Zobacz pełną wersję : Buczenie

ansi
17-11-2006, 00:39
Witam,

Od jakiegos czasu obserwuje dziwne buczenie w moim MKI podczas jazdy na wprost.
Jest to taki dziwny buczacy dzwiek, wystarczy, ze skrece kierownice troszeczke w prawo i buczenie ustaje.
Podczas jazdy na wprost i skrecaniu w lewu buczy ostro... prawie tak, ze zalusza silnik :-(
Na poczatku myslalem. ze to moze byc problem ze zbieznoscia, mialem wyrobione tuleje wahaczy z przodu. Wymienilem je, buczenie sie zmienilo w tym sensie, ze musialem ostrzej skrecac kierownice w prawo aby znikalo. Pojechalem wiec na ustawienie zbieznosci, zabulilem ja za zboze ale buczenie nie zniknelo. Wymienilem opony z letnich na zimowe, dalej to samo.
Co to moze byc?
Wydaje mi sie, ze dzwiek dobiega z prawej strony (przod). Cos jakby delikatne drgania tez sa obserwowane.

Pozdrawiam.
A.

karex
17-11-2006, 01:11
ansi, to co napiszę, Ci nie pomoże ale mam tak samo. Opon na pewno mi nie zdziera nic ponad normę, żadnego ściągania, zero luzów, a buczenie ustaje jak ja minimalnie dam kierownicę w lewo. Zmiana opon nic nie pomogła :( . Ja osobiście dałem sobie z tym spokój. Szkoda moich nerwów i zdrowia do tego. Być może za jakiś czas będę zmieniał piastę z przodu, ciekawe czy wtedy ustąpi?

llechu
17-11-2006, 07:43
Hej, chłopaki, to przecież klasyczne objawy zużytego łożyska w kole.

karex
17-11-2006, 09:36
Hej, chłopaki, to przecież klasyczne objawy zużytego łożyska w kole
:/
I tak od pół roku :|

mariusz774
17-11-2006, 10:31
ja obstawiam przednie prawe lozysko :fcp4

llechu
17-11-2006, 11:01
Przy czym jak się je wymieni to się okaże zapewne, że wtedy buczy lewe (tylko na razie go nie słychać bo jest zagłuszane przez prawe :-) ) Dokładnie tak miałem, tylko w odwrotnej kolejności.

karex
17-11-2006, 13:00
No zadam Wam zagwózdkę:
Na letnich oponach strasznie buczy mi prawy tyl (nieważne jakbym zamienial kola), z przodu to buczenie jest prawie nieslyszalne.
Na zimowych oponach buczy mi j.w. opisywalem przód, a tyl jest prawie nieslyszalny (oczywiście też mogę zamieniać kola do woli).

Z tylu wiem lożysko do wymiany (na razie przejeździlem tak 40 tys km :D ).
Z przodu jak już się kiedyś zbiorę to wymienię calą piastę z kopytem (prawy przód - zagadzam się z Tobą mariusz774) leży gotowa z nowym lożyskiem.

Ale to na to przyjdzie jeszcze czas :P .

mariusz774
17-11-2006, 22:46
karex,podejrzewam ze jak tobie lozysko(lub opony) z tylu bucza,to nieslyszysz poprostu buczenia z przodu.podczas buczenia w samochodzie jest taki silny rezonans ze ciezko czasami jest zlokalizowac z kad to dochodzi.caly ten halas idzie po blachach i moze nawet powodowac rezonans np. lampki w kabinie czy deski rozdzielczej.sproboj najpierw wymienic jedno lozysko z przodu.na 75% okaze sie ze drugie tez zaczyna szwankowc(tak jak llechu pisal)... milej zabawy z lozyskiem i pamietaj zeby odpowiednio je wbic,bo znow bedziesz musial wymieniac

karex
17-11-2006, 22:52
wbic,bo znow bedziesz musial wymieniac
Wolę wprasować :P , prasą własnej roboty :DD , czyli podnośnik hydrauliczny i odpowiednie punkty podparcia. Al eto jak napisałem, kiedyś tam. A co do buczenia to na 100% sięnie mylę, zależnie od opon jest różne. Na pewno się nie zagłuszają. Na tyle zawsze znałem swoje autka, że wyczułem i wyłapałem wiele rzeczy zanim coś się zaczynało objawiać :P (wiem chwalipieta ze mnie ;) ).

Xavier88
18-11-2006, 08:57
Mondeo to bardzo dziwny samochód.
Na 100% obstawiam łożysko.
Sam sie nauczyłem przez forum że jak byczy przy skręcaniu w lewo to prawe łożysko i odwrotnie.
Ja wymieniłem z prawego przodu i już nie buczy, ale wcześniej ostawiałem prawy tył, tak było słychać, jednak był to przód.
Inna sprawa posprawdzajcie sobie opony.
Mi na letnich tak byczało, że chciałem wymieniać łożyska z tyłu, ale cierpliwie czekałem i jak zmieniłem na zimowe mam błogą ciszę.
pozdrawiam

jagrall
18-11-2006, 09:22
ja miałem takie objawy w xsarze przy zużytym przegubie

ansi
24-11-2006, 10:55
No i okazalo sie, ze to lozysko padlo.
Kupilem SKFa, zalozylem i buczenie zniklo...
Ciekawe kiedy pojawi sie w lewym kole... :-)

blur
24-11-2006, 15:37
Mondeo to bardzo dziwny samochód.
Na 100% obstawiam łożysko.
pozdrawiam

Panowie, Mondeo tu super trwałe auto ... kolega z pracy ma Ibize niespełna 2 letnią (jeszcze na gwarancji), jeździ malutko - tylko 10.000 km przejachne i właśnie mu padły dwa łożyska z jednej strony .. to jest hicior :).

ducze74
13-12-2006, 22:46
łożysko na 100%