanko czy te zegary da sie zalozyc i zaprogramowac do cmaxa 2005 1.6 benzyna?
http://www.ebay.co.uk/itm/FORD-FOCUS-MK2-FACELIFT-1-6-PETROL-INSTRUMENT-CLUSTER-SPEEDO-8V4T10849FK-35K-mi-/152695207105?epid=1623913024&hash=item238d57f4c1:g:fwIAAOSwRwhZsbHk
No to kupujemy :), podziekowanie za pomoc
martinez19861 21-09-2017, 18:01 WITAM
POSIADAM C MAX 2006 2.0 TDCI
MUSZE WYMIENIC ZEGARY BO SWIRUJA I AUTO PRZECHODZI W TRYB AWARYJNY.
CZY TE ZEGARY BEDA PASOWALY DO MOJEGO MODELU?
http://allegro.pl/ford-focus-c-max-licznik-zegary-3m5t10849gh-europa-i6955080692.html#thumb/2
A można z małych literek ? Po co od razu krzyczeć ?
Pasowały będą, ale pytanie czy to nie będzie "zamienił stryjek..."
Poszukaj poliftowych. Ładniejsze, nie mają problemów ze "świrowaniem". Zazwyczaj jest to kwestia zimnych lutów i było to dość częste w przedliftowych zegarach. W poliftowych raczej niespotykane.
Ja juz wymienilem swoje, zaprogramowalem i jestem zadowolony :P
A co to anglikiem jeździsz ?
Ja juz wymienilem swoje, zaprogramowalem i jestem zadowolony :P
"zaprogramowałem" to dlaczego świeci kontrolka ESP??? :)
"zaprogramowałem" to dlaczego świeci kontrolka ESP??? :)
Bo okazalo sie ze nie mam ESP w wyposazeniu, a gosc nie mogl tego "odprogramowac" :)
No to znaczy że zrobił tylko cześć roboty bo nie skonfigurowal zegarów
Bo okazalo sie ze nie mam ESP w wyposazeniu, a gosc nie mogl tego "odprogramowac" :)
A wystarczyło tylko zgrać ustawienia ze starego licznika i wgrać do tego :P
Kol Jasiekpol już śmiga z wymienionymi zegarami ;)
a zimne luty wyglądają na przykład tak:
http://media.ffclub.ru/up169207-_______2.jpg
(jak widać, fotka z ffclub.ru)
Chodzi o wymianę licznika poliftowego na używany również poliftowy. Po podpięciu nowego licznika, wyświetlacz świeci lecz przy próbie rozruchu cisza, nie kręci. Oba liczniki są o takich samych oznaczeniach.
Więc gorąca prośba, co należy zrobić?
Pozdro...
Waldekpoznan 06-09-2019, 17:44 Zaprogramowałeś immo?Dioda gaśnie?
immo to nie wszystko
jeszcze inicjalizacja modułu (parowanie licznika z PCM)
Podsumowując,
jak nie sklonujesz softu starego licznika do nowego to pozostaje tradycyjna metoda, czyli kodowanie licznika do auta.
Swoją drogą, nie widzę innego powodu wymiany polifta jak chęć upgrade na wersję z dużym fis.
Chyba że ktoś nieumiejętnie naprawiał.
Skoro na zdjęciach jest identyczny licznik to powód upgrade odpada.
Musiałeś się chyba nieźle naszukać żeby trafić "bliźniaka", koszt też raczej powyżej "normalnego".
immo to nie wszystko
jeszcze inicjalizacja modułu (parowanie licznika z PCM)
Podsumowując,
jak nie sklonujesz softu starego licznika do nowego to pozostaje tradycyjna metoda, czyli kodowanie licznika do auta.
Swoją drogą, nie widzę innego powodu wymiany polifta jak chęć upgrade na wersję z dużym fis.
Chyba że ktoś nieumiejętnie naprawiał.
Skoro na zdjęciach jest identyczny licznik to powód upgrade odpada.
Musiałeś się chyba nieźle naszukać żeby trafić "bliźniaka", koszt też raczej powyżej "normalnego".
Stary licznik po zimnych lutach, w jednym miejscu już odszedł druk od płyty, nie było co lutować. Z poszukiwaniem nowego to naprawdę szczęśliwy traf.
Czyli muszę się udać do magika żeby mi zakodował licznik do auta no i kluczyki?
jesli licznik nadal da sie sczytac to klon wystarczy,jak rozumiem teraz auto niebardzo jezdzi?
Auto jeździ normalnie, na wyświetlaczu zaraz po odpaleniu zapala się trójkąt silnik usterka.
Lepiej fabrycznie zakodowac immo niz robić jakieś fikolki z klonami
Fabrycznie tzn jakim interfejsem?
Jak ma się odpowiedni sprzęt do czytania eeprom to klon wychodzi 1:1
co nie zmienia faktu że jest to rozwiązanie tylko do szczególnych przypadków (np. brak dostępu do wszystkich kluczy).
Czasowo,typowe dopisywanie zegarów zajmuje z 5 minut więcej.
Kabel za 150zl i wiedza wyczytana z forum.
I bardzo dobrze się śmiga ;) , łącznie ze średnim spalaniem i temperaturą.
Cała wymiana, trwałą około godziny czasu, kolega mayak zna się na rzeczy, jesli macie jakieś problemy z licznikiem komputerem czy immobilajzerem polecam zdecydowanie.
Może jest ktoś z okolic Słupska znający się na zaprogramowaniu immo po zmianie licznika po lifcie w moim c-maxie 1,6 TDCi 2008r?
Do kolegi mayaka trochę za daleko, może jest ktoś bliżej, kto by mi zaprogramował immo?
Witam
Czy spotkał się ktoś z zegarami do C-Maxa o oznaczeniu
7U5T-10849-DE(DA,DB,DC,DD)?
Witam
Czy spotkał się ktoś z zegarami do C-Maxa o oznaczeniu
7U5T-10849-DE(DA,DB,DC,DD)?
O co konkretnie pytasz ?
...Czy spotkał się ktoś ...
Wujek Google wielokrotnie...:one: Szczególnie na eBayu.
Przepraszam, ale szukałem u wujka Google i nic nic znalazłem.
A szukam takiego licznika na podmianę u siebie. Tak mi zasugerował dzisiaj elektryk samochodowy.
przeeemek 13-02-2020, 01:16 Może nie w kwestii wymiany, ale mam pytanie o licznik.
Warto w aucie z 2009r z dużymi zegarami aktualizować soft, co ewentualnie daje wgranie najnowszej lub nowszej wersji do licznika?
Pojawią się polskie znaki w nazwach ulic w komunikatach z nawigacji?
Pojawią się polskie znaki w nazwach ulic w komunikatach z nawigacji?
nie, tylko krzyżyki #
przeeemek 13-02-2020, 07:30 nie, tylko krzyżyki #Dzięki za info. W sumie to by mnie interesowało.
Ewentualnie włączenie RDS, a jest możliwość, że da się włączyć elmem bez aktualizacji?
zależy jak stary masz soft, w tych starych się nie da bez aktualizacji, jak masz ori z 2009 to na 99% się nie da, trzeba zaktualizować
przeeemek 13-02-2020, 12:52 zależy jak stary masz soft, w tych starych się nie da bez aktualizacji, jak masz ori z 2009 to na 99% się nie da, trzeba zaktualizowaćMam wersję 0303. Podczas testu zauważyłem zieloną strzałkę w górę i sprężynkę. Druga to pewnie grzanie świec. A ta strzałka?
Duże ryzyko uwalenia licznika jest? Pewnie można się zabezpieczyć na wszelki wypadek jakoś.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200213/715d3a26a8ddcfb7b5697bfd3f02afee.jpg
zieloną strzałkę w górę
shift up indicator
Duże ryzyko uwalenia licznika jest? Pewnie można się zabezpieczyć na wszelki wypadek jakoś.
Jednym udaje się zawsze innym nie, wczoraj np. nie udało się (opis na forum).
Ciężko zgadywać, co masz, co umiesz i co wybierzesz w programie.
przeeemek 13-02-2020, 13:17 Dziękuję za odpowiedź. Pytam na zapas, gdybym się zdecydował, bo do takich rzeczy zawsze podchodzę z ostrożnością. A skoro kupiłem kabel, to czemu go nie wykorzystać :-).
Mam Viakena, tempomat aktywowałem, ale też trochę to potrwało, bo robiłem pierwszy raz i kabel nie chciał współpracować.
Aktualizacja daje ford Eco mode, wcześniejszą rezerwę paliwa i realniejsze wskazywanie temp silnika
Zielona strzałka jest zapalana na podstawie info ze sterownika silnika - w ff2 potrafią to tylko econetic i dw10c w kugach
dw10c w kugach
mit, ja mam 2009 dw10 i strzałka chodzi jak malina, zarówno w małych jak i dużych zegarach ;) za to w s-maxie dw10 za chinskiego boga nie udało mi się jej zmusić do działania...
mam 2009 dw10 i strzałka chodzi jak malina
surprise surprise :)
w s-maxie dw10 za chinskiego boga nie udało
w polifcie działa, ale jej uzyteczności jest .... kilka osób chciało się już jej pozbyć :D
kiedyś miałem zastępczaka na dni kilka - mk4 polift biedanium z małymi czerwonymi zegarami i faktycznie to był jakiś dramat, co chwila ta informacja o zmianie biegu zasłaniała pół ekranu :) w takiej kudze dyskretnie to rozwiązali, chociaż jak zmieniłem zegary i strzałka z zielonej zmieniła się w czerwoną to miałem chwilę zawahania... ale już przywykłem, nie drażni tak
o takie zegary jak kolega ma wyżej to fajne są, duży wyświetlacz, strzałka zielona... :)
Waldekpoznan 14-02-2020, 10:11 Witam.Mam mały problem.Aktualizowałem znajomemu zegary wszystko działa ale na wyłaczonym silniku (zapłon włączony) nie pokazuje że są otwarte drzwi.Pokazuje tylko klape tył ale po odpaleniu silnika wszystko działa.Coś sie uwaliło?
Tomasz 1991 10-05-2020, 12:49 Witam mam pytanie bo muszę wymienic licznik w Ford Focus c Max mk1 2.0 tdci z 2004 roku. I chce wiedzieć czy mogę założyć do niego licznik z tego samego madelu tylko że z 2010r.
Będzie pasował możesz zakładać. Pamiętaj ,że kodowanie kluczyów jeszcze będzie do zrobienia i konfiguracja.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=270237
licznik z tego samego madelu tylko że z 2010r.
wejść wejdzie, po zakodowaniu kluczyków auto znów będzie jeździć (przed nie), pozostaje kwestia przebiegu, z mniejszego na większy zrobisz to ogólnodostępnymi programami, w dół już wizyta u "specjalisty".
Tomasz 1991 10-05-2020, 15:03 Ok z góry dzięki i nie ma to znaczenia że są inne numery
Nie ma znaczenia, mozna założyć wszystko co było montowane w Focusie Cmax lub Kudze mk1.
Witam wszystkich. Opiszę wam mój problem z fordzikiem. Autko jeździło sobie fajnie i po roku użytkowania jak by immo przestało czytać ale nie do końca na początku wystarczyło ponownie przekręcić kluczyk w stacyjce ze 2x i było git znowu, teraz to trwa 30 minut lub więcej. Przewaliłem wszystkie kable, luty odświeżone w zegarach wszystkie masy i wtyczki wyczyszczone, bezpieczniki wymienione na nowe. I dalej immo mryga szybko i wyświetla usterka silnika i ograniczenie działania EBP, lapie raz na jakiś czas. Pomóżcie bo nie wiem czy grzebać dalej czy czeka mnie wymiana licznika. Błędy z testu D900 komunikacja cann i E510 coś jak niezgodność zabezpieczenia
widziałem już "naprawione" liczniki, które trzeba było wymieniać
możliwe że wiązka do PCM, lub sam PCM uszkodzony
bez podłożenia drugiego licznika nie ma co zgadywać
Ale co taki surowy podłożyć? Nie będzie gadał z resztą
dobry fachowiec nie uszkodzi starych powiązań licznika z autem, a sprawdzi czy drugi działa poprawnie g:)
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=294865 mam identycznie jak w tym temacie i wyczytałem ze sporo tam pomogłeś. Tylko nie wiem czy dobrze doczytałem że całość ogarnięta forsconem?
Forscan da radę, ale robi jak ASO, kasuje jedno połączenie, inicjalizuje nowe moduły.
Jak masz coś uszkodzone i nie wiesz co, to w ciemno bym nie kasował kluczy z auta, bo jest duża szansa że auto będzie jechało na lawecie do kogoś bardziej ogarniętego.
Witam po przerwie temat ogarnięty padł pcm wymieniony na nowy i gra i buczy dzięki panowie za pomoc. Antej, SRS i mayak. Obyło się bez programowania imo bo zegary zostały stare wystarczyło sparować zegary z pcm.
parowanie zegarow z PCM to jest część IMMO ;)
wymaga znajomosci kluczy dostępu,więc jest to element zabezpieczeń antykradzieżowych
Chciałem napisać dokładnie to samo, ale mnie ubiegłeś :D
Chodziło mi o wpisywanie kluczy. Źle się wyraziłem ważne że się udało
Bump: W każdym razie czytając dużo tematów tu na forum i wasze wpisy nakręciliście mnie na poszerzenie swojej wiedzy o autku i będę często tu zaglądał.
Tyle że wpisanie numerów dowolnych pestek jest "łatwiejsze", od szukania/generowania "krypto key 2 " do parowania HEC z PCM.
Pierwsze zrobi większość programatorów u kluczników, drugiego już nie.
Nie zmienia to faktu, że obie czynności są w zakresie programowania PATS.
PatrykM91 17-03-2022, 07:33 Cześć, szybkie pytanie, kolega chce wymienić licznik w c maxie 1.6 TDCI. Czy litery GS, GM itp. po numerze seryjnym licznika mają znaczenie? Czy każdy licznik będzie pasował?
nie mają, można brać cokolwiek, ważne jest kto montuje i czy umie kodować kluczyki
trzeba tylko kupować sprawny licznik z mniejszym przebiegiem, a o takie dziś trudno
zwłaszcza żeby były sprawne
Witam jestem świeżym posiadaczem Forda. Ma pytanie czy mogę wymienić zegary z tym małym wyświetlaczem na ten z większym? z tego
https://allegro.pl/oferta/licznik-nowy-oryginal-ford-focus-bm5t-10849-cu-10914446722?reco_id=2c1806e3-e7e2-11ec-a232-ae7a806d3995&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897 d3b9ab8b1bd1d899d5
na ten
https://allegro.pl/oferta/licznik-nowy-oryginal-ford-focus-f1et-10849-blk-10914425285?reco_id=165ed56d-e7ea-11ec-a4eb-eae98a866694&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b 2d7366fdd6604cf017
i co oznaczają te nr licznika (F1ET-10849-BLK)
można wymienić mały wyświetlacz na duży, i w przypadku aut na platformie Focus mk3 (czyli także Grand Cmax) to nie trzeba programować immobilizera po wymianie, ale sugerowałbym założyć licznik przedliftowy (podesłana aukcja dotyczy licznika z polifta, rocznik 2016 zegarów)
fahelump 19-08-2022, 11:29 Piszecie o wymianie licznika że nawet od kugi pasuje,przed lift na polift ale tam są inne wtyki jest cienka podłużna a w innym liczniku prawie kwadratowa mała i jak to wpasować. To chyba zajmuje więcej czasu jak 5 min no i chyba raczej się nie da.
Nt. auta z prefixu tematu, przedlift, polift, pasuje bez najmniejszego problemu, wtyczki są takie same.
Oczywiście pomijam to niepotrzebne zamieszanie z wcześniejszych postów nt. platformy FF3/Cmax2 / Kuga 2
#139 i #140 można sobie darować, jako niepotrzebne zaśmiecanie tematu
Pytanie od totalnego laika :)
Jeśli klucze zostaną dopisane do drugiego licznika to nadal będą sparowane z pierwszym?
Jak dasz popracować fachowcom w tym temacie to będą.
Czyli tak, można to tak zrobić.
Druga sprawa, numery kluczy w starym liczniku pozostaną i będa widoczne, to czy do czegoś sie to przyda zależy od klasy fachowca.
Czy ilość przekładek licznika jest ograniczona? Czy można powrócić na stare zegary po ich naprawieniu (chodzi o przebieg) Kupiłem zegary i mam nakręcone na nich o ponad 70 tysia więcej.
Można tak przygotować liczniki że zadziałają jak napisałeś.
Standardowo jednak wgrywacze tego nie potrafią i za każdym razem potrzeba robić wszystko od zera.
Wertując temat napotkałem wzmiankę o klonie zegarów albo od tego czytania pomerdało mi się w oczach. Czy jest to rozwiązanie na podmianę zegarów? Jeżeli tak to może jakiś dobry człowiek poda link na toturial bądź przybliży temat?
Jest to możliwe i proste, czysta robota po OBD.
Nie masz dostępu do sprzętu który to potrafi.
Dlatego od samego początku informuję że musisz udać się do fachowca a nie wymieniacza.
Dlatego od samego początku informuję że musisz udać się do fachowca a nie wymieniacza.
Hop, hop Wrocław i okolice.... Ratunku !!
Jak dasz popracować fachowcom w tym temacie to będą.
Czyli tak, można to tak zrobić.
Druga sprawa, numery kluczy w starym liczniku pozostaną i będa widoczne, to czy do czegoś sie to przyda zależy od klasy fachowca.
Ale to z doświadczenia czy tak sobie gdybasz?
Po co cytujesz cały txt?
Ja wiem jak jest skonstruowane PATS w tym modelu, więc nie muszę "gdybać".
Czuję się uziemiony. Mam dwa klucze z czego jeden to oryginał a drugi z Alledrogo. Dopisywałem go i jest u mnie prawdopodobnie jako klucz nr 3. No i nie wiem czy będzie on traktowany jako klon i czy cała procedura dopisywania kluczy zakończy się sukcesem czy uziemieniem auta?
Kuszenie mam straszne aby samemu przejść tą procedurę (bo taki ze mnie ludek). Trochę się grzebało przy Astrze. Może i Ford C-Max się ugnie :)
kikson112 05-06-2023, 10:50 Jeśli po wymazywaniu kluczyka zapłonu nie będziesz miał 2 kluczy to cegła, ponoć te z alledrogo czasami nie chcą się dopisać, dlatego ja kupiłem oryginalny od kolegi z tego forum
MrPieczarka 09-08-2023, 07:37 Hej dużo się pisze o wymianie z przed lifta na po lifta, a w drugą stronę ?? Mam benzynę 2008 z podstawowy komputer nic więcej oprócz chwilowego spalania, niż te przed liftem. Też czeka mnie wycieczka do kogoś z forum ?
Zależy na co chcesz zmienić
Też czeka mnie wycieczka do kogoś z forum ?
Niekoniecznie.
Wystarczy dostarczyć stary licznik.
Odradzam wymianę na zielonego przedlifta.
Ekonomicznie i wizualnie to się nie składa.
MrPieczarka 09-08-2023, 09:23 Chce zmienić na przed lifta z podobnym komputerem. Mam taki w drugim fokus C max (żony ) i jedynie nie posiada spalania chwilowego. Mam panel od klimatyzacji z przed lifta ale już nowym sterowaniem nawiewem. Więc kolorystyka zostanie taka sama xD
Chwilowe można włączyć w praktycznie każdym liczniku z komputerem.
Problem był w tych z 3 na początku.
Nadal nie widzę sensu wymiany zegarów na zielone, zwłaszcza gdy w pilocie ma się już wersję z komputerem.
Trzeba naprawić obecne.
MrPieczarka 09-08-2023, 09:36 Chyba że ktoś jest w stanie zrobić mój obecny, szukam już jakiś czas uszkodzonego licznika po lift, podobno można podmienić układ od wskazówki temp płynu. Na kompie i w menu serwisowym pokazuje prawidłowo ( rośnie powoli do 92 stopni) a wskazówka od 30 stopni wskakuje na 90 i tak już zostaje.
To nie wada to cecha.
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3417505&postcount=14
...wskazówka od 30 stopni wskakuje na 90 i tak już zostaje.
W większości fordowskich liczników wskazówka od temperatury silnika ma 2 stany:
- "kierowco nie martw się"...
- "oj niedobrze, jakaś para leci z komory silnika"...
Tak to zostało przez programistów zrobione i nic tu nie ma "do naprawy".
Wskazówka - wbrew nazwie - nie pokazuje temperatury płynu, tylko wymienione wyżej 2 stany auta.
MrPieczarka 09-08-2023, 20:25 Przed lift żony bardzo ładnie pokazuje temp w całym zakresie, jestem skłony podmienić na starszy licznik o ile rozwiąże to mój problem, bo poliftowy 500zl a przed flit 150zl . Nie przeszkadza mi wygląd ani kolor podświetlenia.
...jestem skłony podmienić ...
No i co Kolegę powstrzymuje przed realizacją tego "dającego wewnętrzny spokój (koledze...)" działania?
Czy trzeba aż na forum robić z tego "publiczny temat"??? Do tego sformułowanie "mój problem" oznacza, że tylko Kolega może go sobie sam rozwiązać... Ogół ma najwyraźniej inne problemu niż Kolega.
MrPieczarka 09-08-2023, 23:00 Dzięki upewniłem się że mogę i zacznę działać z tym tematem. Pozdrawiam.
Najprawdopodobniej padł mi komputer ECU.
Szukałem przyczyny, że nie odpala po przekręceniu kluczyka, kontrolki się zaświecały, było słychać pyknięcie i pobór prądu przez rozrusznik ale nic nie kręcił. Po przejrzeniu zegarów i poprawieniu zimnych lutów nadal to samo, kolejno sprawdzałem wtyczki, przekaźniki i bezpieczniki pod maską i dalej nic.
Jak ruszyłem połączenia przy prawym słupku od strony pasażera i tam te dwie duże wtyczki wpiąłem i wypiąłem to się zrypało tak, że po włożeniu i przekręceniu kluczyka nie ma żadnych reakcji lampek ani pyknięcia jak było wcześniej. Na wyświetlaczu zegarów jest tylko info po podłączeniu akumulatora, że nagrzewnica wył. temperatura -60 stopni C. po kliknięciu manetką wchodzi przebieg ale nic więcej.
Po podłączeniu komputera do złącza OBD brak komunikacji komputera z ECU samochodu.
Pomysł mam taki i proszę o podpowiedz, że wymieniam całość: tzw. zestaw startowy: czyli nowe zegary, komputer, stacyjka z kluczykami, i skrzynka bezpieczników moje są z zaczynają od 3 z przodu bo auto z 2004 roku.
Czy wkładać taki zestaw np.: https://allegro.pl/oferta/zestaw-startowy-ford-focus-mk2-2-0-tdci-15303765426
Wyglądem ten powyższy jest taki jak mój tylko z rocznika 2007.
Czy można iść w taki zestaw: https://allegro.pl/oferta/zestaw-startowy-ford-focus-2-ii-lift-1-8-tdci-5ws40778i-t-17286396539
To co się różni to nowsze zegary i skrzynka bezpieczników ma inny rozkład i gniazda na wtyki są trochę inaczej skonfigurowane.
Naprawianie i diagnozowanie moich, czy to zegary co raczej nie podejrzewam, czy komputer to się zaczną koszty. Dostarczenie auta lawetą, diagnozy, wymiany, programowanie nowego komputera jeśli zegary są OK, czy nie lepiej wymienić komplet jak uważacie?
Musisz kupic PCM z numerami pasujacymi do tego co masz.
Nie mozna mieszać.
Najtaniej byloby kupić PCM z darmowym zwrotem
Podłączyć, jak auto ożyje, ale blokuje PATS, to zrobić PATS i tyle w temacie.
Wymieniony calu komplet tzw. Zestaw startowy: komputer, zegary, płyta z bezpiecznikami pod schowkiem i stacyjka z kluczykiem i nadal to samo. Brak reakcji po przekręceniu kluczyka. Pytanie co jeszcze może blokować rozruch silnika. Mruga tylko co 2 sekundy kontrolka immo nic więcej po przekręceniu kluczyka.
Prośba o pomysły co jeszcze sprawdzić. Jedyna zmiana to już na nowych zegarach nie świeci - 60sC.
Bump: Wymieniony calu komplet tzw. Zestaw startowy: komputer, zegary, płyta z bezpiecznikami pod schowkiem i stacyjka z kluczykiem i nadal to samo. Brak reakcji po przekręceniu kluczyka. Pytanie co jeszcze może blokować rozruch silnika. Mruga tylko co 2 sekundy kontrolka immo nic więcej po przekręceniu kluczyka.
Prośba o pomysły co jeszcze sprawdzić. Jedyna zmiana to już na nowych zegarach nie świeci - 60sC.
zestaw startowy: Komputer
pcm?
Hej. Pytając o pcm masz na myśli power Control module. Czy jest to jeszcze inny sterownik poza komputerem ECU Siemens który się znajduje w czarnej puszczę pod lewym przednim nadkolem, bo ten wymieniłem?
Bump: Hej. Pytając o pcm masz na myśli power Control module. Czy jest to jeszcze inny sterownik poza komputerem ECU Siemens który się znajduje w czarnej puszczę pod lewym przednim nadkolem, bo ten wymieniłem?
Możecie polecić speca od elektryki / sterowania w okolicach Szczecina?
... speca od elektryki...
Nie wiem do czego ten 'spec' jest potrzebny i w związku z tym czy kolega kirhoff jest właściwy... ALe tylko jego znam z tamtych stron...
|
|