Zobacz pełną wersję : Focus mk2 z jaką jednostką benzynową - proszę o opinie

Netal
03-06-2013, 09:55
Witam!!

Jestem nowym użytkownikiem forum!! Hej wszystkim :)

Jakiś czas temu sprzedałem autko i od pewnego już czasu noszę się z zamiarem zakupu Focusa mk2 hatchback rocznik w granicach 2005-2007, sporo czytałem informacji na temat tego auta, różne fora strony czy inne ustrojstwa, ogólnie autko baaardzo mi się podoba, ale mam dylemat co do silnika.

Musi to być jednostka benzynowa bo moje przebiegi roczne mieszczą się w granicach 10tyś więc diesel odpada z wielu powodów. Dużo dobrego naczytałem się o jednostce 1.6 Ti-VcT 115km ? Wy jako społeczność tego forum może macie jakieś informacje czy doświadczenia czy faktycznie tak jest ? głównie robię krótkie odcinki do pracy, z pracy do domu czy gdzieś tam po mieście pozałatwiać jakieś sprawy od czasu do czasu jakiś "dalszy" wyjazd więc wygląda to tak, że 90% to miasto, a 10% trasa.. ale nie do końca jestem pewien czy ta wersja silnika jest rzeczywiśćie taka bezawaryjna :< ? może warto zwrócić też uwagę na 1.8? Nie jeżdzę mułowato więć chciałbym aby auto miało choć odrobinę dynamiki, a nie się dławiło po wciśnięciu pedału gazu... ;] ale też żeby nie spalał mi 12l paliwa..

Z góry bardzo dziękuję wszystkim za rady i udzielone odpowiedzi oraz opinie!

Pozdrawiam

Daniel

Usefull
03-06-2013, 19:32
Kolego mam focusa z 2007 , 1,6 benzyna 100KM, jestem zadowolony,oszczędny w miarę jak się nie jeździ 0-1 , przeglądy robie w ASO , na bieżąco, ogólnie nic się nie dzieje , tylko leję paliwko i dalej w trasę , robie ok 20000 rocznie , mam go od 2008 roku , ogólnie nigdy się na nim nie zawiodłem , jeżeli chodzi o silnik ładnie się zbiera z dołu, na trasie mułem nie jest , srednio spala ok 6,5 - 6,8/100km , na autobanie w D leciałem spokojnie 150-160 km/h , nawet się nie zająknął :D, ponieważ myślę o większym , być może bedzie na sprzedaż :D , jakby co to zapraszam

piters619
03-06-2013, 20:15
Witam. ja mam foke 1.6 ti-vct. ogólnie nie ma co narzekać silnik pracuje równo, ale jest dość głośny przy wyższych obrotach. Nie wiem też gdzie zgubiłem te 115 koni bo jakoś ich nie czuć:D Do normalnej jazdy starczy ale szału nie ma. Spalanie w trasie 6,3-6,8. Miasto ponad 10l. Mam to auto prawie od roku i narazie żadnej awarii nie miałem ale to zapewne duża zasługa poprzedniego właściciela który dbał o niego od nowości.
Najlepiej to jakbyś miał okazje przejechać sie wersją 100km i 115km. to będziesz mógł porównać który bardziej Tobie odpowiada.

zdaniu
03-06-2013, 20:34
ponieważ myślę o większym , być może bedzie na sprzedaż :D , jakby co to zapraszam

A co tototo? hatchback, kombi, sedan? ;-) Bo ja usilnie szukam kombiacza..

Netal
03-06-2013, 21:48
Tak czytałem też różne opinie na temat głośnego dzwięku silnika jednym to nie przeszkadza, a wręcz jest to dla nich urokliwe i odbierane jako muzyka dla uszu, a jednym może to nie pasować to według indywidualnego uznania co kto lubi.. Miałem okazję "przejechać się", dosłownie FF mk2 2009 ale z silnikiem diesla o mocy 115KM i w sumie od tej pory zapadłem na maniakalną wręcz chorobę szperania po necie informacji dot. tego auta.. wiem wiem, że diesel a benzyna to zupełnie co innego więc mnie proszę nie linczować :P W poprzednim aucie miałem 140KM sedan i mam trochę obawy co do tej wersji 100 konnej stąd moje główne skupienie na tej wersji 1,6 mocniejszej :] Swoją drogą po mieście mówisz ponad 10l PB to chyba musisz mieć ciężką nogę? xD

Spalanie w trasie 6,3-6,8. Miasto ponad 10l.

Na większośći forów czy innych tego typu witryn spalanie według opini użytkowników mieści się w granicach 8,5 - 9,5l :P a tu ponad 10l? :]

Tak jak w pierwszym poście wspominałem głównie jeżdzę po mieście, ale nie chcę też by Focusik był mułowaty, a tym bardziej nie chciałbym zawieźć się na wypadach po za miasto raz czy dwa razy do roku :)

Znalazłem również kilka przychylnych tematów z opiniami tutaj na forum, które są zdecydowanie za 1,6 Ti-VcT, ale być może trzeba również zacząć zastanawiać się nad wersją 1,6 100 konną..

cubu
03-06-2013, 22:18
Zależy w jakim mieście. Ja przy podobnych przebiegach jak twoje, głównie praca-dom w szczycie i w dużym mieście-bardzo zakorkowanym (w pierwszej trójce najbardziej zakorkowanych miast Polski) mam spalanie 9-9,5l a zaręczam że mam bardzo lekką nogę i staram się jak mogę jeździć eko. Mój rekord wyniósł póki co 8,7l. Jak tylko sobie gdzieś pofolguję to 10l murowane. Ten silnik nie jest demonem oszczędności w mieście, za to w trasie jest bardzo dobrze :)

Netal
03-06-2013, 22:58
Zaczyna mnie to spalanie trochę odstraszać od zakupu FF :D

cubu
04-06-2013, 18:50
Dodam jeszcze, że znacznej różnicy w spalaniu pomiędzy wersją silnika 100 i 115 konną nie ma. Mój znajomy, który ma FF z 2007 silnik benzyna 100 koni nie potrafi zejść poniżej 10l w mieście (dużym i bardzo zakorkowanym), ale jak sam twierdzi nie potrafi piz...to jeździć :D.

Roman_Gie
04-06-2013, 18:59
Zaczyna mnie to spalanie trochę odstraszać od zakupu FF

w której wersji? Każda pali adekwatnie do mocy/rodzaju paliwa- to że katalogi i handlarze podają, że diesel'e palą 4 w trasie i 5 w mieście, a benzyny max 7 litrów nie czyni focusa autem paliwożernym, jeśli użytkownicy podają wartości rzędu 9-10 l/100km w mieście- dla mnie normalny wynik jak na kompakt z wielopkt wtryskiem o mocy +/-100km...

Netal
04-06-2013, 19:00
No tak akurat na to nie zwracam uwagi pomiędzy tymi dwoma wersjami jeżeli chodzi o spalanie, nie sądziłem jednak, że taki Focusik pochłaniał będzie w granicach 10l w górę :D ale mówie pokonuję głównie krótkie odcinki, a latem sporo pomykam rowerkiem więc nie zbankrutuję od tego :P i tak jak wspominałem moje poprzednie autko od 10l PB to się odpalało ]:-> Czyli tak prawdę mówiąc jest odczuwalna różnica pomiędzy tymi dwoma wersjami silnikowymi? chodzi mi tu głównie nawet nie tyle co o statystyczne osiągi a praktykę, czy odczuwalne jest te 15KM więćej w 1.6 Ti-VcT czy równie dobrze mogę skupić też swoje poszukiwania na 1,6 100KM i nie będę zawiedziony jak na swoje potrzeby i poruszanie się po mieście ? Jeżdzicie takimi FF więć Wasze opinie będą bardzo pomocne i zdecydowanie mi się przydadzą bo ja miałem okazję pojeżdzić wersją ale 1.8 115KM diesel więc zbyt wiele do powiedzenia a tym bardziej do porównania nie mam... bo jeżeli rzeczywiśćie różnica nie jest odczuwalna w jakimś wielkim stopniu to wezmę się ostrzej za poszukiwania ale już z uwzględnieniem wersji delikatnie "słabszej" :)

w której wersji?

Roman w jednej i drugiej... ;p wiem, że podawane statystyki w 99% przypadków ni jak się mają do rzeczywistośći, ale jeżdząc wczęsniej sedanem(sport/coupe) 2.0 PB sądziłem, że taki FF 1,6 będzie spalał choć odrobinę mniej, a widzę, że w sumie wychodzi na jedno i spalanie jest podobne, a akurat w tym przypadku FF jest autem młodszym od mojego poprzedniego stąd lekkie moje zdziwienie.

Roman_Gie
04-06-2013, 19:17
czy odczuwalne jest te 15KM więćej w 1.6 Ti-VcT
moim zdaniem nie bardzo, 100km to nieco prostsza konstrukcja i większy wybór :)

cubu
04-06-2013, 19:47
odczuwalne, ale nie bardzo
100koni robi się mułowaty przy większym załadunku lub większej ilości osób i w trasie

piters619
04-06-2013, 20:07
w moim odczuciu vct jakoś sie zbiera dopiero od 4 tyś. obrotów, ale za to spalanie...:shock:

Usefull
04-06-2013, 21:44
A co tototo? hatchback, kombi, sedan? ;-) Bo ja usilnie szukam kombiacza..
hatchback kolego

Anperis
05-06-2013, 11:44
Jezdze tym 100konnym po miescie, czesto na krotkich odcinkach i powiem tak.. w zupelnosci wystarczy, chyba, ze masz zamiar wozic wiecej jak 2 osoby. Spalanie jak koledzy pisali, 10l. W trasie tez sie przyjemnie jezdzi

Netal
05-06-2013, 14:56
Zazwyczaj jeżdzę sam lub ze swoją kobietką :) mało kiedy jest tak, że na pokłądzie są 4 osoby o piątej nie wspominając.. głównie właśnie tak jak Anperis krótkie odcinki do pracy, po pracy i czasem trochę po mieście, dlasze wypady sporadycznie. Trochę jestem zaskoczony tym spalaniem, myślałem, że będzie to może coś w granicach tych 8-8,5l po mieście no ale cóż tragedii w sumie też nie ma. Czyli podsumowując FF z silnikiem 1,6 100KM jest wart uwagi i jest jednostką jeżeli chodzi o silnik w miarę bezawaryjną? Wiadomo, że jest to tylko samochód i wszystko może się przytrafić, prędzej czy później elementy ulegają zużyciu, króciutko i na temat.. szukać i kupować? :D

Roman_Gie
05-06-2013, 15:46
szukać i kupować?
pewnie ;) generalnie bezproblemowe i jedno z najtańszych w utrzymaniu aut w swojej klasie