Zobacz pełną wersję : [Kuga 2008-2012] Jak wyciągnać radio ?

beeduinn
27-08-2013, 19:32
Witam serdecznie, prosze o pomoc. Zakupilem na allegro 4 wyjmiaki (specjalne klucze do wyciagania radia) wlozylem je zgodnie z opisem w otwory, ale radio nie wychodzi! Klucze siedza zatrzasniete w srodku ale radia nie jestem w stanie wyciagnac... Ma ktos jakies info? moze jakies sruby? zatrzaski? Radio sony, ford kuga. Trzeba sciagnac ta srebrna oslone plastikowa do okola radia? Jest radio mocowane dodatkowo na sruby? po co w takim razie te wyjmiaki?

Dziekuje z gory

tedi_k
27-08-2013, 20:01
W Kudze radio wychodzi za pomocą wyimaków. Nie trzeba nic demontować, nie ma śrub. Chyba, że ktoś wprowadził "autorskie zabezpieczenie" (do tej pory nie spotkałem).
Warunkiem jest poprawne włożenie wyimaków (ta półokrągła strona od strony wewnętrznej a nie zewnętrzej).

beeduinn
27-08-2013, 20:21
Tak zrobilem, te pólokragle sa od wewnetrznej strony. Wyjmiaki wcisnąlem az do momentu gdy sie zatrzasnely. Radio ciągne za wszystkie 4 lub 2 ale radio nawet nie drgnie, jak by cos go jeszcze trzymalo... boje sie ciagnac z calej sily by czegos nie wyrwac.
Mam takie wyjmiaki:
http://www.ebay.de/itm/390637888117?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2648

Jest Pan pewny ze nie ma srob pod srebrną zaslepką plastikową do okola radia?

tedi_k
27-08-2013, 20:54
Wyimaki OK.
Jestem pewien - Kuga i C-max poliftowy mają taki sam sposób montażu radia (resztę kokpitu też). Kugę też miałem i radio demontowałem. Można spróbować wyciągnąć najpierw jeden bok (lewy albo prawy), a jak puści wyciągnąc drugi.

Może się też tak zadażyć, że ktoś wcześniej próbował wyciągnąć radio bez wyimaków ("sposobem") i rozgiął zatrzaski tak, że się zablokowały...
Załaczam przykładowe zdjęcie z allegro, jak wygląda zaczep. Na zdjęciu jest navi NX, ale zaczep jest taki sam we wszystkich radiach do Kugi/C-max po lifcie.

beeduinn
27-08-2013, 21:10
Wielkie dzieki, dzis juz jest za pozno ale jutro sprobuje i dam znac... pozdrawiam

beeduinn
28-08-2013, 20:01
Okazalo sie, ze te wyjmiaki ktore zamowilem są bez otworow, ktore są widoczne na zdjeciu. Sprzedawca przeprosil za pomylke i ma wyslac nowe. pozdrawiam

kalkat
08-09-2015, 12:54
Witam.
A ja mam inną prośbę . Też chciałbym wyjąc radio ponieważ siadła mi antena od GPS ale nie wiem gdzie mam włożyć te cztery wyjmaki.
Widżę na górze dwa poziome otwory ale dolnych nie - ford kuga 208 r kolorowa nawigacja NX
Proszę o pomoc i najlepiej zdjęcie poglądowe.
Pozdrawiam.

leszcz
08-09-2015, 13:05
Widżę na górze dwa poziome otwory ale dolnych nie

masz na dole pod zaślepkami :D
zdejmij i ukażą się owe otwory

http://www.fordwiki.co.uk/index.php/Centre_console_trim%2C_dashboard_controls_and_head _unit_removal_-_Mk4#Steps.289.29-.2813.29:_DVD_Navigation_NX

kalkat
08-09-2015, 15:45
Dzięki bardzo "leszcz" - cieszę się że to czytałeś i tak szybko dałeś odpowiedź. I świat stał się lepszy :)
Teraz tylko muszę sobie kupić takie 4 wyjmaki i może nawet samemu wymienię antenę.
W serwisie forda powiedzieli 200 zł za całą wymianę (oczywiście nie chcieli mi radia wyjąć) dodatkowo cena anteny oczywiście oryginalnej 315 zł a ja mam zamiennik za 40 zł. Mam nadzieję ze te wyjmaki gdzieś kupię.

raw_ford
04-01-2018, 11:57
Witam

Mam pytanie. Mam Ford Kuga mk1 z 2010 z oryginalną nawigacją, z dużym ekranem. Nie wiem jaki model, ale u mnie jest nawigacja na płycie CD.
GPS nie działa - zapewne zgniła stopka anteny - czytałem, że to standard.
Stopkę kiedyś przeczyściłem, gps działał kilka dni i znowu padł.
Wiem, ze Ford już nie produkuje tych stopek z gps, zamienników nie znalazłem, chyba, że ktoś wie o zamiennikach?
Chciałbym wymontować radio zgodnie z opisem i podłączyć jakąś antenę wewnętrzną, ale nie wiem jaką mam kupić, czy jakąś pod deskę (jeśli takie są), czy jakąś naklejaną na szybę?
Czy antena gps ma jakieś osobne wejście? Jeśli tak to czy wtyczka dla anten gps do samochodów jest standardowa, czy mam szukać jakieś szczególnej dla Forda?

Z góry dziękuję za odpowiedź i rady.

Pozdrawiam
Waldek

kirhoff
04-01-2018, 12:19
Co do anteny to tu zobacz http://allegro.pl/antena-gps-fakra-audi-vw-opel-mercedes-becker-bmw-i4872503908.html
Umieścić mozesz tą antene gdzie chcesz tak aby miała jak najmocnieszy sygnał. Możesz pod kokpitem lub na prawym słupku.

KrzysztofP5
06-01-2018, 11:21
Cześć. Trochę się u mnie zmieniło . Odpowiadałem na ten post wcześniej jako kalkat 8-09-2015, 16:45. Teraz mogę powiedzeć autorytatywnie. Wyjąłem radio według instrukcji "leszcza" - jeszcze raz dzięki . Jest to bardzo proste jeżeli kupisz sobie wyjmali za całe 20 zł :). do tego zamiennik anteny za 40 zł .Odpinasz z gniazda z tyłu radia kabel z GPS .Na szczęscie są dwa gniazda niezależne : do anteny radiowej i do GPS Podpinasz zamiennik.
Mój jest wielkości pudełka od zapałek .Przeciągnąłem kabel od schowka obok pasażera i tam go zostawiłem , nawet nie wyciągalem na zewnątrz na kokpit.Różniaca taka że gdy leży na podszybiu ściaga 8-10 satelitów w schowku 7-8 co i tak nie wpływa na dokładność GPS. Za z grubsza 80 zl masz GPS jak nowy :)

Bump: Ta którą proponuje "kirhoff" też jest dobra.

raw_ford
13-01-2018, 22:00
KrzysztofP5 kirhoff
Dziękuję bardzo za odpowiedź i rady. Pozdrawiam :)

hunteroza
14-01-2018, 13:18
Trochę OT od Kugi, ale czy w Smax polift NX SD też wyjmę analogicznie za pomocą np takich wyimaków?
http://allegro.pl/klucze-wyjmaki-blaupunkt-audi-skoda-vw-ford-4szt-i7129194718.html

totek2
14-01-2018, 13:40
Tak.