Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Rejestartor trasy RoadRunner 511 mini test
Witam, jako że zakupiłem jakieś dwa tygodnie temu rejestrator Prestigo RoadRunner 511 postanowiłem podzielić się wrażeniami z użytkowania :)
Plusy:
- niezbyt duże wymiary rejestratora
- odchylany ekran
- możliwość obrotu obiektywu (na boki)
- nagrywanie automatyczne po podpięciu do zasilania (to chyba większość już tak ma)
- możliwość blokowania wybranego nagrania jednym przyciskiem.
- w zestawie wszelkie kable, np. HDMI, usb, pokrowiec
- możliwość odtworzenia bezpośrednio rejestratora na TV przez złącze HDMI
Minusy:
- niezbyt wygodny demontaż i montaż urządzenia z przyssawki
- mało płynna regulacja wysokości kamery góra-dół
- brak a przynajmniej ja nie znalazłem czujnika ruchu
- mało przydatne doświetlanie lampą
Po zakupie rejestrator trzeba czym prędzej zaktualizować go do najnowszej wersji oprogramowania. W innym przypadku przy każdym uruchomieniu nie zapamiętuje ustawionego języka. W ciągu dwóch tygodni jeden raz zdarzyło się że rejestrator się zawiesił.
Ja podłączyłem zasilanie bezpośrednio do lampki w podsufitce. Wyeliminowałem w ten sposób zwisający do zapalniczki przewód. Efektem tego jest to że po wyłączeniu silnika kamera nagrywa jeszcze przez około 20 minut dopóki jest zasilanie w lampce. Dlatego brakuje mi czujnika ruchu ,który w opisach jest a ja go jakoś znaleźć nie mogę.
Rejestrator nagrywa max w rozdzielczości 1920x1080 30kl. Obraz jest dobrej jakości,minusem jest w moim przypadku to że mam diesla i na postoju często faluje obraz.
Poniżej nagranie 1920x1080 30kl w najwyższej rozdzielczości
hglPOWGigVo (http://www.youtube.com/watch?v=hglPOWGigVo&feature=youtu.be)
Można też ustawić np. rozdzielczość 1280x720 60kl. Obraz jest trochę gorszej jakości ,ale za to bardziej płynny i kąt widzenia kamery jest trochę większy. No i nie ma falowania...
Poniżej nagranie w rozdzielczości 128x720 60kl
se4x_sIFTWY (http://www.youtube.com/watch?v=se4x_sIFTWY)
Podsumowując z rejestratora jestem jak na razie zadowolony, w sumie najbardziej denerwujące jest to falowanie obrazu na postoju,reszta moim zdaniem jest do zaakceptowania. :)
A mogl bys zrobic zdjecie jak masz go podczepionego do szyby, bo przypuszczam ze za lusterkiem, ja mam tam czytnik do bramek od autostrady aby nie stac w kolejce tylko przejezdzac szybkim pasem i mysle jak to wszystko pomiescic.
Bump: Kurcze patrze na ta aukcje i to wielkie jest, ja potrzebuje cos co zaloze i nie bede nigdy zdejmowal.
http://allegro.pl/rejestrator-prestigio-roadrunner-511-fullhd-16gb-i3232791486.html
Nie jest taki duży, jak zamkniemy ekran. I tak największy z tego wszystkiego to jest uchwyt a to ciężko przeskoczyć.
4276742768
Ja podłączyłem zasilanie bezpośrednio do lampki w podsufitce. Wyeliminowałem w ten sposób zwisający do zapalniczki przewód
Czyli wnioskuję z tego że musiałeś obciąć kabel aby się podłączyć do lampki , a to wiąże się z utratą gwarancji . Rozwiązanie super , ale w razie awarii kamerki i ewentualnej naprawy gwarancyjnej mogą być kłopoty.
Generalnie zasilacza zwykle nie potrzeba dostarczać z urządzeniem, tak miałem ostatnio np. z tabletem.
Nic nie ucinałem, elektryk wlutował się w płytkę oryginalną od zasilacza (przewody są w podsufitce,został mi wtyk do zapalniczki). W razie czego wlutuje się je na nowo, tak że śladu praktycznie nie zostanie ;)
Stasiu47 20-05-2013, 15:26 elektryk wlutował się w płytkę oryginalną od zasilacza
Czy to znaczy, że kamerka pracuje na zasilaniu 12V. Z tego co zrozumiałem w opisach różnych typów to zasilanie jest 5V i w tej wtyczce do zapalniczki jest przetwornik 12/5V.
Jeżeli można tak jak zrobiłeś to rzecz jest super.
Kabelek od lampki poprowadziłeś pod podsufitką czy na wierzchu?
Kamera pracuje na 5V i właśnie do tego potrzebna jest płytka z wtyczki ( z tej co wchodzi do zapalniczki) bo ona przetwarza na 5V zasilanie z samochodu. Nie widziałem jak to podłączył bo akurat byłem zajęty ,ale jest to bez problemu do zrobienia.
Kabelek idzie w podsufitce i wychodzi od góry przy szybie czołowej. W mk4 są takie szpary że bez problemu kabel tam przeszedł :D
Stasiu47 20-05-2013, 21:14 Ja mam zamiar podłączyć się pod oświetlenie lusterka w osłonie przeciwsłonecznej. Między szbą a tapicerką jest taka szpara, że kabel od rozrusznika by się schował. Wejdzie tam też płytka przetwornika napięcia, ta z wtyczki do zapalniczki, tylko boję się, że między podsufitką a dachem nie będzie żadnego chłodzenia i w razie przegrzania i zwarcia nie spalę auta.
Nie jest taki duży, jak zamkniemy ekran. I tak największy z tego wszystkiego to jest uchwyt a to ciężko przeskoczyć.
rzeczywiscie, nie jest tak zle ;)
Mirku aby nie być gołosłownym nagrałem filmik z włączonym silnikiem na postoju, potem troszkę trasy ;).
U mnie na kompie nic nie "faluje", zobaczymy na YouTube co będzie, zresztą oceń sam :)
http://www.youtube.com/watch?v=phyHaqcJcrc&feature=youtu.be
No nie ma , ale zasadnicze pytanie na jakiej rozdzielczości? Bo u mnie to falowanie występuje tylko 1920x1080
próbowałem na wszystkich i nic nie faluje :)
Zapewne chodzi o mocowanie, jakoś lepiej Ci siedzi ;)
Znalazłem takie opisy na youtube
Niestety uchwyt tej kamery jest "do bani". Na postoju obraz falował a przy bardzo dużych prędkościach bardzo mocno drgał . Znalazłem na to radę. Kamerę mam przy lusterku. Założyłem gumkę tak , że dociąga kamerkę do lusterka - całkowicie znikło falowanie obrazu i drganie.
Zgadza się! W każdym produkcie wyprodukowanym w Chinach ,jeden element zawsze jest sknocony. Tutaj akurat, ramię utrzymujące kamerkę jest wykonanie oszczędnie i do d...
Podczas jazdy po nierównościach kamerka wpada w krótkie ruchy obrotowe powodując tym samym drgania obrazu
Ale jest na sposób. Odkręciłem ramię od uchwytu i puste przestrzenie z obydwóch stron wypełniłem żywicą epoksydową kupioną na Allegro w modelarstwie za 10 zł.W ten sposób usztywniłem ramię perfekcyjnie!!!
Wiesz co, bujanie jak już to powstaje bo jak samochodem trochę trzęsie to kamera lekko wtedy buja na boki. Kamera przymocowana jest do szyby na takim wysięgniku i wpada w rezonans, dlatego buja. Trzeba tak ją przymocować, aby mocowanie było jak najkrótsze, wtedy siła bujania jest mniejsza.
Można ją tak przymocować, że bujania nie będzie w ogóle.
damianisko5 27-05-2013, 07:31 Pierwsze spostrzeżenia i uwagi po zakupie nowej kamerki /wczoraj odebrałem.
Po rozpakowaniu pudełka ; dołączone akcesoria dobrej jakości, sama kamerka sprawia pozytywne wrażenie.
Dołączona jest wielojęzyczna instrukcja obsługi /również język polski/ oraz karta gwarancyjna.
Po zamontowaniu baterii /wymienna/ i włączeniu urządzenia pojawia się ekran powitalny z logo producenta modelu a po chwili zakładka do ustawienia daty i czasu. Język menu jest już ustawiony na polski. Wersja softu to 0002/2092.
Konfiguracja ustawień jest prosta i bezproblemowa.
Stan baterii pokazuje ikonka.
Uchwyt kamerki trzyma się mocno korpusu a zespół przyssawki wygląda solidnie. Pełna ocena po zamontowaniu na szybie auta.
Kabel zasilacza samochodowego jest długi, ale dopiero po zamontowaniu w aucie dostanie pełną ocenę.
W następnym wejściu test nagrywania /zamówiłem kartę SDHC Clas 10 8 Gb/ 16 GB.
Wersja softu to 0002/2092.
To masz chyba najnowszy soft...Ja mam 1639
Czy masz opcje w menu czujnika ruchu?
OK, jest na stronie ten 2092 już ściągam :)
Tylko dziwne że jego data wydania 24.03 a ja ściągałem ten 1639 w kwietniu i to był wtedy najnowszy..:027:
damianisko5 27-05-2013, 08:47 Zainstaluj ten soft 2092 i daj znać jakie zmiany wprowadzono. U mnie jest opcja Motion Detection description i 4 opcje ; wyłączony, niska, środkowy, wysoka.
Bump: Robię pierwsze testy na karcie SDHC C4 - FHD oraz 1280x720 - opiszę jak to działa.
Robię pierwsze testy na karcie SDHC C4
Ale tu powinna być karta class 10 z tego co wiem,więc raczej będzie Ci rwało...
Zainstalowałem, ale jak to motion detection ma niby działać to nie wiem skoro po podłączeniu do zasilania nagrywa od razu...
damianisko5 27-05-2013, 09:08 Tak wiem o karcie class 10 - zamówiłem, jutro odbieram 16GB. Do testów używam C4 bo tych mam w domu kilka sztuk. Mam jedno małe zastrzeżenie - opcja TRYB filmowy i do wyboru 4 ocje, ustawia się trochę zgadując bo w okienkach nie ma pełnego tekstu informującego o rozdzielczości pliku video. Zatwierdzając WYBÓR i przechodzą do podglądu na górnym pasku jest malutka ikonka FHD i 30P - tak się można przekonać jaki nastąpił wybór parametru jakości pliku video.
Można dać na język angielski na chwile i wtedy widać co się ustawia.
damianisko5 27-05-2013, 11:23 Tak, masz rację, ale testując różne ustawienia szybko te opcje zapamiętałem. A co z detekcją ruchu ? już opanowałeś tą funkcję ? A wiesz jak ustawić by kamera nie zapisywała daty i godziny nagrania ? i na foto żeby też nie było tych danych ? dzięki. Marek
A wiesz jak ustawić by kamera nie zapisywała daty i godziny nagrania ?
No przecież jest w opcjach co ma wyświetlać. Datę z logo, samą datę , lub nic z tego co pamiętam.
Co do detekcji ruchu to wszystko OK, tylko że trzeba ją włączać ręcznie gdy kamera nie nagrywa tym "joystickiem" co jest koło włącz/wyłącz
Więc bardziej jest to jako gadżet
damianisko5 27-05-2013, 12:52 Dzięki jeszcze raz - faktycznie jest w opcjach tylko trzeba poszukać. Powoli ją rozgryzam bo mam inne ważniejsze zajęcia. W najbliższych dniach w planach jest montaż kabla zasilającego z gniazdka zapalniczki i muszę to porządnie zrobić bo już Navi jest zakotwiczona i przewody nie mogą przeszkadzać w czasie jazdy.
Czy ktoś z forumowiczów byłby tak uprzejmy i wrzucił na jakiś serwis uploadowy oryginalne nagranie (w dzień i noc) z rejestratora RR511.
Youtube "pogarsza jakość" poprzez konwersję na inny format, a bardzo mi zależy na zobaczeniu oryginału przed ewentualnym zakupem.
Poszło na PW ,ale to już wiesz :)
Wracając do mojego falowania....
Po przeczytaniu porady na youtube w komentarzach o wzmocnieniu uchwytu postanowiłem zrobić to samo.
Boki ramienia zostały zalane z obu stron żywicą z utwardzaczem. Po pierwszych próbach zero falowania a dodatkowo wzmocniony uchwyt powoduje dużo mniejsze drgania obrazu podczas pokonywania nierówności.
Efekty można zobaczyć tutaj. Jakość jest pogorszona przez program,ale różnice w drganiach widać :)
Na uchwycie nie wzmocnionym
7ubW9rkenVE
Na uchwycie wzmocnionym
iRhF7UQdwmA
Co do problemów ,to nie działa obrót kamery. Czyli jeśli chcemy ją umieścić na przykład "do góry nogami" to obraz również tak się nagra. Myślę że to wina softu i zostanie to poprawione wkrótce.
No przecież jest w opcjach co ma wyświetlać. Datę z logo, samą datę , lub nic z tego co pamiętam.
Co do detekcji ruchu to wszystko OK, tylko że trzeba ją włączać ręcznie gdy kamera nie nagrywa tym "joystickiem" co jest koło włącz/wyłącz
Więc bardziej jest to jako gadżet
Napisz proszę , jak ustawić kamerę , żeby po wykryciu ruchu nagrała sekwencję po czym samoczynnie przeszła w stan uśpienia do chwili wykrycia ruchu , potem nagranie, uspienie i tak w kółko do zapełnienia karty. Czy jest to możliwe z tą kamerką?? No bo taki chyba sens ma detektor ruchu. Oczywiście kamerka cały czas ma podawane napięcie. :pomysl::pomysl::pomysl::pomysl::shock::shock::sho ck:
Jutro sprawdzę jak to działa.
W tym chińskim rejestratorze, który sobie założyłem i opisałem tutaj http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2058584&postcount=160 taki sposób rejestracji na czujnik ruchu dziła bez problemu. I to nawet nie do zapełnienia karty, bo rejestrator po zapełnieniu karty nadpisuje najstarsze zapisy.
Osobiście uważam, że taka rejestracja nie ma jakiegoś większego sensu (złodzieje zwykle nie podchodzą od strony szyby czołowej...:P) i sam podłaczyłem zasilanie rejestratora po lampkę oświetleniową - czyli za układem oszczędzania energii.
Nie mam oczywiście zamiaru zostawić kamerki w aucie na parkingu. Wiem ,że może to być silna pokusa dla złoczyńców . Ale skoro w opisie i instrukcji jest napisane ,że posiada detektor ruchu , to chciałbym wiedzieć czy jest to tylko chwyt marketingowy , a jeżeli nie to jak skonfigurować urządzenie ,żeby z niego korzystać .:wink::pomysl::pomysl::pomysl::pomysl:
Działa,ale dziwnie :D
Nie wiem jak długo ,ale wykrywa detekcje i można ustawić ile po wykryciu ma nagrywać, ja mam 5 sek.
Jednak gdy podszedłem za jakieś 15 minut i chciałem go wzbudzić to detekcja była wyłączona.
Tak że raczej jest to lipa i zbędny gadżet.
"falowanie" obrazu na youtube występuje czasami gdy zgodzimy się na sugestię YT że " twój obraz może drżeć - poprawić?" ...
Nie zaznaczamy tego bo wtedy obraz nie faluje ,ale faluje godzina i data i obraz się jakoś dziwnie oddala i przybliża :D
witam-mam pytanie,wybieram miedzy roadrunnerem 511 a 540 .Nie jestem do końca przekonany który z nich.Może ktoś testował te urządzenia,byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie - pozdrawiam
Mirek coś te filmy nie banglają :(
E tam opowiadasz,sprawdź jeszcze raz ;)
witam-mam pytanie,wybieram miedzy roadrunnerem 511 a 540 .Nie jestem do końca przekonany który z nich.Może ktoś testował te urządzenia,byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie - pozdrawiam
Nie znam modelu 511, natomiast od 5 miesięcy użytkuję 520 i nie mam jakichś większych zastrzeżeń. Nagrywam w rozdzielczości FHD 30 klatek/s i jedyne do czego można przyczepić się, to widoczny na nagraniu minimalny skok obrazu pojawiający się co kilka sekund - ale nie wiem czy to karta nie wyrabia, czy procesor kamerki. W każdym razie ten "skok" jest na tyle tyci, że mi to nie przeszkadza.
Ostatnio zaś kupiłem bratu RoadRunner'a 540 właśnie. Wprawdzie dość krótko go używa, ale jak na razie nie zgłaszał jakichś zastrzeżeń.
Zresztą RR540 to zdaje się to samo co 520, tylko w bardziej funkcjonalnej obudowie (plus dodane te śmieszne diódki do trybu nocnego).
Ja nagrywam w 720p czyli 1280×720.
Różnica w jakości nie jest duża a kąt widzenie kamery większy.
Ja nagrywam w 720p czyli 1280×720.
Różnica w jakości nie jest duża a kąt widzenie kamery większy.
Ale jak, zmieniając rozdzielczość regulujemy kąt widzenia w tej kamerze, tak to działa? Dobrze rozumiem?
A co sądzicie o rejestratorach trasy z gps (http://www.mistral-rtv.pl/kamery-samochodowe-c18.html), przydatne czy zbędny bajer?
Tak , w zależności od rozdzielczości kąt sam się zmienia. Ja mam ustawione na full hd co by w miarę problemów odczytać rejestracje.
Ktoś pytal kiedyś o nagranie z nocy.
W końcu udało mi się nagrać :D
5VwvkUs5crI
|
|