Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Integracja z iPhone (TomTom)

MaXyM
17-06-2013, 00:46
Szukalem w necie, w tym na http://www.ford-mobile-connectivity.com i nie znalazlem. Ale kto wie - moze jakies rozwiazanie istnieje. A moze ktos ma informacje czy nad czyms takim firmy pracuja. To moze byc ciekawe.

Pytanie nr1: czy Mondeo ma mozliwosc integracji z iPhone 4S + TomTom aby na conversie sie pojawialy biezace informacje z nawigacji?

Pytanie nr2: czy jest mozliwosc aby komunikaty TomToma w iP byly podawane przez system audio Mondka miksujac je z radiem? Na razie udalo mi sie albo radio albo iP. Ale to mnie nie zadowala.

Oba pytania powstaly podczas pierwszego uzytkowania tej pary. Okazalo sie ze po podlaczeniu iP do USB (w celu nabijania), TomTom nie umozliwia odtwarzania komunikatow glosowych przez glosnik telefonu. W TT jest wtedy wybor Ford Audio (BlueTooth) albo kolebka (USB). Troche slabo, choc to mozna uwazac za wade samego TT. Rozwiazaniem jest ladowanie z zapalniczki. Ale nasunely sie tez ww. pytania ktore by bardzo zgrabnie mogly rozwiazac sprawe.
BTW, przegladajac compatibility chart na ford-mobile-connectivity, zauwazylem ze iP5 daje mozliwosc pelnej integracji z system Forda odnosnie navi. Tyle ze to chyba dot. navi Apple, czyli jest to zalezne raczej od programu niz modelu telefonu.

W kazdym razie jesli ktos ma jakies newsy czy inne informacje to chetnie poczytam

arturek
17-06-2013, 05:27
Witam

Do podłączenia iPhona jest potrzebny specjalny kabel

http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Adaptor-wiazka-audio-iPod-iPhone-Aux-Audio-USB-JACK-35-MM-Radio-BT-VC-PC/2674

pozdrawiam
Arturek

lgtm
17-06-2013, 08:20

Wydaje mi się, że kabel AUX + USB jest wymagany w przypadku starszych wersji oprogramowania modułu BT/VC. Ja używam IPhone jako telefonu lub do odtwarzania muzyki i do tego wystarcza zwykły kabel USB lub połączenie przez BT. Niestety nie próbowałem jeszcze integrować CarAudio z TomTom.

tedi_k
17-06-2013, 11:53
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Adaptor-wiazka-audio-iPod-iPhone-Aux-Audio-USB-JACK-35-MM-Radio-BT-VC-PC/2674

Po aktualizacji softu modułu BT/VC/USB nie jest już wymagany specjalny kabel do iPhone-iPod - wystarczy standardowy (iPhonowy...) kabel USB.

...Niestety nie próbowałem jeszcze integrować CarAudio z TomTom.

Czarno to widzę... Soft modułu BT/VC nastawiony jest na obsługę telefonu jako urządzenia sparowanego (książka telefoniczna, lista połaczeń, sygnał wywołania, akceptacja połaczenia itp. itd.). Nie bardzo widzę jak TT miałby "udawać" telefon.
Nie słyszałem i nie widziałem na żadnym forum aby udało się zintegrować (w dowolny sposób) nie-fabryczną nvi z convers+...

MaXyM
17-06-2013, 12:33
Dzieki za odpowiedzi. W sumie tego sie spodziewalem. Ciekawe jak wyglada ta wspolpraca iP5 - bo z tego co zrozumialem to wlasnie integruje sie jego navi z Conversem+

Musze tez uderzyc do samego TomToma aby dodali opcje odtwaerzania komunikatow przez glosnik telefonu, w przypadku podlaczenia do USB.

lgtm
17-06-2013, 14:10
Ciekawe jak wyglada ta wspolpraca iP5 - bo z tego co zrozumialem to wlasnie integruje sie jego navi z Conversem+

Na stronie http://www.ford-mobile-connectivity.com dla Mondeo wyprodukowanych po 36 tygodniu 2008 roku i iPhone 5 podano jedynie taką informację:
"The Ford Mobile Navigation changes your Smartphone into a fully integrated navigation system."

Zaciekawił mnie ten temat, ale nic więcej nie udało mi się na razie znaleźć. Może warto pogrzebać na forum Apple.

Zintegrowana nawigacja w samochodzie i brak iPhone 5 nie mobilizuje mnie wystarczająco do dalszego działania.

tedi_k
17-06-2013, 16:27
..."The Ford Mobile Navigation changes your Smartphone into a fully integrated navigation system."
...

Ten dopisek nijak nie dotyczy iPhone5 (choć może był taki plan...).
To jest "stary" pomysł Forda na dodanie funkcji navi do radia Sony - trzeba było mieć telefon bodajże z Symbianem (Nokii) i trzeba było kupić kartę mikroSD od Forda z "Ford Mobile Navigation" (były tam mapy i system obsługi w takim telefonie).
Do tego potrzebna była specjalna antena GPS podłączona wprost do modułu BT/VC (nigdy jeszcze nie widziałem na oczy takiej anteny, ale wiem pod jakie piny modułu BT/VC ją się podłącza) - na ten przypadek jest w ELMconfigu rodzaj modułu BT/VC "BT/VC High + BT Audio + USB + Navigation". Owo "Navigation" dotyczy podpięcia do modułu BT/VC tej specjalnej anteny GPS właśnie.
Jak już się miało taki komplet, to po uruchomieniu na telefonie "Ford Mobile Navigation", telefon dostawał z modułu BT/VC info z anteny GPS a w zamian wysyłał do BT/VC informacje o manewrach i te informacje były wyświetlane na zegarch (convers+ albo tych z dużym wyświetlaczem w FF2/C-maxie poliftowym). Czyli nie było widać mapy, ale były strzałki skrętów na zegarach i komunikaty w radiu.

Tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=VAk5Dg0VVEs pani przez kilka minut pokazuje i objaśnia jak to działa.
Film dotyczy Fiesty, ale podobnie (tylko na zegarach) będzie w MND4/S-max oraz FF2/C-max/Kuga.

MaXyM
17-06-2013, 16:50
No dopisek nie dotyczy iP5 ale ten telefon jest oznaczony jako 'compatible' z ta opcja i co wiecej tylko ten model iphona ma taki status.
Musze dorwac kolege z iP5 i testnac. Jestem strasznie ciekaw.

tedi_k
17-06-2013, 17:29
A masz kartę microSD "Ford Mobile Navigation" i masz ją gdzie włożyć w iPhone5 ??? :p
Masz dodatkową antenę GPS przypiętą do modułu BT/VC???

No to co chcesz testować?

Na poważnie - gdyby cokolwiek miało na iPhone5 działać w podobny sposób, to w sklepie iTunes musiała by być ODPŁATNA (niezerowo) aplikacja Forda do takiego nawigowania... Widział ktoś???

MaXyM
17-06-2013, 21:58
Istnieje nawet aplikacja (na rozne platformy w tym na iP), SYNC AppLink. Dalej zmienili nazwe na Ford Touch chyba. Ford to robi z Microsoftem.
Mozna za pomoca conversa obslugiwac rozne programy (w tym jakas nawigacja), SMSy sie wypisuja na conversie lub sa czytane ludzkim glosem.

microSD to potrzeba pewnie tylko jako nosnik mapy.
W przypadku polaczenia navi w telefonie z Fordem, wystarczyloby zaproponowac protokol komunikacji (BT lub USB) i wysylac do Corversa odpowiednie komendy. Dla mnie to calkiem logiczne i mozliwe rozwiazanie.
Czytalem tez w necie o takich wlasnie trendach w motoryzacji. Co do aplikacji, wystarczy ze taki TomTom by mial podpisana umowe z Fordem i umial dogadac sie z autem.

W kazdym razie wyobraz sobie jakie by to bylo fajne. Kazdy z nas preferuje inna nawi. Wiec mozna by uzywac tej ulubionej, ktora by sie laczyla z autem, wyswietlajac strzalki na conversie i gadala przez glosniki. bajka

tedi_k
17-06-2013, 22:01
Istnieje nawet aplikacja (na rozne platformy w tym na iP), jakis Sync. Dalej zmienili nazwe na Ford Touch chyba. Ford to robi z Microsoftem.

Ford Sync to następca modułów BT/VC. Występuje w nowych FF3, nowym C-maxie i nowej Kudze. Ma być także w MND5.
Nie masz Ford Synca, więc czy coś Ci się wydaje logiczne czy nie to osobny temat na dyskusję.

mayak
19-06-2013, 10:11
trzeba było mieć telefon bodajże z Symbianem
i to tylko ze starym Symbianem

MaXyM
25-06-2013, 21:15
jeszcze raz sprobuje zagadac w tym temacie. Nie bede fantazjowal o integracji TT aby convers wyswietlal strzalki ;)

Pozostaje pytanie nr 2: czy jest jakas mozliwosc aby nawi z telefonu gadala przez Ford Audio razem z radiem? A najlepiej jakby radio sie przyciszalo w momencie podawania komunikatu.
Kolega ma Golfa i tak wlasnie mu dziala (ale chyba z google maps).

tedi_k
25-06-2013, 22:55
...czy jest jakas mozliwosc aby nawi z telefonu gadala przez Ford Audio razem z radiem? A najlepiej jakby radio sie przyciszalo w momencie podawania komunikatu.
....

No więc jeszcze raz precyzyjnie:
- moduły BT/VC nie mają takiego trybu. Obsługują albo tryb zestawu głośnomówiącego albo tryb A2DP (strumieniowego przesyłania dźwięku). Takie 2 standardy są obsługiwane i żaden z tych standardów nie przewiduje Ciebie interesującej funkcjonalności (Ford do tego nic nie ma).
- FordSync ma taką możliwość, gdyż obsługuje nowy SYNCAppLink. Tyle, że to nie jest jeszcze standard i w związku z tym ta metoda integracji zewnętrznej aplikacji z systemem audio samochodu raczkuje... Szczegóły tutaj: http://www.ford.com/technology/sync/features/sync-app-link/

Reasumując - w obecnym samochodzie tego nie zrobisz, w następnym moooooże...

BTW - jakoś nie bardzo wierzę w tą funkcjonalność Golfa... Jaki ten Golf ma system audio? Jakiego smartfona (iPhone5?) kolega używa? Jeździłem dłuższy czas Audi Q5 (chyba trochę bardziej "wypasionym" od tego Golfa...) i "takie cuda Panie to tylko w Erze"...
Może po prostu włączył strumieniowe przekazywanie muzyki i uruchomił jednocześnie navi a sam iPhone "nakłada" komunikaty navi na muzykę? To wydaje się możliwe do zrobienia - muszę to sprawdzić.

mayak
26-06-2013, 07:47
nie trzeba od razu nie wiadomo jakiego high-endu - któryś stary zestaw BT właśnie tak się zachowywał ze starą nokią, że normalnie grało radyjko, a jak była komenda nawigacyjna, to radio wyciszało się i z głośników było słychać komendę

tedi_k
26-06-2013, 09:34
nie trzeba od razu nie wiadomo jakiego high-endu - któryś stary zestaw BT właśnie tak się zachowywał ze starą nokią, że normalnie grało radyjko, a jak była komenda nawigacyjna, to radio wyciszało się i z głośników było słychać komendę

Tylko, że nie był to zestaw BT a zestaw głośnomówiący z "kołyską" - czyli telefonem podłączonym do audio przewodowo, z wykorzystaniem sygnału "mute" na QUADLOCKu...
Po BT, w standardach nie przewidziano takiego sposobu połączenia "on demand", natomiast po kablu (z "kołyski") nie ma z tym problemu, wystawia się "mute" do radia i już.

mayak
26-06-2013, 10:03
nie, to był zestaw BT Ericssona (bez kołyski) i rzeczywiście był podłączony do głośników i do mute

tedi_k
26-06-2013, 13:04
...
Może po prostu włączył strumieniowe przekazywanie muzyki i uruchomił jednocześnie navi a sam iPhone "nakłada" komunikaty navi na muzykę? To wydaje się możliwe do zrobienia - muszę to sprawdzić.

No więc jak się tak właśnie zrobi, to oczywiście komunikaty z nawi "wyciszają" muzykę i są ładnie słyszalne w głośnikach samochodu. Sprawdzone na iPhone4 i programie navi Sygic.
Sprawdziłem też na telefonie androidowym, że radio FM w telefonie nie daje się streamować, więc nie wchodzi w grę nałożenie komunikatów navi na dźwięk z radia FM przekazywany strumieniowo.