Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Jak przerobić fabryczne Webasto na uruchamianie z pilota w kluczyku
gopiotrek 04-09-2013, 07:16 Szanowni Forumowicze, pytanie jak w temacie.
Mam fabryczne webasto, które można uruchamiać z komputera - tzn. poprzez komputer programuje się kiedy i o której ma się włączyć; ewentualnie można uruchomić "natychmiast" ale tez tylko z conversa.
Chciałbym żeby była możliwość uruchamiania webasto ad hoc przez pilota z okna mojego domu :)
...Chciałbym żeby była możliwość uruchamiania webasto ad hoc przez pilota z okna mojego domu :)
Fabryczny eberspacher ma dedykowany sterownik integrujący się z elektroniką samochodu. Nie przewidziano w nim odrębnego pilota.
Nie widzę możliwości dodania pilota do takiej instalacji - niezbędne było by "wyrzeźbienie" modułu odbiorczego sygnałów pilota, który to moduł wysyłał by po szynie CAN sygnał startu dogrzewacza... Rzecz oczywiście wykonalna - koszt jak sądzę tak z 5k zł....:p
dikileiden 04-09-2013, 08:07 Panowie ,podepnę się pod temat . W mam fabryczne webasto , tylko że od zakupu świeci się lampka webasto aktywne i nie da się go wyłączyć-odznaczyć krzyżyk w conversie . Słyszałem że trzeba wgrać nowy soft do sterownika webasto . W ASO w Krakowie stwierdzili
że nigdy jeszcze takiej operacji nie robili , ale zaśpiewali za to około 300zł , tylko bez gwarancji że bedzie działało . Czy można wgrać taki soft po za ASO ? Czy przedstawiciel lub firma montująca webasta może wgrać taki soft?
...Czy przedstawiciel lub firma montująca webasta może wgrać taki soft?
Wgrać soft (ewentualnie - jeśli jest) do fabrycznego sterownika dogrzewacza może każdy, kto ma działający IDS (czyli fordowski interfejs diagnostyczny). Firmy montujące webasto nie sądzę by go miały.
Jeśli byłbyś na Śląsku to po koleżeńsku mogę sprawdzić czy jest nowszy soft do sterownika - niestety może mi się nie udać go wgrać, bo mój interfejs jest "narowisty" przy programowaniu...
możnaby spróbować wyłączyć ELMConfigiem webasto w konfiguracji samochodu
No i co dalej???:wink: Po wyłączeniu na pewno przestanie działać...:one:
Ja myślę, że warto zrobić reset sterownika dogrzewacza (w najgorszym przypadku przez odpięcie klemy) i być może raczej upgrade softu conversa...
gopiotrek 04-09-2013, 08:43 Dziękuje za szybką odpowiedź.
Łudziłem się że może będzie to patent jak z instalacją tempomatu ....
Witam,
Niedługo pochwale się na forum moim pięknym mondeo mk4 tylko nie mam jak zdjęć zrobić bo cały w soli (czarny lakier). Mam fabryczne webasto jak sprawdzałem przy kupnie to działało. Dziś chce odpalić z conversa (jedyna opcja) zaznaczam krzyżyk a on sam gaśnie i webasto nie działa. Odpaliłem auto pochodziło z 3min zgasiłem i webasto mogłem wlączyc. Pochodziło 2min i znowu zgasło i nie mogłem go włączyć. Nie wiem od czego ale właśnie przypomniało że musi być jakiś limit paliwa a ja mam tak na 100km
piotrali 25-01-2014, 12:54 Przeczytaj instrukcję - tam masz:
Wskazówka: Nagrzewnica postojowa
pracuje wyłącznie wtedy, gdy w zbiorniku
paliwa znajduje się przynajmniej 7,5 litra
paliwa, a temperatura otoczenia jest
niższa niż 15°C. Nagrzewnica nie działa,
gdy poziom naładowania akumulatora jest
niski.
orion512 25-01-2014, 23:58 Jeśli chodzi o pilota to w instrukcji jest przecież wspomniane, że fabryczne webasto może być wyposażone w pilota. Więc taka opcja istnieje.
Pytanie tylko jak skomplikowane jest jego dołożenie?
Fabryczne webasto ma dedykowanego pilota.
Co ciekawe ma on duzo wiekszy zasięg niz pilot "z kluczykiem", wprawdzie nie testowalem jak duzy ale przy dobrej baterii kilkaset metrow.
Dodatkowo komunikuje sie w duplexie czyli pilot przyjmuje sygnal z odbiornika w aucie o fakcie załaczenia bądz tez nie nagrzewnicy
Bartek_P 26-01-2014, 09:44 Dołożenie jest proste, ale dedykowany pilot z odbiornikiem do webasto to koszt ok. 1300 zł, a bardziej wypasiony podchodzi pod 2 tysie
Mi w serwisie powiedzieli 1800zł brutto - nie wiem za jaką opcję. Odpuściłem - w tym roku zmiana samochodu.
Audi'ofil 09-02-2014, 21:13 Witam
Zdecydowałem się na zakup nowej Kugi.
Zamówiłem z piecem ("nagrzewnica postojowa zasilana paliwem z funkcją programowania" - wg opisu zamówienia), lecz nikt nie potrafi mi powiedzieć czy jest to piec ze sterowaniem pilotem.
Korzystam z tego wynalazku od ładnych paru lat, ale w audi i nie widzę innej opcji jak tylko z pilotem. Tam pilot jest w standardzie, a tutaj wg opisów podobno jest tylko sterowanie ręczne z kokpitu.
Wersja auta to tytanium plus diesel 163 KM. Osoba w salonie która zamawiała auto nie potrafi powiedzieć czy jest pilot, dzwoniąc do innych salonów też nikt nie potrafi konkretnie powiedzieć.
Znalazłem stronę salonu w Wa-wie http://www.autoplaza.com.pl/tabid/1337/Default.aspx
ale też trudno się dogadać - mieli oddzwonić
Jeżeli ktoś ma doświadczenie z tym modelem proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam
Witam mam pilot do Webasto T91 i zgubiłem zaślepkę do baterii. Na allegro można kupić pilot za 150 zł aczkolwiek cały jest mi nie potrzebny stąd moje pytanie czy ktoś nie ma zaślepki bądź też wie gdzie można taką dostać. Pozdrawiam
Zaślepkę baterii zakupisz w firmie zajmującą się sprzedażą części firmy webasto(numer części znajdziesz w załączniku,który dołączyłem).Wejdź na stronę http://www.webasto.com/pl/ i znajdź swojego lokalnego dystrybutora i zamów.
Jeśli chodzi o pytanie z tytułu wiadomości to jest możliwe dołożenie dodatkowego pilota,ale w autach prawdopodobnie po 2010 roku.Należy wtedy zakupić pilota i centralkę webasto (T90,T91,T100HTM),prawdopodobnie podpasuje także centralka od VW np.T91N.Centralka łączy się z piecem po przez szynę W-BUS(żółty kabelek w oryginalnej fordowskiej wtyczce przy piecu).Jeśli chodzi o auta przedliftowe to chętnie bym to sprawdził,ale póki co nie mam gdzie,bo sam posiadam webasto ale jest ono uniwersalne a nie dedykowane do mondeo/smax.
Pewnie to nie ten temat ale bardzo zliżony więc się tu podpinam bo ewentualnie rozwinąłbym swój system.
Według etis (WF0SXXGBWSBD83847) mam takie coś:
With Fuel Burn Aux Htr
W Conwersie mam opcje:
Dotatkowy grzejnik
Mogę ją jedynie włączyć lub wyłączyć (zaznaczyć krzyżyk). Czy to jest webasto? Czy da się coś zrobić żeby można było sterować je chociaż harmonogramem? A co trzeba zrobić żeby można było sterować z pilota?
Kolego Latar posiadasz dogrzewacz,(nie jest to pełne ogrzewanie postojowe)który działa tylko i wyłącznie wtedy gdy jest włączony silnik,oczywiście muszą być także spełnione inne warunki(temperatura zewnętrzna, odpowiedni poziom paliwa w zbiorniku,itd.).Nie wiem jak w mondeo mk4 ale ogólnie przy dogrzewaczu brak jest pompki elektrycznej w obiegu wodnym,by to potwierdzić potrzebowałbym zdjęcie przestrzeni za silnikiem twojego auta,tam powinna znajdować się pompka wodna do webasto.Jeśli chodzi o pilota to spokojnie można go dołożyć w autach po 2010 roku.Do tego jest także potrzebna zmiana konfiguracji auta w ELMConfigu.Średnia cena zestawu(pilot,centralka,antena i instalacja elektryczna) T91 to około 500/600zł,a T100HTM około 800/850zł,piszę tutaj o zestawach używanych.
orion512 25-08-2014, 16:15 U mnie w ETIS jest taki opis po polsku "Z dod. nagrzewnicą/programowalną".
Jak widzisz wyraźnie jest zaznaczone programowalną.
I wtedy oprócz opcji dodatkowy grzejnik w converse+ mam jeszcze meny z dwoma timerami.
Wygląda to jakoś tak
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=50532&d=1394752999
A już kojarze. Kolega ma takie coś w Glaktyce MK2. Dobra, to teraz pytanie czy jeżeli nie mam pompki w obiegu wodnym i pompki paliwa to czy da się to jakoś sensownie dołożyć? Czy piec jest taki sam jak w ogrzewaniu postojowym?
Mam ogrzewanie postojowe w Focusie i chwale sobie ten wynalazek.
A teraz inne pytanie. Taka dodatkowa nagrzewnica ma głównie za zadanie ogrzać silnik? A jak szybko ogrzeje kabine? Czy jest sens dokładać grzałkę PTC?
Piec pewnie jest podobny, ale jego sterownik jest zupełnie inny. Zdobyć sam sterownik pieca to prawie nie możliwe. To już raczej upolować kompletny właściwy piec z rurkami pompkami i wydechem i przełożyć. Potrafią być na allegro w okolicach 800zł.
Piecyk postojowy i PTC to zupełnie dwa różne rozwiązania:
- mając webasto postojowe można uzyskać ciepełko w samochodzie "na wejściu" (włącza się z harmonogramu albo pilotem pół godziny przed wejściem do auta i wsiadamy do ciepłego samochodu);
- mając PTC możemy uzyskać ciepło w samochodzie tak mniej więcej po 5 minutach od rozpoczęcia jazdy.
A jak nie mamy ani tego ani tego to marzniemy przez 15 minut a potem gasimy samochód i wysiadamy pod pracą. I tak przez całą zimę...
Pompkę paliwa masz na pewno no jest identyczna w dogrzewaczu i ogrzewaniu postojowym. Jeśli chodzi o elektronikę to różnie bywa i np. w grupie PSA dogrzewacze to nic innego jak pełne ogrzewania postojowe,tylko trzeba je inaczej wysterować i mamy juz zmieniony dogrzewacz na pełne ogrzewanie postojowe,oczywiscie trzeba jeszcze dołożyć elementy odpowiedzialne za załączenie dmuchawy w pojeździe ( IPCU,albo zwykły przekaźnik w zależności od auta lub sterowania nadmuchem manual/klimatronik)
W mondeo/smax jak jest tego nie wiem,choć oglądając piec twierdzę,ze na 80% żadnej elektroniki nie trzeba zmieniać,tylko konfiguracje.
...W mondeo/smax jak jest tego nie wiem,choć oglądając piec twierdzę,ze na 80% żadnej elektroniki nie trzeba zmieniać,tylko konfiguracje.
Pojawia się intrygujące pytanie z jakiego powodu piece do dogrzewacza oraz podgrzewacza postojowego "programowalnego" mają inne P/N... Różnią się tylko zintegrowanym z piecem sterownikiem... Sterownik z zewnątrz oczywiście wygląda identycznie w obu wersjach.
Ja wiem, że PTC i ogrzewanie postojowe to dwa różne rozwiązania ale według mnie nie wykluczające się. Nie żadko zdażało mi się przestrzelić z harmonogramem webasto i wsiadałem do zimnego samochodu a tak PTC byłoby jako fallback.
Postaram się w wolnej chwili znaleźć piec i odczytać z niego jakieś numery. Zobaczymy co wyjdzie.
Piszesz o mondeo mk4 ,czy o innych samochodach/markach? W ECAT nie ma innego piecyka do mondro mk4 niż "nagrzewnica programowalna" ,następna sprawa nie widzialem jeszcze piecyka do mondeo mk4 z zaślepioną wtyczką pompy wody,a jak pewnie wiesz wlasnie ta pompa jest używana tylko i wyłącznie do pelnego ogrzewania postojowego. Ogladalem około 10 piecykow.
Pisze o S-Max '11, poliftowy.
Ja posiadam webasto i nagrzewnicę PTC i jest fajnie;)
Bump: Masz pompę wody? Zrobiles zdjęcie przestrzeni za silnikiem kolo wejścia 2 węży nagrzewnicy pojazdu
Jestem w delegacji, zrobie w czwartek.
....a jak pewnie wiesz wlasnie ta pompa jest używana tylko i wyłącznie do pelnego ogrzewania postojowego. ...
No więc tego nie wiem. Wg mnie w MND4/S-max nie ma pieca bez pompy wody. Tak przynajmniej wynika ze schematów. Tak więc obecność pompy wody jest moim zdaniem oczywista i niczego nie dowodzi.
Skoro pompa wodna elektryczna jest w każdym mdo4/smax czyli każdy dogrzewacz można przy pomocy konfiguracji auta zamienić w ogrzewanie postojowe i widać ktoś to wlasnie tak przewidział,by mozna to było zrobić bez dostawiania czegokolwiek,tylko i wyłącznie zmiana konfiguracji auta.
Nic tylko przestawić konfigurację i udowodnić, że się da... Masz wszelkie niezbędne narzędzia.
Bardzo chętnie to zrobię,tylko muszę mieć pacjenta... a i od razu sprawdziłbym ,czy można pilota dostawić do przedlifta bo obecnie mam kilka sztuk pilotów+centralek u siebie na stanie ;).
wildthink 27-08-2014, 00:12 No to chyba się do Ciebie zgłoszę, bo kupiłem auto bez pilota do webasto. Pytanie, czy da się bezproblemowo "obcego" pilota ze sterownikiem pożenić?
Pytanie, czy da się bezproblemowo "obcego" pilota ze sterownikiem pożenić?
Bez najmniejszego kłopotu :).
No ja mam pacjenta z dogrzewaniem. Będę w domu to sprawdze elmconfigiem czy coś da się tam zrobić. Problem jedynie w temperaturze zewnętrzej. Trzeba się będzie zerwać w środku nocy:P
Do Gdańska niestety po pilota nie podjade, nie bardzo się kalkuluje a urlop cholera już miałem:/
Jeśli chodzi o temperaturę zewnętrzną to ktoś pisał,że musi być poniżej 15 stopni by webasto zechciało się uruchomić , jak dla mnie jest to dziwne ograniczenie bo uniwersalne zestawy załączają sie zawsze- nie mają żadnych ograniczeń temperatury zewnętrznej,tymbardziej,że ogrzewanie należy załączyć przynajmniej raz w miesiącu na okoli 10 minut,by je rozruszać.
a w instrukcji obsługi maxa nie ma ani słowa o tym żeby odpalać raz na miesiąc, mimo że w innym aucie też mam webasto i tam wyraźnie napisano żeby faktycznie uruchamiać co miesiąc
w maxie nie ma szans odpalić w lecie, min. 15 st. i naładowany aku. :)
Jestem w delegacji, zrobie w czwartek.
I jak tam zdjęcia ?
Zanim zaglądne pod maske to w nocy sprawdzę przestawienie konfiguracji w BCM. Udało mi się okiełznać ELMConfiga i interfejs na STN1110. Przestawiłem z dogrzewnicy na ogrzewanie postojowe. Odpaliłem i zaczęło normalnie buczeć jakto webasto ale raz, że silnik był w miarę nagrzany a dwa że na dworze 19C więc zaraz zgasło. Żadnego info na ekranie Conversa. Błędów nie zdążyłem sprawdzić bo dzieci płaczą:P Wyskocze w nocy albo z rana i zobacze co i jak.
Jutro zrobię zdjęcia bo więcej czasu będzie. Nie wiem gdzie jest ta nagrzewnica ani jak wygląda więc najpierw muszę się przygotować.
BUMP No jest jeszcze inna sprawa którą będę musiał ogarnąć a która może nie pozwolić odpalić nagrzewnicy. Coś mi drenuje aku. Podejrzewam, że to dokładany hak albo raczej moduł przyczepy. Niby jest orgyginalny ale na pewno nie wyjechał tak z fabryki. Mam Titanium S i żeby go zamontować to serwis musiał wyciąć dziurę pod niego w "dyfuzorze".
Odpaliłem i zaczęło normalnie buczeć jakto webasto ale raz, że silnik był w miarę nagrzany a dwa że na dworze 19C więc zaraz zgasło
Mogło zgasnąć po chwili bo akumulator jak pisałeś masz słaby,a po około 15 sekundach rozgrzewa sztyft żarowy i wtedy cały zestaw webasto bez dmuchawy pobiera ponad 12 amper. Skoro silnik był ciepły to jeszcze kilka amper na dmuchawę która się uruchomiła trzeba doliczyć.
Temperatura na zewnątrz spadła do 13C więć zrobiłem próbę odlotu.
I tak. Temperatura wnętrza nastawiona na 22C. Nagrzewnica odpaliła. Po 3' załączyły się nawiewy. Po 5' minutach zaczęło wiać ciepłe powietrze. Po 10' zrobiło się gorąco i zaczęłym mnie piec oczy. Po 32' nagrzewnica zgasła. W środku ukrop. Temperatura chłodnicy nie drgnęła. Wskaźnik jak leżał na dnie tak został.
Czy brakuje pompy wodnej? Skąd w takim razie ciepłe powietrze do nadmuchów?
Czy tam pompa zintegrowana jest z piecem?
mm32 masz jakieś kompletne zestawy pilotów? Chętnie coś przygarnę, najchętniej T100HTM.
Możesz napisać jak odpalałeś tą nagrzewnicę? Z harmonogramu czy jak?
Najpierw w ELMConfigu zmieniłem opcję z dogrzewacza na nagrzewnicę programowalną. W Conversie pojawiły się takie opcje:
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=50532&d=1394752999
I odpaliłem "Active now". Mam Conversa ustawionego po polsku ale nie wiem jak to dokładnie brzmiało.
No to zerknij proszę FORscanem jakie pojawiły się błędy. Z opisanego zachowania grzania wynika, że sterownik pieca nie współpracuje poprawnie ze sterownikiem klimatyzacji. Krótko mówiąc - nie powinny Cię "piec oczy"...
Niestety nic nie ma oprócz błędu w PCMie U1A14 - Usterka inicjacji CAN.
Przed próbnym uruchomieniem nagrzewnicy wyczyściłem wszystkie błędy. No ale ten to kompletnie nie z tej bajki.
Czy brakuje pompy wodnej?
Nic podobnego,jakby jej brakowało to piec po około 30 sekundach od rozpalenia zgłasza przegrzanie,dlatego bo nie ma co przepchnąć ciepłej wody nagromadzonej w piecu.
Zachowanie ogrzewanie można uznać za poprawne.Ustawiłeś na klimatroniku 22 stopnie,a czy on w ogóle się załączył ? Pewnie nie,załączona była tylko dmuchawa pojazdu-tak jak jest w uniwersalnych zestawach i tam także nie ma załączenia klimatronika w ramach oszczędności energii co za tym idzie nie ma regulacji (nie działają klapy) temperatury.
Bump: nie powinny Cię "piec oczy"...
Tak będzie jeśli nie ma regulacji temperatury,jak wspominałem i pewnie jej nie ma bo auto nie jest ani odpalone ani na zapłonie pozycja II. W zimę w środku nie będzie juz tak ciepło.
Bump: Jeszcze jedna sprawa dlaczego wskazówka nie drgneła? To proste,webasto nagrzewa wodę do około 65/70 stopni,skala u mnie w aucie pomiaru temperatury silnika zaczyna się od 60 stopni(nie wiem jak u Ciebie,ale pewnie podobnie),owszem webasto wyłączyło się jak temperatura wody miała powiedzmy 70 stopni,ale silnik nie nagrzał się jeszcze od tej wody dostatecznie by wskazówka drgnęła,ewentualnie było to w granicach właśnie 60 stopni.
Bump: Kolego Latar czy twój Elm jest z przełącznikiem?
webasto nagrzewa wodę do około 65/70 stopni
No tak, wskaźnik w Conversie zaczyna się od jakiś 65. Dokładnie nie wiem. Powinienem był odpalić i przejechać kawałek żeby zobaczyć jak szybko się nagrzeje. Spróbuję następnym razem.
Kolego Latar czy twój Elm jest z przełącznikiem?
Tak, mam Viaken'a v2 na STN1110
Wiecie co ja może przesadziłem z tymi wrażeniami z grzania. Generalnie 22C dla mnie to zdecydowanie za dużo a jeśli dochodzi do tego nawiew to odczuwalna jest dużo wyższa. Przy okazji następnego testu nastawię niższą temperaturę. Zobaczymy co będzie.
A czy klimatronik się załączył to ciężko powiedzieć. Wyświetlacz z nastawami temperatury i nawiewów się nie odpalił.
Wyświetlacz z nastawami temperatury i nawiewów się nie odpalił.
No czyli jest tak jak w 75 % aut,brak regulacji temperatury i z nawiewów idzie maksymalnie ciepłe powietrze.
Jak na razie nie widzę żadnych negatywnych skutków zmiany dogrzewacza na pełne ogrzewanie postojowe , czyli można potwierdzić moją teorię, a odrzucić pesymistyczną teorię kolegi Tadeusza,że to wcale nie tak prosto bo P/N.... i różne sterowniki i tak dalej ...
Ale mimo wszystko wolałbym pełne sterowanie i pilota T100HTM. Co trzeba by dołożyć najpierw
1. żeby było pełne sterowanie temperaturą (jakie ceny mniej więcej?)
2. pilota i centralke z osprzętem T100HTM (800/900)
3. pilot i centralka T91 (500/600)
Co to jest to IPCU? Potrzebuje?
Tu nie ma wolę coś tam,bo układ działa jak działa i trudno będzie to zmienić, pilota oczywiście można dostawić,ale wpłynie on tylko i wyłącznie na sposób włączenia webasto. Telestart T100 htm ma dodatkowo czujnik temperatury i cały zestaw posiada także stopnie komfortu,coś w rodzaju programatora,tylko,ze podaje się godzinę odjazdu autem a nie godzinę o której ma się włączyć webasto. Dodatkowo zestaw ma funkcję wietrzenia pojazdu(przydatne latem),ale nie wiem czy ta funkcja będzie działać w mondeo.
Zrobiłem dzisiaj kolejną próbę z klimatronikiem ustawionym na 17C. Zrobiło się gorąco tak jak przy 22C. Wygląda na to, że się w ogóle nie załączył. Dmuchawy wyły przez niemal cały czas pracy nagrzewnicy, czyli ~30'.
Czy tak jest w fabrycznych zestawach "dodatkowa nagrzewnica/programowalna"?
Czy jest jakaś możliwość zmiany tego? Dołożenie jakiegoś modułu? Wymiana czegoś?
Jak rozumiem taki zestaw jak mam teraz, czyli pełne wycie dmuchaw, nie ma sensu podłączony do t100htm?
Aha, wyświeltacz Conversa pokazuje temperature cieczy chłodzącej od 60C. Po grzaniu wskaźnik leżał na dnie ale po przejechaniu niecałych 2km było już 90C.Czyli tu lux.
Czy jest jakaś możliwość zmiany tego? Dołożenie jakiegoś modułu? Wymiana czegoś?
Zaufaj mi w zimę niczego bardziej nie będziesz pragnął niż tej twojej 'wyjącej dmuchawy' wtłaczającej ciepełko do środka auta.Webasto jest po to by je odpalać zimą,nie zaś latem jak to robisz teraz.Odgoń od siebie złe emocje-wszystko jest w jak najlepszym porządku.Pilot nie zmieni nic poza tym,że będziesz miał kontrolę nad swoim ogrzewaniem z domu.
No ale jak rozumiem jeżeli przy pomocy Telestara T100 HTM mogę nastawić temperaturę wewnętrzną. Jeżeli sterownik webasto nie potrafi uruchomić klimatronika aby tak wysterować grzeniem i nawiewami żeby osiągnąć zadaną temperaturę we wnętrzu pojazdu no to użycie T100 HTM nie ma sensu i lepiej zainstalować system na T91. Czy mam rację?
T100htm ma tylko i wyłącznie pomiar temperatury dla wiedzy uzytkownika,nic nie potrafi zmienić w ustawieniach auta/ klimatronika. Pomiar temperatury wykorzystywany jest miedzy innymi do funkcji komfortu,gdzie to centralka decyduje na jaki czas załączyć ogrzewanie by byla odpowiednia temperatura gdy będziesz wsiadał do auta. Ściągnij sobie instrukcję obslugi t100htm a wszystko stanie sie jasne.Dodatkowo na t100htm widzisz na wyswietlaczu ile czasu jeszcze będzie załączone ogrzewanie,bardzo przydatna funkcja no i jeszcze masz wspomniany pomiar temperatury także na wyświetlaczu pilota.
mm32 pisałem do Ciebie na priv ale cisza w eterze. Czy masz zestawy pilot/centralka/anetna/instalacja elektryczną na zbyciu?
Przepraszam,byłem zajęty,już odpowiedziałem.
zaraz chwileczkę... czy ja dobrze rozumiem, że u mnie można to standardowe dogrzewanie (przycisk MAX) zamienić na sterowane z conversa harmonogramem czy czymś i żeby się uruchamiało co rano pon-pt? :D
orion512 15-09-2014, 15:31 Musiałbyś mieć zainstalowane dogrzewanie spalinowe aby można było próbować.
Masz u siebie zainstalowany piec webasto? Dodatkową rurę wydechową pod przednim prawym nadkolem? Widać jak się schylisz pod samochód.
Potrzeba nam testerów nowego pomysłu zamiany zwykłego dogrzewacza na pełne ogrzewanie postojowe tylko i wyłącznie po przez zmianę konfiguracji auta.Ja twierdzę,że tak można.
Oba ogrzewania występują w convers+(nie jednocześnie,albo jedno albo drugie) , z tą różnicą,że dogrzewacz można tylko zaznaczyć lub odznaczyć,a pełne ogrzewanie ma wiele pocji w convers+ tj. Aktywuj teraz,Jeden raz,czas 1 i czas 2.
Przetestuj i daj znać.
zaraz chwileczkę... czy ja dobrze rozumiem, że u mnie można to standardowe dogrzewanie (przycisk MAX) zamienić na sterowane z conversa harmonogramem czy czymś i żeby się uruchamiało co rano pon-pt? :D
Podjedź do kolegi orion512 - masz rzut beretem - to się łatwo dowiesz... Na 90% tak...
Potrzeba nam testerów nowego pomysłu zamiany zwykłego dogrzewacza na pełne ogrzewanie postojowe tylko i wyłącznie po przez zmianę konfiguracji auta.Ja twierdzę,że tak można.
No pisałem, że zmieniłem tak konfigurację ELMConfigiem z dogrzewarza na ogrzewanie postojowe programowalne. W Convers+ pojawiła się masa opcji. Tak jak piszesz: aktywacja jednorazowa i dwa timery. Wszystko bangla jak należy. Żadnych błędów po kilku zapuszczeniach. W środku nagrzane, silnik łapie 90C po kilkuset metrach, do dwóch kaemów.
Póki co nie było zimniej niż 3C rano więc od takiej temperatury sprawdzałem. A teraz to znowu ciepło.
Mam pytanie do osób użytkujących/posiadających webasto w swoich smax'ach/mondeo mk4/galaxy mk3,czy po załączeniu webasto i osiągnięciu temperatury płynu 50 stopni zawsze dmuchawa pojazdu załącza się na maksymalne obroty ?
Co prawda pisałem, że dmuchawa wali na maxa i że podaje mocno nagrzane powietrze ale może to było zbyt subiektywne. Ogólnie jestem raczej zimnolubny i może to był powód takiego wrażenia. Żeby wysnuć jakiekolwiek, choć trochę obiektywne, wnioski potrzeba na to całkiem sporo czasu i odpowiednich temperatur. Z pewnością się tym zajmę jak tylko będzie więcej czasu.
Niemniej inni też mogliby udzielić jakiś informacji a jeżeli ktoś posiada(ł) do tej pory dogrzewanie zasilane paliwem to mógłby się podłączyć do prób.
Mam pytanie do osób użytkujących/posiadających webasto w swoich smax'ach/mondeo mk4/galaxy mk3,czy po załączeniu webasto i osiągnięciu temperatury płynu 50 stopni zawsze dmuchawa pojazdu załącza się na maksymalne obroty ?
Dziś sprawdziłem. U mnie po osiągnięciu temperatury wentylator nie rozwiną pełnej prędkości.
Po dokładnych testach muszę stwierdzić,że u mnie także nie dmucha na maksa,ale dmucha bardzo mocno,czasami znacznie zwalniając(ciekawe od czego to zależy),dodatkowo nadmuch skierowany jest tylko na szyby,auto pozostawiłem z nadmuchem skierowanym na twarz.
Niemniej inni też mogliby .... się podłączyć do prób.
Ponieważ w obecnym aucie mam to na wyposażeniu, to tez sie przyłączę do testowania tego ustrojstwa.
Ponieważ w obecnym aucie mam to na wyposażeniu
To naprawdę rzadkość webasto w benzynce.
Auto wyprodukowane na Szwecję, północną zresztą :p
Chociaz akurat na północy częściej spotyka sie systemy typu Defa aniżeli Webasto.
Audi'ofil 24-09-2014, 22:52 Witam
Nie wiem dla czego nie mogę odznaczyć szybkiego uruchamianie pieca "ogrzewaj teraz". Napis jest w innym odcieniu (jak na zdjęciu).
http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/913/JVnOlz.png (http://imageshack.com/f/pdJVnOlzp)
Piec można programować z wyprzedzeniem czasowym, lecz brak możliwości załączenia od zaraz.
Do czasu rozwiązania tematu z pilotem (planuję założyć sterowanie z pilota - wystarczy załącz/wyłącz), może się przydać uruchamianie "ogrzewaj teraz".
Kuga 2,0 2014
Testuję od wielu lat piec w innym aucie. Tam jest pilot lub sterowanie ręczne z kokpitu i nie ma żadnego problemu
Twoja Kuga jest na gwarancji,więc jedź do serwisu niech się wykażą.
Audi'ofil 28-10-2014, 07:06 Piec można odpalić z pozycji "ogrzewaj teraz" poniżej 7'C.
Brakuje sterowania pilotem. Może ktoś podpowie, czy w okolicy Wrocławia można to zrobić.
Nie wiem jak jest w Kudze ale w mondeo mk4 jest dokładnie tak jak napisane jest w instrukcji minimalna temperatura potrzebna do załączenia ogrzewania postojowego to +15 stopni.
Audi'ofil 28-10-2014, 17:31 Problem w tym, że nie mam instrukcji z opisem uruchamiania pieca - nie mają takiej instrukcji :?:
Jak pisałem, programując można załączyć powyżej 10ºC (nie sprawdzałem do jakiej temp.). Problem był z uruchamianiem z pozycji "ogrzewaj teraz".
Teraz wiem, musi być mniej jak +7ºC.
Sterowanie z pilota bardzo poprawia komfort. Mam już namiary do gościa z Lubina, który ma to rozwiązać.
W instrukcji obsługi Twojego auta jest napisane "Wskazówka: Nagrzewnica pracuje wyłącznie wtedy, gdy w zbiorniku paliwa znajduje się przynajmniej 1,6 galona (7,5 litra) paliwa, a temperatura otoczenia jest niższa niż 59°F (15°C)."
Dotyczy to wszystkich sposobów załączania ogrzewania postojowego.
Skąd wziąłeś te 10 stopni ?
Audi'ofil 28-10-2014, 18:05 Przeczytaj dokładnie mój post programując można załączyć powyżej 10ºC (nie sprawdzałem do jakiej temp.) można załączyć tylko programując, bez "ogrzewaj teraz".
Patrz foto na poprzedniej stronie. Przy 10°C brak możliwości załączenia "ogrzewaj teraz" (pół zbiornika paliwa).
OK,teraz rozumiem.10 stopni było ,gdy nie dostępne miałeś "Ogrz. teraz",a jaka była mniej więcej temperatura silnika ?
Bump: Jeszcze jedna sprawa bo widzę,że na zdjęciu masz nastawione jednorazowe załączenie ogrzewania postojowego,a czy był spełniony warunek 70 minut ?
Programowanie nagrzewnicy postojowej
Wskazówka:
Czas programowany to pora,gdy
chcesz, aby pojazd był ogrzany i gotowy do
jazdy, a nie czas włączenia nagrzewnicy.
Wskazówka:
Musisz zaprogramować
ustawienia ogrzewania przynajmniej 70 minut
przed czasem, jaki chcesz ustawić lub uruchomić ogrzewanie.
Audi'ofil 28-10-2014, 19:51 Przyznam. Nie wiem czy został spełniony warunek 70 min.
Dla mnie to uruchamianie jest trochę zbyt zawiłe. W innym aucie, chcę uruchomić teraz to czy z pilota, czy z kokpitu uruchamiam bez problemu i mogę włączać i wyłączać kilka razy pod rząd (oczywiście musi być tylko spełniony warunek minimalnej ilości paliwa i naładowania akumulatora, nie jest wymagana minimalna temp. bo daję nagrzewania na max'a i piec nawet latem uruchamia się, aby jak najszybciej dogrzać do zadanej temp. Jedynie automatyczne załączanie występuje, jeżeli załączam silnik, a temp. jest poniżej 7°C to piec sam się uruchamia - to widzę też jest w kudze).
Główna różnica tak jak pisałeś w programowaniu jest taka, że w fordzie, nastawia się czas o którym już ma być nagrzane auto (prawdopodobnie komputer po analizie temp. zewnątrz i wewnątrz ustawia sam wcześniejszy czas uruchomienia pieca). Zaś w starym aucie, ustawia się samemu wcześniejszy czas uruchomienia pieca (od 20 do 30min wcześniej przed planowanym wyjazdem w zależności od temp).
Jednak zazwyczaj wygląda to tak, że wstając rano załączam pilotem piec, a po ogarnięciu się w domu wchodzę do już nagrzanego auta).
Są plusy i minusy obydwu rozwiązań:
Kuga:
+ nie muszę analizować temp
- jeżeli wyjdę później jak zaplanowałem, auto może być już ostudzone
Stare auto:
+ jeżeli się spóźnię, piec może chodzić nawet do 1h i nie ma ryzyka, że wejdę do zimnego auta (w każdej chwili też pilotem mogę go włączyć lub wyłączyć)
- może trochę większe zużycie paliwa
Audi'ofil 12-12-2014, 21:38 Pilot podłączony do pieca.
Trochę było zabawy. Auto wymagało drobnego przeprogramowania, aby był widoczny pilot.
Uwielbiam wsiadać do nagrzanego auta zimową porą.
Ktoś Ci to ogarnął czy sam się bawiłeś?
Jakie koszty?
Jaki pilot?
W mondeo/smax to żaden problem dołożyć pilota o ile ma się ogrzewanie z rocznika 2009 lub nowsze, wystarczy zmienić 1 parametr w centralnej konfiguracji :)
... z rocznika 2009 lub nowsze, ...
Niestety ja mam ze stycznia 2007 g:~
Jestem na etapie przeprogramowywania różnych piecy thermo top v,mam także w planie sprawdzenie czy starsze modele thermo top v serii 6g9n można przeprogramować do serii 9g9n(aktualnie mam taki u siebie w mondeo wstawiony i doskonale działa za równo z pilotem typu telestart jak i thermocall'em).
Moje próby z piecami 6g9n nie pokazały jednoznacznie,że nie da się podłączyć do tego ogrzewania pilota,po prostu przy tych piecach była to loteria,raz się ogrzewanie załączało innym razem nie.
Audi'ofil 14-12-2014, 01:16 MAG napisał:
Ktoś Ci to ogarnął czy sam się bawiłeś?
Jakie koszty?
Jaki pilot?
Montowany oryginalnie piec Eberspächer Hydronic D5WS 5kW cena w doposażeniu 2600,-
Pilot Eberspächer EasySTART R+ z przekodowaniem 1300,-
Suma ≈4k pln to i tak mniej jak montowanie nowego zestawu np. w Auto Plaza http://www.autoplaza.com.pl/pl/ogrzewanie-postojowe-webasto.html
Montaż ogarniał kumpel, który zajmuje się między innymi serwisem i montażem ogrzewania Eberspächer i Webasto.
Problem był z przekodowanie i to musieliśmy robić w serwisie Forda.
Problem był z przekodowanie i to musieliśmy robić w serwisie Forda.
Czy to przekodowanie jak to nazwałeś (slang grupy VW) to zmiana w centralnej konfiguracji pojazdu ?
a od którego roku montowali thermo top vevo.
czy ktoś się orientuje czy auto przed liftowe obsłuży piec z polifta top vevo
Od połowy 2010 roku były już thermo top vevo i niestety nie da rady zaadoptować pieca od poliftowego auta przedlifta mam to sprawdzone :(
Audi'ofil 15-12-2014, 19:41 mm32 napisał:
Czy to przekodowanie jak to nazwałeś (slang grupy VW) to zmiana w centralnej konfiguracji pojazdu ?
Podobno coś musiało być przeprogramowane w ustawieniach auta. Nie wiem i nie znam się na tym. Oddałem auto do przerobienia, aby można było sterować piecem z pilota. Tak to też zostało zrobione.
Żona korzysta z auta i do końca nie mogłem jeszcze sprawdzić jak wszystko działa. Podobno z załączaniem pieca nie ma problemu, muszę jeszcze sprawdzić czasowe programowanie z pilota.
Szkoda,że nie wiesz,byłoby dla potomnych.
Audi'ofil 15-12-2014, 22:15 Mam czas do testowania i za robotę nie musiałem jeszcze płacić. Będzie wszystko działało, to płacąc postaram się dowiedzieć więcej
Szkoda,że nie wiesz,byłoby dla potomnych.
A ja chyba wiem :)
Jak mi nie działał pilot to włączyłem tą funkcję.
No Łukasz, to Ci ja powiedziałem i wiem,że tak jest dla platformy mondeo mk4/smax.Tutaj mamy do czynienia z Kugą i szczerze powiedziawszy nie widziałem takiej opcji w ELMConfigu.
Mój błąd (czytanie ze zrozumieniem leży) miły po prostu chciałem być ;)
Audi'ofil 16-12-2014, 11:42 Na razie zauważyłem, że można załączać pilotem piec tylko raz przed odpaleniem auta. Czyli załączając i gasząc piec pilotem, kolejny raz mogę odpalić dopiero po otwarciu/zamknięciu (zapaleniu/zgaszeniu) auta, podobno taki wymysł - zabezpieczenie - fordowskie.
Prawdopodobnie chodzi o to, aby nie doprowadzić do rozładowania akumulatora.
Kumpel, który montował osprzęt do pilota przyznaje, że robi to pierwszy raz w tym modelu, a ustawienia musi konsultować z serwisem Eberspächer.
Audi'ofil 20-12-2014, 00:48 Informacje do konfiguracji
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/537/ODPm8s.png
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/537/QGYCoD.png
Wszystko działa OK z programowaniem.
Całkowity koszt z pilotem 1,5kpln
Od połowy 2010 roku były już thermo top vevo i niestety nie da rady zaadoptować pieca od poliftowego auta przedlifta mam to sprawdzone :(
A wuogule auto łączyło się z webasto ?
Jakie były problemy bo vevo z zewnątrz wygląda tak samo, kostki też
Wszystko jest takie samo(pompa paliwa i wodna także),top vevo nie łączyło się z autem przed liftem.
A to vevo było z naklejka fomoco
Bo z innych aut jak ford ,volvo nie będzie funkcjonowac
A to vevo było z naklejka fomoco
Tak była taka naklejka.
Z innych aut jak Volvo,Jaguar,Land Rover,choć zewnętrznie są identyczne to niestety po podłączeniu do auta dostaniesz komunikat: nieprawidłowa konfiguracja sieci CAN.
A dlaczego pytam.
Bo mam problem z swoim top V mianowicie błąd 'opór odniesienia nie był dopięty przy starcie'.
Myślałem o vevo bo mam tanio do kupienia ale wychodzi na to ze nie będzie działać
może ktoś wie jak naprawić moje webasto tu filmik z próby odpalenia https://www.youtube.com/watch?v=gNKfKUPZ5r4&feature=youtu.be
Dziwnie się odpala to twoje webasto,podaj konkretnie do jakiego auta jest dedykowane.Dziwne jest to ,że nagle ogranicza moc sztyftu żarowego do około 60%.Powinno być praktycznie cały czas 100%,tak jak na tym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=Tpyrf07wkfQ
Dopiero jak uruchamia się pompka paliwa to sztyft ogranicza moc.
jest to fabryczne w s-maxa 08.2008r
podłączałem sztyft bez montażu wewnątrz to nagrzewa sie do czerwoności w jakieś 5sek
podłączałem sztyft bez montażu wewnątrz to nagrzewa sie do czerwoności w jakieś 5sek
To jeszcze o niczym nie świadczy,bo sztyft żarowy jest także czujnikiem płomienia.Tak czy inaczej wymieniłeś już go na inny prawda,więc należy go (jego wadliwe działanie ) wykluczyć.Ogrzewanie wyrzucało już taki błąd jak było w aucie ? Pompka paliwa jest sprawna bo tak na dobra sprawę ona powinna się uruchomić w momencie pojawienia sie błędu.
Na filmie webasto jest w aucie
Popiołem drugi sztyft bez montażu wewnątrz i nic sie nie zmieniło sądze ze jak bym zamontował w palniku to by było to samo.
pompa paliwa w trybie tankowania na 180sek dała jakieś 30-40ml. pompa obiegowa sprawna.
webasto ma nowy palnik taki sam jak był, a stary był pęknięty i takie auto kupiłem, czy wcześniej ogrzewanie działało nie wiem
Nie pozostaje nic innego jak podmienić sterownik.Jak byś był w mojej okolicy to mam 2 kompletne ogrzewania do mondeo mk4.Można by pokombinować...
wcześniej jak na wakacje raczej nie będę, a chciałbym tej zimy coś skorzystać z webasto.
a może masz do sprzedania sam sterownik?
Nie ma sensu zaśmiecać tego wątku,masz pw.
Panowie, przeczytałem cały wątek i mam pytanie. Otóż zamówiłem C-max'a do produkcji z ogrzewaniem postojowym zasilanym paliwem. Czy jest opcja żeby z fabryki przyjechał z pilotem do ogrzewania? W instrukcji nic nie ma o pilocie a jak widać z powyższej dyskusji pilot może być. Dziękuję z góry za podpowiedź. M
Audi'ofil 28-12-2014, 02:02 Prawdopodobnie ford zaczyna myśleć o wprowadzaniu na nasz rynek opcji doposażenia w piece z pilotem.
Jak wcześniej pisałem, nie mogłem zdobyć instrukcji do swojej kugi z opisem sterowania pieca (posiłkowałem się instrukcją od S-Max'a i Galaxy)
W poprzednim tygodniu korzystając ze strony (http://www.ford.pl/Serwis/Instrukcje_obslugi/Wyszukiwarka (http://www.ford.pl/Serwis/Instrukcje_obslugi/Wyszukiwarka) udało mi się znaleźć po WIN'ie nową instrukcję do kugi w której ujęte jest też sterowanie pilotem
Włączanie i wyłączanie funkcji Ogrzewanie teraz przy użyciu zdalnego sterowania
Wybranie tej funkcji umożliwia natychmiastowe włączenie układu za pomocą zdalnego sterowania.
Wskazówka: Pojazd nie musi być odryglowany.
1. Naciśnij przycisk ON na pilocie zdalnego sterowania, aby włączyć układ.
2. Naciśnij przycisk OFF na pilocie zdalnego sterowania, aby wyłączyć układ.
...
Świadczy to o tym, że już są lub będą w sprzedaży auta wyposażane opcjonalnie w ten gadżet.
Warto więc pytać.
A jeżeli jest już taka opcja to w jakiej cenie. W Audi, czy BMW chyba zawsze jest pilot i tam cena zaczyna się od 6000,-.
Przedstawiłem wam moje koszty (≈4000,-) po dołożeniu pilota. Nie powinny się różnić w S-Max'ie, czy C-Max'ie.
Faktem jest, że w salonach nie do końca wiedzą co to jest webasto, a tym bardziej sterowane pilotem! Tam gdzie kupiłem kugę, to było pierwsze auto sprzedane z tym wyposażeniem, a o pilocie nikt nic nie słyszał.
PS.
Dodatkowy bajer, wraz z pilotem montowany jest w dowolnym miejscu w kokpicie, przycisk sygnalizacyjny z możliwością szybkiego uruchamianiem/gaszenia pieca.
Przycisk jest w standardzie w sterowaniach Easy Start R i R+,dodatkowo w R+ powinien być także czujnik temperatury umieszczany w środku auta.Także powinieneś mieć taki czujnik i podgląd temperatury na pilocie :)
Audi'ofil 28-12-2014, 09:36 I tak właśnie jest.
W innym aucie tego nie mam, a jest to dobre rozwiązanie.
PS.
Dzisiaj rano po pracy (wg podglądu z pilota) temperatura w aucie -7ºC, po 20min grzania +15ºC
Co Panowie sądzicie o tym w razie jakby auto przyjechało bez pilota?
http://www.autoplugin.ru/en/ford_transit_tourneo_custom/rcp_can_features_ford_focus3_c-max2_grand_c-max.html
Fajna sprawa ciekawe czy jest coś takiego do S-maxa
Na ich stronie jest napisane ,że do mondeo mk4 moduły są na ukończeniu i pewnie za niedługo będą już w sprzedaży :).
Panowie, C-max model 2015 nie ma pilota. Teraz pytanie czy kupować ten zestaw który wczesniej pokazałem, bo wczesniej mm32 pisał, że wystarczy dopasować pilota i zmienić parametr w sofcie. Moje pytanie czy ogrzewanie które mam seryjne wyposażone jest w centralkę do odbioru sygnału z pilota czy trzeba ją dołożyć. Jaki piec jest w C-max-ie, jak to sprawdzić?
Pozdrawiam.
Panowie, C-max model 2015 nie ma pilota. Jaki piec jest w C-max-ie,
C max to nie to samo co S max i będą różnice wiec spróbuj zadać to pytanie w odpowiednim dziale gdzie omawiają C max .
Jak do tej pory w C-max były ogrzewania firmy Eberspacher.Czy coś się zmieniło-tego nie wiem.Najlepiej sprawdzić to organoleptycznie-po prostu otworzyć maskę ;)
Założyłem wątek w dziale C-max. Nie chcę Wam tu zaśmiecać.
Niemniej nie mam pewności czy to jednak nie jest Webasto (http://doc.webasto-russia.ru/Car/Ford/C-Max%20Grand_C-Max/1317908A_EN_Ford_C-Max_Grand_C-Max_2011_2.pdf) ale zaraz zaglądnę pod machę.
Dzięki.
Link jest do uniwersalnego(Thermo Top EVO) ogrzewania firmy Webasto(zestaw dedykowany do c-max'a),nie jest to ogrzewanie instalowane oryginalnie ;).
W którym miejscu zamontowany jest moduł telestart? Ma ktoś schemat podłączenia tego modułu?
Moduł montowany jest za schowkiem nad nogami pasażera.Schemat nie jest potrzebny bo idą tam 3 kabelki ,tzn. zasilanie i sygnał załączania pieca (W-BUS).
Ot cała filozofia :).
Jestem na etapie przeprogramowywania różnych piecy thermo top v,mam także w planie sprawdzenie czy starsze modele thermo top v serii 6g9n można przeprogramować do serii 9g9n(aktualnie mam taki u siebie w mondeo wstawiony i doskonale działa za równo z pilotem typu telestart jak i thermocall'em).
Moje próby z piecami 6g9n nie pokazały jednoznacznie,że nie da się podłączyć do tego ogrzewania pilota,po prostu przy tych piecach była to loteria,raz się ogrzewanie załączało innym razem nie.
Marcin, możesz doprecyzować czy na tym samym piecu 6g9n załączanie z pilota raz się złączało a raz nie, czy loteria z załączaniem dotyczy różnych pieców o symbolu 6g9n?
U mnie to była loteria, najczęściej załączał się z pilota po zresetowaniu. Wydaje mi się, że piece 6g9n z roku 2009 (końcówka BV) powinny już dać się bezproblemowo załączać pilotem - by najmniej tak mówi instrukcja obsługi Mondeo.
Trzeba także sprawdzić, czy wcześniejszych ogrzewań nie da się za pomocą IDS'a podnieść do wersji BV.
witam panowie taka ciekawostka czytam dane z etisu i zgłupiałem jak to jest z tą nagrzewnicą:
Z dod. nagrzewn.
Bez dodatkowej nagrzewnicy
Sterowanie nagrzewnicy alt. typ A
Jak to jest z webasto z volvo teraz natrafiłem na takie webasto w mondeo na którym jest nr części volvo
W Volvo i Fordzie montowane dokładnie te same agregaty (oraz cały osprzęt).Różniły się one tylko i wyłącznie oprogramowaniem-patrząc na agregat nie jesteś w stanie powiedzieć ,czy bedzie pasował do Volvo,czy jednak do Forda.
Druga sprawa to taka,że w przedliftach były to Thermo Top V a w poliftach Thermo Top VEVO.Z tego co widzę,masz auto z 2011 roku,więc chcąc szukac webasta powienieneś szukać Thermo Top VEVO.
Mam dwa auta jedno z 2009 w którym siedzi piec który kupiłem od ciebie a drugie z 2011 i tak sie zastanawiałem czy będzie pasował ten top V.
Wychodzi na to że odpada kupno od handlarza co nie pamięta z jakiego auta zdemontował bo nie ma możliwości poznać czy z volvo czy z forda
Zawsze można przeprogramować jak będzie z Volvo.
Do auta podejdzie jedynie Thermo Top VEVO.
masterek 10-02-2016, 07:24 Witam Panowie,
wytłumaczy mi ktoś jak działa Webasto w S-maxie?
Mam webasto programowane za pomocą Conver+, ale również mogę uruchomić je zdalnie z pilota.
Raz włączę 15-20 min przed wyjściem z domu i w aucie jest bardzo ciepło, wczoraj włączyłem i praktycznie nie ogrzało nic. Czy to zalezy od tego jaką się zostawi ustawioną temperaturę ogrzewania w aucie?
Pomóżcie proszę, jestem szczęśliwym posiadaczem tego auta od tygodnia.
Webasto grzeje do temperatury ustawionej w aucie. Jak masz nastawione minimum, to faktycznie niewiele Ci zagrzeje rankiem auto.
Witam Panowie,
wytłumaczy mi ktoś jak działa Webasto w S-maxie?
Raz włączę 15-20 min przed wyjściem z domu i w aucie jest bardzo ciepło, wczoraj włączyłem i praktycznie nie ogrzało nic.
Masz pewność, że się włączyło? Może miałeś za mało paliwa w zbiorniku i się nie włączyło.
masterek 10-02-2016, 14:26 Miałem 22 stopnie.
Czyli dobrze przed wyjsciem powiedzmy zwiekszyc na 25 lub wiecej zeby bardziej nagrzało?!
Webasto grzeje do temperatury ustawionej w aucie. Jak masz nastawione minimum, to faktycznie niewiele Ci zagrzeje rankiem auto.
Bump: Paliwo było, specjalnie tankowałem wieczorem, bo rezerwa się świeciła.
Masz pewność, że się włączyło? Może miałeś za mało paliwa w zbiorniku i się nie włączyło.
Paliwo było, specjalnie tankowałem wieczorem, bo rezerwa się świeciła.
A jak akumulator? Ja swego czasu miałem problemy, bo Webasto raz odpalało, raz nie. Później już nie odpalało w ogóle. Okazało się, że aku jest do wymiany. Po wymianie zaczęło znowu hulać bez zarzutu.
masterek 10-02-2016, 16:00 Auto z 11.2012 i akumulator oryginał od nowości.
Miałem o rok starsze i po dwóch latach akumulator był do wymiany. Ale miałem w aucie fotele z grzaniem i wentylacją. Te funkcje były dość często używane, co pewnie trochę osłabiło mój akumulator.
Może nie to jest przyczyną kłopotów u Ciebie, ale przy okazji wizyty w serwisie mogliby Ci aku dokładnie sprawdzić. Ja oprócz problemu z Webasto nie miałem żadnych złych objawów w moim akumulatorze. A jednak wyszło, że jest do bani.
Grzane i wentylowane fotele w żaden negatywny sposób nie wpływają na akumulator- nie mają dla niego absolutnie żadnego znaczenia bo działają po zapłonie. Natomiast częste i długie używanie webasto i dodatkowo po jego użyciu krótka jazda sprawiają, że aku jest notorycznie niedoladowany co znacznie skraca jego żywotność niestety.
Wspomniałem o tym, bo pomimo tego, że teoretycznie jak najbardziej powinno to być bez znaczenia dla żywotności akumulatora, mam podejrzenie, że jednak miało jakiś wpływ. Webasto używałem tylko przy mocniejszych mrozach, które przy naszym klimacie w ciągu ostatnich 4 lat nie było zbyt częste. Natomiast grzanie w ... plecki jak najbardziej, w zimie prawie na okrągło. Po kilkunastu dniach takiej jazdy komunikat "akumulator rozładowany" był dość częstym gościem na wyświetlaczu. Po wyłączeniu grzania komunikat w magiczny sposób znikał. Alternator był w porządku, więc podejrzenie siłą rzeczy padło na częste użytkowanie podgrzewania foteli.
Po kilkunastu dniach takiej jazdy komunikat "akumulator rozładowany" był dość częstym gościem na wyświetlaczu.
W czasie jazdy ? Bo tak jak już wspominałem grzanych tyłków inaczej nie załączysz.No chyba,że komunikat pojawiał się odrazu po zapłonie bez odpalenia silnika,ale to akurat jest normalne jak załączysz grzane tyłki.
W czasie jazdy ?
Nie, przed uruchomieniem, ale również po wyłączeniu samochodu. Dosłownie minutę po wyłączeniu silnika, postoju z włączonym radiem, wywalał taki komunikat. Dziwne, jeśli po np. godzinnej lub dłuższej jeździe aku był na tyle niedoładowany, żeby niemal od razu wyświetlać taki komunikat. Od nowości potrafił mi wytrzymać niemal godzinę, a po jakimś czasie takie hece...
Mam pytanie, czy na piecu AG9N-18K463-AG będzie działać uruchamianie z telestart?
dzięki za odpowiedz .
mam jeszcze jedno pytanie jak dobrać telestart
czy każdy t91 bedzie pasował?
Dużo jest na rynku takich od VW
niektóre maja jeszcze dopisane T91 / T100
denat1610 07-03-2017, 19:51 witam wszystkich, pragne podzielic sie z Wami pewna informacja, mianowicie posiadam Mondeo MK4 2,2tdci wyprodukowany w 02.2011, i przypadkiem sie dowiedzialem niedawno ze producent montowal seryjnie przez kilka miesiecy w samochodach z tym silnikiem (rowniez S-Max) ogrzewanie postojowe webasto, tylko ze jak klient nie zamowil tej opcji przy zakupie auta(ktora nie byla tania) to wgrywali soft ktory nie "widzial" tego ogrzewania a webasto dzialalo tylko jako dpogrzewacz, w efekcie wystarczylo pojechac do serwisu forda, wgrali mi nowy soft za 69€ i od kilku dni posiadam w aucie ogrzewania postojowe, kolega zrobil tak wczesniej w swoim s-max, i mogl dodatkowo za niewielka oplata otrzymac pilot do sterowania ale zrezygnowal
dodam tylko ze kolega pracuje w frodzie w saarluis (Niemcy) i z stad takie nowinki, ponoc jest jakas stronka gdzie wpisujesz numer nadwozia i wyskakuje cala lista z danymi samochodu, data produkcji i wszystkie dane dotyczace wyposarzenia, sprobuje sie dowiedziec jaka to stronka.
pozdrawiam serdecznie
Po prostu wpisz ford etis .
To,że jak ktoś ma sam dogrzewacz (był o wiele tańszy w zakupie niż pełne ogrzewanie postojowe) można w łatwy sposób zmienić go w pełne ogrzewanie postojowe pisałem jakieś półtora roku temu ;)
Wystarczy zmienić odpowiedni parametr w centralnej konfiguracji pojazdu.Jeśli posiada się kabelek ELM327 to koszt takiej operacji = 0zł/€/$ :one:
Podepnę się - czy nagrzewnica elektryczna w etisie nazywa się "With Supplemental Air Heater"?
tomaszjan31 25-07-2017, 23:46 Bump: Prawdopodobnie ford zaczyna myśleć o wprowadzaniu na nasz rynek opcji doposażenia w piece z pilotem.
Jak wcześniej pisałem, nie mogłem zdobyć instrukcji do swojej kugi z opisem sterowania pieca (posiłkowałem się instrukcją od S-Max'a i Galaxy)
W poprzednim tygodniu korzystając ze strony (http://www.ford.pl/Serwis/Instrukcje_obslugi/Wyszukiwarka (http://www.ford.pl/Serwis/Instrukcje_obslugi/Wyszukiwarka) udało mi się znaleźć po WIN'ie nową instrukcję do kugi w której ujęte jest też sterowanie pilotem
Świadczy to o tym, że już są lub będą w sprzedaży auta wyposażane opcjonalnie w ten gadżet.
Warto więc pytać.
A jeżeli jest już taka opcja to w jakiej cenie. W Audi, czy BMW chyba zawsze jest pilot i tam cena zaczyna się od 6000,-.
Przedstawiłem wam moje koszty (≈4000,-) po dołożeniu pilota. Nie powinny się różnić w S-Max'ie, czy C-Max'ie.
Faktem jest, że w salonach nie do końca wiedzą co to jest webasto, a tym bardziej sterowane pilotem! Tam gdzie kupiłem kugę, to było pierwsze auto sprzedane z tym wyposażeniem, a o pilocie nikt nic nie słyszał.
PS.
Dodatkowy bajer, wraz z pilotem montowany jest w dowolnym miejscu w kokpicie, przycisk sygnalizacyjny z możliwością szybkiego uruchamianiem/gaszenia pieca.
No niestety Staszku, dalej opcja pilota jest niedostępna. Zamawiałem kuge pod koniec kwietnia i brak w konfiguracji. W transicie dostałem dodatkowy pilot do pieca.
Byłem w dwóch miejscach w Katowicach i Gliwicach jednak nie podejmą sie doposażenia w pilot , podobno za duza dłubanina.
Dostałem namiar do łodzi, wiec tam bede próbował ogarnąć w przyszłym tygodniu temat, jeśli mnie pogonią to będę próbował Cie prosić o Twój przetarty szlak
Audi'ofil 26-07-2017, 13:22 ... niestety, dalej opcja pilota jest niedostępna. Zamawiałem kuge pod koniec kwietnia i brak w konfiguracji.
Byłem w dwóch miejscach w Katowicach i Gliwicach jednak nie podejmą sie doposażenia w pilot, podobno za duza dłubanina.
Dostałem namiar do łodzi, wiec tam bede próbował ogarnąć w przyszłym tygodniu temat, jeśli mnie pogonią to będę próbował Cie prosić o Twój przetarty szlak
W autoryzowanych serwisach nikt tego nie ogarnie, nie wiedzą o co chodzi, a jak wiedzą, to nie chcą, bo jest trochę dłubania i droga roboczo/godzina.
Kumpel, jak już pisałem robił w obydwu kugach i ma w tym wprawę, ale może być krucho z wolnym czasem.
Zapytać można :)
W przedliftowym Mondeo MK4 do pieca Thermo Top V Benzin 6G9N-18K463-CU dołożyłem centralkę Telestart T91. Sterowanie z pilota działa.
Jest różnica miedzy piecami benzynowymi,a piecami z diesla. W przedlifcie w dieslu sterowanie pilotem pieca 6G.. Nie działa poprawnie. Sprawdzone organoleptycznie.
Witam wszystkich,
proszę podać mi gdzie dokładnie znajduje się pilot zdalnego sterowania T91?
W szczególności chodzi o S-MAX
Centralka jest nad schowkiem.
1966radek 21-09-2017, 09:24 Witam posiadam s-maxa z roku 2008r, po vin widzę że ma "Z dod. nagrzewn."
czy u mnie też jest możliwość aktywowania ogrzewania postojowego ?
Kiler2196 11-10-2017, 20:21 Witajcie, mam problem z dołożeniem pilota do webasto. Posiadam Mondeo MK4 z 2011 roku. THERMO TOP VEVO. Piszę z Poznania i nikt nie potrafi tego ogarnąć mówiąc że się nie da lub, że nie mają czasu się z tym bawić. Podobno trzeba dołożyć moduł i antenę. Jest ktoś kumaty aby pomóc?
nikt nie potrafi tego ogarnąć mówiąc że się nie da
Da się.
Trzeba dołożyć moduł np taki http://allegro.pl/telestart-t91-webasto-ford-mondeo-mk4-s-max-i5923192956.html
Trzeba mieć pilota np takiego http://allegro.pl/pilot-webasto-vw-touareg-golf-passat-touran-nowy-i6976708778.html
Trzeba zmienić centralną konfigurację pojazdu ELMConfigiem lub jakimś innym programem.
Kiler2196 11-10-2017, 21:42 Robiłeś może to już? Po jeżdżeniu z serwisu FORD i innych serwisach WEBASTO dało się zrobić przez telefon. Jak "fachowcy" zobaczyli, że ogrzewanie jest połączone z szyną CAN (chyba tak to się pisze :-) ) i klimatronikiem to odpuścili. Chciałbym mieć pewność 100%, żeby kogoś czasu nie marnować i zresztą swojego też.
Dokładałem u siebie oryginalne webasto z modułem i pilotem, dlatego wiem, że się da. Nie miałem żadnej instalacji więc robiłem wszystko od zera. U Ciebie skala trudności będzie zależała od tego czy masz przygotowaną instalację do modułu i wystarczy go tylko wpiąć, czy trzeba rzeźbić z kablami.
Kiler2196 11-10-2017, 21:57 I tu jest problem bo nie wiem jak wygląda instalacja, kolega mm32 twierdził że potrzeba pilota, modułu i anteny (ale kontakt mi się z nim urwał). Zajmujesz się może takimi przeróbkami?
Antena oczywiście musi być, ale ten moduł do którego podałem link jest już razem z anteną.
Zajmujesz się może takimi przeróbkami?
Zawodowo zajmuję się zupełnie czymś innym, ale mogę zerknąć jak wygląda u Ciebie sprawa instalacji.
Kiler2196 12-10-2017, 08:40 Napisałem do ciebie na PW.
SERDECZNE PODZIĘKOWANIA DLA PGROB I MM-32 ZA ROZWIĄZANIE MOJEGO WIDZI MI SIĘ :-). Po sprawdzeniu konfiguracji udało się zakupić pilot do sterowania WEBASTO i wszystko jak najbardziej działa. DZIĘKI CHŁOPAKI !!!!
Witam, mam problem z webasto , dokładałem fabryczny piec do s-maxa wszystko podłączone według instrukcji.
Problem pierwszy polega na tym, jak otwieram samochód mam komunikat .
Ogrzewanie postojowe włączone , nie można odznaczyć krzyżyka ponieważ zaraz wraca. Nie można go włączyć jak i wyłączyć. Pomaga tylko kasowanie błędu przez forscan. Następny problem kiedy chce włączyć webasto chwilę chodzi i nic .
Jeżeli webasto zawiesi się i mam komunikat , ogrzewanie postojowe włączone nie mogę połączyć sie programem webasto termo test , pomaga tylko odłączenie bezpiecznika.
Mam jeszcze jeden piec na części , czy wymienić w nim moduł i zobaczyć co będzie się działo.
Mam dwa błędy które pokazuje prograhttps://naforum.zapodaj.net/thumbs/9f2c3fc32fb2.jpg (https://naforum.zapodaj.net/9f2c3fc32fb2.jpg.html)m do testowania webasto
Ja miałem taki sam problem przy fabrycznie zamontowanym piecu .
Wymieniłem palnik, wszytko sprawdzałem i nie udało się uruchomić tego pieca cały czas powracal błąd o oporze
Kupiłem na forum drugi piec i na drugim dopiero zaczęło działać
U mnie był zablokowany silnik w samym piecu.
Witam, problem z piecem rozwiązany.Problem leżał w module sterowania, po wymianie
modułu piec ładnie chodzi.
Zdziwiło mnie jedno że komora spalania nie miała ani troche sadzy , piec wyglądał na nowy tak samo palnik i reszte części.
Dodam kilka zdjęć może komuś przyda się. Bardzo łatwo idzie rozebrać piec.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/abb26a430fa6.jpg (https://naforum.zapodaj.net/abb26a430fa6.jpg.html)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/32bffabdcbf3.jpg (https://naforum.zapodaj.net/32bffabdcbf3.jpg.html)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c876a5cc150c.jpg (https://naforum.zapodaj.net/c876a5cc150c.jpg.html)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/729dc474475e.jpg (https://naforum.zapodaj.net/729dc474475e.jpg.html)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/90f3059e82ae.jpg (https://naforum.zapodaj.net/90f3059e82ae.jpg.html)
Mam pytanie, czy piece przed liftem mają softy jako aktywne ogrzewanie czy jako dogrzewacz silnika.
Jeden piec który miałem soft był padnięty i cały czas miałem błąd 22h
Kupiłem kolejny piec bardzo okazyjnie i wymieniłem tylko sterownik, data produkcji to 15.06.08 nr softu to09023523a i tutaj pojawił się problem.
Problem polegał na tym, że piec działał jak dogrzewacz, chodził cały czas jak odpaliłem silnik.
Mogłem go włączyć z conversa przed odpaleniem silnika, ale nie działała funkcja programowania danej godziny.
Szukałem dalej przyczyny i kupiłem kolejny piec za symboliczną kwotę , postanowiłem wymienić sterownik.
Okazało się że wszystko ruszyło, mogłem zaprogramować daną godzinę lub włączyć go od razu.
Wniosek jest jeden, piece występują jako dogrzewacze lub jako aktywne ogrzewanie.
mm32 może dodasz swoje dwa zdania czy mam racje.
Data produkcji obecnego softu to 25.06.09 nr identyfikacyjny oprogramowania to 09013054k
Witam czy ma ktoś schemat do podłączenia telestartu t91.
Czy pin nr 1 to zasilanie +12, a pin nr 2 to v-bus a 6 pin to masa.
Tak jak wyżej napisałem, to jest prawidłowy schemat podłączenia przewodów do telestartu.
Dzięki uprzejmości pgrob zmienił mi konfigurację w samochodzie i telestart odpala z pilota.
Soft z pieca mam z 2009 roku.
Montaż webasta fabrycznego jest proste . Najwięcej czasu była zabawa z bakiem. Musimy go tylko popuscic z prawej strony. Podłączenie elektryki jest bardzo proste.
Najlepiej szukać całego zestawu , ja całego kompletowałem i trochę szukania było. Cześć części tylko z aso.
dafior01 15-01-2018, 13:03 Witajcie. Mam webasto Thermo Top V dedykonwane do mk4/s-max, które sam zakładałem w 2015 roku. Używane, ale dobrej kondycji. Sam je dokładałem od zera.
Dotąd działało bez zarzutu, a właściwe ostatni raz to w poprzednim sezonie 2016/2017. Dopiero kilka dni temu miałem powód i okoliczność załączenia go. I nic z tego.
Sytuacja jest taka (temperatura otoczenia 0C, silnik zimny):
- webasto współpracuje z pilotem (centralką) w tym sensie że - reaguje na pilota załącz wyłącz - tzn czerwona dioda i jej miganie jest jak zawsze była
- webasto po uruchomieniu pilotem od razu załącza przekaźnik od wody i od dmuchawy
- poza tym nic się nie dzieje - nie słyszę samego webasta, ani cykania pompki ani niczego. nasłuchiwałem kilka minut
PS: Robiąc instalację w fordzie dołożyłem diody LED które pokazują stan pracy elementów. Tzn stan przekaźnika pompki wody, stan przekaźnika dmuchawy oraz stan dodatkowego przekaźnika dmuchawy (K3.1 wtedy kiedy samochód jest uruchomiony). Nie mam żadnej sygnalizacji pompki paliwa (ale tą słychać jak pracuje).
Chciałem się połączyć kompem do webasta przez program, ale guzik. Nie mogę. Używałem tego samego komputera co kiedyś. Ale wtedy miałem win 7, a teraz mam zaktualizowany do win 10. Zatem program został ten sam, ale system już inny i może sterowniki też inne. Do diagnostyki generalnie używam XPka (tam używam ELmaConfiga, Forscana, Vagi itd). Ale na XP też się nie łączy. Może trzeba mieć konkretną wersję tego programu? Wtedy kiedy był jeszcze Win 7 działał bez zarzutu.
Natomiast zauważyłem jeszcze, że kiedy program próbuje się łączyć, to diody sygnalizujące prace przekaźników wody i dmuchawy zaczynają oba migotać. I migotają tak długo jak program usiłuje się połączyć.
Jako urządzenie mam wybrane W-bus.
Znalazłem info że można zrobić reset urządzenia czyli: z pilota nacisnąć start, zaraz potem wyciągam duży 20A bezpiecznik na około 3 sekundy, wkładam bezpiecznik z powrotem. I kiszka, bez zmian.
Teraz wyciągnąłem je oba, może za 2 godziny jak będę z pracy wychodzić, to się stanie cud.
Ale wątpię. Co dalej radzicie? Co jeszcze mogę zrobić sam? Znacie kogoś w okolicach Katowice / Częstochowy kto ogarnia webasta?
Na koniec, przyznaje się, że jakoś w ciągu ostatniego roku zupełnie zapomniałem żeby co jakiś czas uruchamiać webasto...
Trochę ból, bo za dwa wygonie mam wyjazd z w góry i bardzo by wtedy było potrzebne.
PS2. Ten problem zgłosiłem najpierw w wątku w MK4, wybaczcie to.
Zobacz czy forscan widzi webasto.
Miałem również problem z uruchomieniem programu wtt przez w-bus.Kiedy odłączyłem i podłączyłem bezpiecznik program odpalił. Windowsa miałem 7.
KATOWICE3 17-01-2018, 20:36 Jak się przerobi to nie tracisz gwarancji?
dafior01 18-01-2018, 12:42 Jak by co to u mnie się wyjaśniło. Podczas demontaż webasta z nadkolu, tknęło mnie żeby tak ostatnie raz przejechać instalację jeszcze raz. I okazało się że urwała się (skorodowała) śruba, który trzymała oczko od masy dal webasta. Nie było tego widać, bp przewód leżał sobie ładnie pomiedzy aku a obudową skrzynki bezpieczników.
Jedyna masa która dochodziła do webasta, to była masa poprzez diodę led, którą ja dorobiłem i używałem do kontroli pracy pompki wody webasta podczas uruchamiania dawno temu.
Dlatego takie dziwne zachowanie było tej diody i innych i dlaczego nie dało się komunikacji zrobić. Webasto miało zwyczajnie za niskie napięcie. Dużo z a niskie.
Po przykręceniu masy, szybki test - webasto zaczyna startować. Nie odpaliłem go w pełni, przerwałem mu start bo jaoże to pierwsze uruchomienie od dawna to dymu co nie miara. A rzecz się działa w w garażu ;-)
Dziś złoże nadkole, założę koło i wyjadę. I wtedy start na powietrzu. Od razu sprawdzę też komunikację z komputerem.
PS. Bardzo polecam Pana z Radmoia (jak ktoś potrzebuje mogę podać numer telefonu), który zajmuje się naprawą elektroniki w webastach i ogóle webastami. Pan który chciał rozmawiać i dzielić się swoją wiedzą całkiem bezinteresownie.
|
|