Zobacz pełną wersję : [Transit 2000-2006] Nie mozna otworzyć auta
Witam Koledzy
Mam popsute wkładki w zamkach drzwi i auto otwierałem centralnym z pilota (dołożony alarm), dziś zamki się nie otworzyły po wyłączeniu alarmu i nie mogę otworzyć żadnych drzwi.
Proszę o rady jak można go otworzyc będe próbował rozwiercić wkładkę w drzwiach przednich lub ostatecznie rozbije szybę wolał bym tego uniknąć).
Mam jeszcze jedno pytanie, tak się złożyło że klamki w obu przednich drzwiach nie chciały ich otwierać w związku z tym dziś wyjąłem je i napawałem nakrętki 6 na poruszające sie blaszki w celu dodatkowego dystansu.
Klamki teraz drzwi otwierały ale czy po zamknięciu wodzik z klamki zewnętrznej otwiera w jakiś sposób zamek w drzwiach, może jest to połączone i dodatkowy dystans blokuje otwarcie zamków w przednich drzwiach i w konsekwencji tego tył też się nie otwiera?
Niedawno zatrzasnąłem sobie klucze w bagażniku. Niestety był to jedyny komplet kluczy do tego auta ( VW Polo ). Żeby nie rozwiercać zamków i nie wybijać szyby zadzwoniłem do firmy zajmującej się między innymi 'awaryjnym' otwieraniem samochodów. Po podaniu modelu auta i rocznika usługa otwarcia została wyceniona na 70 zł. Trwało to około 10 min. Nie było żadnych uszkodzeń.
Do auta się dostałem ale okazało się że nie mogę otworzyć drzwi od pasażera.
Tapicerka zdjęta, mam zamek na wierzchu pociągam klamkę odblokowuje zamek i nic. Mam centralny zamek fabryczny wygląda jakby się zablokował siłownik.
Może ktoś otwierał drzwi prawe od środka i ma jakieś rady jaką dźwignie pociągnąć itp.
Dodam że nie moge zamknąć samochodu bo zamek centralny odbija w pozostałych drzwiach przez te zablokowane.
POdepnę się pod temat z podobnym problemem. Zepsuł się zamek w drzwiach przesuwnych oryginalny fordowski z centralnym zamkiem. Padł najprawdopodobniej siłownik i jesli nie uda się coś wymyślic pewnie czeka mnie kupno zamka ( z tego co sie orientowałem około 500zł!!) Mam pytanie do znawców - jak to możliwe że w moich drzwiach nie ma żadnej wkładki, rygla itp itd, nie ma opcji otworzenia drzwi z kluczyka. Czy to jest wogóle mozliwe, że ktoś wymyslił taki patent?? Mam wersję ciężarową ale 9 osobowy z kanapami w srodku normalnie przeszklony itp. Czy jest na to jakiś sposób lub mozliwośc zamontowania zamka na kluczyk??
wojtekjanus 13-06-2013, 22:07 Czy jest na to jakiś sposób lub mozliwośc zamontowania zamka na kluczyk?? Jeżeli masz podwójne ryglowanie, to na pewno nie. Jeżeli nie masz podwójnego ryglowania, to bywają drzwi przesuwne z zamkami, z takich trzeba by wyjąć bebechy (gdzieś na szrocie) i przełożyć (plus wypiłowanie otworu pod zamek). Ale moim zdaniem to jest szukanie kłopotów. No i będziesz miał drugi kluczyk do tych drzwi, bo chyba nie chcesz zmieniać dwóch zamków i stacyjki?
Ja mam też tylko jeden zamek w drzwiach kierowcy i mi to nie przeszkadza.
Znalazłem wkład zamka w idealnym stanie ale niestety z anglika :( nie dało sie oczywiście przełozyć całości, wsadziliśmy sam siłownik pięknie słychać jak pracuje ale drzwi nadal nie działają. Jutro poszukam jakichś speców od centralnych zamków ale coś mam przeczucie sądząc po stanie tej wkładki że trzeba będzie kupić :(
Czy może nie odryglowuje ci drzwi? Wczoraj wyciągałem u siebie ten zamek. Gdybym miał wyjety zrobiłbym zdjęcie z miejscem gdzie trzeba wyskrobać trochę plastiku bo wodzik ogryglowujący opiera się o niego i taka zapadka bezpośrednio otwierająca zamek nie wchodzi w odpowiednie miejsce tylko się cofa i klamka ma pusty skok. Jak było nowsze działało, może winą jest postępujęce zużycie elementów.
A do ręcznego odryglowania jest takie pokrętełko w otworze, na płaski szeroki śrubokręt, chyba, że masz zakryte tapicerką.
Witam. Centralny zamek zamyka drzwi i otwiera z tym, że zblokowało mi boczne na pakę. Jak próbuje manualnie nic się nie dzieje. Popryskałem wd 40. Nic nie pomogło
wojtekjanus 04-03-2014, 19:05 Centralny zamek zamyka drzwi i otwiera z tym, że zblokowało mi boczne na pakę. Masz podwójne ryglowanie?
Tak Wojtku. W słupku są 2 torksy tylko, że nie do ruszenia. CHyba to te co trzymają zamek i jak odkręcę to powinny drzwi odejść i wtedy się pobawię.
2 Pytanie da się oddzielić centralny zamek od obiegu tylnego ? chodzi mi o to, że nie mogę zamknąć samochodu. Czy da się w jakiś sposób to zmostkować aby czujnik widział drzwi boczne i tylne jako zamknięte?
A do ręcznego odryglowania jest takie pokrętełko w otworze, na płaski szeroki śrubokręt, chyba, że masz zakryte tapicerką. Tego nie rozumiem
PS dzięki Admin za przeniesienie taki wkur.. bylem ze na łatwiznę poszedłem
bobas_81 05-03-2014, 19:06 wsadziliśmy sam siłownik pięknie słychać jak pracuje ale drzwi nadal nie działają
Jeśli słychać ,że siłownik pracuje to jest na 95% sprawny...Winny jest najprawdopodobniej elektrozamek znajdujący się z tyłu drzwi przesuwnych takie wystające trzy bolce do jednego z bolców zapewne nie dochodzi napięcie u mnie tak było. Koszt takiego elektrozamka to ok 160zł + wymiana chyba ze 120 i drzwi śmigają aż miło po prawie roku klapy.U mnie w Warszawie każdy majster od zamków gadał że wymiana całego zamka koszt ok 650zł a tak naprawdę nie wiedzieli jak się do tego zabrać .Autko zrobiłem u dr.Wasia(taki lokalny warszawski uzdrowiciel):-)Pzdr
wojtekjanus 05-03-2014, 19:50 Jeśli słychać ,że siłownik pracuje to jest na 95% sprawny... Ja zrozumiałem, że centralny zamek jako całość zamyka i zaraz otwiera wszystko - oprócz przesuwnych, które są zablokowane na amen.
Moim zdaniem zostały zamknięte z podwójnym ryglowaniem (dlatego nie możesz ich otworzyć od wewnątrz) i po tym zamknięciu zamek zgubił sterowanie.
Ja bym próbował zdjąć tapicerkę i od wewnątrz dojść do zestawu styków załączających drzwi przy zamknięciu. Może od wewnątrz da się zdjąć (zsunąć) uszczelkę drzwi, tak by poruszać stykami.Autko zrobiłem u dr.Wasia(taki lokalny warszawski uzdrowiciel): To nie lokalny - to ogólnopolski, a nawet z zagranicy przyjeżdżają ludzie...
Spróbuję wytłumaczyć to ręczne odryglowanie.
Patrząc na boczne drzwi od środka, po prawej stronie powyżej środka drzwi powinien być otwór w tapicerce w którym widać plastikową wkładkę z wcięciem na szeroki płaski śrubokręt.( W wersjach osobowych jest tam specjalne pokrętło wyprowadzone na tapicerkę). Przekręcenie o około 1/4 obrotu w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek odrygluje mechanicznie zamek. Czasami może przy próbie otwarcia samoczynnie ryglować. Dlatego najlepiej gdy jedna osoba odryglowuje i trzyma śrubokrętem w pozycji odryglowania a druga otwiera z zewnątrz drzwi.
2 Pytanie da się oddzielić centralny zamek od obiegu tylnego ? chodzi mi o to, że nie mogę zamknąć samochodu. Czy da się w jakiś sposób to zmostkować aby czujnik widział drzwi boczne i tylne jako zamknięte?
Ja mam odłączone zasilanie od siłownika bocznych i wszystko działa, tylko bocznych nie zamyka.
wojtekjanus 05-03-2014, 21:11 Przekręcenie o około 1/4 obrotu w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek odrygluje mechanicznie zamek. Ale chyba pod warunkiem, że nie ma podwójnego ryglowania. Przy podwójnym ryglowaniu nie ma możliwości otwarcia drzwi także od wewnątrz - żadnym pokrętłem lub klamką (zakładam, że ta ukryta w otworze wkładka to w wersji osobowej pokrętło na zewnątrz). a mam odłączone zasilanie od siłownika bocznych i wszystko działa, tylko bocznych nie zamyka. Zgadza się, także jeżeli boczne drzwi są niezamknięte, to pozostałe zamki działają normalnie. Ale... co się stanie, jeżeli odłączymy nie wszystkie przewody, ale tylko jeden? Jak zareaguje wtedy centralka?
Ja nie wiem...
Ale chyba pod warunkiem, że nie ma podwójnego ryglowania. Przy podwójnym ryglowaniu nie ma możliwości otwarcia drzwi także od wewnątrz - żadnym pokrętłem lub klamką (zakładam, że ta ukryta w otworze wkładka to w wersji osobowej pokrętło na zewnątrz).
Jeśli są podwójnie zamknięte to pewnie tak. W sumie nigdy nie próbowałem wtedy otwierać.
Ja mam na myśli sytuację gdy słychać działający siłownik a drzwi pozostają zamknięte.
Jeśli dobrze pamiętam to raz miałem sytuacje, że nie mogłem odryglować i ręcznie. Po odkręceniu tapicerki, dostałem się do środka zamka i zwolniłem rygiel. Pamiętam, że łatwo nie było, ale się udało a zamek po wyprostowaniu obudowy działa dalej.
zdjąć tapicerkę, i wyżej zamka śrubokrętem podważyć coś co tam jest. Po odłączeniu kostki centralny nie zamyka auta.
ziemek56 07-03-2014, 23:13 Ale tylko w wersjach osobowych - :619: weresja centralki ...
Podepnę się tutaj z problemem zamka w drzwiach przesuwnych.
Podobnie jak wyżej siłownik centralnego teoretycznie otwiera ale trzyma ta blokada ręczna tego nieszczęsnego pokrętła wewnętrznego. Zdjąłem tapicerkę i gdy siłowo usiłuję przekręcić ten plastik do którego można włożyć śrubokręt to coś blokuje i odbija z powrotem. kilka dni temu już z tym walczyłem i wtedy udało mi się odblokować to wkładając w otwór zakrzywiony drut. Po omacku coś tam się przestawiło (odblokowało) i działało wszystko do dzisiaj. Cholerstwo znowu się tam przestawiło i teraz nie mogę ponownie odblokować. Już myślę żeby obudowę tej durnej blokady potraktować szlifierką ale nie znając konstrukcji wnętrza mogę coś bezpowrotnie zepsuć więc piszę...
Ta zasrana blokada nie jest mi absolutnie do niczego potrzebna i najchętniej wywaliłbym ją.
Wie ktoś jak?
Dobra. Potraktowałem to szlifierką i wywaliłem tę ręczna blokadę.
Niestety nic to nie zmieniło. Problem tkwi głębiej.
Zastanawiam się nad skokiem siłownika centralnego zamka. Może to on nie otwiera do końca jakiegoś rygla?
Jakieś pomysły?
|