Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Pęknięty wężyk i co z tym zrobić ?

dinozauriusz
17-06-2013, 19:28
Witam, to mój pierwszy post tutaj i niestety piszę w potrzebie.

Problem stanowi wężyk, który idzie od wtrysku do wtrysku (chyba to są wtryski - dochodzą do nich metalowe przewody, rozumiem, że to paliwowe.) Na załączonym obrazku oznaczyłem przebieg tego wężyka strzałkami. Tam gdzie jest żółta strzałka wężyk miał złączkę, tzn. był naciągnięty na gwintowaną rurkę i zaciśnięty opaską, na tym łączeniu rozerwał się kompletnie. Chyba sika z niego paliwem bo w całym samochodzie śmierdziało jak diabli (zdążyłem wyjechać z miejsca parkingowego zanim zobaczyłem mokrą plamę na miejscu, w którym stałem).
Moje pytanie: jak się nazywa ten wężyk, czym go połączyć i najważniejsze - można go przyciąć i połączyć czy trzeba go wymienić (jaki koszt?)?

Z góry dzięki za szybką pomoc.

https://lh4.googleusercontent.com/--qZTCS3WxRM/Ub9FRUDTSXI/AAAAAAAAALg/sa5OH3rNHXM/s505/silnik.jpg

Dlugi1
17-06-2013, 19:58
Kawałek wężyka, rurka, 2 opaski i zrobione?

pit76
17-06-2013, 21:25
to jest powrót paliwa z wtryskiwacza,tzw przelew

dinozauriusz
17-06-2013, 21:27
Jest jakaś standardowa średnica tego wężyka?
Gdzie w Wa-wie jest jakiś sklep z częściami, gdzie można kupić takie rzeczy?
Ile może kosztować wymiana całego wężyka (wolałbym na takim sztukowanym nie jeździć dalej niż do serwisu)?

Szeryf455
17-06-2013, 21:31
http://allegro.pl/waz-wezyk-przewod-przelewowy-gates-4-mm-wzm-wewn-i3270888540.html
Masz link wraz z ceną ;)

dinozauriusz
17-06-2013, 21:36
A jakiś sklep w Warszawie? Jutro chciałbym to zrobić, muszę odpalić auto jak najszybciej, nie chcę czekać na przesyłkę

Szeryf455
17-06-2013, 21:39
Prawie w każdym motoryzacyjnym dostaniesz.

dinozauriusz
18-06-2013, 09:19
Dobra, pomierzyłem sobie wszystko i tak: końcówka, na którą muszę nasadzić wężyk ma 5,5 mm średnicy zewnętrznej (i jest gwintowana) a wężyk ma 4 mm średnicy wewnętrznej (to jest chyba nie wzmacniany, bo ma cieniutkie ścianki) co mogłoby tłumaczyć dlaczego pękł i spadł... czy są jakieś końcówki do takich połączeń, ewentualnie wężyki z rozszerzonym końcem czy coś? Obdzwaniam sklepy z częściami, ale tam nikt nic nie wie, sami sprzedawcy-kasjerzy, żadnego mechanika :(

bongo
18-06-2013, 10:40
Moje pytanie: jak się nazywa ten wężyk, czym go połączyć i najważniejsze - można go przyciąć i połączyć czy trzeba go wymienić (jaki koszt?)?

Jest to porostu wężyk przelewowy. Pompa pompuje więcej paliwa niż potrzeba wtryskiwaczowi i nadmiar paliwa wraca tymi gumowymi wężykami. Spróbuj go przyciąć i połączyć. Nie wiem jak w TDDi, ale u mnie sytuacja wygląda tak, że średnica króćca na wtryskiwaczu jest mniejsza niż na rurce powrotnej na pompie, na którą nachodzi ten wężyk. Tym sposobem trzeba go wciska na chama.
Koszt tego wężyka jest śmiesznie niski i jest dostępny praktycznie w każdym motoryzacyjnym. Ponadto w większości sklepów możesz kupić np. 30cm, nie musisz od razu całego metra wężyka kupować.
Wężyk nie musi być wcale jakoś specjalnie wzmacniany. A co więcej mam podejrzenia, że ten przedstawiony na aukcji alledrogo może mieć za grube ścianki (zbyt duża średnica zewnętrzna) i nie wejść na wtryskiwacz, a w miejscu gdzie masz średnicę 5,5mm nie rozciągnie się na tyle, aby go można było na chama nasunąć.
PS. W wężyk pękł po prostu ze starości - to jest guma - zużywa się, parcieje i pęka.

dinozauriusz
18-06-2013, 11:25
Oooook! Teraz chyba już jestem gotowy na starcie z tym wężykiem... rozumiem, że przy wtryskiwaczu też jest on nałożony na jakiś kruciec i można go po prostu zdjąć bez rozbierania połowy silnika i wykręcania wtryskiwaczy?

bongo
18-06-2013, 11:58
rozumiem, że przy wtryskiwaczu też jest on nałożony na jakiś kruciec i można go po prostu zdjąć bez rozbierania połowy silnika i wykręcania wtryskiwaczy?

Dokładnie tak.

dinozauriusz
18-06-2013, 19:51
Zrobione, na kruciec przy wtrysku po prostu nasadziłem, natomiast na drugim krućcu skręciłem metalową obejmą żeby nie spadło na pewno.

kicajkraj
27-01-2017, 19:38
Witam

szukam łącznika wężyka przelewowego z przewodem paliwowym odprowadzającym paliwo do filtra. Gdzie taki można kupić. Niestety nie mogę nigdzie znależć. :(