Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Nierównomierna praca ciepłego silnika, po postoju
JohnLenin 20-06-2013, 18:00 Witam. Występuje u mnie dziwna praca silnika gdy jest ciepły, np po trasie, ale raczej tylko wtedy, gdy zgaszę auto i ponownie odpalam po ok. 30min, czasami szybciej(tak sprawdzałem, bo często mam taką sytuację) Silnik pracuje, jak traktor, bardzo nierównomiernie, wskazówka obrotów bardzo delikatnie drga, pozostawiony tak na jałowym po kilku min, pracy uspokaja się i zaczyna pracować tak jak powinien - równiutko. Zaczynam szukać przyczyny, podjechałem do znajomego mechanika podpiąć pod kompa, ale żadne błędy się nie pojawiają - sprawdziliśmy podpiętego pod kompa, w chwili, właśnie kiedy wystąpiła opisana wyżej sytuacja. Znajomy zwrócił jednak uwagę na Korekcję wydatku wtryskiwaczy 1, 2, 3, 4, gdzie wynosiła równo na każdym, po 0,999 i w ogóle się nie zmieniała, według niego powinna się zmieniać i stwierdził, że być może jest problem z czujnikiem położenia wału korbowego, ale nie jest pewien. Foka po za tym jeździ, nie dymi, zapala od strzału, tylko to... Czy miał Ktoś taki problem w aucie?
http://ulub.pl/99eAbRQ3ln/wtrysk-zle
zaksiu1985 20-06-2013, 18:49 podłącz go z kalnistra a nie z baku, to sie dowiesz dlaczego tak jest.
(bagno w baku, jak sie rozgrzeje to jest ok bo pływa, ale jak sie troszke ostudzi to zaczyna schnąć.
JohnLenin 21-06-2013, 14:52 ...nikt nie miał takiego przypadku?
Przejrzałem pod maską, czy wszystko jest ok i zauważyłem że wtyczka od przepływki siedziała dość luźno, nie wiem czy to przez to? Zobaczę...
JohnLenin 26-06-2013, 18:19 ...cd prawdopodobnie przycina się zawór/czujnik na pompie Siemens-a. Taką mam diagnozę, po dzisiejszym podłączeniu pod kompa. Okazuje się że w chwili, gdy silnik pracuje nierównomiernie ciśnienie na listwie rail dochodzi do 450bar, a powinno być ok. 300bar na wolnych obrotach, czyli przeładowuje. Muszę podmienić ten czujnik i spr. czy to rzeczywiście on powoduje problem. Czy spotkał się Ktoś z taką usterką?
zaksiu1985 26-06-2013, 18:35 kolego chyba nie dociera do ciebie to co napsiałem żeby podłączyć go z kalnistra!!! wymyjesz czyjnik i co podłaczysz na to paliwo stare z baku? dobrze będzie dzien dwa i tyle. Kase wydasz na czujniki i bedziesz dalej pisał ze nic nie pomaga, czujnik sie uswinił podbnie jak jest uswiniony cały układ bo masz szajsuwe w baku - wyszoruj bak i dopiero zacznij działać.
JohnLenin 26-06-2013, 18:49 kolego chyba nie dociera do ciebie to co napsiałem żeby podłączyć go z kalnistra!!! wymyjesz czyjnik i co podłaczysz na to paliwo stare z baku? dobrze będzie dzien dwa i tyle. Kase wydasz na czujniki i bedziesz dalej pisał ze nic nie pomaga, czujnik sie uswinił podbnie jak jest uswiniony cały układ bo masz szajsuwe w baku - wyszoruj bak i dopiero zacznij działać.
...myślałem że żartujesz z tym kalnistrem. Dlaczego uważasz, że jest tak jak piszesz? Tankuje na jednej stacji, gdzie raczej nikt nie narzeka, do tego dodaję do tankowania Diesel Power ECOMAX http://www.millersoils.pl/produkty/premium-samochody-osobowe/dodatki-do-paliw/diesel-power-ecomax/ Według Twojej teorii rano powinien nie zapalić, bo bagno, a pali od strzału i pracuje jak powinien.
cd... Niestety podmiana czujnika na pompie i rozdzielaczu z innego Focusa nic nie dała, ręce opadają, nie wiadomo czego się czepić.
cd... Jeden z mechaników stwierdził że prawdopodobnie wtrysk, pierwszy od rozrządu, czuć podobno nawet jak przystawi się palec do wtrysku.
JohnLenin 01-08-2013, 07:18 ....Odświeżę. Po podłączeniu m.in do ids okazuje się, że wszystko jest ok z wtryskami i pompą. Auto pracuje na wszystkie cylindry, po prostu sterownik podaję za wysokie ciśnienie na biegu jałowym, (ok 450bar) i w tedy tak dziwnie pracuje silnik, a dlaczego sterownik podaje za wysokie ciśnienie? tego nie wie nikt - na razie. Dziwna sprawa, bo zdarza się, że bujniemy budą i albo zmienia się praca(dźwięk) silnika, lub ustaje ta dziwna praca! Przypadek? nie wiem - jak myślicie? można to z czymś powiązać?
w 1,6 tdci resetujesz komputer i na nowo dawka wtrysku jest wyliczana dla biegu jałowego,tak zwana korekcja. Prosiłbym o potwierdzenie przez jakiegoś speca.
JohnLenin 01-08-2013, 12:05 w 1,6 tdci resetujesz komputer i na nowo dawka wtrysku jest wyliczana dla biegu jałowego,tak zwana korekcja. Prosiłbym o potwierdzenie przez jakiegoś speca.
Co to ma wspólnego z tematem?
sprawdz filtr paliwa i sprawdz czy jak masz pelny bak to czy tez masz ten problem, ewentualnie czy sie minimalnie nie zapowietrza uklad paliwowy.
dlaczego 450bar na wolnych obrotach?
cisnienie moze sie zwiekszac od obciazenia silnika..moze np. klima wlaczona jest i dlatego?
a cisnienie jest stabilne na 450 czy tez skacze?
JohnLenin 05-08-2013, 12:32 sprawdz filtr paliwa i sprawdz czy jak masz pelny bak to czy tez masz ten problem, ewentualnie czy sie minimalnie nie zapowietrza uklad paliwowy.
dlaczego 450bar na wolnych obrotach?
cisnienie moze sie zwiekszac od obciazenia silnika..moze np. klima wlaczona jest i dlatego?
a cisnienie jest stabilne na 450 czy tez skacze?
Filtr wymieniony na nowy, oryginalny. Przy pełnym baku problem też występuje. Na biegu jałowym ciśnienie wacha się 250-300bar i wtedy silnik normalnie pracuje, a ciśnienie ok 450bar pojawia się gdy silnik zaczyna źle pracować bez obciążenia np klimą.
a czy 450barow jak sie pojawia to cisnienie to czy jest ono stabilne? czy moze skacze?
twoj samochod byl bez dpfa ?
JohnLenin 06-08-2013, 09:23 a czy 450barow jak sie pojawia to cisnienie to czy jest ono stabilne? czy moze skacze?
twoj samochod byl bez dpfa ?
Ciśnienie skacze, ok 400-450. Nie jest tak, że wchodzi na ok 450 i jest niezmienne. Dpfa nie mam i nie było (1.8tdci chyba nie miał tego ustroństwa)
zaksiu1985 06-08-2013, 10:31 zaraz minie 2 miesiące odkąd walczysz i nadal nic.
Siemensa na aucie nie da się zdjagnozować!!!!!
Jezeli twój mechanik mówi że się da zdjagnozować układ siemensa nawet w trybie jazdy na kompie to albo jest najszczęsliwszym mechanikiem na świecie albo nie ma pojęcia o tym układzie.
Delphi da sie zdjazgozować prawie zawsze.
Siemensa praktycznie nigdy.
A wystarczyło umyć bak, zalać dobrej ropy, albo poprostu podłączyć z kalnistra i przeczyszczyć w ten sposób układ.
JohnLenin 06-08-2013, 15:44 Zaksiu1985, rzeczywiście może zabieg z czyszczeniem zbiornika pomóc? Miałeś/znasz takie przypadki?
Co do Siemensa, to nie wiedziałem że to taka kuqa.
zaksiu1985 06-08-2013, 22:15 Pytanie brzmi dlaczego Siemens się wycofał absolutnie z ukłądów paliwowych?
Odpowiedz jest taka że Nismcy dokładnie wiedzą co odwalili z piezoelektrykami Siemenens i stwierdzili że lepiej zwinać się za wczasu.
Moim zdaniem za jakieś 5-6 lat będzie armagedon z tymi autami właśnie ze względu na układ Siemensa.
Można wiele gadac złego o Delphi ale oni przynajmniej zrobili takie wtryski które dadzą się naprawić ale przedewszystkim dadzą się zdjagnozować na aucie.
O Siemensie nie można tego powiedziec.
Kiedyś gadałem z Gładyskiem, tak z ciekawości o tym układzie, czy da się wstawić na jakąś maszyne tak jak Bosch ma EPS, i powiedzieć ze ten wtryskiwacz jest dobry na 100%. Niestety powiedział że tylko na 90% i to nie zawsze.
Ja np. wstawiam je na maszyne od Hoffmana, co tu dużo gadać na niej ten układ najlepiej sprawdzać. Wstawiasz cały komplet na raz i i testetujesz, czasem wystarczy minuta a czasem dopiero po 10 min zaczynają się dziać cuda. I dlatego tak jak pisze moim zdaniem nie ma możliwości zdjagnozowania ich na aucie.
Najlepiej wsadzić na dno baku kija i endokop i patrzeć czy nie ma mazi na dnie. Czy zabieg ten pomoże? Bóg raczy wiedzieć . Napewno nie zaszkodzi.
Twoje objawy dają nadzieje że będzie poprawa, ale bak czyszczimy nowe filterki tylko porządne trzeba założyć no i zobaczyć czy na zaworach w pompie/szynie nie ma jeza.
Powodzenia
Ciśnienie skacze, ok 400-450. Nie jest tak, że wchodzi na ok 450 i jest niezmienne. Dpfa nie mam i nie było (1.8tdci chyba nie miał tego ustroństwa)
to mi sie wydaje ze problem jest przy pompie paliwa...tylko niewiem czy to wina zaworka czy pompy.
JohnLenin 07-08-2013, 12:51 zaksiu1985, mjprzem, Dzięki za rady!!!
Zawór w pompie podmieniałem. http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=83807&page=2
Dziś bawiłem się trochę z programem w ręku i zauważyłem, że silnik zaczyna wariować, kiedy temp. silnika jest mniejsza niż 78°C, np gaszę silnik po jeździe, odpalam po ok. 30min, silnik szatkuje, temp wynosi ok 76°C, pracuje sobie na biegu jałowym szatkując, a gdy na kompie pokaże 78°C przestaje wariować i pracuje jak należy. Aha wymieniłem pełną zaślepkę egr-a na taką z otworkami, ale nic to nie dało.
JohnLenin 08-08-2013, 18:32 to mi sie wydaje ze problem jest przy pompie paliwa...tylko niewiem czy to wina zaworka czy pompy.
Przyjrzałem się pompie i okazuje się, że jest od spodu przypocona, ale nie wiem czy może to powodować mój problem?
rozumiem ze przypocona od oleju napedowego?
jezeli tak to chyba niemasz co dalej szukac, bo nawet jesli sie nie leje to moze powietrze zaciagac, a to by wszystko wyjasnialo.
JohnLenin 09-08-2013, 12:59 rozumiem ze przypocona od oleju napedowego?
jezeli tak to chyba niemasz co dalej szukac, bo nawet jesli sie nie leje to moze powietrze zaciagac, a to by wszystko wyjasnialo.
Właśnie nie jestem pewien, czy to ropa, czy olej. Muszę się dokładniej przyjrzeć, dzwoniłem do pompiarza i powiedział, że jeszcze nie widział, żeby pompa Siemensa ciekła i pewni jest to olej.
...wytarłem te zapocenia i stety, lub niestety wygląda to raczej na olej.
JohnLenin 13-08-2013, 18:16 Z powodu, że nie znam "fachowców" w mojej okolicy, którzy mogli by pomóc, jeśli chodzi o problem z moim autem, trochę posprawdzałem sam Fokę. Wypinałem czujnik temp.(wtyczka za filtrem paliwa) w momencie gdy źle pracuje i po odpięciu zaczyna prawidłowo pracować, załącza się wentylator chłodnicy, a na kompie pokazuje temp -40°C. Powrotne wpięcie wtyki, powoduje wyłączenie się wentylatora, wskazuje prawidłową temp. i silnik pracuje prawidłowo. Po ponownym rozruchu gdy temp jest silnika wynosi ok 76°C znów zaczyna szatkować. Nie wiem, czy może to coś oznaczać?
moze ale i nie musi, bo po odpieciu czujnika temp. sterownik zmienia parametry na standardowo zapisane i nakazuje zapewne na utrzymywanie innego cisnienia na listwie CR.
mozeto tylko oznaczac ze w pewnym zakresie cisnienia -zawor na pompie moze miec problemy ze stabilnoscia lub pompa moze miec problemy z wydajnoscia.
musialbys sprawdzic cisnienie na listwie -jak sie zmienia gdy odpinasz czujnik.
JohnLenin 14-08-2013, 16:55 moze ale i nie musi, bo po odpieciu czujnika temp. sterownik zmienia parametry na standardowo zapisane i nakazuje zapewne na utrzymywanie innego cisnienia na listwie CR.
mozeto tylko oznaczac ze w pewnym zakresie cisnienia -zawor na pompie moze miec problemy ze stabilnoscia lub pompa moze miec problemy z wydajnoscia.
musialbys sprawdzic cisnienie na listwie -jak sie zmienia gdy odpinasz czujnik.
Sprawdziłem, tylko nie wiem czy piszesz o odpięciu czujnika temp? Odłączyłem czujnik temp. w chwili gdy szatkuje(cisnienie 400-450bar) i tak jak wcześniej zaczyna normalnie pracować, włącza się wentylator, temp. pokazuje -40°C, ciśnienie waha się 280-300bar.
tak o tym pisalem-widac gdy silnik jest rozgrzany sterownik silnika ustala jako optymalna wartosc cisnienie na poziomie okolo 400-450 barow a pompa CR najwyrazniej ma z tym problem.
zapewne duzo latwiej jest utrzymac cisnienie na poziomie 300barow jak 400 dla pompy.
zastanawiam sie jeszcze czy moze to nie jest zwiazane z zasobnikiem cisnienia na listwie-niewiem czy jest takie cos ale czasami na rozych listwach takie zasobniki byly-mialy one za zadanie stabilizacje cisnienia na listwie CR.
czyli jest to cos takiego w czym znajduje sie np. powietrze lub tloczek pod sprezyna i pelni role dodatkowego zasobnika cisnienia aby zminimalizowac skoki cisnienia.
spróbuj wylać(spuscic) trochę paliwa z listwy CR-tak aby dostalo sie do niej powietrze i zobacz pozniej czy cos sie zmieni.
JohnLenin 14-08-2013, 22:13 Ciśnienie 400-450 bar, występuje w czasie złej pracy gdy silnik nieco ostygnie(temp. poniżej 78°C), jak jest rozgrzany(równa praca), ciśnienie jest max 300 bar. Tu trochę o diagnozowaniu Siemensa http://kucorix.homeunix.com/~kucorix/witaj/index.php?p=p_17
JohnLenin 24-08-2013, 17:44 Trochę testów porobiłem z autem i pewne nowe rzeczy pojawiły się w temacie. Wspominałem wcześniej, że silnik zaczyna szatkować po jeździ, kiedy jest ciepły, zostanie zgaszony i zapalony po np. 20min.(zależy także od temp. na zewnątrz). Po zabawie z komputerem doszedłem do do wniosku, że silnik źle pracuje, jeśli temp. silnika jest mniejsza niż ok. 78°C, np odpalam Fokę, na kompie(w programie diagnostycznym) sprawdzam temp i wynosi ona np 76°C silnik źle pracuje do momentu osiągnięcia temp ok 78°C, wtedy wszystko powraca do normy tj. pracuje poprawnie, ciśnienie na listwie wraca do normy. Zastosowałem patent z emulatorem temp. i okazało się że przedział złej pracy silnika występuje między ok. 60°C, a ok 80°C. Zrobiłem to w ten sposób, że kiedy temp. silnika była w ww. przedziale i silnik szatkował, wypinałem czujnik temp. a wpinałem emulator z ustawioną temp. 81°C i okazało się, że silnik zaczyna pracować poprawnie. Po powrotnym wpięciu czujnika temp. zaczyna szatkować(sterownik widzi prawdziwą temp np 65°C) Po przemyśleniu sprawy wydaje mi się, że problem prawdopodobnie powoduje sterownik Siemens-a, jak myślicie, może to być jego wina?
a jak masz silnik rozgrzany powyzej 80'C to jest ok ? i jakie jest wtedy cisnienie na listwie?
czy to robi sterownik problemy? wydaje mi sie ze nie... moze to sie tak wydaje ze to wina sterownika ale sterownik ma w okreslony sposb tak zaprojektowane mapy aby byly adekwatne do warunkow pracy silnika. a to ze przypadkowo tak sie zgrywa ze w pewnym przedziale warunkow pracy silnika cos nie wyrabia to jest inna historia.
owszem zmiana map lub zmiana temperatury widzianej przez sterownik-to jest jakies rozwiazanie ale moim zdaniem to jest oszukanie skutkow a nie usterki.
owszem czasami warto oszukiwac skutki jak przyczyny bo jest taniej i nie oplaca sie inaczej-wiec nie mowie ze twoj pomysl z emulatorem jest zly-jesli ci to pomoze.
jeszczemi sie cos przypomnialo...pompa cr tez powinna byc w okreslony sposob ustawiona jak np. zwykla pompa wtryskowa-chodzi o to aby pompowanie paliwa z pompy cr odbywalo sie takze w wlasciwym momencie i nie bylo wahan i skokow cisnienia na szynie cr.
moze u ciebie pompa nie jest idealnie ustawiona-bo i tak moze byc.
JohnLenin 26-08-2013, 13:13 a jak masz silnik rozgrzany powyzej 80'C to jest ok ? i jakie jest wtedy cisnienie na listwie?
czy to robi sterownik problemy? wydaje mi sie ze nie... moze to sie tak wydaje ze to wina sterownika ale sterownik ma w okreslony sposb tak zaprojektowane mapy aby byly adekwatne do warunkow pracy silnika. a to ze przypadkowo tak sie zgrywa ze w pewnym przedziale warunkow pracy silnika cos nie wyrabia to jest inna historia.
owszem zmiana map lub zmiana temperatury widzianej przez sterownik-to jest jakies rozwiazanie ale moim zdaniem to jest oszukanie skutkow a nie usterki.
owszem czasami warto oszukiwac skutki jak przyczyny bo jest taniej i nie oplaca sie inaczej-wiec nie mowie ze twoj pomysl z emulatorem jest zly-jesli eci to pomoze.
jeszczemi sie cos przypomnialo...pompa cr tez powinna byc w okreslony sposob ustawiona jak np. zwykla pompa wtryskowa-chodzi o to aby pompowanie paliwa z pompy cr odbywalo sie takze w wlasciwym momencie i nie bylo wahan i skokow cisnienia na szynie cr.
moze u ciebie pompa nie jest idealnie ustawiona-bo i tak moze byc.
Gdy temp. jest pow.80 pracuje ok, ciśnienie wtedy to ok. 290bar, a jak ustawia się taką pompę? Zależy mi aby usunąć przyczynę, emulację zastosowałem żeby upewnić się czy, rzeczywiście temp. silnika ma coś wspólnego z problemem. Ciekawe jest jeszcze to, że jeśli jedziemy i silnik jest w przedziale temp. 60-80, czyli powinien źle pracować i zatrzymam się, to będzie pracował dobrze, dopiero jak odstoi zaczyna się padaczka Zastanawiam się jeszcze, co mogłoby powodować pogorszenie warunków pracy silnika(coś nie wyrabiać), że wali takim ciśnieniem w przedziale temp. które podałem?
hmm..no to dziwne..
jezeli sie zatrzymasz i silnik pracuje na wolnych to jest ok...
a
jezeli sie zatrzymasz i zgasisz silnik i go po chwili zapalisz to jest zle?
zaslepiales egra calkowicie?
masz dodatkowa przepustnice u siebie do sterowania przeplywem powietrza i egra?
lub moze sie paliwo gdzies zapowietrza, i jak zgasisz i po chwili odpalisz to wiecej powietrza zbiera sie w pompie CR i robi taki problem.
bledow od silnika niema?
turbina jest non stop na maksa odchylona na wolnych obrotach?
JohnLenin 27-08-2013, 20:43 Bump: hmm..no to dziwne..
jezeli sie zatrzymasz i silnik pracuje na wolnych to jest ok...
jezeli sie zatrzymasz i zgasisz silnik i go po chwili zapalisz to jest zle?
zaslepiales egra calkowicie?
masz dodatkowa przepustnice u siebie do sterowania przeplywem powietrza i egra?
lub moze sie paliwo gdzies zapowietrza, i jak zgasisz i po chwili odpalisz to wiecej powietrza zbiera sie w pompie CR i robi taki problem.
bledow od silnika niema?
turbina jest non stop na maksa odchylona na wolnych obrotach?
-Dokładnie, po jeździe, jak odstoi to silnik zaczyna utykać
-Zaślepiałem egr-a całkowicie, jak i zaślepkę z trzema otworkami, dawałem też oryginalną uszczelkę z pełnym przelotem i bez zmian praca silnika.
-Co do dodatkowej przepustnicy, to nie wiem czy jest w FF2 1.8tdci. Egr jest zespolony z kolektorem.
-Błędów brak
-Turbo jest sterowane elektronicznie, nie wiem jak tam z wychyleniem.
Chyba skapituluję i na początek odstawię auto do pompiarza, bo brak mi pomysłów, a mechanikiem nie jestem, zresztą "zwykli" mechanicy poddali się. Dzięki, za próbę pomocy!
JohnLenin 09-09-2013, 19:36 Odświeżam. Na razie, sam próbuję czegoś dojść z autem i dodałem do zbiornika Diesel System Super Clean PROTEC, przejechałem prawie zbiornik z tym dodatkiem i bez zmian. Zauważyłem, jeszcze jedną ciekawostkę w aucie, odpalam silnik gdy źle pracuję, ruszam, rozpędzam autko, a następnie puszczam na luz i do momentu, kiedy się nie zatrzyma pracuje prawidłowo, jak tylko stanie, np przyhamuję przed rondem, od razu źle pracuje. Zrobiłem też test, na wolnym placu czekając, aż foca się zatrzyma, bez hamowania i ten sam efekt. Wygląda to tak, jakby pęd powietrza powodował normalną pracę, a jak się zatrzymam to koniec.
JohnLenin 16-09-2013, 20:27 Witam. Znajomy mechanik sprawdził, jak przedstawia się spr. przelewów, a problem w mojej foce. Nie wiem, czy warto było robić takie sprawdzenie, bo podobno we wtryskach Siemensa może to nic nie znaczyć, ale... Auto było testowane na przelewach w tym momencie, kiedy źle pracuje. Silnik pracował do chwili(ok 10-15min) gdy po jednej z menzurek było widać, że jest o wiele więcej ropy. Wyszło tak, od strony rozrządu, 1- 55ml. 2- 80ml. 3-40ml. 4-40ml. Według mechanika 2 wtrysk wyraźnie przelewa i wygląda, że to właśnie on powoduje złą pracę silnika. Jak sądzicie, można targnąć się po takim sprawdzeniu, na wymianę wtrysku drugiego?
no moim zdaniem pewniejsze jest sprawdzenie kiedy silnik rowno pracuje bo przy nierownej pracy silnika dawki takze moga byc cyklicznie-nierowno podawane , wiec takie sprawdzenie moze sie okazac wrecz mylne. ja bym sie do tego nie odnosił.
JohnLenin 17-09-2013, 18:49 Obdzwoniłem kilku fachowców i sprzedawców mających styczność z tymi wtryskami i z tym systemem, usłyszałem, że ciężko określić czy rzeczywiście jest to problem z drugim wtryskiem, ale jest duże prawdopodobieństwo, że tak. Podobno nawet w czasie testów na maszynie może wyjść, że wtrysk Siemensa jest ok, a na aucie kuleje i raczej nie warto testować ich na maszynie. Najlepiej wypada sposób z podmianą elementów(wtryskiwaczy)
to chyba niemasz wyjscia i musisz w slepo wtryski zmienic, bo od czegos cza zaczac..jak chcesz to zrobic.
JohnLenin 19-09-2013, 09:26 Tak też zrobię, zobaczy się co z tego wyjdzie.
Kiedyś o tym pisałem na forum. W moim Mondeo, słynny silnik 2TDCi-130KM, tak zaczynały padać wtryski. Pierwszy po 60kkm! Odpalałem auto rano - OK, krótki przejazd, zgaszenie i ponowne odpalanie - jak traktor, cały dygotał, jakby chodził na 3 cylindrach. Zacierał się tłoczek jednego wtrysku. Delikatne dodanie gazu zwykle poruszało tłoczek i już pracował poprawnie. Jak wóz był na gwarancji to w serwisie milczeli (ale co mieli robić - trzeba było przeczekać gwarancję) - raz tylko wgrali nowy soft (niby na tą dolegliwość). Dowiedziałem się później, że zwiększyli ciśnienie wtrysku ... i tłoczek już się nie zacierał ... aż do ok 100kkm. Wtedy zrobiłem regenerację. Wcześniej robione próby przelewu nie wykazywały nic niepokojącego - tłoczek stawał dęba raz dziennie (czasem nie) i tylko na chwilę.
JohnLenin 21-09-2013, 18:57 to chyba niemasz wyjscia i musisz w slepo wtryski zmienic, bo od czegos cza zaczac..jak chcesz to zrobic.
Niestety podmiana wtrysku, który przelewał w czasie testu przelewowego nic nie dała. Zamierzam jeszcze spr. czy z zaworami silnika wszystko jest ok, tak polecił mi znajomy mechanik(może któryś się zaciera), który słyszał, że z wydechu słychać takie jak by pukania, chyba że te pukania z wydechu spowodowane są przez zaślepiony egr.
Witam, mam troche inny problem z moim Mk 2 V6 mianowicie po urochumieniu silnika "buczy" gdy na dworzu jest chlodniej, po nacisnieciu gazu ustepuje, nastepnie gdy przytrzymam go dluzej do wysokich obrotów to znow zaczyna "buczec", jakby go cos dławilo. Wydaje mi sie ze buczenie slychac w lewym przednim blotniku. Dodam jeszcze ze gdy przytrzymam go na jedynce badz dwojce zaczyna brakowac mu mocy, w pewnym momencie jakby mial jakies odciecie. Gdy mu odpuszcze "moc" wraca ale nie na dlugo.
Co moze sie znajdowac w lewym przednim blotniku?
JohnLenin
niemozna uslyszec zaworu z wydechu bo jest sprezarka i tlumiki-zbyt dluga droga aby realne bylo slyszenie zaworow.
jedyne co to zawory mozna slyszec przy silniku...ale gdyby sie cos z tym zle dzialo to juz dawno zawór zatarłby sie i rozwalilo by ci glowice-pozatym twoja usterka niema charakteru regularnego-ale ma charakter nie regularny i zalezy np. od temp silnikanie temperatury rzeczywisctej ale temp. teoretycznej tora ma wplyw na dawkowanie paliwa i charakterystyke wtrysku paliwa.
czyli nieszukaj w zaworach a najwyzej w kolejnych wtryskach, a jak grzebanie przy wtryskach nie pomoze to zostanie wtedy tylko pompa paliwa.
JohnLenin 23-09-2013, 08:30 W wydechu słychać takie pykania, które może świadczyć, że to zawór i mechanik uważa, że może być to objaw przycierającego się właśnie jego( nie domykania?) Ja się tam nie znam, ale chcę to sprawdzić.
gdyby zawor sie nie domykal to by niemial kompresji... i najprawdopodobniej po jednym zatarciu stuknąłby o tłoka i by zaczął sie skrzywiac i szybko by sie jeszcze bardziej zatarł po skrzywieniu i narobił problemów z silnikiem. no ale...jak chce szukac..niech szuka...a mi sie wydaje ze musisz wszystkie wtryski posprawdzac i z nimi walczyc+ewentualnie problem jakis z pompą..bo silniki diesla mają to do siebie ze nawet jesli silnik bedzie w katastrofalnym stanie to te silniki powinny w miare rowno pracowac pomimo słabej kompresji. jedyny problem to uklad paliwowo-wtryskowy.
a nie zauwazylem..ty miales jeszcze jakies problemy z egr i sterowaniem turbo?
egr calkiem zaslepiony bez dziurek?
JohnLenin 23-09-2013, 15:04 ...tak bez dziurek, ale dałem na próbę z dziurkami i kiszka http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=62958
jezeli dzwigienka od turbiny nie zmienia polozenia i jest jednakowo ustawiona na wolnych obrotach to nie powinno to miec wplywu na nierowna prace silnika. wiec jesli egr jest zaslepiony to w zasadzie wszystko co moze powodowac problem z innej strony jak sterownik silnika i uklad wtryskowy paliwa.
Witam, mam dokładnie ten sam problem, czy ktoś znalazł już winowajcę??
damiank274 25-01-2018, 09:08 Do JohnLenin jak rozwiązałeś opisywany w tym temacie problem. Mam podobnie i dlatego pytam.
JohnLenin 26-01-2018, 13:30 1.8Tdci to trochę inny temat. Zaktualizowałem w serwisie soft i w części to pomogło. Czasami się to zdarzy, ale o wiele rzadziej.
|
|