Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] czy to łożysko czy opona??
pioniu1978 18-07-2013, 18:08 Witam
Mam takie dziwne pytanko? Wiem że podobny temat już był tylko u mnie łożysko lub oponę słychać jak wyje z tyłu tak do ok 70-80 km/h. powyżej tej prędkości odgłosy znikają i nic już nie wyje...
Jak myślicie co to może być? sprawdzałem na równiutkiej drodze i zawsze po 70-80 znikał szum. Oczywiście samochód puszczony na luzie, wszystko powyłączane w aucie, sprawdzałem jako kierowca i pasażer z tyłu.
Może macie jakieś sensowne wytłumaczenie :)
pozdr
Stawiam na wyząbkowaną oponę. Łożyska lepiej słychać na zakrętach.
Pytanie - ten dźwięk jest to takie wycie, czy jakby pohukiwanie z równą częstotliwością, wzrastającą z prędkością ?
pioniu1978 18-07-2013, 18:35 takie wycie, fakt opony słabe są (hancook chyba tak się pisze :))
na zakrętach nic nie wyje, na prostej tylko, ale znika tak ok 80 km/h
Wcz
maniek320 18-07-2013, 18:43 opona .lozyska najlepiej sprawdzic na podnosniku [przekecic kolem ] lub na zakrecie jak sa obciazone w tedy je slychac
Cześć
a kiedyś myślałem że mam uszkodzone tylne prawe łożysko koła ale............. po zmianie opony cisza :D Była wyząbkowana opona . Wyła mi tylko powyżej 80 km/h.
leszcz
pioniu1978 18-07-2013, 19:05 a mi właśnie wyje do 80 km/h i to dziwne
Zamień koła przód/tył,albo załóż na tył zimowe i sprawdź.Ja stawiam na opony.
gregor75 18-07-2013, 21:27 Sprawdź też felgi , czy się nie grzeją. Jeżeli tak , to będą łożyska.
pioniu1978 18-07-2013, 22:53 dzięki
posprawdzam i dam znać :)
pozdr
Sprawdź też felgi , czy się nie grzeją. Jeżeli tak , to będą łożyska. czy oby na pewno? Felga może się równie dobrze grzać od np. zapieczonego tłoczka. Gdy tłoczek nie cofa się do końca i powoduje delikatne tarcie klocka o tarczę nawet przy puszczonym hamulcu.
Ja mam podobnie, ale u mnie słychać wycie (?) przy 40 km. powyżej coraz słabiej. Na 100% opona, oponiarz potwierdził i pokazał mi dokładnie nawet miejsce...
gregor75 26-07-2013, 20:41 czy oby na pewno?
głośny szum + grzejąca się felga = objawy uszkodzonego łożyska
pioniu1978 31-07-2013, 21:42 posprawdzałem wszystko i nie ma opcji... opony z tyłu do ....
pozdr
mondeo70235 31-07-2013, 21:51 sprawdz czy niepoząbkowało ci opon najlepiej przełóż je na inną oś i się przejedz
głośny szum + grzejąca się felga = objawy uszkodzonego łożyska
lozyska piasty czy podpory polosi?
piasta jest zintegrowana z łożyskiem.
ja właśnie odebrałem swojego od mechanika. objawy były zbliżone do tych o których jest napisane w 1 poście.diagnoza mechanika to łożysko podpory półosi... na 99%. po wymianie przejechałem jakieś 5 km i szumu nie słyszę. koszt roboty lekko ponad 300 zł ale wygląda,ze było warto... łożysko firmy INA co ma podobno zagwarantować spokój na długi czas. ceny łożyska do mk3 i mk4 są bardzo zbliżone.
wezyr248 01-08-2013, 17:26 witam mam podobny objaw ale tez troche dziwny. huczy przy malej predkosci, trzesie kierownica powyzej 120km/h i gdy hamuje rowiez kierownica chodzi na wszstkie strony. czy jestescie w stanie mi powiedziec co to moze byc? patrzylem na tarcze i klocki to wzrokowo wygladaja ok, przeguby maja drobny luz pionowo i poziomo lecz niepokojace jest troche to ze z wewnetrznego troche z podopaski wydobylo sie smaru . ale nie stuka mi nic krecac kierownica... łożyska koł przednie i tylnie byly wymieniane jakies 7tys km. moze dacie podpowiedz co jeszcze sprawdzic. kola przekladalem z tylu na przod i pozniej zimowki i nadal to samo.
trzesawke przy duzyc predkosciach - mialem to samo w c-max i wino byly kiepskie tylne opony, po wymianie na lepsze, ale nie nowe polepszylo sie, ale do idealu troche brakuje, wywaz kola w innym zakladzie - ja po zmianie zakladu mialem niedowagi 5-15g w zaleznosci od kola
wezyr248 01-08-2013, 21:35 ale zimowki tez probowalem ito samo a byly kupione w innym zakladzie. cos pada tylko nie wiem co;/
no to ja niestety już muszę napisać,ze wymiana łożyska półosi nie dala nic... pozostaje szukać dalej.
witam mam podobny objaw ale tez troche dziwny. huczy przy malej predkosci, trzesie kierownica powyzej 120km/h i gdy hamuje rowiez kierownica chodzi na wszstkie strony. czy jestescie w stanie mi powiedziec co to moze byc? patrzylem na tarcze i klocki to wzrokowo wygladaja ok, przeguby maja drobny luz pionowo i poziomo lecz niepokojace jest troche to ze z wewnetrznego troche z podopaski wydobylo sie smaru . ale nie stuka mi nic krecac kierownica... łożyska koł przednie i tylnie byly wymieniane jakies 7tys km. moze dacie podpowiedz co jeszcze sprawdzic. kola przekladalem z tylu na przod i pozniej zimowki i nadal to samo.
Witaj Takie objawy czesto daja przegrzane tarcze hamulcowe , nawet jesli sa dosc nowe asa kiepskiej jakosci wystarczylo ze przy duzej predkosci kiedy po kilku chamowaniach byly bardzo nagzane a wpadles gdzies do kaluzy albo dostaly nagle troche wody i beda do wyzucenia
Pozdro piotrek
wezyr248 02-08-2013, 14:57 po przejechaniu 20km zaczely sie przednie felgi grzac czy to moze tez byc wina łozyska od kola ? czy przez tarcz? i czy jakby łożysko bylo rozwalone to moze sie stac tak ze takie luzy podczas hamowania i przyspieszania bym mial?
trzesawke przy duzyc predkosciach
Rozwiazalem temat drgan i trzesawki kierownicy przy duzych predkosciach - wymiana amortyzatorow z tylu trzymajacych sprezyny, dodatkowo doszedl jeden lacznik stabilizatora tylnego galkowy - nic nie szlo odkrecic i wszystko bylo ciete. Chcialem jeszcze przy okazji wymienic "cukierki" ale nie szlo ich odkrecic, a ciecie i wymiana czterech dobrych wahaczy nie mial sensu. Dodatkowo wymienilem te najwieszke tuleje w wahaczach z przodu i na koniec geometria. I teraz jest git! Przy okazji trafilo sie jeszcze lozysko z pisata to od kierowcy, bo bylo slychac je przy skrecie w prawo.
robert.u 10-10-2013, 17:54 Witam, mam problem z dziwnym wyciem/buczeniem które pojawia się prawie dokładnie przy 120km/h, ani poniżej, ani powyżej tego nie ma. Mechanik stwierdził że raczej nie łożyska bo by było je słychać już od małych prędkości. Zasugerował że opony, faktycznie były już w kiepskim stanie, ale że było ciepło nie wymieniałem na zimowe. Dziś w końcu zakupiłem nowe zimówki, założone, pięknie jeździ, cichutko, żadnych drgań czy wibracji ale niestety przy 120 nadal pojawia się to wycie, przy 125 znika. Czy ktoś pomoże i podpowie co to może być?
Podnieś przednie koło i zobacz czy są luzy , na boki i pionowo. Jak są to łożysko, pokręć kołem, powinno być słychać .
robert.u 10-10-2013, 19:03 Sprawdzane na diagnostyce, ponoć nie łożyska.
Robert, a zdejmnij rurę z filtra powietrza, i przejedż 120, i posłuchaj czy buczy ??
A co ma dac zdjecie rury? Z ciekawosci pytam.
U mnie buczało w obudowie filtra powietrza, sprawdzałem w ten spośob, póżniej wymieniłem wkład filtra powietrza i przy okazji pokleiłem tą obudowę, bo była pęknieta, i przy dużych prędkościach przy zasysaniu powietrza grała jak organy.
robert.u 11-10-2013, 12:09 Najdziwniejsze że to przy bardzo wąskim zakresie prędkości tak się dzieje 120-125, przy 130, 140, itd jest OK, tak jak do tych 120. To wycie/buczenie jest mocno irytujące, odgłos faktycznie jakby łożysko albo wyząbkowane opony, ale opony są nowe. Mechanik sprawdzał łożyska i mówi że nie huczą... Wpadł na pomysł że może coś w skrzyni. Sprawdzałem na 5 i 6 biegu, przy tej prędkości wycie takie samo, wciskam sprzęgło, nadal wycie.
dlugi151182 19-02-2018, 18:38 Witam wszystkich mam szybkie pytanko zaczęło mi wyć tylne łożysko od paru dni a jutro muszę zrobić 800 km czy mogę pojechać ??????? pacjent mondeo mk4 2008 benz.
zależy jak mocno wyje.Jak bardzo głośno to lepiej wymienić
Podlewaruj to koło i sprawdź, czy nie ma luzów poprzecznych na łożysku oraz, czy w miarę lekko kręci się koło. Jeśli bez znaczących luzów i w miarę się kręci, to zaryzykowałbym jazdę.
dlugi151182 19-02-2018, 18:48 Podlewaruj to koło i sprawdź, czy nie ma luzów poprzecznych na łożysku oraz, czy w miarę lekko kręci się koło. Jeśli bez znaczących luzów i w miarę się kręci, to zaryzykowałbym jazdę.
sprawdzałem na lewarku 15min temu luzów brak ale jednak go słyszeć
Ja bym jechał. Jak długo masz objaw wycia łożyska?
Btw: nie cytuj całych postów. Po kiego grzyba zaśmiecasz forum?
dlugi151182 19-02-2018, 18:56 Chyba będę musiał wam zaufać i pojadę dziękuję za szybką reakcję
Powtarzam, jak długo jeździsz już z wyjącym łożyskiem?
dlugi151182 19-02-2018, 19:07 Przecież jest napisane w pierwszym poście od paru dni może trochę więcej
Bump: Może inaczej ok. 300km
Po przyjeździe montuj od razu to:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Lozysko-kola-tylnego-z-piasta-Mondeo-Mk4-do-%E2%86%92-072008-SKF/3372
bądź to:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Lozysko-kola-tylnego-z-piasta-Mondeo-Mk4-Kuga-SKF/3730
w zależności od dnia/miesiąca produkcji auta. Po VIN'ie można sprawdzić dokładną datę produkcji.
RyszardaTrzeciaWaza 19-02-2018, 22:28 sprawdzałem na lewarku 15min temu luzów brak ale jednak go słyszeć
Takie łożysko może jeszcze dużo wytrzymać.
Oczywiście nikt nie jest jasnowidzem, ale znam przypadki że ludzie jeździli z takim wyjcem nawet rok i nic się nie stało.
Bo nie wiedzą chyba o konsekwencji zablokowanego koła np tylnej osi przy 140km/h
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
A felga Ci się grzeje?
Ja bym to od razu robił. Zbyt ważny element by to zlekceważyć.
Wysłane z Szajsunga MkIV
slider2002 20-02-2018, 10:08 dopoki wyje to nie ma tragedii. bac sie trzeba jak ucichnie bo to oznacza ze za chwile sie rozsypie. jak nie ma luzow i nie ma wyczuwalnych oporów toczenia to nie powinno sie nic stac. ale wymiana i tak cie nie ominie.......
peteypee 21-02-2018, 08:19 Generalnie jak wyżej kolega pisał. Nie powinno się nic stać jesli tylko wycie jest. W wiekszoci przypadków sporo takie łożyska wytrzymują jeszcze jesli się ich nie nadwyreża, wiadomo jesli trasa noga z gazu. Nie zmienia to faktu że wymiana nie ominie i to jak najszybciej.
Wiadomo nie lekceważymy bo to skrajnie niebezpieczne ale bez nadgorliwości znowu.
Co do problemu w temacie to może być i opona. łożysko zazwyczaj w zakrecie bardziej słychać (co tez nie jest regułą)
|