tomolo
11-09-2013, 10:46
Cześć. Zauważyłem wyciek w dolnej części pompy wtryskowej. Mój transit 2,5TD pompa Lucas. Przy odpalaniu kapie mocniej później kropla na 10 sek. Na zdjęciu widać kroplę paliwa. Ile naszykować na naprawę?
Zobacz pełną wersję : [Transit 1994-2000] Cieknie z pompy wtryskowej Lucas tomolo 11-09-2013, 10:46 Cześć. Zauważyłem wyciek w dolnej części pompy wtryskowej. Mój transit 2,5TD pompa Lucas. Przy odpalaniu kapie mocniej później kropla na 10 sek. Na zdjęciu widać kroplę paliwa. Ile naszykować na naprawę? wojtekjanus 11-09-2013, 11:33 Pompa Lucas Epic jest sterowana w pełni elektronicznie, nie ma żadnych dźwigni zewnętrznych uszczelnianych oringami jak np Bosch. Więc wyciek może być tylko albo na wałku głównym, albo na podłączeniu przewodów niskiego i wysokiego ciśnienia (zakładam, że skręcony korpus jest szczelny). Więc wpierw zorientuj się, skąd dokładnie cieknie paliwo. Pomocne jest dokładne wyczyszczenie pompy i popruszenie jej talkiem - wtedy łatwiej można zlokalizować wyciek (sposób podany przez kol. Ziemka). Jeżeli wyciek jest na przewodach, to problemu dużego nie będzie. Jeżeli na wałku (wyciek spod kołnierza przylegającego do płyty pośredniej) - szukaj dobrego pompiarza... riodo 17-09-2013, 19:49 Cześc miałem kiedys podobny problem z wyciekiem na Lucasie Epic,pytałem róznych pompiarzy i powiedzieli mi że stół diagnostyczny do tej pompy maja tylko dwie firmy we Wrocławiu i Gdańsku. Skorzystałem z Pezal Gdańsk, gwarancja 6 m-cy koszt 1200 pln,pompa wyslana kurierem. apus 21-09-2013, 19:00 Cześć. Właśnie dzisiaj odebrałem swojego Transita po przeróbce na Boscha. Koszt całkowity to 1400 zł (materiał plus robocizna). Mam kilka i ten był jedyny na Lucasie. Jak pompa była szczelna to nie było problemu. Jak się pojawił wyciek to jeden wielki dramat (tryb awaryjny, maksymalnie na pusto 80 km/h z ładunkiem ok. 50 km/h). Nigdy więcej nie zdecyduję się na Lucasa, jak będzie potrzeba wysłania pompy to moim zdaniem lepiej przejść na Boscha. tomaszjan31 14-10-2013, 18:05 dwie firmy we Wrocławiu i Gdańsku. Skorzystałem z Pezal Gdańsk, gwarancja 6 m-cy koszt 1200 pln,pompa wyslana kurierem. Ja regenerowalem lucasa w kutnie, oszt calkowity 600zl wraz z wybudowaniem Pabloskii 09-11-2013, 22:33 Witam, naczytałem się trochę o problemach z pompą Lucasa do Transita 2,5 td. Kupuję kampera rocznik 96 (przebieg 110tyś) z tym właśnie silnikiem i przeraża mnie, że np w Austrii nagle odmówi posłuszeństwa jakaś część w pompie i klops. Naprawa za granicą nie ma sensu ze względu na koszty:(. Mieszkam w Poznaniu i chciałbym jeżeli to możliwe powymieniać to i owo aby ustrzec się awarii. Nie chciałbym wymieniać na pompę Boscha ze względu na spadek mocy i większe zużycie paliwa, ale jeżeli to jedyne wyjście. Co robić??? Pozdrawiam Paweł wojtekjanus 09-11-2013, 23:11 Dla dobrego mechanika Epic nie jest problemem. Generalnie Transity to auta eksploatowane do oporu, po dużych przebiegach, naprawiane byle jak. Stąd takie opinie o Epicu. Z Boschem też widziałem Transity tak skatowane, że płakać się chciało - i nie chciały palić... Jeżeli auto jest zadbane, nie ma olbrzymiego przebiegu, to nie ma czego się obawiać. Trzeba dbać o auto - to będzie chodziło ok. Zaniedbany, zasyfiony Epic - to faktycznie problemy. Jeżeli ten kamper ma zadbany, czysty silnik, instalacje elektryczna i podciśnieniowa działają ok, układ paliwowy jest szczelny - to będziesz zadowolony. Sprawdź jak pali na zimno po nocy, przegoń go dobrze, zobacz czy cały czas trzyma parametry - moc, przyspieszenia, wkręcanie się na obroty, czy nie dymi... Nie ma nie psujących się samochodów - a kupujesz auto mające już parę lat... To zawsze trzeba uwzględnić w kalkulacjach. Ale Epic jest na tyle przyzwoity, że nawet jak zaczyna zawodzić, to wpierw wchodzi w tryb awaryjny. Można jechać, tyle że... wolniej. Po kupnie trzeba mu zrobić przegląd i serwis. Rozrząd, olej, płyny, filtry, dobre akumulatory i można jechać w trasę... apus 10-11-2013, 08:02 Witam. Jeden raz zdecydowałem się na kupno Transita na Lucasie. Transit z 99 r. pod zabudowę, na bliźniaku z aluminiowym kontenerem. Przed kupnem dokładnie posprawdzałem, auto bardzo zadbane, nic nie kopciło, ładnie odpalało, trzymało obroty i nie było problemu z mocą. Generalnie o wszystkie samochody dbam, nie było więc inaczej z tym samochodem. Byłem nawet tak zadowolony z Lucasa, że przez jakiś czas myślałem, że może w drugim, który kupiłem już z Boschem rocznik 98 wrócę do Lucasa. Niestety we wrześniu tego roku gdy auto jechało do klienta z towarem nagle zapaliła się czerwona kontrolka od silnika i silnik zgasł. Po odpaleniu tylko tryb awaryjny. Nigdy żaden Transit z Boschem mi takiego numeru nie odwalił. Nic nie pomagało i jedyne wyjście było dać pompę do regeneracji. Zdecydowałem się więc na zmianę na Boscha. Teraz mam spokój, ponoć Transit jest troszkę słabszy ale ja tego nie odczuwam - bez problemu dwie tony na pace i mogę jechać. Co do spalania to u mnie wręcz odwrotnie - teraz mniej spala. Ja osobiście nigdy więcej nie zdecyduję się na Lucasa, w życiu miałem już razem z LDV z silnikami Transita siedem sztuk i tylko jedyny na Lucasie mnie zawiódł. Pozdrawiam trans-bud 14-11-2013, 17:48 witam mam okazje kupic transita z 98r z silnikiem 2.5tdi ale ma uszkodzona pompe wtryskowa lucas epic cieknie z niej paliwo ponoc z glownego walka naprawa przekracza 3tys zl. na nowych czesciach a na uzywkach przeszlo 2tys zl. ten silnik chcialbym zamontowac w moim transicie 93r obecnie mam tzw. banana 80 km rzecz polega na tym ze chcialbym tamten silnik 2.5 tdi zamontowac w moim transicie ale zamontowac w nim pompe bosch mechaniczna z mojego banana 80km czy taka przerobka jest mozliwa i czy wszystko bedzie dzialalo jak trzeba? wiadomo tdi ma przeszlo 100km a mojemu fordzikowi przydalo by sie wiecej koni ale jest jeszcze jeden problem ten tdi ma ponoc przejechane 600tys km i nie wiem czy to nie za duzo niby odpala zima dobrze i przed zakupem mam mozliwosc sprawdzic sprezanie tylko czy to wystarczy by miec pewnosc ze ten silnik jest dobry i czy jeszcze troche pojezdzi? ile wytrzymuja takie silniki? wojtekjanus 14-11-2013, 17:56 Silniki z układem Lucas Epic mają moce 86 KM (90% wszystkich), 100 KM (9%) i ten 1% to rodzynki o mocy 115 KM. Jeżeli chcesz sprawdzić silnik czy jeszcze się do czegoś nadaje, to sprawdź spręż. Epic ma silnik nieco odprężony ze względu na turbinę, nominalnie powinien mieć 33 bary (wolnossący 34), jeżeli jeszcze ma 29 barów i różnice nie są większe jak 2 bary - to silnik jest ok. Aby wykorzystać ten silnik z Epica wsadzając Boscha, musisz mieć najlepiej pompę po 1995 roku (ma podwyższone ciśnienie) i ewentualnie starsze wtryski od Boscha (1992-1995) - mają nieco niższe ciśnienie otwarcia. Uzyskasz większą dawkę wtrysku, co w połączeniu z turbinką powinno dać moc nieco zbliżoną do Epica rzędu 80KM. Na Boschu nie ma szans na 86 lub 100KM. Oryginalny kpl wtrysków i pompy Boscha da ci moc rzędu 70 KM. Natomiast wtryskiwacze od Epica z Boschem nie pracują najlepiej - ponoć silniki wychodzą słabiutkie... Moim zdaniem każda taka przeróbka to jest trochę... eksperyment. Jeżeli zależy ci na mocy, to ja bym wolał zrobić Epica... tomolo 08-01-2015, 16:10 Cześć Gdzie na Śląsku naprawię epica. Kapało z pompy i oddałem do mechanika na uszczelnienie. Z pompy nie cieknie odpala idealnie. Po ok 2 km zapala się kontrolka silnika, brak mocy itp. Mechanik rozkłada ręce i mnie najwyraźniej olewa auto stoi przeszło 2 miesiące. Interesuje mnie również wymiana na pompę boscha. Jakieś namiary na mechanika ? wojtekjanus 08-01-2015, 18:04 Próbuj zasilić pompę "na kroplówkę" - tak jak opisane jest to w wątku http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=112144&page=2 post#18 Wyeliminujesz w ten sposób podejrzenie co do układu zasilania. Januszewicz 19-01-2015, 20:14 Witam, miałem podobny problem z cieknąca pompą, Lucas Epic DSA 1191 (8720A030A) parę kropli w minutę, po rozgrzaniu silnika kapanie ustępowało. Auto LDV Convoy 2,5 l TD (101,1KM) z roku 1998, o przebiegu 90 000 kilometrów. Parę dni temu, po przejechaniu około 150km,silnik zgasł. Okazało się że urwał się wałek pompy wtryskowej, urwał się około trzech centymetrów od czołowego koła zębatego przenoszącego napęd z silnika, wewnątrz pompy widać pozostałą część wałka pomiędzy wałkami łożyska. Chciałbym poznać przyczynę tak drastycznego zniszczenia pompy, oraz poradzić się bardziej doświadczonych kolegów, jakie powinny być dalsze kroki w naprawie auta. Bump: wojtekjanus 19-01-2015, 20:54 Po rozebraniu pompy chyba widać, czy przyczyną była wada materiałowa, czy zatarcie łożyska. Czy tam nie ma przebarwienia od temperatury? Szukaj podobnej pompy, na Allegro jest tego towaru sporo, pytanie czy sprawne... Np. http://allegro.pl/pompa-wtryskowa-ford-transit-lucas-dsa1191-i4947444423.html W dużych firmach samochodowych typu Intercars ceny za pompę to ponad 10.000 zł - więc chyba trzeba ryzykować na Allegro. Ale odbierałbym osobiście i szukał takiej z rozbiórki auta - wtedy jest szansa, że do końca pracowała... Czy kiedy podczas pracy silnika ukręcił się wałek pompy, to czy padł rozrząd i czy zawory nie zostały uderzone? Sprawdzałeś już laski popychaczy czy nie pogięte? Koło pompy i pasek pozostały w prawidłowym położeniu? Jeżeli szczęśliwie koło pozostało w prawidłowej pozycji (luźno się obracało) i rozrząd się nie rozjechał - to masz tylko do wymiany pompę... Ja widziałem ukręcony wałek, ale w Boschu - był tak zawalony czerwonym osadem w środku (odbarwiany kwasem opał zamiast paliwa), że pompa stanęła. Januszewicz 20-01-2015, 10:21 Dziękuję za szybką odpowiedz, pompy jeszcze nie rozbierałem,ale z tego co widzę zaglądając do jej wnętrza poprzez otwór po urwanym wałku, to zatarło się łożysko. Tankuję od 2011 roku tylko na renomowanych stacjach paliwowych,więc raczej opał nie wchodzi w rachubę. Mam nadzieję że silnik jest nie uszkodzony i po wymianie pompy będzie pracował jak dotychczas. Bardzo dziękuję za szybką i fachową informację. Serdecznie pozdrawiam. Januszewicz 21-01-2015, 19:08 Witam, mam możliwość zakupu używanej pompy DSA 1191, ale o innych symbolach literowych w numerze, moja oryginalna pompa miała symbol 8720A030A , natomiast ta proponowana mi do zakupu, ma symbole 8720B030B. Czy jest to pompa którą mogę zainstalować w miejsce poprzedniej? Z góry dziękuję za poradę i pozdrawiam. tomolo 26-01-2015, 20:19 Witaj w klubie ... Wracając do mojego problemu to nikt nie chce zabrać się za naprawe po mechaniku , który popsuł mi auto. Obdzwoniłem z 30 zakładów i o lucasie nikt nie chce słyszeć a nawet jak ktoś ma pojęcie to na poprawki nie chce się zgodzić. Przechodzę na boscha. Prosilbym o jakieś wskazówki ( nie będę robił tego sam ), model pompy bosch itp. wojtekjanus 26-01-2015, 21:25 Prosilbym o jakieś wskazówki ( nie będę robił tego sam ), model pompy bosch itp. Co do problemu konwersji na Boscha, to najwięcej informacji jest na brytyjskim forum Transita, ale trzeba trochę język angielski znać. Jest tam sporo wątków na ten temat, np. http://fordtransit.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=137651 Unikaj pomp sprzed 1995 roku, które mają i nieco niższe ciśnienie wtrysku i maja skomplikowany, zawodny, zewnętrzny system zimnego rozruchu. Podobnie radzą Angole. W warszawskim Auto-Waś gdzie robią czasem takie konwersje, wtryskiwacze generalnie zostawiają od Lucasa, ale nie jest to sztywna reguła. Przewody oczywiście idą boschowskie. jak ktoś ma pojęcie to na poprawki nie chce się zgodzićPo co mówisz, że ktoś majstrował i trzeba poprawić - nie mów nic, tylko oddaj do dobrego pompiarza. To nie musi być zwalona pompa, może być EGR lub jakiś czujnik... tomlim 26-01-2015, 21:58 Unikaj pomp sprzed 1995 roku, które mają i nieco niższe ciśnienie wtrysku i maja skomplikowany, zawodny, zewnętrzny system zimnego rozruchu. wcale nie jest zawodny - wystarczy odlaczyc. ja u siebie tak zrobilem juz 2 lata temu i cale zimy przy najnizszych temperaturach zapalal bez zadnego ale... no dobra - najnizej bylo ze dwie noce prawie +1C :619: tomolo 21-03-2015, 18:01 Jestem po wymianie pompy na boscha , kupiłemu jakiegoś miglanca na all... cały zestaw do przekładki za 550zł. Szmaciarz to za mało powiedziane taki handlarz powinien dostać w mordę. Ale nie o tym miałem pisać. Auto po wielu próbach ustawienia kąta wtrysku (na ucho ) i ustawieniu dawki paliwa ( na oko) chodzi idealnie. Odpala od dotknięcia kluczykiem jest dużo mocniejsze niż na Lucasie. Nie mam założonego zewnętrznego systemu zimnego rozruchu bo i tak cos jest w pompie zwalone tzn. przełożenie ręczne dźwigni nie wpływa wogóle na pracę silnika. Mam jeszcze problem z kapiącą ropą spod dźwigni zimnego rozruchu, minimalnie leci. Czy wymiana uszczelnienia w tym miejscu to jakiś problem? Nie rozstaję się jeszcze z trajtkiem bo mam auto całkowicie odremontowane i mam zamiar kupić nowszą pompę ( końcówka numeru 145 lub 146 ) i dam ją do remontu do serwisu Boscha. Orientacyjny koszt z tego co się dowiadywałem to ok. 1000zł. keszyn 20-04-2016, 13:47 Witajcie odświeżę temat. Właśnie kupiłem Transita 2.5 TD (97r.) z pompą LUCAS wersja 85 konna. W momencie zakupu nie widziałem żadnych wycieków, dziś po odpaleniu z rana nagle zaczęło lecieć dość mocno z przodu, jak dotknie się pompę od dołu jest sucha, z tyłu też raczej sucha. Leci zdecydowanie do przodu na wałek (ponoć leci na rozrząd - tak to określił znajomy) U mnie w regionie (Konin) wszyscy jak słyszą Lucas nie chcą rozmawiać - nawet nie chcą zdiagnozować - bo może to wyciek z jakiegoś wężyka. Znacie kogoś z tych rejonów co zajmuje się takimi sprawami? Dodam, że samochód puki co jeździ normalnie jednak ropa leci dość mocno i wyraźnie widać jak się stoi jak kapie. Jak już znałbym diagnozę to wiedziałbym jak mam rozmawiać z tym sprzedawcą od którego kupiłem Transita. wojtekjanus 20-04-2016, 15:15 Jeżeli jest nieszczelność na wałku i paliwo dostaje się do rozrządu, to wyciek byłby pod kołem pasowym wału korbowego spod plastikowej osłony rozrządu. Jeżeli paliwo jest na pompie przy płycie czołowej silnika, to musisz dokładnie sprawdzić skąd się wydostaje. Pompa Lucas jako sterowana elektronicznie nie ma żadnych obrotowych uszczelnień poza jednym na wałku głównym. Więc pytanie jest - czy na tym uszczelnieniu cieknie, czy może gdzieś indziej, bo była rozbierana i źle ją złożyli. Jak by nie było - pompę trzeba wyjąć, uszczelnić, włożyć wymieniając od razu pasek rozrządu i napinacz. Znając życie, nie wiem czy coś ugrasz u sprzedającego... keszyn 20-04-2016, 15:29 Byłem jeszcze raz u mechanika i mówi, że dopóki nie ściągnie się pokrywy rozrządu to w sumie nic się nie zobaczy. Uważa, że prawdopodobnie jest to wyciek z wałka na pompie na uszczelniaczu. Na pompie jest pomarańczowa okrągła naklejka, więc może to oznaczać, że albo była naprawiana albo jest z demontażu. Zatem pozostaje mi szukać jakiegoś "pompiarza", który zajmuje się takimi usterkami. Czytałem o przerabianiu Lucasa na Boscha, ma to sens? Kolejne pytanie czy warto kupić ew. używaną pompę i zamontować zamiast tej? wojtekjanus 20-04-2016, 19:58 Czytałem o przerabianiu Lucasa na Boscha, ma to sens? To powszechna praktyka przy Lucasie Epicu, także na zachodzie Europy - wynikająca z niedouczenia mechaników, zwłaszcza w początkowym okresie, a potem już zła fama szła za tym systemem. Ja bym nie przerabiał...Kolejne pytanie czy warto kupić ew. używaną pompę i zamontować zamiast tej? Raczej nie, masz dużą szansę, że kupisz jeszcze gorszą od twojej. Jeżeli auto ma dobre osiągi i tylko ten wyciek bruździ - to bym u dobrego pompiarza ją TYLKO uszczelnił, potem wsadził do auta, ustawiając na kołkach rozrząd i statyczny kąt wyprzedzenia wtrysku, dając nowy pasek i napinacz. tomolo 20-04-2016, 20:21 Przerabiałem dokładnie ten sam temat i zaproponuje Ci jednak ( do zastanowienia) wymianę na boscha bo tego lucas-a nikt do 1500 zł się nie dotknie a na pewno nie da gwarancji na swoją robotę. Moje auto u mechanika stało prawie 4 miesiące. Pojechałem bo kapało jak u Ciebie. Mechanik grzebał i rozkręcał pompę kilka razy. Auto odpalało normalnie ale po chwili przechodziło w tryb awaryjny, czerwona kontrolka na tablicy i bardzo ograniczona moc silnika. Zabrałem auto do innego mechanika, wymienił pompę na boscha w kilka godzin i autko od 1,5 roku jeździ bezawaryjnie. Po wymianie auto jest zdecydowanie mocniejsze i mniej pali. Odpala idealnie. Z wad - jest trochę głośniejszy ( twardziej chodzi- terkocze) i przy wciśnięciu pedału w podłogę trochę kopci na czarno. Moim zdaniem istnieje duże ryzyko, że mechanik nie naprawi prawidłowo pompy i zostaniesz bez auta na kilka miesięcy. Do tego koszt uszczelnienia Lucas-a jest znaczny. Zakupiona pompa bosch miała mocowanie koła zębatego na 3 śruby i niskie zęby - czyli była naprawdę stara i mimo to daje radę. Auto nie ma lekkiego życia, często 2 t na pace i w drogę. keszyn 20-04-2016, 20:21 wynikająca z niedouczenia mechaników, zwłaszcza w początkowym okresie, a potem już zła fama szła za tym systemem. Coś w tym jest. W całym miejsce jak powiedziałem pompa Lucasa to odzew był jak na coś awykonalnego, wszędzie tylko Bosch. Jeżeli auto ma dobre osiągi i tylko ten wyciek bruździ - to bym u dobrego pompiarza ją TYLKO uszczelnił, potem wsadził do auta, ustawiając na kołkach rozrząd i statyczny kąt wyprzedzenia wtrysku, dając nowy pasek i napinacz. Transit ma bardzo dobre osiągi, jeździ się nim fanatycznie pomimo, że to już 19-letnie auto. Możesz mi przybliżyć jaki - circa powinien być koszt takiej naprawy? Uszczelnienie + nowy pasek i napinacz? zaproponuje Ci jednak ( do zastanowienia) wymianę na boscha na allegro znalazłem takie zestawy za 600zł + robocizna + rozrząd, więc może w 800zł - 900zł się zamknie. wojtekjanus 20-04-2016, 20:56 Możesz mi przybliżyć jaki - circa powinien być koszt takiej naprawy? Uszczelnienie + nowy pasek i napinacz? Rozrząd za części 250-300 zł, robocizna do 150 zł. Robienie pompy nie wiem, ale wymiana uszczelnienia to nie jest regeneracja pompy. Proponuję abyś zadzwonił do Auto-Waś (www.auto-was.pl) i spytał ich, czy uszczelnią pompę i za ile. Rozrząd mają, nie musisz nic kupować i byłby zrobiony w ramach wyjęcia i włożenia pompy. Warto do nich przyjechać nawet z daleka - jeżeli się podejmą naprawy, zapiszą na termin, to na 100% masz sprawne auto. To wyjątkowa firma, robią Transity od 30 lat. Przede wszystkim zrobią wszystko perfect i nie będzie żadnych awarii ponaprawczych, które są zmorą w typowych serwisach... keszyn 20-04-2016, 21:23 Proponuję abyś zadzwonił do Auto-Waś (www.auto-was.pl) i spytał ich, czy uszczelnią pompę i za ile. Z pewnością jutro zadzwonię, choć jednak obecnie przy wartości tego samochodu chyba zastanowię się nad opcją podmianki na Boscha, jakoś mechanika zawsze logicznie myśląc wydawała mi się trwalsza niż elektronika. W końcu ten silnik ma obecnie moc 85KM więc tak czy owak nie powinien jej stracić, co innego gdyby miał te 100KM, wtedy warto się zastanowić. // Dziękuję puki co za pomoc. tomolo 20-04-2016, 21:50 na allegro znalazłem takie zestawy za 600zł + robocizna + rozrząd, więc może w 800zł - 900zł się zamknie. jak masz na myśli faceta o nicku ibart330 to daj sobie z nim spokój. Kupiłem u niego i miałem same problemy. keszyn 21-04-2016, 08:28 jak masz na myśli faceta o nicku ibart330 to daj sobie z nim spokój. Dzwoniłem właśnie do niego, najpierw mówi, że wszystko pięknie będzie działać itd... A jak wspomniałem o Twoim wpisie nagle się rozłączył, więc chyba wszystko jasne. Proponuję abyś zadzwonił do Auto-Waś (www.auto-was.pl) i spytał ich, czy uszczelnią pompę i za ile. Dzwoniłem do tego serwisu, powiedzieli, że Lucasa nie robią. Także okazuje się, że to jest chyba jakaś awykonalna sprawa z pozoru prosta, ale gdzie nie zadzwonię to ZONK. OMG. wojtekjanus 21-04-2016, 08:35 W końcu ten silnik ma obecnie moc 85KM więc tak czy owak nie powinien jej stracić No... nie bardzo. Generalnie z Boschem silnik jest nieco słabszy. Na brytyjskim forum Transita jest koleś o nicku andypdq który rozbiera pompy wtryskowe Transita z zawiązanymi oczami - kiedyś czytałem jego posty o ustawieniach Boscha zamiast Epica i ciężko jest coś sensownego osiągnąć... Pomijam fakt, że kupujesz pompę Boscha też już mocno wypracowaną i nie wiesz, czy nie siedzi w niej jakiś babok. A ma ona kilka ważnych ustawień... keszyn 21-04-2016, 08:40 Wszystko super. Tylko, że w mojej okolicy nikt tego nie robi i to jest największy problem. Jeden pompiarz wstępnie powiedział, że w przyszłym tygodniu na to spojrzy. Jeśli to faktycznie jedynie uszczelnienie na wałku pompy to tak jak pisałeś powiedział, że drogie nie będzie. wojtekjanus 21-04-2016, 09:12 Problem jest nie tylko w pompie, ale trzeba trochę orientować się w silniku jak zrobić rozrząd. Niby wszystko jest proste i jasne dla każdego mechanika, ale kiedy spytasz jaki pasek dał i jak ustawił kąt wyprzedzenia, to albo odpowie, że prawidłowy, albo zacznie dukać głupoty, albo się obrazi i powie, że nie twoja sprawa - on wie najlepiej. A tobie rozrząd pieprznie już po paru tysiącach. Nasłuchałem się takich opowieści już na kopy... No, ale ok - nie święci garnki lepią... tomolo 21-04-2016, 11:24 Wszystko super. Tylko, że w mojej okolicy nikt tego nie robi i to jest największy problem Uwierz mi nie tylko w Twojej. Każdy kto słyszy lucas mówi dziękuję nie mam czasu. Jeden pompiarz wstępnie powiedział, że w przyszłym tygodniu na to spojrzy. Jeśli to faktycznie jedynie uszczelnienie na wałku pompy to tak jak pisałeś powiedział, że drogie nie będzie. Jakbym słyszał swojego paproka. Mechanicy chyba z racji wieku pojazdu traktują pompy lucasa na równi z boschem i kiedy dostaną ją do roboty to rozkładają ręce. Po prostu nie potrafią lub nie rozumieją o co w niej chodzi. Ja też nie wiem, ale ja nie jestem pseudo mechanikiem. Nie wiem może mój rechot jest jakiś dziwny bo gdy przy lucasie miał 100 km to przy boschu jest mocniejszy. keszyn 21-04-2016, 11:34 tomolo, pisałeś, że Twój Transit jest właśnie po wymianie Lucas na Bosch. Robiłeś to sam czy w jakimś warsztacie? Bo widzisz u mnie jest nawet problem z przeróbką. Bo pompiarzom nawet nie chce się robić takich rzeczy. Dodam również, że silnik jest z klimatyzacją. To nie będzie problem? wojtekjanus 21-04-2016, 11:47 Nie wiem może mój rechot jest jakiś dziwny bo gdy przy lucasie miał 100 km to przy boschu jest mocniejszy. Wiarygodny jest jedynie pomiar na hamowni i załączony wydruk wykresu z hamowania. Nie byłbyś ciekawy w tej sytuacji co masz pod maską - sam pomiar kosztuje 150 zł. Z tego co wiem, pompa Boscha nie osiągnie w żaden sposób odpowiedniej dawki wtrysku, tak aby silnik 2,5D turbo osiągnął ponad 100 KM. tomolo 21-04-2016, 12:18 tomolo, pisałeś, że Twój Transit jest właśnie po wymianie Lucas na Bosch. Robiłeś to sam czy w jakimś warsztacie? Bo widzisz u mnie jest nawet problem z przeróbką. Bo pompiarzom nawet nie chce się robić takich rzeczy. W okolicy Pszczyny gdzie mieszkam nikt o takiej przeróbce nawet nie chciał słyszeć i zawiozłem auto ( w trybie awaryjnym ok 200 km drogi) w okolice Dzierżoniowa gdzie kiedyś mieszkałem i tam mam kolegę mechanika, który ogarnął to w kilka godzin. Części kupiłem u tego miglanca z all... - dopiero trzecia pompa była ok. Na drugą cześć Twojego pytania nie odpowiem bo po prostu nie wiem. Mogę wrzucić jakieś zdjęcia jak to teraz wygląda sam ocenisz. Wiarygodny jest jedynie pomiar na hamowni i załączony wydruk wykresu z hamowania. Nie byłbyś ciekawy w tej sytuacji co masz pod maską - sam pomiar kosztuje 150 zł. Z tego co wiem, pompa Boscha nie osiągnie w żaden sposób odpowiedniej dawki wtrysku, tak aby silnik 2,5D turbo osiągnął ponad 100 KM. Może byś taka sytuacja, że mój lucas był w kiepskiej formie i auto było słabe a np. ten bosch jest sprawny i dlatego wydaje się być silniejszy. Moje auto to transit 98r 2,5 TD bliźniak na 6 śrub z wolnym mostem. Prędkość max to 120 km/h i ponad 4000obr ( nigdy tak nie jeżdżę ) . I bez problemu silnik się rozpędza i ma moc. Na lucasie też tak jechał tylko trwało to zdecydowanie dłużej. Oczywiście to są moje subiektywne odczucia, hamownia wyjaśniła by sprawę ale mój rechot tam raczej nie pojedzie. keszyn 21-04-2016, 12:39 OK, namierzyłem 2 mechaników w promieniu 100km ode mnie. Obaj twierdzą, że pompy ustawiają na stole i później montują. Ponoć odpowiednia regulacja ma sprawić, że silnik nie straci mocy. Koszt przeróbki to ok. 1100 - 1200zł + nowy pasek i dojazd, więc około 1400zł. Obaj uważają, że po przeróbce autko będzie "wieczne". Mam jeszcze pytanie, bo obecnie z tej pompy dość mocno leci. 100km dla takiego autka to duże ryzyko, czy jechanie z jakąś mniejszą prędkością ok. 80km/h sprawi, że jazda jest mniej "męcząca" dla obecnej uszkodzonej pompy i silnika? wojtekjanus 21-04-2016, 15:09 Mam jeszcze pytanie, bo obecnie z tej pompy dość mocno leci. 100km dla takiego autka to duże ryzyko Obawy budzi rozrząd - pasek zalewany paliwem to nie jest to co paski lubią najbardziej. Chodzi o to, żeby nie przeskoczył na kole na wale. Od przodu na pokrywie rozrządu jest okrągły otwór zamknięty gumową zaślepką, można ją wyjąć, wsadzić palec w otwór (na zatrzymanym silniku) i sprawdzić, czy rzeczywiście pasek jest zalany paliwem. keszyn 03-05-2016, 19:58 No i zrobione - mechanik zmienił pompę Lucasa na Boscha. Transit chodzi tak samo jak z poprzednią nie widzę żadnej straty mocy - co prawda przejechałem nim dopiero 120km, ale generalnie jest spoko. Także w razie gdyby ktoś miał podobną usterkę polecam wymianę pompy na mechaniczną. Pozdrawiam tomolo 04-05-2016, 16:12 Transit chodzi tak samo jak z poprzednią nie widzę żadnej straty mocy U mnie jest podobnie a może i lepiej niż przy lucas-ie. Wiesz coś jaki model (symbol ) pompy mechanik wstawił ? I daj jakiś namiar na fachowca, żeby inni mogli przedłużyć życie tranzystorom. keszyn 04-05-2016, 23:31 Wiesz coś jaki model (symbol ) pompy mechanik wstawił ? niestety nie wiem. I daj jakiś namiar na fachowca, żeby inni mogli przedłużyć życie tranzystorom. mechanik jest z Sieradza tel: 513 182 498 dziś Transit zrobił w sumie ponad 600km w jeden dzień. :) |