Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Szumiace opony - reklamowac?
eldocent 22-05-2013, 09:19 Dzien dobry
Kupilem opony letnie Falken o rozmiarze 215/55 R16 97V, uzywane, bieznik 4-5mm . Niestety, po zmianie opon slychac szum w aucie i to taki, jakbym mial rozwalone lozysko w kole. Szum pojawia sie przy ok 40-50 km/h, mam wrazenie ze lekko glosniej jest na zakretach. Wydaje mi sie, ze najglosniej szumi lewa tylna opona.
Sprzedawca wytlumaczyl mi, ze szum bierze sie w tego, ze opony byly jezdzone na innym aucie a wiec innej geometrii - a ja musze jeszcze zrobic geometrie (o czym wiedzialem przed zmiana opon) wiec dlatego szumia.
Czy to jest mozliwe, czy raczej kupilem felerne opony? Czy po ustawieniu geometrii moze byc lepiej? Czy opony sa za duze dla mojego Focusa i to stad bierze sie ten szum?
Pozdrawiam, PJ
Co ma inna geometria do zużycia opon to nie wiem chyba że w innym aucie była "zwalona" zobacz czy opony nie są "zząbkowane" co mogłoby wskazywać na nie właściwie ustawioną np zbieżność w aucie na którym były jeżdżone. Jeśli taka opona będzie założona do auta z dobrą geometrą objawy mogą być różne o szumienia do ściągania zależy od sposobu założenia opon. Jeżeli przy innych oponach nie ma występujących objawów to temat problemów mechanicznych w aucie można wykluczyć winne będą ewidentnie opony.
geometria do szumu opon ma bardzo wiele...bardzo-jesli jest znacznie zmieniona to bedzie slychac lozyska i opony. ale jesli wczesniej na innych oponach bylo Ok, to poprostu to moga byc takie opony.
Ząbkowanie opon na tylnej osi to norma, szczególnie w kombiakach, które jeżdżą z niedociążoną tylną osią, niewłaściwym ciśnieniem. Dlatego właśnie opony powinno się zamieniać miejscami co jakieś 10kkm tak aby się równo zużywał bieżnik, dbać o prawidłowe ciśnienie i dopompowywać jeśli jedziemy w dłuższą podróż z pełnym obciążeniem. Jak się dba tak się ma.
Nie wiem dlaczego zdecydowałeś się na używane opony, pewnie kwestie finansowe, ale chytry dwa razy płaci jak mówi stare porzekadło, a może to było traci?
majsterus_nt 22-05-2013, 19:40 Kupiłes szmelc - 4mm to na śmietnik
Opony masz zerżnięte lub są stare i guma sztywna i przez to szumią.
Znajdź co używanego ale z tych marek: conti, toyo - są miekkie, dunlop, vredestein, barum też dobre
Fulda się ząbkuje i jest twarda
Hejka,
No rzeczywiście bieżnik jest bardzo niski, ale jeżeli opony są starsze niż 8-9 lat to są do wyrzucenia jak dla mnie. Zapytaj wulkanizatora jakiegoś Gienka, a nie sprzedawcy.
Pozdrowienia!
Kupiłes szmelc - 4mm to na śmietnik
to tez prawda-opony ponizej 4mm to juz tragedia szczegolnie te szersze od oryginalow.
ja mam 195 i 3mm i jak pada deszcz to jezdze jak na lodzie-prawie doslownie.
jezeli mamy szersze opony to na szerszych i lysych w deszczu nie pojezdzisz bo samochod jest lekki i nie docisnie szerokiej opony do asfaltu.
jezeli mamy szersze opony to na szerszych i lysych w deszczu nie pojezdzisz bo samochod jest lekki i nie docisnie szerokiej opony do asfaltu.
Bardziej chodzi o to, że przy zerowym praktycznie bieżniku opona nie jest w stanie odprowadzić wody spod siebie i masz permanentny aquaplaning czyli de facto jak jazda na lodzie, tyle, że niekoniecznie w zimie.
tak ale szerokosc opony i sila nacisku ma ogromne znaczenie przy powstawaniu aquaplaning-u.
te 3 parametry:
-wysokosc bieznika
-ciezar samochodu-nacisk na kolo
-szerokosc opony
sa niezwykle wazne przy aquaplaning-u pomimo ze ludzie zwracaja uwage tylko na wysokosc bieznika.
Lepszy przyklad:
opona zimowa o szerokosci 225mm w zimie na sniegu
zachowuje sie gorzej lub podobnie jak opona letnia o szerokosci 195mm.
eldocent 17-06-2013, 00:35 dobry wieczor
Jestem po zmianie opon na nowki. Polska marka (przynajmniej z nazwy) 205/55/R16. Cisza w aucie, zupelnie inaczej sie prowadzi samochod...
Ku przestrodze - po ustawieniu geometrii przejechalem ok 600 km - bez zmian. Opony specjalnie zawiozlem do oceny do 3 punktow sprzedazy opon - w dwoch oceniono je jako wyzabkowane i odmowiono przyjecia, w trzecim wytargowalem upust 100 PLN przy zostawieniu opon. Co do odglosu 'rozwalonego lozyska' - to rzeczywiscie, w tych dwoch punktach opisali to jako objaw wyzabkowania opon.
Ostatecznie stare opony poszly do smietnika. Pozdrawiam, PJ
rafal8967 17-06-2013, 05:38 Ja kupilem opony falken 912 Z nowe rozmiar 205:40:17 i szumia od poczatku zakupu podobno ten typ tak ma i nic z tym nie zrobisz, pozdro
eldocent 17-06-2013, 23:31 Ja kupilem opony falken 912 Z nowe rozmiar 205:40:17 i szumia od poczatku zakupu podobno ten typ tak ma i nic z tym nie zrobisz, pozdro
ale to powiedział Ci sprzedawca czy ktoś inny?
pzdr.PJ
rafal8967 18-06-2013, 05:46 Witaj nie sprzedawca lecz zaprzyjazniony wulkanizator, oraz paru znajomych ktorzy wczesniej jezdzili na falkenach, no i sam to zauwazylem gdyz jest to juz drugi komplet, lecz dla mnie to nie problem bo autem jezdze pare razy w tyg z synkiem do przedszkola:P
|
|