Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Logo powitalne w drzwiach jak podlaczyc ITD
BuBuTaBi 29-07-2013, 22:01 Witam!
Jestem nowy na forum nawet nie wiem czy ktoś odpowie:)
mianowice kupiłem sobie cos takiego :
http://allegro.pl/swiatla-led-powitalne-logo-ford-laser-projektor-3d-i3378894248.html
i teraz wiem ze trzeba to zamontwac do drzwi, ale w moim mondeo nie ma tekiego fajnego swiatelka na drwiach, które po otwarciu zapala się. bo chodzilo mi żeby wlasnie się pod nie wpiac żeby to "cos" się zaswiecalo wraz z tym swiatelkiem po otwarciu drzwi.
problem w tym ze tego tam nie ma i nieiwem skad pociagnac kabelek żeby ten cusik dzialal.
niechcem robic tego na jakies włączniki itd. bo to szkoda wogole tego montować
ok pytanie jest w drzwiach jakiś kabel który da mi zasilanie tylko po otwarciu ich? czy musze go ciagnac z BUDY? ogolnie jest swiatelko nad nogami tam bym jakos to ogarnal. bo ono się wlasnie zapala po wylaczeniu silnika to była by dobra opcja. ale teraz jazda z tym ze (nie wiem) tam sa kostki okragle i chyba zostanie mi wiercenie drzwi
ok jak ktoś ma cos takiego to napiszecie jak to zrobiliście
pozdrawiam
omg ale dużo się rozpisalem
juri2069 29-07-2013, 22:17 ja jak robiłem podswietlenie pod drzwiami i nogami przód i tył to ciągnąłem kabelki od światła nad głową . W drzwiach , w miejscu gdzie jest czujnik otwarcia ( włącza się światło kabiny ) jest napięcie rzędu tylko ok 3 V więc nie pociągnie uruchomi innych świecących bajerów
rednaxelA 30-07-2013, 07:51 Jak masz przedlifta to nie masz instalacji do podswietlania lusterek wiec masz 2 opcje
- podciagnac kabelek od lampki oswietlenia nog przez sloniki (kupa roboty)
- wziasc zasilane z elektrycznych szyb i wlaczac to dodatkowe oswietlenie kontaktronem z magnesem http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/90344-Pod%C5%9Bwietlenie-drzwi-obrys%C3%B3wki-klamek-i-tylnich-n%C3%B3gMKIII?p=1557426&viewfull=1#post1557426
radekg32 30-07-2013, 09:32 podciagnac kabelek od lampki oswietlenia nog przez sloniki (kupa roboty)
Etam........az takie skomplikowane i czasochlonne to nie jest.Jesli sie ma wprawne rece to
czas na przeloznie kabelkow max. 15 minut.Oczywiscie przewodem najlepiej jak bedzie linka a nie splot ;)
A linka i splot to nie przypadkiem to samo? :D
Ja dorabiałem oświetlenie nóg właśnie od lampki w podsufitce, teraz przymierzam się do zrobienia oświetlenia pod wszystkimi drzwiami i dociągnę po prostu dalej od ośw. nóg chyba
rednaxelA 30-07-2013, 09:49 Jesli sie ma wprawne rece to
czas na przeloznie kabelkow max. 15 minut.Oczywiscie przewodem najlepiej jak bedzie linka a nie splot
Ja myslalem o dolozeniu pinów do słonika a nie przepychania kabli obok czy przez słonika. Jak robic to porzadnie...
BuBuTaBi 30-07-2013, 15:42 rednaxela masz racje chciałbym to zrobić jak należy a nie żeby mi stos kabli wisiał luzem itd. to jest koniec 2000 roku Ghia. mam w nogach podświetlenie wiec z tamtad chciałbym pociagnac no i wlasnie te sloniki tak zwane sa tam 2 i myślicie ze będzie tam wolny jakiś pin?? żeby przez niego się tam przedostać w sumie jeszcze musze zobaczyć jak to tam wygląda ale to w Polsce dopiero za 3 tygodnie.
O jaka pierdółka :mrgreen: Nie w moim stylu, ale patrząc na to tak mi się pomyślało.
Wsadzić to do lusterek ( o ile wejdzie ) żeby zapalało się zanim dojdziemy do samochodu a po otwarciu z pilota... i niech świeci, np. razem z oświetleniem wnętrza.
Może ktoś podchwyci mój pomysł :)
juri2069 30-07-2013, 18:32 Wydaje mi się że najmniej roboty to pociągnięcie od oświetlenia w podsufitce.
Słupkiem przednim na dół i potem progiem i pod każde drzwi , łącznie zajęło mi to 2 godziny ( 4 x drzwi , 4 x pod nogami )
Przyjemna i lekka robótka przy piwku i muzyczce. A co do tego loga to bardzo fajne :)
BuBuTaBi 30-07-2013, 19:29 wydaj mi się ze szybciej z swiatelka pod kierownica nad nogami bliżej jest i tak samo się zapala narazei robie tylko na przednie drzwi bo niestac mnie na takie pierdolki żeby jeszcze na tyl i w srodku robic. narazei na przednie drzwi zobaczę jak to wygląda. na fotkach i YT nawet pozytywnie tylko ze od drzwi jest mało miejsca do ziemi i zastanawiam się czy będzie to takie wielkie jak na fotkach i filmach. tak z 30 cm tylko jest wiec nie wiem chyba ze promien ma wielki zobacymy jak zamontuje :)
juri2069 30-07-2013, 22:23 a tak masz racje. Tylk oże ja nie mam kabelków nad nogami chyba że nie wiem że je mam :)
Mnie oswietlenie pod wszystkie drzwi i pod wszystkie nogi kosztwalo ok 60 zł.
Tylko że mowa o normalnych listwach ledowych po 25 cm każda.
A próbowałeś podłączyć pod zewnętrzne źródło prądu, np pod baterie? Będzie widać efekt prawdziwy i zobaczysz w jakiej odległości od podłoża warto by zamontować, żeby nie było jaskrawej plamy na glebie:p
Zapodaj zdjęcie z prób jeśli możesz.
BuBuTaBi 31-07-2013, 15:27 Savo za 3 tygopdnie dopiero bo mam to w polsce a ja w angli . Zrobie jak nie zapomne:p masakra normalnie juz bym to poogladal a nie moge :/ bo jestem ciekaw czy warto bylo dac ta 100 za to .... ;p
a no i nie pisalem ze to swiatelko nad nogami to tez bede chcial zmienic na jakies ladne niebieskie chyba
dajcie jakies propozycje zeby to ladnie wygladalo.
Ok, czekamy na zdjęcia:D Ja też za jakiś tydzień mam nadzieje do kraju wracam. W Mondziole zrobiłem sobie podświetlenie nad nogami z przodu i z tyłu na czerwono (listwy ledowe w silikonie), oraz oświetlenie nad głowami, pod kolor oświetlenia deski rozdzielczej, zdjęcia wrzucę jak wrócę:)
BuBuTaBi 01-08-2013, 22:35 a mam jeszcze jedna sprawę apropo angel eye jakie jak w BMW sa.
widziałem w allegro ze można same te ringi kupic tanio. ale czy da się jakos rozebrać klosz czy on jest jakos zalany i dupa z tego.? bo widzielm już oryginalnie zamnontowane ale ponad 750 ZL wiec odpada a same ringi około 20 zl wiec opcja taka żeby samemu zrobić. dajcie znac czy da się te klosze jakos rozbierac
Tutaj masz:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1415286&postcount=1
artur1970 07-11-2013, 10:22 Taki bajer należy zamontować w środku auta zastępując lampkę oświetlającą nogi pasażera :P
Jak masz przedlifta to nie masz instalacji do podswietlania lusterek wiec masz 2 opcje
- podciagnac kabelek od lampki oswietlenia nog przez sloniki (kupa roboty)
- wziasc zasilane z elektrycznych szyb i wlaczac to dodatkowe oswietlenie kontaktronem z magnesem http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/90344-Pod%C5%9Bwietlenie-drzwi-obrys%C3%B3wki-klamek-i-tylnich-n%C3%B3gMKIII?p=1557426&viewfull=1#post1557426
mam przedlifta i mam swiatła zewnetrzne pod lusterkami, ale wewnatrz drzwi te czerwone sa tylko odblaskami. Po ich wyjeciu instalacji niestety nie ma, ale biorac pod uwage proponowane opcje chyba jest 3 opcja, aby podłaczyc takie projektory dedykowane do mk4 wlaśnie pod zasilenie w oswietleniu zewnetrzym w lusterkach. Domniemam ze wersja poliftowa ma juz instalacje w tym miejscu??
W polifcie też są odblaski, lampki pasują od skody octavi, podłączyć należy pod moduły w drzwiach (było pisane już na forum)
Bump:
Jak kolega wyżej, dodam tylko, że w module drzwi potrzebne są piny nr 3 oraz 14, sam akurat ten temat przerabiam i mam nadzieję lada dzień efekt końcowy będzie zadowalający :>
Teraz dopiero widzę, że temat dotyczył mondeo mk3, więc mój post odnośnie pinów raczej nieaktualny
|