dobo_28
03-08-2013, 20:48
Witam co możecie powiedzieć na temat tego ESIA.
http://otomoto.pl/ford-s-max-gwarancja-fakturavat23-C30140663.html
http://otomoto.pl/ford-s-max-gwarancja-fakturavat23-C30140663.html
Zobacz pełną wersję : Proszę o opinię S-MAX Strony :
[1]
2
dobo_28 03-08-2013, 20:48 Witam co możecie powiedzieć na temat tego ESIA. http://otomoto.pl/ford-s-max-gwarancja-fakturavat23-C30140663.html patik 04-08-2013, 08:55 Czlowiek znany z forum zafiry jako solidny sprzedawca, sprzedaje zafiry i ostatnio zaczal sciagac fordy Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 dobo_28 04-08-2013, 09:25 Tak słyszałem, właśnie przeglądam to forum ale nie mogę nic znaleźć na temat sprzedawcy fakt jestem nie zalogowany ale można przeglądać niektóre działy. A z Warszawy trochę daleko, żeby podjechać i sprawdzić autko organoleptycznie ewentualnie posłać na ASO. Zastanawia mnie kto zgarnie BPM w przypadku tego auta € 2418. Autko będzie dopiero za minimum 2 tygodnie w kraju. Po sprawdzeniu na https://ovi.rdw.nl/default.aspx?kenteken=77JGJ5 autko ma 7 miejsc, a sprzedający mówi, że ma 5 miejsc. Co o tym sądzić? Wymontował? czeslaw555 04-08-2013, 17:57 Zastanawia mnie kto zgarnie BPM w przypadku tego auta € 2418no nie ty :) , jedź tam, kup i odliczą ci BPM dobo_28 04-08-2013, 18:40 Sprzedający powiedział, że auto jest z licytacji i płaci za niego netto bo jest brany na firmę, a w Polsce opłaca 23% vat jak go dobrze zrozumiałem. Nie wiem czy to w takim przypadku nie robią wałków na tym BPM, a ta firma nie jest tak zwanym SŁUPEM. patik 04-08-2013, 18:49 Po sprawdzeniu na https://ovi.rdw.nl/default.aspx?kenteken=77JGJ5 autko ma 7 miejsc, a sprzedający mówi, że ma 5 miejsc. Co o tym sądzić? Wymontował? Zapytac sprzedajacego najprosciej :) poza tym w opisie aukcji masz wyraznie opisane 7 osobowe Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 dobo_28 04-08-2013, 19:01 W rozmowie powiedział, że się pomylił i napisał, że ma 7, a faktycznie ponoć ma 5. RWD mówi co innego i to mnie zastanawia? cjareck 04-08-2013, 19:05 Tak słyszałem, właśnie przeglądam to forum ale nie mogę nic znaleźć na temat sprzedawcy fakt jestem nie zalogowany ale można przeglądać niektóre działy. Na forum Zafiry jest cały temat z opiniami o tym sprzedawcy (ale chyba tylko dla zalogowanych): http://www.zafiraklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6346&postdays=0&postorder=asc&start=0 Generalnie rzeczywiście go chwalą i to nie są "spontaniczni" użytkownicy z jednym postem ;) Roman_Gie 04-08-2013, 20:18 BPM już odzyskany, bo samochód został sprzedany przez belgijską firmę :) czeslaw555 04-08-2013, 20:41 BMP trudno o wałek, każdy może się o niego starać , firma i osoba prywatna, jak pojedziesz sam i kupisz auto w NL też odzyskasz BMP oczywiście jak będziesz chciał. Odzyskasz już w komisie lub w firmie pośredniczącej. dobo_28 04-08-2013, 20:48 BPM już odzyskany, bo samochód został sprzedany przez belgijską firmę :) A jak to sprawdziłeś? :) Bump: BMP trudno o wałek, każdy może się o niego starać , firma i osoba prywatna, jak pojedziesz sam i kupisz auto w NL też odzyskasz BMP oczywiście jak będziesz chciał. Odzyskasz już w komisie lub w firmie pośredniczącej. A przypadkiem BPM nie jest zwracany tylko sprzedającemu? Koleś mówił, że on kupuje netto na firmę czyli bez VAT-u (BPM) i, że opłaca VAT 23% w Polsce. Jak sprawdzić czy na samochodzie nie ciążą dodatkowe opłaty typu VAT? gosia-rysia 04-08-2013, 21:25 ja jak kupowałam auto z zagranicy ,to przy zakupie poprosiłam sprzedającego (komis) o dodatkowy wpis że cena zawiera wszystkie opłaty i kupujący nie musi płacic dodatkowych kosztów czeslaw555 04-08-2013, 21:26 A przypadkiem BPM nie jest zwracany tylko sprzedającemu? jest, są jednak firmy które za opłatą pomogą to załatwić, lub jaki pisałem w komisie kupisz o niego taniej pod warunkiem wypełnienia odpowiedniego druku że wywozisz auto z NL . Finalnie jest tak że kupujesz auto o podatek BPM taniej. Bump: Jak sprawdzić czy na samochodzie nie ciążą dodatkowe opłaty typu VAT? nie ma jak sprawdzić Bump: ja jak kupowałam auto z zagranicy ,to przy zakupie poprosiłam sprzedającego (komis) o dodatkowy wpis że cena zawiera wszystkie opłaty i kupujący nie musi płacic dodatkowych kosztów tutaj poruszyłeś temat rzekę , jest w tym dziale wątek poświęcony VAT-owi dobo_28 04-08-2013, 21:47 Czy jest możliwe, że auto kupił w NL netto na firmę (na swoją zarejestrowaną w PL, a nie przykładowo na Czeskiego Słupa) i sprowadzając do PL tu opłaca podatek i czy ten podatek można sprawdzić czy opłacił ? czeslaw555 04-08-2013, 21:51 można jak pokaże ale najprościej będzie jak bez problemów będziesz mógł kupić na fakturę VAT23%, dobo_28 04-08-2013, 21:56 można jak pokaże ale najprościej będzie jak bez problemów będziesz mógł kupić na fakturę VAT23%, W aukcji pisze "Ford S-Max !!! Gwarancja !!! FakturaVAT23% " czy w takim przypadku jest jakieś ryzyko? Chodzi o to by nie było akcji, że skonfiskują mi auto za nie zapłacony podatek. czeslaw555 04-08-2013, 21:58 jak wystawia VAT 23%V to jest OK dobo_28 04-08-2013, 22:07 Ale jeśli jest to faktura vat marża, a przeważnie tak jest u handlarzy to teoretycznie może być wałek bo sprzedający płaci vat tylko za różnicę między kupnem, a sprzedażą. Czyli kupił auto za 30000 netto sprzedał za 40000 netto zarabia 10000 netto i od tego płaci fakturę vat marża, a co z opłatą vat za 30000 netto? czeslaw555 04-08-2013, 22:10 no właśnie w tym problem bo zdania są podzielone na forum , ja jestem zdania że zapłaci złapany ostatni właściciel , inni mówią że sprzedający komis , co wybierasz ? Roman_Gie 04-08-2013, 22:15 Ale jeśli jest to faktura vat marża to teoretycznie może być wałek bo sprzedający płaci vat tylko za różnicę między kupnem, a sprzedażą. Czyli kupił auto za 30000 netto sprzedał za 40000 netto zarabia 10000 netto i od tego płaci fakturę vat marża, a co z opłatą vat za 30000 netto? w magiczny sposób znika, najczęściej poprzez przepuszczenie auta przez "słup". to właśnie istota wałku- szybki sposób na wzbogacenie się, praktycznie w każdej branży ;) A jak to sprawdziłeś? większość aut poleasingowych leci przez Belgię, opanowali oni rynek obrotu autami po leasingu w Zach. Europie. inni mówią że sprzedający komis , co wybierasz ? hehe, już to widzę, jak komisanci w ząbkach zanoszą te 800 tys- 1 mln PLN zaległego VATu za np. 100 sprzedanych w ten sposób samochodów ;) Nadzieja matką itd. dobo_28 04-08-2013, 22:16 czeslaw555 Jakiś czas temu czytałem artykuł, który znalazłem również na Twoim blogu, że pada na ostatniego właściciela czyli by padło na mnie co mi się nie uśmiecha. I dlatego szukam jak sprawdzić czy podatek jest opłacony w całości za auto by potem nie było nieprzyjemności. Roman_Gie 04-08-2013, 22:20 no ok, ale auto z tematu jest po leasingu(jak 3/4 na rynku tego typu aut) i będzie miało wystawioną fv23%, więc w czym problem? Podjechać do ASO na weryfikację stanu technicznego i jak ok, to kupować. Sprzedający żadnych ingerencji w stan blacharsko-lakierniczy nie podejmował (zdjęcia są z zagranicznej aukcji), więc poprzednie (ewentualne) naprawy wykonane były za granicą ;) czeslaw555 04-08-2013, 22:21 I dlatego szukam jak sprawdzić czy podatek jest opłacony w całości za auto i w tym leży problem, kupuj na VAT 23% i będzie dobrze dobo_28 04-08-2013, 22:27 Czyli faktura w nazwie nie może mieć słowa marża. Autko ma parę zadrapań otrzymałem 4 fotki z nimi mam nadzieje, że tylko tyle i nic nie zostało zatajone. Nie chciał udostępnić całego raportu o stanie samochodu z licytacji. czeslaw555 05-08-2013, 05:49 Nie chciał udostępnić całego raportu o stanie samochodu z licytacji. szkoda. Przeglądam właśnie strony w NL i widzę że auta z takim przebiegiem są znacznie droższe . Ten http://www.autowereld.nl/ford/s-max/2-0-16v-flexifuel-titanium-navi-xenon-6107145/details.html to na pierwszy rzut oka sprawiał wrażenie że to jest to auto z ogłoszenia :), jednka po chwili widzę że ma ksenony i nr rejestracyjny jest trochę inny, choć podobny. Cena zakupu wyszłaby w okolicy 11200-11500€ + koszty sprowadzenia i rejestracji dobo_28 05-08-2013, 09:37 Ponoć auto z licytacji więc może udało się mu zakupić taniej. Oczywiście są to tylko domysły. Czy spotkał się ktoś, że na stronie RDW po wpisaniu nr rej widnieje, że auto jest 7 osobowe, a sprzedający telefonicznie mówił, że jest 5 osobowy i na stronie sprzedaży jest błąd w opisie. czeslaw555 05-08-2013, 11:01 Roman_Gie powie ci najlepiej czy takie auto da radę kupić w tej cenie na licytacji :) Roman_Gie 05-08-2013, 18:01 da radę kupić, ale z troszkę wyższym stanem licznika, ewentualnie na bardzo małej marży sprzedawcy rzędu 1500 PLN brutto (w co wątpię, bo cała operacja sprowadzenia z tego domu aukcyjnego trwa +/- 3 tygodnie, przyg. do rej. 3 dni no i trochę kasy jakby nie patrzeć zainwestowane) Zdecydowanie prosiłbym o przesłanie takiego raportu na mail'a, nic tam ciekawego nie ma poza wypisanymi poważnymi usterkami, dokumentacją zdjęciową wszelkich zagniotek, rysek etc no i przebiegiem w momencie wystawienia na aukcje (bo tylko co do tego mam wątpliwości ;) ) Jak ktoś nie ma nic do ukrycia, prześle Ci bez problemu. Najwyżej obiecaj mu, że nie zrezygnujesz z zakupu, jak zobaczysz, że na błotnikach i zderzakach są ryski :D czeslaw555 05-08-2013, 18:29 też mi się wydaje że przebieg jest wyższy dobo_28 05-08-2013, 18:44 Roman_Gie zastanawiało mnie to, że ściąganie auta będzie trwało tak długo :027: czy to nie jest przypadkiem związane z tym, że auto będzie przechodziło mały lifting odmładzający :pomysl: i dlatego handlarz powiedział, że zajmie mu to minimum 2 tygodnie. A mam jeszcze jedno pytanie skąd wiesz z jakiego domu aukcyjnego jest autko :027: czy masz jakieś powiązania ze sprzedającym :027: :) No i ktoś powie o co kaman z tymi wersjami 7 osobowy według rejestracji, a 5 osobowy według handlarza? Pytanie dotyczące raportu z licytacji poszło zobaczymy czy handlarz ma coś do ukrycia? I czy jest taki uczciwy jak go opisują na forum Opla. czeslaw555 05-08-2013, 18:50 Roman_Gie zastanawiało mnie to, że ściąganie auta będzie trwało tak długo bo trzeba załatwić formalności , bo ktoś (laweta) zbiorczo zgarnia auta i przywozi dla różnych osób... Nie wie jak jest w tym przypadku z tymi siedzeniami, jak jest na 7 osób to tak musi być dobo_28 05-08-2013, 19:17 Koleś ma swoją lawetę bynajmniej stała pod jego domem zastawiona innymi samochodami. Roman_Gie 05-08-2013, 19:21 Roman_Gie zastanawiało mnie to, że ściąganie auta będzie trwało tak długo czy to nie jest przypadkiem związane z tym, że auto będzie przechodziło mały lifting odmładzający i dlatego handlarz powiedział, że zajmie mu to minimum 2 tygodnie. nie mam nic wspólnego ze sprzedającym, ale sam kupuje tam auta. Transport trwa w ich przypadku dość długo, jeśli chcesz dostawę "pod dom", firma spedycyjna ma na to 14 dni roboczych (mi dostarczyli wczoraj auto po praktycznie 3 tygodniach :/ oczekiwania). Jednak mimo wszystko korzystam z tej opcji często, bo transport kosztuje 1200 netto i nic mnie nie interesuje ;) Można też do Mszczonowa i wtedy do 3 dni roboczych auto jest w kraju, ale potem w kraju trzeba kolejny raz lawetę, żeby dowieźć do domu (no chyba że ktoś ma tam blisko ;) ) No i ktoś powie o co kaman z tymi wersjami 7 osobowy według rejestracji nie mylisz pojęć? Może chodzi o homologacje- każdy S-Max ma na 7os, mimo że ma fabrycznie 5 miejsc. Koleś ma swoją lawetę bynajmniej stała pod jego domem zastawiona innymi samochodami. jak pisałem- 1200 netto pod dom, samo paliwo (przy założeniu że mamy do pokonania 1000km w jedną stronę i laweta pali 13-14/100) wyjdzie więcej, nie wspominając o zmarnowanym czasie ;) dobo_28 05-08-2013, 19:26 Z tym Mszczonowem to nie jest tak źle bo mam raptem 10 km co niewątpliwie by mi pasowało. A w tym Mszczonowie to jakaś przeładownia :) na inne kierunki? Roman_Gie 05-08-2013, 19:36 Z tym Mszczonowem to nie jest tak źle bo mam raptem 10 km co niewątpliwie by mi pasowało. tyle, że auto ma dotrzeć do handlarza, nie do docelowego odbiorcy ;) dobo_28 05-08-2013, 19:39 Może dało by radę oglądnąć przed odpicowaniem na igiełkę od pierwszego właściciela, niepalącego, który tak naprawdę to nie jeździł i kręcił licznik do przodu bo nikt by nie uwierzył w tak mały przebieg :) Roman_Gie 05-08-2013, 20:17 jeżeli tak Ci na tym zależy nie pozostaje nic innego niż męczenie go o ten raport/wycenę w pdf'ie, tam auto jest sfotografowane bez żadnego picowania, tak jak je poprzedni użytkownik oddał ;) dobo_28 05-08-2013, 20:30 Wiem jak wyglądają takie raporty. I śledzę na bieżąco parę portali aukcyjnych z licytacjami. Ostatnio oglądałem ESIA w Rawie z 2010 po lifcie za 45000 gdzieś mam jeszcze jego raport auto sprzedano ale pojawiło się jakiś czas temu na allegro w cenie 65000 zł handlarz z Raszyna. Roman_Gie 05-08-2013, 21:30 Rawie z 2010 po lifcie za 45000 chyba netto :p dobo_28 06-08-2013, 08:26 Brutto była informacja na allegro o tej licytacji netto było jak dobrze pamiętam 36000 zł i każde podbicie ceny o 500 zł netto. Co do ESIA z Holandii faktycznie nie ma tam raportów http://www.carsontheweb.com tylko strona HTML z opisem uszkodzeń. dobo_28 06-08-2013, 17:00 Dzisiaj otrzymałem linka do licytacji i danych o samochodzie. Wiec tak autko jest w wersji Trend 5 osobowy 4 poduszki powietrzne (coś mało) z uszkodzeń to cztery zarysowania na poszczególnych elementach i jedno wgniecenie. Licytacja tego auta zakończyła się dopiero wczoraj.Pewnie albo na pewno handlarz robił rozeznanie rynku poprzez ofertę na otomoto zanim zalicytował. Roman_Gie 06-08-2013, 18:53 Wiec tak autko jest w wersji Trend 5 osobowy 4 poduszki powietrzne (coś mało) z uszkodzeń to cztery zarysowania na poszczególnych elementach i jedno wgniecenie. na zdjęciach jest Titanium. Poduszki x4 + 2 kurtyny, kolanowa kierowcy- chyba zawsze są w S-maxach i MDO mk4 dobo_28 06-08-2013, 20:05 na zdjęciach jest Titanium. Po czym to stwierdzasz? Ponieważ w licytacji jest jak byk napisane wersja Trend. Kraj pochodzenia: Holandia Lokalizacja: Utrecht (Holandia) Biuro sprzedaży: Belgia Opis samochodu Marka: Ford Model: S-Max 2.0i Typ: Trend Data pierwszej rejestracji: 22/05/2009 Rodzaj nadwozia: Multi Purpose Vehicle (MPV) Ilosc drzwi 5 Ilosc miejsc: 5 Silnik: 1997 Standard emisji CO²: Nie dotyczy Numer podwozia: ***************** Numer podwozia (skrócony): ****** Wynik przegladu: Tak Ostatni przeglad: n/a Rodzaj paliwa: Benzyna Kw: 107 kW (145 Hp) Rodzaj transmisji: Reczna 5 Przebieg 119.778 KM Ilosc kluczyków: 2 Lakier: Szary Lakier metalik: Tak Tapicerka: Tkanina Kolor wnetrza: Czarny Przód: n/a Zuzycie: 75 % Tyl: n/a Zuzycie: 75 % Wyposażenie 4 poduszki powietrzne ABS Centralny podlokietnik P Centralny zamek Centralny zamek zdalny Czujniki parkowania (z przodu i tyłu) Elektryczne przednie szyby Elektrycznie ustawiane boczne lusterka Kierownica skórzana Kierownica wielofunkcyjna Klimatyzacja automatyczna Kola aluminiowe Komputer pokladowy Kontrola odleglosci (tempomat) Kontrola stabilnosci (ESP) Lakier metalik Ogrzewane boczne lusterka Podwójne sterowanie klim. Z prawej i z lewej Przednie swiatla przeciwmgielne Radio-Cd System nawigacji GPS z ekranem barwnym Tylna szyba elektryczna Roman_Gie 06-08-2013, 20:57 auto ze zdjęć to Titanium- widać to choćby po tapicerce nie masz VINu? wtedy wszystko się wyjaśni. Podaj mi link do tej aukcji to sobie posprawdzam ;) dobo_28 06-08-2013, 21:04 Win jest w linku na początku postu WF0SXXGBWS9M66789 Roman_Gie 06-08-2013, 21:16 S-Max/Galaxy 2006-, 2.0L Duratec-HE (145PS) - MI4, Hypnotic Silver Numer VIN: WF0SXXGBWS9M66789 Numer rejestracyjny: 77JGJ5 Data pierwszej rejestracji: 22.05.2009 Kraj zarejestrowania: NL Numer homologacji (TAN): E13*2001/116*0185 Główne funkcje Data produkcji: 26.03.2009 Model pojazdu: S-Max/Galaxy 2006- Typ nadwozia: 5-drzwiowy SAV (S-MAX) Wersja: Seria 60 Silnik: 2.0L Duratec-HE (145PS) - MI4 Przekładnia: 5-biegowa ręczna - MTX75 Napęd: LHD FWD Norma emisji spalin: Etap IV ograniczania emisji Klimatyzacja: Klim. dwustref. z aut. kontr. temp. Obszar: (+)"NL" Lakier: Hypnotic Silver Materiał we wnętrzu: Waffle B (A-C) / Midnight Black Mniej ważne funkcje Bez tylnych chlapaczy Less Cargo Stowage Device Bez zestawu do wykończenia wnętrza Bez przednich chlapaczy Obracana mata bagażnika Ze standardow drzwiami tylu nadwoz Wyprodukowany W Zakładzie Genk Bez pakietu wyp. specj. Bez aplik./naklej. SVO Poziom marketingowy 1 Bez wyposażenia RSO (-) SVP Z elektroniczna kontr.statecznosci Z Centralnym Zamkiem Z Szybami Tylnymi Sterow. Elektr. Szyba barw.nieb - Kompl. Przedn.szyba odbijaj.prom.podczerw. Ze stałym oknem tylnym Z Ogrzewanš Szybš Przedniš Z dwukolorowš tablicš rozdz. Ze standardowš konsolš dachowš Standard Ovrhed Console & With Rail Konsola cała podłoga i podłokiet. Z przednimi dywanikami podlogowymi Z tylnymi dywanikami podlogowymi Z osłonami przeciwsłonecznymi Bez siatki działowej przest. bagaż. Z pokrywš przestrzeni bagażowej Bez Siatki Zabezpieczenia Ładunku Bez osłon przeciwsłonecz. - 3. rzšd Bez wewnetrznej przegrody Z krata wl.pow.w kolorz.wlasn.nr 1 Bez Spojlera Elektr.Regulowane Lusterko Wsteczne Podw.lus.ster.el/ogrz/z kier/o.pr. Bez sklad.stolika w siedz. kierowcy Bez zestawu do siedzen Bez specjaln. pokrow.przedn.siedzeń Bez specjaln. pokrowc.tyln. siedzeń Bez tacki/stolika-siedz.przedn. Z 2-kierunkowa reg.zaglówka tyln. Z ręcznie reg. podporš lęd. kier. Z ręcznie reg. podporš lędw. pas. Bez schowka pod fotelem kierowcy Bez schowka pod siedzeniem pasażera Drugi Rzad - 3 Pojedyncze Siedzenia Z Elektr. 2-Kier.Reg.Siedz.Kierowcy Z reczn.2-kier.reg. siedz.pas Z chromow. zewnętrznš klamkš drzwi Klamka drzwi z tyłu w kolorze nadw Elek.ryglow.drzwi z elek.zwalnian. Pilot zdal.ot.drzwi-2 klucz.ruchome Z automat.wycieraczkš szyby przedn. Z Ogrzew. Dyszami Spryskiwaczy Bez koła zapasowego Ze Standard.Amortyzatorami Tylnymi Obr.ze stopu 7J X 17" Styl.5 Opona 225/50 R 17 W Less Wheel Covers Nieblokujšce nakrętki kół Z Zawieszeniem Standardowym Klasa obciaz.przedniej sprezyny-C Klasa obciaz.tylnej sprezyny-C Z mechanicznym hamulcem postojowym Ze wspomag. awaryjnym hamulców Układ ABS na wszystkie koła Sportowe siedzenie przednie Z 70-l. zbiornikiem paliwa Kierownica Ze Sterowaniem Prędkociš Konwencjonalne wskaniki - Poziom 3 Dane nawigacji - Europa Zachodnia Z ukladem wspomag.przy parkow.tylem Z przedn.ukł.pomocy przy park. Akumulator 60 AH Bez dod. odtwarzacza CD Interf.tel.BT/VC + USB Z antenš trzypasmowš ICE-Naw. bogat.opc. CD+ Radio AM/FM Z 8 głonikami serii z bog.wyp. Bez ukł. zapewn.rozrywki rodzinie Moduł aktywowany głosem - Brytyjski Z reflektorami halogenowymi Z Przednimi Lampami Przeciwmgieln. Z ow.wnętrza typu Ze wiatł. do czytania w 2. rzędzie Z automatycznym wł./wył.reflektorów seri 60 = titanium jak masz link do aukcji na cotw to podaj na pw ;) dobo_28 06-08-2013, 21:19 Wysłałem linka na PW Roman_Gie 06-08-2013, 21:24 powiem tyle: przebieg się zgadza :) E: aaa, akurat to widać bez logowania :D dobo_28 06-08-2013, 21:34 Ja tego nie widzę Jeśli chodzi o to: Historia licytacji tego samochodu Twoje maksymalne oferty na sprzedaz tego samochodu to ja tego nie mogę zobaczyć. sebku 07-08-2013, 10:28 Wiem jak wyglądają takie raporty. I śledzę na bieżąco parę portali aukcyjnych z licytacjami. Ostatnio oglądałem ESIA w Rawie z 2010 po lifcie za 45000 gdzieś mam jeszcze jego raport auto sprzedano ale pojawiło się jakiś czas temu na allegro w cenie 65000 zł handlarz z Raszyna. A powiedz dobo_28 czy Ty może zajmujesz się wyszukiwaniem aut vel S-MAXów? Szukam kogoś na kogo mógłbym zrzucić ten stracony dla mnie czas ;) dobo_28 07-08-2013, 13:45 Jeśli chodzi o szukanie auta to już mam po dziurki w nosie najpierw miała być nowa kijanka taka jaką ma policja początek roku 2012 potem dowiedziałem się, że wyjdzie nowa wersja pod koniec 2012 tej kijanki więc czekałem na jej debiut ale jednak nie bardzo mi się spodobał kokpit no i cena była już nie bardzo. Czekałem na lifting Dustera to co zrobili to jakaś kpina kuzyn napomknął mi o ESIU i autko mi się bardzo spodobało, ale już mam dosyć śledzenia codziennie różnych aukcji, licytacji i ofert z otomoto. Miałem nawet wybrać się do niemców :) ale sobie odpuściłem. Więcej obowiązków już nie uciągnę bo wyląduję w psychiatryku :) RafałB 07-08-2013, 13:55 Nie no bez jaj...S-maxa porównywać z Dacią Dusterem czy KIją? To grzech! :P sebku 07-08-2013, 16:54 Do Kia to nie ma porównania mogę Ci sprzedać swojego ceeda 07' :diabelek: myślałem że wyszukujesz auta klientom, szukam kogoś takiego do znalezienia smaxa zastanawiałem się jeszcze nad Zafirą Tourer ale roczne jeszcze bardzo nie występują zresztą będą dużo droższe od 3 letniego smaxa. Myślałem też o nowym Kia Carens ale jakoś marka zaczyna mnie odpychać, niby wszystko w porządku ale w okresie pięciu lat i 100tyś km które właśnie strzeliło jak wyjechałem z salonu wymieniłem sprzęgło, chłodnicę/klimę, dwa paski klinowe, tarcze hamulcowe, wsporniki stabilizatorów co wiosnę rok w rok do tego dwa regulowane z tyłu aż się boję pomyśleć co teraz w kolejce. dobo_28 07-08-2013, 17:37 sebku widzę podobne upodobania mamy co do samochodów poza Ceedem też interesowałem się nowym Carensem jak i Zafirą Tourer ale to za młode auta by były używki w odpowiedniej cenie. Poza chłodnicą i sprzęgłem (w zależności kto jak używa) reszta to raczej standard przy takim przebiegu. Ja zobaczę tego ESIA z tematu nie napalam się na niego bo mnie zbytnio nie zauroczył ma parę braków i drobnych niedociągnięć w powłoce lakierniczej. Jak nie ten to będzie inny ESIO :) sizarrio 07-08-2013, 17:39 A co z ta kiowska 7 letnia gwara? Odrzucali usterki? Ostatnio ogladalem carensa u dealera, nawet calkiem fajnie to wyglada, ale pod wzgledem miejsca smax rzadzi. Jestem ciekaw gdzie oni upchna 6 i 7 fotel. Moim zdaniem carens fajne ,5 osobowe autko. Wysyłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2 sebku 07-08-2013, 22:06 7 lat gwarancji to tylko hasło marketingowe... zajrzysz do książki serwisowej i się rozczarujesz np. na wsporniki centrala ograniczyła gwarancję do 45tyś km możliwa tylko jedna wymiana. Trzeci przegląd 2300zł ręce mi opadły i podziękowałem, co prawda do wymiany były tarcze i klocki ale mimo wszystko sporo taniej zrobiłem w normalnym warsztacie w książce wbiłem ich pieczątkę, trudno jest jak jest nic nie ukrywam napewno będą tacy co pomyślą, że kombinowane było. aaa jedyne co w warsztacie mi na gwarancji jeszcze zrobili to wymienili radio na nowe bo poprzednie się wieszało. sizarrio 08-08-2013, 07:23 i wszystko jasne ... :) czeslaw555 08-08-2013, 07:31 takie numery mają chyba wszyscy producenci, jedni bardziej widoczne inni mniej ale zawsze coś drobnym drukiem napiszą dobo_28 10-08-2013, 15:50 No i z autka nic nie będzie handlarz walną ściemę, ponoć już kupiony (zaliczkowany przez kogoś) i będzie do odbioru w punkcie pod łodzią. Mam odczucie z przeprowadzonej rozmowy, że to jakaś ściema. saintos 12-08-2013, 11:42 Wiem, że ciężko jest podjąć taką decyzję zwłaszcza jak podoba się dany egzemplarz ale moja rada odpuść sobie jak tylko wydaje Ci się, że koleś coś kombinuje. Chyba, że masz do niego mniej niż 30km, możesz podjechać i sprawdzić osobiście. Pozostałe przypadki spowodują tylko twoja frustrację i w końcu osłabiony psychicznie za n-tym razem kupisz jakiś załom :) Życzę wytrwałości w poszukiwaniu... dobo_28 10-09-2013, 21:36 Panowie, a co sądzicie o tym egzemplarzu http://www.autorola.pl/dealer/bid.do?cameFrom=SEARCH&zz=1&aid=239390&eid=10162160 jest tu jakiś handlarz co jest zarejestrowany na tej stronie? I byłby chętny zakupić go dla mnie za odpowiednią dla mnie kwotę :) czeslaw555 10-09-2013, 22:32 Coraz ciekawiej się robi dobo_28 10-09-2013, 22:50 Co masz na myśli czeslaw555? czeslaw555 11-09-2013, 05:02 jest tu jakiś handlarz co jest zarejestrowany na tej stronie? I byłby chętny zakupić go dla mnie za odpowiednią dla mnie kwotę jak śpiewał Daniec, marzenia, marzenia.... ;) sizarrio 11-09-2013, 06:41 Co masz na myśli czeslaw555? Obserwuj aukcje i zobacz jaka bedzie finalna cena auta. Wysłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 4 dobo_28 11-09-2013, 12:15 Tak już robię od dawna. Znalazłem to samo autko na innej licytacji http://www.carsontheweb.com/pl/cardetail/784366/Ford%20SMAX%20S-Max%2020%2016V%20107kW%20flexifuel Zastanawia mnie to jak się podzielić samochodem z obu aukcji :) Usefull 11-09-2013, 18:54 może podzielić go na pół pomiędzy zwycięzców ? :surprise::p Roman_Gie 11-09-2013, 20:13 wyższa oferta wygrywa- nie jest tak, że najwyższa transakcja= sprzedaż. Podmiot sprzedający może odmówić sprzedania samochodu, jeśli oferta okaże się jego zdaniem zbyt niska. dobo_28 11-09-2013, 20:47 Trochę to dziwne? Ktoś wystawia na licytacje auto. Ktoś bierze udział w licytacji i ja wygrywa to staje się posiadaczem wylicytowanego samochodu i musi za niego zapłacić. A wystawiający jest zobowiązany sprzedać za wylicytowaną kwotę. Roman_Gie 11-09-2013, 21:33 jak wspomniałem- wygrana aukcji nie czyni nas automatycznie nabywcami samochodu, mowa o tym choćby w regulaminie. kilka tygodni temu moja oferta na jakiegoś S-Maxa była najwyższa, ale została odrzucona przez COTW- nie wiem ile oni chcieli, bo ten S-Max Titanium wyszedłby 50k brutto, więc wcale nie mało (2,0 pb, 2009, navi, skóra, 120 tys km). dobo_28 11-09-2013, 21:42 No takiego srebrnego cudeńka szukam ale bez skóry. dobo_28 12-09-2013, 11:38 Panowie a co powiecie na temat tego autka http://allegro.pl/s-max-convers-7-osobowy-titanium-oplacon-i3515817271.html VIN - WF0SXXGBWS8G87014 Ponoć autko z Niemczech ale VIN mówi co innego. Ktoś miał styczność z tym handlarzem. czeslaw555 12-09-2013, 11:50 jak spojrzysz na ceny w NL http://www.gaspedaal.nl/Ford/S-Max/?bmin=2008&bmax=2009&trns=15&brnst=Diesel&srt=pr&cmin=2000&cmax=2000&vrk=Bedrijf&opt=51,54&uz=1 to sam dojdziesz do wniosku że coś nie pasi Np. ten http://www.autowereld.nl/ford/s-max/2-0-tdci-140pk-titanium-navi-6349515/foto.html jest jednym z tańszych aut. Po odliczeniu podatku BPM, 3000€ jego cena to 11750€ czyli ok 49 tys zł , + koszty sprowadzenia + opłat+ jakiś sensowny zysk w przypadku handlarza dobo_28 12-09-2013, 18:02 Ten na aukcji http://www.autorola.pl/dealer/bid.do?cameFrom=SEARCH&zz=1&aid=239390&eid=10162160 poszedł za 7300 euro netto. Cena całkiem fajna. wojtekn 12-09-2013, 20:43 Panowie a co powiecie na temat tego autka http://allegro.pl/s-max-convers-7-osobowy-titanium-oplacon-i3515817271.html VIN - WF0SXXGBWS8G87014 Ponoć autko z Niemczech ale VIN mówi co innego. Ktoś miał styczność z tym handlarzem. Autko po korekcie jak nic. :027: dobo_28 13-09-2013, 03:15 Panowie zastanawiam się nad S-MAX 2.3 benzyna automat. Znalazłem ciekawą ofertę z uszkodzonym silnikiem. Za ile można kupić używkę silnika 2.3? wojtekn 13-09-2013, 08:19 Zerknij na alledrogo itp. :wink: Korton555 17-09-2013, 13:08 Niesmialo zaproponuje swoja pewna sztuke, silnik troche mocniejszy, ale co tam: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=189744 MAG 17-09-2013, 13:27 Kurczaki, już po roku sprzedajesz? Pamiętam, że pisałes zaraz po kupnie o ok. dwóch latach Za mało mocy (po Saabie), czy już nie potrzebujesz takiego wielkiego kufra? Gdybys miał szklany dach to może bym żonke przekonał do wczesniejszej, niz zaplanowana, zmiany auta ... Korton555 17-09-2013, 14:39 Wlasciwie to te dwie sprawy, niemowlaki wyrosly do spacerowek, wiec kufer niepotrzebny. To co mam na oku to przy okazji duzo mocniejsze i co lepsze mam autoryzacje szefowej :-) MAG 17-09-2013, 20:38 ... i co lepsze mam autoryzacje szefowej :-) Nie no, jak jest zgoda szefowej, to trzeba szybko działać - wiem cos o tym :619: dobo_28 19-09-2013, 16:54 Panowie powrócę do jeszcze raz do tego autka http://allegro.pl/s-max-convers-7-osobowy-titanium-oplacon-i3552711169.html VIN - WF0SXXGBWS8G87014 Jak pytałem się o podatek BPM, że tu jest jakiś wałek to gość mówi, że nie ma wałka. A jak coś by było nie tak to i tak odpowiada On bo kupuje auto od niego (firma), a nie na tzw. "Niemca". Przesłał mi skany książki i skan brief. ASO z książki nie znalazłem w necie. http://zapodaj.net/117001bb960ab.jpg.html http://zapodaj.net/191907fc4d72c.jpg.html http://zapodaj.net/8448569434376.jpg.html czeslaw555 19-09-2013, 16:58 A jak coś by było nie tak to i tak odpowiada On bo kupuje auto od niego (firma), a nie na tzw. "Niemca". możesz jaśniej ? bo nie kapuję Jak pytałem się o podatek BPM, że tu jest jakiś wałek to gość mówi, że nie ma wałka. z tym podatkiem nie ma wałka. Jedynie może być z Vatem. Opisz coś więcej i jaśniej . dobo_28 19-09-2013, 17:37 Jeśli chodzi o Vat to, że nie ma tu żadnego wałka tak mówi koleś. Chodzi o to, że auto kupuje od gościa, a on posiada firmę. Czyli umowa kupna sprzedaży jest między nami, a nie jakimś Niemcem czy Holendrem. A nawet jeśli wyszło by, że nie zapłacono Vat-u to ścigają jego, a nie mnie. czeslaw555 19-09-2013, 18:08 Może tak może nie zdania są podzielone. Gość jak ma firmę to fakture musi ci wystawić. Problem tylko jaką ? dobo_28 19-09-2013, 18:34 Jeśli chodzi o fakturę to w aukcji pisze "VAT - marża" czyli różnica za jaką on kupił auto, a za jaką sprzedał. Ale ja jestem osobą prywatną i tak naprawdę faktura jest mi nie potrzebna. Chodzi o to, że umowa kupna sprzedaży była by pomiędzy nami. Auto przeszło przez Niemcy tylko nie wiadomo po co czy dlatego, że tam Vat wynosi 19% czy by zakombinować i go w ogóle nie płacić bo nikt tego szybko nie sprawdzi (gdzieś znalazłem, że trwa to od 3 do 6 miesięcy zanim w DE się by kapneli, że nie zapłacono Vat), a handlarz zdąży upłynnić auto? Ale jeśli koleś ma firmę zarejestrowaną w Polsce i on przytarmosił to auto z DE do PL to na nim spoczywa odpowiedzialność. Zastanawia mnie fakt dlaczego w brief-ie nie ma danych imię i nazwisko właściciela pojazdu tylko Admissio GmbH? czeslaw555 19-09-2013, 18:59 Auto przeszło przez Niemcy tylko nie wiadomo po co czy dlatego, że tam Vat wynosi 19% czy by zakombinować i go w ogóle nie płacić nie po to . Zrobiono tak żeby odzyskać podatek od luksusu BPM Zastanawia mnie fakt dlaczego w brief-ie nie ma danych imię i nazwisko właściciela pojazdu? a co jest puste pole, niewypełnione ? dobo_28 19-09-2013, 19:08 Podatek BPM można odzyskać również w PL więc po co kombinować? Pole jest wypełnione ale jest to firma internetowa do rejestracji online "Admissio GmbH" czeslaw555 19-09-2013, 19:10 Podatek BPM można odzyskać również w PL więc po co kombinować? po jakim czasie ? Można to załatwić w D w ciągu 2 godzin i jechać dalej już kaską :) Bump: Pole jest wypełnione ale jest to firma internetowa do rejestracji online "Admissio GmbH" http://www.admissio.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=4 oni firmowali zakup auta w NL , czyli odzyskali podatek BMP w sposób jaki piszę wyżej dobo_28 19-09-2013, 19:22 To w takim wypadku kto powinien zapłacić Vat w Niemczech Admissio GmbH czy Importer ściągający auto do Polski? czeslaw555 19-09-2013, 19:25 wiesz jak chcesz to zadzwoń do mnie, bo pisania będzie wiele a temat auta spada na drugi plan Korton555 19-09-2013, 20:32 Jeśli chodzi o Vat to, że nie ma tu żadnego wałka tak mówi koleś. Chodzi o to, że auto kupuje od gościa, a on posiada firmę. Czyli umowa kupna sprzedaży jest między nami, a nie jakimś Niemcem czy Holendrem. A nawet jeśli wyszło by, że nie zapłacono Vat-u to ścigają jego, a nie mnie. Nieprawda, poczytaj na necie, gosc po kilku miesiacach zwija firme, US ciebie sciga o kase, lub zajmuje auto: http://bez-wypadkowe.net/showthread.php/2033-Jak-nie-da%C3%A6-si%C3%AA-oszuka%C3%A6-na-podatku-VAT-przy-kupnie-sprowadzanego-auta peter79 19-09-2013, 20:42 Napisz o takim przypadku z us który obciążył nabywcę takiego auta bo ja tez przerabiałem temat podatku vat i rozmawiałem z us i oni powiedzieli że nic na ten temat im nie wiadomo, a druga sprawa jest taka że jak dostane f/vat marża jako osoba fizyczna to jestem chroniony przez urząd konsumenta.Przecież z tego co piszecie na temat wałków podatkowych to za niedługo będziemy musieli pytać sprzedawców w sklepach spożywczych czy odprowadzili vat bo jak nie to my konsumenci zapłacimy z odsetkami itd. LUDZIE NIE DAJCIE SIĘ ZWARIOWAĆ!!! czeslaw555 19-09-2013, 20:49 to jestem chroniony przez urząd konsumenta to najlepsze z tego co piszesz. Chronią i bronią cię jak sądy, co można obejrzeć w programie "Państwo w Państwie", nie licz jak przyjdzie d.. umoczyć że ktoś ci poda pomocną dłoń z wyjątkiem prawnika. Wygraj w Totka to przyjaciół i "pomocników" znajdzie się wielu to w parę sekund. peter79 19-09-2013, 21:07 Czesław oczywiście masz rację w naszym chorym kraju wszystko jest możliwe, ale ile dokonywanych jest rocznie w naszym kraju umów kupna sprzedaż aut, i ile z nich wylondowało w programie PAŃSTWO W PAŃSTWIE. Od naszej ostatniej rozmowy tel. rozmawiałem z setką osób i żadna z nich nie słyszała łącznie ze znajomymi z us (bo tacy też się znaleźli), że urząd skarbowy zabrał z tego powodu komuś auto, lub nakazał zapłaty należnego podatku vat. Równie dobrze jutro kupię nówkę s-maxa wyjadę z salonu prosto pod tira i pójdę do piachu czeslaw555 19-09-2013, 21:10 wszystko jest możliwe choć nie musi się zdarzyć jak piszesz. Jednak jak to mówili kiedyś "Przezorny zawsze ubezpieczony". dobo_28 19-09-2013, 21:10 Wielkie DZIĘKI koledze czeslaw555 za rzeczową rozmowę telefoniczną. peter79 19-09-2013, 21:22 Czesław po raz kolejny się z tobą zgadzam,ale w takim przypadku zamknijmy forum o zakupie aut używanych i napiszmy kupujemy tylko nówki z salonu i rozmawiajmy o możliwych konfiguracjach wyposażenia. Pamiętasz puściłem linka kiedyś do s-maxa gdzie na gorąco doszliśmy do tego że na nim jest wałek na vat (jest jeszcze do sprzedania na allegro) gdyby facet wystawił cenę 90000tyś,a nie 67000zł to większość forumowiczów mówiło by że jest super i pewnie by się sprzedał nikt wtedy nie patrzał by na to że f/vat marża i cena nie adekwatna do cen w de. Ja nie kupiłem go tylko dla tego że ma wałek na liczniku i to spory Bump: Czesław jeszcze jedno załóżmy temat typu poszkodowani na podatku vat, może ktoś się zgłosi i opisze swoje nieprzyjemne zakupy samochodów, a może ktoś opisze w jaki sposób stracił autko, lub ile musiał zapłacić podatku z odsetkami przez nieuczciwego handlarza. czeslaw555 19-09-2013, 21:47 Czesław jeszcze jedno załóżmy temat typu poszkodowani na podatku vat, może ktoś się zgłosi i opisze swoje nieprzyjemne zakupy samochodów, a może ktoś opisze w jaki sposób stracił autko, lub ile musiał zapłacić podatku z odsetkami przez nieuczciwego handlarza. Pomysł dobry, tylko czy taki jest? lub czy się przyzna jak dał się wpuścić w maliny ? dobo_28 19-09-2013, 22:39 Przed chwilą znalazłem nowe oferty http://allegro.pl/czarny-ford-s-max-2-0-benz-145ps-7-osobowy-navi-pl-i3563861794.html czarny szkoda ale reszta wyposażenia mi pasi http://otomoto.pl/ford-s-max-tytanium-s-2-0-16v-147km-C30663548.html srebrny taki lekko pod niebieski nie pamiętam jak ten kolor się nazywa ale szkoda że 5 osobowy jutro będę sprawdzał co to za egzemplarze dziś już sobie pasuję tym bardziej, że godzina już późna. skrobak82 20-09-2013, 18:16 dobo_28 widzę że szukamy podobnego auta. W środę zrobiłem sobie z kolegą wycieczkę po Polsce. ( Tarnów - Warszawa - Sosnowiec - Tarnów ) Oglądałem tego smaxa w komisie w Warszawie w którym kiedyś byłeś http://otomoto.pl/ford-s-max-2-0-16v-145km-titanium-7-osobo-C30131706.html Żeby się nie rozpisywać, na pytanie z której strony był malowany Pan kieruje nas na stronę oryginalną ( gołym okiem można było dostrzec świeży lakier ) i opowiada jak to cieniowane były drzwi żeby się szachownica nie zrobiła. Po 10 minutach oglądania mówimy Panu: dziękujemy, do widzenia. Na co on: a to nie jedziemy do serwisu ??? na co my: nie, dziękujemy, do widzenia. Na co on: a co nie podoba się ???!!!! Wyraźnie poirytowany. Pojechaliśmy do Sosnowca. Sytuacja podobna przy czym ( z takich ciekawych tekstów od handlarzy ) usłyszeliśmy, że Pan zna wszystkie smaxy na necie, i żebyśmy nie myśleli że którykolwiek jest nie bity, tylko jego są całe !! ( powstrzymywaliśmy śmiech ) i wróciliśmy do domu. Dziś z księgowym omawiam temat leasingu, ale wpadł mi w oczy jeszcze jeden ( niestety nie benzyna ) i jutro jadę go oglądać. Tym razem blisko bo do Krakowa. http://otomoto.pl/ford-s-max-1-8-tdci-1-8-tdci-van-titaniu-C30666711.html Co sądzicie? Znacie tą firmę ? peter79 20-09-2013, 20:26 To jest autoryzowany diler forda oferta może być ciekawa. Szkoda że 1,8,a nie2.0 i bez automatu, ale to moja opinia dobo_28 20-09-2013, 21:26 Tak to już Panowie jest z tymi naszymi wymarzonymi autkami. Najlepiej to kupić nowy ale na to trzeba było by wydać dużo więcej kasy niż posiadamy, a i tak nie mamy pewności, że coś nie było robione bo np. spadł z lawety albo jakiś gamoń w salonie gdzieś przytarł. Znam taki przypadek fakt nie był to FORD tylko SEAT co nie znaczy, że w fordzie takie sytuacje się nie zdarzają. Zawsze jest dużo niewiadomych jak się kupuje autko tym bardziej używane bo jeśli jest w dobrym stanie to dlaczego ktoś sprzedaje itp. peter79 21-09-2013, 06:18 Na to niema reguły ja w 2003 roku kupiłem escorta nawet go nie sprawdzałem i jeździ do dnia dzisiejszego poza dwoma małymi dzwonkami wymieniłem tylko sprzęgło i uszczelkę pod głowicą Leje benzynę wymieniam oleje i śmiga niestety jest już staruszkiem i trzeba wymienić. Ja też szukam S-MAXA i faktycznie lekko nie jest dlatego też rozważam nowy z salonu ale ta kasa mnie trochę przerasta czeslaw555 21-09-2013, 07:21 Oglądałem tego smaxa w komisie w Warszawie w którym kiedyś byłeś http://otomoto.pl/ford-s-max-2-0-16v...C30131706.html auto chyba po firmowe i podejrzewam że NL ale to już nic nie znaczy. Sprawdziłeś i odpadł dobo_28 21-09-2013, 13:21 czeslaw555 co oznacza taki zapis przy kwocie " MwSt. nicht ausweisbar " że w cenie jest już zawarty Vat czy go nie ma? Bo mi wyszło ("MwSt." to VAT, a "nicht ausweisbar" nie dotyczy) czyli razem VAT nie dotyczy. Czyli danej kwoty nie dotyczy Vat co znaczy, że dana kwota podana jest bez VAT-u? czeslaw555 21-09-2013, 13:44 to cena brutto do zapłaty i tyle masz zapłacić, a podatek nie podlega zwrotowi tyle to znaczy. Auto wtedy może pochodzić z prywatnych rąk , inaczej by pisało że podatek podlega zwrotowi skrobak82 21-09-2013, 17:15 Panowie tragedia ... Byłem dziś rano w Krakowie obejrzeć tego smaxa. Lewe tylne drzwi odstają od słupka o 1centymetr ...maska też podejrzana ( samochód ze strony pewneuzywane.pl :-) przy krakowskim salonie forda ) pytam gościa z obsługi czy to był drobna usterka czy mocniejszy dzwon. Odpowiada ze on nie wie, sprawdził miernikiem i opowiada ze bok był lekko pokrzywiony ( generalnie facet nie był zadowolony ze musi z nami rozmawiać ) już za samo podejście do obsługi klienta stwierdziłem ze nie kupię ( a wziąłem kasę na zaliczkę .. ) faktycznie myślę o nowym ale 106tys...mogę wziąć w leasing... Zaczynam w akcie desperacji myśleć o zafirze... Generalnie w głowie się nie mieści Chyba ze znacie namiary na komis lub handlarza który sprowadza w miarę dobre samochody. Aha i jestem normalny, nie szukam igły z 2009r za 40000zł za dobre auto zapłacę Pozdro czeslaw555 21-09-2013, 17:41 sam zobacz co jest, ile kosztuje i jaki ma przebieg. Wybrałem kryteria wyszukiwania ,navi, tempomat, przebieg do 150 tys. km http://suchen.mobile.de/auto-inserat/ford-s-max-s-max-2-0-tdci-navi-pdc-tempomat-scheckheft-d%C3%BCsseldorf/180356008.html?lang=de&pageNumber=1&__lp=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=9000&makeModelVariant1.modelId=47&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minPowerAsArray=95&minPowerAsArray=KW&fuels=DIESEL&minFirstRegistrationDate=2009-01-01&maxPrice=13001&ambitCountry=DE&transmissions=MANUAL_GEAR&features=NAVIGATION_SYSTEM&features=CRUISE_CONTROL&negativeFeatures=EXPORT&maxMileage=150000&minCubicCapacity=1801&maxCubicCapacity=2000 skrobak82 21-09-2013, 18:48 Mam konkretne ( choć rzadko spotykane ) wymagania tzn. 7 miejsc i benzyna 145km. Diesla jako ostateczność (małe przebiegi robię i głównie miasto ) reszta wyposażenia ma już mniejsze znaczenie.. Bump: No i kolega który ze mną jeździ oglądać auta ciągnie mnie do niemiec żebyśmy sami kupili.. czeslaw555 21-09-2013, 18:52 to za wiele nie poszalejesz :( ,masz tylko parę szt do wyboru http://suchen.mobile.de/auto/ford-s-max-benzin.html?scopeId=C&isSearchRequest=true&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&lang=de&makeModelVariant1.makeId=9000&makeModelVariant1.modelId=47&minFirstRegistrationDate=2008-01-01&minPowerAsArray=95&minPowerAsArray=KW&minCubicCapacity=1801&maxCubicCapacity=2000&maxPrice=13001&fuels=PETROL&transmissions=MANUAL_GEAR&ambitCountry=DE&numSeats=7 skrobak82 23-09-2013, 09:52 No widzisz, ale to potwierdza to co pisałeś. Skoro wszystkie 4 sztuki kosztują ok. 12900E to żaden handlarz się nimi nie zainteresuje. Więc jak Niemcy coś przy nich nie robili :) to można jechać i kupić :) MAG 23-09-2013, 10:00 Mam konkretne ( choć rzadko spotykane ) wymagania tzn. 7 miejsc i benzyna 145km. .. Hehe, a u mnie w Szwecji sporo takich :619: czeslaw555 23-09-2013, 10:34 Z ciekawości, jakie mają przebiegi i ile kosztują? MAG 23-09-2013, 15:11 Jak maja male przebiegi to kosztuja duzo. Pozniej podesle pare linkow MAG 23-09-2013, 16:54 Poniżej troszke przykładów 7-miejscowych benzyn ... http://www.blocket.se/uppsala/Ford_S_Max_Titanium_FFV_7_sits_49351730.htm?ca=23_ 8&w=3 http://www.blocket.se/dalarna/Ford_S_Max_2_0_7sits_49125735.htm?ca=23_8&w=3 http://www.blocket.se/uppsala/Ford_S_Max_2_0_145HK_FLEXIFUEL_7_PLATSER_49489368. htm?ca=23_8&w=3 http://www.blocket.se/stockholm/Ford_S_Max_2_0_TREND_Full_Servicebok_0__Konta_4949 1122.htm?ca=23_8&w=3 http://www.blocket.se/varmland/Ford_S_Max_7_sits_49338899.htm?ca=23_8&w=3 poliftowy - http://www.blocket.se/goteborg/Ford_S_Max_2_0_Business__Panorama_7_Sits_49310199. htm?ca=23_8&w=3 http://www.blocket.se/jonkoping/Ford_s_max_49249854.htm?ca=23_8&w=3 bardzo mały przebieg - http://www.blocket.se/malmo/Ford_S_MAX_Trend_2_0_145HK_48504178.htm?ca=23_8&w=3 http://www.blocket.se/goteborg/Ford_S_Max_2_0_145HK_7_sits_47422733.htm?ca=23_8&w=3 http://www.blocket.se/vastmanland/Ford_S_Max_2_0_flexifuel_7_sits___m_k_varmare_4911 0706.htm?ca=23_8&w=3 mały przebieg - http://www.blocket.se/stockholm/Ford_S_Max_2_0_Flexifuel_Business_7_Sits_46321984. htm?ca=23_8&w=3 polift - http://www.blocket.se/vastmanland/Ford_S_Max_2_0_Flexifuel_Titanium_7_sits_48271597. htm?ca=23_8&w=3 http://www.blocket.se/vastmanland/Ford_S_Max___7_sits__Flexifuel_146hk_48717033.htm? ca=23_8&w=3 http://www.blocket.se/trelleborg/Ford_S_Max_48351718.htm?ca=23_8&w=3 buk07 23-09-2013, 20:54 Szwedzi podają przebiegi w milach? I serio 7741 mil w aucie zarejestrowanym w styczniu 2007? MAG 24-09-2013, 04:47 Sorki, zapomnialem wyjasnic - szwedzka mila to 10km, czyli przebieg 7tys mil to 70tys km dobo_28 28-09-2013, 12:49 Roman Gie z tego co pamiętam Ty masz dostęp do tej strony. Mam sprawę możesz mi powiedzieć za ile wystawione jest to autko http://www.carsontheweb.com/pl/cardetail/791132/Ford%20S-Max%2020%20107%20kw bo jest opcja kup teraz. Roman_Gie 28-09-2013, 14:59 kup teraz 9150 euro netto (bez vat) Z transportem (400 euro netto pod dom) i opłatami, bez marży jakieś 53 tys PLN brutto :D dobo_28 28-09-2013, 15:19 to by wyszło z naszym Vat-em 11254,5 euro przy obecnym kursie 4,23 to by wychodziło 47606 zł sporo chyba, że by odliczyli podatek BPM, który wynosił około 2150 euro czyli jakieś 9094 zł do tego doliczyć koszty sprowadzenia i tłumaczenia i opłaty jakieś 4000 zł to za autko by wyszło jakieś 42512 zł nie jest źle ale to wyliczenia bez kosztów handlarza. Z BPM wyszło by sporo i nieopłacalny by był zakup. Ten model na tym portalu już był parę razy ale widać przy tej cenie nikt nie jest zainteresowany. Roman_Gie 28-09-2013, 20:30 by odliczyli podatek BPM już jest odliczony, bo sprzedawany przez Belgie ;) dobo_28 28-09-2013, 21:09 Kraj pochodzenia: Holandia Lokalizacja: Utrecht (Holandia) Biuro sprzedaży: Holandia Roman_Gie 28-09-2013, 22:48 źle spojrzałem, jeśli Ci zależy mogę się dowiedzieć, czy BPM jest do odzyskania na tym konkretnym samochodzie ;) czeslaw555 28-09-2013, 22:50 jeżeli auto jest już w Belgii to pozamiatane, chyba że mówicie o innym skrobak82 29-09-2013, 00:48 Zamówiłem nowego renault grand scenic ... Miałem dość szukania pewnej używki.. Z tego wszystkiego najbardziej mi szkoda tego forum bo fajnie tu :-) czeslaw555 29-09-2013, 07:30 zapytam z ciekawości , z jakim silnikiem ? dobo_28 29-09-2013, 11:24 Roman Gie jeśli to nie problem. Bynajmniej było by wiadomo przeglądając podobną ofertę co i jak z końcową ceną za autko. Troszkę za dużo chcą co widać brakiem zainteresowania zakupem. To autko było wystawiane już parę razy. Już ciekawsze jest to bo 7osobowe http://www.mobile.de/pl/marka/ford/model/s-max/vhc:car,cnt:de,pgn:2,pgs:10,srt:date,sro:desc,mke: ford,mdl:s-max,frn:2008-01,prx:12001,ful:petrol,ger:manual_gear,ccx:2000/pg:vipcar/184382509.html skrobak82 sam pewnie jak nie znajdę tego co mnie interesuje to rozważam zakup nowego może nie tak wyposażonego i wypasionego jak S-MAX autka. Roman_Gie 29-09-2013, 11:48 wysłałem im zapytanie, ale nie wiem czy zdążą odpowiedzieć do zakończenia aukcji ;) Pozdr. wojtekn 29-09-2013, 21:04 Zamówiłem nowego renault grand scenic ... Miałem dość szukania pewnej używki.. Z tego wszystkiego najbardziej mi szkoda tego forum bo fajnie tu :-) A kto ci broni z nami zostać :?: ;) Roman_Gie 30-09-2013, 23:00 nie odpisali na e-mail, pewnie dlatego że już po aukcji ;) dobo_28 01-10-2013, 12:51 Dzięki Roman Gie nic straconego pewnie za jakiś czas znowu go wystawią. Zastanawiam się jak wytrzymałe są silniki 2.0 PB czy przebieg przykładowo 150000 - 170000 km to dla takiego silnika już bardzo dużo i trzeba będzie się szykować na jego remoncik. Roman_Gie 01-10-2013, 16:51 150000 - 170000 km to dla takiego silnika już bardzo dużo i trzeba będzie się szykować na jego remoncik. spokojnie przejadą 2x tyle. Zapewne wystawią po raz kolejny, bo nikt nie licytował :) dobo_28 01-10-2013, 17:11 Zastanawiam się nad podobnym autem (http://suchen.mobile.de/auto-inserat/ford-s-max-2-0-flexifuel-titanium-f%C3%BCrth-bei-n%C3%BCrnberg/184382509.html?lang=de&pageNumber=1&__lp=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=creationTime&sortOption.sortOrder=DESCENDING&makeModelVariant1.makeId=9000&makeModelVariant1.modelId=47&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minPowerAsArray=95&minPowerAsArray=KW&maxPowerAsArray=110&maxPowerAsArray=KW&fuels=PETROL&fuels=ETHANOL&minFirstRegistrationDate=2008-01-01&maxPrice=12001&ambitCountry=DE&transmissions=MANUAL_GEAR&negativeFeatures=EXPORT) Roman Gie czy u takich handlarzy z Niemiec można coś utargować jak to wygląda z twojego doświadczenia. czeslaw555 01-10-2013, 17:20 Mimo że pytanie nie do mnie to ci odpowiem. Można utargować od 200-1200€ , nie ma reguły. Najczęściej schodzą ok 400-500€. To auto z D było już chyba gdzieś omawiane. Prawe drzwi mają jakiś mat, plamę , trudno ocenić co to jest ale chyba jest , nie widzę dobrze czy jest podgrzewana przednia szyba dobo_28 01-10-2013, 18:12 czeslaw555 rozmawialiśmy o tym aucie telefonicznie mnie to wygląda jednak na odbicia światła luka pomiędzy samochodami i dlatego jest jaśniej. Szyby podgrzewanej raczej nie ma. Linka podałem orientacyjnego bo się nad nim wcześniej zastanawiałem. Chodziło mi tylko ile orientacyjnie przy podobnej cenie auta można utargować z Niemieckim handlarzem. Roman_Gie 01-10-2013, 18:23 jak Czesław napisał 200-1200 euro można "urwać" Co do S-maxa z COTW odpisali- BPM odzyskany. dobo_28 01-10-2013, 18:39 Roman Gie no to cena za autko niezbyt atrakcyjna. _Qbek 01-10-2013, 20:02 Polecam tę firmę. Już prawie kupowałem tę sztukę, jednak zamawiam nowego Eśka. http://www.pewneuzywane.pl/showusedcar.php?car=38082& Autku brakuje prawej tylnej zaślepki mocowania bagażnika i ma dziurę wytartą od pięty przy tunelu. Za 50 można wziąć i dają gwarancję. Silnik bardzo ładnie chodzi. Turbina była wymieniana prz 80kkm, więc duuuuugo pojeździ. dobo_28 01-10-2013, 21:02 Qbek to autko od razu odpada bo to Diesel i brak mu parę dodatków. dobo_28 02-10-2013, 19:32 Panowie ostrzegam przed handlarzem z tej aukcji http://otomoto.pl/ford-s-max-dotyk-navi-convers-7-osob-C30808467.html nie chce podać VIN wciskając kit, że mogę sobie dorobić kluczyki i mu zwinąć auto (uśmiałem się). W ogóle opis się nie zgadza pisze, że benzyna, a na klapie znaczek Diesel. Kolor autka srebrny, a on pisze szary-metallic. Ponoć przygotowany do rejestracji / opłacony, a telefonicznie mówi, że jeszcze autka nie ma, że za parę dni będzie miał. Niezły kombinator. czeslaw555 02-10-2013, 20:01 ładny gagatek :) saintos 04-10-2013, 07:23 Trochę dziwne, ze "nie ma" skoro stoi pod domem AlexEm 05-10-2013, 00:00 @dobo_28 Jeśli będziesz zainteresowany tym autem a już dojedzie do kraju ;) mogę podjechać do Katowic i go obejrzeć pod kontem zakupu :) Pzdr dobo_28 05-10-2013, 09:04 AlexEm wielkie dzięki za chęć sprawdzenia autka ale takiego krętacza należy omijać szerokim łukiem. skrobak82 10-10-2013, 20:53 zapytam z ciekawości , z jakim silnikiem ? Cześć ! Chwile mnie nie było. Zamówiłem z silnikiem benzynowym 1,6 TCE 130KM coś takiego. Fajnie bo mieli w salonie jako testowki zarówno w benzynie jak i w dieslu i zwykłego scenica oraz grand. Także każdy wariant przetestowałem. Bump: skrobak82 sam pewnie jak nie znajdę tego co mnie interesuje to rozważam zakup nowego może nie tak wyposażonego i wypasionego jak S-MAX autka. Było tak. Po kolejnej nieudanej wycieczce pojawiło się światełko w tunelu, ogłoszenie w Krakowie na Jasnogórskiej przy salonie Forda ( pewneuzywane.pl ) w dieslu co prawda ale świetnie wyposażony, z pełna fakturą, gwarancja 12m itd. Rozmowa ze sprzedawcą super, samochód sprowadzony, po przeglądzie w ich ASO, no ekstra, w sumie nie jakiś najtańszy 54tyś. 2008r. Był piątek wieczorem. W sobotę po 8 jesteśmy na miejscu, przed czasem, oglądamy po pierwszych 20sekundach nie wygląda to źle, kumpel z którym jeżdżę nic nie mówi, ale za chwile słyszę, no choć zobacz o jedziemy do domu :-) myślę, kurde co ona tam znalazł. Drzwi za kierowca odstają od słupka o 1 cm ( jeden centymetr ) maska się nie schodzi równo i jedzie znalazł kilka innych rzeczy. Nie wiem co sobie myślałem ale zostałem aż otworzą żeby pogadać. Wychodzi facet ( inny niż ten z którym gadałem dzień wcześniej ) wyraźnie niezadowolony ze ma klientów :-) bierze miernik (po moim pytaniu co się stało po. Lewej stronie) mierzy tylne drzwi za kierowca, wskazania miernika od 120 do 1750 ! ! Podobnie na słupku z tył. Wróciłem do domu. W poniedziałek następnego tygodnia odświeżam temat nowych samochodów, chevrolet orlando, opel zafira, grand scenic peugeot 5008. Jeździłem z Zona, wrzuciliśmy foteliki do każdego i wypadło na scenica ( tylko w nim 2 fotele w trzecim rzędzie mają sens, a fotele w drugim można całkowicie demontować. ) tańszy od smaxa o 25000zl i to przeważyło... rutek-wat 14-10-2013, 18:32 hehehehe jak to czytam to jakbym widział siebie kupującego swojego smaxa. To samo było w gdańsku - miał być drogi a przez to pewny - niestety - to był dramat :( czeslaw555 14-10-2013, 19:01 tak bywa niestety i u dealerów gdzie powinno stać pewne auto itd. Jednak realia bywają inne. dobo_28 14-10-2013, 20:43 Panowie zastanawiam się nad takim do naprawy http://otomoto.pl/ford-s-max-7-osobowe-C30941612.html co o tym sadzicie? czeslaw555 15-10-2013, 03:10 jeżeli tylko drzwi są uszkodzone to niewielka szkoda, jednak zdjęcia omijają kierownicę i bok , czyżby poduchy były wywalone ? nyna1980 15-10-2013, 07:59 Panowie ostrzegam przed handlarzem z tej aukcji http://otomoto.pl/ford-s-max-dotyk-navi-convers-7-osob-C30808467.html nie chce podać VIN wciskając kit, że mogę sobie dorobić kluczyki i mu zwinąć auto (uśmiałem się). W ogóle opis się nie zgadza pisze, że benzyna, a na klapie znaczek Diesel. Kolor autka srebrny, a on pisze szary-metallic. Ponoć przygotowany do rejestracji / opłacony, a telefonicznie mówi, że jeszcze autka nie ma, że za parę dni będzie miał. Niezły kombinator. Dziwne trochę to co piszesz bo kupowałem od niego Galaxy ostatnio i VIN przesłał odrazu po rozmowie telefonicznej. Bez problemu można auto sprawdzić w ASO czy gdzie kto chce. U mnie wszystko się potwierdziło z przebiegiem, miernik pokazał że żaden element nie był nawet powtórnie lakierowany, byłem teraz na serwisie i też wszystko ok, książka serwisowa w wszystkimi przeglądami itd. Nie było się raczej do czego doczepić. A tym że w ogłoszeniu piszę że benzyna a tam tdci na klapie to bym się nie sugerował może po prostu jakiś błąd przy wystawianiu auta albo jeszcze tej benzyny nie było faktycznie w kraju i dał zdjęcia innego auta bo to ze zdjęć stoi u niego na podwórku. Ogólnie ma tych samochodów trochę i głównie są to fordy właśnie. On sam właściwie cały tydzień jest w Niemczech i tylko w piątki i w soboty można go złapać w PL żeby w ogóle auta obejrzeć, więc w sobotę jak byłem to już kilka osób było umówionych na sprawdzenie w ASO, jedni mondeo po sprawdzeniu odrazu zabrali, ja moje zadatkowałem bo opłaty nie były jeszcze zrobione i odrebrałem w następnym tygodniu, a telefonów przy mnie miał chyba z 10 z pytaniami o auta. Nie wiem czy wszystkie auta są w 100% ok. ale myślę że tego to nawet on nie wie przy takim przemiale jaki tam mają. Nikomu nie robię reklamy i nikogo też nie polecam i nie mówię że w każdym przypadku jest wszystko super, opisałem tylko to co sam widziałem jak kupowałem od niego swoje auto. Tu jego dane: http://www.money.pl/rejestr-firm/nip/629-21-91-546/kod-pocztowy/41-200/ Brat czy ktoś tam z rodziny ma też komis w dąbrowie górniczej, nie wiem jakie tam auta są bo nie byłem. http://martin-car.otomoto.pl/osobowe nyna1980 15-10-2013, 11:37 Z tego co widzę to ma 2 s-maxy w takim kolorze. Jeden w benzynie a drugi w dieslu więc może z tego wynika ta pomyłka w ogłoszeniu. http://otomoto.pl/osobowe/ford/s-max/2008-/?s=p&location[city]=katowice&location[type]=2 dobo_28 15-10-2013, 16:31 nyna1980 widocznie z Twoim Galaxy nie robił przekrętu taka sytuacja była 2 razy na 2 moje zapytania o różne auta w różnym odstępie czasu. Wystawianie auta którego nie ma podstawiając zdjęcia innego samochodu to przegięcie bo w pierwszej kolejności starasz się ocenić auto po fotkach, a potem podejmujesz dalsze decyzje. Oglądasz zdjęcia innego auta przyjeżdżasz na miejsce robiąc 300 km, a tam okazuje się, że auto jest kupą złomu nie przypominającą tego z fotek. Co robisz? rzielinski7 15-10-2013, 17:00 A ja polecam samodzielny zakup w Niemczech ja właśnie niedawno tak nabyłem s-maxa i jestem super zadowolony auto wyglądało lepiej niż na zdjęciach. Oczywiście o ile nie trafi się na "turasa" bo oni raczej ciemnotę wciskają byle byś tylko przyjechał do nich a zdjęcia to wstawiają chyba jak auto było nowe. Mi udało się kupić od niemieckiego dealera. dobo_28 15-10-2013, 17:41 rzielinski7 tak by było najlepiej np. takie (http://suchen.mobile.de/auto-inserat/ford-s-max-2-0-titanium-klimaaut-panoramadach-neuburg-inn-bei-pa/185419833.html?lang=de&pageNumber=1&__lp=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=creationTime&sortOption.sortOrder=DESCENDING&makeModelVariant1.makeId=9000&makeModelVariant1.modelId=47&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minPowerAsArray=95&minPowerAsArray=KW&maxPowerAsArray=110&maxPowerAsArray=KW&fuels=PETROL&fuels=ETHANOL&minFirstRegistrationDate=2008-01-01&maxPrice=12001&ambitCountry=DE&transmissions=MANUAL_GEAR&negativeFeatures=EXPORT) szkoda, że nie srebrne w ostateczności mogło by być czarne :) janek001 15-10-2013, 18:08 samemu czy przez kogoś niema różnicy , ja zawsze kupuje od pośrednika ,sprawdzam przed zakupem u zaufanego warsztatowca i co najwyżej strace 150 zł za sprawdzenie całego auta a u niemca to niewiem gdzie bym sprawdził nawet na serwisie niemieckim niemiec jest lojalny niemcowi mi powiedziałby ,że allesskla , a jak mam jechać do niemiec szukać wydać paliwo i w tym czasie niezarabiać , to mi sie dopiero niekalkuluje ! dobo_28 26-10-2013, 21:33 kolejne autko (http://allegro.pl/s-max-titanium-converse-navi-dotyk-dvd-w-zaglowka-i3658833468.html) wpadło mi w oko. Po VIN autko z NL, a gościu klepie " Samochód dopiero co sprowadzony z Niemiec - JEGO STAN OCENIAM NA SALONOWY. Jeden właściciel w briefie" po telefonie autko zarejestrowane w niemcowni october 2013 dobre co :) nie pytałem o przebieg ale magicznego 150tyś. raczej nie przekroczył na wyświetlaczu bo fizycznie raczej tak. Zastanawia mnie po co rejestrują autko w niemcowni i ciągną do PL? wojtekn 26-10-2013, 21:47 dobo_28 a więc mamy go tu: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:HpnLb1llsDAJ:cartweet.com/nl/occasions/723752/ford-s-max-2-0-16v-145pk-navi-dvd.html+&cd=8&hl=pl&ct=clnk&gl=pl i tu: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:7aAOJqj0TJEJ:www.santingeuropecars. nl/export_voorraad/ford-s-max-6554991.html+&cd=9&hl=pl&ct=clnk&gl=pl i tu: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:QHY9pnbA7ekJ:www.exportwagen.eu/En/Import/Ford/S-Max/Cars/CarView.aspx%3FCarID%3D654209%26Noofcars%3D105%26C urrentCar%3D6+&cd=2&hl=pl&ct=clnk&gl=pl i jeszcze tu: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:i2hTliwELOgJ:www.autodealers.nl/Ford/S-max/2.0-16V-107KW-Titanium/0/1/14/details.aspx%3Ffilter%3D1%26zoek%3D0%26mrkid%3D26% 26mrk%3DFord%26mdlid%3D2258%26s%3Dmodel,%2520vraag prijs%26sl%3Dglr+&cd=10&hl=pl&ct=clnk&gl=pl no dobra i jeszcze tu: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Y1M1wUJsSaQJ:www.autotekoop.nl/occasion/ford-s-max-20-16v-flexifuel-145pk-navi-2199076/details+&cd=12&hl=pl&ct=clnk&gl=pl Starczy miłego czytania. :D dobo_28 26-10-2013, 21:58 dzięki wojtekn coś dziś z moim myśleniem słabo idzie szukałem po VIN cosik, zamiast po nr rejestracji. Wychodzi na to że rejestrowanie autka w niemcowni polegało na przekręcie z VAT. W takim wypadku nie ma po co tam jechać i oglądać. MMV 27-10-2013, 00:46 Dokładnie tak Dobo. Kiedyś oglądałem Mondka w Częstochowie, sprzedawca powiedział że wystawi umowę k-s, w ogłoszeniu była FV wieć się zapytalem co i jak, a on na to że jak chce FV to mi może wystawić od kolegi z Niemiec (auto bylo z Francji) ale musze mu dopłacić 19%. Jakaś masakra czeslaw555 27-10-2013, 03:15 Oczywiście o ile nie trafi się na "turasa" bo oni raczej ciemnotę wciskają byle byś tylko przyjechał do nich a zdjęcia to wstawiają chyba jak auto było nowe kto sprzedaje jest mało ważne, ważne jest aby miał i wystawił odpowiednie dokumenty, auto było zgodne z moimi oczekiwaniami. Tak podchodząc do sprawy,to wszyscy Polacy złodzieje aut ? bo taką mamy opinię.kolejne autko wpadło mi w oko w ogłoszeniu " NA WSZYSTKICH SZYBACH CYFRA 9 W KODZIE VIN RÓWNIEŻ" jeżeli auto jest po firmowe to zapomniał dodać że są na tych samych szybach wygrawerowane nr.rej. JEGO STAN OCENIAM NA SALONOWY. to akurat może być zgodne z prawdą . nie pytałem o przebieg ale magicznego 150tyś. raczej nie przekroczył na wyświetlaczu bo fizycznie raczej tak. też jednak przebieg może być prawdziwy Zastanawia mnie po co rejestrują autko w niemcowni i ciągną do PL? w autach z NL z datą produkcji od 10.2006r można odzyskać podatek BPM. (podatek od luksusu) , nie mylić go z VAT-em. Jest parę wariantów 1. Kupując auto w komisie, komis odliczy ci BPM, i kupujesz auto w cenie brutto ale tylko z odliczonym podatkiem BPM (od luksusu) który nie ma nic wspólnego z VAT-em. Wypełniasz deklarację że kupujesz auto na export, np. do Polski i tyle. Uwaga !! nie wszystkie komisy o tym wiedzą lub tak robią. 2. Kupujesz auto, udajesz się do ich W.K. Wypełniasz deklarację że kupujesz auto na export, po zarejestrowaniu auta w kraju wysyłasz skan naszego dow.rej. i czekasz do ok 2 miesięcy na zwrot BPM, dokładnie tej procedury nie znam ale tak mniej więcej to wygląda. 3. Kupujesz auto w NL ,przeprowadzasz auto na Niemiecką strone, jedziesz do miejscowości Emsburen, tam jest giełda samochodowa ale i biura różnych firm. W jednej z nich pracuje polak p. Zbyszek więc łatwo idzie się dogadać. Firma ta załatwia odzyskanie BPM , bierze za fatygę ale za 1-3 godz. otrzymujesz gotówkę za BPM do ręki. Masz też auto na D nr.rejestracyjnych. To jest najłatwiejsze rozwiązanie, przynajmniej mnie się tak wydaje. Korzystałem z pomocy p. Zbyszka. Jak masz firmę i kupujesz auto na firmę to możesz odzyskać BPM (to odzyskać może każdy)i podatek VAT( odzyskuje tylko ktoś kto prowadzi dział.gosp), ale VAT odzyskasz pod warunkiem że auto jest po firmowe i sprzedawane w cenie netto + VAT , żeby było jasne. dobo_28 27-10-2013, 19:40 czeslaw555 jeśli chodzi o BPM to już wszystko wiem zastanawiałem się tylko po co sprowadzają auto do niemcowni jak by nie mogli od razu do polandi :). W sumie jak by komis wystawił mi dokument kupna sprzedaży, a nie zakup niby od niemca to mam 50% szans, że nie ma wała na VAT. Choć jak zapodał wojtekn w linkach cena wahała się od 10995 do 13900 biorąc nawet najniższa musieli by do tego interesu dołożyć, a handlarz raczej mikołajem nie jest i prezentów ze względu na zbliżającą się powoli gwiazdkę nie robi. Natomiast ja za stary jestem by wierzyć w mikołaja. Bump: Już po woli tracę cierpliwość w poszukiwaniu S-MAXa chyba kupie Poloneza albo Fiata 125p :) czeslaw555 27-10-2013, 21:37 jeśli chodzi o BPM to już wszystko wiem zastanawiałem się tylko po co sprowadzają auto do niemcowni jak by nie mogli od razu do polandi no to nie wiesz wszystkiego :) . Gdy zrobią wg pkt. nr 3 to mają kasę natychmiast, gdy jednak sprowadzą do polandi muszą czekać na kasę do 2 miesięcy pod warunkiem że auto jest przerejestrowane i wyślą skan naszego dow. rej. nyna1980 28-10-2013, 12:25 A auta przecież rejestrować w Polsce na siebie nie będą więc jak by go przez Niemcy nie puścili to by kasy z BPM nie dostali, a tak mają kasę odrazu co obniża im koszty samochodu. U nas to się wszyscy doszukują przekrętów nawet tam gdzie ich nie ma, pytanie tylko skoro twierdzicie że każde sprowadzone do PL auto to jakiś przekręt to po co w ogóle tracicie czas na szukanie samochodów w PL. Zamiast otomoto przeglądajcie sobie mobile.de i tam szukajcie auta pewnego droższego bez przekrętów i po sprawie. czeslaw555 28-10-2013, 12:30 A auta przecież rejestrować w Polsce na siebie nie będą więc jak by go przez Niemcy nie puścili to by kasy z BPM nie dostali, a tak mają kasę odrazu co obniża im koszty samochodu. dokładnie tak jak piszesz. Dodatkowo jak mają firmę i kupują auto po firmowe mogą je kupić w cenie netto i wtedy już całkiem fajne im wychodzą ceny zakupu dobo_28 28-10-2013, 13:15 pytanie tylko skoro twierdzicie że każde sprowadzone do PL auto to jakiś przekręt to po co w ogóle tracicie czas na szukanie samochodów w PL. Zamiast otomoto przeglądajcie sobie mobile.de i tam szukajcie auta pewnego droższego bez przekrętów i po sprawie. Chodzi o to, że 90% handlarzy to HU.E, które żerują na ludzkiej naiwności lub nie wiedzy. Na mobile ceny są wysokie i z tego co gdzieś na tym forum wyczytałem mobile nie jest do końca miarodajne. Tak jak zapodał linki wojtekn cena wahała się od 10995 do 13900 (podejrzewam, że 10995 to cena netto, a 13900 to cena brutto) czyli od 13900 - 2500 BPM to zostaje 11400 euro, a gdzie zarobek handlarza koszty rejestracji w niemczech koszty sprowadzenia, opłat i sprzedają za 45900 zł. nyna1980 czy przypadkiem to nie TY sprzedajesz to auto? Co do przekrętów to tak trochę postraszył czeslaw555 by być ostrożnym, a w tym wypadku by coś było na rzeczy nie sądzicie? Proszę jeśli jest ktoś w stanie przedstawić wyliczenia, że handlarz jest w stanie sprzedać auto bez kombinowania za 45900 zł. saintos 28-10-2013, 20:27 Proszę jeśli jest ktoś w stanie przedstawić wyliczenia, że handlarz jest w stanie sprzedać auto bez kombinowania za 45900 zł. Trochę OT ale dzisiaj rozmawiałem ze znajomym, którego żona pracowała jako ksiegowa w firmie gdzie rozliczalo się kilka komisów. Byłem mocno zdziwiony jak usłyszałem jakiego rzędu maja marże. 50% to tak lekko. Zapewne nie każdy tak ma ale tutaj widać była jakas kumulacja. Pzdr MAG 28-10-2013, 20:35 Marża 50% jest realna tylko i wyłącznie przy dużym przekręcie albo dużym dzwonie i drogim aucie. No chyba, że liczysz bardzo tanie auta, gdzie parę złotych wkładając można ewentualnie tak zarobić procentowo, ale osobiście nie wierzę w marże o jakich piszesz, bo pracowałem w tej branży, chociaż i owszem, nie w tzw auto-handlu... :027: grodek75 28-10-2013, 20:43 Dokładnie tak Dobo. Kiedyś oglądałem Mondka w Częstochowie, sprzedawca powiedział że wystawi umowę k-s, w ogłoszeniu była FV wieć się zapytalem co i jak, a on na to że jak chce FV to mi może wystawić od kolegi z Niemiec (auto bylo z Francji) ale musze mu dopłacić 19%. Jakaś masakra Jaka masakra? Sprzedający był gotów spełnić każde Twoje życzenie... To chyba dobrze ;) Umowa K-S - proszę bardzo. Faktura VAT - nie ma problemu. Książka serwisowa? A ile sztuk? Przebieg? Dogadamy się... Nasz klient, nasz per Pan ;) nyna1980 29-10-2013, 09:53 nyna1980 czy przypadkiem to nie TY sprzedajesz to auto? Nic mi o takim fakcie nie wiadomo, ale kto wie? Jeszcze kilka wpisów i się okaże że to ja je sprzedaje bo w oponie są kamienie z mojego podwórka ;-) dobo_28 29-10-2013, 18:09 Podoba mi się to (http://www.autoscout24.nl/Details.aspx?id=225950711) autko za ile obecni na forum handlarze są w stanie ściągnąć go do PL ze swoim zarobkiem? czeslaw555 29-10-2013, 18:35 najpierw dowiedz się czy ten sprzedawca to właściciel/użytkownik czy tylko kupił i sprzedaje. Dobrze znam takiego typu ogłoszenia z NL , super rozmowy i opisy a faktycznie to padaki. Jeżeli to jest Holender i sprzedaje to auto, to raczej wtopy nie będzie, natomiast wiele takich ogłoszeń to ukryci handlarze i nie są Holendrami i wtedy takie auta są niewiele warte. Dużą ostrożność zalecam. Chcesz żeby ci ktoś sprowadził ? Czy będziesz skłony dać zaliczkę sprowadzającemu ? Pewnie nie bardzo a na zasadzie sprowadź a ja po oględzinach, sprawdzeniu podejmę decyzję czy kupuję i wtedy zapłacę to nikt się nie podejmie. Ty z kolei nie chcesz pewnie ponieść kosztów wyjazdu i jakieś prowizji za próbę sprowadzenia w przypadku gdy auto będzie do d... Wiem, wiem niech sobie weźmie prowizje za sprowadzenie jak będzie dobre, ale jak nie będzie ? Handlarze mają lepsze źródła do zakupu niż takie jak tutaj proponujesz. tutaj masz pewniejsze auto z gwarantowanym przebiegiem, gwarancją i z ważnym badaniem technicznym , http://www.autowereld.nl/ford/s-max/2-0-16v-6824263/details.html jeszcze odliczysz sobie podatek od luksusu BPM ( nie mylić z VAT-em) jakieś 1800 -2000€ http://sprowadzanieaut-czeslaw555.blogspot.com/p/zwrot-podatku.html Siadasz, jedziesz, kupujesz. :) Lepszej okazji nie trafisz ;) dobo_28 29-10-2013, 18:51 W jakim przedziale są te koszta wyjazdu i prowizji za próbę sprowadzenia? To co podałeś odpada bo czarne ja poszukuję srebrnego. Czy ceny w komisach NL można negocjować jeśli tak to jakiego można spodziewać się upustu? czeslaw555 29-10-2013, 19:09 Nie wiem nie jestem handlarzem ale policz tylko km. To juz trochę tego bedzie do zapłaty. dobo_28 29-10-2013, 19:36 Ten (http://suchen.mobile.de/auto-inserat/ford-s-max-2-0-16v-titanium-navi-pdc-tilburg/185927256.html?lang=de&pageNumber=1&__lp=2&scopeId=C&sortOption.sortBy=creationTime&sortOption.sortOrder=DESCENDING&makeModelVariant1.makeId=9000&makeModelVariant1.modelId=47&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minPowerAsArray=95&minPowerAsArray=KW&maxPowerAsArray=110&maxPowerAsArray=KW&fuels=PETROL&fuels=ETHANOL&minFirstRegistrationDate=2008-01-01&maxPrice=12001&transmissions=MANUAL_GEAR&negativeFeatures=EXPORT) lub ten (http://suchen.mobile.de/auto-inserat/ford-s-max-s-max-2-0-titanium-7-pers-ecc-navi-pdc-17inch-teuge-holland/185717923.html?lang=de&pageNumber=2&__lp=2&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=9000&makeModelVariant1.modelId=47&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minPowerAsArray=95&minPowerAsArray=KW&maxPowerAsArray=110&maxPowerAsArray=KW&fuels=PETROL&fuels=ETHANOL&minFirstRegistrationDate=2008-01-01&maxPrice=13000&transmissions=MANUAL_GEAR&negativeFeatures=EXPORT) był by ciekawy jeśli można było by jeszcze odliczyć BPM 2 opcja mi się bardziej podoba. BPM tego drugiego wynosiło by 3535 € tylko ciekawe czy już nie zostało odliczone? czeslaw555 29-10-2013, 20:17 Napisz zapytanie jak jest z BPM dobo_28 29-10-2013, 21:45 pytanie wysłałem ale znalazłem tu (http://www.autodealers.nl/Ford/S-max-2.0-Titanium-7-PERS-ECCNAVIPDC17INCH/2655/1693245/details.aspx) więc wychodzi na to, że BPM już jest odliczone. czeslaw555 29-10-2013, 22:14 Bywa, ale cieszę się że zaczynacie używać różnych sposobów na wyliczanie, sprawdzanie itd.aut czeslaw555 31-10-2013, 11:04 Czy ceny w komisach NL można negocjować jeśli tak to jakiego można spodziewać się upustu? najczęściej to jest 300€ , rzadko bywa więcej, częściej nic. Mam na myśli dobre auta i normalne komisy. dobo_28 07-11-2013, 18:54 Czy jest ktoś z forumowiczów może w DE i okolicach Prenzlau lub będzie przejeżdżał w okolicy i miałby chwilę by sprawdzić to (http://home.mobile.de/RCAUTOMOBILEPRENZLAU#des_186501357) autko. czeslaw555 07-11-2013, 20:11 to tak trochę nie po trasie , ale masz niedaleko w głąb D więc może warto się wybrać samemu dobo_28 07-11-2013, 20:38 Obecnie nie bardzo mam możliwość bo bym pojechał. Zobaczę czy podeślą VIN i skan książki. Roman_Gie 07-11-2013, 21:24 zdobądź VIN- moim zdaniem samochód jest sprowadzony (nie z Niemiec, a np. z Holandii). Dziwne, że w żadnym z samochodów nie ma odliczenia MWST, a większość wygląda na typowe poflotówki :p dobo_28 08-11-2013, 17:53 VIN dostałem WF0SXXGBWS9M65802 Autko z Holandii wyrejestrowane 22.08.2013, a przez ponad 2 miechy pewnie go składali. Sprzedaje to Polaczek zeszli z ceną do 9000 euro. czeslaw555 08-11-2013, 17:58 które to auto ? bo się pogubiłem choć pisałem że pewnie z NL :) dobo_28 08-11-2013, 18:04 A no to (http://home.mobile.de/RCAUTOMOBILEPRENZLAU#des_186501357) Roman_Gie możesz zerknąć jaka jest cena kup teraz tego (http://www.carsontheweb.com/pl/cardetail/812751/Ford%20S-Max%2020%20Titanium) autka Pewnie zaporowa ale tak z czystej ciekawości. Dzięki Roman_Gie 08-11-2013, 18:10 12100 euro netto dobo_28 14-11-2013, 19:19 Panowie, a co powiecie o tym (http://www.autoscout24.pl/details.aspx?smid=CoCo-SM-TL-S&id=225950711) aucie. Koleś zszedł z ceny do 11900 euro Pytałem się o odliczenie BPM odpisał "BPM moet je zelf regelen" translator googla przetłumaczył "BPM musi sam". Na stronie VWE wyszło, że do odliczenia jest 1905 euro. Końcowa cena wyszła by 10000 euro za autko + koszty sprowadzenia. Co o tym sądzicie? czeslaw555 14-11-2013, 19:56 najpierw upewnij się czy jest użytkownikiem tego auta ,czyli jak długo go ma, nie wiem czy badanie tech. ma do 1/2013 czy też od , bo to różnica, dobo_28 14-11-2013, 20:16 Pisał, że jest pierwszym właścicielem. Ja po nr rej. znalazłem Vervaldatum APK 17-01-2015 Datum eerste toelating 17-01-2009 Datum tenaamstelling 02-01-2012 Datum eerste afgifte Nederland 17-01-2009 Na którym KENTEKENBEWIJS DEEL znajdę datę rejestracji i ilu miało właścicieli? bo podejrzewam, że jedynie tak mogę to sprawdzić. czeslaw555 14-11-2013, 20:23 No jest nieźle dobo_28 14-11-2013, 20:44 O co kaman. Co jest nieźle? czeslaw555 15-11-2013, 00:04 Z opisem, może być bez ściemy dobo_28 15-11-2013, 19:28 Z opisem, może być bez ściemy Coś więcej. Rozwiniesz temat. czeslaw555 15-11-2013, 19:31 wydaje sie że opis może być zgodny ze stanem faktycznym dobo_28 15-11-2013, 19:40 oki dzięki dobo_28 21-11-2013, 20:18 Co to za rejestracja? cliner 21-11-2013, 22:12 Portugalska? czeslaw555 21-11-2013, 22:17 z NL exportowa cliner 21-11-2013, 22:34 Holenderskie są takie czeslaw555 21-11-2013, 22:40 Co to za rejestracja?jeszcze raz, z NL exportowa dobo_28 23-11-2013, 17:08 czy nr tablic normalnych i exportowych tego samego auta są takie same czy inne? czeslaw555 23-11-2013, 17:21 normalne są żółte dobo_28 23-11-2013, 17:31 to wiem :) chodziło mi o nr rejestracyjny z tablic żółtych czy jest przepisywany taki sam na tablice exportowe Roman_Gie 23-11-2013, 18:58 czy nr tablic normalnych i exportowych tego samego auta są takie same czy inne? inne. dobo_28 23-11-2013, 19:22 to już wiem dlaczego nie zgadzają się dane na stronie RDW po wpisaniu nr rejestracyjnego Dzięki dobo_28 26-11-2013, 17:13 Panowie czy wybiera się ktoś z was w najbliższym czasie do Holandii okolice miejscowości Weert. czeslaw555 26-11-2013, 17:23 chcesz jechać po to jedno auto ? nie za mało do oględzin jak na taki daleki wyjazd ? dobo_28 26-11-2013, 17:27 Raczej jeśli byłby ktoś przejazdem w okolicy i by zerkną okiem specjalisty i dał by cynka czy warto to bym się wybrał :) Oczywiści nic za darmo. Ciężko znaleźć parę modeli z moimi wymaganiami. W sumie znalazłem ale jest to aukcja i tu pytanie do Roman Gie jak wygląda licytacja auta. Jaka jest obecnie kwota? Roman_Gie 26-11-2013, 19:23 7130 euro netto- koniec aukcji 29/11 Tyle, że samochody od tego dostawcy mają "cenę minimalną"- tj. najwyższe przybicie(wygranie aukcji) nie jest gwarancją zakupu- np. ja wylicytowałem kiedyś samochód od tego dostawcy, po 2 dniach dostałem info, że moja oferta okazała się niesatysfakcjonująca dla właściciela i samochód ponownie trafił na aukcję :) Zakładając, że tak nie będzie i nikt nie będzie podbijał: samochód+VAT+koszty rej. w PL+transport= 42000 PLN :) Marża sprzedawcy: min. 3000 brutto ("na czysto" zostaje wtedy 1700 PLN)-> cena w Polsce: 45000 PLN za samochód bez prania,polerowania- bo wtedy doszłoby ok. 400-500 PLN dobo_28 26-11-2013, 19:47 mi wyszło tak 7130 euro x 4,20 zł (za euro) = 29946 zł + 23% vat = 36834 zł + koszty transportu 2000 zł (między 400 - 500 euro) = 38834 zł + koszty rejestracji, przeglądu, tłumaczeń dokumentów 1500 zł = 40334 zł. Nie rozumiem zapisu "Marża sprzedawcy: min. 3000 brutto ("na czysto" zostaje wtedy 1700 PLN)" jak z 3000 zł zostaje 1700 zł, a na co idzie 1300 zł? Autko ma praktycznie to co chciałem brakuje mu tylko silnika flexifuel ale jakoś bym przeżył bez tej wersji :) czeslaw555 26-11-2013, 20:01 np.podatek tutaj masz auto "rezerwowe" z komisu w NL http://www.autotrack.nl/tweedehands/ford/s-max/10600046 od ceny odejdzie podatek BPM to będzie ok 2100€ mniej od ceny podanej w ogłoszeniu Roman_Gie 26-11-2013, 20:26 jak z 3000 zł zostaje 1700 zł, a na co idzie 1300 zł? dochodowy 19%, VAT 23% dobo_28 26-11-2013, 20:31 czeslaw555 to i tak wychodzi 10850 euro x 4,20 zł = 45570 zł + dodatkowe koszty to jak dla mnie za dużo. To srebrne z licytacji mi najbardziej odpowiada bo to wersja 2.0 benzyna, 7 osobowe choć na zdjęciach tego nie pokazano tylko napisano, ma convers+, czujniki parkowania (choć to można samemu zamontować - ale co fabryczne to fabryczne), radio mogło by być zwykłe Sony nie jara mnie ta navi dotykowa, nie wiem tylko czy ma podgrzewaną przednią szybę bo nie napisali, a ze zdjęć nie bardzo widać. MMV 26-11-2013, 20:36 dobo, ma grzaną szybę dobo_28 26-11-2013, 21:02 dobo, ma grzaną szybę MMV a gdzie to dopatrzyłeś jeśli można wiedzieć? Bump: a jak wygląda BPM przy takich aukcjach? jest już odliczony? MMV 26-11-2013, 21:26 MMV a gdzie to dopatrzyłeś jeśli można wiedzieć? masz po VIN-ie * Ilustracja przedstawia tylko model S-Max/Galaxy 2006-, 2.0L Duratec FFV DOHC (145PS), Moondust Silver (metalik) Numer VIN: WF0SXXGBWS9P81912 Numer rejestracyjny: 73JGK5 Data pierwszej rejestracji: 18.05.2009 Kraj zarejestrowania: NL Numer homologacji (TAN): E13*2001/116*0185 Główne funkcje Data produkcji: 04.05.2009 Model pojazdu: S-Max/Galaxy 2006- Typ nadwozia: 5-drzwiowy SAV (S-MAX) Wersja: Seria 60 Silnik: 2.0L Duratec FFV DOHC (145PS) Przekładnia: 5-biegowa ręczna - MTX75 Napęd: LHD FWD Norma emisji spalin: Etap IV ograniczania emisji Klimatyzacja: Klim. dwustref. z aut. kontr. temp. Obszar: (+)"NL" Lakier: Moondust Silver (metalik) Materiał we wnętrzu: Waffle B (A-C) / Midnight Black [Kliknij, aby zmniejszyć] Mniej ważne funkcje Bez tylnych chlapaczy Less Cargo Stowage Device Bez zestawu do wykończenia wnętrza Bez przednich chlapaczy Ze standardow drzwiami tylu nadwoz Wyprodukowany W Zakładzie Genk Bez pakietu wyp. specj. Bez aplik./naklej. SVO Poziom marketingowy 1 Bez wyposażenia RSO (-) SVP Z elektroniczna kontr.statecznosci Z Centralnym Zamkiem Z Szybami Tylnymi Sterow. Elektr. Szyba barw.nieb - Kompl. Przedn.szyba odbijaj.prom.podczerw. Ze stałym oknem tylnym Z Ogrzewanš Szybš Przedniš Z dwukolorowš tablicš rozdz. Ze standardowš konsolš dachowš Konsola cała podłoga i podłokiet. Z przednimi dywanikami podlogowymi Z tylnymi dywanikami podlogowymi Z osłonami przeciwsłonecznymi Z Lamp Przy Lust W Oslonie Przeciw Z Podoewietlanym Lusterkiem Bez siatki działowej przest. bagaż. Z pokrywš przestrzeni bagażowej Bez Siatki Zabezpieczenia Ładunku Bez osłon przeciwsłonecz. - 3. rzšd Bez wewnetrznej przegrody Z krata wl.pow.w kolorz.wlasn.nr 1 Bez Spojlera Elektr.Regulowane Lusterko Wsteczne Podw.lus.ster.el/ogrz/z kier/o.pr. Bez sklad.stolika w siedz. kierowcy Bez zestawu do siedzen Bez specjaln. pokrow.przedn.siedzeń Bez specjaln. pokrowc.tyln. siedzeń Bez tacki/stolika-siedz.przedn. Z 2-kierunkowa reg.zaglówka tyln. Z ręcznie reg. podporš lęd. kier. Z ręcznie reg. podporš lędw. pas. Z tylnym siedzeniem przesuwnym Bez schowka pod fotelem kierowcy Bez schowka pod siedzeniem pasażera Drugi Rzad - 3 Pojedyncze Siedzenia Dwa siedz. niezależne w 3 rzędzie Z Elektr. 2-Kier.Reg.Siedz.Kierowcy Z reczn.2-kier.reg. siedz.pas Z chromow. zewnętrznš klamkš drzwi Klamka drzwi z tyłu w kolorze nadw Elek.ryglow.drzwi z elek.zwalnian. Pilot zdal.ot.drzwi-2 klucz.ruchome Z automat.wycieraczkš szyby przedn. Z Ogrzew. Dyszami Spryskiwaczy Z tyln. pasami bezpiecz.- 2./3.rzšd Bez koła zapasowego Ze Standard.Amortyzatorami Tylnymi Koło 18" styl 1 Opona 235/45 R18 98W Less Wheel Covers Nieblokujšce nakrętki kół Z Zawieszeniem Standardowym Klasa obciaz.przedniej sprezyny-C Klasa obciaz.tylnej sprezyny-F Z mechanicznym hamulcem postojowym Ze wspomag. awaryjnym hamulców Układ ABS na wszystkie koła Sportowe siedzenie przednie Z 70-l. zbiornikiem paliwa Kierownica Ze Sterowaniem Prędkociš Konwencjonalne wskaniki - Poziom 3 Dane nawigacji - Europa Zachodnia Z ukladem wspomag.przy parkow.tylem Z przedn.ukł.pomocy przy park. Akumulator 60 AH Bez dod. odtwarzacza CD Interf.tel.BT/VC + USB Z antenš trzypasmowš ICE-Naw. bogat.opc. CD+ Radio AM/FM Z 8 głonikami serii z bog.wyp. Bez ukł. zapewn.rozrywki rodzinie Moduł aktywowany głosem - Brytyjski Z reflektorami halogenowymi Z Przednimi Lampami Przeciwmgieln. Z ow.wnętrza typu 2/3 Row Curt Lamp/2 Row Map Light Z automatycznym wł./wył.reflektorów Roman_Gie 26-11-2013, 21:30 Bump: a jak wygląda BPM przy takich aukcjach? jest już odliczony? w cotw? tak, odliczony co do szyby: widać, że przycisk na prawo od przycisku świateł awaryjnych jest dzielony na 2, czyli szyba jest podgrzewana. Z resztą, od tego jest VIN: * Ilustracja przedstawia tylko model S-Max/Galaxy 2006-, 2.0L Duratec FFV DOHC (145PS), Moondust Silver (metalik) Numer VIN: WF0SXXGBWS9P81912 Numer rejestracyjny: 73JGK5 Data pierwszej rejestracji: 18.05.2009 Kraj zarejestrowania: NL Numer homologacji (TAN): E13*2001/116*0185 Główne funkcje Data produkcji: 04.05.2009 Model pojazdu: S-Max/Galaxy 2006- Typ nadwozia: 5-drzwiowy SAV (S-MAX) Wersja: Seria 60 Silnik: 2.0L Duratec FFV DOHC (145PS) Przekładnia: 5-biegowa ręczna - MTX75 Napęd: LHD FWD Norma emisji spalin: Etap IV ograniczania emisji Klimatyzacja: Klim. dwustref. z aut. kontr. temp. Obszar: (+)"NL" Lakier: Moondust Silver (metalik) Materiał we wnętrzu: Waffle B (A-C) / Midnight Black Mniej ważne funkcje Bez tylnych chlapaczy Less Cargo Stowage Device Bez zestawu do wykończenia wnętrza Bez przednich chlapaczy Ze standardow drzwiami tylu nadwoz Wyprodukowany W Zakładzie Genk Bez pakietu wyp. specj. Bez aplik./naklej. SVO Poziom marketingowy 1 Bez wyposażenia RSO (-) SVP Z elektroniczna kontr.statecznosci Z Centralnym Zamkiem Z Szybami Tylnymi Sterow. Elektr. Szyba barw.nieb - Kompl. Przedn.szyba odbijaj.prom.podczerw. Ze stałym oknem tylnym Z Ogrzewanš Szybš Przedniš Z dwukolorowš tablicš rozdz. Ze standardowš konsolš dachowš Konsola cała podłoga i podłokiet. Z przednimi dywanikami podlogowymi Z tylnymi dywanikami podlogowymi Z osłonami przeciwsłonecznymi Z Lamp Przy Lust W Oslonie Przeciw Z Podoewietlanym Lusterkiem Bez siatki działowej przest. bagaż. Z pokrywš przestrzeni bagażowej Bez Siatki Zabezpieczenia Ładunku Bez osłon przeciwsłonecz. - 3. rzšd Bez wewnetrznej przegrody Z krata wl.pow.w kolorz.wlasn.nr 1 Bez Spojlera Elektr.Regulowane Lusterko Wsteczne Podw.lus.ster.el/ogrz/z kier/o.pr. Bez sklad.stolika w siedz. kierowcy Bez zestawu do siedzen Bez specjaln. pokrow.przedn.siedzeń Bez specjaln. pokrowc.tyln. siedzeń Bez tacki/stolika-siedz.przedn. Z 2-kierunkowa reg.zaglówka tyln. Z ręcznie reg. podporš lęd. kier. Z ręcznie reg. podporš lędw. pas. Z tylnym siedzeniem przesuwnym Bez schowka pod fotelem kierowcy Bez schowka pod siedzeniem pasażera Drugi Rzad - 3 Pojedyncze Siedzenia Dwa siedz. niezależne w 3 rzędzie Z Elektr. 2-Kier.Reg.Siedz.Kierowcy Z reczn.2-kier.reg. siedz.pas Z chromow. zewnętrznš klamkš drzwi Klamka drzwi z tyłu w kolorze nadw Elek.ryglow.drzwi z elek.zwalnian. Pilot zdal.ot.drzwi-2 klucz.ruchome Z automat.wycieraczkš szyby przedn. Z Ogrzew. Dyszami Spryskiwaczy Z tyln. pasami bezpiecz.- 2./3.rzšd Bez koła zapasowego Ze Standard.Amortyzatorami Tylnymi Koło 18" styl 1 Opona 235/45 R18 98W Less Wheel Covers Nieblokujšce nakrętki kół Z Zawieszeniem Standardowym Klasa obciaz.przedniej sprezyny-C Klasa obciaz.tylnej sprezyny-F Z mechanicznym hamulcem postojowym Ze wspomag. awaryjnym hamulców Układ ABS na wszystkie koła Sportowe siedzenie przednie Z 70-l. zbiornikiem paliwa Kierownica Ze Sterowaniem Prędkociš Konwencjonalne wskaniki - Poziom 3 Dane nawigacji - Europa Zachodnia Z ukladem wspomag.przy parkow.tylem Z przedn.ukł.pomocy przy park. Akumulator 60 AH Bez dod. odtwarzacza CD Interf.tel.BT/VC + USB Z antenš trzypasmowš ICE-Naw. bogat.opc. CD+ Radio AM/FM Z 8 głonikami serii z bog.wyp. Bez ukł. zapewn.rozrywki rodzinie Moduł aktywowany głosem - Brytyjski Z reflektorami halogenowymi Z Przednimi Lampami Przeciwmgieln. Z ow.wnętrza typu 2/3 Row Curt Lamp/2 Row Map Light Z automatycznym wł./wył.reflektorów PS: pisałem w tym samym czasie, co kolega wyżej :p dobo_28 26-11-2013, 21:33 Mi na stronie nie wyświetla się VIN bo nie prowadzę działalności więc nie mogę się zalogować. Chyba, że o czymś nie wiem :) ? A to oznaczenie pogrubione przy silniku 2.0L Duratec FFV DOHC nie oznacza przypadkiem, że to wersja flexifuel? Na obecną chwilę to autko odpowiada moim preferencjom. Jeszcze jak by zmieścił się w moim budżecie to skończyły by się moje męczarnie w poszukiwaniu autka. Ale zobaczymy do końca aukcji jeszcze trochę zostało i co najważniejsze znaleźć chętnego na sprowadzenie do PL MMV 26-11-2013, 22:30 VIN jest w nazwie zdjęcia, nie musisz mieć działalności dobo_28 26-11-2013, 22:39 A tego to nie wiedziałem, że można tak sprawdzić. Faktycznie jak edytowałem ścieżkę dostępu jest tam VIN. Dzięki za info. Wychodzi na to, że jest to silnik Flexifuel Tylko czemu nie ma znaczka, że Flexifuel albo odpadł albo klapa była malowana. dobo_28 27-11-2013, 18:19 Roman Gie jak wygląda sprawa z aukcją na cotw. Sprzedający nie jest zobligowany sprzedać auto jeśli kwota mu nie odpowiada. A jak jest z wygrywającym licytację? Czy jeśli przy odbiorze stwierdzi się jakieś wady o których na zdjęciach i opisie nie było mowy, albo wygrywający licytację stwierdził, że jednak nie chce tego auta. Jak to wygląda? Roman_Gie 27-11-2013, 18:41 A jak jest z wygrywającym licytację? Czy jeśli przy odbiorze stwierdzi się jakieś wady o których na zdjęciach i opisie nie było mowy, albo wygrywający licytację stwierdził, że jednak nie chce tego auta. Jak to wygląda? właśnie dlatego prawie żadna firma leasingowa nie chce sprzedawać prywatnym osobom :p Wydziwiają, wymagają i chcą za darmo- handlarz wylicytuje i zapłaci :D Co do Twoich pytań: dostrzeżone wady masz obowiązek zgłosić w momencie odbioru samochodu na placu/w momencie doręczenia przez spedytora. Wady wizualne są z reguły pokazane wszystkie, natomiast co do wad mechanicznych- w regulaminie aukcji masz zapisy w stylu "samochód używany, podlegający zużyciu, rękojmia nie obejmuje turbosprężarki, sprzęgła, opon i innych el. eksploatacyjnych", raz widziałem nawet coś w stylu "jeśli masz wątpliwości co do stanu samochodu, nie licytuj- oferty nie mogą być odwołane". Lol, wiadomo że wątpliwości są ZAWSZE :D Ryzyko. W przypadku niezapłacenia za wylicytowany przedmiot nakładana jest blokada zakupu (bodajże na pół roku) i kara finansowa (nie wiem jaka, w Polsce jest to z reguły 2000-3000 PLN) dobo_28 27-11-2013, 18:49 Fajnie sprzedający może się XXXXXXXXXXXX, a kupującemu pozostaje przyjąć XXXXXXXXXXXXX:) Cotw jest firmą leasingową? Jak wygląda płatność za auto? Czy płaci się w momencie odbioru auta czy wcześniej? Nie dziękujemy za tego typu wpisy Ostrzegam wojtekn Roman_Gie 27-11-2013, 20:03 po zaksięgowaniu pełnej kwoty wydawana jest zgoda na odbiór samochodu ;) dobo_28 27-11-2013, 20:12 Co jest bardziej opłacalne jechać do NL i tam odebrać auto czy jak przywiozą na lawecie do PL? Pisałeś, że "wiadomo że wątpliwości są ZAWSZE Ryzyko" miałeś taką sytuację na COTW? Roman_Gie 27-11-2013, 21:02 Co jest bardziej opłacalne jechać do NL i tam odebrać auto czy jak przywiozą na lawecie do PL? ich transport kosztuje 300 euro netto, więc jest to bardziej opłacalne niż wycieczka do NL :p Na minus- czas realizacji, ostatnio samochód dotarł do mnie po 14 dniach roboczych od zaksięgowania $ na ich koncie. Pisałeś, że "wiadomo że wątpliwości są ZAWSZE Ryzyko" miałeś taką sytuację na COTW? masz chyba na myśli niewymienienie wszystkich usterek w aukcji- jasne, że tak: np. padnięta chłodnica klimatyzacji, jakaś nieszczelność silnika etc. Nie płaczę z tego powodu, naprawiam i wystawiam na allegro :p dobo_28 27-11-2013, 21:55 Gdyby dało radę go ściągnąć do PL w cenie max 43000 - 44000 zł to byłbym nawet zainteresowany ale pisałeś o 45000 zł. Czy handlarz jest w stanie nabyć auto o podobnym wyposażeniu taniej z innych źródeł? dobo_28 28-11-2013, 04:19 Ciekawe ile automeritum policzyło by sobie za zakup i ściągnięcie autka. czeslaw555 28-11-2013, 08:23 Gdyby dało radę go ściągnąć do PL w cenie max 43000 - 44000 zł to byłbym nawet zainteresowany ale pisałeś o 45000 zł. Czy handlarz jest w stanie nabyć auto o podobnym wyposażeniu taniej z innych źródeł? rozumiem że sam nie możesz lub nie chcesz kupić i ściągnąć tego auta ? Liczysz że np zrobi to Roman, mało tego weźmie za usługę przysłowiowe 1/5 litra ? a Ty gdyby po ściągnięciu auta okazało się że jest coś do naprawy załóżmy ponad 1 tys zł, to albo odstąpisz od zakupu albo będziesz chciał obniżenia ceny ? Pytam bo odnoszę takie wrażenie czytając Twoje posty. nyna1980 28-11-2013, 08:35 No oczywiście i jeszcze ma go kosztować w Polsce 44 000 zł, chociaż ma wyliczone wszystkie koszty i napisane jak byk że wyjdzie 45 000 zł co i tak jest dobrą ceną, ale wiadomo jak to Polak 1000 zł nie dołoży do pewnego auta. Co za naród, ręce opadają normalnie! Bump: Ciekawe ile automeritum policzyło by sobie za zakup i ściągnięcie tego autka. Zadzwoń i zapytaj, ale na mniej niż 50 000 zł nie licz bo nikt nie jest Świętym Mikołajem. Jak się chce kupić auto bez wychodzenia z domu to trzeba za to odpowiednio zapłacić. MMV 28-11-2013, 09:31 Wątpię żeby się zmieścili w 50 tysiach dobo_28 28-11-2013, 10:05 rozumiem że sam nie możesz lub nie chcesz kupić i ściągnąć tego auta ? Nie mogę bo nie prowadzę działalności co wiąże się z tym, że nie mogę się zarejestrować na COTW i brać udziału w licytacji. Liczysz że np zrobi to Roman, mało tego weźmie za usługę przysłowiowe 1/5 litra ? Na nic nie liczę Roman napisał 3000 zł czyli podejrzewam, że on tyle bierze. a Ty gdyby po ściągnięciu auta okazało się że jest coś do naprawy załóżmy ponad 1 tys zł, to albo odstąpisz od zakupu albo będziesz chciał obniżenia ceny ? Zadałem tylko pytanie jak to wygląda. Gdzie po części potwierdziły się moje przypuszczenia. Sprzedający ma swoje prawa i żadnych obowiązków natomiast kupujący tylko obowiązki. Tak jak 90% handlarzy wali w pręta ze sprzedawanymi autami tak i ta firma pośrednicząca w sprzedaży może walić w pręta co do wiarygodności danych zamieszczonych na swoim portalu co do stanu auta. Więc jeśli coś było by coś nie tak czy można mieć jakieś roszczenia do tej firmy pośredniczącej. Pytam bo odnoszę takie wrażenie czytając Twoje posty. Tak i Ty tak i nyna1980 odnosicie błędne wrażenie i mylicie się co do mojej osoby. Podejrzewam, że Roman Gie przedstawił kwotę bardziej zachowawczą. Ja przedstawiłem swoje wyliczenia jeśli się w nich pomyliłem to mnie poprawcie. Mi wyszło tak 7130 euro x 4,20 zł (za euro) = 29946 zł + 23% vat = 36834 zł + koszty transportu 2000 zł (między 400 - 500 euro) = 38834 zł + koszty rejestracji, przeglądu, tłumaczeń dokumentów 1500 zł = 40334 zł. Doliczając koszty pośrednika w przypadku Romana 3000 zł było by 43334 zł gdzie koszty transportu i tak lekko zostały zawyżone jak i koszty rejestracji, przeglądu, tłumaczeń dokumentów. MAG 28-11-2013, 10:23 ... Mi wyszło tak 7130 euro x 4,20 zł (za euro) = 29946 zł + 23% vat = 36834 zł + koszty transportu 2000 zł (między 400 - 500 euro) = 38834 zł + koszty rejestracji, przeglądu, tłumaczeń dokumentów 1500 zł = 40334 zł. ... A gdzie akcyza??? Wg moich wyliczen (przyblizonych, bo nie siedze w tych kosztach) wychodzi pomiedzy 41 a 42tys zl. (7.130euro x 4,2) x 1,031 (akcyza) x 1,23 (VAT) (juz tu mamy 37.975zl) plus transport plus przeglad plus 500zl (recycling) plus tlumaczenia plus rejestracja plus jeszcze cos??? Speedo 28-11-2013, 10:27 nie wiem czy w kosztach rejestracji nie będzie trochę więcej, ja samej akcyzy zaplacilem 1150, do tego 500 recyklingu, 100 tłumaczenia 100 przegląd, skarbowy nie wiem jak tam bo vat, 300 wk to już jest ponad dwa dobo_28 28-11-2013, 10:36 Z tego co mi wiadomo choć może się mylę (albo coś przekręciłem) powinienem być zwolniony z akcyzy jeśli biorę od handlarza. nawet jeśli miała by być akcyza to 36834 zł + 2% ( 736,68 zł) = 37570,68 zł Pomyliłem się w akcyzie 3,1% (1141 zł) czyli 37975 zł Roman_Gie 28-11-2013, 10:37 Panowie, spokojnie. Na razie nic nie kupuję, bo mam zawalony plac samochodami (9 sztuk, jak na moje warunki to dużo) :p Każdy wymienia "3 tysiące, 3 tysiące"- jak pisałem zostaje z tego 1700, przy założeniu, że pozbywam się swoich 45 tys PLN na prawie miesiąc to nie jest duża marża. Firmy takie jak automeritum muszą zarobić na czysto te 2,5-3 tys PLN, więc ich marża brutto musi wynosić +/-5000 do ceny z aukcji. Czy da się kupić taniej? W Polsce są taniej z FV marżą. I pochodzą z COTW. Magia :D Można zakupić taniej, ale pakietowo- chyba tylko największe komisy mogą sobie na to pozwolić. Firmy leasingowe sprzedają na takich właśnie aukcjach bo mają zapewnioną szybką sprzedaż w korzystnej cenie- prywatnym osobom sprzedaliby niewiele drożej a więcej z nimi zachodu. Sprzedający ma swoje prawa i żadnych obowiązków natomiast kupujący tylko obowiązki. Podpisując z nimi umowę godzisz się na to- reklamacje przy takich ilościach sprzedanych samochodów by ich zjadły. Z resztą przy sprzedaży B2B możesz wyłączyć rękojmię. I oni to robią. Co do konkretnego S-Maxa weź pod uwagę, że nieźle wyposażony S-Max 2,0pb to łakomy kąsek dla handlarzy i nie sam będziesz go licytować- już teraz są 2 podbicia. Aktualna cena: 7330 Euro netto, a koniec aukcji jutro- najwięcej ofert pojawi się tuż przed zakończeniem aukcji (jak na allegro). Dla WNT obowiązują nieco inne zasady: akcyza 3,1% ceny netto VAT: [cena zakupu netto+akcyza+recykling(tak przynajmniej mój US wymaga, choć to dla mnie niedorzeczne)+cena netto transportu ]*kurs euro z dnia poprzedzającego zakup (NBP) *23% do przeglądu (100 PLN brutto) musisz doliczyć koszt czasowej rejestracji w Polsce (80 PLN)- bo samochód przyjedzie bez tablic. Cena transportu 300 euro+VAT 23% recykling 500 PLN Tłumaczenia- 80 PLN (j. niderlandzki), tłumaczenia tylko Briefu, bo COTW wystawia FV w j. polskim Jakieś tam opłaty drobne w stylu "opłata za wydanie potwierdzenia zapł. podatku akcyzowego" za 17 PLN itd. i uzbiera się 2000 nie 1500. Zważywszy na to, że zawsze załatwiam to JA to słynne 3000 jest kwotą śmiesznie małą, bo UC mam 50 km od siebie w jedną stronę, a załatwienie wszystkich formalności zabierze mi(jak nikt się nie będzie doktoryzować) ok. 5-6 godzin(2h dojazd do UC, czas spędzony w UC 1h, czas spędzony w moim kochanym US 1h, czas spędzony w WK 1h) :p Agencje pośredniczące biorą za to w moim mieście 350-400 PLN :) Podałem Ci cenę samochodu zarejestrowanego i ubezpieczonego w PL, żebyś mógł bez stresu wrócić na kołach do domu :p Speedo 28-11-2013, 10:37 akcyza jest od sprowadzenia do Polski, ktoś ja musi zaplacic, jak nie handlarz to Ty :) MAG 28-11-2013, 10:41 Ty jesteś zwolniony, ale nie handlarz :619: Handlarz zapłaci netto zagranicą, a w Polsce musi zapłacić akcyzę w urzędzie celnym, a potem, w US podatek VAT 23% który naliczany jest od wartości celnej, czyli ceny zakupu plus akcyza (a nawet powinny być do wartości celnej dodawane koszty transportu, ale z oczywistych względów się tego unika). EDIT - jak pisałem posta, to nie było jeszcze odpowiedzi Romana i Speedo Roman_Gie 28-11-2013, 10:44 (a nawet powinny być do wartości celnej dodawane koszty transportu, ale z oczywistych względów się tego nie robi). napisałem w poście wyżej ;) ja doliczam- po pierwsze na fakturze jest wyszczególniony VIN transportowanego samochodu, po 2gie faktura transportu stanowi dla mnie koszt uzyskania przychodu. VATu z niej niewiele przybędzie, a zatajenie tego odbiłoby mi się czkawką w razie kontroli z US :p Nie mogę zrozumieć, dlaczego US nakazał mi doliczanie akcyzy do ceny netto samochodu w celu odliczenia podstawy opodatkowania :p nyna1980 28-11-2013, 10:49 dobo_28 chyba myśli że ktoś tu się na nim majątku chce dorobić, a tak na prawdę to są śmieszne pieniądze w porównaniu do tego ile się trzeba narobić i zainwestować. MAG 28-11-2013, 10:50 ... Nie mogę zrozumieć, dlaczego US nakazał mi doliczanie akcyzy do ceny netto samochodu w celu odliczenia podstawy opodatkowania :p Bo taka jest zasada - podatek VAT jest "ostatnim ogniwem łańcucha" i jest to zreszta w bodajże ustawie o VAT zawarte. Jak sprowadzasz coś ze Stanów albo Chin (tam gdzie jest cło), to najpierw naliczasz cło, potem akcyzę, a dopiero potem, na sam koniec, obliczasz należny VAT. Roman_Gie 28-11-2013, 10:53 przejęzyczyłem się- miałem na myśli opłatę recyklingową :D dobo_28 28-11-2013, 11:00 zadzwoniłem do automeritum przedstawili mi swoje koszty 2000 zł za ich fatygę 1200 zł za nie do końca zrozumiałem transport te 300 euro netto to jakieś przygotowanie auta do wydania. Na razie nie podawałem im linka do licytacji. MAG 28-11-2013, 11:09 przejęzyczyłem się- miałem na myśli opłatę recyklingową :D Tez mnie to zdumiało ... dobo_28 28-11-2013, 12:31 Czy z obecnych tu handlarzy jest jakiś zainteresowany współpracą w celu zakupu tego auta? Jeśli tak to proszę o kontakt na PW. dobo_28 28-11-2013, 18:30 Wątpię żeby się zmieścili w 50 tysiach Taką właśnie kwotę mi przedstawiono przy założeniu, że licytacja by się nie skończyła na tych 7130 euro tylko coś w okolicach 7800 - 7900 euro Roman_Gie 28-11-2013, 18:57 to marża trochę większa niż 2000 ;) dobo_28 28-11-2013, 19:15 mówili o dodatkowych kosztach laweta na przegląd, przegląd, tablice tymczasowe, ubezpieczenie, podatek który muszą odprowadzić te 2000 to miał być dla nich czysty zysk. Roman Gie jaka jest obecnie cena za to auto? czeslaw555 28-11-2013, 19:24 zobacz |