Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Wymiana PRZEŁĄCZNIKA ŚWIATEŁ

jumka03
11-05-2013, 22:01
Witam.
Mam pytanie dotyczace wymiany PRZEŁĄCZNIK ŚWIATEŁ HALOGENÓW. chcialbym zamontowac sobie albo Halogeny albo swiatla do jazdy dziennej w miejscu "przeznaczonym" na halogeny. Obecnie nie mam wogole halogenow, wiec musze kupic i "plastiki" i przelacznik.

Pytania moje sa takie:

Czy instalacja jest "przygotowana" do podlaczenia dodatkowych halogenow(swiatel) czy musze ciagnac doatkowy Kabel?

Czy jesli podlacze przelacznik swiatel / halogenow z regulacja Oswietlenia deski rozdzielczej -czy ta regulacja bedzie dzialac ?
Podam przykladowy link do przelacznika ktory mnie interesuje

http://allegro.pl/ford-focus-mk2-przelacznik-swiatel-halogenow-04-i3199637930.html

Wiem, ze jesli podlacze swiatla do jazdy dziennej to podlancza je sie po na stale, wiec nie potrzebuje tego przelacznika, ale rozwazam tez podlaczenie Halogenow - czy to bardzo komplikuje sprawe?????

paablod
12-05-2013, 09:00
Zdecyduj się co chcesz podłączyć. Halogeny czy dzienne. Halogeny włączasz manualnie, więc potrzebujesz przełącznik i wiązkę (czy ją masz raczej nikt z fusów nie wywróży). Dzienne podłącza się bezpośrednio pod plus ze stacyjki (ze skrzynki bezpieczników najłatwiej) oraz sterowanie z pozycyjnych (z klosza lampy). Tutaj potrzebne są 3 kawałki niezbyt długich kabelków zwykle stanowiące komplet ze światłami i fabryczna wiązka nie jest potrzebna. I to jest odpowiedź, co komplikuje sprawę.

tedi_k
12-05-2013, 13:24
... Podam przykladowy link do przelacznika ktory mnie interesuje

http://allegro.pl/ford-focus-mk2-przelacznik-swiatel-halogenow-04-i3199637930.html
...

Tak sprytnie zrobione zdjęcie, że nawet nie zauważyłeś, że to przełącznik z "anglika"! Do tego trzeba pamiętać, że są przełączniki z zielonym podświeteniem do samochodów przedliftowych i czerwonym do poliftowych. Te pierwsze mają numer zaczynający się zwykle na "3M5T" lub "4M5T", te drugi mają numer zaczynający się na "8M5T" zazwyczaj.

jumka03
12-05-2013, 13:34
tedi_k dzieki za ostrzezenie, ale widzialem ze to ANGOL, chodzi mi tylko o "Ksztalt". O tych podswiteleniach to szczerze zapomnialem - teraz bede o tym pamietal -Dzieki.

paablod - Wlasnie to jest to , ze nie wiem do konca co podlacze(jesli podlacze) - gdybym to wiedzial to pytanie by inaczej brzmialo :>

Moge tanio zakupic i halogeny i wlacznik - tylko interesuje mnie czy jest instalacja PRZYGOTOWANA. Byc moze czasem kable sa tylko kwestia "wyposazenia" auta robi swoje, np.mialem tak w poprzednim aucie z HIFI , glosnikow z tylu nie bylo, ale kable byly :> jesli musze kabel specjalnie ciagnac to wydaje mi sie wiecej zabawy. To raczej wole SWIATLA DZIENNE, ale one tez nei sa zbyt tanie, raczej nie ufam tym ttanim ze znanego portalu aukcyjnego. Chyba ze ktos ma i moze mi polecic

tedi_k
12-05-2013, 13:40
Zapomniałem dodać - regulacja jasności podświetlenia będzie działać.
Jak napisano - czy masz wiązki pod halogeny musisz sprawdzić sam - nikt tego nie wywróży.

idn59
12-05-2013, 14:49
Bardzo łatwo można sprawdzić czy jest instalacja do halogenów. Trzeba wyjąć przednią lampę (obojętnie którą - czas 20 sek.)). Szukaj małej kostki na dwa styki do żarówki H8, powinna być przyklejona do wiązki przewodów pod lampą taśmą izolacyjną .
Jeżeli są te kostki , to instalacja jest doprowadzona, wystarczy tylko zamontować halogeny i podpiąć nowy przełącznik. Ja ostatnio montowałem halogeny, całość łącznie z wymianą przełącznika zajmuje ok. 20 minut.
Pozdrawiam

jumka03
12-05-2013, 18:26
Bardzo łatwo można sprawdzić czy jest instalacja do halogenów. Trzeba wyjąć przednią lampę (obojętnie którą - czas 20 sek.)). Szukaj małej kostki na dwa styki do żarówki H8, powinna być przyklejona do wiązki przewodów pod lampą taśmą izolacyjną .
Jeżeli są te kostki , to instalacja jest doprowadzona, wystarczy tylko zamontować halogeny i podpiąć nowy przełącznik. Ja ostatnio montowałem halogeny, całość łącznie z wymianą przełącznika zajmuje ok. 20 minut.
Pozdrawiam

Dzieki. Postaram sie poszukac tej kostki:>

Pozdrawiam

Teisejas
13-05-2013, 00:44
nie wiem do konca co podlacze(jesli podlacze)

Wiem, że nie o to było pytanie ale moja rada jest taka żebyś sobie nawet głowy nie zawracał halogenami a kasę zainwestował w markowe dzienne. Halogeny w FF II przed FL (czy jest inaczej po FL nie wiem) to nieporozumienie i jedynie element stylistyczny. Wcześniej miałem Fiata Grande Punto i tam to rzeczywiście były światła przeciwmgłowe- elegancko doświetlały pobocze i przestrzeń przed samochodem. W FF po zakupie włączyłem halogeny ...i nic. Wyszedłem zobaczyć co i jak. Światła działały i oświetlały przestrzeń przed zderzakiem, której ze środka nawet nie widziałem. Podniosłem je, ale niestety możliwości żarówki H8 35W i z takim odbłyśnikiem są mizerne. Ostatecznie ustawiłem je tak żeby oświetlały widzialną z miejsca kierowcy przestrzeń (~1m), której zasadniczo nie oświetlają jeszcze światła mijania- tylko wtedy widać że w ogóle działają. Szczerze irytują mnie te światła i to tym bardziej, że w okolicy w której mieszkam gęste mgły w okresie jesienno-zimowy to regularność (i tylko to powstrzymuje mnie przed ich zastąpieniem dziennymi).
Uważam, że założenie w te miejsca świateł dziennych (które w FF przed FL jest jedynym sensownym miejscem na montaż DRL) jest milion razy bardziej sensowne- będzie wizualnie efektowne i nade wszystko funkcjonalnie.

Przepraszam za OT, ale zrobiłem to w dobrej wierze :wink:

jumka03
22-05-2013, 20:37
Sprawdzalem i niestety nie mam tej kostki, wiec moj pomysl z halogenami kosztuje mnie zbyt wiele pracy
Czy ktos moze polecic dobre i nie "za DROGIE" swiatla Drogowe. Chodzi mi o jakies sprawdzone, a nie pierwsze lepsze z Alle....
Najlepiej jakby byly zamiast halogenow - czyli okragle w miejscu Halogenow :-)

Dz

Pawel_kow
12-06-2013, 23:15
Ja natomiast chce zamontować coś takiego http://sklep.motohid.pl/pl/p/Ford-Focus-2-FL-Swiatla-Dzienne-LED-DRL-w-kratkach-zderzaka-z-PMG/656 paczuszka już idzie halogeny zakupione (nie posiada mój fokus halogenów) wiązke natomiast mam.Mam teraz tylko pytanko o podłączenie halogenów: bo nie chce wymieniać przełącznika do świateł tylko zrobić na oddzielny przełącznik i tak sobie wymyśliłem że podłącze pod ogrzewanie szyby(oczywiście kupie przełącznik) http://allegro.pl/ford-focus-mk2-wlacznik-podgrzewania-szyby-przod-i3297544469.html tylko teraz właśnie pojawia się mi problem jak dostać się do przełącznika świateł i później podpiąć go pod ten przełącznik? Niestety alektrykiem nie jestem także licze na pomoc:)

Grinch
13-06-2013, 07:32
Nie wiem po co takie kombinacje. Przełącznik kupisz za 50zł-100zł w zależności od wersji. Podłączasz i działa.

tedi_k
13-06-2013, 12:20
...pytanko o podłączenie halogenów: bo nie chce wymieniać przełącznika do świateł tylko zrobić na oddzielny przełącznik i tak sobie wymyśliłem ...

Bardzo zły pomysł. Przy średnio uważnym diagnoście auto nie przejdzie przeglądu technicznego. Przepisy wyraźnie mówią w jakich warunkach możliwe jest załączenie przednich przeciwmgłowych - powinno się dać tylko w sytuacji gdy zapalone są światła mijania. Musi do wymuszać mechanicznie przełącznik świateł.

Grinch
13-06-2013, 13:06
No jak? W foce można włączyć przeciwmgłowe z pozycji załączonych pozycyjnych.

tedi_k
13-06-2013, 13:31
Faktycznie - moja pomyłka: p. mgielne powinny się dać włączyć tylko jak są włączone przednie i tylne światła pozycyjne.
Natomiast powinny dać się włączać i wyłączać niezależnie od świateł drogowych i mijania.

Tak czy inaczej, czytanie "rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia" może nas uchronić przed kłopotami w OSKP...

Pawel_kow
13-10-2013, 16:18
Troche mnie nie było brak czasu. tedi_k masz racje to było zawracanie sobie głowy i zbędne kombinacje.Kupiłem przełącznik razem z przesyłką zapłaciłem 55zł i wszystko śmiga jak należy. Także usprawniłem foke i powiem tak szczerze że efekt wyszedł fajny.Jak ktoś chce podeśle zdjęcie po efekcie pracy.Czyli dzienne/halogeny w miejsce oryginalne zaślepek od halogenów :)

macbu
27-11-2013, 13:45
Witajcie. podepne sie.

Czy jest możliwa zamiana włącznika świateł z fiesty po lifcie (2007) bez opcji z halogenami ( czyli najbiedniejsza wersja ) na włącznik świateł od focusa c-max z opcja halogeny, auto i P?

poniżej link
http://allegro.pl/przelacznik-swiatel-ford-c-max-focus-3m5t13a024ca-i3750222804.html

nie wiem czy moge go bezpośrednio zamienić czy może są jakies różnice w schemacie elektr.?

z góry dzieki za odp

michu182
07-01-2014, 19:20
Czy zmieniajac wlacznik z (1) na (2) bedzie dzialala funkcja AUTO oraz sciemnianie ??

http://zapodaj.net/d1e1d72f743fc.jpg.html

tedi_k
07-01-2014, 19:37
Ściemnianie - tak, Auto - nie. Aby działało Auto niezbędne jest dołożenie czujnika zmierzchu/deszczu (na przedniej szybie, koło lusterka wstecznego).

fpp
07-01-2014, 19:40
Czy zmieniajac wlacznik z (1) na (2) bedzie dzialala funkcja AUTO oraz sciemnianie ??

http://zapodaj.net/d1e1d72f743fc.jpg.html

Robiłem taką podmiankę i ściemnianie na 100% działa, ale AUTO już nie - nie wiem czy nie można tego jakoś zaprogramować...

michu182
07-01-2014, 20:19
w takim razie pod lampka przy lusterku wstecznym powinna byc wtyczka do wpiecia czujnika ??

tedi_k
07-01-2014, 21:33
Powinna - to trafne określenie...:wink: A czy jest zależy od szczodrości Forda... - czyli raczej nie ma.

Teisejas
07-01-2014, 21:42
Tak dobrze to raczej nie ma - jeżeli nie było fabrycznie czujnika zmierzchu (wraz z lusterkiem fotochromatycznym) to szansa, że jest pełna wiązka podsufitki jest raczej zerowa (szczególnie, w sytuacji wersji tylko z jedną lampką podsufitki). Szukanie radzę jednak rozpocząć nie od grzebania w podsufitce, ale od zajrzenia na złącze C98 (kwadratowe, czarne opisane jako ROOF1) w GEMie skąd wiązka ta wychodzi. Co więcej, w uboższych wersjach GEM nie obsługuje tego czujnika- nie ma pinów, żeby podłączyć odpowiednie przewody.
Do czujnika zmierzchu wychodzą z ww. złącza 3 przewody: pin 4 (czarno-zielony), pin 12 (biało-zielony), pin 11 (zielono-czarny) -> wg schematu dla wersji przed FL.

michu182
07-01-2014, 22:36
Czyli zakonczy sie tym ze zmienie sobie wlacznik tylko po to zebym mogl od czasu do czasu sobie sciemnic :D

Harisonl
05-03-2014, 11:01
Panowie szybkie pytanie.

Mam czujnik zmierzchu deszczu i fotochromatyczne lusterko i przednie przeciw mgielne

To jak kupie takie ten przełącznik z regulacja podświetlenia i auto to będę miał kabelek do podświetlenia deski i wszystko będzie hulać czy trzeba cos dokładać przerabiać.

Teisejas
05-03-2014, 12:04
Wymiana przełącznika jest plug&play. Regulacja przyciemnienia będzie działać. Aktywowania będzie wymagała funkcja auto, co można bezproblemów uczynić Elmconfigiem (mając przerobiony kabelek). No i konieczne będzie usunięcie jednego bezpiecznika, jeżeli masz teraz fabryczne dzienne.

Harisonl
05-03-2014, 12:30
Mógłbyś powiedzieć jaką opcję trzeba aktywować i jaki bezpiecznik wyjąć.

tedi_k
05-03-2014, 12:41
Jak miałeś aktywny czujnik zmierzchu/deszczu, to po wymianie przełącznika świateł na taki ze ściemnianiem nie trzeba niczego aktywować. Jeśli chcesz wyłączyć "skandynawskie", to trzeba wyjąć bezpieczniki F110 i F113.
Ale jeśli tylko wymieniasz przełącznik dla uzyskania ściemniania, to poza wymianą przełącznika nie trzeba robić nic.

Harisonl
05-03-2014, 12:49
Plan jest taki ze chcę mieć ściemnianie i żeby mi działało auto a w pozycji zero nie świeciło nic.

W tej chwili w pozycji 0 świeca mi dzienne na 70 %

Teisejas
05-03-2014, 15:46
Pisząc o aktywowaniu, miałem na myśli zaznaczenie ptaszka przy opcji "Autolamp is fitted;always disabled is vehicle has got DTRL" na ustawieniach GEM/Configuration/Page 3. Jeżeli jednak tedi_k pisze, że nic dodatkowo nie trzeba aktywować przy takiej konfiguracji auta to tak zapewne jest :wink:
Generalnie kwestia jak ustawić wszystko, żeby światła działały w pełni automatycznie z przełącznikiem w pozycji auto- dzienne z włączeniem mijania po zmroku, przewija się w tym wątku: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=108550
ale sprowadza się to usunięcia w Twoim przypadku tych bezpieczników, które podał tedi_k.

tedi_k
05-03-2014, 19:17
Plan jest taki ze chcę mieć ściemnianie i żeby mi działało auto a w pozycji zero nie świeciło nic.

W tej chwili w pozycji 0 świeca mi dzienne na 70 %

Czyli wyjmujesz te bezpieczniki F110 i F113. Natomiast zostawiasz bezpiecznik F135 i przekaźnik R15 od świateł "70%".

Jeśli nie miałeś dotychczas aktywnego czujnika zmierzchu, to ustawiasz flagę tak jak pisze kol. tejsejas powyżej.
Ustawiasz nowy przełącznik w pozycji "Auto" i światła będą świecić - na 70% jak jest dzień (nie da się wtedy włączyć długich) i na pełne 100% w tunelu/nocą (da się wtedy włączyć długie). W pozycji 0 nie będą się świecić żadne światła.

Harisonl
05-03-2014, 20:02
A powiedzcie mi jeszcze jak jest w autach które fabrycznie są wyposażone w taki przełącznik i czujniki zmierzchu/deszczu.

tedi_k
05-03-2014, 20:07
Ale co jak jest?
Opisane zachowanie świateł jest "fabryczne".

Harisonl
05-03-2014, 20:09
Tak, chodzi mi o opis co działa w jakiej pozycji w światłach wyposażonych fabrycznie w taki przełącznik. Generalnie do tego chciałbym dążyć.

Bump: Swoja drogą dziwne ze mając przedziwmgielne czujniki zmierzchu/deszczu mam taki biedny przełącznik. Nawet regulacji podświetlenia deski rozdzielczej nie dali. Ciekawe czym się ford kierował

tedi_k
05-03-2014, 21:47
Patrz wyżej. Opisane zachowanie jest fabryczne.
0 - nic nie świeci.
pozycyjne - świecą pozycyjne, dają się właczyć p-mgielne
mijania - świecą mijania, dają się włączyć długie, dają się włączyć p-mgielne
AUTO - opisane wyżej, nie dają się właczyć p-mgielne

Harisonl
08-03-2014, 14:11
Dzięki za wskazówki musiałem aktywować czujnik ELMconfigiem i wyjąc bezpieczniki. Z ciekawostek przed wyjęciem bezpieczników auto po odpaleniu i wyjęciu kluczyków nie chciało zgaznąc :). można było je wyłączyć przełącznikiem od świateł. W każdym razie WIELKIE dzięki Panowie za wskazówki.

arielzet
08-03-2014, 17:10
Jeżeli są te kostki , to instalacja jest doprowadzona
Rozumiem że chodzi o takie dwie kostki z jednej i drugiej strony
http://img.tapatalk.com/d/14/03/09/za5ude3a.jpg

==============
Wysłane z iPhone'a

Jan1952
27-03-2014, 23:06
Proszę o poradę. Chcę zlikwidować światła przeciwmgielne i na ich miejsce zainstalować światła dzienne wykorzystując instalację przeciwmgielnych. Czy istnieje możliwość wypięcia w przełączniku świateł przewodu od przeciwmgielnych i podłączenia go, w tym przełączniku, do zacisku gdzie "+" pojawia się po włączeniu stacyjki?
Czy jest możliwość zdobycia schematu połączeń przełącznika świateł do Focusa z 2007 r. bez opcji 'auto' ?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

Matych
28-03-2014, 00:00
jest -u mnie jest tak zrobione

Jan1952
28-03-2014, 01:35
Jeśli możesz to opisz jakie kabelki połączyłeś żeby uzyskać efekt o jakim wcześniej pisałem.
A przy okazji - jakie założyłeś światła dzienne?
Pozdrawiam

arielzet
28-04-2014, 19:21
Wymiana przełącznika jest plug&play.
Jest jakiś myk na wyciągnięcie tego przełącznika z deski? Bo potem już wiadomo wypisać kostkę z kablami przepiac do nowego przełącznika i wrzucić.
Jak sie przyglądam nowemu przelacznikowi widzę takie "skrzydelka" w ksztalcie litery U z plastiku od góry i dołu. Pewnie trzeba je nacisnąć zeby sie ugiely i co wtedy dopiero można wyjąć? A może wystarczy tylko czymś podważyć i wtedy przelacznik sam wychodzi. Nie chce uszkodzić niepotrzebnie deski. Gdzieś widziałem na aukcji przelacznik leżał na instrukcji fordowskiej jak to podmienic ale niestety sprytnie zdjęcie przykrywal przelacznik

==============
Wysłane z iPhone'a

radek70
28-04-2014, 19:48
Jest jakiś myk na wyciągnięcie tego przełącznika z deski?

Musisz zdjąc dolny boczek, aby dostac się do tych skrzydełek. Odkręcasz torx i ciągniesz do siebie, jest tam kilka blaszanych zatrzasków.

karski
28-04-2014, 19:49
Niedawno próbowałem wyjąć swój bez rozbierania tego kawałka plastiku deski pod przełącznikiem, ale jedyne co mi się udało, to prawie zdjąłem przedni panel z tego przełącznika :)

Także mi się wydaje, że najlepszym sposobem jest zdjęcie tego kawałka deski rozdzielczej i wypchnięcie przełącznika - raptem to jedna śrubka koło wtyczki komputera i kilka zaczepów plastikowych. Chociaż przyznam się, że tego nie próbowałem, bo nie wiem jak dobrze ten plastik złapać by nie połamać zaczepów po wykręceniu śrubki :)

pawelny
28-04-2014, 20:26
Jest jakiś myk na wyciągnięcie tego przełącznika z deski?

Ja najpierw wyjąłem kratkę nawiewu (trzeba wsunąć w zaczepy 2 małe, płaskie śrubokręty), wtedy robi się w miarę przyzwoity dostęp do przełącznika.

arielzet
28-04-2014, 20:27
Dzięki chłopaki za wskazówki. Pozdrawiam

==============
Wysłane z iPhone'a

Smugg69
29-04-2014, 13:14
Niedawno próbowałem wyjąć swój bez rozbierania tego kawałka plastiku deski pod przełącznikiem, ale jedyne co mi się udało, to prawie zdjąłem przedni panel z tego przełącznika :)

Tak samo jak ja :D Na początku wziąłem dwa płaskie i sztywne noże i wsadzałem na górze i dole przełącznika kolejno po lewej i prawej stronie. Namęczyłem się, naszarpałem, ale wyszło bez uszkodzeń...Akurat nie miałem TORXa pod ręką.

Następnym razem zdjąłem tą plastikową osłonkę, najlepsza metoda. Po odkręceniu jednej śrubki trzeba ją pociągnąć od dolnej krawędzi, zaczepy puszczą, odginasz uszczelkę koło drzwi i plastik wychodzi. Max 5-10 min ;)

arielzet
02-05-2014, 11:37
Właśnie wrocilem z montazu halogenow i po wymianie przełącznika swiatel. Dzięki Waszym wskazówkom wymiana przełącznika to kwestia 5-10min roboty. Tak jak pisaliscie 1 srubka torx i wyjecie z zatrzaskow. Potem kwestia zlapania tych "skrzydełek" i wycisniecie przełącznika z deski. Z montażem to już kwestia wcisniecia przełącznika. Dodam zdjęcie jak wyglada zdjeta ta cześć deski

52073

Pozdrawiam

==============
Wysłane z iPhone'a

kulka_1979
30-01-2016, 11:42
Witam,

wiem, że temat ciut przebrzmiały, ale pozwolę sobie podłączyć się do niego nie zakładając nowego. Mam problem z przełącznikiem świateł w mojej Foczce. Najpierw przestała działać regulacja wysokości świateł a teraz padł przełącznik trybu. W momencie włączenia świateł mijania - zegary się podświetlają a na zegarach wyskakują 2 diodki z żaróweczkami. Ni z tego ni z owego gaśnie podświetlenie zegarów i całego panelu - i gasną diodki na zegarach. Światła przednie (mijania) się świecą nadal natomiast gasną tylne ;/.
Przyczyną ewidentnie jest włącznik. Kable idące do kostki wydają się ok, a jak się dotknie przełącznika to podświetlenie powraca.
Mam przełącznik ze ściemniaczem - zał.1.i czy mogę go zamienić na któryś z przykładowo podanych (w zał. 2 i 3). Wiem że to są wersje do anglików - jednak moje pytanie jest takie - czy wystarczy je tylko podłączyć (zamienić z moim) i będą chodziły bez problemu czy coś trzeba będzie dostosowywać.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

pozdrawiam
kulka_1979 g:P

igor1906
25-10-2017, 06:59
Witajcie,
a co w kwestii jeżeli się pospieszylem i zakupiłem komplet halogenów z ramkami oraz przełącznik a nie upewniłem się czy kostki halogenów są na miejscu? :D okazało się że wiązki halogenów niestety nie posiadam, czy istnieje możliwość w łatwy sposób jej dołożenia czy to gra nie warta świeczki i lepiej dołożyć dzienne?

Gasior83
25-10-2017, 15:27
Skąd jesteś? Może ktoś co montował by zobaczył czy 100% nie ma. Też patrzyłem i " nie miałem" :)

kozunio12
29-10-2017, 18:52
Trochę powrócę z pytaniem o przełącznik z "anglika". Podejdzie bez problemu, czy nie ma sensu się nawet bawić i poszukać z wersji europejskiej?

Antej
29-10-2017, 19:03
Układ jest odwrotny, pokrętło, ściemniacze.
Pinów nie sprawdzałem.

kimer44
14-12-2017, 02:58
Z tego co czytałem to wchodzi...do góry nogami.

Antej
03-02-2019, 19:45
101397

W ramach odstresowania, z oryginalnych zielonych przejście na czerwono - białe, plus wzbogacenie o dwa miejsca wcześniej niepodświetlone.

I tak zostaję przy zielonym wnętrzu, tutaj robótka na zapasowym przełączniku, w ramach przygotowań do zmiany podświetlenia w poliftowych czerwonych zegarach.

Niestety, białe diody grono oceniające uznało za zbyt mocne i trzeba je było poczernić pisakiem.
Można się pokusić o lekką poprawę malowania pisakiem dla równiejszego podświetlania ikon, ale prawda jest taka że w przeciętnym odbiorze w czasie jazdy różnice nie są absorbujące.

101396

Piters_L35
29-04-2020, 09:53
Dzień dobry Panowie. Nie chcę zakładać nowego wątku więc proszę o pomoc tutaj - chociaż wszyscy piszą, że wymiana przełącznika świateł to plug&play to u mnie nie działa regulacja jasności podświetlenia. Sprzedawca twierdzi, że w jego autku działało. Podpowiedzcie proszę jak sprawdzić to bez rozbierania przełącznika?
Czy może mi np. brakować jakiegoś przewodu we wtyczce od włącznika?
Z góry dziękuję za pomoc!

Andrzej_K
29-04-2020, 10:59
(...)Podpowiedzcie proszę jak sprawdzić to bez rozbierania przełącznika?
(...)

Omomierzem?

technik08
29-04-2020, 11:01
Nic nie powinno brakować . Bez regulacji napięcie idzie wprost z pozycyjnych na pin C1-9 oznaczony 58D , a z regulacją na ten sam pin , tyko przez elektronikę . Napisz , czy nie ściemnia ,czy w ogóle nie świeci .

Piters_L35
29-04-2020, 13:08
Świeci, ale bez reakcji na regulację...:( Wyjąłem dziada. Rozmontowalem i eureka. Z niewiadomych przyczyn bolczyk pokrętła nie siedział we właściwym miejscu potencjometru. Po złożeniu działa jak ta lala.
W razie gdyby ktoś potrzebowal zrobiłem zdjęcie porownawcze z włącznikiem z mondeo mk3 ktory znalazlem w piwnicy. Postaram się wrzucić wieczorem.

Dziękuję jeszcze raz za porady!

konieczko5
29-04-2020, 18:39
...

Lukasz2525
29-04-2020, 19:16
Zegary też.

konieczko5
29-04-2020, 20:40
...

Antej
29-04-2020, 20:43
oczywisice ze są
80zł za polifty EU z auto to norma, bywa tez taniej.
Jak komuś UK nie przeszkadza to bedzie łatwiej.
Jak widać przeróbki oświetlenia da radę zrobić, ale to juz zależy od preferencji zainteresowanych.

Po znalezienie 3szt polifta do 80zł przestałem szukać.

konieczko5
30-04-2020, 06:20
...

EW1
01-05-2020, 06:58
https://allegro.pl/oferta/wlacznik-swiatel-przelacznik-c-max-lift-cmax-9041529793
Czy to tak trudne użyć szukajki by znaleźć nr poliftowego włącznika i w/g tego znaleźć to co nam potrzebne ???
Sensor deszczu w/g mojej wiedzy jest razem z sensorem zmierzchu i nie słyszałem by nie było to zintegrowane

Antej
01-05-2020, 06:59
dodajmy że anglika ;)
gość ma podsufitkę od kugi, razem z pożądaną ramką lampki (gubioną przez wszystkie szroty)

EW1
01-05-2020, 07:10
Poprawiłem link na eu ale to pierwszy lepszy przekład był a przecież są inne portale i ważne jak szukamy oprócz tego co szukamy

konieczko5
01-05-2020, 19:53
...

Piters_L35
01-05-2020, 20:30
Zgodnie z obietnicą wklejam fotkę bebechów włącznika z FF2 (czerwone diody) i Mondeo3 (zielone diody).

Jak widać tak płytka jak i dekielek są identyczne.

https://files.tinypic.pl/i/01004/l3wf3z931uj8_t.jpg (https://tinypic.pl/l3wf3z931uj8)

EW1
02-05-2020, 06:31
Dostawa od 150,00 zł
Po pierwsze są inne portale a to jest tylko przykład jak szukać i czego szukać , focus mk2 , cmax mk1 i kuga mk1 .
Po drugie dzwonię do sprzedawcy czy mogę samemu zamówić kuriera
Po trzecie jakoś taniej niż 120 plus przesyłka też są wpisz 7M5T13A024CA
Po czwarte poczekaj trochę to znajdziesz poniżej 50 plus przesyłka bo sam bym więcej nie dał i zapisał bym w obserwowaniu ofert aż się taka trafi

konieczko5
03-05-2020, 11:25
...

EW1
03-05-2020, 13:11
Odnośnie tych płytek to są identyczne i kiedyś gdy bawiłem się w białe podświetlenie to każda płytka jaką miałem w ręce była identyczna i wystarczyło pobawić się zworkami i rezystorami by mieć wszystko . Jest o tym temat u przyjaciół za wschodnią granicą

konieczko5
03-05-2020, 20:15
...

EW1
04-05-2020, 05:55
Założysz tę z mondeo z zielonym podświetleniem w miejsce tej focusowej z czerwonym i idealnie będziesz miał te same funkcje w focusie a różnica będzie tylko i wyłącznie w kolorze podświetlenia

konieczko5
08-05-2020, 16:12
...

Lukasz2525
08-05-2020, 21:19
No nie można, normalne. Żadnych świateł nie można włączyć w trybie auto, to jest w końcu tryb auto, gdzie samochód sam zapala światła.