Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2010-2015] Czy istnieje jakiś rozsądny sposób na podniesienie samochodu o jakieś 3-4 cm?

ppaw01
16-05-2013, 20:13
Witam.
Czy istnieje jakiś rozsądny sposób na podniesienie samochodu o jakieś 3-4 cm?
Obecnie ma bardzo niski prześwit.

dzudzuman
17-05-2013, 13:56
Chyba najlepiej i najtaniej po prostu bardziej uważać.:lol:

maarec
17-05-2013, 19:20
teoretycznie wystarczy kupić specjalne gumy do sprężyn - prawdopodobnie wystarczy u Ciebie zablokować tylko jeden dolny zwój każdej sprężyny (chodź pewnie bardziej tylnych).

takie gumy kupisz w sklepach motoryzacyjnych za kilka zł.

można powiedzieć, że nie jest to idealne rozwiązanie - ja testowałem to w poprzednim długim aucie kombi - zrobiłem 55.000km w 2 lata i nic się nie działo - po za wygodą

fifel
18-05-2013, 07:53
Dokładnie - o gumach też słycszałem, ale można też spróbować dopasować np sprężyny od czegoś innego?

jacky28
18-05-2013, 09:27
ale gumy chyba tylko utwardzą skok sprężyny a nie podniosą auta w góre

fifel
18-05-2013, 10:04
ale gumy chyba tylko utwardzą skok sprężyny a nie podniosą auta w góre
Utwardzą sprężyny, dzięki czemu nie siądą i samochód w konsekwencji będzie wyższy :)
Po prostu te zwoje, między którymi będzie guma zamiast zbliżyć się do siebie - zostaną w odległości równej grubości gumy :)

michu21
18-05-2013, 15:46
Większy profil opony wystarczy założyć i też trochę się auto podniesie. Swoją drogą nie wiem jak estetycznie bezie wyglądał maxior podniesiony...i co z bocznymi podmuchami wiatru....

johnny_pl
18-05-2013, 19:56
Podepnę się pod temat i zapytam, czy spotkaliście gdzieś jakieś oficjalne dane producenta na temat prześwitu? Podczas gdy w innych markach bez problemu znajduję takie informacje, to w Fordzie ani widu ani słychu.

De-Zet
20-05-2013, 19:10
Pytałem o to w serwisie przed kupnem auta, bo w Octavii dwa razy musiałem zmieniać miske olejową :)
Pan nie wiedział, więc z linijką mierzył i wyszło mu w najniższym miejscu 17 cm do podłogi salonu.

KaiM
21-05-2013, 08:31
Też szukałem takiej możliwości.
Znalazłem na Allegro użytkownika, który oferuje na swoich aukcjach dwie opcje:

Guma usztywniająca sprężynę zawieszenia - o czym pisali poprzednicy.
Guma 3cm podwyższająca miejsce montażu sprężyny.

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=21118577
Nie wiem tylko czy to się nada do C-Maxa.

Inną opcją byłoby wymienić sprężyny na wyższe.
W Poznaniu jest firma Pospring, dorabiają sprężyny na zamówienie:
http://www.pospring.pl/

trolmin
21-05-2013, 09:50
Kup nowe sprężyny. Zawsze nowa sprężyna będzie wyższa od używanej.
W focusie mk1 wymieniłem przednie na Monroe i auto podniosło się (z przodu) o około 4cm w stosunku do oryginalnych.
Żadnych gum w sprężyny bo to zakłóca pracę całego zawieszenia.
Popytaj w sklepach czy maja na stanie - jedź i zmierz. Potem wyciągnij jedną z samochodu i tez zmierz.

maarec
21-05-2013, 20:35
Kup nowe sprężyny. Zawsze nowa sprężyna będzie wyższa od używanej.
W focusie mk1 wymieniłem przednie na Monroe i auto podniosło się (z przodu) o około 4cm w stosunku do oryginalnych.
Żadnych gum w sprężyny bo to zakłóca pracę całego zawieszenia.
Popytaj w sklepach czy maja na stanie - jedź i zmierz. Potem wyciągnij jedną z samochodu i tez zmierz.

ale to bez sensu - autor pisze o samochodzie z rocznika 2012 - więc co mu da zmiana sprężyn rocznych na nowe ?

ja bym zainwestował 20zł w gumy do sprężyn - w intercarsie mają od ręki - zmierz tylko najpierw wysokość zwoju- jak koła będą wisiały swobodnie (auto na podnośniku) i kup gumy o wysokości takiej jak masz wysokość 1 szpary pomiędzy zwojami...

u mnie w poprzednim kombii auto dostało do takiego zabiegu nowe sprężyny na tył - co dało jakies 2 cm, oraz kolejne 4 cm - 1 guma... - razem podniosło się o 6 - wyglądało dalej normalnie. Miałem tam 70l zbiornik lpg w kole zapasowym i tył przez to mocniej siadał.

jak masz pieniądze to zamów sobie wzmacniane wyższe sprężyny i też będziesz zadowolony

ppaw01
22-05-2013, 20:05
Dzięki za odpowiedzi.
Wymiana sprężyn na nowe mnie nie interesuje, ponieważ to spory koszt - szczególnie jak są robione na zamówienie.
Samochód ma przejechane 10 tys więc wymiana na nowe oryginały też jest bezcelowa.
Niedługo mam przegląd, spytam jaka metoda jest zgodna z regułami gwarancji.

ppaw01
09-10-2013, 18:09
Witam.
Wracam ponownie do tematu.
Przed kolejną zimą chcę jednak rozważyć możliwość wymiany sprężyn.
Mam pytanie: czy są sprężyny od jakiegoś modelu samochodu, które podniosą nieco c-maxa? Czy muszę korzystać ze sprężyn na specjalne zamówienie?

Czesiek_ze
09-10-2013, 18:55
Mam pytanie: czy są sprężyny od jakiegoś modelu samochodu, które podniosą nieco c-maxa? Czy muszę korzystać ze sprężyn na specjalne zamówienie?
Są wasztaty gdzie można naciągnąć sprężyne nie napisałeś skąd jesteś więc nie wiem czy masz taki w pobliżu.

Bump: Do ppaw)1 :oops:

augusti
09-10-2013, 19:33
Może podejdą Ci sprężny od Grand -C- max-a z tego co pamiętam grand ma większą ładowność może sprężyny wyższe//?

KaiM
09-10-2013, 19:54
Jako posiadacz Granda niestety stwierdzam że ma równie mizerny prześwit. Producent nie podaje tego parametru w cm - ale skoro mi też marzy się żeby miał z 5cm więcej - to coś musi być na rzeczy.

Śledzę pilnie ten temat w nadziei na jakieś rozwiązanie.

leon_zawodowiec
09-10-2013, 20:09
teoretycznie wystarczy kupić specjalne gumy do sprężyn - prawdopodobnie wystarczy u Ciebie zablokować tylko jeden dolny zwój każdej sprężyny (chodź pewnie bardziej tylnych).

takie gumy kupisz w sklepach motoryzacyjnych za kilka zł.

można powiedzieć, że nie jest to idealne rozwiązanie - ja testowałem to w poprzednim długim aucie kombi - zrobiłem 55.000km w 2 lata i nic się nie działo - po za wygodą

jak unieść tył auta w moim fordzie? (mk2)

wnoros
23-01-2014, 16:41
Zaciekawił mnie temat bo 17 lat temu miałem taki sam problem a z czesciami było krucho,ale mój wujek woził mi spręzyny do białegostoku i tam je w jakis sposób rozćągali poszukaj na necie może to jeszcze robią:p

pcrb
24-01-2014, 12:33
dopompować koła może sie podniesie :-)

Atlis
24-01-2014, 13:20
raczej nie ma zadnego rozwiazania poza sprezynami na zamowienie. 3-4cm to calkiem sporo, ciekawy jestem, jak sie bedzie auto zachowywac...

nie lepiej bylo kupic od razu suva?

Stasiu47
26-01-2014, 15:54
Najlepiej to chyba jednak opony. Założenie profilu 65 zamiast 55 daje już 4,3 cm większą średnicę, czyli podniesie ponad 2 cm, a już profil 70 daje podwyższenie ponad 4 cm (90 mm na średnicy) oczywiście zmienią się nieco osiągi, trzeba uważać na wskazania prędkościomierza, problem z maksymalnym skrętem no i wygląd. Chociaż moim zdaniem C-max wnęki na koła ma nieco za duże do rozmiarów opon i większa opona mogłaby wyglądać nieźle. Trzeba by odżałować trochę kasy i u oponiarza założyć jakieś stare choćby na jedną stronę i zobaczyć jak to wygląda. A większy prześwit rzeczywiście by się przydał.

KaiM
26-01-2014, 22:30
Stasiu47 - i opony jest chyba najsensowniejszy pomysł. Szkoda że akurat oba komplety mam prawie nowe i nie potrzebuję nic kupić, ale przynajmniej zimówki w profilu 70 warto by było rozważyć.
Np. takie 215/70R16 Continental ContiCrossContact Winter 100T