Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] przelewanie paliwa
od jakiegoś czasu podczas tankowania wylewa mi się paliwo. dzisiaj zdjąłem nadkole, żeby zobaczyć którędy się leje - okazało się że paliwo leje się tym małym wężykiem do odpowietrzenia w czasie tankowania :( co zrobić jak to usprawnić żeby się nie lało?
z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi
Tankowanie tylko do drugiego odbicia. W przeciwnym razie zawsze się wylewa. Kiedyś przy tankowaniu też myślałem że wleje pod korek, a tu niespodzianka, ropa leciała zza nadkola.
Dziwne, bo u mnie mogę zalać tyle,że aż z korka się wylewa,ale nigdzie indziej nie kapie... No ale ja mam MK3...
No ale ja mam MK3...
Więc jak nie wiesz jak jest w MK4 to po co wnosić zamęt.
Jest dokładnie tak jak napisał Hansolo
tyle że leje się w czasie tankowania a nie po zatankowaniu i nie ma znaczenia czy tankuje 2, 5 czy 50 l więc niestety ta od mi nie pomaga
Kolego czasami jest tak, że paliwo pozostało w pistolecie lub wężu doprowadzającym, po samochodzie tankującym wcześniej, wtedy w momencie wkładania pistoletu paliwo wylewa się na zewnątrz i nic na to nie poradzisz, sprawdź czy u Ciebie tak nie ma. Włóż pistolet i bez naciskania zerknij pod auto, jak się trochę wylało, to znaczy, że paliwo było w pistolecie i z Twoim samochodem jest wszystko OK, tzn ten typ tak ma
Ja po ostatnim tankowaniu do pełna i przejechaniu kilkunastu kilometrow po mieście ( z częstymi postojami ) zauważylem mocno oblane paliwem nadkole i zderzak.
Doszedłem do wniosku, że wlewane do baku chłodne paliwo ( przechowywane w zbiornikach pod ziemią ) w trakcie wysokich upałów gwałtownie zwiększa swoją objętość ( rozszerzalność temperaturowa cieczy) i zaczyna się przelewać.
tyle że leje się w czasie tankowania a nie po zatankowaniu i nie ma znaczenia czy tankuje 2, 5 czy 50 l więc niestety ta od mi nie pomaga
Zdejmij to szmaciane tfu tfu nadkole i zerknij czy nie powstała nieszczelność tuż za wlewem paliwa, o ile jest tam jakiś łączenie wlewu z rurą zbiornika paliwa ( zdejmowałem przy konserwacji,ale nie pamiętam wyglądu ).
Doszedłem do wniosku, że wlewane do baku chłodne paliwo ( przechowywane w zbiornikach pod ziemią ) w trakcie wysokich upałów gwałtownie zwiększa swoją objętość ( rozszerzalność temperaturowa cieczy) i zaczyna się przelewać.
Jak by to była prawda to ja bym się bał jeździć samochodami - jeszcze by wybuchł po zatankowaniu :D, nie mówie że nie masz całkiem racji ale bez przesady. Paliwo aż tak bardzo nie zmiena swojej objętości w naszych zakresach temperaturowych, bardziej zmienia się jego gęstość, lepkość... no ale to też raczej należy rozpatrywać w zakresie lato-zima. Myślę że wpływ temperatury na przelewanie się paliwa jest pomijalny w tych przypadkach.
Myślę że wpływ temperatury na przelewanie się paliwa jest pomijalny w tych przypadkach
Polemizowałbym :) jak mnie pamięć nie myli to coś koło 1 litr na 50, w ekstremalnym przypadku, czyli ze zbiorników pod ziemią do temperatury, jakie teraz panują przy asfalcie.
Nie mam czasu szukać konkretnych zmiennych.
no ok, tylko ile masz litrów paliwa w zbiorniku pod ziemią na stacji a ile w baku samochodu... wydaje mi się że z tym 1 na 50 to trochę przesadziłeś, ale jak ktoś to poprze sensownymi dowodami to pochylę czoła :027: no i co rozumiesz pod pojęciem "w ekstremalnym przypadku" - z -30 stopni do + 70 ?
RS AUTO-RAF 29-07-2013, 21:07 Kolego udrożnij ten wężyk który idzie pod nadkolem. jeśli będzie zatkany to będzie się przelewało.
poprze sensownymi dowodami to pochylę czoła
http://www.fiza.neostrada.pl/liczydlo.html
To nie są dowody... ale zaznaczanie skali problemu... drugi akapit tekstu.
A tak soją drogą, program opisywany z linku wyżej, nie powstał bez powodu. Swego czasu a może nawet nadal, trochę kierowcy cystern dorabiali na takim rozliczaniu w litrach :)
Nadal uważam że jest to czynnik pomijalny w tym przypadku, wg tego programu z temp. minusowej na plusową przy dużym skoku temperatury (powyżej 20 stopni) paliwo zmienia objętość o ok 2 do 15 ml na litrze, przy czym to 15 ml to chyba w tych ekstremalnych wypadkach... zakładając że zmienia swoją objętość o 4 ml na litrze przy zmianie temperatury w zbiornku z ok 5 stopni do 30 stopni w baku to masz zmianę objętości o 280 ml na 70 litrach ... chyba że coś źle policzyłem :D
Zachęcony przez kolegę Markoo liczeniem, wyliczyłem jeszcze że na 70 litrach paliwa można zyskać 1,05 l dodatkowego paliwa przy założeniu że paliwo zmienia swoją objętość o 15 ml na litrze, tylko pytanie w jakiech warunkach atmosferycznych (temp, wilgotność, ciśnienie, itp...) uzyskuje się taką zmianę objętośći paliwa?
Pytanie nr. 2 jak do tej zmiany objętości paliwa mają się dystrybutory na stacjach paliw, bo przecież koncerny nic za darmo nam nie dają
Pytanie nr. 3 :D kiedy jest najkorzystniej tankować a kiedy jeździć? - bo z tego by wynikało że tankować najlepiej w nocy kiedy temp. jest najniższa w ciągu doby a jeździć w południe kiedy jest najwyższa... - oczywiście przy przyjęciu dla nas korzystnego (wysokiego) współczynnika zmian objętości paliwa (przybędzie nam w baku trochę paliwa)
Należy jeszcze mieć na uwadze że zbiorniki z paliwem na stacjach są zakopane na takiej głębokości że temperatura ziemi wokól nich raczej w bardzo niewielkim stopniu się zmienia w ciągu roku.
Może zrobi ktoś eksperyment z 1l paliwa w butelce? wystawi na słońce przy gruncie i w południe zaznaczy pisakiem jego poziom a potem do jakiejś chłodziarki wsadzi na noc i rano zaznaczy następną kreskę i oczywiści fotki nam ładne pokaże?
Ps. sorki że się tak rozpisałem ale zaciekawiliście mnie tym :)
Jak by to była prawda to ja bym się bał jeździć samochodami - jeszcze by wybuchł po zatankowaniu
http://www.autocentrum.pl/go/255__Tankowanie_do_pelna_grozi_pozarem!__6__776203 376.html
Lukasz102 30-07-2013, 07:34 Może zrobi ktoś eksperyment z 1l paliwa w butelce? wystawi na słońce przy gruncie i w południe zaznaczy pisakiem jego poziom a potem do jakiejś chłodziarki wsadzi na noc i rano zaznaczy następną kreskę i oczywiści fotki nam ładne pokaże?
Tak to bardzo ciekawy eksperyment:619:. Dokładam się do propozycji kolegi, może ktoś zrobi? Tylko może lepiej użyć większej ilości paliwa np. 3-5l i w jakimś naczyniu z pionowymi ścianami, małym przekrojem i zakrytym od góry, np. małe akwarium. Trzeba by też użyć cieńkopisa bo różnice nie będą duże:mad:.
PS Naczynie musi być szczelne heh:wink:
darmodziej 30-07-2013, 09:43 tankować najlepiej w nocy kiedy temp. jest najniższa w ciągu doby a jeździć w południe kiedy jest najwyższa...Nic nie zyskamy, bo przy spalaniu należy liczyć nie objętość, lecz masę paliwa, a ona się nie zmienia. Zyskać możemy tylko w momencie tankowania, bo chłodniejsze paliwo ma mniejszą objętość, ale bardzo nieznacznie, więc szkoda sobie głowę zawracać.
Coś takiego występuje w przypadku gazu LPG, ale dokładnie nie wiem, co. Sam zauważyłem, że tankując w bardzo upalne dni do zbiornika wchodzi wyraźnie więcej litrów paliwa (więcej pokazuje licznik na dystrybutorze), niż gdy jest chłodno, ale jednak więcej na tym paliwie nie przejedziemy.
ta dyskusja to chyba niestety nie odp na moje pytanie tylko jakies bzdety :( jeśli by ktoś miał coś ciekawego do napsiania w temacie to bardzo uprzejmie bym prosił
jak dziś zaobserwwałem paliwo cieknie z cienkiego przewodu do odpowietrzenia
radekrogo 31-07-2013, 13:55 Jak czytam te wszystkie posty to nie mogę zrozumieć:
-czy Polacy są tak inteligentni vs. reszta świata
opcja nr.2:
czy tak nisko upadliśmy ?
Witam serdecznie
Podłączę się, ponieważ mam problem z wylewającym się paliwem. Zauważyłem, że podczas tankowania tylko do pełna (do pierwszego odbicia pistoletu) wylatuje mi ok 1-1,5 l ropy. Wcześniej mogłem nawet dolewać "pod korek" i nic się nie działo. Zdjąłem nadkole z tylnego prawego koła, a tam sucho. Sprawdziłem, że paliwo wycieka na samym środku auta. Podejrzewam, że wylatuje przez rurkę od odpowietrzenia. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć nr części, która jest zamontowana w zbiorniku paliwa i wychodzi z niej rurka odpowietrzenia. Czy ktoś może pomóc namierzyć tą część ?? Czy może jest ona zintegrowana ze zbiornikiem ??? Proszę o pomoc.
Tomi1000 06-07-2019, 17:51 Po pierwsze odgrzewasz kolego kotleta 6 letniego.
Po drugie masz Galaxy a pytasz w dziale mondeo.
Po trzecie użyj opcji szukaj następnym razem bo wiele tematów już kilkukrotnie się powtarzało.
Mała podpowiedź: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=292486&highlight=katalog+cz%EA%B6ci
|
|