Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Nie działająca klima przyczyny natury elektrycznej.
Bartez1982 04-05-2013, 11:25 Witam
Postanowiłem się podzielić z wami kilkoma przyczynami nie działającej klimy spowodowanej elektryką.
Jeżeli wasz układ klimatyzacji jest napełniony i szczelny a mimo to sprężarka nie rusza a z kratek nadal nie wieje zimne powietrze to możecie mieć jedną z typowych usterek mondeo mk4:
1.Uszkodzony/przegnity cienki kabelek koloru fioletowego biegnący w wiązce od wentylatora.
Naprawa:
-należy wymienić
2.Zaśniedziała wtyczka wiązki wentylatora
Naprawa:
-wyczyścić ewentualnie zrobić nowe końcówki
3.Moduł na wentylatorze
Naprawa:
-najlepiej przed wymianą podmienić z innego mondeo żeby się upewnić że to na pewno to
4.Uszkodzony czujnik ciśnienia na przewodzie z czynnikiem-jak stoimy przed maską to po lewej stronie przy grodzi
Naprawa:
-wymiana
5.Sprzęgiełko elektromagnetyczne w sprężarce
Naprawa:
-sprawdzamy poprzez zwarcie przekaźnika w skrzynce bezpieczników (kolor czarny) i słuchamy czy się w sprężarce załącza jeżeli nie to mamy przyczynę którą należy wymienić
6.Przerwany/przegnity kabel w głównej wiązce biegnącej od skrzynki z przekaźnikami do komputera. Kolor kabla biało-pomarańczowy.
Naprawa:
-zdejmujemy koło, odkręcamy plastikowe nadkole ukazuje nam się biała skrzynka z komputerem, otwieramy wypinamy 3 wtyczki i szukamy kabla biało pomarańczowego.UWAGA są dwa takie same sprawdzamy oba na krótko czy załącza się przekaźnik jeden od sprężarki a drugi od czegoś innego :), jeżeli przekaźnik od sprężarki się nie załącza to już wiemy że naszym sprawcą jest kabelek. Teraz najtrudniejsze lokalizacja uszkodzenia. Zazwyczaj uszkodzony jest w miejscu rozwidlenia wiązki (na tzw. zakręcie :)) wycinamy uszkodzony kawałek wlutowujemy nowy, składamy i po sprawie.
Ostatnia z opcji najrzadziej występuje i dlatego mało kto ją potrafi wykryć wszyscy typowo sprawdzają pierwsze 5 punktów i potem dają sobie spokój.
Jeżeli podepniecie się pod kompa to usterka punktu nr. 6 opisana jest:
"Obwód sterujący przekaźnika sprzęgła (A/C)"
ASO odrazu proponuje wymianę sprzęgiełka elektromagnetycznego.
UWAGA po każdej z tych napraw trzeba załączyć sprężarkę na krótko naszym czarnym przekaźnikiem od sprężarki bo inaczej klima nam nie ruszy!!! To coś jak taki resecik :)
Mam nadzieję że komuś ta rozpiska pomoże w lokalizacji uciążliwiej usterki elektrycznej klimy.
Pozdrawiam
michalkoczur 05-05-2013, 00:18 jako ze temat o klimie- czy ktorys z kolegow moze powiedziec jak dostac sie do wiatraka od zewnatrz ze tam rozpylic srodek do czyszczenia klimy? mondeo mk4
pozdrawiam
kaziugaw 27-06-2013, 18:19 Witam, u mnie problem wygląd troche inaczej:( bo wentylator działa cały czas, przewód biało-pomarańczowy który idzie od komputera do przekaznika sprawdzony - cały, jak zrobimy na krótko po przez zwarcie przekaznika to klima działa a normlanie sie nie włącza spotkał sie ktoś z czymś taki??? czy jest możliwe ze mimo przetarcia fioletowego kabla od wentylatoro bedzie on działał ale klima nie bedzie sie włączać? pozdrawiam
Na sam pierw to trzeba mieć pewność że jest czynnik w układzie, czyli jedziemy nabić klimę(bo jak jest pusto to i tak nie wystartuje), a potem szukamy dziury w całym ;) i zamiast strzelać czasami jest warto podłączyć autko pod kompa bo to może ułatwić sprawę ;). Fioletowy kabelek włącza wentylator razem z klima, w normalnych warunkach wentylator powinien się włączać jak silnik przekroczy temperaturę, lub gdy wypala się DPF i to nawet jak fioletowy kabelek jest przerwany-pęknięty.
Bartez1982 28-06-2013, 07:03 Dokładnie czynnik to podstawa musi być a potem trzeba zacząć szukać, podpięcie pod kompa też może coś rozjaśnić tak jak u mnie.
kaziugaw 28-06-2013, 16:31 No nie napisałem ze klima jest świeżo nabita i była sprawdzana czynnik na pewno jest, komputer nie pokazuje żadnych błędów, a DPF jest usunięty, jakies inne rady?
a robiłeś test klimy z poziomu klimatronika, albo z komputera diagnostycznego ?
kaziugaw 28-06-2013, 19:07 z poziomu klimtronika nie dzie zrobic tesy wyswietla tylko jakie dziwne kody, a z komputera diagostycznego nie bardzo wiem jak?
prawdopodobnie są to kody błędów jak spiszesz te kody i znajdziesz co oznaczają to będziesz wiedział czemu klima nie działa, po to własnie się robi test klimy żeby system sprawdził wszystko i jak coś jest nie tak to wywali błąd ;)
kaziugaw 28-06-2013, 20:07 oki to spisze i spróbuje czegos poszukać:) pózniej tu wrzucę.
Odświeżam:
5.Sprzęgiełko elektromagnetyczne w sprężarce
Naprawa:
-sprawdzamy poprzez zwarcie przekaźnika w skrzynce bezpieczników (kolor czarny) i słuchamy czy się w sprężarce załącza jeżeli nie to mamy przyczynę którą należy wymienić
Może ktoś zapoda foto?
Pytanie już nieaktualne - znalazłem!!!
I może komuś się przyda:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=174386&highlight=jakie+bezpieczniki+lub+przeka%BCniki
mariusz-ue 09-05-2014, 13:30 potrzebuje pomocy, u mnie chłodnica wymieniona klima nabita, kompresor się włącza ale powietrze wchodzące do środka jest tylko ledwo co chłodne rurki od klimy zimne a sprawdzałem termometrem to dochodzi na kratce nie zawsze ale w pewnych momentach do 9 stopni i zaraz znów się podnosi za chwilę próbuje zejść znów do 9 ale już się nie udaje i tak wkoło podczas długiej jazdy temperatura powietrza się nie zmienia jest ledwo chłodne i nie ma szans na schłodzenie auto przy temp. na zewnątrz np. 23
slawek-kali 18-05-2014, 16:58 5.Sprzęgiełko elektromagnetyczne w sprężarce
Naprawa:
Jest to wyraźnie słyszalne ?? Czy muszę być pod autem przy sprężarce ?
Robunio4 22-05-2014, 19:47 Dzięki za zdjęcia to bardzo rozjaśnia sytuację. Teraz wiem gdzie i czego szukać.
Witam
UWAGA po każdej z tych napraw trzeba załączyć sprężarkę na krótko naszym czarnym przekaźnikiem od sprężarki bo inaczej klima nam nie ruszy!!! To coś jak taki resecik :)
Pozdrawiam
Dziękuję za dobre rady i rozpiskę! Mam tylko pytanie co do ww uwagi kolegi Bartez1982. Kolego, mógłby kolega coś więcej na ten temat napisać. Nie bardzo wiem jak załączyć sprężarkę czarnym przekaźnikiem.
jendrekmak 04-06-2014, 20:22 potrzebuje pomocynie żebym był złośliwy ale mondeo mk3 czy mk4 to nie proste auto z XX wieku z manualną klimą tylko z reguły climatronik i takie rozwiązywanie problemu na chłopski rozum nie pomoże. skoro ktoś ci to złożył i nabił to niech włoży więcej pracy i rozwiąże problem do końca. na pewno przyda się podłączenie komputera żeby odczytać błędy klimy i elektryczne. co mogę doradzić to sprawdź wentylatory chłodnicy bo one mają duży wpływ na wydajność układu a powinny się włączać od razu po załączeniu AC. jeśli załącza się tylko na 1 biegu a nie załącza 2 bieg (wycie wentylatora/ów na wysokich obrotach) to bym szedł w tę stronę
Nie bardzo wiem jak załączyć sprężarkę czarnym przekaźnikiem. na przekaźnikach jest z reguły schemat elektryczny. należy go przeanalizować i odpowiednio zewrzeć w gnieździe 2 piny. druga w/g mnie lepsza opcja to rozłączyć cewkę przy kompresorze i pomierzyć czy dochodzi tam napięcie a przy okazji zweryfikować stan złącza na cewce bo często wkrada się tam korozja i cewka traci kontakt z układem co nie oznacza jej awarii i konieczności wymiany
na przekaźnikach jest z reguły schemat elektryczny. należy go przeanalizować i odpowiednio zewrzeć w gnieździe 2 piny. druga w/g mnie lepsza opcja to rozłączyć cewkę przy kompresorze i pomierzyć czy dochodzi tam napięcie a przy okazji zweryfikować stan złącza na cewce bo często wkrada się tam korozja i cewka traci kontakt z układem co nie oznacza jej awarii i konieczności wymiany
Dziękuję Bardzo! >> @jendrekmak
Chyba narobiłem bigosu...
Napełniłem wczoraj instalację klimy. Nie było widać ucieczki czynnika - sprawdzane od razu w zakładzie.
Klima nie wystartowała. Mechanik poradził jechać do elektryka.
Na komputerze wykazało błędy wentylatora. Elektryk poradził znaleźć moduł wentylatora do podmiany. Nie miał czasu robić bo tylko zgodził się podpiąć komputer.
W domu zauważyłem że niby zdrowy fioletowy przewód jest w środku przerwany - dokładnie na kostce.
Ponieważ było go "ledwo-ledwo" a na parkingu nie miałem dostępu do lutownicy poradziłem sobie obchodząc wtyczkę kablem.
Wystartowałem klimę zwierając przekaźnik r3.
Zaczęło chłodzić, przy zwieraniu słychać było załączająca się sprężarkę.
W sumie nie doczytałem, a może się nie zastanowiłem jak się robi to "resetowanie przekaźnika".
- włączamy na krótko, silnik chodzi, klima chodzi... wyłączamy zapłon podmieniając później zworę na przekaźnik?
- czy w ciągu pracy wyjmujemy zworę i wstawiamy przekaźnik?
Siedziałem w środku obserwując czy klima chłodzi....
No o teraz horror: nagle coś "je...ło", zasyczało, i z komory silnika podniosła sie chmura czynnika (jak sądzę po zapachu). Po kilku sekundach nagle się uciszyło... Masakra.
Najgorsze jest to że nie wiem czy wentylator chodził czy nie.... po prostu nie spojrzałem, jak załączyła się sprężarka poszedłem do kabiny.
Czy rozwaliło mi skraplacz? Czy może przewody? Oczywiście pojadę do warsztatu ale zastanawiam się co zrobiłem nie tak: źle zwarłem na krótko przekaźnik, może wentylator nie chodził a zwora siedziała w skrzynce?
Czy jest jakiś zawór bezpieczeństwa w instalacji? Ktoś kiedyś wspominał że jest. Oby ;-)
Zawór to jest , jak wzrasta ciśnienie to rozłącza sprężarkę. Jeżeli zrobiłeś jakieś obejścia to mogło coś rozwalić.
Mówię to nie jako znawca tematu a jedynie są to moje przypuszczenia.
Ciśnienie w układzie może wzrosnąć nawet do 30 atmosfer gdy jest coś nie tak, ale zwykle z tego co widziałem to rozłączało zaraz klimę.
Zawór a czujnik to różnica.
Czujnik dawał sygnał na przekaźnik aby wyłączał sprężarkę. Obszedłem przekaźnik zworą więc czujnik nie mógł rozłączyć i sprężarka działała non stop.
Ale może gdzieś jest prosty zawór który upuszcza czynnik chroniąc skraplacz i przewody.
Może ;-)
W każdym razie ostrzeżenie dla innych - róbcie takie rzeczy z głową. Ja nie pomyślałem i chyba przyjdą koszty.
jendrekmak 05-06-2014, 22:23 No o teraz horror: nagle coś "je...ło", zasyczało, i z komory silnika podniosła sie chmura czynnika (jak sądzę po zapachu). Po kilku sekundach nagle się uciszyło... jest szansa, że zadziałał zawór bezpieczeństwa na sprężarce ale on się otwiera przy ok 28 barach a normalnie tam jest ok 10-15 barów więc trzeba mieć tylko nadzieję, że zadziałał
Chyba narobiłem bigosu...
Napełniłem wczoraj instalację klimy. Nie było widać ucieczki czynnika - sprawdzane od razu w zakładzie.
Klima nie wystartowała. Mechanik poradził jechać do elektryka.
Na komputerze wykazało błędy wentylatora. Elektryk poradził znaleźć moduł wentylatora do podmiany. Nie miał czasu robić bo tylko zgodził się podpiąć komputer.
W domu zauważyłem że niby zdrowy fioletowy przewód jest w środku przerwany - dokładnie na kostce.
Ponieważ było go "ledwo-ledwo" a na parkingu nie miałem dostępu do lutownicy poradziłem sobie obchodząc wtyczkę kablem.
Wystartowałem klimę zwierając przekaźnik r3.
Zaczęło chłodzić, przy zwieraniu słychać było załączająca się sprężarkę.
W sumie nie doczytałem, a może się nie zastanowiłem jak się robi to "resetowanie przekaźnika".
- włączamy na krótko, silnik chodzi, klima chodzi... wyłączamy zapłon podmieniając później zworę na przekaźnik?
- czy w ciągu pracy wyjmujemy zworę i wstawiamy przekaźnik?
Siedziałem w środku obserwując czy klima chłodzi....
No o teraz horror: nagle coś "je...ło", zasyczało, i z komory silnika podniosła sie chmura czynnika (jak sądzę po zapachu). Po kilku sekundach nagle się uciszyło... Masakra.
Najgorsze jest to że nie wiem czy wentylator chodził czy nie.... po prostu nie spojrzałem, jak załączyła się sprężarka poszedłem do kabiny.
Czy rozwaliło mi skraplacz? Czy może przewody? Oczywiście pojadę do warsztatu ale zastanawiam się co zrobiłem nie tak: źle zwarłem na krótko przekaźnik, może wentylator nie chodził a zwora siedziała w skrzynce?
Czy jest jakiś zawór bezpieczeństwa w instalacji? Ktoś kiedyś wspominał że jest. Oby ;-)
Bez paniki, miałem identyczną sytuację przy takiej samej okazji - poszukiwania przyczyny problemów z klimą.
Zwarłem przekaźnik sprężarki i po parudziesięciu sekundach identycznie poszła chmura czynnika.
Po wymianie całego wentylatora chłodnicy (niestety, u mnie oprócz słynnego kabelka uwalony był też sterownik), klima chodzi elegancko - a było tu już parę lat remu.
Wziąż zastanawia mnie jak powinienem był załatwić temat resetu przekaźnikiem: bo w sumie największym idiotyzmem było pozostawienie zwory w gnieżdzie, gdzie siedział przekaźnik reagujący na sygnał z czujników i wyłączający w odpowiednim momencie sprężarkę. Zaznaczam że całość "testu" nie trwała dłużej niż minutę, ale to może nie mieć znaczenia.
Napisalliśmy jednocześnie ;-)
Mam nadzieję że wystarczy dopełnić czynnik i że obejdzie się bez spawania czy wymiany skraplacza.
Jak widać zwieranie przekażnika to niebezpieczna zabawa.
Kolejna wizyta w warsztacie.
Tym razem mały warsztat, młody facet, miło i konkretnie. Miał być elektryk a okazuje się że robi wszystko, ma również sprzęt do napełniania klimy.
Ponieważ umawialiśmy się tylko na przewód (sobota) na resztę ma tylko zerknąć.
Zerwany przewód naprawiony, zrobione naprawdę porządnie.
Sytuacja:
- nie widać śladów wycieku
- wiatrak kręci po włączeniu klimatyzacji
- sprężarka się nie włącza
- elektryk sprawdza połączenia elektryczne, kable sprawne, prąd dochodzi do sprężarki;
- uzupełnia czynnik - okazuje się że jest go mniej niż połowa (co chyba nie jest dziwne w świetle poprzednich wpisów)
- klima nadal nie działa
- po zwarciu na krótko przekaźnika sprężarka się załącza, klima chłodzi.
Niestety po włożeniu z powrotem przekaźnika, klima nie startuje. Błędy wykasowane - a raczej ich nie widać.
Okazuje się że podłączona maszyna klimy wskazuje bardzo duży wzrost ciśnienia w instalacji, nawet powyżej 35 bar(?).
Niestety brakuje czasu aby dalej sprawdzać (miało być dwadzieścia minut).
Klima nie działa, ale:
- wiem że wiatrak jest ok.
- moduł wiatraka jest ok. (bo wiatrak startuje jak się włącza klimę), pewnie też działa zwykłe chłodzenie silnika bo wskazówka jest w normie.
- przewody ok.
- sprężarka daje radę, klima chłodzi spięta na krótko.
Co jest przyczyną problemu?
Biorąc pod uwagę listę sześciu punktów przygotowaną przez jednego z kolegów, wydaje się że pozostaje czujnik ciśnienia na przewodzie przy grodzi. Czy to on jest odpowiedzialny za wyłączanie okresowe sprężarki jak osiąga wartość roboczą ok. 15 bar? I tak w kółko?
Za napełnienie klimy, kasowanie błędów (sprawdzenie) , naprawę kabla i ozonowanie (w trakcie napełniania klimy sobie pochodził agregat) zapłaciłem całkiem akceptowalną cenę.
ozonowanie (w trakcie napełniania klimy sobie pochodził agregat)
Ale przecież ozonowanie przy temperaturze w granicach 20-25 stopni nie ma zbytnio sensu bez załączonej klimy.
... a tego nie wiedziałem. Samochód stał w cieniu, zamknięty, po całej operacji naprawdę pachniało świeżutko i fajnie.
Ale na pewno było tam co najmniej 20-25 stopni.
Przyznaję że nigdy wcześniej tego nie robiłem. Dziękuję za informacje, poczytałem teraz o tym. Następnym razem będę wiedział czego się trzymać.
Kolega Maximus 00 napisał:
Presostat cykliczny jest to proste malutkie urządzenie regulujące ciśnienie w układzie klimatyzacji. Zadaniem wielopoziomowego presostatu jest kontrolowanie wysokiego ciśnienia wewnątrz układu chłodzącego. W związku z pełnioną funkcją presostat
montowany jest w pobliżu filtra osuszającego/zasobnika na przewodzie wysokiego
ciśnienia wychodzącego ze sprężarki. Regulator ciśnienia kontroluje zasadniczo minimalne i maksymalne ciśnienie czynnika chłodzącego. Ciśnienie zbyt niskie mogłoby świadczyć o niedostatecznej ilości czynnika chłodzącego. Ciśnienie zbyt wysokie mogłoby stanowić objaw zatkanego układu, przykładowo z przyczyn zaszronienia parownika lub
niefunkcjonowania zmiennej pojemności skokowej sprężarki.
W takich skrajnych przypadkach, regulator ciśnienia zarządza natychmiastowe
wyłączenie sprzęgła elektromagnetycznego. Ponadto regulator ciśnienia kontroluje również włączanie elektrowentylatorów chłodzących skraplacz na podstawie ciśnienia czynnika chłodzącego. PRESOSTAT steruje włączeniem/wyłączeniem sprężarki i elektrowentylatorów w sposób bezpośredni lub poprzez centralkę sterowania silnikiem.
Powód moich kłopotów?
slawek-kali 08-06-2014, 09:30 U mnie klima zaczęła działać dopiero gdy odłączyłem kabel od sprężarki, odpaliłem samochód i na chodzącym silniku wpiąłem ten kabel. (taki resecik,zwarcie).
Przypomnę, ze walcząc z klima odpinałem wszystkie kable, przekaźniki, bezpieczniki itd..
Ps. Bledy kasowałem forscanem ;)
Oczywiście można i tak zrobić.
Uważam jednak że palce można wykorzystać na wiele innych ciekawych sposobów i mam zasadę aby nie wkładać rąk do komory silnika po stronie pasków przy pracującym silniku.
Ale pomyślę o tym ;-)
Skanowanie nie wykazuje już błędów, przynajmniej nie wykazywało u mechanika, ale sprawdzę jeszcze raz bo jego oprogramowanie miało problem z połączeniem.
Mam skaner Vgate Scan - akurat szukam oprogramowania do instalacji... Zobaczymy jak da rade ten ForScan ;-)
slawek-kali 08-06-2014, 13:48 Auto stalo na rampach , a ja pod nim. Nie było mowy a wsadzeniu ręki w niepożądane miejsce ;-)
Rano skorzystałem z jakiegoś oprogramowania dołączonego na płycie dołączonej do skanera (PCMSCAN, teoretycznie darmowy ale miał zablokowane niektóre moduły). Program nie wykazywał żadnego błędu (tak jak i program Launch u mechanika).
Po lekturze forum wybrałem i zainstalowałem oprogramowanie ForScan.
Program nie chciał ruszyć, początkowo nie widział skanera (wersja bluetooth) - dopiero jak na nowo dodałem go do listy urządzeń w momencie kiedy był włączony zapłon oprogramowanie zagadało.
Pojawiła się lista błędów, nie wszystkie opisy były dla mnie jasne. Zaznaczyłem jeden który odnosił się do "niskiego poziomu/stanu czujnika wentylatora" i nacisnąłem kasowanie błędu.
Skasowało... wszystkie błędy z listy. Musze poczytać jak obsługiwać ten program aby świadomie to robić ;-)
Włączyłem zapłon i klima ruszyła.... po pół minucie wyłączyłem bo bałem się że znów wywali mi czynnik z powodu zbyt dużego ciśnienia.
Ale z drugiej strony - why not? Skoro ruszyła z przycisku, bez mostkowania przekaźnika - dlaczego mam nie spróbować? Kolejny raz włączyłem już na minute, na dwie. Poprzednim razem wywaliło czynnik po około minucie.
Na razie klima chodzi i chłodzi.
Niestety nie mam termometru elektronicznego, skorzystałem wiec, wybaczcie, z termometru do pieczenia mięs, z sondą w postaci grubego szpica. Całość siedzi w kracie centralnej, jest srebrna z duża tarczą i wygląda.... nad wyraz stylowo :one:
Jak mnie jutro policja zatrzyma to zastrzelą na miejscu :lol:
Temperatura - 10 stopni. Oczywiście to termometr który lepiej wskazuje 200 stopni niz 10 ale na próbę wystarczy.
Łącznie klima chodziła jakieś 5-6 minut - jeśli miałoby coś być nie tak to już by walnęła.
Jutro przetestuję w trasie.
ForScan rulezzzzzz ! 8)
Klima przetestowana w mieście i na trasie.
Na razie wszystko OK.
Temperatura na wylocie kratki przy średniej prędkości wentylatora (3 kreski) - 9-10 stopni.
U mnie od kilku dni walczę z klimą. W 2 warsztatach sprawdzona szczelność wymiana czynnika itd. Klima startowała i działała albo dzień albo godzinę.Sprawdzaliśmy ciśnienie któe gwałtownie rosło do 25 atm i sprężarka się wyłączała. Padło na przeczyszczenie chłodnic bo były brudne. Operację wykonałem i pomogło na 1 dzień. Dziś nie kręci wentylator. Próbowałem poza sterownikiem podłączyć na krótko i cisza. Pomiar rezystancji i... przerwa. Pomyśłałem,o przewodzie sterującym ale wg mnie jest ok. Więc pomyślałem o schłodzeniu chłodnicy wodą z węża ogrodowego. Klima ruszyła mimo,że wentylator stał ale chłodzenie chłodnicy odbywało się za pomocą wody. W aucie oczywiście chłodno jak w lodówce.
Jak myślicie czy wymiana wentylatora pomoże? Czy wentylator podłączony na krótko za sterownikiem powinien zadziałać?
Czy wentylator podłączony na krótko za sterownikiem powinien zadziałać?
tak, musi ruszyć. Gdzieś tu chyba czytałem ze szczotki w wentylatorze padają. Rozbierz i sprawdź.
tak, musi ruszyć. Gdzieś tu chyba czytałem ze szczotki w wentylatorze padają. Rozbierz i sprawdź.
Wymieniłem silnik i wszystko ruszyłem!!!!!! Jestem mega szczęśliwy.
Koszt silnika 150 zł. Wymiana 30 minut. Trochę gimnastyki ale warto.
Wielkie dzięki za pomoc.
W rodzinie jest Mondeo mk4 które ma notoryczny problem z klimatyzacją - znika czynnik chłodzący... Szczelnosc ukladu była sprawdzana w 2 różnych warsztatach i wygląda ze jest ok ale czynnik znika... Mechanicy rozkładają ręce i mówią ze trzeba szukać dalej - rozebrać deskę rozdzielcza...
Miał ktoś cos podobnego w mk4? Może jakas podpowiedz czy rzeczywiście rozbiórka deski jest konieczna?
Masakra z tą klima w mk4... :(
na 1rwszej stronie masz glowne usterki,
na 1rwszej stronie masz glowne usterki,
Nie sadze aby Lelon znalazł rozwiązanie swojego problemu w tych podpunktach gdyż jak napisał jego klima jest nieszczelna. Lelon nie jestem specem od klimy ale u mnie wyszła nieszczelność po załadowaniu kontrastu, można tez sprawdzić azotem pod wysokim ciśnieniem. Ale lepiej chyba kontrast. Popytaj w innych warsztatach.
akwen.pl 01-10-2014, 08:16 Witam,
mam takie pytanie dotyczące tematu z klimą: w trakcie jazdy z włączoną klimatyzacją cały panel przestał działać, nie reaguje na przyciski, nadmuch , klimatyzacja, wyświetlacz, nic, ale światełka się palą na przyciskach :)
Bezpieczniki koło kierownicy i pod maską OK.
W nieautoryzowanym serwisie po podłączeniu do komputera nic nie wykazało.
Poradzono mi wymienić panel, ale to jest jednak "nieautoryzowana" porada.
Może ktoś zna takie przypadki albo może coś więcej poradzić lub potwierdzić?
MK3.2 tdci.2001, klimatronic.
Witam, mam pytanie wszystkie problemy tu opisane generują jakiś błąd? czy nie koniecznie może po prostu nie działać?? u siebie sprawdziłem błędy i nie ma ani jednego chciałem zobaczyć czy klima działa ale na polu 1 stopień i nawet przy naciśnięciu na klimatroniku odmrażania nie włączyła się nawet wentylator pod maską się nie włączył, wiec czekam na cieplejsze dni....
Rafał A.(antek) 01-01-2015, 22:39 nie zawsze jest błąd.
potrzebujesz zazwyczaj +4 st do odpalenia klimy
dziś +7 i wentylator nie kręci się, sprężarki nie słychać żeby zaskoczyła, wentylator raczej sprawny bo przy wypalaniu dpf chodzi, podjadę uzupełnić czynnik, błędu forscan nie pokazał z klimą żadnego test również pomyślnie przeszedł
michalj1983 14-01-2015, 20:33 Witam!
U mnie również okazało się że klima nie żyje i powiem szczerze ze gdyby nie to forum spędziłbym w serwisie chyba z tydzień bo panowie nie mogli sobie poradzić ale dzięki wskazówkom z forum udało się rozwikłać problem tak twierdzą serwisanci ze padł moduł od wiatraków. potrzebuje coś takiego z używki bo nowy komplet z wiatrakiem to jakaś porażka, jest ktoś w stanie pomóc? Posiadam mondka 2,0 ON 140km. 2008r
michalj1983 21-01-2015, 18:44 Koledzy jak pisałem wczesniej problem z modułem rozwiązalem bo go wymieniłem a klima nadal nie chce ruszyć. Dodam ze sprawdzałem sprężarke po podłączeniu "na krótko" w przekaźniku i klima odpala. Sprawdziłem wentylator pomijajać moduł i poczatkowo niechętnie ale ruszył. Mam pytanie: czy istnieje możliwość sprawdzenia działania modułu? Dodam że nie mam pod ręką żadnego mondeo by podmienić moduł. Ma ktoś jakiś pomysł jak go przetestować?
A gdzie kupiłeś moduł, bo u mnie też podobno padł a nie występuje jako osobna część tylko komplet z wiatrakiem za 1500 kilo!!!
Pozdrawiam
michalj1983 14-02-2015, 13:25 Kolego kupiłem używany bo w serwisie również zażyczyli 1500 złociszy za wentylator więc odpuściłem chciałem poszukać na własną rękę i nagle musiałem wracać do pracy w Holandii i jestem bez klimy ale w maju będę na urlopie i sprawdzę jeszcze sam silnik od wentylatora bo gdy sprawdzałem na krótko niechętnie ruszył. Tylko szukając modułu musisz znać oznaczenie swojego bo gdzieś czytałem że jest oznaczenie końcówki 04 oraz 06 i 06 ponoć zadziała zamiast 04 ale 04 za 06 ponoć nie. Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi. na allegro bez problemu można znaleźć moduł
Applesed 12-04-2015, 12:03 Witam i proszę o pomoc,
Mam Mondeo Mk4 (2010 r.) od 1 miesiąca i wczoraj ładna pogoda :) zmusiła mnie do użycia klimatyzacji. Zaniepokoiło mnie, że przy Lo (jak i przy 18 stopniach) powietrze nie jest zimne jak to było w poprzednim moim aucie :( .
Pod maską przy rurkach klimy znalazłem prawdopodobną przyczynę. Po lewej stronie przy wejściu przewodów klimy do kabiny jest jakiś układ z podłączonymi przewodami i właśnie te przewody są przecięte.
Zdjęcie:
https://lh5.googleusercontent.com/-fL01Olackak/VSpQLY9Y43I/AAAAAAAAUKE/W60rqzGiGGs/w724-h543-no/unnamed.jpg
Pytania:
Czy to ma wpływ, że klima nie działa?
Za co odpowiada ten układ?
Jaka może być przyczyna, że poprzednik przeciął przewody?
Nadmienię że nawiew działa bez zarzutu.
PZ
A
Rafał A.(antek) 12-04-2015, 15:02 czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji, bez tego klima nie zadziała. a czemu ucięte to wrózka albo jak sie naprawi ukłąd to napewno wyjdzie czemu ...
Applesed 12-04-2015, 20:31 Jutro połączę kabelki i zobaczymy co i jak. Ale mam nadzieję że to przypadek.
PZ
A
Witam!
Czy któryś z Kolegów podpowie, gdzie idzie ten fioletowy przewód od kostki wentylatora - do puszki bezpieczników, czy na dół do komputera? U mnie też klima się nie załącza po zimie. Moduł podmieniłem od kolegi, zwarcie przekaźnika R3 też nie pomogło, więc planuje się dobrać do tego przewodu...
Pozdr,
kolego idzie do komputera pod zbiorniczek spryskiwaczy
ale nie musisz tak daleko drazyc :)
2 rozgałezienie kabli jak koledzy pisali tam sie nasze problemy koncza/zaczynaja
u mnie byl ten patent i po czytaniu forum nie musialem wydawac kilku setek na naprawy przez fachowcow :568:
pozdrawiam
slawek-kali 22-04-2015, 18:07 A bawiles sie wtyczka przy kompresorze? Wyciagnij wyczyść i sprawdz.
Wyciagnij wyczyść i sprawdz.
Dokładnie, sprawdzić należy czy sprzęgiełko włącza sprężarkę - podaj zasilanie i sprawdź. Ja też miałem problem z klimą, ale nie było błędów w komputerze. Jak padnie fioletowy kabelek to jest błąd, przy spalonej cewce błędu nie będzie.
Jak padnie fioletowy kabelek to jest błąd, przy spalonej cewce błędu nie będzie.
Dzięki za info, niestety problem okazał się zupełnie inny - rozszczelniona chłodnica klimy. Trochę mnie to wkurzyło, bo auto mam od nowości i dbam o niego, a tu po 4 latach i 90 tys. km taka awaria. Po wyciągnięciu chłodnica wygląda idealnie, żadnych dziurek czy pogiętych lamelek, ponoć puszcza na nitach, do których przytwierdzone są mocowania. Według fachowca, to jest słaby punkt. Czy któryś z forumowiczów spotkał się z taką opinią? Wymian chłodnicy z 2-letnią gwarancją (oczywiście z napełnieniem i ozonowaniem) kosztowała mnie 650 zł netto. Chłodnica made in taiwan (ponoć lepsza od chińskiej), ale magik od klimy jeszcze ją dodatkowo pomalował na czarno w celu dodatkowego zabezpieczenia - pojeździmy, zobaczymy...
kolego idzie do komputera pod zbiorniczek spryskiwaczy
ale nie musisz tak daleko drazyc :)
2 rozgałezienie kabli jak koledzy pisali tam sie nasze problemy koncza/zaczynaja
Może dałby ktoś radę zrobić fotkę / zaznaczyć na zdjęciu np z alle. gdzie znaleźć ten kabelek / wrażliwe miejsce ??
Niestety - klima napełniona sprężarka nie startuje. Jutro chciałem poszukać co jest nie tak..
Witam,
U mnie po zimie klimatyzacja również przestała funkcjonować. Ostatecznie była to usterka nr 1 - przewód w wiązce od wentylatora.
Jednak chciałbym Was przestrzec i podzielić się swoją przygodą.
Skoro zrobiło się ciepło a sprężarka się nie załącza pomyślałem, że brak czynnika, wykupiłem groupon i pojechałem ją nabić - okazało się, że jest sporo czynnika, lecz dobili mi 80g (odzyskano z układu 440g), jednak klima nie ruszyła. Zabrałem auto i pojechałem do dobrego elektryka, gdzie zdiagnozowano usterkę nr 1 i wymieniono mi opisany wyżej przewód. Klimatyzacja ruszyła, jednak po krótkim czasie wyłączyła się - stwierdzili, że uszkodzony jest czujnik ciśnienia. Nic bardziej mylnego, podłączyli pod swoją maszynę i okazało się, że jest o 100g za dużo czynnika i zbyt wysokie ciśnienie w układzie.
Nauczkę z tego mam taką, że trzeba uważać, gdzie się serwisuje układ klimatyzacji.
Koszt:
Naprawa przewodu - 150zł
Podpięcie maszyny i sprawdzenie układu z odessaniem nadmiaru czynnika - 100zł
Jak padnie fioletowy kabelek to jest błąd, przy spalonej cewce błędu nie będzie.
Właśnie skończyłem lutowanie kabelka przy wentylatorze - żadnego błędu nie było... (inna sprawa, że klima nadal nie działa)
Po zawarciu pinów przekaźnika sprężarka pracuje, słychać klikanie sprzęgiełka.
Mam nadzieję że znajomy zgodzi się na podmiane modułu wentylatora... O ile będzie w ogóle pasować.
miałem tak samo, ale podczas uruchamiania silnika miałem zdjętą rurę od powietrza i wyskoczył błąd, wykasowałem go zwykłym elm bluetooth i co mnie zaskoczyło, ruszyła także klima
slawek-kali 29-04-2015, 20:05 Wykasuj bledy i wtedy sprobuj :568:
Jeśli ktoś potrzebuje modułu/sterownik wentylatora to znalazłem firmę która sprzedaje nowe jako zamiennik dobrej jakości:http://www.apexweb.pl/?page=produkt&id=268
juri2069 29-04-2015, 22:36 okazało się, że jest o 100g za dużo czynnika i zbyt wysokie ciśnienie w układzie.
Należy zaznaczyć że 520 g wchodzi w przypadku skrzyni manualnej ale już w przypadku automata 590 +- 10 g :)
slawek-kali 29-04-2015, 22:41 Teraz jestes madrala :p Ale dobrze, ze dzielisz sie wiedza ;)
Wykasuj bledy i wtedy sprobuj :568:
Jakim programem (elm) polecacie ?
Mam scanmaster XL, ale nie jestem pewien, czy on w ogóle klimę sprawdza.
slawek-kali 30-04-2015, 06:24 Forscan
jendrekmak 30-04-2015, 09:03 sprawdzenie układu z odessaniem nadmiaru czynnikakolego nie ma czegoś takiego jak odessanie 100g czynnika bo muszą ściągnąć cały czynnik żeby maszyna mogła zważyć ile było czynnika w układzie. ciśnieniami nie mogą się do końca kierować bo to zależy od zbyt wielu czynników a tylko takie informacje mają jeśli się podłączą do układu klimatyzacji.
Przypuszczalnie właśnie tak zrobili - odessali całość i nabili tyle ile powinno być. Swoją drogą - czy na tabliczce (naklejce) nie ma przypadkiem takich informacji jak ilość czynnika ?!
Forscan
Da się coś zrobić z nieprzerobionym ELM ?
bodziofila 30-04-2015, 16:53 Panowie i mnie dopadl ten problem.moze mi ktos popodpowie w ktorym pinie bedzie sygnal od fioletowego kabelka w skrzynce bezpieczikow (ulatwilo by to szukanie w postaci uciecia kabelka przy kostce i puszczeniu nowego bezposrednio).wentylator (wiatrak) na krotko dziala, zwarcie przekaznika zalacza klime. (Tu dodam ulatwienie nie trzeba mostkowac pinow wystarczy zdjac oslone z przekaznika i podniesc lapke ktora zalacza) z gory dziekuje za wskazowki.dodam ze watek caly przeczytalem i mam nadzieje ze uda mi sie uruchomic klime i chlodzenie silnika z wasza pomoca
Da się coś zrobić z nieprzerobionym ELM ?
Odpowiem na własne pytanie - da się :)
Zainstalowałem FORScan. Po resecie klima się załączyła. Inna sprawa, że ledwo chłodzi - byłem ponownie w serwisie klimatyzacji - "coś jest nie tak".
Nabili jeszcze raz układ nie kasując ani grosza i zaprosili na przyszły tydzień.
Niestety - wizualnie nie widać nigdzie wycieków - sugerowali, że może gdzieś jest wąż/rurka zagięta, sam nie wiem co o tym sądzić.
bodziofila - u mnie był uszkodzono przy samej wtyczce, na zagięciu gdzie wchodzi do peszla. Niestety - sam szukałem odpowiedzi na pytanie które zadałeś wyżej i odpowiedzi nie znalazłem.
Tu dodam ulatwienie nie trzeba mostkowac pinow wystarczy zdjac oslone z przekaznika i podniesc lapke ktora zalacza
Co podnieść ?
bodziofila 01-05-2015, 07:48 Chase1 podnosimy dzwigienke w przekazniku (jak sie go ma w rece ze zdjeta obudowa widac ta dzwigienke).szkoda ze jeszcze nikt nie napisal w ktory pin idzie kabelek.jak bede mial chwile czasu i bedzie pogoda postaram sie pruc dalej.jestem za granica i do serwisu nie usmiecha mi sie jechac (te matoly tu nic nie potrafia).
Panowie mam problem z wentylatorem na chłodnicy,klima nabita kompresor włącza się lecz wiatrak nie.Tak samo jest jak silnik osiągnie 100 stopni wiatrak ani drgnie,podłączyłem na krótko bez modułu/sterownika tego co się znajduje na obudowie wentylatora i staruje z maksymalną prędkością.Zakupiłem nawet nowy moduł zamiennik i nic jaka morze być przyczyna ktoś pomorze w tym temacie.
slawek-kali 01-05-2015, 11:33 Fioletowy kabel! Poczytaj o nim...
Czytałem o tym fioletowym kabelku lecz u mnie nie ma błędu.Ponoć jak kabelek nie ma połączenia to wywala błąd i nie włącza się kompresor.
U mnie nie było żadnego błędu, a kabelek przerwany.
chase1 miałeś takie same objawy jak u mnie?
Czyli nic innego mi nie pozostało jak pruć instalacje z tym nieszczęsnym kablem fioletowym.
bodziofila 03-05-2015, 10:21 podejzewam ze dojdziesz do podluznicy i na "trojniku" kabli fioletowy kabelek bedzie zgnity.u mnie wlasnie w tym miejscu 3cm bylo zgnite.klima odpalila bez kasowania bledow zrobilem tylko zwarcie przekaznika.tu wielkie dzieki dla wszystkich ktorzy dziela sie swoimi doswiadczeniami.dzieki temu kilka stowek zostalo w kieszeni:)
Jednak u mnie okazał się przerwany ten fioletowy kabelek.Lecz teraz mam inny problem auto nie odpala,odłączałem te trzy wtyczki od komputera jedną próbowałem rozebrać tą gdzie idzie fioletowy kabelek.Gdzie morze być problem jak to sprawdzić dlaczego nie odpala.
slawek-kali 07-05-2015, 16:53 Co to znaczy probowalem? Odpiales aku zanim je wyciagales?
Na juz to sprawdz czy dobrze siedza...
Próbowałem to znaczy!chciałem cały kabelek wymienić czyli od sterownika modułu do kompa razem z pinem i dlatego próbowałem rozmontować wtyczkę lecz nie udało się.Akumulator zanim wypiąłem wtyczki odłączyłem tylko plus,wtyczki na pewno nie pomyliłem przed wyjęciem zrobiłem fotkę,siedzą dobrze teraz pytanie czy jest możliwe ze komputer nie czyta kluczyka.Morze trzeba zaprogramować kluczyk?
Nie jestem pewien, ale jak by "nie czytał" kluczyka - pewnie chodzi ci o immo, to byś miał na conversie stosowny komunikat. Jeśli masz system bezkluczykowy - to nie wiem; wydaje mi się jednak że coś się poluzowało we wtyczce - któryś pin nie ma styku, lub przerwał się jakiś kabelek przy rozbieraniu wiązki.
Dodam tylko, że sam zdejmowałem wszystkie 3 wtyczki w nadkolu (nie rozbierałem ich) bez rozłączania akumulatora i żadnego problemu z odpaleniem nie miałem.
W conversie nie ma żadnego komunikatu,błędów brak mam nadzieje ze kompa nie uszkodziłem.Dziwnie bynajmniej dla mnie kręci rozrusznikiem,obraca trzy razy i koniec a kluczyk dalej trzymam w pozycji do odpalania.Normalne to jest,nie powinien cały czas kręcić dopóki jest przekręcony kluczyk w pozycji załączenia.
Czyli nic innego mi nie pozostało jak zaholować auto do warsztatu.Jaki warsztat w Szczecinie jest godny polecenia?
Autko jest po naprawie!Były walnięte dwa kable.
1nikson1 15-05-2015, 09:37 Witam,
Chciałbym dołączyć się do wątku związanego z problemami z klimatyzacją natury chyba elektrycznej:(
Niestety w moim aucie również nie działa klima. Sprawa wygląda następująco:
-w aucie jest climatronic dwustrefowy
-klimatyzacja po odpaleniu samochodu chłodzi ok 2-3 min, następnie przestaje wiać zimne powietrze,
- sprężarka jest sprawna,
- wiatrak sprawny, odpala, wszystkie przewody sprawne
- klima nabita i szczelna
- auto było w serwisie, wymienili czujnik wysokiego ciśnienia, sprawdzili czujnik temperatury powietrza wylotowego pod deską rozdzielczą po prawej stronie, niby wszystko z nim ok, ale komputer dalej wyrzuca błąd:
===HVAC DTC B10B3:00-28===
Kod: B10B3 - Temperatura powietrza wylotowego, prawa strona, tablica rozdzielcza
Status:
- DTC zmienia się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia
- Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC
Moduł: Ogrzewanie Wentylacja Klimatyzacja
Szczegóły kodów usterek
Możliwe przyczyny:
Obwód zwarty do masy
Otwarty obwód
Niesprawny czujnik temperatury w nawiewniku
===END HVAC DTC B10B3:00-28===
- parametry pracy klimatyzacji odczytane przez forscan, klima ustawiona w tryb auto, temperatura nastawiona na low, A/Con :
http://imageshack.com/a/img540/6869/Q45Vff.jpg
http://imageshack.com/a/img537/3277/Roxei1.jpg
Będę wdzięczny za pomoc,
Pozdrawiam!!!!!
Witajcie Panowie .Ja mam trochę inny przypadek .Klimatyzacja działa po włączeniu ,ładnie chłodzi około minutę i się wyłącza ,znaczy zaczyna wiać ciepłe powietrze .Układ szczelny ,czynnik full ,olej 25G ,mam wrażenie że leży jakiś czujnik .Przejadę z 10 min i po włączeniu również zadziała na około minutę .Miał ktoś podobny przypadek ? upały niemiłosierne i jazda bez klimatyzacji to trochę kiepskie rozwiązanie ....
ford_serwis_marki 02-07-2015, 00:41 Zapraszamy do nas, jeżeli jeszcze nie naprawione. Mamy pewien pomysł :)
To raczej prosta usterka. Musimy tylko pod manometry podpiąć. :)
Markatel 05-07-2015, 13:26 Witam ,
u mnie wyskakuje błąd przekażnika R3 ,
na krótko po zwarciu styków klima działa a po wykasowaniu błędu przekażnika cewki sprężarki i załączeniu z panela sterującego klimatyzacji słychać jak silnik dostaje wyższych obrotów a przekażnik ani drgnie.Sprawdzając miernikiem napięcie pojawia się na chwile 12,5 V to powinna cewka przyciągnąć chyba że jest za słaba masa pod obciążeniem przekażnika. Przekażnik podmieniany i ma 84 Ohm.Potrzebuje schematu elektrycznego bo nie wiem gdzie dalej szukać.
Pozdrawiam Marek
Markatel 11-07-2015, 14:42 Witam ,
dziś znalazłem trochę czasu i wolny podnośnik ,wymieniłem biało-pomarańczowy kabelek , skasowałem błędy i klima śmiga.
Temat zamykam .
Pozdrawiam Marek
Zorro800414 19-09-2015, 21:10 Witam
Mój problem z klimatyzacją wygląda następująco:
Układ szczelny - sprawdzony;
Klimatyzacja nabita;
Panel klimatronika - wymieniony na nowy;
Po odpaleniu auta wentylator kręci się cały czas;
Na kablu fioletowym brak zasilania - jak i przy włączonej klimatyzacji tak i wyłączonej (rozumiem że w momencie załączenia klimatyzacji powinien pojawić się prąd ??
klimatyzacja nie startuje za każdym razem (albo wystartuje za którymś razem wyłączenia całkiem klimatronika albo kilka razy włączyć / wyłączyć A/C;
Jak już klima zadziała to działa około 3-4 min i się wyłącza (leci ciepłe powietrze jak bez klimy);
Czy jak załącza się klimatyzacja to wentylator nie powinien zacząć głośniej chodzić i wejść na większe obroty (głośniej szumieć) ??
pozdrawiam
Zorro800414 20-09-2015, 16:45 Ludzie!
To jest już któryś z kolei post w sprawie mojej klimatyzacji.
Na żaden post nie otrzymałem żadnej nawet najmniejszej odpowiedzi. Czy tak ciężko napisać nawet "weź gościu spadaj stąd".
Nie wierzę że nikt nie zna odpowiedzi na temat fioletowego kabelka oraz wentylatora o którym pisałem wcześniej.
Dzięki za pomoc
Pozdrawiamy wszystkich
Rafał A.(antek) 25-09-2015, 07:02 fioletowy kabel to kabel sygnałowy, nie będzie na nim +12v, wentylator zwiększa obroty dopiero jak wzrośnie temperatura/ciśnienie a nie zaraz po włączeniu klimatyzacji
wentylator bez włączonej klimatyzacji nie powinien sie kręcic, rusza dopiero po jej włączeniu.
Sprawdzałeć podstawowe przyczyny awarii i typowe problemy?
Zorro800414 07-10-2015, 09:51 U mnie wentylator kręci się cały czas po odpaleniu silnika.
Po włączeniu klimatyzacji wentylator nie zwiększa swoich obrotów ani w korku ani w trasie. Nie zauważyłem tego przez ponad rok jak jeżdżę tym autem.
Nie ma tego zwiększonego szumu wentylatora jak to słychać przy innych autach.
Pozdrawiam
Koledzy mam pytanko jak sprawdzić ten przekaźnik:
http://tufotki.pl/p2aKq
Przekaźnik z mondeo mk3 2007r tdci 130km od wentylatorów. Ma on 4 piny 1 2 3 5. Wiem że jedną parę trzeba zasilić a na 2 pozostałych patrzeć czy jest przepływ tylko właśnie nie wiem które zasilić a które sprawdzać przepływ.
Jak można to jeszcze powiedzcie które zewrzec w skrzynce bezpieczników aby wentylatr odpali (test wentylatorów)
michalj1983 22-11-2015, 16:32 Kolego ja w swoim mk IV pomijałem moduł i podłączałem bezpośrednio 12V by sprawdzić wentylator bo u mnie właśnie on był przyczyną braku klimy. Po prostu szczotki w silniczku wentylatora się skończyły
gregor75 17-03-2016, 21:40 Witam ,
pytanie pomocnicze :
czy po załączeniu przekaźnika R3 na krótko , wentylator chłodnicy powinien wystartować ?
michalj1983 01-04-2016, 16:58 Panowie jakie powinno być ciśnienie w klimie po włączeniu bo u mnie wskakuje po załączeniu 300-318 i nic więcej dodam że to wynik z forscana?
Jeśli sprężarka rusza po naciśnieciu A/C a wentylator nie, to szukać w kablach?. Resetowałem zworką przekaźnik, błędu na kompie nie ma, z zaworków klimy syczy dobrze to znaczy że chyba jest czynnik. Proszę o rady
Zorro800414 19-04-2016, 07:45 Witam
Mam pytanko:
Czy po wymianie modułu, sterownika wentylatora chłodnicy trzeba coś restartować??
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Modul-sterownik-wentylatora-chlodnicy-Mondeo-Mk4-S-max-Galaxy-Kuga/1733
Jeśli tak to prosiłbym o dokładny opis jak to zrobić.
Pozdrawiam
Marcin
hamertbu 19-04-2016, 10:45 Czy po wymianie modułu, sterownika wentylatora chłodnicy trzeba coś restartować??
u mnie po wymianie modułu potem wentylatora elektryk skasował błąd P0691 i wszystko ruszyło. ale najdziwniejsze że niestety błąd się pojawił znowu choć wszystko działa.
Ponawiam pytanie kolegi,
Witam ,
czy po załączeniu przekaźnika R3 na krótko , wentylator chłodnicy powinien wystartować ? niezaleźnie od ilości czynnika w układzie klimatyzacji, a tym samym niezależnie od jego ciśnienia ?
Jakie ciśnienie czynnika przy załączonej klimie powinien pokazać FORSCAN ? - mógłby ktoś , kto ma na 100 % sprawną, sprawdzić ?
Jeśli masz przerwe w fioletowym kabelku to wentylator nie wystartuje nawet po zwarciu przekażnika. PO jakichkolwiek przygodach z elektryką przy klimie trzeba wykasować błędy gdyż każdy błąd klimy uniemożliwia jej załączenie
Zorro800414 22-04-2016, 08:55 A co jeżeli nie mam błędów ??
Czy po wymianie modułu sterującego wentylatorem muszę robic zwarcie przekaźnika R3??
Pozdrawiam
Jeżeli walnięty był moduł i go wymieniłeś a jak twierdzisz że nie ma błędów to zwarcie przekaźnika nic nie da moim zdaniem.
Bump: bblo po zwarciu przekaźnika powinien wystartować Ci kompresor a wentylator zależnie od warunków min.temperatury. I
I mnie wentylator nie włącza się razem z klimą lecz chwilę po i na moment lub dłużej zależnie od warunków.
Jeżeli wentylator chodzi cały czas bez względu na tem. To musi być jakoś zmostkowany na krótko by np. wyeliminować zwalone sterowanie nim.
Witam. Dzisiaj zorientowałem się że klima nie działa i pobieżnie zacząłem zerkac pod maską. Na chwile obecna wiem tyle.
- wentylator pod maską nie pracuje
- sprężarka nawet nie pyknie
- wyciągniecie wtyczki od czujnika ciśnienia nie powoduje zadnej zmiany / wydaje sie że czynnik jest /
Około miesiąca temu miałem robioną wiązkę główną komputera. Czy jest możliwe że uszkodzono słynny fioletowy kabelek i stąd te objawy ?
Jeśli jest ktoś chętny to proszę o poradę co mogę i jak sprawdzić w warunkach garażowych.
Edit: sprężarka startuje i chłodzi po zwarciu w gnieździe przekaźnika klimy , wentylator nie rusza.
Czytajac wiekszośc postó , obstawiam ten s...wiały kabelek.
slawek-kali 01-05-2016, 18:39 Dobry trop. podpiac kompa i bedzie wiadomo na bank.
Jeśli ktoś sam ogarniał ten fioletowy przewód , niech mi powie jak on przebiega ? Wentylator- PCM , czy po drodze jeszcze jest gdzieś wpinany ? Bo jeśli tylko wentylator - PCM, to zostawię stary i pociągnę nowy.
Teraz myślę że moim problemem może być też biało-pomarańczowy kabelek.
gregor75 01-05-2016, 22:52 Musisz sprawdzić błędy na kompie , skasować je , i po włączeniu klimy jeszcze raz sprawdzić . Na tą chwilę obydwa te kabelki mogą powodować niedziałanie klimy .
slawek-kali 02-05-2016, 06:36 Fioletowy - wentylator/pcm.
Podlacz Forscan i bezdiezs wiedzial ktory kabel uwalony.
gregor75 02-05-2016, 12:38 dla uzupełnienia: pomarańczowo-biały to przekaźnik R3/pcm
Dzięki wielkie za pomoc. Na kompa podskoczę , ale kabelki postaram sie sam ogarnąć. Nie będę szukał gdzie który walnięty, tylko pociągnę nowe i może się uda.
gregor75 02-05-2016, 16:13 tylko po naprawie kabli i tak trzeba skasować błędy , bo inaczej klima nie ruszy
Wystarczy zmostkowanie przekaźnika ? Czytałem w którymś z tematów że niby tak .
gregor75 02-05-2016, 16:25 nie w każdym modelu klimatronic , czasami tylko komp
OK, dzięki. Najpierw wymienię przewód fioletowy, a później pobawię się z kasowaniem błędów, a teraz trza pomykać po browary i świętować.
Chyba ostatnie pytanie.
Zakładając że fioletowy kabelek jest przerwany, wymieniam go i po jego stronie jest ok, to czy po zwarciu w przekaźniku wentylator powinien pracować ? / teraz startuje tylko kompresor /
Mi klima nie działała ale dziś kolega Tvvardy ogarnal mi auto okazało się że klima nie rusza bo jest koniec szczotek w silniku wiatraka. Magiczne ręce Marcina i klima chłodzi aż miło!
Zakładając że fioletowy kabelek jest przerwany, wymieniam go i po jego stronie jest ok, to czy po zwarciu w przekaźniku wentylator powinien pracować ? / teraz startuje tylko kompresor /
Odepnij wtyczkę od wentylatora i podaj tam napięcie + do czerwonego - do masy z aku jeśli wentyl nie ruszy to wina leży po jego stronie.
Wymiana 4 szczotek 7x8x18 numer OB9023.
Po podpięciu pod komputer powinny być błędy:
P0691 - Niska wartość sygnału w obwodzie sterującym wentylatorem 1
B10AF - Przekaźnik wentylatora dmuchawy
Po drink weekend będę reanimował truposza :)
soulraver 03-05-2016, 17:41 Witam forumowiczów.
Pojawił się niestety problem z klimatyzacją. Nie startuje kompresor.Byłem w stacji napełniania i stwierdzono duży ubytek . Panowie napełnili klimę .Nie znaleziono żadnych dziur. Mimo wypełnienia klima dalej nie startowała. Mechanicy przystąpili do poszukiwań. I tak gdy odłączą przewód od zaworu ciśnienia klimatyzacji załącza się wentylator(czyli chyba prawidłowa reakcja).Więc można wykluczyć słynny fioletowy kabelek. Kompresor załącza się po zmostkowaniu przekażnika i zaczyna lecieć chłodek z kratek. Czyli wykluczamy awarię sprężarki.Komputer nie pokazuje błędów.
Mechanik jednak twierdzi ,że nie podoba mu się napęcie na drugim pinie zaworu klimy . Niby twierdzi ,że powinno być ok 4 volt a jest tylko 1 .
Co jeszcze może być ewentualnie przyczyną problemu ?
pozdrawiam
napięcie na drugim pinie zaworu klimy . Niby twierdzi ,że powinno być ok 4 volt a jest tylko 1
Przy włączonym zapłonie powinno być 5V jeśli jest inaczej to należy zmierzyć rezystancję między pinem 2 i PCM, złącze C1E108-L, pin B1.
soulraver 03-05-2016, 18:11 Czyli może to świadczyć o uszkodzeniu czujnika czy raczej problem z wiązką?
Jeśli nie będzie rezystancji j.w. to jest przerwa w tym obwodzie.
4V powinno być na pinie 3
Pytanie jaka jest rezystancja pomiędzy pinem 1 a masą?
Zależne od modelu.
soulraver 03-05-2016, 18:34 Powiem szczerze ,że nie wiem .Powiedział generalnie ,że śmierdzi mu ten czujnik. Jak patrze na kable to wyglądają jak nowe więc raczej czujnik. A jeśli zrobię zwarcie odpowiednich pinów w czujniku to mogę w ten sposób zasymulować dobrą pracę dla magistrali can? żeby puściła sygnał do sprężarki?
gregor75 03-05-2016, 19:44 No ale czy uszkodzenie czujnika czy też wiązki od niego powoduje to że klima się wcale nie uruchomi ? Czy wystartuje i zaraz wyłączy się ?
soulraver 03-05-2016, 20:44 Dobra usterka w końcu znaleziona . Naprawiłem sam :razz: Problemem był zwykły ....przekaźnik . Po całym dniu spędzonym w serwisie Bosh zrobiłem to sam . Podmieniłem przekaźnik na inny i działa. Mechanik też podmieniał ale widocznie na zepsuty lub inny rodzaj .
Dziękuję też Tvvardemu za możliwość ewentualnej pomocy.Dzięki
soulraver 03-05-2016, 21:45 aaa i przy okazji znaleziona nieszczelność - Rurka zcharatana . Czy jest możliwość zaklejenia jej ,jeżeli są to małe powierzchnie?
Dzisiaj sam ogarnąłem niedziałającą klimę. Winowajcą zgodnie z podejrzewaniami okazał się fioletowy przewód.
Mniej więcej na wysokości gniazd mocowania puszki filtra powietrza, zauważyłem że przewód wcześniej wytargany z peszla, jest jakiś taki wiotki. Rozciąłem otulinę i ze środka wysypało się zielone próchno z utlenionej miedzi. Zrobiłem wstawkę i tyle. Klima nie zastartowała od razu, musiałem ja poprosić zwarciem w przekaźniku.
W skrócie :
- nie startowała sprężarka i wiatrak
- zwarcie w przekaźniku startowało sprężarkę, wiatrak nie ruszał się
Błędów nie znam bo pod kompa nie jeździłem, po naprawie nic nie kasowałem. Robota prosta jak budowa cepa, tylko trzeba chcieć. Koszt to 2 x 20 gr / łączki zaciskowe do przewodów / 13, 50 zł paczka fajek, 10 zł porządna taśma izolacyjna / parciana smołowana /
Przy okazji przedłużyłem przewody od czujnika temperatury zewnętrznej i przeniosłem go w inne miejsce bo pokazywał na postoju mocno odmienne temperatury niż podczas jazdy.
Dziękuję wszystkim za rady, lepsze i gorsze.
Czu-waj.
basia060289 08-05-2016, 19:00 mam problem w mk4, sprężarka od klimy sie załącza , ale wentylator nie, przez co nie chłodzi samochodu , płyn zupełniony, czy ktoś spotkał sie z podobnym problemem???
sprężarka od klimy sie załącza , ale wentylator nie, przez co nie chłodzi samochodu
Właśnie tu są opisane te bolączki, jak się klima załącza skoro nie działa wentylator?
slawek-kali 08-05-2016, 19:10 Jak wrocisz do 1 wpisu to sie dowiesz...
basia060289 09-05-2016, 05:52 sprężarka się załącza , bo sprawdzałem ale wentylator nie
sprężarka się załącza
Ale jak się załącza? Po wyjęciu przekaźnika i zmostkowaniu?
Odepnij dolną wtyczkę od wentylatora(dwa przewody czarny -, czerwony+) i podłącz tam zasilanie z akumulatora, jak wentylator zakręci to przyczyna leży przed modułem wentylatora. Jeśli nie zakręci to sam silnik do sprawdzenia (szczotki).
witam.u mnie był spalony rezystor obrotów nawiewu.działał tylko na 2-3-4 biegu i to była przyczyna nie działającej klimy.po wymianie tego klima chodzi normalnie.
Bump: koszt rezystora 60zł
Bump: koszt rezystora 60zł
soulraver 12-05-2016, 19:13 U mnie jest jeszcze problem z regulacją nawiewu . Mam problem z nastawieniem na dmuchawy wprost kierowcy. Muszę pary razy przełączać i nie raz ustawiać na nogi ,żeby wiało na twarz . Mieli przy tym coś w środku niemiłosiernie
Zorro800414 21-05-2016, 09:35 Czy może mi ktoś powiedzieć co to za oznaczenia?
Wyświetliło mi to jak wykonałem test klimatronica.
1. 77 F0
2. 6F 03
3. 00
Pozdrawiam
Marcin
Zorro800414 21-05-2016, 14:04 Więc tak:
Fioletowy kabelek sprawdzony od modułu wentylatora aż do komputera przy lewym błotniku.
Jest przejście od początku do końca.
Wentylator na krótko sprawdzony - kręci bez problemu.
Po sprawdzeniu tych powyższych czynności wykonałem restart sprężarki (klimatyzacji) poprzez zwarcie przekaźnika.
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=73020&stc=1&d=1463835717
Najprawdopodobniej jest uszkodzony moduł wentylatora.
Ale czy po zwarciu przekaźnika sprężarka nie powinna wystartować??
Pozdrawiam
Marcin
slawek-kali 21-05-2016, 14:07 A probowales wyciagac i wlozyc sama wtyczke na sprezarce?
Zorro800414 21-05-2016, 14:15 nie nie próbowałem.
Tylko martwi mnie jedna rzecz.
Jak wymieniałem koła na letnie akurat miałem auto podniesione od strony sprężarki i gdy odpaliłem auto i włączyłem klimę to sprężarka się uruchamiała. Normalnie kręciła.
Jakiś miesiąc temu oddałem auto do gościa który posprawdzał mi ciśnienia w układzie klimatyzacji, szczelność itd. i jest ok
Ale jak odebrałem auto i coś mnie tkenło po 2-3 dniach czy sprężarka kręci i "lipa" sprężarka nie kręci.
Czyli jest gorzej niż było.
Pozdrawiam
Marcin
slawek-kali 21-05-2016, 14:40 Sprawdz ta wtyczke j... tam tez osadza sie osad i nie kontaktuje.
Najtansza opcja przeciez...
Zorro800414 21-05-2016, 14:42 ok. idę sprawdzić.
dam za chwilę znać :)
Pozdrawiam
Marcin
slawek-kali 21-05-2016, 14:45 Jesli moge doradzic, to w miare mozliwosci jesli normalnie nie pojdzie to na wlaczonym silniku.
Wiem, ze to ryzyko itd. itp. u mnie tak ruszylo to g...
Zorro800414 21-05-2016, 15:04 ok. Sprawdziłem wtyczkę.
Przeczyściłem, popsikałem i d..a.
Nadal nic.
Tylko nie wiem dlaczego jak odpaliłem silnik i na "włączonej" klimie to wentylator kręcił.
Jak wyłączyłem klimatyzację wentylator zatrzymał się.
Po ponownym włączeniu klimatyzacji, wentylator już nie ruszył.
Co miałeś na myśli żeby zrobić na odpalonym silniku i że to ryzyko??
Pozdrawiam
Marcin
slawek-kali 21-05-2016, 15:13 U mnie prblem polegal na tej wtyczce wlasnie..
Sprawdzalem wszytsko jak ty i gdy juz mialem sie poddac wjechalem na podnosnik i na odpalonym silniku wyciagnalem i wlozylem wtyczke, ku mojemu zdziwieniu klima poszla..
Pozniej przeczyscilem kontakty, popsikalem i hula.
Spradzales tez pomarnczowo bialy kabel?
Zorro800414 21-05-2016, 15:23 Nie sprawdzałem.
Kurcze... znowu muszę rozbierać to wszystko?? Masakra
A powiedzcie mi proszę.
Czy te wtyczki co są przy nadkolu to mogę je odpiąć normalnie czy ich nie ruszać??
Jeśli odpiąć to na odłączonym akumulatorze??
Pozdrawiam
Marcin
slawek-kali 21-05-2016, 15:28 Mozesz odlaczyc. Jak nie ruszy to bialo-pomaranczowy, poza rozebraniem koszt zaden.
gregor75 21-05-2016, 19:24 Jeżeli po zwarciu przekaźnika "na krótko" klima nie startuje to na początek sprawdź bezpiecznik F13 . Jeżeli on jest sprawny to problem tkwi w sprężarce lub w czujniku ciśnienia . Zakładając oczywiście , że nie pomyliłeś pinów mostkując przekaźnik .
Zorro800414 21-05-2016, 19:55 Do gregor75
A możesz dokładnie opisać które piny należy zewrzeć??
Kilka postów wcześniej przedstawiłem zdjęcie które piny zwierałem.
Może błędnie?
Pozdrawiam
Marcin
gregor75 21-05-2016, 20:05 musisz zewrzeć pin 3 z 5
przy okazji sprawdź czy masz 12v na pinie 3
No dobre zwierałeś. Tylko na stałe a nie na chwilę, rurki przy grodzi powinny być zimne po chwili.
Zorro800414 21-05-2016, 20:37 a ja zwierałem je na chwilkę.
dosłownie tylko zwarłem na ułamek sek.
A nic się nie stanie jak zewrę je na stałe??
Pozdrawiam
Marcin
Na kilka sekund można w celu obserwacji.
Malanowski_M 24-05-2016, 16:40 U mnie mam nieco inny problem. Okazało się że napięcie uruchamiające przekaźnik jestzbyt niskie by go uruchomić. Podłączając dodatkowo zasilanie pod przekaźnik na krótko z akumulatora rozwiązuje problem.
Czemu tak się dzieje?
gregor75 24-05-2016, 19:32 bezpiecznik F7 do sprawdzenia
Zorro800414 25-05-2016, 08:26 Hurra. Klimatyzacja działa :)
Pomogło:
Wykasowanie dwóch błędów (za pomocą komputer);
Po wykasowaniu błędów ruszyła sprężarka oraz wentylator;
Na komputerze po uruchomieniu klimatyzacji na wolnych obrotach ciśnienie w układzie max 8 bar.
Po zwiększeniu obrotów doszło do 12 bar i chłodziło ale to jeszcze nie było to.
Diagnoza Gościa od komputera:
- uszkodzona sprężarka,
- za mało czynnika w układzie,
- uszkodzony termostat klimatyzacji,
Po pojechaniu na maszynę i spuszczeniu całego czynnika (430g) , zrobienie próżni, sprawdzenie szczelności, załadownie na nowo oleju do sprężarki, załadowaniu czynnika w ilości 500g
Klimatyzacja ruszyła.
Na wylocie z kratki temp. -1stC (pomyłka :) )
Pozdrawiam
Marcin
-10??? Chyba cos kolego pomyliles. Rekord z jakim sie spotkalem to -1.
Chyba masz auto z zamrazarka ;)
GH_Stargard 06-06-2016, 10:29 Chyba masz auto z zamrazarka
No tez nigdy się nie spotkałem z takim wynikiem.
Wręcz nawet jestem skłonny powiedzieć że to niedobrze, bo będzie dochodzic do zamrażania w parowniku i zablokowania przepływu powietrza.
To także jest usterką.
Ja świeżo po wymianie czynnika - najmniejszą temp jaką uzyskałem to 3,3 st Celsjusza przy 25st C na zewnątrz.
A średnio to 4-5st C przy temp 28-30st C na zewnątrz.
Pomiar robiony elektronicznym miernikiem temp do procesorów PC - odpowiednio skalibrowany itd.. wiec na 100% nie przekłamuje.
Temp z kratek jest uwarunkowana temp zewn. oraz wilgotnością powietrza i siłą nadmuchu - to też trzeba pamiętać :)
-1 to tez zły wynik niestety.
W mondeo mk4 nie spotkałem się żeby było mniej niż +4 , +5 stopni na wylocie.
Ostatnio zmieniałem u siebie chłodnicę i wyszło 5,5 stopnia.
-1 to było w rocznym passacie na wylocie z kratki, także nie wydaje mi się, żeby było coś nie tak. U mnie jest około +1.
Witam. Nie działa mi klima. Na sprężarce w ogóle nie ma napięcia. Na diagnostyce wyszedł błąd B1B71:13-2f Czujnik temperatury parownika (obwód otwarty) Czujnik siedzi w nagrzewnicy od strony pedałów.
I tu zaczynają się schody. Czujnik jest podpięty, kostka jest ok, podłaczałem inny czujnik ale dalej ten sam błąd. Komputer go po prostu nie widzi. Macie jakieś pomysły?? Może ma ktoś schemat klimatyzacji, te dostępne na forum są mało przydatne.
i jeszcze jedno pytanie, do czujnika ida dwa kabelki, zielony i różowo-brązowy, wie ktoś może gdzie są poprowadzone? a może ktoś ma zdemontowaną wiązke i mógłby podejrzeć.
Naprawione.
Do listy przyczyn niedziałającej klimy można dopisać bład b1b71, otwarty obwód czujnika temperatury parownika, znajduje się obok pedału gazu, koloru niebieskiego, wpięty do nagrzewnicy.
U mnie nie łaczyła kość przy skrzynce bezpieczników pasażera, ta najwieksza niebieska z prawej strony skrzynki. Do niej sa poprowadzone przewody czujnika, odpiołem przypiołem jeszcze raz i działa.
W przypadku tego błędu najpierw nalezy sprawdzić czy czujnik jest wogole podpięty.
Pózniej można się brać za sprawdzenie kosci tj u mnie i za sprawdzenie czy sam czujnik jest sprawny, nelzy zmierzyc jego rezystencję(omega) 3omh odpowiada około 15C.
Dziękuje pozdrawiam.
kansas1976 15-06-2016, 17:48 Witam. Też mam problem z klimatyzacją-brak napięcia na kostce przy kompresorze. Myślałem,że klima jest pusta więc nabiłem ,jest szczelna i bez efektu. Dzisiaj wypiołem przekaźnik R3 i połączyłem na krótko, zaczęła działać ale po chwili wystrzeliło środek chłodzący ,chyba zaworem bezpieczeństwa. Co może być przyczyną,że nie działa? dodam, że jak zwieram styki w przerywaczu(po zdjęciu obudowy), to działa. Na innym przekaźniku to samo,też nie działa. Czy to wina kabli , czy może czujnika ciśnienia?
Bump:
gregor75 15-06-2016, 19:59 Przydałoby się podpiąć się do kompa w celu sprawdzenia błędów .
Panowie jakie powinno być ciśnienie czynnika w sprawnym układzie.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Dzisiaj wypiołem przekaźnik R3 i połączyłem na krótko, zaczęła działać ale po chwili wystrzeliło środek chłodzący ,chyba zaworem bezpieczeństwa.
Sprawdź czy nie zrzuciło opasek zaciskowych na rurach od chłodnicy i lub pękła rura. Nie wiem czy w 2.0 TDCI jest chłodnica oleju, ale to przy niej najczęściej "ucieka" "zagotowany" czynnik chłodniczy. Albo masz szczęście i tylko poszła para albo dodatkowo do sprawdzenia szczelność połączeń na króćcach - rurach od chłodnicy.
Co do uruchomienia klimy, to zacząłbym od znanego kabelka w wiązce od modułu chłodnicy do komputera. "Masz" typowe objawy uszkodzenia tego kabelka :diabel2:
kansas1976 16-06-2016, 07:06 Chodzi o ten fioletowy?
michalj1983 18-06-2016, 17:04 Tak Kolego o fioletowy kabelek objawy ewidentne do tego pasuja
kansas1976 18-06-2016, 18:00 Dzisiaj zauważyłem, że nie załącza mi się wentylator chłodnicy. Czy ma to związek z uszkodzonym fioletowym kabelkiem, czy raczej awaria tego modułu ma związek z niedziałaniem klimy?
hamertbu 18-06-2016, 19:53 Trza sprawdzić u mnie np. był wiatrak tzn padły szczotki i uszkodził moduł bo się grzał
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
kansas1976 19-06-2016, 13:12 U mnie jak podłączam wiatrak na krótko to działa, czyli raczej szczotki odpadają
hamertbu 19-06-2016, 15:15 u mnie po wymianie szczotek też działał ale okazało się ze pobiera duże napięcie i elektryk powiedział ze to tylko kwestia czasu i znowu padnie moduł. wiec sprawdź moduł i wiatrak
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Zorro800414 27-06-2016, 09:14 No i d.pa.
Wybrałem się w dłuższą drogę i tam wyszło czy klima działa czy nie.
Klima działa przez jakiś czas.
Chłodzi przez jakiś czas jak powinna i w pewnym momencie zaczyna lecieć z kratek ciepłe powietrze (jakby z zewnątrz).
Zatrzymałem się nie wyłączając klimatyzacji i silnika i sprawdziłem czy działa wentylator i sprężarka i działają.
Wentylator się kręci i sprężarka również.
Czynnik jest, filtr kabinowy wymieniony, układ szczelny.
Proszę o jakieś pomysły.
Czy to jakiś czujnik czy co innego.
Od czego mam zacząć naprawę.
Pozdrawiam
Marcin
Witam, mam problem z klimą, która...sama się naprawiła :)
Otóż, przestało mi z dnia na dzień chłodzić, podjechałem do serwisu, sprawdzili i stwierdzili, że to elektryka (wentylator chodzil, sprężarka się nia załączała, czynnik jest, na kompie żadne błędy nie wyskoczyły), a że to za skomplikowane auto więc odesłali mnie do specjalisty. W drodze do elektryka jakieś 1,5h jazdy nagle klima zaczęła działać?! W ciągu tego czasu 2-3 razy stawałem więc gasiłem i zapalałem auto i co jakiś czas włączałem klimę w celu sprawdzenia.
Klima nie chłodziła prawie 2 dni.
Macie jakieś sugestie co sprawdzić?
Dzisiaj rano w drodze do pracy (40km) wszystko dobrze działa, a temperatura na zewnątrz wysoka.
Jeszcze dodam, że często wyłączam klimę czy całe nawiewy i tak się zastanawiam czy to nie spowodowało tego problemu...
Mam takie pytanie. Na jakich obrotach powinien chodzić wentylator przy załączeniu klimy? Mi przy 32 st. na dworze, a klima na 21 st. chodzi bardzo wolno, że go nawet nie słychać. Klima chłodzi. Mówię o sytuacji, gdy auto jest na postoju. W innych autach wiatrak hula jak dziki. Komputer wyrzuca mi błąd P04080.
Pytanie o fioletowy kabelek.
Zna ktoś odpowiedź na pytanie w której wiązce przy kompie on się zaczyna? Są tam trzy gniazda, a nie chcę wszystkich rozwalać.
qrczakos 12-07-2016, 15:33 Również mam pytanie. Problem polega na tym że klima czasem chodzi a czasem nie. Włączam przycisk i nie słychać żeby się zalaczala sprężarka. Czy może to być wina kabelka? Mam też problem z wariujacym czujnikiem temperatury powietrza, czasem pokazuje -40 i schodzi do cieplejszych temperatur. Wtedy też nie chodzi klima. Czujnik oczywiście zamówiłem, ale czy może to być też wina kabelka? Jak sprawdzałem to super stabilny to on nie jest przy wtyczce wentylatora
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
gregor75 12-07-2016, 18:42 Są tam trzy gniazda
szukaj w czarnym gnieździe
qrczakos 12-07-2016, 23:50 Sprawdziłem dalej. Na fioletowym kablu mam 4v. Po podłączeniu 12v na wentylator rusza. Po zawarciu 3 i 5 pinu włącza się sprężarka i wentylator. Co jest 5 w takim razie? Moduł na wentylatorze? Klima generalnie czasem się zalacza a czasem nie
błędów nie ma żadnych. klima napełniana rok temu. czujnik temperatury powietrza wymieniłem, pokazuje dobrze, ale dalej się nie załącza..
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Zorro800414 21-08-2016, 10:01 No i d.pa.
Wybrałem się w dłuższą drogę i tam wyszło czy klima działa czy nie.
Klima działa przez jakiś czas.
Chłodzi przez jakiś czas jak powinna i w pewnym momencie zaczyna lecieć z kratek ciepłe powietrze (jakby z zewnątrz).
Zatrzymałem się nie wyłączając klimatyzacji i silnika i sprawdziłem czy działa wentylator i sprężarka i działają.
Wentylator się kręci i sprężarka również.
Czynnik jest, filtr kabinowy wymieniony, układ szczelny.
Proszę o jakieś pomysły.
Czy to jakiś czujnik czy co innego.
Od czego mam zacząć naprawę.
Pozdrawiam
Marcin
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A może być tak że sprzęgiełko w sprężarce mimo to że się kręci(uruchamia się wraz z uruchomieniem klimatyzacji ) ale coś nie dociąga i klima nie chłodzi??
Klimatyzacja uruchamia się za którymś razem włączenia klimatonika.
I tak z obserwacji doszedłem do wniosku że to może być wina tego sprzęgiełka lub elektromagnesu który po włączeniu klimatyzacji nie dociąga do końca za każdym razem.
A jak się uruchomi już klimatyzację i chłodzi to coś się dzieje z tym sprzęgiełkiem lub elektromagnesem że "coś gdzieś nie dociska" że widać że sprężarka chodzi ale z kratek leci ciepłe powietrze.
Pozdrawiam
Marcin
jendrekmak 22-08-2016, 09:03 że widać że sprężarka chodzi ale z kratek leci ciepłe powietrze jak kręci się talerz sprzęgła (to sprzęgło powinno być ok) to wałek sprężarki też się kręci więc sprężarka chodzi. może po rozgrzaniu traci wydajność bo puszczają uszczelnienia na tłoczkach. trzeba by było podłączyć manometry i obserwować ciśnienia bo tak to możesz wymienić pół instalacji a klima nadal działać będzie słabo
cześć
czy ktoś może miał problem podobny jak tu w poscie 91 i kolega Zorro800414
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2457690&postcount=91
mam to samo, albo podobnie w s-maxie. generalnie: wentylator startuje nawet na zimny silniku przy wyłączonej klimie.
klima czasem startuje, czasem nie, czasem po starcie się wyłącza. jescze jedno co zaobserwowałem to po przegazowaniu niemal na maksymalne obroty sprężarka się wyłącza i nie uruchamia aż do momentu zgaszenia i uruchomienia auta ponownie.
błędów brak. widzę że żądanie włączenia się pojawia. czujnik wysokiego ciśnienia mam zawsze na nie, czyli wynika z tego że to nie ciśnienie wyłącza sprężarkę.
ktoś ma pomysł co może wywoływać ciągłą pracę wentylatora?
czujniki płynu chłodniczego i głowicy wskazują te samą temperaturę, więc to nie one.
jakiś pomysł? co sprawdzić? jakie parametry sterowania silnika itp?
dzisiaj mam zamiar podmienić modół sterowania wentylatorem. dam znać. mimo to liczę na jakieś wsparcie z waszej strony. może uda mi sie znaleźć czujnik wysokiego ciśnienia, bo nikt na forum mi go konkretnie wskazać nie umie a ja podczas szybkich oględzin nic po za czujnikiem na przewodzie pod podszybiem nie widzę :)
wczoraj podmieniony - niestety to nie to. podobno tak się nie psuje.
soulraver 14-09-2016, 10:15 Witam.podepnę się pod temat .Mianowicie problem z klimą.Dwa miesiące temu nabita i odgrzybiona ,wymieniony filtr kabinowy . Wczoraj klima przestała sobie od tak pracować , dodatkowo zaczął pracować mi na maxa wentylator niezależnie czy klima włączona czy wyłączona od razu nawet na zimnym silniku.Posprawdzałem bezpieczniki i przekaźniki - ok . Zrobiłem na chwilę mostek na przekaźniku - sprężarka ruszyła i zaczęła chłodzić . Komputer wykrył dwa błędy stałe P1461(Obwód czujnika ciśnienia AC-niski sygnał wejściowy) oraz P0643(wysoki obwód prądowy A czujnika napięcia odniesienia). Dodatkowo odczyty z czujnika ciśnienia są dziwne .Wychodzi na to ,że czujnik podaje że w układzie jest za duże cisnienie i odłącza sprężarkę i załacza wentylator.Mam tylko jedno "ALE"- dlaczego gdy odłączę kostkę od czujnika to wentylator wyje nadal na maksa.Nawet jeżeli klima jest wyłączona to też wyje.Czy to bardziej wskazuje na czujnik czy raczej na intalację ,bo przecież jeżeli odłaczam czujnik to wentylator powinien się zatrzymać?
czym odczytujesz wartości ciśnienia w układzie? forscanem? możesz napoisać co ci pokazuje?
czy masz wskazanie na wysokie ciśnienie na tak czy tylko po wartościach cyfrowych to oceniasz?
czy błęddy po skasowani wracają?
wygląda to podobnie jak u mnie ale nie mam czasu do tego siąść przez horobe córki.
soulraver 14-09-2016, 11:50 kolega mechanik odczytywał wartości systemem Delphi . Czujnik według niego pokazywał za wysokie ciśnienie (nie pamietam wartości wiec nie chce wprowadzac w błąd)
Bump: Błędy powracają . Teraz sprawdzalem ponownie i wentylator albo chodzi na ,maxa albo wcale . dzisiaj sciagneli mi czynnik bylo ok 370 wiec malo. zeszło w ciągu dwóch miesięcy .O 14 mają mieć nowy czujnik i po wymianie dopełnią klimę .Zobaczymy
ok. daj znać co wyszło. i ile zaplaciles za czujnik przy okazji:)
soulraver 14-09-2016, 12:24 To akurat w Danii , na zł. ok 300 zł
Bump: Teraz wyczytałem że to może być równie dobrze czujnik temperatury silnika a nawet płynu chłodniczego. Cała masa możliwości , jednak ten błąd P1461 dotyczy czujnika ciśnienia AC LUB kabli do niego idących :(
Bump: Bartek a u ciebie takie same objawy czy coś extra?
soulraver 14-09-2016, 14:20 Sukces. Wymieniony czujnik ciśnienia plus dobita klima i wszystko działa.Swoją drogą duży ubytek czynnika. Po dwóch miesiącach z 530 do 370 .Mechanik znalazł małą dziurę z przodu na chłodnicy i pióra .Najprawdopodobniej zmiotłem jakiegoś ptaka i ten uszkodził chłodnicę.Mechanik wpuścił specjalny specyfik do uszczelnienia klimy ,ale nie obiecał ,że to załatwi sprawę.Także możliwe ,że w przyszłości czeka mnie wymiana chłodnicy od klimy, ale póki co cieszę się sprawną klimą :razz:
u mnie podobnie jak u ciebie z tym że nie było błędów. wentylator startuje, [nie wiem czy na maxa :)], natomiast u mnie klima sie uruchamia na postoju po ruszeniu / przegazowaniu sie wylacza.
dzięki że opisałeś sprawę bo niestety na forum widzę że często brakuje rozwiązań finalnych.
sprawdziłem czujniki temp silnika [przez komputer] oba pokazują u mnie prawidłową temperature, temp. zewnętrznej też, itp.
soulraver 14-09-2016, 22:22 Wymień albo jeśli masz kolegę z mondkiem to podmień od niego ten czujnik ciśnienia na podszybiu.Może się zachowywać różnie podczas jazdy . A mierzyłeś prąd dochodzący do sprężarki i od alternatora? Gdzieś czytałem ,że przy słabym prądzie (np słabo ładujący alternator)komputer może odłączać podzespoły które nie są priorytetowe do działania. Podkreślam ,że gdzieś to czytałem i nie wiem czy to prawda
Bump: Na początek radziłbym jednak sprawdzenie ilości czynnika , ciśnienie manometrem i porównać do ciśnienia z kompa z czujnika i jego podmiana.Sprawdź wartości czujnika przy gazowaniu
A nie działające nawiewy z tyłu czym mogą być spowodowane? Z przodu normalnie wieje wszystko ok
rozwiązanie mojego problemu z niedzialajaca klima
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2698136#post2698136
nelzy zmierzyc jego rezystencję(omega) 3omh odpowiada około 15C.
Mój przy około 12 stC pokazuje też 3, ale nie Ohmy ale kOhmy.
Jesteś pewny, że powinny być 3 Ohmy?
Czujnik prawidłowo reaguje na zwiększanie temperatury, z 3 kOhm spada w dół tak samo jak powinien się zachowywać termistor NTC.
U mnie wyskoczył błąd czujnika temperatury parownika, ale trochę mi się nie zgadza to co piszesz. Przede wszystkim do BCMa nie idą (chyba) przewody z tego termistora przy pedale gazu - nie znalazlłem tych samych kolorów żył.
Po drugi u mnie problem pojawił się po wywaleniu SONY i wstawieniu NXa.
Może ktoś coś doradzi?
Pozdraiwam
MIchał
U mnie wogóle nie bło łączności z czujikiem.
Poszukaj na necie(chyba trzeba szukać do mazdy6, ta sama elektryka), zreszta ja chyba też gdzieś tutaj wrzucałem, link do serwisówki angielskiej gdzie było opisane jak to sprawdzić, z tabelą ile ohm przypada odpowiedniej temperaturze. Pozatym napisałem około, niepamietam, jaką teloerancje miałem na mysli, może 12, i masz czujnik ok.
Ida na 100%, kość przy skrzynce bezpieczników pasażera, niebieska
Jestem pewny ponieważ, jezdziełm na szrot gdzie kolś przy mnie prół wiązke, i dwa kable prowadziły do bcm (pod schowkiem pasażera)
Sprawdzałem przejście tych przewodów.
Ostatecznie okaząło się że kość przy bcm nie łączyła dobrze, wystarczyło ja odpiąc i przypiąć ponownie, bcm zaczoł widzeć czujnik, a klima zaczęła działać.
Także i moje Mondeo dopadła po zimie niesprawna klimatyzacja. Objawy:
- Błąd P0480:13-2F wskazuje na słynny fioletowy kabelek - został w całości wymieniony
- klima włączona przez zwarcie przekaźnika - włącza się, wentylator stoi
- podmieniony moduł wentylatora z innego Mondeo - po wykasowaniu błędów nadal to samo, mój moduł w Mondeo dawcy uruchamia bez problemów wentylator.
Co jeszcze może być przyczyną, lub co wypadałoby sprawdzić w tym wypadku. Dodatkowo wywala błąd P0683:92-2 - Kod: P0683 - Obwód komunikacji GPCM do PCM - w efekcie nie grzeją świece żarowe. Za wszelkie informacje - typy, będę wraz z mechanikiem bardzo wdzięczny
gregor75 17-04-2017, 17:23 wentylator podłączony "na krótko" startuje bez oporów ?
Startuje, jak się okazało kable były jeszcze gdzieś we wtyczce przy BCM pognite. Błędy ustąpiły. Niestety klima raz się włącza, raz nie. Podejżenie padło na klapę nawiewu powietrza zmieszanego - strona prawa - pokazuje stale 0 stopni. Czy posiada ktoś schemat, lub informację gdzie znajduje się czujnik temperatury przy tej klapie ?
Simon_BA 21-04-2017, 10:07 Spotkał się ktoś z błędem P0535:00-2B w Mk4, wg opisu jest to: obwód czujnika temperatury parownika A/C. Innych błędów brak, klima szczelna, ale nie rusza. Może macie jakieś pomysły na rozwiązanie.
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
Romanek100 09-05-2017, 18:09 Witam
Ile jest czujników klimatyzacji w Mondeo MK3 2.0 TDCI 4004, ten jeden czy jest jeszcze jakiś?
http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-klimatyzacji-ford-mondeo-mk3-ka-i6653328447.html
jendrekmak 14-05-2017, 17:47 presostat jest jeden
Witam wszystkich,
Po zimnej majówce przyszedł czas na odpalenie klimatyzacji .. i tutaj problem trochę inny niż wszystkie w tym wątku. Już tłumaczę.
Klima działa, wentylator się załącza, sprężarka również. Klima chłodzi do około 4-5 stopni. Wszystko super jeżeli jadę.
W chwili postoju, korku etc. tj poruszania się z prędkością bliską 0 to klimatyzacja przestaje być wydajna bo nie mogę powiedzieć, że nie działa. Podczas postoju wentylator przełącza się*co chwila w intrwałach około 10sek na wł. 30 sek wył. Sprężarka włącza się na 2-3 min co kilka minut.
Zaobserwowałem zmianę w działaniu przy około 25st na wyświetlaczu Converse+. Poniżej jest ok i klima działa jak należy. Powyżej 25st klimatyzacja zaczyna szaleć.
Dodatkowo w chwili gdy klimatyzacja zaczyna wariować nagły wzrost temp na wyświetlaczu z 25 systematycznie w kila minut rośnie do 40st.
Podejrzewam wzrost ciśnienia w układzie - stąd wyłączenie sprężarki. Marwi mnie tylko takie częste przełączanie wentylatora.
Czynnik nabity, układ szczelny. Błędów brak.
Proszę o pomoc.
hammer77 16-05-2017, 22:51 Witam ja sprawdziłem wszystko przedzwaniałem każdy kabelek i nic ruszyła dopiero po spryskaniu kostki od komputera pod nadkolem elektro sprajem ruszył wentylator i jest zimny nawiew
Pozdrawiam Hamme77
Bump: Witam ja sprawdziłem wszystko przedzwaniałem każdy kabelek i nic ruszyła dopiero po spryskaniu kostki od komputera pod nadkolem elektro sprajem ruszył wentylator i jest zimny nawiew
Pozdrawiam Hamme77
Update mojego przypadku.
Dziś rano nie ruszyła w ogóle. Jednak po postoju około 15 min (jak prawdziwy polak robiłem zakupy w Biedronce :surprise: ) Klima ruszyła bez najmniejszych oporów.
Może jakiś przekaźnik nie styka i np w wyższych temp nie łączy za dobrze .. ?
hamertbu 18-05-2017, 07:07 Witam wszystkich,
Po zimnej majówce przyszedł czas na odpalenie klimatyzacji .. i tutaj problem trochę inny niż wszystkie w tym wątku. Już tłumaczę.
Klima działa, wentylator się załącza, sprężarka również. Klima chłodzi do około 4-5 stopni. Wszystko super jeżeli jadę.
W chwili postoju, korku etc. tj poruszania się z prędkością bliską 0 to klimatyzacja przestaje być wydajna bo nie mogę powiedzieć, że nie działa. Podczas postoju wentylator przełącza się*co chwila w intrwałach około 10sek na wł. 30 sek wył. Sprężarka włącza się na 2-3 min co kilka minut.
Zaobserwowałem zmianę w działaniu przy około 25st na wyświetlaczu Converse+. Poniżej jest ok i klima działa jak należy. Powyżej 25st klimatyzacja zaczyna szaleć.
Dodatkowo w chwili gdy klimatyzacja zaczyna wariować nagły wzrost temp na wyświetlaczu z 25 systematycznie w kila minut rośnie do 40st.
Podejrzewam wzrost ciśnienia w układzie - stąd wyłączenie sprężarki. Marwi mnie tylko takie częste przełączanie wentylatora.
Czynnik nabity, układ szczelny. Błędów brak.
Proszę o pomoc.
U mnie jest podobnie
Gdzieś ktoś pisał, że chłodnica może być zasyfiona z zewnątrz i wentylator nie daje rady przy małych prędkościach. (coś w tym musi być bo swego czasu na myjni starałem się przepłukać dokładnie okolice chłodnicy i po tym zabiegu klima zaczęła się dużo lepiej spisywać)
Byłem u jednego mechanika to mi powiedział że jakiś czujnik ciśnienia trzeba wymienić.
Dziś byłem u mechanika. Stwierdził, że wszystko jest OK z układem tylko chłodnica jest mocno brudna i przy dużych prędkościach lub w chłodne dni działa. Co pokrywa się z Twoją diagnozą. Wstępnie ją przemył i działa dużo lepiej. Pozostaje mi tylko gdzieś podjechać żeby ją doczyścili jak trzeba.
Dla wszystkich borykających się z fioletowym kabelkiem od wtyczki wentylatora w Mondeo MK4 2008 . Wiązka znajduje się pod osłoną silnika .
czy ktoś może potwierdzić że wymiana czujnika ciśnienia jest możliwa na nabitym układzie - czytaj jest zaworek?
Romanek100 04-06-2017, 19:27 Tak. Ja wymieniałem na nabitym układzie.
Simon_BA 04-06-2017, 19:28 czy ktoś może potwierdzić że wymiana czujnika ciśnienia jest możliwa na nabitym układzie - czytaj jest zaworek?
Tak, potwierdzam. Można wymienić, gdy układ jest pełen.
Tapnięte rakietą śnieżną
Fanatyk19 05-06-2017, 07:53 A ja mam pytanie, dziś jadąc rano autem mimo usatwionej wysokiej temperatury auto z wyłączoną klmią nie grzało, gdy włączyłem klimę to zaczęło dmuchać ciepłym, czy to normalne ? Zaznaczę, że silnik nagrzał się dość szybko, a ciepłe powietrze zaczęło dmuchać dopiero po ok. 20 km i tylko z włączoną A/C . Druga sprawa to klima jeśli chodzi o zimne powietrze działa ok , chodź raz na jakiś czas po prostu podczas działania i dmuchania zimnym powietzenm nagle zaczyna dmuchać ciepłym, wtedy muszę wyłączyć AC i ponownie włączyć i jest ok, nie zdarza się to zbyt często ale już parę razy tak. Test Klimatronica zrobię dziś.
to jescze dopytam - jak go odkręciliście?
jakąś żabą, bo dojście jest dość kiepskie z tego co widzę.
Fanatyk19
A o jakim aucie piszesz? Takie historie z wariującym klimatronikiem były w m3.
Fanatyk19 06-06-2017, 07:35 A o jakim aucie piszesz? Takie historie z wariującym klimatronikiem były w m3.
już zaktualizowałem swój profil, tak chodzi o MK3
Witam.
Konkretny opis dla potomnych, co by zaoszczędzili czasu i nie marnowali go tak jak ja. Będzie długo. :)
Objawy:
- Klimatyzacja przestawała działać w różnych momentach. Raz działała przez godzinę, potem w ogóle sprężarka nie startowała przez kilka dni. Wydaje się, że problem był większy podczas temperatury > 21-22 st.
- wentylator chłodnicy startował zaraz po uruchomieniu silnika. Klimatyzacja oczywiście wyłączona, sprężarka wyłączona, temperatury nawet bardzo niskie. Po chwili wentylator się wyłączał, ale nie zawsze.
- włączenie klimatyzacji skutkowało włączeniem wentylatora na wysokie obroty, nawet, gdy sprężarka nie startowała. Wentylator nie wyłączał się albo wcale albo robił to bardzo rzadko po wyłączeniu klimatyzacji.
- pojawił się dosłownie kilka razy błąd:
Kod: P1463 - Czujnik ciśnienia A/C - niedostateczna zmiana ciśnienia
Uwaga! Ten błąd pojawiał się u mnie sporadycznie! Długi czas mimo nie działania klimatyzacji go nie było. Więc myślałem, że to jest związane np. z moim grzebaniem przy instalacji elektrycznej.
- odczyty ciśnienia forscanem nie wskazywały nic niepokojącego, to znaczy wszystko było niby w normie.
Działania:
- Sprawdziłem przewody opisane na forum: sterujące wentylatorami, sprężarką, przekaźnikiem Klimy.
- wyczyściłem chłodnice namaczając brud opryskiwaczem ciśnieniowym dość mocno, przedmuc***ąc sprężonym powietrzem i przedmuc***ąc wraz z wodą pistoletem do ropowania. warto nawet jak wszystko działa bo wypada sporo syfu.
- Jako człowiek mający do czynienia z różną elektroniką i techniką postanowiłem postukać w czujnik ciśnienia, który mi się mimo wszystko nie podobał. Przy kilkunastu odczytach forscanem zauważyłem jednak, że chwilami coś się działo dziwnego, jednak żadnej powtarzalności. Na logikę wnioskowałem też, że ta nadmiarowa praca wentylatora musi być powiązana z układem Klimy.
Wiadomo, jak coś Wiedziała, i nie wiadomo, dlaczego to trzeba stuknąć
I odziwo po stuknięciu kilkukrotnym, wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko działało….. Przez jakiś czas poczym trzeba było znowu stuknąć • - stukałem rękojeścią multitoola).
Czujnik zamówiłem tu:
https: //ford.sklep.pl/product-pol-19244-czujnik-cisnienia-ukl-klimatyzacji-Ford-6F93-19D594-AA.html
Firmy termotec.
Wygląda jak oryginał, budowa, plastik, okucie metalowe, oglądałem na szybko, ale nie różnił się niczym przy błyskawicznych oględzinach od oryginału.
Montaż bezproblemowy. Trzeba mieć jedynie krótki klucz płaski. W instalacji tak jak koledzy pisali jest zawór, więc czynnik nie ucieka.
Wszystko się zmieniło. Wentylator nie włącza się sam bez powodu, startuje wraz z Klimą, ale nie na pełnych obrotach, Klima działa, wentylator po wyłączeniu Klimy chodzi na minimalne obroty a z czasem może i się wyłączy – niemiałem czasu czekać.
Dziękuję za pomoc i mam nadzieje że i ja pomogłem.
Panowie czy to normalnie w MK4, że klimatyzacja chodzi "głośno" ?
Jakoś wcześniej tego nie zauważyłem, ale ostatnio włączając klimę może nie dość głośno lecz słychać jak sprężarka zaczyna chodzić. Czy to normalne w MK4 czy mam się szykować na naprawę ?
co to za dźwięk? buczenie, wycie? chrobotanie?
generalnie jak coś hałasuje, to warto jechać i to sprawdzić. czasami przycierająca sprężarka jest do odratowania po świeżej dawce oleju, czasami to tylko łożysko i wymiana, a może się okazać że to jescze coś innego sie odzywa np jakaś rolka jak dostanie obciazenie na pasku.
Fanatyk19 12-06-2017, 08:06 Może głupie pytanie ale to moje pierwsze auto z klimą i czy grzejecie samochód z włączoną klimą czy bez , czy to bez różnicy ? Muszę to jeszcze przetestować, ale mój Mondek słabo grzeje, rozgrzewa się dopiero może po 30 km, i grzeje tylko jeśli jadę autem jakąś większą prędkośćią, gdy będe jechać 10-40 km/h to leci wtedy letni powietrze mimo że temp jest ustawiona na maxa a silnik już jest mocno dogrzany, tak samo jest gdy stoję w miejscu. I kolejna rzecz, muszę wtedy włączyć nawiew na twarz, żeby poczuć to gorące powietrze bo inaczej tak jakby w ogóle nie grzało.
mario77_30 16-06-2017, 17:17 Witam wszystkich klubowiczów... Jak wszyscy na tym forum i ja mam problem z klimatyzacją w mondeo mk3 jest tam klimatronik. Otóż po załączeniu silnika i klimy chłodzi znakomicie ale przez 15 minut póżniej zaczyna grzać. Problem ustaje po ponownym załączeniu silnika i po 15 minutach znowu grzeje. Spotkał się już ktoś z takim zjawiskiem? Jak usunąć usterkę???
SzymonWRCe 18-06-2017, 11:52 Cześć wszystkim, gdzie mogę sprawdzić co oznaczają kody błędów klimatyzacji w moim mk4? Szukałem po internecie ale nie znalazłem :/
Błędy to:
F0 06
9A 61
9A 63
9A 64
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Zakrecony 21-06-2017, 21:53 ups.. pomyłka , szkoda ze nie da sie wykasowac wpisu
Witam,
Co oznaczają kody błędów:
F0 06
CI 55
9A 61
Dużo jest opisów jak wywołać test klimy, ale nie potrafię znaleźć znaczenia tych błędów.
method30 10-07-2017, 22:19 Panowie taki blad
P145c. Skladnik A ukladu wentylatorow
Juz znalazłem przerwany kabelek fioletowy ale dalej to samo
Wentylator sie nie zalancza
SzymonWRCe 12-07-2017, 10:36 Witam,
Co oznaczają kody błędów:
F0 06
CI 55
9A 61
Dużo jest opisów jak wywołać test klimy, ale nie potrafię znaleźć znaczenia tych błędów.
Widzę, że masz ten sam problem co ja a nikt na forum nie rwie się do pomocy [emoji14]
Odnośnie kodów błędów znalazłem coś takiego:
http://www.talkford.com/community/topic/216279-air-con-not-working/
Opis wykonywania testów:
http://workshop-manuals.com/ford/mondeo_2007.5_02.2007/mechanical_repairs/4_electrical/412_climate_control_system/412-00_climate_control_system_general_information/diagnosis_and_testing/climate_control_system/#G927142p15
Jeszcze nie wykonywałem ich u siebie więc jakby ktoś miał doświadczenie w tym temacie to proszę o pomoc ;)
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Klima nie działa, sprawdziłem i napięcie dochodzi do modułu na wentylatorze. Na filetowym kabelku jest właściwe napięcie. Podłączyłem wentylator na krótko i nie rusza. Wychodzi na to że wina leży w wentylatorze. Niemniej jednak spotkałem się z opinią, że tam nie ma się co popsuć.
Ktoś mówił żeby opukać bo może się szczotki zawiesiły - spotkał się ktoś z czymś takim ?
Ktoś mówił żeby opukać bo może się szczotki zawiesiły - spotkał się ktoś z czymś takim ?
Co najwyżej szczotki się mogły skończyć. Opisywałem jakie trzeba kupić.
Wentylator nie ruszał po odpaleniu klimy, przy wypalaniu DPF-a też nie, wcale nie ruszał.
Błąd P0691.
Wyciągnąłem z auta wentylator i sprawdzam.
Na krótko bezpośrednio do prądu ruszył dopiero jak podłączyłem prostownik. Wcześniej może za słabą masę wziąłem z silnika.
Na wyjściu z modułu napięcia brak. Moduł wentylatora ?
Na fioletowym kabelku 3,5V czy klima włączona czy wyłączona. Z tego co słyszałem napięcie jest ok.
Po zwarciu pinów 3 i 5 na krótko słychać tylko takie cyk. Więc chyba sprzęgło klimy, że niby się włącza. Czuć, że rurki od klimy robią się zimne.
Teraz najlepsze. Byłem już przekonany, że to moduł. Ale jeszcze podpiąłem raz wentylator przez moduł i ruszył !!! Pochodził trochę i znów się wyłączył ... Przy czym pomimo że chodził klima nie dawała zimnego powietrza. O co tu chodzi ?
Edit:
Skasowałem błąd i ruszyło wszystko.
Czyli pomysł z opukaniem silnika wentylatora nie był głupi ;)
U mnie coś widocznie się zawiesił silnik i jak dostał kopa z prostownika to ruszył.
Wszystko już działa.
Rafał A.(antek) 18-07-2017, 23:19 Niemniej jednak spotkałem się z opinią, że tam nie ma się co popsuć.
Ma, zużywają sie szczotki,.
Bump: Rozbierz wymień szczotki bo to sa właśnie objawy zużycia ich
Ford c-max 1981 19-07-2017, 18:59 Witam kolegów. Podepnę się pod temat bo i mnie dopadł problem z klimatyzacją. w kwietniu a dokładnie 24 została wymieniona u mnie chłodnica wraz z napełnieniem klimatyzacji czynnikiem. Po okresie prawie 3 miesięcy aż do wczoraj było wszystko ok. Moje odczucia były takie, iż z nawiewów czuć było cieplejsze powietrze niż dotychczas przy temp zewnętrznej 21 stopni. Postanowiłem sprawdzić rurki aluminiowe w komorze silnika. Jedna była ciepła a druga lekko chłodna ale nie lodowata. Udałem się dzisiaj do "serwisu klimatyzacji w moim mieście" po podłączeniu maszyny pan obsługujący ja stwierdził, iż w obwodzie jest ciśnienie 5 bar przy wyłączonym silniku i że powinna chłodzić dobrze. Natomiast tak nie było. Sprężarka załączała się bez problemu jak i wentylator. Podłączył butlę z azotem i wpuścił 12 bar i przez 3 godziny auto stało i próbował coś tam znaleść, jednak nic nie znalazł. Postanowiłem ja nabić ponownie i pojechałem do domu. Po ponownym nabiciu klimatyzacja zaczęła pracować poprawnie czyli chłodzi. Ryrka w komorze silnika teraz szron. Temp na zewnątrz 21 stopni. Podłączyłem kabel i odpaliłem elm config wyskoczyły mi 4 błędy w klimatyzacji:
1. B1081
2. B1082
3. B1083
4. B1086
Miałbym prośbę o pomoc w rozszyfrowaniu tych kodów. Albo jeszcze lepiej czy ktoś zna dobrego specjalistę w obrębie Słupska???
Za wszelka pomoc z góry dziękuję.
Te błędy odnoszą się do silniczków klapek regulacji temperatury wewnątrz pojazdu prawa/lewa strona.
Miromach 20-07-2017, 13:50 Witam. Mam mondka mk4 1,8 tdci z 2009. Jedziłem nim cztery lata bez większego problemu. Ostatnio klima odmówiła współpracy. Zauważyłem też nie włącza się wentylator chłodnicy, nawet jak silnik się nagrzeje. Odwiedziłem mechanika, wymienił wentylator wraz modułem, czujnik temp płynu, tetmostat i sprawdził elektrykę. Miałem generalne wietrzenie portfela. Przy odbiorze odpalił silnik, włączył klimę, wentylator się załączyl i dmuchnęło zimnym powietrzem, pełnia szczęścia. Od tego momentu minęły dwa tygodnie. Jadąc ostatnio przez miasto przypadkowo wyłączyłem klimatyzację i sie zaczęło. Temperatura podskoczyła, maska w górę a wentylator stoi w miejscu. Dzwoniłem do kolesia od naprawy ale usłyszałem to czego się spodziewałem. Gdy odbierałem auto to wszystko było w porządku. Mam wrażenie, że wykorzystał moją niewiedzę i mnie oszukał. Reasumując klima włączona wentykaror działa, klima off milczy jak zaklęty i silnik się przegrzewa(zero błędów na komputerze). Pomocy, co może być tu przyczyną. Nie uśmiecha mi się jechać do kolejnego wymieniacza wszystkiego i bulenie od początku.
scorpion_1982 24-07-2017, 21:47 W mondeo i S-Max bardzo często padają kable w wiązkach. Ja u siebie ostatnio miałem naprawianą wiązkę zapłaciłem 200 zł i klima chodzi jak nowo narodzona
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
PSYCHOLX 25-08-2017, 11:28 Panowie i mnie nie działa wentylator ale fioletowy kabelek ok , sam wentylator działa, moduł, wymieniany i tez nic ,
a tak mnie zastanawia czy tu nie powinien byc bezpiecznik wentylatora
http://wstaw.org/m/2017/08/25/fdgdd927_1.jpg
Rafał A.(antek) 26-08-2017, 08:53 sprawdź szczotki, daja taki efekt, przez moduł wentylator może nie ruszyć na zużytych szczotkach.
PSYCHOLX 29-08-2017, 20:14 sprawdź szczotki, daja taki efekt, przez moduł wentylator może nie ruszyć na zużytych szczotkach.Jeśli to do mnie
To wentylator działa po podłączeniu bezpośrednio pod akumulator
Rafał A.(antek) 29-08-2017, 22:42 tak, dlatego napisałem sprawdź szczotki.
PiotruśPan 22-05-2018, 18:25 Witam u mnie problem jest trochę inny, bo klima chodzi, ale nie załącza się jeden wentylator, a drugi po nagrzaniu silnika wskakuje od razu na drugi bieg. Tutaj screen z błędem https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180522/4129e3604a715f251f9dfc2956a7e014.jpg
Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka
kansas1976 22-05-2018, 20:34 Witam, sprawdź przy chłodnicy jest taki regulator, do niego wchodzą kostki z instalacji i dopiero z niego wychodzą kable do wentylatorów. A po drugie to załącza Ci się wentylator od klimy czy chłodzenia?
PiotruśPan 22-05-2018, 21:37 Ten większy [emoji16]
PiotruśPan 22-05-2018, 21:40 Właśnie w tym momencie popukalem w tą aluminiową skrzyneczke i się włączył na chwilę, ale zaraz zgasł
PiotruśPan 22-05-2018, 21:41 Jest tam coś co może nie łączyć?
Danielo_82 01-06-2018, 09:37 Pytanie czy przed pomiarem napięcia na fioletowym kabelku należy skasować błąd P0480?
Witam, podłączę się do tematu, otóż w moim Mondeo MK4 2.0TDCi przestała działać klimatyzacja. Ale zacznę od początku.
Około pół roku temu miałem problem z dziwnym hałasem z podzespołów napędzanych paskiem wielorowkowym, więc metodą prób i błędów podmieniałem kolejno napinacz, sprężarkę klimy i na końcu alternator (przyczyna hałasu). Po tej naprawie podjechałem do serwisu żeby nabić klimę bo wiadomo czynnik uciekł po podmiance. W serwisie wiadomo standard, sprawdzenie szczelości, nabicie czynniku, olej, odgrzybianie. Klima po tym zabiegu działała prawidłowo około 2 mies, po tym okresie za bardzo nie używałem auta tym bardziej klimy, i w sumie około 4 mies po tym serwisie klima przestała działać.
Objawy: Po włączeniu wogóle nie słychać żeby załączał się kompresor.
Wiem, że na forum dużo na temat problemów z klimą, ale nie bardzo wiem co można zadziałać.
Może zacznę tak:
1. ForScan wyrzucił błąd P0691 - jak poczytałem w necie to przyczyną może być fioletowy kabelek.
2. Po upływie w sumie miesiąca od odczytu błędów podłączyłem ponownie i tego błędu nie ma.
3 Sprawdziłem ciśnienie w układzie i pokazuję ACP, kPa 121.6 czyli 1,216 bara - czy to prawidłowe ciśnienie czy może rzeczywiście jest nieszczelność i z powodu małego ciśnienia klima nie startuje?
4. Co do fioletowego kabelka biegnie on od wentylatora gdzie dokładnie? - jeśli ktoś przez to przechodził proszę o podpowiedz, oszczędzi mi to cięcia wiązki.
No to w sumie tyle czekam na odp. z góry dzięki.
PS, nie działa ukryte menu serwisowe klimatyzacji tzn kombinacja przyciskami, nie wiem dlaczego?
Romanek100 03-06-2018, 15:14 Jak bym czytał o swoim aucie...
Też wszystko wymieniłem i podobnie jak u Ciebie wszystko było a mimo to klima nie startowała.
U mnie okazał się dławik klimatyzacji, który był zabrudzony. Koszt 5 zł!
U mnie okazał się dławik klimatyzacji, który był zabrudzony.
Co to i gdzie się znajduję?
Romanek100 03-06-2018, 16:47 Zaznaczam, że to było przyczyną w moim aucie.
Dławik klimatyzacji to takie coś http://www.laser-sinex.pl/auto-klimatyzacja-samochodowa/dysza-dlawiaca-w-ukladzie-klimatyzacji/
W MK3 jest to w środku w rurce klimatyzacji z prawej strony na podszybiu. Jest taki łącznik, który trzeba rozpiąć i tam w środku jest ten dławik. czyli najlepiej pojechać gdzieś, żeby Ci odessali czynnik.
Wpisz w google "mondeo mk4 Dławik klimatyzacji" i będziesz wiedział.
rafael12 03-06-2018, 19:21 Klima nie działa, sprawdziłem i napięcie dochodzi do modułu na wentylatorze. Na filetowym kabelku jest właściwe napięcie. Podłączyłem wentylator na krótko i nie rusza. Wychodzi na to że wina leży w wentylatorze. Niemniej jednak spotkałem się z opinią, że tam nie ma się co popsuć.
Mam pytanie odnośnie tego fioletowego kabelka jakie powinno być napięcie na nim, i czy cały czas czy tylko przy włączeniu klimy?
Wpisz w google "mondeo mk4 Dławik klimatyzacji" i będziesz wiedział.
Wyskakuje mi tylko "zawór rozprężny" więc obstawiam, że dławik jest tylko w MK3.
https://www.czesciauto24.pl/zawor-rozpr-zny-klimatyzacja/ford/mondeo-iv-sedan-ba7
Romanek100 04-06-2018, 14:48 Tak, to jest to. Dławik, zawór itp. Takie wąskie długie siteczko, które grubością wchodzi całe do rurki klimatyzacji na podszybiu.
|
|