Zobacz pełną wersję : Problem z blokada skrzynia biegow :(

lkap
05-12-2006, 17:36
Witam. Moja matula kupiła samochodzik Foeda Fieste 1999 r. Podczas sprawdzania pojazdu - a dokładnie "bloakdy skrzyni biegow" - nie moge wyjac drazka (tego metalowego..
w czym moze byc problem?? czy ktos mial taki problem..

czy moze kluczyk nie ten?? POMOCY bo matula mnie zje zywcem :D

Skolmi
05-12-2006, 18:20
Ale on w czymś przeszkadza?
Bo są dwa rodzaje blokad (tzn. jest więcej, ale dwa dominujące)
DIPOL - z drążkiem który się nie wyjmuje (zamek w drążku, klucz z napisem Gerda) i
BEAR-LOCK - z drążkiem, który się wyjmuje (zamek obok drążka, klucz z miśkiem, lub z miśkiem i napisem BEAR-LOCK).

Jeśli jednak masz tą drugą blokadę, to masz możliwość chwycenia bolca.
Spróbuj drążek zmiany biegów pociągnąć mocno do dołu w pozycji wstecznego
i wtedy wyciągać bolec (trzecią ręką musisz przekręcić kluczyk).
Może być taka sytuacja, że blokada została niedokładnie zamontowana
i wychodzą takie kwiatki.

Pavlis83
06-12-2006, 08:29
DIPOL - z drążkiem który się nie wyjmuje (zamek w drążku, klucz z napisem Gerda)

ja mam te blokade DIPOL z kluczem GERDA i bolec sie wyjmuje

W sumie to sa trzy rodzaje blokad:
Bolec ma odrazu zamek w sobie i bolec sie wyjmuje
Bolec ma zamek obok siebie i bolec sie wyjmuje
Bolec ma zamek obok siebie i sie nie wyjmuje <odskakuje jak guzik gdy przekreci sie kluczyk w zamku>

Ja moge sie wypowiedziec na temat tych dwoch rodzajow blokad:

W tych blokadach jest sprezynka ktora gdy zwolni sie zamek to ma za zadanie wypchnac bolec tak aby dalo sie go zlapac. Czasem ta sprezynka lubi sie przyblokowac lub peknac.

B1 i B2- Gdy masz przekrecony kluczyk w zamku na pozycje "otwarte" ze bolec powinien wyskoczyc <jak znam zycie musisz trzymac klucz zeby nie powrocil do pozycji "zamkniete"> poruszaj delikatnie lewarkiem - czasem to wystarcza i bolec wyskakuje, wysuwa sie.

B2- Jezeli to nie pomoze to gdy masz klucz w bolcu w pozycji "otwarte" <dotyczy to tylko bolca ktory ma zamek w sobie> posiagnij go kluczem.

B3- Moj znajomy ma ten trzeci typ blokady czyli ma bolec ktory sie nie wyciaga i zamek obok i wydaje mi sie ze jest mozliwe zlapanie tej koncowki niewyciagalnego bolca i mocne pociagniecie

lkap
06-12-2006, 15:53
dzieki za qwasze wypowiedzi, ale jak sie okazuje - KLUCZYK JEST ZŁAMANY PRZY KOŃCÓWCE :(.. teraz jest Big Problem:
1. czy zgłosić to do salonu, w którym był kupowany (niestety na umowie, która podpisała matula widnieje ze nabywca zapoznał się ze stanem technicznym samochodu:( ) - pomoga czy nie??
2. jak dorobić klucz skoro nie ma koncówki..
2. usunąc - "moja matula jest właścicielem tego samochodu"!!! - czy mozecie mi powiedziec jak to zdjąć.. na kanale - jak i gdzie trzyma
Problem jest..... czy męczyć salon!!!! POMOCY 2 :D

wielkie DZIĘKI z góry :D

Pavlis83
07-12-2006, 09:41
1. czy zgłosić to do salonu, w którym był kupowany (niestety na umowie, która podpisała matula widnieje ze nabywca zapoznał się ze stanem technicznym samochodu:( ) - pomoga czy nie??

Pomogą z tym że nie wiem jak to cenowo wyjdzie, ale do salonu zawsze zdarzysz

Ja bym Ci proponowal inne rozwiazanie
Skorzystaj z uslugi "Awaryjne otwieranie zamkow" Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie w miescie niektore punkty dorabiania kluczy swiadcza tego typu uslugi. W praktyce potrzebny jest dobry slusarz i troche czasu. Istnieje opcja ze blokada ulegnie zniszczeniu <tzn zamek> i wtedy dorabianie klucza przestanie byc problemem

2. jak dorobić klucz skoro nie ma koncówki..

Jezeli blokada byla zakladana od razu przy kupnie samochodu przez poprzedniego wlasciciela i dostales pelna dokumentacje samochodu to wsrod tych dokumentow powinien byc numer seryjny blokady. Wtedy poszukujesz w necie adres albo producenta albo sklepu u Ciebie w miescie/wojewodztwie, ktory jest dystrybutorem tego modelu blokady. Wtedy juz sprawa prosta - klucz dorobia po numerze seryjnym
Jezeli tego numeru nie ustalisz to ponownie punkt "Dorabianie kluczy" powinien sobie poradzic.

Jak jeszcze cos wymysle to napisze
Powodzenia