Zobacz pełną wersję : [Ka 1996-2008] Wyciek z maglownicy.Naprawa czy zakup regenerowanej?
Witam serdecznie forumowiczów,
Jest to pierwszy mój post na forum, ale podglądaczem jestem już od dłużeszgo czasu :-)
Problem dotyczy wspomagania: otóż po całodziennym jeżdzeniu na klimie muszę dolać płynu do wspomagania, gdy nie jeżdziłem zdazalo mi sie 1,5 - 2 tyg a na klimie codziennie...
Wyciek jest "żywy" tzn koloru różowego taki jak płyn a nie jakis brudny i przepracowany.
Drugi problem dotyczy klimy: to że auto traci moc po włączeniu to norma
ale gdy jade np. 60 na 4 biegu czuć nierówna prace silnika, tzn szarpie tak delikatnie.
Gdy doda sie gazu i jedzie 80 na 4 to jest oki.
Proszę o porady
Nie wiem przypadkiem czy nie powinien być 1 temat 1 pytanie.
Jeśli chodzi o pierwsze pytanie to nie widzę związku klimy ze wspomaganiem. Jedyne co to że na klimie się zwiększa obroty a więc przez co pompa ze wspomagania szybciej się obraca. Ale to tylko moja dedukcja nie musi być "realna"
Ad2
Może tak być jeśli masz ilość czynnika w klimie na pograniczu. Po prostu przy spadku ciśnienia klima się wyłącza i włącza i przez to są wahania mocy.
Kuzyn tak miał w mondeo
Drugi problem rozwizany. kolega mwil o czynniku ale klima byla swiezo nabijana. Wyczyscilem silnik krokowy i po problemie.
Zlokalizowaem wycieki plynu wspomagania.
Cieknie z maglownicy w okolicach strony kierowcy. Mozna to jakos "zatamowac"??
hmmm nowa przekładnia?? Co odważniejsi wymieniają uszczelniacze ale to chwila i znowu cieknie
[QUOTE=
jeśli regeneruje dobry zakład, to nie cieknie i jest gwarancja na 1 rok. u dealera przecież nie produkują wszystkiego na nowo, tylko regenerują w wielu przypadkach, a szczególnie przekładnie.
chodziło mi o nową regenerowaną. Sam taką mam ;) Chodziło mi o robotę samemu. Samemu da się uszczelniacze wymienić ale to średnio wychodzi
[QUOTE=vic86;2
właśnie szukałem uszczelniaczy po firmach zajmujących się ich sprzedażą i niestety nie spotkałem się z zamiennikami. tam jest bardzo duże ciśnienie i muszą być odpowiednie uszczelniacze.
lipus_2005 07-09-2013, 19:28 Kpl uszczelniaczy dostepny w IC caly zestaw ok 70 zl
Ktoś może sam wymieniał takie uszczelniacze samemu ? Lub może podpowiedzieć jak to sie robi ?
widziałem uszczelniacze w IC, ale poza tym, że są na liście części, to nie były dostępne nawet na zamówienie.
magiel możesz próbować zdemontować, ale od razu uprzedzam, że będzie ciężko cokolwiek zdemontować.
u mnie zaślepka regulacji luzu nie chciała wyjść. od góry uszczelniacz też siedział tak bardzo, że nic go nie ruszało.
musisz mieć dobre klucze nasadowe, szczypce do segerów i duże imadło. bez tego nawet się nie zabieraj, tylko daj regenerować.
lipus_2005 08-09-2013, 12:40 Uszczelniacze sa dostepne bo je kupilem i sa w sprzedazy
Imadlo mam, szczypce tez gdzies sa i troche kluczy dlatego chcialbym to zrobic we wlasnym zakresie.
Rozbieral ktos moze taka maglownice ?
Wrzucam pare zdjec tej maglownicy moze komus przyjdzie pomysl jak ja rozebrac.
lipus_2005 10-09-2013, 21:42 Nikt nic nie wie ?
No ja nie, a nie ma tego w sam naprawiam?
lipus_2005 11-09-2013, 21:48 Niestety ale nie sprawdzalem
To sprawdź, jak nie masz to powinienem mieć na kompie to Ci to wrzucę na linka.
lukaszek_socho 11-09-2013, 23:03 O tą książkę chodzi?
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1929743&postcount=8
lipus_2005 11-09-2013, 23:11 Zle to napisalem chodzilo mi niestety nie maja, sprawdzalem tam
umanek82 21-09-2013, 17:44 Uszczelniacz na wałek ma wymiary 41,2x20,6x5,3 CORTECO kupisz w dobrym sklepie z uszczelnieniami ja wymieniłem tylko ten.
termin10000 08-10-2013, 10:08 Uszczelniacz na wałek ma wymiary 41,2x20,6x5,3 CORTECO kupisz w dobrym sklepie z uszczelnieniami ja wymieniłem tylko ten.
Kolego mógłbyś doprecyzować w którym miejscu udało Ci się opanować wyciek tym uszczelniaczem ?
Mi wycieka w miejscu gdzie wchodzi drążek kierownicy od góry ....
Kolego mógłbyś doprecyzować w którym miejscu udało Ci się opanować wyciek tym uszczelniaczem ?
Mi wycieka w miejscu gdzie wchodzi drążek kierownicy od góry ....
od razu jak zdejmiesz od góry zaślepkę, to jest uszczelniacz pod pierścieniem segera. Niestety u mnie uszczelniacz nie drgnął nawet z użyciem młotka i wolałem oddać do regeneracji, niż ryzykować całkowite uszkodzenie.
jacol1826 09-10-2013, 10:55 Witam,ja oddałem do regeneracji maglownicę z Fiesty koszt 400 zł.Pozdrawiam.
umanek82 22-10-2013, 06:33 od razu jak zdejmiesz od góry zaślepkę, to jest uszczelniacz pod pierścieniem segera. Niestety u mnie uszczelniacz nie drgnął nawet z użyciem młotka i wolałem oddać do regeneracji, niż ryzykować całkowite uszkodzenie.
Chodzi dokładnie o ten uszczelniacz jeśli cieknie to i tak jest do wymiany.
U mnie wyszedł bez problemu.Wierci się dwa otwory po przeciwnych stronach i wyjmujesz bezproblemowo.
Za taki uszczelniacz zapłaciłem ok 14 zł:surprise:
termin10000 24-10-2013, 12:45 CO225690-19 uszczelniacz 20,6x41,2x6,3 to jest to ?
Wymiary które podałeś są w innej kolejności i ten ostatni się nie zgadza nigdzie nie ma 5,3.
http://motoryzacyjni.pl/Simmering-20-6X41-2X6-3-Cisnieniowy-CORTECO-19025690
?
umanek82 28-10-2013, 19:56 Prawdopodobnie takie wymiary jak podałeś.U mnie minęło już pół roku i nic nie cieknie na tym uszczelniaczu.
termin10000 12-11-2013, 20:04 A więc sam sobie odpowiem.
CO225690-19 uszczelniacz 20,6x41,2x6,3 to ten o który chodzi.
Wymienił mi kolega bez żadnych problemów.
PS Czy tylko ja mam problemy z kodowaniem znaków na tym forum ?
Też miałem problemy z kodowaniem ale teraz ich nie widuję..
|