Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Schemat kostki lamp poliftowych

K9Darek
24-07-2013, 21:04
Witam.
Trafiła się okazja taniego zakupu lamp poliftowych w prawie idealnym stanie. Oczywiście nie odmówiłem. Jedyne co mi brakuje do szczęścia to schematu kostki i czasu żeby lampę dokładnie obejrzeć i samemu dojść gdzie co idzie. Jedyne schematy jakie znalazłem są do zmiany na xenony.
Byłbym wdzięczny za schemat nawet wybity cepem na ścianie byle czytelny.

Przyznam że wstawiłbym żarniki xenonowe bo mam osprzęt, tylko trafienie żarników które by nie waliły światłem na wszystkie strony jest dość trudne. Ale to inna bajka.

K9Darek
26-07-2013, 13:55
A wie ktoś chociaż jak wyjąć wtyczkę z lamp? Mam na myśli część wtyczki wbudowany w reflektor. Nie chciałbym czegoś ułamać..

Bump: OK, poradziłem sobie. Temat do usunięcia.

K9Darek
11-12-2013, 16:17
Gdyby ktoś zmieniał lampy na poliftowe bez użycia adapterów i miał pytania to chętnie pomogę.

mowe
10-03-2014, 10:19
Witam.
Panie Darku jak mozna to bardzo prosze o taki schemacik i jakies wskazowki nawet " wyryty cepem na scianie byle czytelny" . Chce zonie zmienic lampy bo jezdzi z dzieckiem i zeciwiscie fatalnie swieca przed lifty, rownierz znalazlem schemat bi-xenonow ale czy mam rozumiec ze zamiast do przetwornicy to podlaczam normalnie do swiatla mijania i jeszcze jedna sprawa regulacji wysokosci ktore piny.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.

kurax
10-03-2014, 22:59
Takze podlaczam sie pod prosby, schemat nie jest potrzebny tylko jaki kabelek do ktorego podlaczyc, chcialem zaglebic sie w temat szukalem nie tylko na tym forum korzystajac z szukaj a znalazlem tylko jakies szczatkowe info http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=21081

mowe
11-03-2014, 06:12
To wlasnie nazywa sie schemat, wczoraj kminilem ale mam tylko siedem pinow, kozystalem z tego rozwiazania z biksenonami u mnie jest inaczej doszedlem co i jak tylko zostal mi tylko silniczek regulacji swiatel ale dzisiaj to ogarne i jak cos to pomoge...
Ile pinow ma twoja wtyczka po lifcie...?

kurax
23-03-2014, 23:40
Lampy leza sa to normalne poliftowe. Mam zamiar wybrac sie na szrot i odciac kostki polaczeniowe od jakiegos poliftowego focusa.
I wtedy wymontowac kostki ze starych lamp i polaczyc kable lecz bedzie to strasznie trudne poniewaz nie posiadam miernika wiec moze ma ktos wiedze ktory kabel ze starej wtyczki dokladnie do ktorego konektora nowej.

Jezeli nikt nie ma to zostaje metoda na zarowke i klka zwarc instalacji :-)

K9Darek
24-03-2014, 07:28
Poczekaj, po południu dam schemat.

areczek0089
24-03-2014, 09:22
Witam też mam problem z wymiana lamp po lift. Podlaczylem kostki ale nie Podlaczylem kierunków światła świecą ale długie osobno krótkie osobno i nie działają silniczki regulacji. Czy wie ktoś jak to zrobić.

K9Darek
24-03-2014, 14:33
Masz pewnie źle podpięte kable i silniczki nasz wpięte do świateł.

areczek0089
24-03-2014, 16:16
Możliwe Podlaczylem po kolorach kabli ale z 7 dwóch nie byłem pewny. Masz może schemat tej kostki jak podlaczyc? A i kierunki zostawiłem w zderzaku, Nie Podlaczylem pod lampę. Czy to może mieć wplyw?

K9Darek
24-03-2014, 17:16
Tak powinno wyglądać połączenie przy budowie adaptera.
http://naforum.zapodaj.net/0266f6899fa2.jpg.html
Tu małą uwaga! Bywa że pozycja pinu silniczka lamp jest zamieniona miejscem z pinem świateł mijania. Jeśli do tego doszło to przy próbie włączenia świateł mijania będzie słychać pracujący silniczek. Nalezy po prostu te dwa piny zamienić miejscami.
Obie masy radzę zmostkować.
Tak jak wyszło koledze powyżej.
Witam też mam problem z wymiana lamp po lift. Podlaczylem kostki ale nie Podlaczylem kierunków światła świecą ale długie osobno krótkie osobno i nie działają silniczki regulacji. Czy wie ktoś jak to zrobić.

Co do migacza.. Jeśli chce się zachowa migacze w zderzaku to nic nie trzeba z nimi robić. Jeśli mają iść do lamp to trzeba je zmostkować.

areczek0089
24-03-2014, 18:12
Dzięki wielkie jutro postaram się sprawdzić jak to wygląda u mnie. Może jeszcze dziś sprawdzę. Jak kupiłem lampy to były z kostkami i myślałem że jak podłącze. Tak jak było to ze będzie dobrze. A powiedz mi jakiś dobry pomysł na wyjęcie. Pinu bez odpowiednich narzędzi. Bo ja lutowalem kable :-)

Bump: Sprawdziłem i wogule w innym jejscu są wpiete te kable co na schemacie. Ile może mnie skasować elektryk za takie podłączenie bo nie wiem czy podołam temu wyzwaniu

K9Darek
24-03-2014, 19:30
Ja sobie zbudowałem adapter i to samo radzę. Wyrywanie pinów to tragedia i często się kończy zniszczeniem wpustu.

areczek0089
27-03-2014, 09:05
Już się uporalem dzięki wielkie za schemat Podlaczylem według schematu i hula. Okazało się że trzeba było podłączyć kierunki bo obwód był nie zamknięty :))

K9Darek
27-03-2014, 17:06
Nie trzeba. Napisałem że wystarczy masy połączyć. Ja u siebie mam kierunkowskazy nadal oryginalnie w zderzaku podpięte i działa.

kurax
28-03-2014, 07:20
Wczoraj zrobilem konektorki na oryginalnych kostkach od poliftowych reflektorow.
Teraz sprawdze czy wszystko dziala jezeli tak to obcinam stare kostki i lacze kable na stale masy zmostkowalem bo chce zostawic kierunki w zderzaku.

A i jeszcze jedno czy jezeli chce zrobic kierunki w zderzakach i lampach nie bedzie problemu? Bo wyde mi sie ze bedzie za duze obciazenie przez tyle zarowek na jednym obwodzie.

kurax
28-03-2014, 21:19
No i tak mam anglika i tutaj niestety schemat nie zadzialal :-) ale na szczescie przepinajac pin po pinie w koste doszedlem do konca.
teraz mam w planie obcinajac kostki podlaczac kable wg mojej rozpiski.
No i zobaczymy jutro.

K9Darek
29-03-2014, 00:32
Co byś nie popełnił błędu: potrzebujesz gniazdo ze starych lamp i wtyczkę do nowych ;)

kurax
30-03-2014, 06:39
wlasnie tak zrobilem :) stare lampy rozwalilem bo nie bylo innego wyjscia zeby wyciagnac gniazdo ze starych ale wszystko smiga jak nalezy.
dzieki za pomoc:)

desirechilled
10-08-2015, 20:32
Witam pozwolę sobie odkopać temat...

Otóż chciałem wymienić lampy na poliftowe, podjąłem decyzję że nie będę robił żadnych adapterów, tylko obetnę stare kostki i przylutuję do nich kostki poliftowe które miałem wraz z kablami. Kable połączyłem kolorami i zaczął się cyrk...

W prawiej lampie działa tylko światło mijania, długie już nie. W lewej lampie natomiast działa tylko światło długie. Sprawdzałem wszystko kilka razy i kolory się zgadzają, czy jest możliwe żeby w oryginalnej kostce od lamp poliftowych kable były jakoś pozamieniane? Siedziałem przy tym dzisiaj pół dnia aż zastała mnie noc. Teraz zastanawiam się, czy jechać do elektryka, czy próbować metodą prób i błędów podłączyć lampy? Czy możliwe że zepsułem coś podczas lutowania przewodów? Jestem w kropce, bardzo proszę o nakierowanie co może być przyczyną.

Lampy podłączyłem według kolorów i z tego co patrzyłem, to zgadzają się z tym schematem:

http://naforum.zapodaj.net/0266f6899fa2.jpg.html

P.S

Ile profesjonalnemu elektrykowi może zająć podłączenie tego wszystkiego bez schematów? Ile może za to skasować? Bardzo zależy mi na czasie, potrzebuję samochód na jutrzejsze południe...

mojmistrz
10-08-2015, 21:07
A sprawdzałeś, czy pojawia się napięcie na niedzialajacych światłach? Może coś źle zalutowane?

I jeszcze jedno głupie pytanie. Żarówki masz na 100% dobrze i dobre wsadzone? :D

Xperia Z1 tap tap

waldek1221
11-08-2015, 03:36
Kolory kabli w kostkach do lamp są inne w lampie lewej i inne w lampie prawej.
Lampa lewa:
- światło mijania - zielono/pomarańczowy,
- światło drogowe - zielono/czarny,
lampa prawa:
- światło mijania - zielono/biały,
- światło drogowe - zielono/pomarańczowy.
Jak widać kabel zielono/pomarańczowy w jednej lampie odpowiada za światło mijania, a w drugiej za drogowe.
Może wtyczki zamieniłeś?

desirechilled
11-08-2015, 10:22
Dziwna sprawa. Dzisiaj pogrzebałem znowu przy lampach, w prawej zaczęło wszystko działać tak jak trzeba. Radości nie było końca, wsadziłem lampę na swoje miejsce, przykręciłem i... Przestała działać. Teraz w prawej działają tylko długie. W lewej działa tylko postojówka żadne inne żarówki nie świecą. Nie mam już pojęcia co mogłem zrobić źle, sprawdziłem 10x połączenie i na pewno jest tak jak pisze waldek1221, czego dowodem jest, że prawa lampa przez chwilę świeciła... Może mam jakieś zwarcie w instalacji samochodu? Nie mam pojęcia o co może chodzić... A elektryk ma czas dopiero w czwartek...

Mam jeszcze pytanie, jak wyciągnąć wtyczkę z lampy? Próbowałem naciskać ten języczek z boku ale ni cholery nie idzie...

desirechilled
11-08-2015, 15:43
Sprawa rozwiązana, ktoś grzebał przy starej wtyczce i kolory były zamienione z pinami, do tego popaliły się bezpieczniki i zrobił się burdel. Teraz wszystko działa.

P.S

Nie mostkowałem mas, a wszystko i tak świeci

waldek1221
11-08-2015, 16:01
Jak włączasz drogowe, świecą Ci się mijania?

Drajwer13
22-10-2015, 21:19
Witam. Gdzie znajdę schemat podłączenia poliftowych lamp?

Uziu
22-10-2015, 21:28
kiedys znalazlem w goglach pod haslem tym co napisales ale cos sie nie zgadzalo i sam miernikiem sobie doszedlem jaki kabelek od czego i zrobilem sobie przejsciowki.

tomek8888
23-02-2017, 22:51
Koledzy,po przekopaniu się przez tony anglików ja też nabyłem lampki poliftowe i w oczekiwaniu na przesyłkę prosiłbym o schemacik, bo wszystkie stare linki z tematu niestety wygasły. :(
Mam nadzieję, że zakup tych lamp odwiedzie mnie od zapisu na kurs jasnowidzenia.
Te przedliftowe to jest jakaś porażka, świecą gorzej niż pojedyncze światło chińskiego skutera, którego również używam.

CzerwonaMalyna
26-02-2017, 21:35
Zgodzę się z Tomkiem ja mam przed fl i nie ważne czy dam osramy nbu czy ww, czy philips turbo dymo +milion świecą tak samo - wcale. Zmieniam powoli na fl i gdyby ktoś miał jasny schemat jak to przerobić to niech wrzuci.
Pzdr

TomQ62
27-02-2017, 07:04
Schemat jest Wam nie potrzebny. Wystarczy zwykły próbnik lub nawet żaróweczka. Włączacie mijania i patrzycie na którym kabelku jest zasilanie. Analogicznie z drogowymi oraz pozycyjnymi. Masa jest wspólna. O ile dobrze pamiętam na czarnym kablu.
Później wystarczy zdjąć osłony kolumny kierowniczej i odpiąć kostkę od przełącznika po lewej stronie. Tam się zwiera dwa kabelki. Nr 8 i 9 (zielono-czerwony i zielono-niebieski). Wtedy mijania świecą razem z drogowymi. To wszystko.

Gdyby był problem podaję numery styków. Po lewej nowa lampa, a po prawej stara wtyczka.

1 -> 6
2 -> 7
4 -> 3
5 -> 2
7 -> 4

Osobiście przepiąłem jeszcze kierunkowskazy, a stare zastąpiłem białymi. Wstawiłem mocne LED'y. Na dwóch przekaźnikach zrobiłem automat i mam automatyczne dzienne.

W sumie 2 godzinki roboty i wszystko gra.

CzerwonaMalyna
28-02-2017, 21:37
Dzięki Tomek, mogę liczyć na Twoje wsparcie jak będę przerabiać u siebie?
Pzdr

tomek8888
28-02-2017, 21:59
Tomek, dzięki wielkie! :)
Czekam jeszcze na lewą lampę i jak będę robił, to od razu obydwie.

Ogólnie robię sobie przeróbkę na lift, zderzaki i lampy. Przedlift mi się średnio podoba, a po lifcie z Foki zrobi się małe Mondeo :)

TomQ62
28-02-2017, 22:20
Ciesze się, że mogłem Wam pomóc. :one:
Nie sądzę żebyście mieli jakieś problemy, ale jakby co, to walcie jak w dym.

tomek8888
Myślałem o zmianie zderzaka, ale raz, że jakoś mnie Foka aż tak bardzo nie kręci. Dwa, że chciałem mieć fajne DLR'y, a białe klosze w miejscu kierunkowskazów sprawdzają się świetnie w ich roli.

tomek8888
01-03-2017, 20:45
Świeci :)
Ale musiałem podłączyć pod lampę jeszcze masę z migacza, inaczej ciemność.
Po lifcie samochód pięknie wygląda :)
A w kostce od przełącznika świateł mijania/drogowe wsadziłem drucik w piny 8 i 9 i działa teraz jak w Mdo. Efekt przerósł oczekiwania.

CzerwonaMalyna
21-03-2017, 09:07
Tomek, oznaczam sobie kostkę od fl i z niej wychodzi mi 7 przewodów, 5 oznaczylem wg Twojego schematu, pozostałe dwa to kierunek? Możesz podpowiedzieć, który pin z kierunku odpowiada temu z lampy?
Pzdr

tomek8888
22-03-2017, 10:31
Tak na szybko, bo już zapomniałem jak to dokładnie było,ale ja zrobiłem tak: to co mi zostało - czyli dwa kable w kostce poliftowej: czarny podłączyłem pod masę z migacza czyli też czarny kolor, a ostatni pod niebieski z migacza, czyli plus.
Jak masę z kierunku podłączysz lampa zaświeci od razu.

CzerwonaMalyna
24-03-2017, 19:44
Tak na szybko wystarczyło. Podłączone i działa. Dzięki Tomki. Pzdr

Pawelek94
29-03-2017, 17:06
Witam. Mam problem z lampami do mojego focusa mianowicie iż zakupiłem używane lampy Depo w okazyjnej cenie w dobrym stanie lecz nie mogę ich podpiąć ponieważ kostka od focusa nie pasuje do wejścia w lampach. Chcę przerobić te kości tak by podpiąć te lampy i mam prośbę o podanie schematu kostki w focusie jak to wygląda. I również nasuwa się pytanie jak wygląda podłączenie kości do reflektorów gdyż za bardzo nie wiem który pin w reflektorze jest do czego. Za pomoc serdecznie dziękuję.

CzerwonaMalyna
29-03-2017, 20:23
Hej, a teraz masz lampy przed fl i zmieniasz na te depo fl? Dobrze rozumiem?

Bump: Ulepiłem w pajncie oznaczenie kostki fl.
Powinno Ci pomóc.

Pawelek94
30-03-2017, 09:33
Hej, a teraz masz lampy przed fl i zmieniasz na te depo fl? Dobrze rozumiem?

Bump: Ulepiłem w pajncie oznaczenie kostki fl.
Powinno Ci pomóc.

Tak mam lampy przed liftem i chce zmienić na depo po lifcie ale kostka w ref depo jest inna od tej w samochodzie. chce luzem poprzez konektory podłączyć nowe lampy pod forda lecz nie wiem który kabel gdzie ma być dokładnie podpięty w moim focusie. Czy mógłbyś podać mi schemat kostki z Focusa co i jak? Byłbym serdecznie wdzięczny.

Pawelek94
30-03-2017, 20:24
Ok znalazłem schemat do starej kostki. Czy byłby ktoś na tyle uprzejmy i opisałby mi schemat kolegi powyżej? Tzn za co jest odpowiedzialny konkretny pin?
Tutaj mam opis kostki przed fl
Opis :
1. ---------
2. sterowanie elektryczne
3. światła postojowe
4. masa
5. ---------
6. światła drogowe
7. światła mijania

Jaki powinien być schemat podpięcia do kostki po lifcie. Doskonale sobie zdaję sprawę iż jestem amatorem ale staram się to zrobić jak najbardziej dokładnie jak tylko potrafię :)

CzerwonaMalyna
30-03-2017, 23:12
Jeżeli zmieniasz lampy na klasyczne po lifcie a nie na soczewki itp to ten schemat podany przez Tomka wcześniej i ulepiony przezemnie powinien być odpowiedni. Jak widzisz kostka nie jest równa z każdej strony. Odwzoruj ja na wtyczce od lampy i dopasuj nr pinow.

Pawelek94
31-03-2017, 05:46
Wejście kostki tych lamp wygląda tak:
http://i65.tinypic.com/qy7i86.jpg
A lampy wyglądają tak:
http://allegro.pl/lampa-ford-focus-mk1-i-1-ringi-angel-eyes-depo-fk-i6425706577.html

Czy schemat podpięcia będzie podobny?

CzerwonaMalyna
31-03-2017, 08:23
Nie montowalem takich lamp wiec tu Ci nie poradzę. Możesz podłączyć i zobaczysz czy będzie ok. Możesz też sprawdzać każdy przewód multimetrem włączając poszczególne światła (który przewód za co jest odpowiedzialny) może wypowie się ktoś kto je u siebie zakładał. Pzdr

Pawelek94
31-03-2017, 08:31
Ok dzięki za informacje.

Pawelek94
01-04-2017, 20:01
Ok dzięki za informacje.

Witam serdecznie. Po kilku godzinach dłubania poradziłem sobie. Jeśli ktoś w przyszłości będzie potrzebować pomocy lub schematów to proszę pisać na maila paul.skraba@gmail.com
Pozdrawiam!