Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Czasowe gaśnięcie deski rozdzielczej w czasie jazdy.
ginger109 06-05-2013, 20:32 Witam mam taki problem.
W czasie jazdy wyłącza mi się deska rozdzielcza na kilka minut po czym zapala
się i zegary zaczynają wskazywać i pojawiają się przejechane kilometry.
Dodam, że w tym czasie radio działa normalnie oraz normalnie się prowadzi.
Co może być przyczyną?
karolfocus 06-05-2013, 21:06 czujnik vss do wymiany
korek007 07-05-2013, 06:25 ....W czasie jazdy wyłącza mi się deska rozdzielcza na kilka minut po czym zapala ...
Masz na myśli to, że wszystko gaśnie? Jeżeli tak, to nie chodzi o VSS. Problem może tkwić gdzieś w zegarach, ale poczekaj na porady bardziej obeznanych.
ginger109 09-05-2013, 18:35 Jechałem i w jednym momencie zegary były na zero a wyświetlacz z przejechanymi km też był jakby wyłączony auto normalnie jechało i radio nie zgasło. Potem zegary wróciły na swoje obroty i prędkość, a na wyświetlaczu km pokazały się -------- i wskoczyły przejechane km. Mam podłączone światła do jazdy dziennej od 2 tygodni. Czy mogą to one powodować? są podłączone do minusa na aku plusa bezpiecznika świateł stopu i trzeci kabel do plusa postojowych (dławik).
Oszczerca 09-05-2013, 19:27 Kolego to objaw padających zegarów w focusie i to dosyć popularny problem, ja też to przechodziłem w swojej foce. Poradzi sobie z tym wprawny elektryk lub wymiana zegarów a jeśli wymiana to niestety odziedziczasz przebieg z dawcy :)
karolfocus 09-05-2013, 20:28 wlasnie padanie zegarów to jest predkosciomierza i obrotomierza t ooznak wadliwego czujnika vss
Oszczerca 09-05-2013, 20:36 wlasnie padanie zegarów to jest predkosciomierza i obrotomierza t ooznak wadliwego czujnika vss
Przy czujniku vss nie pada wyświetlacz licznika kilometrów.
W moim przypadku objawy są następujące:
- opada wskazówka prędkościomierza,
- samochód traci nieznacznie moc,
- radio się przycisza,
- przy wysprzęgleniu podczas hamowania gaśnie silnik,
- znika przebieg kilometrów ( pojawiają się kreski ),
- czasem zapala się kontrolka ESP,
po chwili wszystko wraca do normy.
Gdzie tkwi problem ?? VSS ?? Czujnik położenia wału ?? A może jeszcze coś innego. Proszę o podpowiedź.
korek007 18-05-2013, 09:25 wlasnie padanie zegarów to jest predkosciomierza i obrotomierza t ooznak wadliwego czujnika vss
Witam
VSS nie ma nic do obrotomierza - jak sam skrót wskazuje, jest to vehicle speed sensor, czyli czujnik prędkości pojazdu. Przy padniętym VSS nie działa prędkościomierz, a licznik nie zlicza przejechanych kilometrów.
W moim przypadku objawy są następujące:
....
- przy wysprzęgleniu podczas hamowania gaśnie silnik,
- znika przebieg kilometrów ( pojawiają się kreski ),...
U mnie przy niesprawnym VSS nie było gaśnięcia silnika (miałem to przy niesprawnym krokowcu), a na liczniku nie pojawiały się kreski, lecz był nie zmieniający się przebieg, chociaż te trzy pierwsze podane przez Ciebie objawy wskazują na VSS.
Wynika z tego, że problem może być złożony, czyli trzeba wymienić VSS i ewentualnie silnik krokowy. Popróbujemy, mam nadzieję, że wystarczy sam VSS.
Macie w miarę nowoczesne auta a błądzicie całkiem po omacku.
Czujnik VSS - czasami opada tylko wskazówka od prędkościomierza oraz na wyświetlaczu z przejechanym dystansem pojawiają się kreski. To oznacza walnięty czujnik VSS.
Licznik - z całym licznikiem dzieją się zupełnie przypadkowe rzeczy, mrugają kontrolki, wariują wskazówki, błyska i mruga wszystko co popadnie.
Wszystkie inne kombinacje to pewnie coś innego ale w pierwszej kolejności podłączyć pod komputer i będzie wszystko wiadomo. W większości przypadków auto same informuje co go boli żeby nie błądzić po omacku.
Pozdrawiam
A co jak komputer nie wykrywa takiego błędu??
Nie proszę Cię o moralizowanie tylko o konkretne podpowiedzi, część objawów wskazuje na VSS, a część na krokowca, zapytałem kolegów czy ktoś miał podobny problem, jak widać złożony i jak sobie z tym poradził.
Pozdrawiam.
Bump: http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=22848
to jest i adres strony na której znalazłem dokładny opis mojego problemu i podpowiedź jak to usunąć. Polecam.
Witam ponownie. Chcę tylko poinformować szanowne towarzystwo, że przyczyną problemów opisanych w tym temacie był czujnik VSS, długo to trwało, myślałem, że uda się go wymienić bez wyciągania skrzyni, niestety pomimo wielu prób delikatnego demontażu, ukrzczył się skubaniec i trzeba było skrzynię wyciągać. Dziękuję za podpowiedzi.
ginger109 19-07-2015, 12:44 Wymieniłem czujnik VSS i problem zniknął. dziękuje. :razz:
MiSiEkNhE3 19-07-2015, 13:10 mialem tak samo i to jest na stowe CZUJNIK VSS
Dragon45346 19-07-2015, 13:28 Jak kupowałem moją foczke do gościu tak samo mi tłumaczył ze zegary sie wyłączały podczas jazdy na jakis czas i znowu wlaczaly i w tamtym czasie on go caly czas serwisowal w fordzie to oni powiedzili mu wtedy ze musi cala deske rozdzielcza wymienic ( znaczy tam gdzie oborty silnika , predkosc , abs , reczny , km przejechane itd ) no i wymienili i moje auto tera ma na liczniku 100 000 pare tyś , ale to tego trzeba dodac 116 000 bo wtedy byl wymieniany
|
|