Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Samoistne pęknięcie tylnej szyby
bartoszek 10-08-2013, 14:35 Witam!
Mam dla Was ciekawy przypadek. Jest jeden podobny temat niestety już zamknięty.
Mondeo mk4 2009 Kombi.
Wczoraj moja żona podjechała po mnie z Łodzi do Warszawy. Ulewa była od samej Łodzi. Padało non stop. Samochód był nagrzany, w środku 22 stopnie - po przejechaniu około 140km. Wsiadłem do samochodu, po około 2km stwierdziłem że osusze lusterka więc włączyłem ogrzewanie tylnej szyby.
Po około 10 minutach - ogrzewanie jeszcze się nie wyłączyło, gdy stałem na czerwony świetle usłyszałem huk. Patrze w lusterko, ale nikt we mnie nie wjechał.
Wysiadłem, patrze a szyba jest cała w kawałkach, przy czym na rogach już odpadła. Wydaje mi się, że kwestia różnicy temperatur nie wchodzi w grę, raczej jakieś wewnętrzne napięcie, albo spięcie od podgrzewania, nie wiem.
Lało więc wjechałem na najbliższą stacje paliw, na myjnię aby zobaczyć co się stało. Zdjęcia w załączniku.
Oczywiście okazało się, że nie mam ubezpieczenia szyb - a byłem przekonany, że wykupiłem.
W ASO szyba 1450 + ok 400 montaż. W NordGlass 1100 komplet. Już zamówiłem nową szybę. Niestety mam niebieską, a ta jest około 30% droższa.
Pamiętam, że kiedyś dawno temu czytałem gdzieś, że te szyby same pękały i był problem z ich dostaniem nawet w serwisie, jednak nie doczytałem się przyczyny.
Szymonek11 10-08-2013, 16:05 Był już o tym wątek. Mi też pękła samoczynnie. Podobno jakaś wada konstrukcyjna. Ale nie trzeba się przyznawać do tej wady przy likwidacji z AC bo mogą nie uznać. Mi pękła na parkingu jak buszowałem w sklepie więc uznano że została wybita. Szyba z nordglass która mi wstawili jest Pilkingtona a więc taka sama jak do pierwszego mantażu tyle że obok logo Pilkingtona nie ma logo forda a wszystko identyczne.
Aha Bartosz jak będziesz odbierał to sprawdź na miejscu czy ogrzewanie działa.
kopydleusz 10-08-2013, 19:12 bartoszek_pl: z tego, co pamiętam, jeśli któraś nitka ogrzewania jest zbyt cienka w danym miejscu, może się mocniej grzać i wtedy szyba potrafi pęknąć z powodu zbyt dużej temperatury w jednym miejscu.
darmodziej 10-08-2013, 19:56 jeśli któraś nitka ogrzewania jest zbyt cienka w danym miejscu, może się mocniej grzać W takim miejscu raczej będzie się słabiej grzało, bo cieńsza „nitka”, to większy opór, mniejszy prąd i słabsze grzanie. Jednak większe różnice w temperaturze są między miejscami grzanymi, a niegrzanymi wcale.
radekg32 10-08-2013, 20:40 bo cieńsza „nitka”, to większy opór
Odwrotnie kolego.Jak przez cienki przewod np taki od choinki puscisz 200 V to bedzie sie grzal bardziej.
Im wieksza srednica tym mniejszy opór :)
Tak samo przy wodzie,im wieksza srednica to mniejszy opór i cisnienie przy okazji spada.
enjoypoznan 10-08-2013, 20:44 Czy te "wadliwe" szyby zdarzały się tylko w kombi?
Było o pękających szybach w Mondeo w Turbo Kamerze jakiś czas temu. Dość dużo było takich wypadków w pewnej serii szyb, ale Ford nawet na gwarancji odmawiał wymiany. Potem pamiętam że tych szyb przez pewien czas na wymianę w ogóle nie mieli, prawdopodobnie poprawiali coś w ich konstrukcji.
darmodziej 10-08-2013, 20:59 Radku. Chyba słabo się przyglądałeś temu, co napisałem
bo cieńsza „nitka”, to większy opór
Cieńsza nitka, większy opór, grubsza, mniejszy. Tak samo piszesz Ty:
Im wieksza srednica tym mniejszy opór
Ale tutaj, to już inna sprawa:
Jak przez cienki przewod np taki od choinki puscisz 200 V to bedzie sie grzal bardziej.
Bo prąd płynący w obwodzie nie zależy od średnicy (oporu) przewodu, ale od mocy żarówek.
piotrali 10-08-2013, 21:45 Małe pytanko: Czy tylna klapa była naprawiana ? Po braku oznaczenia modelu i wersji silnikowej wnioskuję że tak. Być może klapa była już lekko przegięta i powstało naprężenie na szybie a różnice temperatur tylko wzmocniły efekt.
bartoszek 10-08-2013, 21:57 Mi też pękła samoczynnie. Podobno jakaś wada konstrukcyjna. Ale nie trzeba się przyznawać do tej wady przy likwidacji z AC bo mogą nie uznać.
Ja płace gotówką. Przy pierwszej szkodzie tracę 30% zniżek więc nijak się nie opłaca.
Było o pękających szybach w Mondeo w Turbo Kamerze jakiś czas temu. Dość dużo było takich wypadków w pewnej serii szyb, ale Ford nawet na gwarancji odmawiał wymiany. Potem pamiętam że tych szyb przez pewien czas na wymianę w ogóle nie mieli, prawdopodobnie poprawiali coś w ich konstrukcji.
Czyli jednak mi się nie zdawało, że gdzieś już o tym słyszałem :))
Czy tylna klapa była naprawiana ? Po braku oznaczenia modelu i wersji silnikowej wnioskuję że tak.
Jedynie drzwi pasażera były ponownie malowane, klapa jest fabryczna. Za dopłata można sobie zażyczyć brak znaczka :)
radekg32 10-08-2013, 22:14 Radku. Chyba słabo się przyglądałeś temu, co napisałem
Cieńsza nitka, większy opór, grubsza, mniejszy. Tak samo piszesz Ty:
Ale tutaj, to już inna sprawa:
Bo prąd płynący w obwodzie nie zależy od średnicy (oporu) przewodu, ale od mocy żarówek.
Oj wybacz ;) masz racje,dzis przy wolnej sobocie :one: piwko napisalem glupoty :oops:
darmodziej 10-08-2013, 22:28 piwko napisalem glupoty Zdarza się w najlepszej rodzinie z fortepianem. Ja też piwko „zrobiłem”.
Szymonek11 11-08-2013, 08:23 Bartosz to pomyśl o opcji autoszyby w ramach AC. Ja mam taką i jeżeli likwiduję szkodę pobitej szyby w ramach tej opcji to nie tracę zniżek w AC.
Po braku oznaczenia modelu i wersji silnikowej wnioskuję że tak
Można było zamówić samochód bez oznaczeń ale to dodatkowa opłata
darmodziej 11-08-2013, 09:39 Można było zamówić samochód bez oznaczeń ale to dodatkowa opłata Trzeba więcej zapłacić, żeby dostać mniej. Co za czasy?
bartoszek 11-08-2013, 10:54 Bartosz to pomyśl o opcji autoszyby w ramach AC. Ja mam taką i jeżeli likwiduję szkodę pobitej szyby w ramach tej opcji to nie tracę zniżek w AC.
Byłem przekonany, że mam. Długa historia, generalnie swojego agenta jutro za przyrodzenie powieszę :)
gregor75 11-08-2013, 10:55 Trzeba więcej zapłacić, żeby dostać mniej. Co za czasy?
Może zakładają oznaczenia do każdego auta , a później ,na zamówienie,zdejmują.
:D
piotrali 11-08-2013, 19:25 Można było zamówić samochód bez oznaczeń ale to dodatkowa opłata
Na rynku niemieckim nie było takiej opcji pod koniec 2009 r
http://mobilverzeichnis.de/index.php?option=com_phocadownload&view=file&id=2441:preisliste-ford-mondeo-72009&Itemid=4824&start=20
Przeglądając listę opcji z różnych roczników w Mondeo nie spotkałem nigdy opcji zamówienia bez napisu Mondeo. W BMW jest taka opcja braku oznaczenia modelowego i to bezpłatna.
Ja nie mam oznaczenia wersji silnika na tylnej klapie. Nie chciałem. Oczywiście FORD i Mondeo jest.
bartoszek 12-08-2013, 14:50 Po długiej historii...nie pytajcie, jednak okazało się, że miałem racje i mam ubezpieczenie szyb a pani z call center się nie zna :). Auto stoi już w NordGlass`ie. Wymiana jutro.
Zawsze to 1100 zł w kieszeni.
Ciekawa sprawa, ale dobrze, że ubezpieczyciel się za to weźmie:one:, w końcu za co oni kasę biorą, za to żeby wszystko było wyłączone spod ubezpieczenia;)
bartoszek 13-08-2013, 09:47 Dodam tylko dla potomnych. Jeżeli ktoś ma ubezpieczenie BENEFI pakiet serwis / pakiet dealerski to niech sobie nie da wcisnąć ciemnoty przez call center ze szyby owszem ale w ASO i z utratą zniżek.
Mimo braku informacji na polisie, oraz w warunkach ubezpieczenia, macie ubezpieczenie szyb przy likwidacji w NordGlassie - bez utraty zniżek oczywiście.
Dyrektor regionalny z którym rozmawiałem stwierdził, że ostatnio zmienili firmę obsługującą słuchawki i zdarzają się niedoinformowani pracownicy.
enjoypoznan 13-08-2013, 09:48 Ja ponawiam pytanie. Czy pękające tylne szyby przydarzają się niezależnie od wersji nadwozia?
bartoszek 13-08-2013, 09:56 Ja ponawiam pytanie. Czy pękające tylne szyby przydarzają się niezależnie od wersji nadwozia?
Jeżeli chodzi o mondka to były to głównie wersje Kombi. Osobiście nie słyszałem o problemach w innych typach nadwozi.
enjoypoznan 13-08-2013, 10:05 Uff. Dzięki. ;)
notorycznie widze zimą powybijane szyby, często w kombi i HB, gdy przy wiekszych mrozach, kierowcy od razu włączają grzanie szyby.
szuba jak i powietrze ma powiedzmy -10*C, pstryk i w kilkadziesiąt sekund robi się +40 albo i lepiej. reszta to fizyka.
Dla tych bez AC polecam najpierw rozgrzać kabine aby zmniejszyć prawdopodobieństwo granicznych napięć, a tym z AC życze szybkiej i bezproblemowej wymiany uszkodzonej szyby ;)
bartoszek 14-08-2013, 07:38 Jaceks, a podobno grzanie tylnej szyby włącza się automatycznie przy niskich temperaturach po odpaleniu silnika - sam nie testowałem bo MK4 mam od 3 miesiecy.
darmodziej 14-08-2013, 07:49 notorycznie widze zimą powybijane szyby, często w kombi i HBJa nie mam tyle szczęścia i rozbitą tylną szybę w Mondeo kombi, widziałem tylko raz, jak koledze autobus wjechał w tył auta.
bartoszek 14-08-2013, 10:13 Samochód gotowy jadę po odbiór.
Ciekaw jestem czy dobrze to zrobili.
Na coś w szczególności zwrócić uwagę?
pankrakus 14-08-2013, 10:34 notorycznie widze zimą powybijane szyby, często w kombi i HB, gdy przy wiekszych mrozach, kierowcy od razu włączają grzanie szyby.
szuba jak i powietrze ma powiedzmy -10*C, pstryk i w kilkadziesiąt sekund robi się +40 albo i lepiej. reszta to fizyka.
Dla tych bez AC polecam najpierw rozgrzać kabine aby zmniejszyć prawdopodobieństwo granicznych napięć, a tym z AC życze szybkiej i bezproblemowej wymiany uszkodzonej szyby ;)
Witam
Chyba Cię trochę poniosło
(większych bzdur dawno nie czytałem)
Obecnie większość aut ma grzaną tylną szybę i nawet przy -20C nie widziałem aby wszyscy mieli popękane szyby
Szyba jest podgrzewana = nagrzewa się stopniowo => nie ma szoku termicznego
Ogrzewanie tylnej szyby działa przez ok 10 minut, bo NIE jest zbyt mocne
Ogrzewanie przedniej szyby działa przez ok 5 minut, jest intensywniejsze ale nie na tyle aby szyby pękały
Zauważ na forum => większość ludzi ma problem, że przepaliły się druty grzejne w szybie, a nie pękanie szyby
Tak więc opowieści kolegi można podsumować krótko: pitolicie Hippolicie
Ciekawi mnie czy masz dane ile szyb pęka w zimie tylko od używania ogrzewania szyby??!!!
i druga kwestia: ilu kierowców używa ogrzewanych szyb i ilu ma z tego powodu popękane szyby??!!
Mam już kolejne auto z ogrzewaną przednią i tylną szybą i zero problemów z pękaniem od ogrzewania
Szyba pęknie - gdy ktoś ją poleje wrzątkiem w zimie ale nie od włączenia ogrzewania
Ciekawi mnie też skąd kolega wymyslił te 40C - to wtedy szyba by parzyła w rękę => nigdy tego nie doswiadczyłem
2) A czy w zimie, pękają Ci szyby w oknach? - przecież w mieszkaniu masz +20C, a na zewnątrz -20C => róznica 40C (lub więcej, zależnie od temperatur)
pozdrawiam
pankrakus
Ja tez sobie nie przedstawiam tego "najpierw rozgrzać kabine"
Czyli co? Mam wsiasc do zimnego auta i tam nachuchac? Przeciez jak uruchomie auto i nie rusze z miejsca to i za godzine sie nie zagrzeje. A przeciez nie bede jezdzic z zerowa widocznoscia ;)
bartoszek 14-08-2013, 14:49 Szyba wymieniona. Auto odebrane. I wielka niespodzianka.
Szyba firmy Pilkington sygnowana logiem FORD. Podobno tylko Pilkington robi szyby hartowane do tego modelu. Więc mam oryginał Forda z poza ASO :)
Jedyny ból to panowie troszkę porysowali spoiler od spodu - jedna rysa. co prawda nie widać tego z zewnątrz - trzeba się schylić i dokładnie przyjrzeć, ale ból w sercu pozostaje :(
Obecnie większość aut ma grzaną tylną szybę i nawet przy -20C nie widziałem aby wszyscy mieli popękane szyby
gdzie ja pisałem że wszyscy? trochę jeżdżę po warsztatach i trochę widzę, że jednak nie wszyscy.
Szyba jest podgrzewana = nagrzewa się stopniowo => nie ma szoku termicznego
jak pokażesz mi własny wykres temperatury szyby w funkcji czasu, z pomiarem np. co 30 sek, przy ujemnej temp zewnętrznej to pogadamy (patrz wykres logarytmu naturalnego). O ile dobrze pamiętam włącznik steruje tyko przekaźnikiem 0/1, nie ma tam miejsca na nagrzewanie stopniowe, jak np w grzaniu foteli.
Druty grzejne jest łatwiej uszkodzić mechanicznie podczas mocnego szorowania szyby, tej tylnej oczywiscie. W przednią druty są wtopione i jedyna usterka z błedu fabrycznego.
40 stopni to bezpieczna temperatura, troche strzelałem, ale czuć ze szyba jest cieplejsza od dłoni która ma 36 stopni. Dotknij np. grzanych lusterek w aucie, moim zdaniem są dużo cieplejsze od szyby, ale nie są ograniczone ramą i mają kilkadziesiąt razy mniejszą powierzchnie.
Przykład z oknem w mieszkaniu troche nietrafiony. Raz że raczej w mieszkaniach są podwójne szyby, a dwa że pęknięcia nie są wynikiem płynnej naturalnej zmiany temperatury szkła i otoczenia, a gwałtownego jego rozgrzania drutami oporowymi.
A zmniejszenie prawdopodobieństwa pęknięcia szyby przez "wstęne rozgrzanie" kabiny rozumiem nie włączanie grzania tylnej szyby zanim nie zrobi im się gorąco w kabinie, o ile warunki na to pozwalają. Nie mówie że jest to cudowne lekarstwo, ale jakiś składowy procent do szansy.
A zmniejszenie prawdopodobieństwa pęknięcia szyby przez "wstęne rozgrzanie" kabiny rozumiem nie włączanie grzania tylnej szyby zanim nie zrobi im się gorąco w kabinie, o ile warunki na to pozwalają.
Czyli w lecie?
i wiosną, i jesienią, i zimą zwłaszcza. czy to problem?
No problem. Bo stojac w miejscu ci sie auto za bardzo nie zagrzeje (szczegolnie diesel).
Mdo ma jakies dodatkowe ogrzewanie ale jeszcze nie wiem jak dziala bo go kupilem pare mies temu. Ale rozumiem ze twoja teorie, jako ze sie opiera o ogolna fizyke, nalezaloby aplikowac i do innych aut. Niestety np. w FF2 w aucie zaczyna dmuchac letnie powietrze dopiero po przejechaniu ok 5-20km w zaleznosci od temperatury na zewnatrz (mowie o zimie). Pomijam ze miedzy letnim powietrzem a "goraco w kabinie" jest duza przepasc.
Tyle ze o ile mnie pamiec nie myli, ze nie wolno jezdzic z kompletnie zamarznieta/zasniezona tylna szyba (wlasciwie z zadna). Wiec aby sie podporzadkowac twemu twierdzeniu pozostaje czekac na parkingu az sie auto zagrzeje. Przypuszczam ze wiekszosc z nas by wtedy niedoczekala i wybrala miejska komunikacje ;)
BTW Nie twierdze ze nie masz racji twierdzac ze materialy zmieniaja swe wlasciwosci wraz ze zmiana temp, a nagla jej zmana moze doprowadzic do pekniecia etc. Moze. Ale z drugiej strony nalezy oczekiwac, ze szyby przystosowane do pracy w naszych warunkach sa technologicznie na nie przygotowane. W przeciwnym razie by w instrukcji bylo napisane: nie uruchamiac ogrzewania szyby jesli temp jest nizsza niz X*. A podobno w Mdo ogrzewanie szyb sie wlacza automatycznie samo.
grzanie szyb włączy się "samoistnie" gdy na kliamtroniku właczysz odszranianie przedniej szyby, czyli nadmuch max ciepły na przednią i grzanie przedniej i tylnej.
żaden automat nie właczy grzania szyb samoistnie od temp. zewnętrznej.
W wiekszości diesli mondeo4 jest nagrzewnica elektryczna, która działa poniżej temp 15*C na zewnątrz, gdy ustawisz sobie cieplej w kabinie. Kwestią dyskusyjną jest nadal, czy elektryczna nagrzewnica grzeje też płyn chłodzący aby silnik szybciej się rozgrzał
darmodziej 15-08-2013, 10:45 notorycznie widze zimą powybijane szyby, ... gdy przy wiekszych mrozach, kierowcy od razu włączają grzanie szyby.Jeżdżę samochodami z ogrzewaną tylną szybą ponad 30 lat, ogrzewanie włączam zawsze, jeżeli tylko jest taka potrzeba, nigdy nie zważając na temperaturę zewnętrzną, ani wewnętrzną i NIGDY nie pękła mi tylna szyba, więc twierdzenie kolegi jest chyba mocno przesadzone.
Bump: żaden automat nie właczy grzania szyb samoistnie od temp. zewnętrznej.W Polonezach kombi grzanie tylnej szyby włącza się automatycznie poniżej pewnej temperatury.
Ja jestem przekonany ze byla wielokrotnie dyskusja o Mdo4 w ktorym sie ogrzewanie tylnej i przedniej szyby wlacza autmatycznie w przypadku temp nizszej niz X* (nie pamietam czy to byly 4* czy 0*). Ludzie sie czesto pytali czy da sie to wylaczyc.
Jeszcze raz: jesli sugerujesz ze nalezy tak robic tylko w mdo (ktory ma el. nagrzewnice etc) tym samym zaprzeczasz ze winny jest fizykalny fakt (bo co maja robic posiadacze innych aut?). Wiec nie sugeruj potrzeby nietypowego obchodzenia sie z szybami uzasadniajac to fizyka, tylko stwierdz ze szyby w niektorych Mdo to bubel (co moze byc prawda).
Pejotwroc 15-08-2013, 12:55 Zgadza się. W Mondeo MK4 przy temp. poniżej 4 stopni włącza sie automatycznie podgrzewanie szyby przedniej. Tylniej nie.
uff, czyli mozna zakladac ze ta od naglej zmiany temp nie peknie ;)
dzieki za sprostowanie.
gregor75 15-08-2013, 21:44 jednak może pęknąć ,przy 4 C załącza sie ogrzewanie obydwu szyb
Szymonek11 18-08-2013, 18:19 Szyba wymieniona. Auto odebrane. I wielka niespodzianka.
Szyba firmy Pilkington sygnowana logiem FORD. Podobno tylko Pilkington robi szyby hartowane do tego modelu. Więc mam oryginał Forda z poza ASO :)
Jedyny ból to panowie troszkę porysowali spoiler od spodu - jedna rysa. co prawda nie widać tego z zewnątrz - trzeba się schylić i dokładnie przyjrzeć, ale ból w sercu pozostaje :(
Widzisz Bartosz czyli tak jak u mnie
eetam, ja mam skandynawca i włącza mi się przednia i tylna poniżej chyba 4 stopni
sebocardiff 05-01-2016, 19:19 ja mam pytanko z innej beczki
w tylnej klapie jest oslona , gumowa oslona na kable (od ogrzewania tylnej szyby) i ta gumowa oslona wchodzi na taki prostokatny bialy plastik. i wlasnie ten plastik pourywalem, zniszczylem(miedzy innymi mam wode w bagazniku). gdzie moge dorwac kupic ten plastik, przeszukalem wszedzie i nic. dzieki za info
|
|