Zobacz pełną wersję : Nowe paliwo Shell V-Power Nitro+
Shell wprowadził nowe paliwo V-power Nitro+.
Czy ktoś już je tankował? Jakie wrażenia?
Wydaje się, że powinno być niezłe dla dieselków common-rail (szczególnie dla wtryskiwaczy)
Wydaje się
I to pewnie będzie jego główna zaleta :D:D
smurfikk 14-05-2013, 21:17 Dzisiaj zapodałem 25l diesla.
Mondek odpalił jak ferrari :>
U mnie za 5,97
Towarzysz 14-05-2013, 21:29 Czuć dodatkowe konie? :>
Aż maskę musiał spiąć pasami bagażowymi ,bo chciały mu po uciekać :P
smurfikk 15-05-2013, 19:46 Nie było tak źle. Jedna stara, i najgłupsza w stadzie, szkapa została i dociągnęła do chałupy.
Tak bardzo wpływa to paliwo na moc i osiągi jak Fuel save na spalanie...
Smurfikk co ty masz za silnik w tym Mondeo? HDI?
thomas77 30-05-2013, 16:47 Kolega z pracy zatankował do punto evo i mówi ze różnicy nie czuje...
_Big_Mac_ 30-05-2013, 17:23 Zalałem, nie czuję różnicy.
radekrogo 30-05-2013, 17:29 A z paliwem to nie jest tak , ze auto musi się przez jakiś czas zaadaptować i przystosować do mieszanki ? Bo jak by tak nie było , to by było jasno i wyraźnie , dla głupoli, napisane tylko PB95 albo PB98 ? Osobiście w polskim klimacie nie ma uzasadnienia używania powyżej PB95, ale możne ktoś mi wytłumaczy.
piksel16 30-05-2013, 18:22 Ja tankuje do mojego galaxy i do żonki clio oba diesel i są żwawsze i można więcej kilometrów przejechac:)
radekrogo 30-05-2013, 18:28 Oki oki, nie zauważyłem ze o mazucie mowa. Jak polski wskoczy na zachodnie standardy to się odezwę ;) :P
Po zatankowaniu tego paliwa komputer pokazuje dużo większy zasięg niż na 'zwykłym' dieslu - potwierdza to średnie spalanie.
W czasie jazdy oszałamiającej różnicy nie ma, ale zdecydowanie jeździ się lepiej.
compuserv 01-06-2013, 11:43 Po zatankowaniu tego paliwa komputer pokazuje dużo większy zasięg niż na 'zwykłym' dieslu - potwierdza to średnie spalanie.
W czasie jazdy oszałamiającej różnicy nie ma, ale zdecydowanie jeździ się lepiej.
W ubiegłym miesiącu maiłem 5.5 l/100 km w ruchu mieszanym (miasto 30% trasa 70%)
Nowe tankowanie kilka dni temu w ruchu mieszanym na razie jest 5.2/100 km - zrobiłem 200 km.
Na Vervie było gorzej około 100 km na zbiorniku.
Na Shelu niemieckim V-Power Diesel zrobiłem zwykle 200 km więcej.
Pozdrawiam
Na Shelu niemieckim V-Power Diesel zrobiłem zwykle 200 km więcej.
We wcześniejszym poście nie napisałem, że paliwo tankowałem za granicą.
Dla porównnania podam zasięg podawany przez komputer po 3 ostatnich tankowaniach (zbiornik paliwa 70l):
1) Shell PL - 860 km
2) BP DE - 1090 km
3) Shell UK (V-power Nitro+) - 1300 km
Oczywiście to ile tak na prawdę udaje sie przejechać to już inna sprawa. Jeśli dobrze pamiętam to w pierwszym przypadku było to 810 km, a w drugim ponad 100 km więcej. Paliwo V-power jeszcze sie nie skonczyło ;)
Różne zużycie zależy ****ie od stylu jazdy i warunków atmosferycznych, a nie paliwa. B. często równa jazda na autobahnach w Niemczech, które mają nawierzchnię zmniejszającą opory toczenia także przyczynia się do mniejszego zużycia - wcale, a wcale nie jest to lepsze paliwo, może być trochę lepszej jakości, ale to i tak mały pikuś przy warunkach atmosferycznych i prostych jak stół drogach + dochodzi jeszcze nazwijmy to przyzwyczajenie się auta do obrotów, ogólne rozgrzanie silnika i opon podczas długiej podróży do Niemiec, co też pomaga w niższym zużyciu paliwa ;)
Zalałem 3 zbiorniki, spalanie w mieszanym nie przekroczyło 5,2 (więcej w mieście). Bardziej czuję różnicę w ekonomiczności niż mocy, ale następne kilka zbiorników będzie zalane Fuelsave, muszę się upewnić ;)
Ja po zalaniu całego baku nie czuję różnicy podczas jazdy w porównaniu z Verwą, ale komputer pokazał 100 km większy zasięg.
W lecie zalałem 3 baki V power Nitro + Racing - w osiągach nie ma raczej różnicy, ale muszę potwierdzić nieco większy zasięg na tym paliwie rzędu przynajmniej 50 Km. Jest to dosyć ciekawe, ale blednie przy cenie tego paliwa...
komputer pokazał 100 km większy zasięg.
Jeśli większy zasięg pojawił się gdy byłeś jeszcze na stacji benzynowej to nie miało to nic wspólnego z zatankowanym paliwem. Było natomiast wynikiem ekonomicznej jazdy na ostatnich kilku / kilkunastu kilometrach.
Nie widzę różnicy w spalaniu , a nawet po ostatnich tankowaniach jakby więcej palił ( można zobaczyć w sygnaturce)
W kulturze pracy też to samo,tyle że wcześniej lałem v-powera
Ja zalałem bo miałem kupon z Lidla -30 gr/l
Mam sposób na sprawdzanie takich bajerów.
Obserwuję jak reaguje auto na wysokim biegu (niskich obrotach) w pewnym ustalonym miejscu pod górę.
Jak wcześniej auto się dławiło, tak na tym VPN+ jedzie normalnie.
Ale to tylko na tej zasadzie, bo przy normalnej jeździe różnicy nie czuję.
Jeszcze z raz sobie zaleję, ale jak promocja się skończy to sobie daruję.
Jak wcześniej auto się dławiło, tak na tym VPN+ jedzie normalnie.
Ja zaobserwowałem dokładnie to samo.
Magik123 26-10-2013, 21:24 Zaraz wprowadzą Vipałer nitro oxygen fast&forius +++, Ktoś 5 lat jeździ na zwykłej 95, pewnego dnia tankuje Vipałer i odczuwa znaczącą różnice te w portfelu też całego stada koni a dokładnie 1,5KM, auto gdzieś tam na odcinku drogi przyspiesza o 0,05s szybciej no i na koniec jest zadowolony bo jego układ paliwowy będzie teraz lśnił jak jajka Jasia po wizycie u Małgosi. Chociaż nie wziął pod uwagę że przez te 5 lat auto jeździło identycznie a układ paliwowy był dokładnie taki sam jak i teraz i jedyną zmianę odczuje stacja handlująca tym specyfikiem działającym na kierowców jak Bond na swoje babki.....
Szkoda że koncerny paliwowe robią naród w bambuko w taki sposób, bo przecież z jednej strony Polacy płaczą że 95 kosztuje 5.60 i chcą obniżek, z drugiej strony kupią Vipałer po takiej samej cenie co 95 wydając przy tym spore sumy w Lidlach czy innych Biedroneczkach i cieszą się że kupili paliwo drożej niż gdyby nie korzystali z tych psełdo rabatów.
A szczerze kiedyś zalałem tego syfu do V-ki i żadnej różnicy nie odczułem, jak dla mnie to kicz tak jak i 50 rodzajów ketchupu w biedronce.
witam serdecznie
u mnie spalanie obniżyło sie ok 0,23l/100km.. sprawdzane na tej samej trasie.
pozdrawiam
M.
celtic777 01-11-2013, 21:14 liczba cetanowa oleju napedowego jest ta sama, roznice są jedynie w komponentach (lepsze smarowanie silnika,bedzie palił mniej itp itd) czego to ja nie wymyslalem pracując na stacji paliw przez 6 lat by sprzedac Verve...nawet do malucha lałem 98 oktana, verve diesla w ciągniki,kombajny etc...wszystko by poprawić sprzedaż by stacja miała wysoki udział paliwa premium w mikrorynku....
temperatura krzepniecia zimą ta sama co i innych diesli wiec po co
nie warto, chyba ze chcesz mieć satysfakcje z tego ze zalałeś auto droższyn paliwem
jak miałem fiestę 1,3 50KM to zalewając v-power'a do niej to odczuwałem, że trochę lepiej sobie ona jednak radzi w trasie, przy tym silniku wydawało mi się, że zyskiwała na mocy. Ale jak mówię, może mi się tylko wydawało, może coś na zasadzie działania placebo. Natomiast jak do mondeo zalewałem z dwa razy tego "lepszego" paliwa, to nie zauważałem różnicy, którą widziałem w fieście.
Co do spalania w fieście czy mondeo nie będę się wypowiadał, bo to trzeba by było sprawdzać na jakimś torze. Wiadomo, że na drodze to różnie się jeździ tak naprawdę za każdym razem.
Sądzę, że mocy coś jednak dodają, ale przy małych silnikach tylko można to zauważyć.
To zależy od silnika, cudów nigdy jednak raczej nie ma: https://www.youtube.com/watch?v=gQghB4asSnI
Jednak co do zużycia paliwa to potwierdzam, że w podobnych warunkach atmosferycznych i przy podobnym stylu jazdy spala się nieco mniej nitro.
TERBUH_B 02-11-2013, 18:08 wyjeździłem dwa pełne baki i różnicy nie widzę. Oczywiście przy kasie jak najbardziej 6,25zł nie warto
Zalałem kilka razy FuelSave normalna napędówka. Lekką różnicę wyczułem po zalaniu Nitro+, silniczek stał się trochę bardziej dynamiczny:) lepiej się wkręca i troszkę mniej nim telepie na 3 biegu w zakresie 1600-2000 obrotów:)
|
|