Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Różne szerokości opon

macieq11
02-05-2013, 19:47
Witam
Muszę zmienić 1 oponkę przednią (na samochodzie są 215/55R16) i mam jedną nową 205/55R16 - czy można mieć na przodzie 205/55R16 , a na tyle 215/55R16 ?
Wszystkie Continentale i to ten sam model - stąd się zastanawiam . Tylko czy to ma sens ?
pozdr.

jvc
02-05-2013, 19:55
Nie polecam, abs i esp może wariować przez różnicę w średnicy

nori76
03-05-2013, 08:55
przez różnicę w średnicy

kolega mial na mysli szerokosc kapcia, bo srednica wciaz ta sama

sq7lqr
03-05-2013, 09:02
kolega mial na mysli szerokosc kapcia, bo srednica wciaz ta sama
kolega miał na myśli dokładnie średnicę nie szerokość, 215/55/16 a 205/55/16 to nie jest ta sama średnica

nori76
03-05-2013, 09:21
kolega miał na myśli dokładnie średnicę nie szerokość, 215/55/16 a 205/55/16 to nie jest ta sama średnica
Sorka, w pierwszej chwili spojrzalem tylko na rozmiar w calach i roznice w szerokosci, ale i tak uwazam ze dla tak minimalnej roznicy to jest kwestia mocniej dojechanej osi aby tej roznicy nie bylo, natomiast szerokosc kapcia moze miec istotne znaczenie bo roznica w prowadzeniu 215 a 205 jest jak dla mnie mocno wyczuwalna

sq7lqr
03-05-2013, 09:36
no nie wiem, 11 mm różnicy na średnicy, to jest trochę sporo, biorąc pod uwagę, że nowa opona ma 8 mm bieżnika, to 215 musiałby mieć prawie łyse, a 205 nówki aby średnica się zrównała, a najlepiej nie kombinować, tylko sprzedać 205, a kupić 215 i po problemie, albo pojeździć po wulkanizatorach, może uda się gdzieś zamienić( z niewielką dopłatą)

macieq11
04-05-2013, 18:25
No i po problemie - kupiłem nową oponę 215/55R16 i są wszystkie jednakowe , choć dopuszczalne jest posiadanie różnych (szerokością ) opon jednak takich samych na osi.
Dzięki za rady - pozdrawiam.

czarekskib
07-10-2013, 14:16
Witam,
Focus III 1.0 ecoboost 125 KM w wersji Edition wyposażony jest fabrycznie w opony "letnie" w rozmiarze 215/55/16 na felgach aluminiowych.
Moje pytanie jako laika brzmi - czy opony zimowe powinny być w takim samym rozmiarze, czy mogę kupić 205/55/16? Rozmiar 15" nie wchodzi w rachubę z uwagi na tarcze hamulcowe i zaciski.

loki34
07-10-2013, 19:07
Witam,
Focus III 1.0 ecoboost 125 KM w wersji Edition wyposażony jest fabrycznie w opony "letnie" w rozmiarze 215/55/16 na felgach aluminiowych.
Moje pytanie jako laika brzmi - czy opony zimowe powinny być w takim samym rozmiarze, czy mogę kupić 205/55/16? Rozmiar 15" nie wchodzi w rachubę z uwagi na tarcze hamulcowe i zaciski.

Jak najbardziej mozesz kupic 205/55/16,na zime nawet wskazane. Ja tak własnie zrobiłem.

bonzo000
07-10-2013, 19:58
Również przelatałem na 205/55/16 jest ok

Bux
07-10-2013, 20:26
ludzie jaka różnica średnicy jak wysokość taka sama co wy piszecie i radzicie gdzie moderator, ręce opadają.
Co do tego czy 205 czy 215 bierz co tańsze nie ma większej różnicy przy tych szerokościach najważniejszy jest model, szersze dadzą ci większą przyczepność i czasami lepsze odprowadzenie wody ale to zalezy od konkretnego modelu. Reasumując, zasdniejszym jest pytanie np. pireli czy michelin niż 205 czy 215.

jvc
07-10-2013, 20:45
ludzie jaka różnica średnicy jak wysokość taka sama
Rozwiń swoją myśl...

aerostar
07-10-2013, 20:50
ludzie jaka różnica średnicy jak wysokość taka sama co wy piszecie i radzicie gdzie moderator, ręce opadają.

Ręce to opadają jak się czyta co Ty piszesz... Wiesz w ogóle, co to jest profil opony? Rozmiar 205/55/R16 oznacza, że profil opony jest 55, czyli jej wysokość jest równa 55% szerokości. Podobnie 215/55/R16. 10 mm różnicy szerokości daje różnicę średnicy koła równą 10 mm * 0,55 * 2 = 11 mm, jak już ktoś wcześniej obliczył.

sq7lqr
08-10-2013, 07:45
Co do tego czy 205 czy 215 bierz co tańsze nie ma większej różnicy przy tych szerokościach najważniejszy jest model, szersze dadzą ci większą przyczepność i czasami lepsze odprowadzenie wody ale to zalezy od konkretnego modelu. Reasumując, zasdniejszym jest pytanie np. pireli czy michelin niż 205 czy 215.

Ręce opadają.Polecam http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/ ,żebyś więcej takich bzdur nie pisał

Bux
08-10-2013, 20:04
Tak wiem co piszę. Nie kłócąc się, na spokojnie 11 mm na średnicy daje 6mm na promieniu. Uważacie, że ma to wpływ na działanie abs-u, esp i co tam macie w swych cudeńkach - wynika to wprost z waszego, koledzy naskoczenia na mnie. Nie napisałem, że średnice są identyczne ale nadal twierdzę że pomijalnie mała jest różnica aby w ogóle się nią przejmować przy wyborze opony. Czy zawsze dopełniacie koła do wymaganego ciśnienia przy zakładanym obciążeniu? Ile razy w miesiącu sprawdzacie ciśnienie w kołach? Zawsze najlepiej jak ma się wszystkie oponki identyczne, ale dopuszczalne jak ktoś zauważył są niewiele odbiegające od siebie ale identyczne na osi. Nawet producent podając zamienniki bierze pod uwagę, że można zamontować inne nawet co do średnicy - do tego są te tabelki zamienników. Ważniejszą jest kwestia jakie warto kupić i na tym warto się skupić i o tym dyskutować. Ręce opadają właśnie z tego powodu.
Nawiasem biorąc jeśli we wszystkim tak jesteście koledzy dokładni, to dajcie znać jak będziecie pozbywać się swoich autek, będę je polecał znajomym jak własnego.
Pozdrawiam i przepraszam jeśli komuś zarzuciłem brak wiedzy.

mjprzem
09-10-2013, 10:41

niewiem czy wiesz co piszesz...
1-jak zmienia sie szerokosc to i wysokosc opony -jezeli profil sie nie zmienia a roznica 10mm na srednicy to nie jest mamo dla nowych ukladów ABS ESP itp.!!! przy takich roznicach uklad absi i esp potrafi wywalac bledy i wyłączyc uklad!!!
2-szersza opona nie jest lepsza.. i niema lepszej przyczepnosci od wezszej na suchej powierzchni
a do tego ma gorsza przyczepnosc na mokrej

i tu znowu klania sie takie cos jak:
sila tarcia=sila nacisku x wspolczynnik tarcia( zalezny od rodzaju materiału a nie od wielkosci powierzchni)
(niewiem czy w podstawowce na lekcjach fizyki czasem jeszcze tego nie bylo ;) )

szersze opony stosuje sie po to aby przy duzych obciazeniach guma sie nie palila i wolniej sie zuzywala (np. w formule )

ps. reasumujac-jesli nie zamierzasz sie scigac po torze wyscigowym to oczywiscie lepiej jest 205 jak 215...

szerokie opony w nowych samochodach to chwyt marketingowy dla "glupich" klientow którym na zime wciska sie drogie szerokie zimowki a po zimie ci sami klienci przyjezdzaja po kolejne felgi i opony aby miec wezsze kola-bo na szerokich idzie sie zabic!!!! na wodzie i na sniegu

fanatyk81
09-10-2013, 12:52
Witam,

ja mam 205/55/16 na stalowych. taki wyjechal z fabryki.

YatzeK
09-10-2013, 21:51
2-szersza opona nie jest lepsza.. i niema lepszej przyczepnosci od wezszej na suchej powierzchni
a do tego ma gorsza przyczepnosc na mokrejCo ty opowiadasz? Masz na to jakieś dowody?

sila tarcia=sila nacisku x wspolczynnik tarcia( zalezny od rodzaju materiału a nie od wielkosci powierzchni)
(niewiem czy w podstawowce na lekcjach fizyki czasem jeszcze tego nie bylo ;) )Nie wiem do jakiej ty szkoły chodziłeś, ale u mnie na fizyce nie było o zależności przyczepności opony od wszystkich czynników, które na nią wpływają. Wzory fizyczne sprawdzają się dla warunków laboratoryjnych, gdzie wszystkie zmienne wpływające na rozwiązanie są mierzalne i przewidywalne. Niestety w przypadku opon jest tyle czynników wpływających na przyczepność, ze czysta fizyka opisana wzorem jest gdzieś tam w tle. Gdzie w tym masz skład mieszanki, rozkład obciążeń przy przyspieszaniu/hamowaniu/skręcaniu?

szerokie opony w nowych samochodach to chwyt marketingowy dla "glupich" klientow którym na zime wciska sie drogie szerokie zimowki a po zimie ci sami klienci przyjezdzaja po kolejne felgi i opony aby miec wezsze kola-bo na szerokich idzie sie zabic!!!! na wodzie i na snieguBuahahahahahaha! Szerokie opony dla głupich klientów? To spróbuj ruszyć na śliskiej nawierzchni mocnym samochodem na wąskich kółeczkach. Do testów proponuję np. BMW M3 i opony o szerokości max 175. Wtedy do Ciebie dotrze jakie brednie opowiadasz!

aerostar
10-10-2013, 21:15

Podany wzór na siłę tarcia odnosi się do wyidealizowanego klocka przesuwanego po podłożu. Opona samochodowa z pewnością nie jest takim klockiem. Rzeczywistą przyczepność w danych warunkach jest trudno oszacować, ze względu na zależność tarcia tocznego i dynamicznego (przy ostrym hamowaniu) od rozmiaru i kształtu opony, właściwości gumy, kształtu i wymiarów bieżnika, ciśnienia powietrza, rodzaju i stanu nawierzchni, temperatury, wilgotności, itd. Poszczególne czynniki mogą wpływać na siłę docisku opony do jezdni. Wszystko to powoduje, że w pewnych warunkach szersza opona może się lepiej przysysać do jezdni.

Z drugiej strony faktycznie zimą akurat lepiej sprawują się trochę węższe opony, ale też bez przesady. W przypadku Focusa MK3 najbardziej optymalnymi wydają się 205/55/R16, które spokojnie można założyć również na 16-calowe, oryginalne felgi 7xJ16.

mjprzem
11-10-2013, 07:48
Buahahahahahaha! Szerokie opony dla głupich klientów? To spróbuj ruszyć na śliskiej nawierzchni mocnym samochodem na wąskich kółeczkach. Do testów proponuję np. BMW M3 i opony o szerokości max 175. Wtedy do Ciebie dotrze jakie brednie opowiadasz!

Lubie takie posty cytowac bo pozniej jak ktos troche pomysli to sie zastanowi i poszuka jak to w rzeczywistosc jest to sie sam moze przekonac-a nie smieje sie z drugiego choc sam niema racji ;)

YatzeK- nie smiej sie z wiedzy i nauki...bo dzieki tym dziedziną ogladasz dzisiaj telewizor i jezdzisz samochodem

aerostar
-to niema znaczenia czy sprawa dotyczy klocka z metalu drewna czy klocka z gumy jaką jest opona.

to jest jedyny wzór na siłę tarcia.

inny przykład...jesli ktos chodził do jakiejkolwiek szkoly mechanicznej to wie ze:
np sprzegla w samochodzie dobiera sie w dwojaki sposób:
-1-ze wzgledu na przenoszony moment( sila docisku i materiały aby dobrac do momentu obrotowego)
-2- wielkosc powierzchni ciernej -potrzebna tylko dla warunków na przegrzanie i spalenie

to samo dotyczy hamulca w samochodzie i opony z asfaltem.

szerokie opony zapewniaja tylko-wieksza zywotnosc oraz mniejsze prawdopodobienswo spalenia... przy poslizgu
jednak w samochodach z abs akurat zjawisko spalenia jest bardzo malo prawdopodobne.

damiasek
11-10-2013, 10:47
A ponadto węższa opona zazwyczaj wymaga nieco wyższego ciśnienia, czego skutkiem jest mniejsza powierzchnia styku z asfaltem i niższe prawdopodobieństwo aquaplaningu.

A co do różnicy 6 mm na promieniu, to owszem ABS ESP potrafi taką różnicę wykryć - przecież duża część układów wykrywających różnicę ciśnienia w oponach tak działa, tyle że przecież fabrycznie w focusie przy tych samych oponach zalecane jest inne ciśnienie na przód a inne na tył.
Wg, nie układ wykryje różnicę pomiędzy osiami, ale nie wyłączy się z tego powodu

boncio
11-10-2013, 12:28
Ale w układzie fabrycznym możesz mieć wpisane ciśnienie na przód i tył i nic nie stoi na przeszkodzie, zeby było inne, tak samo jak masz wpisany rozmiar kół, na których opuszcza fabrykę. Na tej podstawie komputer przelicza wszystko.

damiasek
11-10-2013, 12:50
Bez przesady, można zmienić opony po wyjeździe z fabryki, tak samo są zapisane zakres zalecanych ciśnień od X do Y, jak i muszą uwzględnić zużywanie się opon.

YatzeK
11-10-2013, 13:31
Lubie takie posty cytowac bo pozniej jak ktos troche pomysli to sie zastanowi i poszuka jak to w rzeczywistosc jest to sie sam moze przekonac-a nie smieje sie z drugiego choc sam niema racji Ja z kolei nie lubię, bo jak ktoś tak pisze, to znaczy, ze żadne argumenty oprócz własnych do niego nie docierają i dłuższa dyskusja jest bezcelowa...

YatzeK- nie smiej sie z wiedzy i nauki...bo dzieki tym dziedziną ogladasz dzisiaj telewizor i jezdzisz samochodemAle ja nie śmieję się z nauki

-to niema znaczenia czy sprawa dotyczy klocka z metalu drewna czy klocka z gumy jaką jest opona.

to jest jedyny wzór na siłę tarcia.Oczywiście, ze to MA znaczenie. Bo tu nie chodzi tylko o czyste fizyczne tarcie. Sam wzór oczywiście jest prawidłowy, ale nie ma zastosowania w przypadku opon. To znaczy ma, ale tylko częściowe, bo praca opony to nie tylko tarcie, ale i szereg procesów dynamicznych i termicznych, które się składają na zachowanie samochodu. Wzór pomija całkowicie wpływ zmian temperatury, prędkości jazdy, działania sił poprzecznych, rozkładu obciążeń an poszczególne koła w czasie jazdy/przyspieszania/hamowania oraz różnic w konstrukcji samej opony w ramach nawet tego samego rozmiaru (indeksy nośności i prędkości) itp. A wszystkie te rzeczy właśnie wpływają na to, jak różne opony zachowują się w różnych warunkach, na różnych samochodach, pod różnym obciążeniem.

Gdyby chodziło tylko o samo, czyste tarcie, mielibyśmy JEDNĄ oponę w JEDNYM rozmiarze dla wszystkich samochodów.

szerokie opony zapewniaja tylko-wieksza zywotnosc oraz mniejsze prawdopodobienswo spalenia... przy poslizgu
jednak w samochodach z abs akurat zjawisko spalenia jest bardzo malo prawdopodobne.Ponawiam propozycję - spróbuj sprawnie ruszyć i jechać ciężkim samochodem o dużej mocy na wąskich oponach. Zobaczysz wszystkie błędy swojego rozumowania.

Atlis
11-10-2013, 13:50
a do tego ma gorsza przyczepnosc na mokrej

:roll: oczywiscie ze ma na suchej powierzchni lepsza przyczepnosc. dlatego opony wyscigowe sa slickami. a na mokrej tak samo. aquaplanning to problem z odprowadzaniem nadmiaru wody. jezeli ma szeroka opona dobry bieznik, bedzie miala lepsze wlasciwosci niz waska opona...

ludzie, dajcie spokoj, bzdury piszecie.

mjprzem
11-10-2013, 14:37
altis..nie masz racji...
3 raz to samo pisze...

slick-niema lepszej przyczepnosci...ale ma znacznie wieksza zywotnosc bo naciski powierzchniowe przy tej samej szerokosci sa znacznie mniejsze ponadto slick...dodatkowo ma mniejsze opory toczenia jak opona zabkowana.

a wiec w formule lepiej jezdzic na slicku bo nie potrzeba czesto opon zmieniac i sie szybciej jedzie....a to sie liczy do wygranej.

ALE na droge slicka nie zaloysz...bo ci prawo nie pozwala.

poczytajcie sobie rozne testy z roznych samochodow i porownajcie jakie maja drogi hamowania i na jakich oponach i na jakim rodzaju asfaltu.

Inny przyklad-opona niedopompowana-przecierz ma wiekszy kontakt z podlozem-wieksza powierzchnia styku

to dlaczego na oponie nie dopompowanej droga hamowania jest znacznie wyzsza!!!!

inny przyklad
samochody 10 lat wczesniej o podobnej masie mialy standardowo opony 185
dzisiaj fabrycznie wyjezdzaja nawet na oponach 215

a droga hamowania samochodu z przed 10 lat a obecnego i tak jest w granichach 35-40m /100km/h

inny przyklad...
jezeli ktos rozumie ze predkosc = droga przez czas
to czemu nie rozumie ze
sila tarcia = sila nacisku X wspolczynnik tarcia?
tylko ze ciezar auta dziala tak samo w kierunku masy do wychamowania wiec zostaje tylko to z jakich materialow wykonany jest asfalt i opona.

Atlis
11-10-2013, 14:45
na droge zalozysz semi slick. ;)

zgadzam sie z toba co do zuzycia, nie zgadzam sie z toba co do przyczepnosci.

slicky maja miekka mieszanke, dlatego sie szybciej zuzywaja i rowniez dlatego lepiej "kleja". ich szerkosc jest kompromisem pomiedzy trakcja, zuzyciem i oporami.

co do niedopompowanej opony - wyzsze opory toczenia - gorzsze przyspieszenie. hamowanie moze byc gorsze tylko w przypadku kiedy dochodzi do znaczej deformacji opony. w innym przypadku nie jest mozliwe by na takiej oponie byla droga hamowania wyzsza.

boncio
11-10-2013, 15:43
Inny przyklad-opona niedopompowana-przecierz ma wiekszy kontakt z podlozem-wieksza powierzchnia styku
W którym miejscu? Opona niedopompowana robi się szersza, ale nie w miejscu kontaktu z asfaltem. Nie piszemy o porównaniu ze zbyt mocno napompowaną.

a droga hamowania samochodu z przed 10 lat a obecnego i tak jest w granichach 35-40m /100km/h
Między 35, a 40m jest ogromna różnica i akurat w tej kwestii jest postep, bo ta droga się skróciła. Natomiast zależy ona głównie od hamulców, nawierzchi i dopiero opon.

Atlis
11-10-2013, 15:55
nie mozna tak powiedziec boncio. kazdy z tych elementow jest bardzo wazny. jezeli opony nie przeniosa sile hamowania od hamulcow na jezdnie, moga byc te hamulce najlepsze na swiecie i nie wyhamujesz... i tak jest i w druga strone.

juri2069
11-10-2013, 16:51
Ktoś kiedyś bardzo mądrze udowodnił że szersza opona na zimę jest lepsza. Jakiś top gear czy inni wykrywacze duchów....
Dlatego że szersza opona to o wiele większa powierzchnia do hamowania( załóżmy przy nowym bieżniku ) a jeżeli chodzi o "grzebanie" oczywiście łatwiej się dokopać do asfaltu "wąską" oponą ale....
no właśnie ale nie wszędzie jest tak że da się dokopać do twardego podłoża podczas normalnej jazdy więc przy " normalnej jeździe" przy dużym śniegu lepiej ciągnie szersza opona ( też udowodnione fizycznie i praktycznie i teoretycznie)
Ja w A8 miałem na zimę R17 255/45 a teraz w mundku mam R17 225/50 i ... Rewelacja.
Całą zeszłą zimę nie miałem najmniejszych problemów z hamowaniem oraz przyśpieszaniem.
Jestem zwolennikiem szerokich opon ponieważ są przeze mnie wypróbowane a mieszkam na wielkich zasypanych w zimie peryferiach :D

damiasek
11-10-2013, 22:00
Cytat:
Napisał mjprzem Zobacz post
W którym miejscu? Opona niedopompowana robi się szersza, ale nie w miejscu kontaktu z asfaltem. Nie piszemy o porównaniu ze zbyt mocno napompowaną.

W każdym miejscu. Pole powierzchni styku opony z podłożem jest proporcjonalne do siły nacisku i ciśnienia w oponie. Opona nie jest idealnym walcem i w związku z tym pole styku przy niższym ciśnieniu jest i szersze i dłuższe.

mjprzem
12-10-2013, 14:27
juri2069
przykro mi skoro masz takie szerokie felgi i nie mozesz sie przekonac jak sie jezdzi po sniegu na wezszych oponach.
rok temu mialem przejazdzke jakies 600km opelem na zimowkach na nowych zimowkach z salony o szerokosci 225mm.
zachowywaly sie tak samo jak moje letnie 195 na duzym sniegu.
to byla istna tragedia, a nie jazda.

idac waszym rozumowaniem kolarka powinna miec 2-3 razy dluzsza droge hamowania... od zwyklego roweru....

a to dosc ciekawe...bo jak sie porowna hamowanie kolarki i zwyklego roweru to okazuje sie ze sa niemalze identyczne-w zaleznosci rozkladu masy na kola i to ktorym sie hamuje.

a dlaczego jak zjezdzam na nartach lub jade na lyzwach to slizgam sie tak samo?

a dlaczego jak zjezdzam na sankach lub zjezdzam na worku lub duzej blasze lub duzym plastiku-plachta to silzgam sie tak samo?

panowie zerknijcie do ksiazek....przecierz tam wszystko pisze....
i taka dobra rada...nie wierzcie we wszystko co mowi telewizja...
"Jakiś top gear czy inni wykrywacze duchów...." czy tvn turbo...dodam od siebie-bo tam bardzo czesto ludzie mowia o czyms o czym nie maja bladego pojecia.

damiasek...dzieki za wsparcie w temacie...ale niektore mity ciezko jest obalic ;)

YatzeK
12-10-2013, 17:40
rok temu mialem przejazdzke jakies 600km opelem na zimowkach na nowych zimowkach z salony o szerokosci 225mm.
zachowywaly sie tak samo jak moje letnie 195 na duzym sniegu.
to byla istna tragedia, a nie jazda.panowie zerknijcie do ksiazek....przecierz tam wszystko pisze.... No i mamy odpowiedź - ty po prostu całą wiedzę o oponach opierasz na tym, co wyczytałeś w książkach do fizyki, a że czytanie zajmuje ci dużo czasu, to nie miałeś czasu nauczyć się dobrze jeździć. Dlatego jesteś kiepskim kierowcą i przerastają cię szerokie opony. A może nawet przerażają, kto wie...

niektore mity ciezko jest obalic ;)Jak się nie ma argumentów, a chce się podważyć wiele lat pracy naukowców, inżynierów, konstruktorów opon i samochodów, to nie ma się czemu dziwić....

juri2069
12-10-2013, 18:32
Yatzek dobrze napisałeś.
A co do mjprzem to słuchaj szanowny koleżko po cóż miałbym kłamać i bez sensu promować szerokość opon na których się jeździ tragicznie??
Napisałem to co doświadczyłem i na szerokich oponach jeździ MMMIIIII sięwyśmienicie.
A dla porównania bracia moi szanowni mają w astrze , b4-80 , scenicu opony nie szersze niż 195 i teraz uwaga - jeździ mi sięna nich tragicznie przesiadając się z moich 225.
Pisze to z ręką na sercu i nikomu nie chce pojechać ani ubliżyć,
Robię rocznie 30 tyś i zdecydowanie polecam szersze opony.
A jak chcecie jeździć na 195 to nic nie stoi na przeszkodzie.
I co do wcześniejszej wypowiedzi - jak ktoś potrafi jeździć to i całą zimę przejeździ na letnich.
"Bunkrów nie ma ale też jest zajebi ... " :D:D

Bump: 5 kilowa kolarka - 100 kilowy kolarz
1600 kilowy samochód - 100 kilowy kierowca
Chyba kiepskie porównanie.
Kolarki mają wąskie opony aby osiągać jak największe prędkości oraz aby masa kolarki była jak najmniejsza.

tomek8321
12-10-2013, 21:12
co do tych szerokosci opon i wysokosci to mozna by sie sprzeczac ale jak byscie mieli qatro to na obu osiach maja byc takie same rozmiary.

jvc
13-10-2013, 08:47
Oczywiście że w ziemie na śniegu lepiej zachowują się opony węższe i tu nie ma o czym dyskutować.

Stonujcie trochę swoje wypowiedzi bo temat zostanie zamknięty.

YatzeK
13-10-2013, 10:12
Oczywiście że w ziemie na śniegu lepiej zachowują się opony węższe i tu nie ma o czym dyskutować.
I to jest właśnie często powtarzany mit, z którym trzeba walczyć...

Bux
13-10-2013, 13:19
Koledzy proponuję wszystkim przeczytanie na spokojnie całego wątku a nie z zacietrzewieniem bronienie racji.

1. Dalej nikt nie odpowiedział czy 11 mm zmiana wielkości w rozmiarze opony jest brana pod uwagę przez systemy bezpieczeństwa w samochodzie. Ja w to nie wierzę nadal, bo żaden projektant w swojej konstrukcji nie zakłada tak małego współczynnika bezpieczeństwa na głupotę użytkowników (mosty i drogi 30 -50%, budynki 30 - 50% przykład most obwodnicy Puław przewidziany na 11,5 t/na oś wytrzymał ok 40t/na oś, bo taki przejazd odnotowały czujniki na nim zamontowane) jak również ze względu na błąd pomiarowy czujników.

2. Dyskutując o szerokości opon zapominacie, że układ jest przynajmniej dwukierunkowy (płaski). Nie szerokość opony wpływa na jej powierzchnię lecz układ i liczba lamelek! składa się na tzw. powierzchnie styku. I to ona ma znaczenie w zachowaniu opon na drodze. Dodają trzeci wymiar prostopadły do osi toczenia koła mamy wpływ na zachowanie komfortu, "sportowości" itp. .

Reasumując nie szerokość ma znaczenie ale typ opony i oprócz marki i modelu należałoby podać nawet datę produkcji tejże.
Dla mnie zasadne jest pytanie właśnie na których oponach jak się wam jeździ, ale do tego są inne wątki tegoż forum.

Wracając do pytania z początku. Można założyć takie opony jeśli mieszczą się w granicach zamienników podanych przez producenta samochodu. Należy mieć tylko świadomość, że zastosowanie dwóch różnych wzorów bieżnika (nawet tego samego producenta opon) ma wpływ na zachowanie auta, mniejszy lub większy a najczęściej objawia się w ekstremalnych momentach a tego nikomu nie życzę. Lepiej mieć 4 identyczne opony niż dwie pary różnych.

Atlis
13-10-2013, 14:28
Bux - twoje pytanie, i w ogole caly watek jest bez sensu. Na dzialanie ABS/ESP nie ma roznica felg/opon praktycznie zaden wplyw, poniewaz czujniki ABS mierza tylko i wylacznie roznice w predkosciach obrotowych pomiedzy kolami. Do tego wystarczy prosty algorytm, jezeli mowimy o systemach nowoczesnych - pierwsze czujniki ABS byly mechaniczne i elektroniki w ogole byl brak. I dlatego nie trzeba jezdzic na kalibracje systemu po zmianie letnich 235/40 R18 na zimowki 205/55 R16...

Zupelnie oddzielnym tematem jest stosowanie roznego rodzaju opon - ale to i tak dla czujnikow nie ma znaczenia. Ewentualnie tylko dla trakcji.

mjprzem
14-10-2013, 07:29
a wiec aby zakonczyc watek podam takiego linka...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Droga_hamowania

macie prosty wzor jak to jest w rzeczywistosci i jesli nikt go jeszcze do tej pory nie umial rozpracowac to napisze tylko dodatkowo

wspolczynnik tarcia zalezy wylacznie od rodzaju materiału
czyli chemiczny sklad gumy-opony oraz beton czy asfalt.

znaczenie oczywiscie ma tez chropowatosc ale juz wiele razy udowodniono ze te same modele opon o roznych szerokosciach na tym samym asfalcie i samochodzie zachowuja sie tak samo podczas hamowania i naprawde niema znaczenia szerokosc opony do drogi hamowania i do przyczepnosci przy ruszaniu (za to w mocnych samochodach stosuje sie szersze opony tylko po to aby naciski powierzchniowe w oponie nie doprowadzaly do zniszczenia gumy -czyli jej wewnetrznego rozerwania)

juri2069-ty piszesz zupelnie o czym innym-owszem na szerszych oponach jezdzi sie lepiej-pewnie-bo tak sie wydaje jak sie jedzie bo sa bardziej sztywne i samochod wydaje sie ze zachowuje sie pewniej....
lecz!!!!!
w rzeczywistosci przyczepnosc podczas hamowania opon szerokich i waskich jest dokladnie taka sama na czystym asfalcie

a na asfalcie mokrym zawsze wygraja ciensze opony bo wiecej wody zostaje wycisniete z pod opony.
nie mowiac juz o sniegu czy blocie....choc w tych przypadkach nalezy jeszcze brac pod uwage ze na bloto i piasek potrzeba wlasnie czasami szerokich opon jesli samochod ma wylacznie po nich jezdzic aby nie grzązł w piasku np. jazda po pustyni.

ps. cisnienie w oponie ma wplyw na wspolczynnik tarcia!!!-znaczy sie na twardosc opony.

Atlis
14-10-2013, 07:49
mjprzem - byc twoim nauczycielem fizyki, wyrzucilbym cie z klasy... szerokosc opony ma bardzo duze znaczenie, poniewaz powiekszasz powierzchnie tarcia, rany boskie!

a skoro juz spominales F1 i samochody sportowe, to w latach 90tych obnizono szerokosc tylnich opon by obnizyc przyczepnosc bolidow.

poprostu nie wypowiadaj sie na tematy, o ktorych nie masz zielonego pojecia.

mjprzem
14-10-2013, 08:20
http://pl.wikipedia.org/wiki/Droga_hamowania

altis -chociaż otwórz tego linka...
ps. z fizyki bylem akurat pionierem...ja wiem co pisze...a ty wiesz...?

jesli tak dobrze wiesz to podaj linka abym mogl sie "nauczyc" tej fizyki co ty ją umiesz...

1. Dalej nikt nie odpowiedział czy 11 mm zmiana wielkości w rozmiarze opony jest brana pod uwagę przez systemy bezpieczeństwa w samochodzie. Ja w to nie wierzę nadal, bo żaden projektant w swojej konstrukcji nie zakłada tak małego współczynnika.
to z tym jest tak jak napisal altis...jezeli wszystkie kola sa jednakowe to niema znaczenia srednica kola...ale jesli chociażby jedno kolo jest o 11mm mniejsze od innych to to ma znaczenie...

Atlis
14-10-2013, 08:44
ty jestes przekonany ze wiesz, ja wiem :)

mjprzem
14-10-2013, 09:10
widzisz Aaltis...ja swoją wiedzą umiem sie dzielic.... i bynajmniej sie tego nie wstydze...
po do daje linki do stron aby nie byc gołosłowny-jesli ktos nie wierzy w moje słowa to moze sam sie przekonac czytając linka.

i naprawde bardzo chętnie przeczytałbym twojego linka...w którym to nauka lub badania mowią ze szersza opona wczesniej wyhamuje samochód jak węższa.

rozpatrując zalety szerszych opon...
smiem powiedziec ze przy jezdzie na twardym podlozu szersze nie maja żadnych zalet.

waskie opony przy tym samym profilu moga byc podobnie sztywne, a wolniejsze zuzywanie sie opony i ich wyzsza cena-jest minusem przy jezdzie po drogach z dziurami. Nie wspominajac o jezdzie po koleinach...

juri2069
14-10-2013, 09:20
Ja z doświadczenia wiem że o wiele lepiej się jeździ na szerokich i to jest moje zdanie.
Nie będę się z nikim kłócił a i będę nadal jeździł na szerokich oponach bo jestem bardzo z tego zadowolony.
Tak samo z szerokich jak i z używek i letnich i zimowych.
Nie mam 18 lat i trochę już zim przejeździłem więc dlatego się wypowiadam.
Pozdrawiam:P

YatzeK
14-10-2013, 10:30
widzisz Aaltis...ja swoją wiedzą umiem sie dzielic.... i bynajmniej sie tego nie wstydze...A powinieneś, bo nie dość, ze tej wiedzy NIE MASZ to jeszcze kłócisz się ze wszystkimi, którzy mają rację!

po do daje linki do stron aby nie byc gołosłowny-jesli ktos nie wierzy w moje słowa to moze sam sie przekonac czytając linka.

W takim razie co powiesz na takiego linka:znaczenie oczywiscie ma tez chropowatosc ale juz wiele razy udowodniono ze te same modele opon o roznych szerokosciach na tym samym asfalcie i samochodzie zachowuja sie tak samo podczas hamowania i naprawde niema znaczenia szerokosc opony do drogi hamowania i do przyczepnosci przy ruszaniu
http://www.opony.com.pl/artykul/jakie-wybrac-opony-szerokie-czy-waskie/?id=119

Wiem, wiem, to są fachowcy z branży, więc w ich interesie jest nawijać makaron na uszy i ogłupiać klientów, a cały ten tekst to bełkot, prawda?

I jeszcze kilka próbek Twojej "wiedzy":

smiem powiedziec ze przy jezdzie na twardym podlozu szersze nie maja żadnych zalet.
Patrz link powyżej. A jak ci mało, to w kilka minut znajdziesz w sieci mnóstwo materiałów, z których dokładnie to samo wynika.

slick-niema lepszej przyczepnosciCzyli wszystkie zespoły wyścigowe to banda idiotów, którzy bez sensu wywalają po kilka tysięcy zł za 1 oponę, zamiast kupić Dębice po 300zł?

ma znacznie wieksza zywotnoscNo. Jasne. Slicki w zależności od imprezy (rajd, wyścig), konfiguracji trasy, samochodu i sposobu jazdy wytrzymują nawet kilkaset kilometrów...

ponadto slick...dodatkowo ma mniejsze opory toczenia jak opona zabkowana.
Proponuję prosty test - pojedź na dowolny tor wyścigowy, może być Poznań, podejdź do kierowców startujących na slickach i powiedz im to. Ja będę wiedział kiedy to nastąpi, bo ich rechot z pewnością będzie słuchać u mnie w Lublinie.

zombie6
14-10-2013, 10:43
Nie wiem skąd mjprzem czerpie swą "wiedzę", ale to zatrute źródełko :p

Atlis
14-10-2013, 11:27
mjprzem - Atlis, nie Aaltis

zombie6 - wikipediowy fizyk

------------------------------------

ale ze by nie bylo, ze pozostaje tylko przy pustych slowach mjprzem, narysowalem ci obrazek, ktory mam nadzieje zrozumiesz i zakonczymy na tym dyskusje.

sytuacja "A": przyjmujac, ze mamy opony tego samego producenta, z taka sama mieszanka, to szersza opona ma wieksza powierzchnie tarcia - dlatego podczas hamowania jest w stanie przeniesc wiecej energii hamujacej.

sytuacja "B": dlatego ekodriverzy, pompuja opony na wyzsze cisnienie - by byly jak najmniejsze opory toczenia. dlatego tez prius jezdzi na relatywnie waskich oponach i gt86 ma te same opony, bo inaczej by nie bylo mozna zarzucic tylkiem, poniewaz nie ma wystarczajaco duzo mocy by zerwac trakcje.

http://i43.tinypic.com/2mfir0k.jpg

nie ma znaczenia, czy mowimy o trakcji czy hamowaniu - sily przez opone sa przenoszone te same.

twoja logika jest calkowicie bledna juz od poczatku - jezeli by sila hamowania (trakcja) byla taka sama przy tej samej szerokosci opon, to supersporty moglyby jezdzic na kolkach od rowera i tak nie jest.

btw polecam obejrzec rowniez fajny test Chrisa Harrisa:

http://www.youtube.com/watch?v=HPh90yNX-mY

czy juz rozumiesz, ze szerokosc opony MA znaczenie jak dla hamowania, tak dla ogolnie pojetej trakcji (grip, przyspieszenie)?

juri2069
14-10-2013, 13:31
Atlis mądra wypowiedź .
Dlatego też ekodriverzy jeżdżą na wąskich oponach aby mniej paliły samochody i ktoś im wpaja błędne teorie.
Mógłbyś być komentatorem lub krytykiem bo bardzo mądrze potrafisz coś powiedzieć :P

jvc
14-10-2013, 14:59
Dlatego też ekodriverzy jeżdżą na wąskich oponach aby mniej paliły samochody i ktoś im wpaja błędne teorie.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że niby na wąskich oponach nie spali samochód mniej niż na szerokich?

juri2069
14-10-2013, 16:17
nie nie , źle zrozumiałeś , spali mniej . Moja wypowiedz " i ktoś im wpaja ...." powinna być po przecinku lub po kropce, może by nie było nieporozumienia.
Oczywiście że na wąskich mniej pali. Ktoś im wpaja błędne teorie że droga hamowania na wąskich oponach jest lepsza niz na szerokich.
Moje zdanie jest odrębne.
Zgadzam się w 100 % z Atlis'em

aerostar
14-10-2013, 22:04
http://www.opony.com.pl/artykul/jaki...waskie/?id=119

Chciałem tylko uprzejmie zwrócić uwagę na to, że opony porównywane w teście ADAC różniły się nie tylko szerokością, ale również profilem i nie ma w tym teście rozgraniczenia pomiędzy wpływem szerokości opony na właściwości trakcyjne samochodu, a wpływem profilu opony.

W przypadku omawianym w tym wątku porównujemy dwie opony o tym samym profilu i średnicy wewnętrznej, różniące się szerokością o 1 cm. Nie jestem do końca przekonany, czy w ogóle ma to większy wpływ na właściwości jezdne, tym bardziej że w przypadku Focusów nie ma żadnego związku pomiędzy mocą silnika a podstawowym rozmiarem opony. Szersze opony są zakładane fabrycznie do felg aluminiowych i strukturalnych, które są związane z wyższą wersją wyposażenia, nie silnika. Przypuszczam że może mieć to związek z tym, że felgi aluminiowe są szersze o 0,5 cala (12,7 mm) i szersza opona bardziej do nich pasuje (lepiej wygląda i lepiej chroni krawędź felgi przed otarciami o krawężnik). Co do felg strukturalnych 6.5Jx16 to zupełnie nie wiem po co te 215-tki. Może chodzi po prostu o wygląd.

Atlis
14-10-2013, 22:37
Dzieki za ten artykul aerostar, mysle, ze po przeczytaniu juz bedzie wszystkim wszystko jasne.

Co do montazu - jak najbardziej sie zgadzam z twoja teoria o ochronie felgi.

PS: widzial ktos mjprzem? :D

mjprzem
15-10-2013, 07:18
jestem jestem..tylko tez mam jeszcze inne sprawy na glowie...
http://www.opony.com.pl/artykul/jaki...waskie/?id=119

Ha ha....

225/40R18Y droga hamowania ze 100 km/h do 0 km/h wynosiła tylko 35,8 m, podczas gdy przy użyciu ogumienia 185/65 R15T

!!!!!!!! 225/40R18Y do 185/65 R15T ROZNE profile!!!!!!!

Odpowiem bardzo szybko i prosto-i moment obale te glupie teorie wyssane z palca...
porownaj sobie opor toczenia waskiej opony i szerokiej...
to zrozumiesz dlaczego w testach !!!!!!!!! szersza opona zatrzyma samochod wczesniej o 5 m
Jezeli amochod zatrzyma sie szybciej na szerszej oponie to tylko dlatego ze ma wiekszy opor toczenia!!!!!!
a nie lepsza przyczepnosc

ponadto...na jakich oponach byl test? i jakie byly cisnienia w oponach?
bo wezsza opona powinna miec wieksze cisnienie!!!!! zapewne tego nikt nie wie bo ludzie nie maja bladego pojecia
porownujac te 2 opony to jesli 225/40/18-mialo 2 bary to 185/65 15 nalezaloby nabic na 3 bary....

a wowczas droga hamowania pewnie jesli by sie roznila o 1 metr to byloby dobrze!!!!!!!!!

Kolejna sprawa-ten kto robil ten test-widac ze niemial bladego pojecia...
bo jak mozna robic test drogi hamowania nie uwzgledniajac !!!!
cisnienia, profilu i modelu opony....przecierz to jest absurd!!!!!!

myslicie ze wiedza i nauka sie myli?
czy ja podałem błedny wzór na droge hamowania !!!!!!!!!

ps. podajcie mi to samo tylko z wiarygodnego zrodla-a najlepiej niech jeszcze ktos mądry sie podpisze

mjprzem
15-10-2013, 10:37
Atlis
jestem w stanie udowodnic ze ten test
http://www.oponeo.pl/artykul/szersze-czy-wezsze-opony
jest wykonany nieprawidlowo-a nawet to ewidentnie widac...
Najwazniejsze z "WASZEGO TESTU"
CYTATY
UWAGA! Opony w poszczególnych rozmiarach różniły się wzorem bieżnika.

1-test nie warygodny do porownywania opon!!! niemozna porównywac różnych modeli opon bo mają różne składy mieszanki gumy!!!!

to wie kazdy producent opon-szkoda ze nie wiedza o tym ci co robili ten test.

A wiec..szkoda ze podajecie jakies wyrywki z testów a nie podajecie całosci testu i tego jakie opony uzywano w tescie.

Altis...wybierz sie na uczelnie....skoro ja jestem za głupi aby cie przekonac to moze szkoła cie czegoś nauczy....albo pani od fizyki...i nie cytujcie takich testów na których pisze ze porównywano różne modele opon o róznych szerokosciach !!!!!

Atlis
15-10-2013, 11:53
mjprzem - juz w moim poscie z obrazkiem udowodnilem ci, ze szerokosc opony ma znaczenie, test nie test. nikt nie mowi, ze jestes glupi, madry z ciebie chlopak, najwyzszy czas dorosnac i jako mezczyzna przyznac sie do bledu... :)

mjprzem
15-10-2013, 13:26
Dobra powiem tak...moze w waszym tescie wyszlo ze opona szersza szybciej hamuje
tylko nikt nie wziął pod uwage ze opona szersza ma wiekszy opór toczenia.
a wiec jezeli popatyrzymy na opory toczenia bo tez sa podane to zrozumiecie ze opona szersza lepiej hamuje nie daltego ze ma lepszą przyczepnosc- ale dlatego ze ma wiekszy opor toczenia!!! poprostu sama sie szybciej zatrzymuje co przyczynia sie do szybszego zwalniania pojazdu-to tak jakby zmienic wpolczynnik oporow powietrza, albo zamontowac spojlery dodatkowe w samochodzie.
tak samo jak kulka metalowa i plastikowa powinny spac jednakowo ( a w rzeczywistosci spadną jednakowo?) no nie bo okaze sie ze kulka lzejsza spadnie wolniej bo bedzie hamował ją opór powietrza.

to jest jakby roznica.

jezeli bysmy podchodzili w taki sposób do tego jak wy teraz podchodzicie to
mozna przeprowadzic proste doswiadczenia

2 focusy zaczepic linka do holowania i zalozyc rozne opony.

wg waszej teorii.... ten z szerszymi oponami powinien pociagnac tego z wezszymi...
ale niestety wg praw fizyki -okaze sie ze oba sie jednakowo beda slizgały.

Powiem inaczej...na takich testach jakie przeprowadzono mozna udowadniac rozne teorie...
rownie dobrze mozna udowodnic ze wezsze opony maja lepsza przyczepnosc od szerszych -korygujac tylko w minimalny sposób cisnienia w oponach. tylko ze to wszystko i tak bedzie kłamstwem bo nie od tego zalezy siła hamowania.

Jest tylko jeden wzor na sile tarcia-a ja go nie wymyslalem.

Jezeli przyjdzie wam hamowac przy malej predkosci na lodzie gdzie opór toczenia szerszej opony bedzie zblizony do waskiej opony to sami zobaczycie ze wowczas okaze sie ze szerokosc opony niema znaczenia,
a z takimi testami sobie naprawde darujcie bo cisnienie w oponie ma tak duzy wplyw na droge hamowania ze minimalnie juz je zmieniajac mozna cuda udowodniac- tak jak wlasnie na tym tescie mialo to miejsce.

Jezeli dla was opor toczenia jest tak wazny..to fajnie..tylko czemu kazdy producent ogranicza opory toczenia do minimum?

i czemu piszecie ze szersza opona ma wieksza przyczepnosc? jesli wszystko rozchodzi sie najwyzej o opor toczenia?

ja rozumiem...trudno to sobie wyobrazic i nie do kazdej glowy dociera ze waska opona moze miec taka samą przyczepnosc jak szeroka...jezeli tylko beda mialy ten sam sklad chemiczny gumy i twardosc.

Ale ja juz sie poddaje...

tylko co bedzie altis jak obok twojego samochodu stanie ten sam samochod tej samej mocy z wezszymi kolami i ten z wezszymi kolami pojedzie pierwszy bo okaze sie ze jego opony maja mniejszy opor toczenia dzieki czemu samochod szybciej sie rozpedzi...

to niestety dziala w dwie strony...a najlepiej pokazuje to ile na jakich oponach samochod pojedzie na luzie...na to nikt nie patrzyl w waszym tescie? i niezastanawial sie czy to nie dlatego droga hamowania wyszla mniejsza na wezszej oponie?

damiasek
15-10-2013, 14:05
Czytając te wszystkie teksty należy zauważyć że:

- pole styku opony z płaskim podłożem zależy tylko od ciśnienia w oponie i sztywności ścianek bocznych (dla tego samego samochodu)

nie zależy od profilu czy szerokości opony

- opory toczenia przy niskich prędkościach przy tym samym ciśnieniu są niższe dla szerszej opony, związane jest to z mniejszym ugięcie na promieniu koła (oczywiście dotyczy tego samego typu opony - różne opony z różnej gumy itp. mogą inaczej wypaść), przy większych prędkościach zaczyna liczyć się opór czołowy i ilość zabieranego powietrze w ruchu obrotowym,
ale im szersza opona tym niższe ciśnienia zalecają.

Zauważcie że generalnie droga hamowania aut ze 100km/h wynosi około +-40m
i to niezależnie od masy czy opon, a wynik lepszy czy gorszy jest bardziej skorelowany z funkcją auta (sportowe - rodzinne) niż z masą czy oponami. Większe różnice pojawiają się dopiero przy testach wielokrotnych hamowań i tam szersze opony faktycznie mają przewagę.

mjprzem
15-10-2013, 14:41
no wlasnie o to chodzi ...ze i tak niezaleznie od tego czy opona bedzie szeroka czy waska to droga hamowania bedzie okolo 40m. ( ps. chyba jakies ferari mialo ponizej 35m co potrzeba bylo sie niezle nameczyc aby zwiekszyc docisk kola spojlerem do podloza i uzyskac lepsze hamowanie)

wiecej zalezy od cisnienia, srednicy kola i dopasowania ukladu hamulcowego i abs do kola jak od szerokosci opony

opona niemoze w sportowych samochodach byc zbyt waska bo naciski powierzchniowe i rozciaganie mogly by rozerwac gume...bo guma tez nie jest nieskonczenie wytrzymała.

to jest jedyny powod stosowania wiekszej szerokosci opon
przy samochodach ktore musza pokonywac wieksze przeciażenia.

zobaczcie na jakich oponach jezdza nie formuły 1 ale
wlasnie samochody uzytkowe jakimi sami jezdzicie w rajdach ulicznych.

juri2069
15-10-2013, 15:05
mjprzem a po co w ogóle używasz jakiegoś słownictwa opory toczenia?? A co to ma do tematu.
Ten wątek jest prosty , nie mówi o jakichś oporach toczenia tylko która opona szybciej zahamuje , a co to zwykłych prostych ludzi obchodzą jakieś opory.
Po prostu opona szersza hamuje większą jej objętością bo po prostu jest szersza i dlatego szybciej hamuje bo tej "gumy do hamowania" jest więcej. Proste.
A tamten test 225 , a 1 cm mniej czyli 215.... ale porównania , dobre porównanie to jest 225 a 185 wtedy można robić testy na których wyjdą większe różnice

damiasek
15-10-2013, 18:20
A najlepsze jest to że np. motocykle też mają drogę hamowania w okolicach 40 m np. Suzuki SV 650 ze 100km/h ma 39 m.

Więcej luzu ;) droga hamowania tego tego samego samochodu tylko na różnych rozmiarach oponach (w zakresie stosowanych w danym modelu) nie będzie się różnić więcej niż kilka procent.

Zdecydowanie większe różnice uzyska się zmieniając typ czy producenta opony/mieszanki gumy czy porównując opony zużyte do nowych

Atlis
15-10-2013, 18:20
nowa corvette stingray c7 hamuje z 60mph na 99ft na przednich oponach 245/30. wazy 1495kg. focus wazy 1300kg. hamuje na 138ft na oponach 215/50.

masa, szerokosc opon, hamulce... nic nie ma znaczenia. dla mjprzem oczywiscie.

YatzeK
15-10-2013, 19:51
masa, szerokosc opon, hamulce... nic nie ma znaczenia. dla mjprzem oczywiscie.Dziwisz się? Tego nie było w książce do fizyki...

jvc
15-10-2013, 20:38
masa, szerokosc opon, hamulce... nic nie ma znaczenia. dla mjprzem oczywiscie.
Dziwisz się? Tego nie było w książce do fizyki...
Następnym razem zastanówcie się nad treścią postów, kolejne nie na temat będą usuwane i odpowiednio nagradzane.
A Ty Atlis naucz się w końcu pisać poprawnie po Polsku. Zdania rozpoczynamy z dużej litery. Trochę szacunku dla czytających...

Proszę nie odpowiadać na tego posta

YatzeK
15-10-2013, 21:33
Przepraszam, ale nie mogę!

A Ty Atlis naucz się w końcu pisać poprawnie po Polsku. Zdania rozpoczynamy z dużej litery. Trochę szacunku dla czytających...Dlaczego zwracasz uwagę Altisowi, a nie zwócisz jej mjprzemowi, który robi MNÓSTWO błędów? Ortograficznych, gramatycznych i logicznych?

Następnym razem zastanówcie się nad treścią postów, (...) Trochę szacunku dla czytających...

Moim poprzednim postem zamierzałem zakończyć swój udział w dyskusji na ten temat, ale nie mogę.

Nie mogę nie dlatego, że jestem jakoś specjalnie wrażliwy na to co kto o mnie pomyśli czy w jaki sposób kwestionuje moje wypowiedzi. Ale dlatego, ze przepracowałem w branży opon i felg dobrych parę lat. W tym czasie miałem styczność niemal z całym procesem produkcji, sprzedaży i obsługi posprzedażnej opon i felg. Miałem też przyjemność poznać wielu ludzi, którzy w tej branży "zjedli zęby" i mają takie doświadczenie, że ja im do pięt nie dorównuję, począwszy od mechaników i serwisantów, skończywszy na głównych inżynierach i prezesach.

Od nich nauczyłem się tego co wiem i całą tę wiedzę przez cały czas mojej pracy w branży starałem się jak najlepiej wykorzystywać DLA DOBRA MOICH KLIENTÓW.

I o ile wisi mi opinia kogokolwiek o mojej wiedzy, doświadczeniu i ich źródłach, o tyle NIE MOGĘ PATRZEĆ jak ktoś opierając się na fragmentarycznych "dowodach" wziętych z podręcznika do fizyki ma czelność stwarzać ZAGROŻENIE dla innych uparcie powtarzając bzdury i kwestionując osiągnięcia co najmniej połowy światowego przemysłu motoryzacyjnego!!!

Ludzie, nie czytajcie bzdur wypisywanych przez mjprzema!!! Pozabijacie się na drogach i pozabijacie kogoś jeszcze przy okazji! Przecież wystarczy kilka minut szukania w internecie, żeby znaleźć dowody, że to BZDURY!

Takie na przykłąd jak:
225/40R18Y droga hamowania ze 100 km/h do 0 km/h wynosiła tylko 35,8 m, podczas gdy przy użyciu ogumienia 185/65 R15T

!!!!!!!! 225/40R18Y do 185/65 R15T ROZNE profile!!!!!!!
Przecież JEDYNYM sensem porównywania opon o tej samej szerokości w tym samym samochodzie musi być przede wszystkim zachowanie średnicy koła zapewniające takie same warunki pracy układu hamulcowego, kierowniczego, zawieszenia i elektronicznych systemów?

tylko co bedzie altis jak obok twojego samochodu stanie ten sam samochod tej samej mocy z wezszymi kolami i ten z wezszymi kolami pojedzie pierwszy bo okaze sie ze jego opony maja mniejszy opor toczenia dzieki czemu samochod szybciej sie rozpedzi...Przy dynamicznym starcie bez kontroli trakcji, na graniczy przyczepności opon ten na węższych oponach będzie mielił w miejscu dymiąc naokoło, a ten na szerokich będzie wtedy daleko z przodu.

porownujac te 2 opony to jesli 225/40/18-mialo 2 bary to 185/65 15 nalezaloby nabic na 3 bary....

a wowczas droga hamowania pewnie jesli by sie roznila o 1 metr to byloby dobrze!!!!!!!!!Wówczas droga hamowania na węższej oponie przy takim ciśnieniu byłaby ZNACZNIE DŁUŻSZA niż szerokiej. może nawet o KILKANAŚCIE METRÓW!

a najlepiej pokazuje to ile na jakich oponach samochod pojedzie na luzie...na to nikt nie patrzyl w waszym tescie? i niezastanawial sie czy to nie dlatego droga hamowania wyszla mniejsza na wezszej oponie?Gdybyś cokolwiek wiedział o testach opon to byś wiedział, że tak właśnie bada się opory toczenia

Jeszcze gorsze jest to, że już znaleźli się tacy, którzy szukają kolejnych argummentów na poparcie tych bzdur i mamy na przykłąd takie kwiatki:
A najlepsze jest to że np. motocykle też mają drogę hamowania w okolicach 40 m np. Suzuki SV 650 ze 100km/h ma 39 m.Zgoda, ale ważą kilkakrotnie mniej od samochodów. Idąc tym torem załadowany do 44 ton TIR też się zatrzyma ze 100km/h na 40 metrach? Chcesz się założyć?
- pole styku opony z płaskim podłożem zależy tylko od ciśnienia w oponie i sztywności ścianek bocznych (dla tego samego samochodu)

Pomijając już całą fizykę, wzory, wyliczenia, itp, które rzeczywiście dla wielu mogą być ciężkostrawne - przecież to jest nielogiczne!!! Przy zachowanym tym samym promieniu koła (bo takie przecież jest główne założenie jeżeli rozpatrujemy dany pojazd) i tym samym ciśnieniu w oponie, a więc jej ugięciu, jak możesz twierdzić, że powierzchnia styku z nawierzchnią będzie taka sama???

ale im szersza opona tym niższe ciśnienia zalecają.Nieprawda. Ciśnienia zależą przede wszystkim od masy własnej i dopuszczalnego obciążenia samochodu, różnice zalecanych ciśnień dla różnych rozmiarów opon w tym samym samochodzie są minimalne i nie przekraczają 10%. O ile w ogóle są.

I na koniec:

Odpowiem bardzo szybko i prosto-i moment obale te glupie teorie wyssane z palca...
Z pewnością to jest wyraz szacunku dla czytelników, prawda?

Skoro tak, to ja niniejszym kończę swój udział w dyskusji.

Dobranoc

mjprzem
15-10-2013, 21:39
to po co na zime zakladac węższe opony? aby miec gorsza przyczepnosc i wieksza droge hamowania?
skoro szersza opona ma lepiej sie trzymac na asfalcie bo ma wiecej gumy to dlaczego na "szklance" na ulicy miala by sobie nie poradzic bardzo szeroka opona? a jednak na szklance okazuje sie ze i szeroka opona jak i waska opona jednakowo hamują.... a szklanka to jest najgorszy i najczestszy przypadek ktorego mozna sie obawiac

to czym sie rozni asfalt od lodu?

Panowie...chwalicie szerokie opony za to ze mają duze opory toczenia? przecież to jest ich wada a nie zaleta...

Atlis...
masa i szerokosc opon to akurat dla mnie ma bardzo duze znaczenie...
nie da sie do ciezkiego samochodu zalozyc waskich opon bo
jest cos takiego jak wytrzymalosc kazdego materiału wyrazana np. w
N/mm2
i problem jest w tym ze pomimo ze najlepiej jest miec jak najwezsze opony to ciezar samochodu i przyspieszenia-opoznienia jakie mogą sie pojawic wyznaczają minimalną szerokosć opony która jest konieczna do tego aby nie doszło do rozerwania gumy w oponie Bo:
siła hamowania (lub przyspieszenia) musi zostac przeniesiona przez okreslone pole powierzchni.

Ale to jest zupełnie inny warunek!!!!! ktory musi zostać spełniony przez producenta samochodu aby uzyskac homologacje.

dlatego samochod który wiecej wazy lub ma wieksze przeciązenia lub ma wiecej koni musi miec szersze opony-ale to nie dlatego szybciej hamuje.

Jezeli droga hamowania byla by zalezna od szerokosci opon to teoretycznie zakladajac bardzo szerokie opony moglibysmy zejsc znacznie ponizej 30m ze100km/h.
jednak tak nie jest i nawet w formule nie potrafia tego dokonac...(to tak strzeliłem bo stosując nastawne spojlery mozna wiele dokonac)

Yatzek...
no niestety w ksiazce do fizyki i na studiach nie bylo tego ze sila tarcia zalezy od wielkosci powierzchni tracych i bardzo wiele osób juz odowodniło ze tak nie jest... zanim powstał wzór na siłę hamowania.

Dziekuje wszystkim za czytajacych te posty...bede sie cieszył jesli nawet 1 osoba na 100 wyniesie z tego tematu coś mądrego.

Atlis
15-10-2013, 22:15
Następnym razem zastanówcie się nad treścią postów, kolejne nie na temat będą usuwane i odpowiednio nagradzane.
A Ty Atlis naucz się w końcu pisać poprawnie po Polsku. Zdania rozpoczynamy z dużej litery. Trochę szacunku dla czytających...

na razie powiedzialem w tym watku na temat wiecej niz ty. co do mojego polskiego - niestety, nigdy sie go nie uczylem a wszystkim nie dogodze.

mjprzem - pasuje. swoje juz w temacie powiedzialem. nie jestes w stanie pojac podstawowe zagadniena z fizyki, nie ma o czym dalej dyskutowac.

gorilas
15-10-2013, 23:07
Goraco sie zrobilo, ktos pewnie ma wiecej racji ktos mniej, czasem bardziej naukowo, przewaznie wybiorczo, ktos na podstawie wlasnej fury, ktos Formuly 1 ktora nigdy nie jezdzil, w kazdym razie temat ogolnej przyczepnosci w pojazdach jest o wiele bardziej zlozony, a argumenty z Formuly 1 maja sie akurat prawie nijak do zwyklych 'cywilnych' opon, bo tam 'zwykle tarcie' ma mniejsze znaczenie niz deformacja i specyficzne zachowanie specjalnej mieszanki na mikro/makro nierownosciach.

W kazdym razie w zadnym wypadku nie chce dolewac oliwy do ognia, pisze bo przypomnialem sobie ze czytalem kiedys (w czasach zafascynowania Kubico-F1) niezly artykulik oto i on (http://www2.if.uj.edu.pl/Foton/105/pdf/02%20fizyka%20formuly%201.pdf) z rzetelnymi odniesieniami do naukowych podstaw, a w na koncu dla bardziej dociekliwych / zacietrzewionych / odczuwajacych wewnetrzna potrzebe wiedzy :) bibliografia, pare obiecujaco brzmiacych ogolnych i szczegolnych pozycji literatury.

Ja jezdze na dobrych letnich i zimowkach 205/55 R16 i nie zastanawiam sie na ile 1cm w 1 czy 2 zrobi mi z opon zima bardziej lyzwy, spokojnej nocy ;)

gaxxx
16-10-2013, 07:03
A może by tak przestać gadać na forum bo to niczego nie zmieni, i tylko zaśmiecacie temat., prześcigając się w podawaniu linków, opisów, wzorów z najczarniejszych czeluści internetu :D

Może ( jeśli nie macie daleko od siebie ) spotkacie się i przetestujecie te opony w jednym miejscu: rozpędzicie się np do 50 i hamujecie na full, i później mierzycie co wam wyszło. jedna osoba na wąskich oponach i druga na szerokich - główni zainteresowani w tym temacie. ( wiem że pewnie będziecie mieli różne opony, producent, profil itp ) ale przynajmniej przybliżycie się do prawdy. Ot takie doświadczenie drogowe, i później podzielicie się na forum wynikami hmmm ?

Jakby co służę pomocą, opony 215.

mjprzem
16-10-2013, 07:09
gorilas
dziekuje...
Mysle ze juz zmienilo...bo to kolejna osoba ktora podchodzi do rzeczy naukowo

Najwazniejszy cytat z linku goriliasa....
"
Wielka przyczepność osiągana jest dwoma metodami: adhezyjną (normalny mechanizm tarcia
polegający na powstawaniu wiązań – głównie van der Waalsa (patrz artykuł
„Spacer po suficie” Piotra Pierańskiego, Foton 96/2007) – między cząsteczkami
trących powierzchni [4]) oraz deformacyjną związaną z histerezą gumy (mechanizm,
w którym opona wgniata się do nierówności drogi i – zamiast elastycznie
od nierówności odskoczyć – rozprasza energię i podciąga samochód
podobnie do zapadki)
"

a po co szerokie opony formule 1?
bo guma jest tak slaba i miekka ze naprezenia ktore przenosi zniszczyły by zbyt waską opone
ale dzieki temu ze guma jest slaba i miekka ma wieksza przyczepnosc.

damiasek
16-10-2013, 07:31
Cytat:
Napisał damiasek Zobacz post

Pomijając już całą fizykę, wzory, wyliczenia, itp, które rzeczywiście dla wielu mogą być ciężkostrawne - przecież to jest nielogiczne!!! Przy zachowanym tym samym promieniu koła (bo takie przecież jest główne założenie jeżeli rozpatrujemy dany pojazd) i tym samym ciśnieniu w oponie, a więc jej ugięciu, jak możesz twierdzić, że powierzchnia styku z nawierzchnią będzie taka sama???

Wręcz przeciwnie to jest bardzo logicznie, nawet na tak zwany "chłopski rozum".

Przy tym samym ciśnieniu opony szersze będą miały mniejsze ugięcie na promieniu. Znając pole styku opon z podłożem i znając ciśnienie w oponach można "zważyć" pojazd.
I nie jest to jakaś zaawansowana fizyka - to jest poziom dawnej klasy VIII, nie wiem jak teraz.
Ciężar (czyli masa*przyspieszenie ziemskie) pojazdu jest równy naciskowi opon czyli pole powierzchni*ciśnienie. A ponieważ pole styku opony z podłożem jest zbliżone do prostokątu z zaokrąglonymi bokami (opona nie jest idealnym walcem) to opona węższa będzie miała dłuższy prostokąt (czyli większe ugięcie), a opona szersza, szerszy prostokąt (mniejsze ugięcie) - oczywiście przy tym samym ciśnieniu.
Jak ktoś ma wątpliwości to zawsze może wykonać eksperyment na swoim ogumieniu:
1 - Ustawić ciśnienie w oponach np. 1bar i obrysować pole styku opony z podłożem.
(im niższe ciśnienie tym większe pole i tym dokładniej można porównać ale oczywiście można to też wykonać przy np. 3barach)
2 - Powtórzyć to samo na oponach o innej szerokości np. zimówkach.

mjprzem
16-10-2013, 08:24
dokladnie tak jak napisal damiasek.

czyli majac wezsza opone z nizszym cisnieniem mozemy uzyskac wieksza powierzchnie styku jak w szerszej oponie z wyzszym cisnieniem.

Jednak to jest pułapka

bo okazuje sie ze zawsze lepiej bedzie hamowała opona która ma wieksze cisnienie
i w której siła cieżaru ktora działa na gumę bardziej wgniata gume w nierówności w asfalcie.

dlatego jesli wezmiemy 2 opony wykonane z tej samej gumy

np. 185 i cisnienie 2,5bara
oraz 225 i 2,3 bara
to prawdopodobnie droga hamowania bedzie zblizona.

ale jezeli do jednej z opon dopompujemy powietrza to automatycznie zmniejszy sie droga hamowania tej opony.

bo okazuje sie wrecz ze na tej samej gumie lepiej bedzie hamowała opona która ma mniejszą powierzchnię styku z asfaltem (asfalt nie jest idealnie gładki)

niestety na lodzie to nic nie pomoze...bo lód jest gładki.

damiasek
16-10-2013, 09:13
dokladnie tak jak napisal damiasek.

czyli majac wezsza opone z nizszym cisnieniem mozemy uzyskac wieksza powierzchnie styku jak w szerszej oponie z wyzszym cisnieniem.

Moment, ja nic takiego nie pisałem.
Pisałem że powierzchnia styku jest zależna od ciśnienie, nie od szerokości opony.
Jeszcze raz - przy tym samym ciśnieniu obie opony (wąska i szeroka) będą miały takie samo pole styku.

mjprzem
16-10-2013, 09:58
Pisałem że powierzchnia styku jest zależna od ciśnienie, nie od szerokości opony.
Jeszcze raz - przy tym samym ciśnieniu obie opony (wąska i szeroka) będą miały takie samo pole styku.

no ale adekwatnie do tego co napisales napisalem reszte
a wlasnie o to mi chodzilo....
im wieksze cisnienie-tym mniejsza powierzchnia styku-tym lepiej opona hamuje.

gaxxx
16-10-2013, 16:10
mniejsza powierzchnia styku-tym lepiej opona hamuje.

możesz to jeszcze raz wyjaśnić, bo jakoś nie zgadza mi się to do końca.

juri2069
16-10-2013, 17:43
Chyba większa powierzchnia styku to opona lepiej hamuje....... ha ha dobre te obliczenia , pitagoras się chowa :D

mjprzem
17-10-2013, 07:48
możesz to jeszcze raz wyjaśnić, bo jakoś nie zgadza mi się to do końca.
bo nie odnosi sie to do wszystkich sytuacji ale np. do jazdy po szorstkim asfalcie.

jezeli guma jest twarda-w przypadku np. opon letnich
to lepiej aby sila nacisku(ciezaru) ktora przechodzi z opony na asfalt rozkładała sie na mniejszej powierzchi gumy(opona bardziej dopompowana) bo wówczas guma bardziej się ugniata i staje sie bardziej elastyczna i poddaje tym samym zagłębiając sie w nierówności w asfalcie.

pomijam oczywiscie w tym przypadku pozostałe warunki...wytrzymałosciowe gumy

ale ten artykuł kolegi gorilas wszystko wyjasnia-jak go przeczytasz to zrozmiesz dlaczego tak jest.
http://www2.if.uj.edu.pl/Foton/105/pdf/02%20fizyka%20formuly%201.pdf
Fizyka Formuły 1

Chyba większa powierzchnia styku to opona lepiej hamuje....... ha ha dobre te obliczenia , pitagoras się chowa :D
Przeczytaj prosze ten artykuł...
jest tam takie zdanie w uwagach!!!!
"
Znany problem stosowania szerokich opon w samochodach wyścigowych pomimo niezależności
tarcia od powierzchni styku można wyjaśnić stosowaniem lepkich materiałów na opony.
Nietrudno wyobrazić sobie, że siła wiązania np. taśmy przylepnej z podłożem zależy od powierzchni
styku
"

wiesz co to jest np. kauczuk? albo takie maty antyposlizgowe na telefon?

to wyobraz sobie ze znacznie wieksza przyczepnosc mialaby opona wykonana z takich materiałów, tylko ze!!!!!!!

wytrzymałosc tych materiałów jest mniejsza od gumy, i jezeli zrobilbys opone 225mm z takiego materiału to prawdopodobnie ten materiał podczas hamowania by sie porozrywał bo siła nacisków przewyzszała by wytrzymałość materiału.

tylko dlatego formuła 1 ma szerokie opony bo guma stosowana na opone jest tak miekka i słaba ze musi sie zwiekszać powierzcnie opony aby opona sie nie rozleciała. jednak niema to kompletnie żadnego zwiazku z siłą hamowania.

Wynika z tego bowiem taki fakt ze opona w formule 1 jest minimalnie szeroka do mozliwosci które ma wytrzymac guma i do tego na jak dlugo ma starczyc opona.

izabo84
17-10-2013, 11:17
Jeśli nie ma róznego rodzaju czujników typu ABS ESP ASR TCp itp to kombinuj chłopie jak masz czas ale z udogodnieniami to raczej będą wariować. Rożne marki tak ale nie rozmiary, a to rozmiar zły a to ciśnienie trza zmieniać. Ja osobiście nie lubię jak mi sie jakieś kontrolki świecą.

jankowalski973
17-10-2013, 12:00
Czytając te wpisy dochodzę do wniosku że najlepiej nie kombinować na własną rękę z doborem rozmiaru tylko kupić taki jak zaleca producent. Zresztą inżynierowie odpowiednio wszystko obliczyli a dyskusja to potwierdza, że jest to dosyć skomplikowane.
Czasy PRL-u skończyły się, kiedy brało się co jest a ciągłe kombinowanie pozostało ale niestety taka już nasza mentalność.

W moim przypadku producent nie dał żadnego wyboru jeśli chodzi o szerokość.

slick
03-11-2013, 11:47
Hej,

A to prawda, ż trzeba używać rozmiaru homologowanego i nie kombinować tylko bo to niczemu nie służy a i mogą być kłopoty w ubezpieczalni. Ja tam zawsze mam z homologacją i to ani nie wstyd, ani źle nie wygląda etc.

Pozdro!

mjprzem
04-11-2013, 10:56
Nikt nie kombinuje...standardowy rozmiar to i tak kola 195/65/15
a wiele nie zakombinujesz bo ogranicza cie wneka nadwozia-blotnik, oraz zacisk hamulcowy+dostepnosc i rozmiary felg.
aluminiowe felgi to felgi na wyglad
-sa wieksze bo aluminium jest slabsze
-sa ciezsze bo musza byc szersze bo musza byc wieksze bo musza mijac zacisk hamulca.

homologowane kola to zazwyczaj takie ktore bezpiecznie mieszcza sie w nadkolu i nie wystaja na zewnatrz.

uwaga... na wieksze alufelgi nieda sie lancuchow zakladac-jezeli ktos by chcial.

boncio
04-11-2013, 13:36
aluminiowe felgi to felgi na wyglad
-sa wieksze bo aluminium jest slabsze
-sa ciezsze bo musza byc szersze bo musza byc wieksze bo musza mijac zacisk hamulca.

Bez przesady, nie tylko na wygląd.
Ja bym to opisał
-są grubsze, bo aluminium jest mniej wytrzymałe niż stal, ale nie oznacza to, że są cięższe w tym samym rozmiarze.
- jeśli są grubsze, to wiadomo średnica wewnętrzna jest mniejsza przy zachowaniu tej samej zewnętrznej.

mjprzem
04-11-2013, 14:12
no wlasnie...niema aluminiowych 15
15-mozesz miec tylko stalowe bo na aluminiowe niema miejsca
15 stalowa jest bardzo blisko zacisku i nie da sie zrobic aluminiowej 15 ktora by sie zmiescila na zacisk (a jesli jakas sie zmiesci to pewnie na zyletke choc w to watpie)

wiec zaczyna sie od 16"

boncio
04-11-2013, 15:27
Focus MK3 nie jest w ogóle dostępny z kołami 15", podstawowa wersja fabrycznie ma stalowe 16, więc pewnie nie da się nawet zamontować 15.

mjprzem
05-11-2013, 07:27
ja to bardziej pisalem dla przykladu...wiadomo ze im nowszy samochod tym wyzsze kola.

Atlis
05-11-2013, 11:09
mowisz? dziwne, bo golf vii jest nowszy niz ffiii i 15" sa najmniejszymi kolami.

kocur40
05-11-2013, 11:19
zastanawiam sie nad kupnem nowych felg stalowych 16" znalazlem na allegro nowe felgi i cena konkurencyjna :) ale prwadopodobnie sa to chinskiej produkcji?
czy ktos z was moze ma takie felgi ?? jaka macie opinie ?? czy da sie jezdzic na tych felgach ???czy sa proste? czy nie ma wibracji ??

YatzeK
05-11-2013, 16:33
no wlasnie...niema aluminiowych 15
15-mozesz miec tylko stalowe bo na aluminiowe niema miejsca
15 stalowa jest bardzo blisko zacisku i nie da sie zrobic aluminiowej 15 ktora by sie zmiescila na zacisk (a jesli jakas sie zmiesci to pewnie na zyletke choc w to watpie)

wiec zaczyna sie od 16"
Co ty znowu bredzisz?

Oczywiscie, ze sa 15 calowe alu. A jak poszukasz to znajdziesz i 12 calowe. Mniejsze nawet!

boncio
05-11-2013, 20:54
Yatzek a czytałeś kontekst wypowiedzi i że dotyczy Focusa MK3?

YatzeK
06-11-2013, 08:53
Czytałem. I wcale niekoniecznie z niego wynika, że dotyczy Mk3. Bzdury które pisze mjprzem są niezależne od modelu, którego dotyczą.

Na przykład to: 15 stalowa jest bardzo blisko zacisku i nie da sie zrobic aluminiowej 15 ktora by sie zmiescila na zacisk (a jesli jakas sie zmiesci to pewnie na zyletke choc w to watpie)

Oczywiście, że DA SIĘ zrobić aluminiową w takiej samej średnicy, jak stalową! Nie rozumiem, dlaczego miałoby się nie dać? Jeżeli do danego samochodu jest przewidziany jakaś średnica felgi, to dostępna jest w tej średnicy zarówno felga aluminiowa jak i stalowa. Oczywiście dotyczy to popularnych modeli i rozmiarów max. 17 cali. O stalówkach np. 20" do Mustanga nie słyszałem ;)

mjprzem
06-11-2013, 09:54
Czytałem. I wcale niekoniecznie z niego wynika, że dotyczy Mk3. Bzdury które pisze mjprzem są niezależne od modelu, którego dotyczą.

Piszesz po to by mnie obrazac?
A...
YatzeK czy to ty pisales ze sila hamowania-tarcia zalezy od szerokosci opon?
PS. pewnie nawet niewiesz o czym byla lekcja z formuły 1 skoro nadal uwazasz ze bzdury pisze...
przeczytaj wiele moich tematów...ja bzdur nie pisze..a nawet jesli sie gdzies pomyle to potrafie powiedziec
-przepraszam niemialem racji, myliłem sie...
Ty natomiast do tej pory nie powiedziałes...sory..nie myslalem ze tak jest ale taka jest prawda.
ALE...

czy zmieniales kiedys osobiscie opone na feldze?
czy widziales ze rant felgi stalowej jest znacznie cienszy-blacha- okolo 1,5mm do 2mm

a rant felgi aluminiowej musi miec przynajmniej 5-6mm -w przypadku felgi odlewanej-czyli tej ktorych jest 99% na rynku albo i wiecej.

wlasnie dlatego w niektórych przypadkach jezeli minimalny rozmiar felgi stalowej wynosi np. 14 lub 15 cali to minimalny rozmiar felgi aluminiowej jest o 1 cal wiekszy bo niema miejsca na rant felgi aluminiowej ktory jest grubszy od felgi stalowej bo zacisk hamucla moze byc zbyt blisko felgi. To wszystko zalezy oczywiscie od przypadku.

YatzeK-wiec przestan sie pienic..nie miales racji co do szerokosci opon i tutaj tez nie masz racji.
oryginalnie ford robil stalowe 14 a aluminiowe 15 bo 15aluminiowa miala w srodku zblizoną srednice do 14, a im nowszy model tym wieksza srednica.

PS. temat brzmi "Różne szerokości opon" i nie pisze tam ze to dotyczy tylko i wyłącznie MK3...bo chyba wszystkie samochody jezdza na jakichś tam kołach.

oczywiscie mozna kupic super lekka i drogą felge wykonaną ze specjalnych stopów lub zamiast felgi aluminiowej odlewanej kupic prasowane aluminium ktora jest mocniejsza ale i znacznie droższa ale to wszystko wynika raczej z tego z jakim rodzajem felgi mamy do czynienia.

YatzeK
06-11-2013, 10:03
Piszesz po to by mnie obrazac?Nie. Po to, zeby wykazać błędy Twojego rozumowania i przekazać wszystkim zainteresowanym prawdziwe informacje.

czy zmieniales kiedys osobiscie opone na feldze?Wielokrotnie.

czy widziales ze rant felgi stalowej jest znacznie cienszy-blacha- okolo 1,5mm do 2mmWidziałem, ale to nie ma nic do rzeczy.

wlasnie dlatego w niektórych przypadkach jezeli minimalny rozmiar felgi stalowej wynosi np. 14 lub 15 cali to minimalny rozmiar felgi aluminiowej jest o 1 cal wiekszy bo niema miejsca na rant felgi aluminiowej ktory jest grubszy od felgi stalowej bo zacisk hamucla moze byc zbyt blisko felgi.To nieprawda. Jeżeli na samochód da się założyć koło na feldze stalowej to da się także założyć felgę aluminiową o tej samej średnicy! Jak się przyjrzysz wnętrzu felgii aluminiowej to zobaczysz, że w wielu przypadkach jest ma więcej miejsca na zacisk hamulca niż w stalowej. A zauważyłeś, że w większości przypadków ET dla felgi stalowej jest dla tego samego samochodu wyraźnie większe niż aluminiowej? właśnie po to, żeby zmieścić hamulec.

YatzeK-wiec przestan sie pienic..nie miales racji co do szerokosci opon i tutaj tez nie masz racji.Ja się nie pienię. Ja po prostu wiedzę o oponach i felgach mam z kilku tat pracy w tej branży i udziału w wielu testach i szkoleniach. Ty z podręczników do fizyki. Jeżeli moja wiedza Ci nie odpowiada to naprawdę nie mój problem. Ale nie wprowadzadzaj ludzi w błąd, skoro w kilka minut można w sieci znaleźć potwierdzenie tego, co mówię.

mjprzem
06-11-2013, 10:42
Ja się nie pienię. Ja po prostu wiedzę o oponach i felgach mam z kilku tat pracy w tej branży i udziału w wielu testach i szkoleniach. Ty z podręczników do fizyki. Jeżeli moja wiedza Ci nie odpowiada to naprawdę nie mój problem. Ale nie wprowadzadzaj ludzi w błąd, skoro w kilka minut można w sieci znaleźć potwierdzenie tego, co mówię

Buahahahahahaha! Szerokie opony dla głupich klientów? To spróbuj ruszyć na śliskiej nawierzchni mocnym samochodem na wąskich kółeczkach. Do testów proponuję np. BMW M3 i opony o szerokości max 175. Wtedy do Ciebie dotrze jakie brednie opowiadasz!
.

ciekawe... a mi sie zdaje ze byles jednym z nielicznych ktory najglosniej sie smiał z tego co pisze... teraz jednak nie potrafisz przeczytac prostego artykułu i przyznac sie do błedu tylko szukasz kolejnego tematu do sprzeczki...
"
Cytat-czytaj takze uwagi....
Znany problem stosowania szerokich opon w samochodach wyścigowych pomimo niezależności
tarcia od powierzchni styku można wyjaśnić stosowaniem lepkich materiałów na opony.
Nietrudno wyobrazić sobie, że siła wiązania np. taśmy przylepnej z podłożem zależy od powierzchni
styku. Szerzej problem tarcia gumy podejmiemy w kolejny paragrafie.
"
to powinienes wiedziec co to sa lepkie materiały i ze opona w formule 1 jest szeroka nie dlatego ze to poprawia przyczepnosc ale ze materiały z ktorych sie je robi sa specjalne a to wymusza zmiane ich rozmiarow.

co do felg aluminiowych i stalowych...wybacz ale musiałbym robic Ci zdiecia z wymiarami aby ci udowodnic ze zazwyczaj felga aluminiowa o tym samym rozmiarze co stalowa ma w srodku srednice mniejsza jak stalowa.

oczywiscie nie jest to reguła powtarzajaca sie w 100% ale jesli pracujesz w wulkanizacji to powinienes to dobrze wiedziec.

im nowsze auta tym wieksza srednica tarczy hamulcowej!!! i w kazdym nowszym modelu czesto spotyka sie tarcze o coraz wiekszych srednicach.
ale felgi aluminiowe nadal sa grubsze od stalowych bo najtaniej robic je poprzez odlewanie.

YatzeK
06-11-2013, 13:40
Nie rób sobie kłopotu ze zdjęciami, to nie zmieni faktu, że jeżeli do samochodu da się założyć felgę stalową to da się i aluminiową o tej samej średnicy.

Oprócz średnicy felga ma jeszcze kilka innych wymiarów decydujących o tym do jakiego samochodu można ją zamontować. To raz. A dwa, że nie wszystkie felgi aluminiowe mają dokładnie taki sam kształt od wewnątrz i zdarza się tak, że mając dwa różne modele felg o identycznych parametrach montażowych może się okazać, ze jedną z nich zamontujesz, a drugiej do tego samego auta już nie. Rzadko, bardzo rzadko, ale to się zdarza.

A co do kwestii przyczepności szerokich opon - dopóki nie zrobisz tego, o czym pisałem, czyli nie spróbujesz dynamicznie ruszyć a potem awaryjnie zahamować ciężkim samochodem o dużej mocy na oponach szerokich, a potem wąskich, to nie zamierzam o tym z Tobą dalej dyskutować. A jak już to zrobisz (Polecam np BMW M5 na fabrycznych oponach 275 z tyłu i dl;a porównania 175), to sam się przekonasz jaka jest prawda i dalsza dyskusja nie będzie potrzebna.

mjprzem
07-11-2013, 07:36
A co do kwestii przyczepności szerokich opon - dopóki nie zrobisz tego, o czym pisałem, czyli nie spróbujesz dynamicznie ruszyć a potem awaryjnie zahamować ciężkim samochodem o dużej mocy na oponach szerokich, a potem wąskich, to nie zamierzam o tym z Tobą dalej dyskutować. A jak już to zrobisz (Polecam np BMW M5 na fabrycznych oponach 275 z tyłu i dl;a porównania 175), to sam się przekonasz jaka jest prawda i dalsza dyskusja nie będzie potrzebna.

wystarczy ze nie raz hamowalem oponami 225 i 185...i sprawdzalem droge hamowania i wiem jaka jest roznica....
chcesz wiedziec jaka? to nie słuchaj mnie....ale chociaż... przeczytaj to od początku do strony "7"-(bo caly artykul to rozumiem ze moze byc dla ciebie zbyt dluga lektura) artykul z linka ponizej
a jak nie zrozumiesz za 1-wszym razem to przeczytaj jeszcze 2 razy....
(w tym temacie chyba zostales jako ostatni niedobitek ktory nie zrozumiał chyba tego co tam napisali)
http://www.foton.if.uj.edu.pl/documents/12579485/ba596cd7-3d9e-454f-aa1c-9c929a1c9762

a co do testu...to czemu tak mowisz aby to robic bmw?
bo mojemu EGO nic nie brakuje aby taki test wykonac np. polonezem, chyba ze ty masz jakis problem ze swoim EGO ze uwazasz ze np. taki test mozna robic tylko w BMW bo niby czemu inaczej mialoby wyjsc na innym aucie.

Zrozum kolego ze jezeli opony sa wykonane z tej samej gumy-ten sam material to sila hamowania bedzie identyczna...a jedyny powod dla ktorego przypadkiem kolo wiekszej srednicy zatrzyma sie szybciej o powiedzmy 1 czy 2 metry to moze byc wiekszy opór toczenia kola-ale to akurat nie jest zaleta szerszej opony a wada....choc dla filozofów takich jak ty pewnie to bedzie zaleta(rownie dobrze mozesz wozic spadochron za samochodem-to samochod tez bedzie szybciej hamował)

jednak opór toczenia nie pomoze w żaden sposób przy ruszaniu na sliskiej nawierzchni...
a ponadto przy mokrej nawierzchni-zawsze wygra wezsza opona ktora ma wiekszy nacisk powierzchniowy bo dzieki temu szybciej wycisnie wode z pod siebie.

damiasek
07-11-2013, 08:04

Ale szerokie czy wąskie opony z tyłu przy hamowaniu to ma niewielkie znaczenie. Tył i tak ma niewielki udział w hamowaniu.

YatzeK
07-11-2013, 09:19
nie słuchaj mnieMasz rację, czas już na to najwyższy.

HarryH
08-04-2014, 20:01
Doklejam się bo mam prawie identyczne pytanie, lecz chodzi mi przede wszystkim o prowadzenie się Foki na zakrętach. Chciałbym aby pewniej się prowadziła i nie miotała d. w teście łosia, a przynajmniej aby nie było gorzej.
Jako że muszę zmienić opony pomyślałem żeby jednak kupić 205/55 - będzie niżej (dobrze) i wężej (wiem nie ma takiego słowa - w/g mnie gorzej) No i pytanie czy to wszystko razem spowoduje że będzie lepiej czy gorzej. Na pewno będzie taniej. Temat jaki to będzie model to już osobna dyskusja, ale jak macie sprawdzoną dobrze prowadzącą się oponę, która jednak ma miękką mieszankę i zachowuje komfort to będę wdzięczny. Pozdr.

mjprzem
10-04-2014, 07:19
Szerokosc niema takiego wplywu jak wysokosc opony-czyli profil-oraz budowa profilu opony. Jak chcesz aby bylo sztywno to tylko niski profil-ale musisz liczyc sie z tym ze wowczas i zawieszenie i felgi sa bardziej narazone na uderzenia. no i po dziurach jezdzi sie tak jak gdyby opon nie bylo tylko felgi.

szersze opony w niczym nie pomagaja-dla tych ktorzy watpią jeszcze w to co sie tu pisze radze przyjrzec sie jakich opon uzywają do wyscigów na drogach miejskich i pozamiejskich rajdowcy na roznego typu rajdach.
A szczególnie w rajdach zimowych-jak ktos jeszcze mysli ze szersza opona jest lepsza.

lelonek
10-04-2014, 23:02
Podepnę się pod temat, żeby nie zaśmiecać forum. Sprawa mianowicie jest taka, że w mojej Foce Mk3 kombi chcę zmienić kapcie na większe. I tu pojawia się kilka opcji, a co za tym idzie sporo wątpliwości. Będę niezmiernie wdzięczny za podzielenie się praktycznymi doświadczeniami jak i fachową poradą jeśli ktoś jest w stanie takowej udzielić. Obecnie śmigam na fabrycznych 17", konkretnie 5X108X63,3 7J17 CALI ET 50, opony 215/50.

Pytanie nr 1 - czy ktoś ma doświadczenie z jazdą na felgach 18" w Foce? Jak jest z komfortem jazdy na naszych super drogach?
Pytanie nr 2 - czy do Foki da radę zamontować fele 18" z Mondeo ST220, konkretnie 5x108 7,5J ET 52,5 z oponami 235/40, takie jak tutaj http://allegro.pl/ford-st-oryginalne-felgi-ronal-18-i4138501082.html Jest tu problem z innym ET, wg. kalkulatora koło będzie wystawać na zewnątrz 3,5 mm, a wewnątrz nadkola 8 mm więcej niż obecnie.
Pytanie nr 3 - odrzucając w sumie dość szalony pomysł z felami 18" i pozostając przy 17" czy na aktualnie posiadaną obręcz szerokości 7" jestem w stanie zamontować kapcie 235/45. Jeździł ktoś na takich? Łopatologicznie myśląc, skoro fabrycznie można mieć 235/40 na 18 " to nie powinno nic obcierać, ale nie wiem czy rozumuję prawidłowo.

Poratujcie dobrzy ludzie radą bo ciepło się robi i jakieś decyzje zapaść muszą. Mało jeżdżę ostatnio, ale szkoda zimówek :wink:

zombie6
11-04-2014, 06:29
18-stki mają sens ale bardzo lekkie, kute, drogie felgi, w przeciwnym razie zwiększasz masę wirującą, a to niekorzystnie odbija się na zawieszeniu i osiągach. Nie ma sensu do foki ładować 18-stek poza ST oczywiście. Miałbyś gorszy komfort - wyczuwalnie, większe zużycie paliwa - pewnie ok. 0,5 litra na setkę i gorsze osiągi ze względu na większe opory + szybciej zużywające się zawieszenie oraz hamulce, zyskiwałbyś głównie ładniejszy wygląd. 17-tki są idealnym kompromisem i przy nich bym pozostał i oczywiście przy oponach 215/50.

HarryH
11-04-2014, 10:18
A ja już myślałem że to ja jestem największym cudakiem na forum jeśli chodzi o opony ;)

Każdy ma inne wymagania, dla mnie 18 są nie do przyjęcia z powodu braku komfortu właśnie, a zakładanie opony 235 na felgę 7 cali to jeżeli w ogóle się uda będzie tak naciągnięte że... No nie widzę tego. Poza tym auto na 18 zdecydowanie ma gorsze osiągi.
Jak jednak się uprzesz przy tak szerokiej oponie na 17 7 cali to sprawdź najpierw czy te oryginalne 18' nie są jednak szersze.

A ja się pochwalę do wynalazku który założyłem po różnych eksperymentach:

przód: Uniroyal Rainsport3 16 205/55
tył: Michelin oryginalne 16 215/55

ESP nie głupieje, auto na deszczu pięknie hamuje, dzięki temu że zrezygnowałem z Rainsportów z tyłu trzyma się na zakrętach (nie buja) a przód jest mięciutki i komfortowy.

A swoją drogą to mocno myślałem nad rozmiarem 215/50 ale przy 16 :)

lelonek
11-04-2014, 11:41
no wiem, wiem, cuduję strasznie :P plan na 18 cali pewnie zarzucę, jeszcze nie te drogi, a szersze gumy chcę upchać ze względu na planowane w najbliższym czasie podkręcenie mocy, lepsza trakcja wtedy się przyda

mjprzem
11-04-2014, 14:22
no wiem, wiem, cuduję strasznie ... a szersze gumy chcę upchać ze względu na planowane w najbliższym czasie podkręcenie mocy, lepsza trakcja wtedy się przyda

To przeczytaj lepiej ten temat jeszcze raz od deski do deski z zalacznikami to zrozumiesz ze szerokosc opony niema nic wspolnego z przyczepnoscia-a co najwyzej zuzywaniem sie opony.

Nawet jesli mialbys 200KM to opona 195 na twoje 17/7J w zupelnosci wystarcza

a z racjonalnego punktu widzenia lepiej jest miec 195 zamiast 205 lub 215

bo po:
1-sa tansze
2- czesciej je zmienisz bo szybciej zuzyjesz -to jest plus moim zdaniem bo im dluzej jezdzisz na oponie tym wieksze ma bicie po jezdzie na naszych pieknych drogach.
3-przyczepnosc na suchej ulicy bedzie taka sama jak na 215 czy na 235 ale za to opór toczenia mniejszy od szerszej opony.
4-UWAGA-przyczepnos wezszej opony na deszczu bedzie zawsze znacznie wieksza!!!!!!! to jest kolejny ogromny PLUS-chyba najwiekszy.

Szerokie opony nie mają racjonalnego zastosowania-jest to tylko podyktowane chwytem marketingowym producentów, bo komus kto sie na tym nie zna mozna sprzedac wszystko- a ludzie dzisiaj kupują oczami a nie rozumem.

YatzeK
11-04-2014, 14:46
Nawet jesli mialbys 200KM to opona 195 na twoje 17/7J w zupelnosci wystarcza

a z racjonalnego punktu widzenia lepiej jest miec 195 zamiast 205 lub 215

bo po:
1-sa tansze
Na pewno? Przede wszystkim w 17 calach nie ma opon, które pasują do Focusa Mk3? Cena opon wcale nie zależy od ich wielkości - nie ma zasady, że im szersza tym droższa.

pozostając przy 17" czy na aktualnie posiadaną obręcz szerokości 7" jestem w stanie zamontować kapcie 235/45Zamontować się da, ale koło będzie większe niż fabrycznie i nie wiem czy nie będzie gdzieś ocierało. Za to na 7 calowej feldze pogorszy się prowadzenie w zakrętach na takiej oponie. Jak nie chcesz fabrycznych 215/50 to załóż 225/45 - będzie i taniej i w razie kapcia dokupić łatwiej

lelonek
11-04-2014, 18:37
Nie mam zamiaru się wdawać w dyskusje co do szerokości kapci i wpływu na przyczepność, nie po to napisałem w tym temacie. Co do kosztów tak się składa, że 235/45 są tańsze od 215/50. Podobnie jak 185/55/15 są droższe niż np 195/50/15, sprawdzone na przykładzie Fiata 500 żony. Bardziej popularny rozmiar to i cena inna pomimo większej gumy.

bo po:
1-sa tansze
2- czesciej je zmienisz bo szybciej zuzyjesz -to jest plus moim zdaniem bo im dluzej jezdzisz na oponie tym wieksze ma bicie po jezdzie na naszych pieknych drogach.

Częstsza wymiana opon obala argument niższego kosztu zakupu. Długoterminowo wyjdzie drożej, jak już to z sensem proszę.

Z 225/45/17 jest z kolei ten problem, że średnica koła jest jednak mniejsza od obecnego rozmiaru (podobna do 205/55/16) co powoduje przekłamanie prędkościomierza i w jednak sporych nadkolach wygląda dość dziwnie (uprzedzam od razu głosy, że różnica mała, ale dla mnie i nie tylko dla mnie, jednak zauważalna)

To testował ktoś w końcu te 235/45 czy nie? :P

Fulara
11-04-2014, 20:14
każda opona szeroka na suchym asfalcie będzie miała dobry przyczep. czytaj bmw porsche 25 cm szerokość.

na mokrym robi się nieciekawie

na śniegu, lepiej nie wyjeżdzać

więc: im szersza opona, tym lepiej trzyma na suchym. na mokrym średnio. na śniegu lepiej zostać w garażu. W październiku\listopadzie jest częsty widok bmeek, które mają lacie jak pejcze a cinkole czy sejkole je objeżdzają jak chcą, bo te poprostu stoją

zasada im więcej - tu nie działa.

YatzeK
12-04-2014, 12:44
zasada im więcej - tu nie działa.Oczywiście, że nie! Bo nie wiem dlaczego aż tak bardzo się uparliście na szerokość opony. Opona ma przecież wiele innych parametrów, a szerokość wcale nie jest najważniejszym z nich. Najwięcej zależy od konstrukcji opony - sztywności ścianek bocznych, składu mieszanki, rzeźby bieżnika - i właściwego doboru opony do felgi.

więc: im szersza opona, tym lepiej trzyma na suchym. na mokrym średnio. na śniegu lepiej zostać w garażuNieprawda:W październiku\listopadzie jest częsty widok bmeek, które mają lacie jak pejcze a cinkole czy sejkole je objeżdzają jak chcą, bo te poprostu stojąMiałem BMW (192KM, brak kontroli trakcji) przez dwa lata - opony letnie: przód: 225-235, tył: 245-255. Zima: jeden sezon 205, drugi 235. NIGDY nie miałem problemów z prowadzeniem, ruszaniem, skręcaniem.
Powodem problemów większości BMW, o których mówisz nie jest sama szerokość opon, tylko ich stan. Drugim problemem są umiejętności kierowców.

To testował ktoś w końcu te 235/45 czy nie? :PNie doczekasz się odpowiedzi. A jeżeli się doczekasz to od raptem może jednej osoby, więc będzie ona niewiele warta. Dlatego, że opona 235/45 jest do 7-calowej felgi za szeroka, a samochód będzie się prowadził zauważalnie gorzej niż na fabrycznym rozmiarze 215/50. Więc nikt takich opon na takie felgi nie zakłada. Bo to bez sensu.

HarryH
12-04-2014, 17:39
A ja po 2 dniach jeżdżenia na cudacznym zestawieniu 205/55 i 215/55 się poddałem i wróciłem do oryginalnych opon. Ale nie z winy rozmiaru a tego że ten typ opon nie nadaje się do bicia rekordów w zakrętach.

lukas_ko
04-05-2014, 02:23
Witam mam Focusa MK3 2.0 TDCI z podniesioną mocą z fabrycznych 167KM do 200KM i miałem wszystkie rodzaje opon od 205/55R16, 215/55R16, 215/50R17 i obecnie jeżdżę na 235/40R18 i to jest rozmiar z jakim ten Focus wyjechał z fabryki. Ale muszę przyznać że jeśli chodzi o wygląd to jest REWELACYJNY jeśli chodzi o komfort to uważam że jest dużo lepszy niż w modelu mk2 na 18 calowych felgach i powiem że posiadam Forda Fiestę na fabrycznych 14 i jest dużo twardsza niż Focus.
Ale jako ciekawostkę podam, że Focus z silnikiem 2.0 TDCI 163KM posiada inne amortyzatory oraz sprężyny niż inne Focusy. Dowiedziałem się o tym kiedy w serwisie musieli mi wymienić amortyzator i sprężynę i okazało się że są one inne.
Dlatego też w moim odczuciu najlepiej się mi jeździ na 235/40R18 ale pamiętajcie że Focus z silnikiem 2.0 TDCI i skrzynią Powerschift jest dużo cięższy od pozostałych modeli Focusa przez co komfort też jest większy.

I jak kolega wyżej chciał zamontować 18 calowe felgi do silnika benzynowego który jest dużo lżejszy to komfort też będzie mniejszy.

Dodatkowo co do przyczepności opon szerokich a wąskich to jest tak dużo różnych marek opon na rynku gdzie są ogromne różnice w przyczepności i wiele razy miałem tak że opona węższay miała DUŻO gorszą przyczepność niż opona szersza. A wiem co mówię bo rocznie jeżdżę około 100tyś km kilkoma autami z różnymi oponami. Obecnie w Focusie są opony Nokian E-LAIN w rozmiarze 235/40R18 z indeksem prędkości do 300KM/h i są to chyba najlepsze opony na jakich jeździłem.
Bardzo duży komfort,
Bardzo, bardzo dobra przyczepność na mokrym
bardzo dobra przyczepność na suchym
Rewelacyjne trzymanie w zakrętach na mokrym i suchym

maciejka910
11-06-2014, 20:57
WITAM WSZYSTKICH
jezeli zle rozpoczynam temat-z gory przepraszam-swiezak

prosze o pomoc i wymiane doswiadczen

focus mk3 2011
kupiłem oryginalne felfi 17 od wersji titanium

w domu mam nowe opony 225/45/17
czy one beda ok??
w sensie dopasowania,przycierania i ocierania
w sensie komfortu -zdaje sobie sprawe
natomiast czy poprostu wejdą bezproblemowo??
serdecznie pozdrawiam i dziekuje

Atlis
11-06-2014, 21:35
na tych felgach ma być opona 215/50/17 95W

ale spróbuj, może podejdzie. daj potem zdjęcie.

rafal8967
11-06-2014, 21:40
Mój brat w Mk3 ma 235.40.18 wiec wydaje mi się że te twoje opony będą pasować

Atlis
11-06-2014, 21:41
tylko to jest zupelnie inna felga...

maciejka910
tak wiem ze 215/50

ale mam nowki 225/45-szkoda sprzedac ze stratą

moze ma ktos jakies doswiadczenia zanim załoze??
dzieki:570:

Atlis
a jaki index wagowy?

maciejka910
11-06-2014, 22:02
a nie wiem
opony toyo proxes cf1

Atlis
11-06-2014, 22:12
a kto ma wiedzieć? chyba 94

maciejka910
11-06-2014, 22:16
nie wiem w sensie-nie mam ich obecnie przy sobie -leża w garazu

masz jakąs wiedze na temat mojego klopociku??:)

Atlis
11-06-2014, 22:31
no opona jest ciut szersza niż powinna być i ma niższy profil. pasować może. ocierać na pewno nie będzie. jeżeli ma indeks wagowy jak znalazłem, czyli 94, to spokojnie na niej można jeżdzić, obciążenie powinna wytrzymać.

maciejka910
11-06-2014, 22:42
dziekuje za info
bardziej obawiałem sie tego ,że bedzie ocierac przy max skrecie lub tez przy duzym zaladowaniu auta
mam jeszcze w domu 205/55/17 ale run flaty-koszmarnie twarde(zostały mi po bmw)
i tak dumam nad tym

Atlis
11-06-2014, 23:03
przy 235/40/18 trzeba zakładać ograniczniki skrętu.

Pitek S.
12-06-2014, 05:38
no opona jest ciut szersza niż powinna być i ma niższy profil. pasować może. ocierać na pewno nie będzie. jeżeli ma indeks wagowy jak znalazłem, czyli 94, to spokojnie na niej można jeżdzić, obciążenie powinna wytrzymać.
Indeks 94 (670 kg na koło) wystarczy, nawet 91 (615 kg na koło) w focisie daje radę.

Wrodomin
28-08-2016, 10:32
WITAM WSZYSTKICH
jezeli zle rozpoczynam temat-z gory przepraszam-swiezak

prosze o pomoc i wymiane doswiadczen

focus mk3 2011
kupiłem oryginalne felfi 17 od wersji titanium

w domu mam nowe opony 225/45/17
czy one beda ok??
w sensie dopasowania,przycierania i ocierania
w sensie komfortu -zdaje sobie sprawe
natomiast czy poprostu wejdą bezproblemowo??
serdecznie pozdrawiam i dziekuje

Witam wszystkich,

Wiem, że temat jest dość stary, ale mam podobny problem, tzn. kupiłem właśnie fokę mk 3 z 2012 roku i mam dość zjechane Bridgestone 215/50 R 17. Mam okazję kupić za 60% ceny nowe Dunlopy 225/45 R17. I teraz pytanie, czy ktoś założył takie szersze gumy do focusa i czy rzeczywiscie nie ma żadnych skutków ubocznych, tzn ocieranie przy skręcie lub przycieranie przy większym obciążeniu?

Z góry dziekuje za pomoc.

YatzeK
09-09-2016, 12:09
Jak sam napisałeś:nie ma żadnych skutków ubocznych

Zakładaj i ciesz się :-)