Zobacz pełną wersję : Abs/tcs = esp?
kpkp1985 17-09-2013, 19:29 Witajcie moi dordzy.
Szukałem na forum jednak jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem
Mianowicie;
czy ABS/TCS to to samo co ESP?, czy może być montowane oddzielnie.
Ja wiem na 100%, że nie mam ESP, bo brak guzika i nie zapala mi się podczas przekręcania stacyjki lampka samochodu w poslizgu.
Jedni piszą że ESP, jest to nazwa zarezerowana dla MERCEDESA i TCS to to samo, a drudzy że NIE.
Gdyby ABS/TCS, nie było by to samo co ESP, chciałbym wiedziec, czy mój samochód posiada, T C S , i ASR, bo abs mam napewno.
dzięki wielkie
mój vin. ewentualnie. WF05XXGBB53M34110
ABS to ABS
TCS to kontrola trakcji
ESP to stabilizacja toru jazdy
kpkp1985 17-09-2013, 19:42 dobrze rozumiem, że każda nazwa to inny system w takim razie jak dowiedzieć się czy mam
TCS i ASR?
bo ESP napewno nie mam - brak guzika.
kpkp1985 17-09-2013, 20:00 atlis, mylisz się.
ASR moim zdaniem z tego co wyczytałem to nie ESP, tylko jak co TCS
więc pozostaje własnie nam on TCS, jak to sprawdzicz czy samochód ma.
" Nazwy ASR używają m.in. Mercedes-Benz, Fiat i Volkswagen. W Fordach, Saabach, Daewoo i części Chevroletów możemy spotkać skrót TCS (Traction Control System). "
"Rozwiązaniem często mylonym z ASR jest system stabilizacji toru jazdy. Po raz pierwszy Elektronisches Stabilitätsprogramm firmy Bosch zastosowano piętnaście lat temu w Mercedesie klasy S. Skrót ESP został szybko zarejestrowany jako nazwa handlowa producenta ze Stuttgartu. Dlatego też inne koncerny motoryzacyjne używają własnych oznaczeń np. PSM (Porsche Stability Managment), VSC, CDC, ASMS, DSA, ICM, IVD, VDC, VSA. Dosyć pospolicie stosuje się ogólny skrót ESC (Electronic Stability Control). "
Przecoez pisze ze to TCS...
kpkp1985 17-09-2013, 20:17 faktycznie zwracam honor, przez te skróty pomyliło mi się a wytłumaczyłeś dobrze:)
Więc jak dojść czy nasz mondek ma TCS
ESP ma chociaż zamontowany guzik i wiadomo czy jest czy go brak, a z tym TCS to wielka nie wiadoma
Rafał A.(antek) 17-09-2013, 21:45 raczej nie ma
1) sprawdzić VIN
2) ruszyc ostro na piasku :)
TCS sprawdzis latwo - na piasku lub na morkym rusz gwaltownie, jezeli beda spadac lekko obroty, TCS dziala.
Stabilizacje przetestujesz na parkingu - rusz tak do 30-40km/h, szarpni kierownica i zaciagni reczny. Jezeli zacznie mrugac zolta lampka z autkiem i kreskami i auto nie chetnie bedzie chcialo sie dac wprowadzic w poslizg, masz ESP.
kpkp1985 17-09-2013, 22:32 esp nie mam napewno, bo nie mam przycisku obok otwierania klapy i nie włącza mi się kontrolka przy przekrecaniu kluczyka z autkiem.
a vin podałem Wam tutaj, bo ja nie umiem rozkodować jego... a nawet gdybym to zrobił nie wiem gdzie tego szukać.
Możecie pomóc? tam powinno pisać?
Rafał A.(antek) 17-09-2013, 22:49 madry program mówi że masz ABS tylko
kpkp1985 18-09-2013, 08:42 dzięki wielkie.
a czy mądry program powiedziałby, że mam TCS, skoro jednoznacznie każdy twierdzi, że jest on instalowany razem z ESP?.
A może jest on w standardzie i wyszczególniony jest tylko ABS jako dodatek a w moim przypadku ESP nie ma wiec VIN nic nie pokazuje, czy to raczej nie możliwe?
Bo ja np mam seryjne podgrzewanie dysz, co nie każdy samochód ma i zapewne tego po VINie nie odczytasz...?
chyba pozostaje mi tylko test na drodze.
w etisie jest zapis tylko o ABS. nic wiecej. reszte mozesz przetestowac na drodze.
btw TCS to tak naprawde funkcja ABS (ESP w sumie tez), wiec ciezko powiedziec choc u mnie jest zapis: Hamulce-HLA/ESP/TC/ABS i mam wszystko.
Rafał A.(antek) 18-09-2013, 12:24 odczytasz, grzana szyba przod lub winterpakiet= podgrzewanie dysz spryskiwaczy
kpkp1985 19-09-2013, 20:35 dzięki.
W takim razie mam tylko abs ;)
|
|