Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Zero reakcji na kluczyk w stacyjce
Witam,
Bardzo proszę Szanownych Kolegów o techniczne wsparcie.
Objawy:
- brak jakiejkolwiek reakcji na kluczyk tzn. immo miga co 2 sekundy, kontrolki się nie zapalają, rozrusznik nie kręci;
- autoalarm i centralny zamek z pilota działa;
- dokładnie taka sama reakcja na drugi kluczyk (kluczyki raczej oryginalne);
- auto stało 3-4 dni, wcześniej żadnych problemów;
- akumulator miał coś ponad 12V (może i za mało na odpalenie ale nie był totalnie padnięty);
- po wyjęciu (reset trwał kilka dni) i doładowaniu akumulatora poza autem bez zmian.
Uwagi (tak dla całości obrazu):
Jedyny problem jaki występuje w aucie dotyczy automatycznej klimatyzacji.
- działa kiedy chce tzn. pomimo upału raz chłodzi raz nie;
- w trybie AUTO włącza megawianie i ... zamyka wszystkie doloty (!?!);
- jak już się włączy to ją słychać.
Tu pytanie czy ona powinna być głośniejsza niż silnik auta? Chodzi zresztą jak silnik, jak przyspieszam też wchodzi na obroty. Z racji pogody, małej eksploracji auta i obaw spowodowanych jej warkotem bardzo rzadko z niej korzystałem. Dopuszczam możliwość, że ten typ akurat tak warczy i tylko mnie to niepokoi :)
Pytania:
1. Oczywiście, co tu jest grane?
2. Czy kluczykiem nierozpoznawalnym przez immo da się włączyć stacyjkę (zapalenie kontrolek), zakręcić rozrusznikiem czy odpalić auto na 2-3 sekundy? Weryfikuję bo ponoć się da więc odpadły by uszkodzony transponder w kluczykach czy rozkodowanie immo.
3. Czy ewentualne uszkodzenie klimy może powodować niemożność odpalenia auta?
Pozdrawiam i życzliwym dziękuję za zainteresowanie :)
IMMO i stacyjka to 2 odrębne podsystemy. Jeśli nie włącza się zasilanie w I lub II pozycji kluczyka, to albo padła stacyjka, albo przekaźnik w skrzynce bezpieczników w komorze silnika.
Kluczykiem niedoprogramowanym do IMMO nie da się w żaden sposób uruchomić silnika.
tedi_k - dziękuję Ci bardzo za odpowiedź :)
Myślałem, że immo nie zasila stacyjki dopóki nie rozpozna kluczyka i stąd pomysł, że się rozkodowało. Chciałem wezwać speca od uruchamienia (dorabianie i kodowanie kluczyków) ale stwierdził, że rozkodowanym kluczykiem zapalę kontrolki i uruchomię auto (pytał o model i rocznik) i dopiero immo mnie odetnie. Rację zatem miał ale nie do końca.
Sprawdzę przekaźnik - stacyjkę narazie nie bardzo wiem jak.
Sprawdziłem raz jeszcze na schematach - najprawdopodobniej poszedł Ci bezpiecznik F11 (20A) w skrzynce bezpieczników w komorze silnika - on podaje wejściowo prąd na stacyjkę. Oznaczenia bezpieczników w skrzynce powinieneś mieć zdaje się na przykrywce skrzynki od środka.
tedi_k - jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za pomoc. Przepraszam, trochę mi zajęło sprawdzenie bezpiecznika ale bez auta wszystko inne dzieje się w innej czasoprzestrzeni ;)
Sprawdziłem bezpieczniki w skrzynce pod maską poza tymi przykręcanymi (F1-F4). Niestety są sprawne. Czy coś jeszcze poza tym F11 zabezpiecza ten obwód? Czy mam sprawdzać tu jeszcze przekaźniki i bezpieczniki w drugiej skrzynce?
Zaobserwowałem, że pomimo kluczyka w stacyjce:
- radio włącza się z komunikatem ONE HOUR MODE;
- włączenie świateł uruchamia brzęczyk;
- brzęczyk nie uruchamia się po otwarciu drzwi.
Wszystko jakby kluczyka nie było.
Tak jak pisałeś wygląda, że stacyjka padła :(
Przekaźniki w skrzynce w komorze silnika sprawne.
Czy ktoś z Kolegów może mi podpowiedzieć co mógłbym jeszcze zrobić?
Czy ktoś z Kolegów może mi podpowiedzieć co mógłbym jeszcze zrobić?
Sprawdzić woltomierzem lub żarówką czy 12V dochodzi do kostki stacyjki , jeżeli dochodzi , to albo tylko kostka stacyjki ( jezeli to możliwe) lub cała stacyjka do wymiany.
Z bezpiecznika F11 w skrzynce w komorze silnika napięcie idzie prosto na stacyjkę. Bardzo prawdopodobne, że albo się coś urwało przy stacyjce albo stacyjka padła. Sprawdź - w razie czego będziemy dalej główkować.
Jaszczur90 18-07-2013, 22:09 Objawy:
- brak jakiejkolwiek reakcji na kluczyk tzn. immo miga co 2 sekundy, kontrolki się nie zapalają, rozrusznik nie kręci;
- autoalarm i centralny zamek z pilota działa;
- dokładnie taka sama reakcja na drugi kluczyk (kluczyki raczej oryginalne);
- auto stało 3-4 dni, wcześniej żadnych problemów;
- akumulator miał coś ponad 12V (może i za mało na odpalenie ale nie był totalnie padnięty);
Miałem identyczną sytuację z moim Fordem. Sprawdził mi znajomy elektromechanik wszystkie bezpieczniki, stacyjkę i powodem tego wszystkiego u mnie okazała się zepsuta "antenka" ( nie wiem czy to tak się fachowo nazywa) , która służy do komunikowania się kluczyka z czymś w samochodzie. Skończyło się na wymianie tej "antenki" i problem zniknął.
Miałem identyczną sytuację z moim Fordem. Sprawdził mi znajomy elektromechanik wszystkie bezpieczniki, stacyjkę i powodem tego wszystkiego u mnie okazała się zepsuta "antenka" ( nie wiem czy to tak się fachowo nazywa) , która służy do komunikowania się kluczyka z czymś w samochodzie. Skończyło się na wymianie tej "antenki" i problem zniknął.
Niestety bzdura... IMMO uruchamia się dopiero po włączeniu zasilania przez stacyjkę. Stacyjka to urządzenie elektryczne (daje prąd albo nie daje...) a IMMO to urządzenie elektroniczne dające zezwolenie na "wykorzystanie prądu" do uruchomienia silnika...
dokładnie - jak nie zapalają się kontrolki na zegarach po przekręceniu kluczyka, to znaczy, że nie dochodzi prąd! Trzeba przejrzeć wszystkie bezpieczniki (pod maską przed pasażerem) i wtyczkę stacyjki
Panowie, bardzo Wam wszystkim dziękuję za zainteresowanie i wskazówki. Postaram się na dniach z nich skorzystać i oczywiście podzielić efektami.
Tymczasem udanego weekendu życzę :)
wojtek_jawojtek 09-10-2014, 22:20 Chciałbym odświeżyć temat...i mam pytanie: czy w takiej sytuacji jak przekręcam kluczyk kontrolki sie zapalają (czyli prad jest) a nie chce krecic ,a lampka od immo miga szybko to tez moze byc stacyjka? czy to tylko kwestia immo?
mick1973 10-10-2014, 06:30 Immo nie rozpoznał przypisanego kluczyka.
Może być to wina kluczyka, pętli indukcyjnej przy stacyjce lub samych zegarów
Jak zachowuje się drugi kluczyk? Jakie masz zegary, z komputerem pokładowym czy bez?
wojtek_jawojtek 10-10-2014, 10:10 Kluczyk przekręca się normalnie ale zero jakiejkolwiek reakcji.Kontrolki od świec itd gasną jakby normalnie przed zapaleniem ale ta od immo miga szybko.Kluczyk miałem jeden bez przycisków ,drugi kupiłem od kolegi z forum żeby móc otwierać centralny z pilota ale dopiero teraz go dociąłem i zakodowałem.Myślałem że to kluczyk ale byłem w kilku punktach i mówili że z kluczykiem wszystko ok no i przy okazji dorobiłem właśnie ten drugi.Zegary mają pokładowy tzn ten prostokątny z zielonym podświetlaniem nie kwadratowy.Może napisze jak wyglądała sytuacja.Podjechałem pod sklep chciałem zgasić samochód i przekręcając kluczyk samochód chyba nie zgasł bo odruchowo pusciłem sprzęgło na biegu i szarpnął i dopiero zgasł silnik.Po zakupach wracam chcę odpalić no i...własnie taka sytuacja.Samochód nie stoi,jeździ w trasy(w tym przypadku został właśnie w niemczech).Proszę o wycęne,taka szacowaną (jeśli to np było by to co mowisz)bo nie wiem czy lepiej sie opłaca ściągnąć auto na lawecie do PL czy serwis w niemczech.
no a na drugim kluczyku masz to samo?
drugi kluczyk jest skopiowany czy dokodowany do immo?
wojtek_jawojtek 12-10-2014, 22:40 Niestety to samo na drugim.dalem oryginal i dorobil mi drugi wiec nie wiem na jakiej zasadzie to dzIala...
jeśli zaprogramował Ci immo w drugim kluczyku od pierwszego kluczyka nie w samochodzie, tylko w jakiejś maszynce, to oznacza to że zrobił KLONA - najgorszą rzecz jaką można!!
jeśli ze sterownikiem silnika (ECU) wszystko OK, tj. działa (sprawdź bezpieczniki i przekaźniki) to pozostaje laweta lub ktoś za sprzętem do kodowania kluczyków
wojtek_jawojtek 13-10-2014, 19:07 No to pieknie... Bezpieczniki sprawdzalem sa ok. a ktory przekaznik ewentualnie mogl pojsc w pierwszej kolejnosci?
damianisko5 05-11-2014, 07:42 Dopisuję temat - czy po wymianie stacyjki, kostki stacyjki, pętli immo oraz kluczyka z pastylką transpondera z tego zestawu - wszystko oryginalne - da się uruchomić silnik ? /Fiesta MK5/ Ktoś z Szanownych Użytkowników miał podobny przypadek ?
I nikt nie posiada wiedzy na ten temat ?
|