Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Wyciek oleju silnikowego spod wtryskiwacza?
Witam zauważyłem wyciek oleju silnikowego w okolicach wtryskiwacza paliwa, czym to może być spowodowane i czy należy w ogóle coś z tym robić?
http://imageshack.us/photo/my-images/17/dscn1658lx.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/339/dscn1656q.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/547/dscn1655f.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/543/dscn1654cv.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/27/dscn1653f.jpg/
RS AUTO-RAF 13-05-2013, 22:45 Kolego obstawiam uszczelniacze tulei wtryskiwacza. musisz wymienić a przy okazji możesz też wymienić podkładki pod wtryskami i uszczelkę pokrywy zaworów. jedna robota.
Tak jak patrzyłem to ktoś już coś tam przy tym wtryskiwaczu chyba grzebał ale coś nieskutecznie.
Kolego, u Ciebie to prawie sucho... u mnie to stoi tam pełno oleju między wtryskami. Właśnie jestem na etapie przymierzenia się do naprawy. Mechanik wycenił robociznę + części na 600 zł. Nie wiem czy to tanio czy drogo...
Nie wiem jak to wygląda kosztowo bo nie pytałem się jeszcze żadnego mechesa. Ale to raczej mój ostatni diesel.
Jeśli jeszcze kiedyś jakiś ford to w benzynie.
Bump: Tak się jeszcze zastanawiam może ktoś tam po prostu wlał olej jak nalewał do silnika i tak zostawił.
Gadałem z mechesem i zapowiedział mi żebym sobie dokładnie sprawdził co to jest, na wyciek oleju napędowego mi to nie wygląda. Olej silnikowy nie ma się tam skąd wziąć jedynie gdzieś może być wyciek spod dekla. Muszę tam "posprzątać" i zobaczyć po jakimś czasie skąd dokładnie i co wycieka.
miru1968 14-05-2013, 15:56 W prawdzie auto inne ale silnik ten sam.Mam to samo u siebie to nie jest nic nadzwyczajnego w tych silnikach.Masz do wymiany to:nr9
http://sklep.salko.pl/produkt,64176,540,podkl.wtrysk.DIESEL-PSA-1,6HDi-(uszczelniacz).html
z tego co mi wiadomo najlepiej to wymieniać podczas wymiany rozrządu
I z tego powodu mam tam olej silnikowy ?!
18stanley 14-05-2013, 22:10 Może być olej silnikowy, jeżeli wyciek nastąpił spod śrub mocujących jarzma wtryskiwaczy. U mnie było tak, że "mechanicy" nie dokręcili dwóch śrub mocujących wtryskiwacze za pomocą jarzm do głowicy silnika. Jeden wtryskiwacz prawie "latał" w swoim gniezdzie- tuleji. Cały problem polega na tym aby śruby mocujące jarzma wtrysków były dobrze dokręcone i wcześniej uszczelnione specjalnym fordowskim silikonem, który kupowałem w ASO Forda w Olsztynie. Osobiście odkręcałem wszystkie wtryski, czyściłem gniazda-tuleje, kupiłem kompletny zestaw uszczelek, za ok. 200,00 złotych. Do zestawu wchodzą uszczelniacze gumowo-metalowe, ustalacze plastikowe i uszczelki miedziane. Ja kupiłem również komplet /8 szt./ śrub mocujących wtryski do głowicy i nakrętki do tych śrub. Cała operacja demontażu, czyszczenia, w tym frezowania jednego gniazda, trwała jeden długiiii wieczór. całość poskładałem /poskręcałem do kupy jesienią ubiegłego roku i do dzisiaj śmigam autem bez żadnych wycieków oleju, paliwa i przedmuchów spalin. Dobre uszczelnienie wtrysków w silnikach TDCi jest bardzo ważne, jeżeli mechanicy w tym temacie pójdą na skróty i coś w tym temacie spier....lą to my później będziemy bujać się z wyciekami oleju lub paliwa, ewentualnie przedmuchami spalin do komory silnika i następnie do kabiny. Mechanicy nie znający tego silnika, idący na skróty z jego naprawami mogą tylko wyrządzić dodatkowe szkody-koszty w jego naprawie. Spraktykowałem to osobiście. Koszt zakupu kompletu uszczelniaczy-uszczelek, śrub i nakrętek oraz czarnego fordowskiego silikonu wyniósł ok. 400 złotych. Jeżeli nieszczelna jest śruba - śruby obsady wtrysków to do gniazd będzie wyciekał olej silnikowy, jeżeli nieszczelne będą uszczelniacze gumowo-metalowe /prowadnice plastikowe/ to będzie wyciekał olej napędowy lub jego przepalone frakcje /szlam, mazie, itp./ U ciebie nie ma problemu. Wyczyść wacikami okolice gniazd wtryskiwaczy i obserwuj czy nie ma tam poważniejszych wycieków, przedmuchów, itp. Jeżeli zobaczysz jakikolwiek wycieki spod śrub to ewentualnie lekko dokręć nakrętki śrub mocujących obsady wtrysków. Jeżeli to się nie uda to kup komplet uszczelek i działaj systematycznie, tak jak ja.
Pozdrawiam
Dzięki za konkretny i rzeczowy opis tematu. Wytarłem wczoraj okolice wtryskiwacza, zobaczę za jakiś czas czy jest tam znów mokro. Jeśli tak będę musiał coś z tym zrobić. Na własną rękę nie będę się tym zajmował najwyżej kupię potrzebne elementy i podjadę gdzieś żeby mi to zrobili. Pozdrawiam.
Forfiter2012 15-05-2013, 09:30 Kolego, u Ciebie to prawie sucho... u mnie to stoi tam pełno oleju między wtryskami. Właśnie jestem na etapie przymierzenia się do naprawy. Mechanik wycenił robociznę + części na 600 zł. Nie wiem czy to tanio czy drogo...
Kolego zajrzyj najpierw do działu fotorelacje z napraw i poszukaj "uszczelnienie przelewów mondeo 2.0 tdci" czy coś w tym stylu. Tam kolega ładnie opisał jak je uszczelnić i zacznij od tego. U mnie też było pełno ropy w tych zagłębieniach między wtryskami jak to nie pomoże wtedy inwestuj te 600zł.
miru1968 15-05-2013, 17:36 I z tego powodu mam tam olej silnikowy ?!
nie chce sie wymądrzać ale tam sie zbiera olej silnikowy własnie przez te uszczelniacze
No i niestety po jednym dniu jazdy znów jest tam lekko mokrawo i nie jest to na pewno wyciek ropy, wygląda na jakąś frakcję oleju szlamu olejowego czy coś w tym stylu. Generalnie jest jakiś problem ze szczelnością. I tu pytanie jeśli uszczelnię te szpilki to załatwi to temat czy trzeba robić kompleksową wymianę całego kompletu uszczelek. I jeszcze jedno czy jestem w stanie to zrobić we własnym zakresie?
Luknąłem tam ponownie i zauważyłem jeszcze że jakby cieknie spod kolektora ssącego, tam są takie okrągłe uszczelki. Może stamtąd to leci i zbiera się wokół wtryskiwacza. Wyczyściłem zobaczę za parę dni co się tam dzieje.
Jednak wygląda na wyciek spod uszczelki kolektora ssącego takie oringi tam są , robił to ktoś kiedyś w tym silniku? Jest to do wykonania we własnym zakresie?
myślę ze jak najbardziej, potrzebny jest nowy przewód kolektora ssącego oraz uszczelka.
myślę ze jak najbardziej, potrzebny jest nowy przewód kolektora ssącego oraz uszczelka.
O którym przewodzie mówisz?
Bo jeśli chodzi o ten http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Przewod-do-kolektora-ssacego-1.6-TDCi-110PS-1440439-FORD/3062 to jest u mnie jak najbardziej ok.
Te uszczelki mi puszczają olej... który jest w dolocie.
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Uszczelki-kolektora-ssacego-komplet-1.6TDCi/2242
Z tego co patrzyłem trzeba ściągnąć kolektor a jest przy tym trochę roboty i rozkręcania.
Jeśli ktoś wymieniał uszczelki pod kolektorem a konkretnie między kolektorem a pokrywą zaworów w tym silniku proszę o porady jak to sprawnie przeprowadzić.
W związku z zaistniałymi wyciekami planuję uszczelnić górną część silnika a mianowicie:
1. Wymiana uszczelki pokrywy zaworów,
2. Wymiana kompletu uszczelek pomiędzy kolektorem a głowicą,
3. Ewentualna wymiana uszczelnienia pomiędzy górną częścią głowicy a dolną.
Proszę o porady na co mam zwrócić uwagę przy wykonaniu powyższych czynności, jak to mam sprawnie przeprowadzić. Głównie chodzi mi o punkty 2 oraz 3, 1 jest względnie prosty.
Pozdrawiam
pretorian2 28-05-2013, 21:57 w najbliższych dniach bede robił dokładnie to co Ty więc zdam relację co i jak ...
w najbliższych dniach bede robił dokładnie to co Ty więc zdam relację co i jak ...
Ok to super się składa czekam w takim razie na info. Pozdrawiam.
Jeśli ktoś wymieniał uszczelki pod kolektorem a konkretnie między kolektorem a pokrywą zaworów w tym silniku proszę o porady jak to sprawnie przeprowadzić.
Między kolektorem, a pokrywą zaworów nie ma uszczelki. One nie są ze sobą połączone.
Pokrywa zaworów to to plastikowe czarne cóś, w czym jest filtr odmy też. Tam jest uszczelka, ale pomiędzy pokrywą zaworów, a głowicą. Taka prostokątna trochę powyginana. W ASO około 80PLN uszczelka, nie powinno być problemu z samodzielną wymianą - tylko na śrubkach pod klucz 8 przykręcone.
Uszczelka, a dokładniej to uszczelki są też pomiędzy kolektorem ssącym a głowicą - jest ich 8 sztuk 4 mniejsze i 4 większe oringi.
Do wymiany tych trzeba sobie zarezerwować już dużo więcej czasu. Bez zdjęcia podszybia się nie obejdzie, ale to w C-Maxie, nie wiem jak jest w Focusie. Dodatkowo trzeba wypiąć zasilanie wtrysków, odkręcić tą plastikową prowadnicę okablowania wtrysków, wykręcić zasilanie wtrysków w ropę, najlepiej po obu stronach - przy wtryskach i za silnikiem, żeby nie trzeba było odginać przewodów paliwowych (mogłyby tego nie przeżyć). Odkręcić tą część kolektora dolotowego, w której siedzi czujnik MAP od kolektora, który siedzi na głowicy. Poluzować, a najlepiej wykręcić i obejrzeć sobie EGR przy okazji czy nie zapaćkany. Dopiero wtedy możesz zacząć odkręcać kolektor. Przyszykuj się na jego mycie, bo raczej światło przewodów będzie znacznie zmniejszone przez czarną lepistą i pieruńsko brudzącą maź będącą mieszaniną sadzy, niedopalonej ropy i oleju.
Nie polecam czyszczenia kanałów dolotowych w głowicy - może to być Twoje ostatnie odpalenie silnika.
Składanie w odwrotnej kolejności, jednak zanim się za to zabierzesz polecam umyć sobie te gniazda dokładnie, na przysłowiowy błysk, potem wysuszyć, odpalić silnik, popatrzeć czy nie widać skąd leci, jeśli nie widać, to się przejechać kilka km, sprawdzić, jak nie widać, to przejechać jeszcze kilka i sprawdzić. W końcu się musi pokazać. Komplet uszczelnień kolektora dolotowego to około 100PLN jeśli nie więcej, pierdzelenia przy tym cała masa, a może się okazać, że to wcale nie stamtąd leciało, chociaż z drugiej strony przy okazji wyczyścisz sobie kolektor (jak Ci się będzie chciało).
Powiem Ci że ciężko tak naprawdę stwierdzić skąd tam leci, niby z wtryskiwacza niby z tej uszczelki kolektora. Najlepiej by było wszystko rozebrać i po uszczelniać łącznie z górną częścią głowicy. Dzięki za porady.
Na razie wymieniłem uszczelkę dekla. Za jakiś czas zobaczę czy to coś dało.
Jak sobie to dokładnie wymyjesz, to zobaczysz skąd najpierw leci. Wiadomo, że można wymienić wszystko - pytanie tylko po co? Jeśli chodzi o gniazda kolektora dolotowego, to jest nawet prościej ze sprawdzeniem, bo zazwyczaj najpierw masz mokre gniazdo, dopiero jak się z niego przeleje, to zalewa okolice wtrysku. Jeśli nie będziesz w stanie tego domyć - czarna twarda szklista maź, to najprawdopodobniej uszczelka pod wtryskiem puściła. Jeśli to tylko olej, to spod szpilek lub uszczelnień gniazd wtryskiwacza lub pokrywy zaworów.
Ja miałem identyczny problem, (w sumie mam nadal ale nie jest tak tragicznie) Ogólnie też zbierało mi się tego pełno wokół wtrysków, wymienione podkładki pod wtryskiwaczami (3kpl. na sztuke), uszczelka pokrywy. Nadal było mokro. Pozostały te nieszczesne "szpilki" miałem znajomego, znał tą sprawe, miał specjalny uszczelniacz, byłem głupi bo ciekło mi ewidentne z dwóch, więc zrobiliśmy dwie szpilki. Było sucho przez dłuższy czas, ostatnio zaczęło znowu cieknąć podejrzewam że to druga para. Lada dzień będzie się trzeba i za nie zabrać.
Po wymianie uszczelki dekla generalnie pacjent nie wykazuj poprawy czeka mnie robota z tymi szpilkami. Czy ktoś mi podpowie jak to odkręcić bo na górze jest jakiś imbus a pod spodem pewnie coś jeszcze. Jakie klucze są potrzebne żeby to rozkręcić? I jeszcze jedno rozumiem że żeby uszczelnić szpilki muszę wtryskiwacz wyjąć żeby je wykręcić ?
Witam mam problem nie mogę dopasować klucza do odkręcenia wtrysków jest tam imbus ale 8ka jest za mała a 10tka za duża czy ktoś wie jaki tam klucz podchodzi bo już nie mam pomysłu a 9tka w kompletach nie występuje.
krystianen 02-07-2013, 08:23 Moze imbuls calowy? On jest wlasnie pomiedzy
No chyba właśnie calowy bo zwykły tam nie podchodzi.
Bump: 7 u mnie pasuje
Jaka 7ka przy normalnych imbusach nie ma 7ki jest 8ka.
Jutro dodam zdjęcie mojego klucza :)
Zamówiłem coś takiego http://www.narzedzia.interparts.pl/produkt,444,bit_imbus__7_mm_x_75_mm_3_8
mam nadzieję że to będzie pasować bo... :diabelek:
Sam walcze z olejem w okolicach wtryskow, ale winna raczej u mnie byla uszczelka pod pokrywa zaworow. Dopiero po wymianie samemu na oryginal wyglada na to że jest sucho. Musze jeszcze pojeździć aby się dokładnie przekonać.
Zdjęcie klucza:
http://img854.imageshack.us/img854/2386/r3rf.jpg
Klucz nabyłem dokręciłem i buca, uszczelkę pod pokrywą wymieniłem ale to nie od tego się dzieje. Albo wali przez uszczelniacz albo przez te szpilki zasrane. Muszę to wyciągać nie ma rady.
Jednak nie uszczelka - u mnie po trasie pływają wszystkie wtryskiwacze, więc to musi być problem w nakrętkach śrub mocujących obsady wtrysków - tylko jeszcze nie wiem jak sie za to zabrac, czy musze wyciagac wtrysk? czy tylko odkrecam i w ktorym miejscu zaaplkiwac silikon?
Trzeba odkręcić nakrętki te na imbus 7mm i wyjąć wtrysk, następnie wykręcamy szpliki, wkręcamy je na silikonie podobno najlepszy ten fordowski, od razu trzeba wymienić komplet uszczelek wtryskiwacza:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Uszczelka-wtryskiwacza-Common-Rail-1.6-TDCi-FORD-1-szt/2342
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Gniazdo-obsada-wtryskiwacza-Common-Rail-1.6-TDCi-FORD/2344
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Zabezpieczenie-wtryskiwacza-Common-Rail-1.6-TDCi-FORD/2452
Ewentualnie jeszcze tą:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Podkladka-pod-wtryskiwacz-1.6-TDCi-FO-32205-komplet-4-szt/2335
eh, juz dalem komplet uszczelek mechanikowi, wymienil mi i zapomnial albo nie wiedzial o tych szpilkach i cieknie ale tym razem olej zamiast mazi, ciekawe czy znow trzeba wymieniac uszczelki.. i chcialbym wiedziec jak wygladaja te szpilki, rozumiem ze do nich przykrecamy wtryskiwacze?
Dokładnie tak. Trzeba wyjąć wtrysk żeby je wykręcić. I wkręcić na silikonie. Też mnie to czeka + komplet uszczelek. Najwięcej roboty jest z wyjęciem wtrysku przez nagar nie będzie chciał tak łatwo wyjść. Ale Ty jak miałeś już ruszany to nie będzie problemu. Mechanik widocznie nie za bardzo znał ten silnik skoro tego nie zrobił od razu.
Musisz się zaopatrzyć w imbus 7mm do dokręcenia nakrętek oraz klucz nasadowy torx bodajże 6kę do wykręcenia szpilek. Takich rzeczy nie ma za bardzo po takich zwykłych sklepach.
Co się okazało - śruby szpilki były luźne i można było je dokrecic kluczem torx 5 , wyjalem je i wyczyscilem. Następnie dałem silikon firmy reinz pod grzybki szpilek i nowa uszczelkę miedziana pod wtrysk. Po skreceniu silnik zapalił normalnie. Zostawiam auto kilka godzin aby silikon zastygl i zdam relacje czy jest sucho po kilku dniach jazdy
Ile Ci zajęło wyjęcie wtryskiwacza?
Dostanie się do wtryskiwacza ok 10min, a że wtrysk był już ruszany to wyszedł prawie sam podczas kręcenia szpilkami, które go wypychały do góry. W końcu wygląda na to że wrócił porządek wokół wtrysków. Od razu zauważyłem jak istotna jest wymiana miedzianych uszczelek każdorazowo przy wyjęciu wtrsyku - odkształcenia powstałe poprzez siłę dokręcenia wtrysku do gniazda czynią uszczelke niezdatną do ponowego użytku. Jeżeli ktoś jej nie wymieni to napewno kompresja będzie uciekać.
Jakim kluczem odkręcałeś szpilki nasadowym czy płaskim?
klucz nasadowy 5 - szpilka ma gwint chyba torx 5
chyba torx 5
6 z tego co wiem.
Witam.
W moim Maksie oprócz czarnej mazi jest jeszcze płyn chłodniczy. Wtrysk nr 1 od lewej strony. Już był raz uszczelniany przy 150tyś. teraz jest 170tyś.
Jestem poważnie zaniepokojony czy to nie pęknięcie głowicy. Miał ktos podobny przypadek?
Płyn chłodniczy? na pewno? skoro jest tam czarna maź to jak odróżniasz w niej płyn chłodniczy? A poza tym powinno Ci ubywać tego płynu jeśli faktycznie jest tam gdzieś wyciek. Sprawdź czy stan na zbiorniczku masz cały czas taki sam.
Na pewno jest to płyn chłodniczy (czerwony), osuszam to miejsce co chwilę recznikiem papierowym i na nim elegancko to widać-płyn jest rzadszy i wyżej jest wchłaniany a maź zostaje. Po przejechaniu żwawo 800 km w ciągu jednoego dnia to miałem tyle płynu, ze wszystkie cztery wtryski były zalane. Musiałem wtedy uzupełnić ok. 100ml.
Mechannikiem nie jestem a chciałbym wiedziec czego mogę sie spodziewać w warsztacie.
a może to diesel leci z wężyka powrotnego wtryskiwacza? Spowodowane to może być złym dociskiem węza przelewowego do wtrysku lu uszkodzona uszczelka. Wrzuć foto spróbujemy cos wymyślić.
grzesineck 03-09-2013, 18:43 Witam. Zauwazylem wyciek z 2 przewodow wtryskiwacza. Widac na zdjeciu. Dokrecilem i nieco pomoglo ale wydaje sie ze mocniej dokrecac to juz przesada - co kupic aby to uszczelnic /nazwa, link/ oraz czy to jakis skomplikowany zabieg?
Co to wogole za element /zaznaczony na zdjeciu - czy to przewód powrotny wtryskiwacza/?
Czy po uszczelnieniu poprzez wymiane uszczelniacza /o ile jest wymienialny - wogole to gumowy czy miedziany?/ konieczne jest podlaczenie do kompa czy auto odpali i bedzie jezdzic bez wchodzenia w tryb awaryjny - tudziez bez wyswietlania kontrolki awarii silnika?
Focus mk2 2.0 TDCI, 136
To jest zasilanie nie powrót. Przewód wysokiego ciśnienia. Nie ma uszczelek do tego trzeba kupić cały przewód.
Maczek84 09-09-2013, 16:29 Witam. Mam podobny problem. Wymieniłem wszystkie uszczelki i nawet osłonę zaworów no i co dalej cieknie. Po wyjęciu kolektora ssącego zauważyłem ze nie ma w nim kołnierzy dociskających owe uszczelki (ringi). Czy to może być przyczyną gromadzącego się oleju? iż tak stwierdził mechanik. Bo jak mi wiadomo to jest kolektor dolotowy powietrza i nie ma nic wspólnego z olejem.
Olej w kolektorze może być raz przez puszczające turbo dwa przez odmę która w tym silniku wali olejem. Nie jest jednak tego aż tak dużo żeby powodowało wspomniane wycieki. Ja po nabyciu odpowiedniego imbusa i dokręceniu wtrysku stwierdziłem że się już nie wydostaje olej. Wygląda na to że uszczelniacz na wtryskiwaczu zaczyna przepuszczać. Jak dociągnięcie nie pomoże trzeba zakupić komplet uszczelek wyciągnąć wtryskiwacz i go uszczelnić na nowo.
Witam, w moim C-Maxie wymieniłem już uszczelkę miedzianą pod wtryskiem, potem uszczelke dekla. Niestety olej dalej zalewa dość mocno silnik. Mechanik powiedział, że to kolektor, ale nie chce mi się wierzyć że tyle oleju ( 100 km wszystkie 4 wtryski zatopione).
Pytanie brzmi- czy mechanik mógł coś zepsuć podczas uszczelniania wtrysku ( wcześniej był spocony delikatnie, czuć było spaliny w samochodzie). Teraz auto jakby zaczeło kopcić, silnik jest mocno zaolejony. Nie wiem już co robić, albo bardziej jak to sprawdzić...
Bump:
Mógł nie wymienić kompletu uszczelek. Za wydostawanie się oleju odpowiada górna uszczelka na wtrysku. W kolektorze jest owszem olej ale nie w takiej ilości żeby wtryski pływały. Sprawdź czy masz wtryski podokręcane dobrze. Czy podczas pracy silnika czy się nie dymi w okolicach wtrysku co by oznaczało że są nie dokręcone.
Wg mnie nie kopci spod wtrysku, ale juz sam nie wiem. Dodatkowo wczoraj zauwazylem ze czasami brakuje mu mocy. Ruszam spod światem jest ok, spod nastepnych juz jest slaby. Zauwazylem połamany przewód ósmy, który jeszcze przed naprawa byl na 1000 % caly... Ręce mi opadły... Moze zna ktoś w Warszawie dobrego speca od tych silników?
Dodam ze wszystko bylo ok, a od "naprawy" zrobilem dopiero 140 km...
Umyj to, przejedź się parę kilometrów, sprawdź gdzie się najpierw pojawia. Jeśli to olej nie ropa, ani czarna gęsta maź, to może spod pokrywy zaworów. Tamta uszczelka lubi się podwijać. Nie kupuj w ASO. Tam kosztuje 80, podczas gdy w normalnym sklepie 10.
Robilem tak juz 2 razy. Wg mnie caly czas leci z okolic wtrysku, ale mechanik powiedział ze kolektor jest tak blisko wtrysku, ze nie rozróżnie... Wlasnie o to chodzi, ze ostry wyciek nastapil po wymianie uszczelki pod pokkrywa przez tego samego mechanika.
Jeżeli tak twierdzi, to albo jest ślepy, albo nie widział tego silnika. Gniazda kolektora dolotowego są wyżej niż gniazda wtrysków, a z dołu do góry to tylko w Janciu Wodniku leciało.
Jeśli to z kolektora, to najpierw pojawi się olej w tym gnieździe. Miałem dokładnie to samo u siebie.
Forfiter2012 15-12-2013, 15:54 Kolego grzesineck mam dokładnie to co Ty od jakiś 2 lat :) Uszczelki i podkładki wymieniłem już chyba ze 3 razy - oczywiście nic nie dało. Wymieniłem też jakąś uszczelkę pod tą górną pokrywą nie wiem jak się to fachowo nazywa oczywiście ori Forda też nic nie dało. U mnie pływają dokładnie jak u Ciebie w 2 miejscach przy wtryskach po prawej. Teraz jeszcze raz to zrobie tzn. wymienię te podkładki, uszczelki plus szpilki na ten sylikon (o tym nie wiedziałem) i wymienię też przelewy czy przewody powrotne jak zwał tak zwał. I wtedy zobaczę. U mnie poza tym że mam upaciany motor i Focus znaczy teren w zasadzie na nic to nie ma wpływu.
Przewodów powrotnych ani zasilających paliwa nie trzeba ruszać jeśli wtrysk jest suchy. jeśli będzie coś nie tak z powrotem paliwa, zazwyczaj sparciała guma tego małego oringu ulega uszkodzeniu przy montażu/demontażu, to cały wtrysk będzie wilgotny.
Jeśli to przewód zasilający to trochę nad nim i cały w dół.
One nie mają uszczelek. Są z dość miękkiego materiału końcówki i trzeba to skręcać z umiarem. Ford nie przewiduje ponownego montażu tych samych przewodów zasilających, dlatego w ASO wymiana uszczelnień wtrysków to około 500PLN.
Forfiter2012 15-12-2013, 18:47 Przewodów nie ruszać? Czyli co wymienić tylko podkładki i uszczelki przy każdym wtrysku wkręcić te szpilki razem z sylikonem? Może jutro będę miał czas to wrzucę fotki dokładnie jak to u mnie wygląda.
Witam, dokładnie jest to podkładka nr 9 właśnie usunąłem taką awarię tylko że na innym wtrysku, przy wymianie lepieje dać to do dobrego fachowca, ponieważ w bloku silnika jest jakaś szpila wtryskowa którą można uszkodzić, przy wyciąganiu wtrysku i ponownym jej nabiciu do bloku, mi to zrobił kolega z ASO volvo.
Ten silnik jest tak super (cenzura) że musieli coś w nim zrypać i właśnie się postarali żeby walił olejem skąd się tylko da. Żeby nam za słodko nie było. Ja mam największy wyciek na pierwszym wtrysku, jeden jest tylko idealnie suchy. Poza tym mam zapocenia w miejscach gdzie kolektor styka się z głowicą, te oringi które tam są nie trzymają już chyba jak trzeba. Jedynie spod uszczelki pokrywy gdzie jest wlew oleju mi nie cienkie. Trzeba by to wszystko na górze rozbierać kolektor ściągać i uszczelniać wszystko po kolei. Zabawa na cały dzień.
Forfiter2012 17-12-2013, 13:08 Koledzy a co mi doradzicie na to co widać na zdjęciach. Już prawie ze 3 lata z tym wojuję i efekty żadne. Po wymyciu silnika wystarczy jakieś 300-400 km i wygląda tak samo. Te żółte wióry to oczywiście sypiąca się osłona silnika ta górna.
http://images62.fotosik.pl/486/ded480e4b62226c1m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ded480e4b62226c1.html)
http://images65.fotosik.pl/485/6d73bbccf03f58f4m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6d73bbccf03f58f4.html)
http://images62.fotosik.pl/486/6d9a02f037582764m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6d9a02f037582764.html)
http://images63.fotosik.pl/484/b81be655faa47abbm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b81be655faa47abb.html)
widzę ze temat wraca jak bumerang ze względu na to iz większość aut dobija do 200kkm, sam wymieniałem uszczelki które tak naprawdę nie były źródłem wycieków oleju, odpowiadały za to śruby specjalne dwustronne trzymające wtrysk, warto wiec na początek je wymienić oraz uszczelnić pod grzybkami w miejscu łączącym z pokrywa zaworów , pamiętając o tym iż każde odkręcenie wtrysku wiąże się z wymiana uszczelki miedzianej. Z tego co zaobserwowałem wymiana plastikowej tulei oraz gumowej uszczelki nic nie daje.
Forfiter2012 18-12-2013, 16:02 Kolego a co to te śruby specjalne?to te tzw szpilki co trzymają wtrysk? Dodatkowo uszczelniałeś je sylikonem odpornym na wysoką temperaturę?
no takim samym jak do misek - reinz, tak szpilki to sruby specjalne
Forfiter2012 18-12-2013, 16:20 OK, dzięki za info.
Czyli mówisz Łukasz że to te szpilki przepuszczają?
Witam ponownie
Tym razem przy jednym z wtrysków a dokładnie przy mocowaniu przewodu doprowadzającego paliwo pojawił się taki oto wyciek http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/24/ambv.jpg wcześniej go nie było. Z czym on może być związany? Dodam że przewód paliwowy jest dobrze dokręcony bo sprawdzałem go.
Temat wycieków u siebie też już wielokrotnie przerabiałem...
Nie wiem o ile ma to wpływ ale sucho na dłużej po wymianie napinacza i łańcucha rozrządu przy okazji ofc. były też podkładki o kulturze pracy jak na jest na kosmiczny plus nie wspomnę ;)
Jak przerabiałeś to napisz coś na ten temat może komuś pomożesz. Zresztą po to jest ten wątek.
Panowie jaki rozmiar klucza podchodzi żeby odkręcić przewody doprowadzające paliwo do wtryskiwaczy?
kaczor99 24-01-2014, 21:27 Płaska 14
Dzięki ale czy podejdzie się tam takim zwykłym kluczem czy trzeba kupować jakiś specjalistyczny?
bonifacy35 26-01-2014, 21:54 Witam
Czy ktoś może polecić mechanika w Warszawie który to zrobi... i nie popsuje?
Będę bardzo wdzięczny.
Mam jeszcze takie pytanie czy pomoże dokręcenie przewodu paliwowego czy trzeba go koniecznie wymieniać?
Czy ktoś może mi coś powiedzieć na temat tego wycieku z przewodu paliwowego?
maureliusz 14-12-2014, 19:43 Nie chciało mi się wierzyć...ale to prawda! Olej koło wtrysków w 1.6TDCI nie jest spod wtrysku, ale... spod szpilek mocujących wtrysk.. Jak się je wykręci, to cały gwint jest ufajdany a oleju..co za patent!
Szpilki na kleju lub silikonie i spokój. Wreszcie sucho!!!
Szpilki na kleju lub silikonie i spokój. Wreszcie sucho!!!
Łącznie z gwintem czy silikon na samym kołnierzu starczy??
Ciekawe że to się dzieje dopiero po kilkudziesięciu tysiącach km co nie?
maureliusz 09-02-2015, 19:35 Łącznie z gwintem czy silikon na samym kołnierzu starczy??
Ja wysmarowałem cały gwint. Co za patent...
Wciąż suchutko :-D
U mnie niestety nie "pykło" bo łeb pierwszej szpilki po długiej walce najnormalniej się urwał. To jest dopiero problem. Aż boję się zabrać za następne.
kaczor99 14-02-2015, 16:56 U mnie niestety nie "pykło" bo łeb pierwszej szpilki po długiej walce najnormalniej się urwał. To jest dopiero problem. Aż boję się zabrać za następne.
To teraz do kolegów co twierdzą że tam leci olej zgłoś się po 1000 zł na głowicę wraz z wymianą.
Ten smar koło wtryskiwaczy ,to przedmuchy spod uszczelki miedzianej pomiędzy wtryskiwaczem a głowicą. Jakby ciekło spod tej szpilki to jakie ciśnienie oleju musiało by być ?
To teraz do kolegów co twierdzą że tam leci olej zgłoś się po 1000 zł na głowicę wraz z wymianą.
Ten smar koło wtryskiwaczy ,to przedmuchy spod uszczelki miedzianej pomiędzy wtryskiwaczem a głowicą. Jakby ciekło spod tej szpilki to jakie ciśnienie oleju musiało by być ?
Te szpilki, które udało się odkręcić uszczelniłem silikonem. Wyczyściłem pokrywę do czyściutka i po rozgrzaniu silnika zaczął sączyć się olej. Z moich obserwacji wynikło że to właśnie z jednej szpilki na 3 wtryskiwaczu i to uprzednio uszczelnionej ten olej wypływa. Bardzo dokładnie się temu przyjrzałem. Zaznaczam, że przy montażu miedziana została obligatoryjnie wymieniona.
Sam już zgłupiałem, tysiac hipotez w tym temacie jest. Widać ze ktoś już przy tym grzebał. Zastanawia mnie jak właściwie osadzony powinien być gumowy uszczelniacz. Przed moją ingerencją był tak jakby wciśnięty w swoje gniazdo tak, ze krawędź tulei wystawała. Może ktoś spaprał sprawę i wewnątrzny kołnierz tego uszczelniacza powinien nachodzić na krawędź tulei?? Jest ktoś w stanie na to odpowiedzieć??
Inna sprawa że każdy wtrysk jest upaprany na korpusie od oleju. To jest jakis kosmos.
janek001 21-02-2015, 10:25 A może uszczelki kolektora ci wala na wtryski ?
A może uszczelki kolektora ci wala na wtryski ?
Cały komplet też wymieniony. Poza tym dla uściślenia, olej pojawił się na szpilce od strony chłodnicy, gdyby to kolektor to tak sobie myślę, że popłynąłby inną drogą. W obserwacji posługiwałem się mocną strażacką latarką.
kaczor99 21-02-2015, 18:54 Poza tym dla uściślenia, olej pojawił się na szpilce od strony chłodnicy, gdyby to kolektor to tak sobie myślę, że popłynąłby inną drogą.
Morze to być przedmuch z kolektora dolotowego ,a przyczyną może być olej w układzie sprężarki ( wcale nie oznacza że jest walnięta , może to być z odmy , a turbina tylko rozdmucha przez ornig w głowicy)
Jeżeli jest zapocone połączenie gumowej rury z metalową idącą do interculera potwierdza że tam są resztki oleju.
Symering i ustalacz nie mają istotnego wpływu na wydostawanie się przedmuchów ( chodzi o ciśnienie i temperaturę w cylindrze , po prostu gumę zawsze wydmucha). Lecz muszą być prawidłowo osadzone.
janek001 21-02-2015, 22:59 no to chyba wiem , musisz zdjąć pokrywe górną głowicy , niestety rozrząd trzeba zdjąć i ją uszczelnić na mase płynną , bo wniosek z tego żę tam nie trzyma i olej gwintem wywala
kaczor99 22-02-2015, 09:32 no to chyba wiem , musisz zdjąć pokrywe górną głowicy , niestety rozrząd trzeba zdjąć i ją uszczelnić na mase płynną , bo wniosek z tego żę tam nie trzyma i olej gwintem wywala
Potwierdzam szpilka jest elementem łączącym część pokrywy głowicy z wałami z głowicą właściwą , ot i możliwa przyczyna wycieku oleju może wystarczy ją dokręcić .
janek001 22-02-2015, 10:16 no on dokręcał na silikon , chodzi mi żę pokrywa górna ma wyciek do śruby
no to chyba wiem , musisz zdjąć pokrywe górną głowicy , niestety rozrząd trzeba zdjąć i ją uszczelnić na mase płynną , bo wniosek z tego żę tam nie trzyma i olej gwintem wywala
Nieciekawie... Przewidywany koszt?? Ktoś to już robił u siebie??
Edit: posiada ktoś może schemat budowy 1.6 TDCI, zwłaszcza głowicy i tej pokrywy??
Nieciekawie... Przewidywany koszt?? Ktoś to już robił u siebie?
Nie polecam zaglądania tam, chyba, że Cię portfel swędzi.
Jeśli nie masz wycieków spod tej pokrywy w innych miejscach niż szpilki, to polecam demontaż szpilki (szpilek, które ciekną), oczyszczenie i osuszenie gniazda szpilki i montaż nowej szpliki na masie uszczelniającej. Pozwól jej też chwilę wyschnąć. Koszt nowej szpilki w ASO to 6PLN. Jakbyś się chciał bawić w zdejmowanie tej pokrywy, to 1000PLN Ci braknie. Musisz zdemontować rozrząd, a zakładanie tego samego po demontażu jest delikatnie mówiąc nierozsądne, także przynajmniej pasek do wymiany, uszczelnienia do wymiany (uszczelniacz wałka rozrządu, pokrywy zaworów - ten na 100% bo badziewie jednorazowe jest, uszczelki pokrywy zaworów i obowiązkowo uszczelnienia gniazd wtrysków - te czarne gumowe, które siedzą pod ustalaczem, oczywiście podkładki miedziane pod wtryskami wszystkimi, warto sobie przy okazji wymienić oringi na powrocie paliwa z wtryskiwacza).
Także jak mówiłem wcześniej - nie polecam.
Nie polecam zaglądania tam, chyba, że Cię portfel swędzi.
Jeśli nie masz wycieków spod tej pokrywy w innych miejscach niż szpilki, to polecam demontaż szpilki (szpilek, które ciekną), oczyszczenie i osuszenie gniazda szpilki i montaż nowej szpliki na masie uszczelniającej. Pozwól jej też chwilę wyschnąć. Koszt nowej szpilki w ASO to 6PLN. Jakbyś się chciał bawić w zdejmowanie tej pokrywy, to 1000PLN Ci braknie. Musisz zdemontować rozrząd, a zakładanie tego samego po demontażu jest delikatnie mówiąc nierozsądne, także przynajmniej pasek do wymiany, uszczelnienia do wymiany (uszczelniacz wałka rozrządu, pokrywy zaworów - ten na 100% bo badziewie jednorazowe jest, uszczelki pokrywy zaworów i obowiązkowo uszczelnienia gniazd wtrysków - te czarne gumowe, które siedzą pod ustalaczem, oczywiście podkładki miedziane pod wtryskami wszystkimi, warto sobie przy okazji wymienić oringi na powrocie paliwa z wtryskiwacza).
Także jak mówiłem wcześniej - nie polecam.
Polecisz może jakiś konkretny środek do uszczelnienia, który będzie skuteczny a nie "zaspawa" tej szpilki na amen??
Podpytam swojego mechaniora na czym on to uszczelnia.
Reinzosil od Reinza sie nada??
Cześć, wszystkim jako że nie mogę założyć nowego tematu w dziale "Diesel" Chciałbym was prosić o poradę lub jeżeli to możliwe o diagnozę. Kupiłem focusa 1.6 tdci 90km, który prawdopodobnie miał sprawdzane bądź wymieniane wtryski ( tego nie jestem pewien ale dwa pierwsze wtryski mają oznaczenia 1 i 2 ). Zauważyłem zaolejenie pod tymi wtryskami i zastanawiam się czy to może być wina tego, że nie zostały wymienione podkładki oraz uszczelniacze wtrysków? Po drugie zauważyłem wycieki z 2 innych miejsc ( zdjęcia zamieszczam poniżej ) Czy jesteście w stanie mi jakoś pomóc albo podpowiedzieć co może to być? Uszczelka pod pokrywą zaworów?
1. Wtryskiwacze
http://i57.tinypic.com/j7xea0.jpg
http://i58.tinypic.com/2nc17rd.jpg
2. Jakaś pompa? znajduje się po prawej stronie silnika
http://i59.tinypic.com/jiosx4.jpg
3. lewa strona bloki silnika ( pod wlewem oleju )
http://i62.tinypic.com/mcs17b.jpg
http://i60.tinypic.com/2q8smet.jpg
http://i60.tinypic.com/28tzxh3.jpg
4.Prawy górny narożnik silnika
http://i57.tinypic.com/mj2uyw.jpg
5. Przy turbo delikatne spocenie
http://i58.tinypic.com/653ndx.jpg
Dorzucając jeszcze ostatnie pytanie... Wskazówka termostatu faluje mi pomiędzy 75*-85* termostat do wymiany? zmienia położenie co jakiś czas ;/
Czytając ten wątek dużo się dowiedziałem i już wiem jaka możliwa jest przyczyna wycieków przy wtryskiwaczach ( najpewniej szpilki mocujące wtryski ) Będę rozmawiał z moim zaufanym mechanikiem i nie wiem czy mówić mu żeby dla pewności wymienił wszystkie uszczelniacze/podkładki wtrysków i te szpilki mocujące wkręcił na silikon czy wystarczające będzie sama wymiana szpil na sylikon? Po drugie przewijał się temat "przedmuchów" czasem wyraźnie czuję zapach spalin/ropy w kabinie kierowcy i zastanawiam się czym jest to spowodowane? robił już to ktoś z pozytywnym rezultatem?
Czy wymienialiście również zabezpieczenia wtryskiwaczy jak wymienialiście uszczelki, gniazda i podkładki wtryskiwaczy?
Ktoś coś podpowie? Proszę =)
arturfom 11-03-2015, 10:20 u mnie cały komplet wraz z śrubami i nakrętkami leciał - nie wiem czy jest na czym oszczędzać - np nie wymienisz czegoś i będzie lecieć więc znów robota, zabezpieczenie ok. 2,50 PLN ( w sumie 10 PLN więcej ) szpilka 6 PLN ( x8 48 PLN ), gniazdo jakieś 20 PLN ( 80 PLN ), uszczelka kpl. 60 PLN, podkładki kpl. 25 PLN, w sumie 213 PLN + 10 PLN za zabezpieczenie które stanowi ok. 4,48% oszczędności
a tak na marginesie proponuje ci umyć silnik ale nie karcherem i agresywna chemią ( patrząc na twoje fotki chyba był myty super środkami co widać po korozji i nalocie na niektórych elementach )
albo użyj zmywacza uniwersalnego do samochodów albo płynu do czyszczenia tarcz hamulcowych a nawet czyścika do rowerów - nie zawierają agresywnej chemii powodującej korozję metalu, najlepiej spryskać miejsca i pobawić się trochę pędzelkiem, zmyć wodą ale ze spryskiwacza z pompką a nie karcher, potem całość spryskać ( niektóre zmywacze wymagają jedynie osuszenia więc dostęp do sprężarki wskazany ) zmyc i osuszyć np nawiew, potem codziennie sprawdzasz i patrzysz gdzie masz wpierw bo część plam może mieć źródło gdzie indziej a sączy się po pozostałych elementach
wartberg 20-06-2017, 09:45 Niestety wycieki i przedmuchy w tym silniku to norma. Mam takie pytanie. Ostatnio miałem przedmuchy na dwóch wtryskiwaczach. W sumie nie idzie jeździć tak walą spaliny do kabiny. Kupiłem komplet uszczelnień wtrysków, mechanik wymienił komplet, sam z siebie wymienił jeszcze te grube oringi - uszczelnienie dolotu i... Dookoła wtryskiwacza nr 1 mam olej silnikowy... Co prawda nie przeszkadza to bo dekiel rozrządu nie jest gorący i olej sie nie pali, ale trochę to wkurza...
I teraz pytanie. Jak można sprawdzić czy olej wycieka spod śruby mocujacej wtrysk /mechanik nie zasilikonował śrub/, czy tez na przykład olej wycieka spod uszczelki dolotu, który jest obok? Jesli mechanik nie zasilikonował śrub to dlaczego tylko wyciek jest wokól jednego wtryskiwacza..?
Ktos ma jakiś pomysł? Sam osuszam wacikiem i pęsetą miejsce wokól wtrysku, ale po pewnym czasie znó jest tam olej i nie można stwierdzić skąd wali olej...
jeszcze te grube oringi - uszczelnienie dolotu
Odkręcał dolot? Wyczyścił chociaż?
Co do oleju - weź coś co odtłuszcza, na przykład spray do odtłuszczania tarcz hamulcowych, wypsikaj tamte okolice, wydmuchaj do sucha i przejedź się kawałek. Tam gdzie się zaczyna pocić tam cieknie.
Szpilek o ile nie lecą lepiej nie ruszać. Wtryski odkręcasz luzując nakrętki na szpilce, nie same szpilki.
Często cieknie z uszczelki pokrywy zaworów - kosztuje 12PLN.
wartberg 02-02-2018, 12:34 Dzięki, walczę z tematem cały czas...
Mam jeszcze pytanie. Chciałem wykręcić wtryski. Nakrętki szpilek odkręcone, a każdy wtrysk siedzi jak przyspawany. Zapiekły się? Jak je wyjąć w takim razie..?
Bump: Sorki za upierdliwość. Troszkę poczytałem na forum o nafcie i pomogło, najpierw udało sie obrócić, a potem poszło. Każdy wtrysk wyszedł jednak bez uszczelki miedzianej. Tak ma być? Jak wyjąc te uszczelki miedziane?
wartberg 05-02-2018, 11:42 Jeszcze jedna sprawa.
Dwa wtryski były czyste, zaś dwa wtryski do tych białych uszczelek były całe z oleju silnikowego... Tak ma być? Skąd na nich olej jak tylko końcówka siedzi w cylindrze?
krzys1968 05-02-2018, 16:52 Skąd na nich olej
Jak masz niszczelny to tak jest
wartberg 06-02-2018, 08:49 Ale co jest nieszczelne? Jak miałem nieszczelnośc na uszczelce miedzianej, to taka smoła wychodziła spod wtrysku. A tu jest normalny olej silnikowy...
chorazy5 23-06-2019, 18:49 To teraz ja :) Focus MK2 z 2005 roku, 1.6 TDCi 109 KM. Walczę z jakimś wyciekiem w okolicy wtrysków (widoczne na zdjęciach).
Jeden z mechaników mówił mi, że ten typ tak ma z uwagi na plastikowy dekiel zaworów. Z kolei kolega mechanik polecił, żebym zaczął od wymiany uszczelki w tym właśnie deklu zaworów. Tak też zrobiłem. Generalnie jest trochę lepiej, ale problem nie został rozwiązany. Macie pomysły skąd to może być? Kolektor ssący wydaje się być suchy.
Dodam, że po wymianie tej uszczelki najbardziej mokro jest pod wtryskiem nr 3 i 4 (licząc od lewej strony. Wtrysk nr 1 nie jest aż tak bardzo mokry, a nr 2 lekko spocony.
Uszczelnienie kompletne wtryskiwaczy, caly zestaw, uszczelki, podkladki tulejka itp, ewentualnie uszczelnienie i przy okazji czyszczenie kolektora.
chorazy5 23-06-2019, 20:02 Uszczelnienie kompletne wtryskiwaczy, caly zestaw, uszczelki, podkladki tulejka itp, ewentualnie uszczelnienie i przy okazji czyszczenie kolektora.
Czy to jest komplet do jednego wtryskiwacza? https://ford.sklep.pl/product-pol-18904-zestaw-uszczelniajacy-wtryskiwacz-1-6-TDCi.html
mariog1974 23-06-2019, 21:02 Przy okazji wymiany tych uszczelnień proponuję powykręcać i uszczelnić szpilki wtryskiwaczy bo w tym silniku przez nie też może wydostawać się olej .
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Czy to jest komplet do jednego wtryskiwacza? https://ford.sklep.pl/product-pol-18904-zestaw-uszczelniajacy-wtryskiwacz-1-6-TDCi.htmlZgadza sie, ja akurat kupowałem w Peugeocie, bo bylo taniej.
Tylko mi sie wydaje, ze moze leciec rowniez z oringow kolektora.
chorazy5 23-06-2019, 22:14 Tylko mi sie wydaje, ze moze leciec rowniez z oringow kolektora.
Wydaje mi się, że trochę zbyt dziwnie rozbite są miejsca o największej ilości wyciekłego oleju, że to byłoby cokolwiek z kolektorem. Blisko kolektora jako tako, potem całkiem nieźle i dopiero potem jest mocno źle. Tak jakby rzeczywiście te poszczególne uszczelki wtryskiwaczy trzymały jeszcze jako-tako, a inne już do śmieci.
Bump: Zgadza sie, ja akurat kupowałem w Peugeocie, bo bylo taniej.
Czy to jest to: https://allegro.pl/oferta/1-6-hdi-tdci-uszczelniacz-uszczelki-wtryskiwacz-7314632316 ?
Czy może to https://www.fordczescibodo.pl/pl/p/Zestaw-uszczelnien-wtryskiwacza-Ford-Peugeot-Citroen-PSA-1.6-TDCI-HDI/2342 ?
Mechanik o plastykowej pokrywie dobrze prawil, ze tam moze wyciekac olej.
Doszukiwanie, ze olej moze wyciekac do gory z pracujacego silnika, gdzie w cylindrze jest przy zaplonie wysoka temperatura, ktora zamienia w ogien wszystko co jest w cylindrze, nawet olej.
Nie moze sie wydostawac olej z cylindrow poprzez wtryskiwacz, ani szpilki, bo dol otworu szpilki w glowicy nie ma polaczenia z olejem,
Tylko przedmuchy z zewnatrz silnika powoduja zbieranie sie oleju we wszelkich zaglebieniach .
chorazy5 24-06-2019, 09:58 Mechanik o plastykowej pokrywie dobrze prawil, ze tam moze wyciekac olej.
Doszukiwanie, ze olej moze wyciekac do gory z pracujacego silnika, gdzie w cylindrze jest przy zaplonie wysoka temperatura, ktora zamienia w ogien wszystko co jest w cylindrze, nawet olej.
Nie moze sie wydostawac olej z cylindrow poprzez wtryskiwacz, ani szpilki, bo dol otworu szpilki w glowicy nie ma polaczenia z olejem,
Tylko przedmuchy z zewnatrz silnika powoduja zbieranie sie oleju we wszelkich zaglebieniach .
Czyli co proponujesz z tym zrobić?
Zgodnie z zasada fizyki ciecz cieknie z gory do dolu, a nie odwrotnie, wiec szukaj takiego wycieku.
Umyj wszystko dokladnie na gorze silnika, i czesto tam zagladaj, wyciek jak jest, to musi sie pojawic, a jak ustalisz skad,, to wystarczy uszczelnic.
Praca silnika, to nie praca pompy hydraulicznej, w ktorej jak jest wyciek, to olej idzie w kazdym kierunku, bo cisnienie znajdzie sobie droge.
Najlepiej zadzwoń do sklepu aby sprawdzić poprawne dopasowanie części. Wymieniałem to kilka lat temu i już niestety nie pamiętam dokładnie.
Podaję rozwiązanie problemu.
Olej na wtryskach w silnikach 1.6 tDCi /mk3, w mk2 chyba to w zasadzie ta sama jednostka/ nie pochodzi spod:
- wtrysków ani szpilek wtrysków; spod wtrysku mogà lecieć jedynie spaliny, szpilki nie mają przejścia do oleju
- uszczelnienia dolotu
- plastikowego deklala głowiczki
- innych dupereli.
Olej wydostaje się spod głowiczki, ponieważ ten silnik ma debilną architekturę. Głowiczka ma b. cienkie ścianki i tym samym przylgę do głowicy, od tyłu jest przykręcana ponadto tylko na 4 moze 5 śrub, a z przodu jest ich 8, wibracje robią swoje. Olej ścieka naturalnie najpierw do zagłębień gniazd wtrysków, stąd iluzja, że to wyciek spod wtrysków. Rozbierałem to z 5 razy nie mogąc zdiagnozować przyczyny zaolejenia, a żeby uszczelnić głowiczkę do głowicy trzeba zrzucić kawał górnego osprzętu łącznie ze zrzuceniem rozrządu /debil to projektował/. Problem tkwi w uszczelniaczu tej głowiczki. Żaden silikon etc nie da rady tego uszczelniç. Trzeba użyć anerobowy dedykowany patent Forda pod nazwà LR-2, cena z dupy ale tylko to załatwi problem. Susza od pół roku. Generalnie jeśli jest wyciek, to znaczy źe było coś majstrowane z górą silnika, np. UPG, co w tych silnikach jest tylko kwestią czasu. Ktoś to wcześniej rozbierał i poskładał na silikon lub inny słaby uszczelniacz /Loctite również nie daje rady/ bo nie wiedział o problemie lub robił taniej bo bryka na sprzedaż.
luckyboy 02-01-2020, 12:27 Masz na myśli to?
U mnie olej leci spod korka i plastikowej pokrywy zaworów. Właśnie zastanawiam się nad naprawą. Cały silnik włącznie z rozrusznikiem zalany olejem.109483109484
Chodzi o to. Widoczne przecieki po użyciu Loctite, który dał radę zaledwie uszczelnić pompę vacum.
Jeśli jak twierdzisz masz wyciek spod plastikowego dekla to możesz się cieszyć, to oznacza niewiele pracy. Nie widzę w EPC jak to jest uszczelnione, ale skoro to plastik, to pewnie ma po prostu uszczelkę do zmiany.
Przeczytałem cały wątek. U mnie Fokus mk2 1.6tdci, olej pojawiał się koło wtrysków, tak jak pisali wczesniej pomogło; Wymiana uszczelnień wtryskiwaczy (gumowych), ale głównym powodem było lanie oleju z pod szpilek i tak jak we wcześniejszych postach, wykręciłem szpilki i pod grzybkiem który dociska pokrywę wystarczy uszczelnić, ja użyłem Silikon wysokotemperaturowy Hermetic do uszczelniania misek olejowych itp. Kolega Peter X myli się pisząc że szpilki nie mają kontaktu z olejem, wystarczy spojrzeć na pokrywę zaworów (metalową) i widać że przy dokręcaniu szpilek również obudowa jest skręcana przez te szpilki, tak więc uszczelnić grzybek szpilki i po problemie;);) Zapomniałem dodać że mechanik wymieniał podkładki pod wtryskami, i widocznie zluzował szpilki przy wykręcaniu wtrysków
Bump:
Sforrest 19-02-2022, 14:29 Wtryski wyszły ci bez problemu? też mi leje na 1 i 4 cylindrze, kupiłem podkładki miedziane (2,5mm) i szukam weny na start prac
krzys1968 19-02-2022, 17:24 Kolega Peter X myli się pisząc że szpilki nie mają kontaktu z olejem, :
Kolega Peter sie nie myli , jak by kolega zglebil troche jak metalowa pokrywa
jest mocowana to by wiedzial ze szpilka nie ma kontaktu z olejem . Pozdrawiam
|
|