spajder77
13-08-2013, 19:22
witam pacjent to mondeo mk3 2.0 tdci po regeneracji wtrysków pompy i wymianie regulatora ciśnienia paliwa po podpięciu pod komputer bład P0405 Obwód A czujnika recyrkulacji spalin- niska wartośc , dodam że przy okazji egr wyczyszczony przewody podciśnieniowe wymienione. pomoże ktoś? Chetnie podzielę się moimi wiadomościami odnośnie migającej sprężynki i spadku mocy
Mario373
14-08-2013, 11:31
To rozumiem że masz EGR pneumatyczny z elektronicznym czujnikiem położenia ?
spajder77
15-08-2013, 12:33
dzieki za reakcję kolego chyba tak przy egr jest złącze więc chyba tak przewody podciśnienia idą do ustroistwa przykręconego do dolotu między 3 a 4 cylindrem egr czusty a błąd nadal odwód a czujnika recyrkulacji spalin niska wartość. Masz jakiś pomysł bo nie wiem czy kupować nowego (używanego egra). Mam coś takiego tylko mój czysty już. dokładnie ten silnik nie wiem co oto jest za element oznaczony nr 2 na zdjęciu pomoże ktoś?
kolego przeczytaj dokładnie ten watek,masz tu opisane te czujniki http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=78056
spajder77
16-08-2013, 07:44
ciccin no nie do końca mi to pomogło bo tam jest inny ten element chyba że cos pominąłem jak możesz to popraw mnie i pokieruj dokładnie
Mario373
16-08-2013, 11:32
Masz taki jak ja autko bez PDFa, jeżeli wywala ci błąd winą może być sam EGR albo sterownik / zawór EGRa sprawdz połączenia czy gdzieś nie masz dziury albo nie spadł przewód. Sprawdź też wtyczkę i przewody na obu podejrzanych.
Strzel fotkę tego zaworka sprawdzę jaki masz bo ja jeżdżę na grupie VW. Możesz też odpalić auto bez podłączonego EGRa i sprawdzić czy działa powinien być zamknięty po kilku sekundach od odpalenia powinien się uchylić, po dodaniu gazu zamknąć
Bump: kolego przeczytaj dokładnie ten watek,masz tu opisane te czujniki http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=78056
Pierwszy post i już byk z tył EGRy były w wersjach 115KM dalej nie czytam
spajder77
16-08-2013, 13:07
Mario parę postów wyżej masz foty egr jaki mam i silnika jaki mam DPF nie posiadam na szczęście . Jak sprawdzić czy jest zamknięty trzeba przewody gumowe zdjąć czy odkręcić od rury , nie mam pojęcia więc pytam bez urazy
Mario373
17-08-2013, 08:31
Z PDFem miałbyś wpełni elektryczny EGR a w 2005r już się zdarzały.
Wykręcony EGR podłączasz kostkę elektryczną i przewody podciśnienia odpalasz na chwilę autko. Obserwujesz czy zawór się otworzy około 5-10 mm.
Możesz sprawdzić czy na przewodzie podciśnieniowym jest wyczuwalne ssanie przytykając palca do przewodu odłączonego od EGRa, potem czy z vacuum daje to ten przewód na samej górze sterownika EGR, ale sprawdź bo mam inny zawór
spajder77
17-08-2013, 08:41
dzięki Mario posprawdzam jak piszesz i zobaczymy póki co auto po reaktywacji działa super .
Pozdrawiam
Mario373
17-08-2013, 08:53
dzięki Mario posprawdzam jak piszesz i zobaczymy póki co auto po reaktywacji działa super .
Pozdrawiam
A temat masz po czyszczeniu EGRa błąd P0405 wyświetla się nadal
To czyszczenie pomogło czy nie
spajder77
18-08-2013, 12:16
cześć mario czyszczenie ja wiem wczoraj jechałem dość spory kawałek auto spisywało się świetnie egr czysty a mimo to błąd czujnika nie wiem o co chodzi ale auto idzie super co zauważyłem to po tej operacji remontowej klima się niezałącza ale to chyba wina sprzęgiełka jutro zobaczę
Mario373
18-08-2013, 19:36
Jak auto dobrze idzie i nie kopci na czarno to pewnie EGR się nie otwiera i to jest powodem błędu.
Co do klimy sprawdź najpierw czy po włączeniu klimy wentylator powoli się kręci. Masz z jednym wiatrakiem ?
Mario373
26-12-2013, 08:01
Oj kolego jak masz sprężynke to układ paliwowy szwankuje, EGR to CHECK błąd silnika kontrolk z drugiej strony.
Co do regeneracji układ paliwowego to mam wyrobienie zdanie o naszych fachofcach