Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] wymiana szyby - czujnik deszczu wariuje
Miałem wymienioną przednią szybę i mam teraz problem z czujnikiem deszczu. Czasami jest zbyt czuły a czasami mimo mokrej szyby nie aktywuje wycieraczek. Automatyczne światła działają ok.
Wydaje mi się, że gdy montowali czujnik do nowej szyby to nawalili za dużo silikonu/kleju, który teraz zasałania "widok" czujnika.
Załączam zdjęcie "oczka" mojego czujnika. Czy u Was też to tak wygląda?
Kleił partacz.
Czujnik jest całkiem źle przyklejony. Ponieważ czujnik deszczu działa na zasadzie pomiaru światła odbitego od granicy szyba-woda, to ten Ci źle działa.
Czujnik zmierzczu nie jest czuły na takie partactwo, bo mierzy po prostu natężenie światła.
Czy w takim razie mogę bezpiecznie oderwać czujnik od szyby i przykleić go jeszcze raz? Jakiego kleju użyć?
Tą naprawę moim zdaniem zrobią dobrze tylko goście od montażu szyb, którzy ogarniają swoją robotę.
Na forum "doktorat" z klejenia czujników robił kolega mayak - możesz ewentualnie jego poprosić o poradę.
pretorian2 02-05-2013, 23:36 Ściągnąć czujnik, podważyć delikatnie poduszkę żelową, delikatnie nawilżyć poduszkę, porządnie ułożyć poduszkę żelową na czujniku, nałożyć na szybę tak aby nie było widać żadnego bąbelka powietrza pomiędzy szybą/poduszką żelową/czujnikiem, ma być czarno bez tego białego na zdjęciu.
imho ze zdjęcia wynika, że poduszka żelowa źle się ułożyła w formie na czujniku, nie zaskoczyła idealnie więc dostało się powietrze i przez to wariuje czujnik.
Witam,
mam pytanie bo ostatnio też poprawiałem (przyklejałem) owy czujnik i dałem tam oleju silikonowego i przykleiło się idealnie - czy ten olej silikonowy to dobry wybór ??
Pozdrawiam
Też czujnik posmarowałem olejem silikonowym, ale mam jedno oczko, więc do poprawy, chociaż regulacja działa prawie dobrze.
Odkleiło mi się lusterko i sam kleiłem. Czujnik nie był klejony silikonem tylko posmarowany oleistą przezroczystą substancją, więc zrobiłem podobnie.
pozdrawiam
Przemek22tex 14-10-2015, 16:13 Witam wszystkich. Podepnę się pod temat z moim przypadkiem. Jakiś czas temu kupiłem focusa c-max nie sprawdziłem wszystkiego i dziś podczas deszczu okazało się że wariują mi wycieraczki.Auto miało wymienianą przednią szybę więc przypuszczam że czujnik wariuje. Po przekręceniu wycieraczek na pozycje 1 załączą się jeden raz i koniec.Dziś lało porządnie a wycieraczki nic, po przesunięciu gałki na większą częstotliwość nadal nic. Dopiero jak włączę 2 bieg to działają cały czas bez przerwy.Podczas zmiany częstotliwości czasem zareagują a potem nadal stoją. Czy ten czujnik ma na to wpływ? i czy dobrze jest zamontowany?
mam tak samo jak kolega wyżej!
szyba po wymiania, na 1 biegu z regulacja czasowa wycieraczki rusza tylko się jak cos przelacze, wogole nie widze wpływu na prace wycieraczek krecac tym kolkiem, musi dobrze popadać by mi automatycznie wycieraczki dzialaly, przy mżawce zero reakcji
pretorian2 16-10-2015, 17:23 źle dociśnięta poduszka żelowa za dużo pęcherzyków powietrza pomiędzy szybą a podkładką żelową, można użyć smaru silikonowego jako wypełnienie.
Częstotliwość pracy wycieraczek jest również związana z prędkością z jaką się poruszamy.:568:
Przemek22tex 19-10-2015, 15:06 Rozumie że trzeba to zdjąć i od nowa zamontować. Teraz pytania. Czy ten biały silicon ma być widoczny z wewnątrz? Czy czujnik ma być dociśnięty do szyby czy schowany jak najgłębiej? Jak powinna wyglądać praca wycieraczki na wyższych biegach?
Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka
http://us1.webpublications.com.au/static/images/articles/i11/1168_6mg.jpg
czujnik ma być dociśnięty do szyby (klipsy po bokach), ale pomiędzy nim a szybą ma być poduszka żelowa - jak się na nią popatrzy to widać jak założyć
Przemek22tex 20-10-2015, 13:07 Super dzięki za informacje. Jutro to rozbiorę.
Przemek22tex 21-10-2015, 04:29 Dostałem się do czujnika i okazało się że silicon się od niego odkleił. Próbowałem jakoś to docisnąć ale powraca do starego kształtu. Dziś podczas drobnego deszczu nie działały wycieraczki dopiero jak docisłem palcem czujnik do szyby to zaczęły pracować. Czy ten żel jest tam wogóle potrzebny? Widziałem gdzieś na forum że ktoś przykleił to na grubą taśmę dwustronną i zrobił otwór na te oczka.
pretorian2 21-10-2015, 15:49 nie silikon tylko poduszka żelowa jak coś - nie ma to znaczenia może się odkleić. Druga sprawa pisałem, że można zastosować smar silikonowy(przeźroczysty) właśnie w miejsca gdzie jest go mało on fajnie wypełni miejsca gdzie gromadzą się pęcherzyki powietrza. Kolejna sprawa to poduszka ma takie kieszonki/wgłębienia, które muszą idealnie się spasować z wypustami na czujniku, do tego zanim go zapniesz zatrzaskami to trzeba niestety wychylić głowę na zewnątrz szyby i próbować przyciskając go zniwelować pęcherze powietrza.
Przemek22tex 21-10-2015, 21:55 W mojej wersji żel zalany jest na całym czujniku nawet na tych oczkach. A oglądałem dziś filmiki jak się zalewa żel ze strzykawek i tam nad tymi oczkami nie było żelu tylko bezpośrednio szyba. Czy to też prawidłowo?
pretorian2 21-10-2015, 22:35 żel tylko między poduszką żelową-czujnikiem, tu chodzi przed wszystkim aby ten ładnie spoił poduszkę z czujnikiem i najważniejsze tak jak pisałem wyżej kieszonki poduszki muszą idealnie zgrać się z wypustami na czujniku to gwarantuje poprawne działanie. Robiłem 3 samochody w żadnym nie miałem problemu, robiąc próby w dowolnym miejscu na szybie (o ile kabel czujnika na to pozwalał) czujnik działał prawidłowo. Fakt, że te czujniki idealnie nie działają czasem w zależności od "grubości" kropli nie działały jak trzeba, szyba zalana ale krople akurat nie trafiały w pole czujnika :D Polecam wymianę modułu GEM + czujnik poliftowy, unikniesz wtedy efektu jednokrotnego przetarcia wycieraczek po ponownym uruchomieniu silnika gdy zapomnisz dezaktywować wycieraczki z "AUTO".
Przemek22tex 31-10-2015, 19:36 Witam ponownie. Panowie moim zdaniem ten żel to jakieś nieporozumienie pewnie do naciągania klientów. Ze swojego czujnika wywaliłem odklejający się już żel i zastąpiłem go grubą taśmą dwustronną, czarną taką do przyklejania np listwy za niecałe 10zł. Oczywiście zrobiłem w niej otwór na oczka czujnika. Wycieraczki działają prawidłowo na każdym biegu i z różnym deszczem. Głównie pewnie chodzi o to aby czujnik nie zmieniał odległości od szyby po to ten żel. Sprawdzić to można dociskając czujnik do szyby wycieraczki się poruszą.
cooljakub 19-11-2015, 09:43 Panowie ten spray silikonowy to jakis specjalny czy taki jak do uszczelek np. i czy spryskac zel tylko od strony z czujnikiem?
Przemek22tex 23-02-2016, 20:29 W innym poście opisałem moją historię z czujnikem , ktora zakończyła sie wyłączeniem w GEM funkcji automatycznych wycieraczek i teraz kozystam z biegów na manetce wycieraczek.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
|