Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Cykle wypalania DPF

Strony : [1] 2

X-a-n-d-e-r
20-09-2013, 12:01
Co jaki czas/ile kilometrów odbywa się cykl wypalania DPF?
Czy wiąże się to z okresowym podwyższeniem spalania? ile to trwa i o ile podwyższa się to spalanie?

MAG
20-09-2013, 12:23
W zależności jak jeździsz (trasa/miast, dynamicznie/eko) komputer sam okresla jak często uruchomić wypalanie.
Generalnie żeby uruchomiło sie wypalanie dpf-u trzeba mieć spełnione kilka warunków, m.in. prędkość jazdy powyżej 60km/h i temperatura silnika powyżej chyba 85st, ale tego kurcze teraz nie pamiętam.
Od momentu zainicjowania wypalania, powinno sie jechać z odpowiednią prędkościa obrotową (pow 2tys) przez ok. 15minut.

Inicjacje wypalania najłatwiej rozpoznać po podwyższonych obrotach biegu jałowego i paskudnym smrodzie z wydechu ;-)

Z tego co pamietam jakąś wypowiedź heko, to dzieje sie to w okolicach co 700-800km standardowo - oczywiscie tak jak napisałem na poczatku, decyduje o tym komputer.

dikileiden
20-09-2013, 12:25
Heko kiedyś pisał że około co 700km ,ale to chyba zależy czy jeździsz miasto czy trasa . U mnie w momencie wypalania chwilowe spalanie z 0.6 l/100 wzrasta do 1.3 l/100 . Jak filtr zaczyna się wypalać słychać basowy pomruk jak by była dziura w tłumiku i czasem czuć smród z pod auta.

MAG - jesteś szybszy

X-a-n-d-e-r
20-09-2013, 12:31
dzięki

gopiotrek
20-09-2013, 12:45
Czy włącza się jakaś kontrolka sygnalizująca wypalanie ?
U mnie tym autem jeździ kobieta i nigdy jeszcze nie wspomniała że wzrosło jej chwilowe spalanie albo głośniej chodził silnik ;)

pawel2m
20-09-2013, 14:26
Witaj, cykl wypalania włącza się co m/w 500km, komputer jest tak złośliwie zoptymalizowany by włączyć wypalanie w momencie jak właśnie podjeżdżasz pod posesję i otwierasz garaż :diabelek:, lub zjeżdżasz z długiej autostrady i podjeżdzasz pobrać lub zapłacić "biglietto".

Szlag może trafić człowieka...

Jarek G.
20-09-2013, 15:07
Wystarczy, że chociaż z raz w tygodniu wyjedziesz na trasę (50-100 km) i filtr sam bez problem powoli się wyczyści. Przez ostatnie 3 lata w Vectrze ani razu nie zasygnalizował wypalanie, w galaxy przez ostatnie 35 tkm też nie. Po prostu w przelotach sam się oczyszcza.
Pozdro.

pawel2m
20-09-2013, 17:05
Wystarczy, że chociaż z raz w tygodniu wyjedziesz na trasę (50-100 km) i filtr sam bez problem powoli się wyczyści. Przez ostatnie 3 lata w Vectrze ani razu nie zasygnalizował wypalanie, w galaxy przez ostatnie 35 tkm też nie. Po prostu w przelotach sam się oczyszcza.
Pozdro.

Nie wiem czy widziałeś jak wielki jest w Vectrze DPF ?

Średnio 3x większy od DPF w Fordzie.

Miałem Vectrę CDTI i nigdy nie zauważyłem efektu wypalania.
W S-Maxie nieważne co robisz i jak jeździsz to co 500km odpalany jest cykl wypalania ze względu na jego niewielką pojemność.

Ani Vectra ani Ford nie sygnalizuje wypalania żadnym wskaźnikiem.

witekga
20-09-2013, 23:02
U mnie wypala co ok 400 - 500 km. Natomiast nie trzeba utrzymywać zadnej określonej prędkości czy obrotów, jedynie trzeba przeczekać kilka minut, bo tyle to trwa, nawet na postoju też się wypali, tylko te kilka minut :( . Spalanie u mnie (2,2 tdci) - na postoju 0,7 - 0,8, a przy wypalaniu 1,4 - 1,5 l/h. w czasie jazdy trudno wyczuć ile, ale duuużo więcej, różnicę od razu widać

Jarek G.
21-09-2013, 09:31
To nie wiem jak to możliwe, że ja przejechałem przez ostatnie 10 miesięcy 35 000 km i ani razu nie zauważyłem wypalania.

RafałB
21-09-2013, 09:41
Bo może .... nie masz DPF-a ? Sprawdź w ETISie i potem sam na kanale....nie każde auto do 2011r miało...

Yakac
21-09-2013, 16:35
Ja przez ostatni rok, przejeżdżając ok 10tys.km, może ze 3 razy poczułem wypalanie. Ciężko to zauważyć, najłatwiej na postoju po spalaniu chwilowym. W trasie to jest taki objaw, że auto jest jakby zamulone i głośniejsze, ale trwa to dosłownie 3 minuty. Także póki co DPF mnie nie wnerwia specjalnie, ale wolałbym go wogóle nie mieć i nie zaprzątać sobie tym głowy.
Najgorsze co można zrobić to nie pozwolić się zakończyć sekwencji dopalania, dlatego ja profilaktycznie po zatrzymaniu patrzę na spalanie chwilowe.
A wystarczyłaby zwykła, mała kontrolka.... :(

Jarek G.
22-09-2013, 11:10
Ktoś gdzieś kiedyś pisał, że podczas wypalania mryga kontrolka świec żarowych.
Nie wiem czy to prawda.
A u mnie w VINie jest filtr.

Yakac
22-09-2013, 18:33
Jest to nieprawda, krótko mówiąc.

eclipse
22-09-2013, 20:22
Co.... miga kontrolka ..... niemożliwe .

pawel2m
23-09-2013, 10:52
Ktoś gdzieś kiedyś pisał, że podczas wypalania mryga kontrolka świec żarowych.
Nie wiem czy to prawda.

to by było zbyt piękne...

Jarek G.
23-09-2013, 21:37
Po prostu piszę co słyszałem. Sam nie miałem tej przyjemności uczestniczenia w wypalaniu.

dikileiden
24-09-2013, 06:36

Najlepiej jak sprawdzisz pod autem czy masz DPF . Może ktoś przed tobą się go pozbył , choć nie sądzę że ktoś na zachodzie miałby odwagę pozbyć się DPF-u. No chyba że auto krajowe?

Jarek G.
24-09-2013, 10:20
Auto oryginał nówka. Bez przeróbek. Mój wujo całe życie pracował w Fordzie w Kolonii więc rodzina ma zniżki na nowe auta (do 30 %) to kupują. Dlatego znam ten samochód.
I w VINie po rozszyfrowaniu wyszło, że ma filtr.
Pozdro.

RafałB
24-09-2013, 10:33
Sorry za OT,ale: Czy MK3 jak i S-max nie są produkowane wyłącznie w Genk w B ? :)

Coneks
24-09-2013, 11:11
Sorry za OT,ale: Czy MK3 jak i S-max nie są produkowane wyłącznie w Genk w B ? :)
A czy Jarek G. napisał że jest inaczej?
On tylko napisał że jego wujek pracował w Kolonii.
Czytajmy ze zrozumieniem :wink:

RafałB
24-09-2013, 12:12
Napisał też że ma zniżki i z tego rozumiem że na obecne auto z Genk także...no ale nie róbmy OT

Jarek G.
24-09-2013, 15:15
Na wszystko co ma nasz ulubiony znaczek FORD.

Slartibartfast
24-09-2013, 16:15
A wiecie jak w USA rozszyfrowuje się skrót FORD?
Przywiózł mi to ostatnio siostrzeniec od 10 lat mieszkający w stanach: Found On Road Dead.... ;)

Jarek G.
24-09-2013, 18:02
No ok, ale powiedzcie, jaki filtr ma Galaxy/S-max? Suchy czy mokry?

lysyG
24-09-2013, 20:34
Ponieważ musisz tylko jeździć jak będzie taka potrzeba, nie dolewasz żadnych płynów jak we np. Francuzach, więc jest to suchy - jeżeli mówisz o filtrze DPF

felek35
26-11-2013, 08:24
Witam
Jestem tutaj nowy.

Od niedawna mam S-Maxa 163 KM i mam pytanko czy DPF w tym modelu ma dodatkowy wtrysk paliwa tzw piąty wtrysk bo gdzieś tak doczytałem. Auto jak miałem na podnośniku to przy DPF ie mam dwa czujniki przed i za a także dwie rurki.
Pozdrawiam

witekga
26-11-2013, 10:41
Wtrysk paliwa do DPF ????
I co to za Maxia masz z 2002 roku, jakiś model mocno przedprodukcyjny ??? :)

felek35
26-11-2013, 11:05
Opis już zmieniony poprzedni rok prod został po moim poprzednim autku.

Tak właśnie pytam o ten 5 wtrysk tak jak np w toyocie czy coś takiego w moim fordzie występuje czy ktoś gdzieś tam napisał bajki?

kkrolak
23-02-2014, 19:55
Witam
Na początku chciałbym Pozdrowić wszystkich Forumowiczów. Jeżeli chodzi o piąty wtrysk to jest, a dowiedziałem się o tym w przykry sposób. Przejechałem 23tyś km i w tym czasie serwis wymieniał mi olej w silniku pięciokrotnie. W czasie jazdy zapalała mi się kontrolka żółta - Usterka silnika. W serwisie odczytywano błąd opisany jako zużyty olej i niespełnione warunki na dopalenie DPF, zmieniono soft i niczego to nie zmieniło. Najgorsze jest to że wraz z niedopaleniem DPF rośnie poziom rozrzedzonego oleju w misce olejowej silnika - serwis twierdzi, że tak by musi bo wtryśnięty olej napędowy właśnie tym piątym wtryskiem - nieprzepalony przez pierścienie właśnie ląduje w misce. Sprawa oparła się o Ford Polska i po konsultacjach z inżynierami z Forda stwierdzono, że mam za krótkie przebiegi. A kontrolki zapaliły mi się kilka razy na A2 i A4 po kliku godzinach jazdy.
Jeżeli ktoś ma podobnie i znalazł rozwiązanie ...

tedi_k
23-02-2014, 20:15
....serwis twierdzi, że tak by musi bo wtryśnięty olej napędowy właśnie tym piątym wtryskiem - nieprzepalony przez pierścienie właśnie ląduje w misce. ...

Zmień serwis albo zapytaj co za zioło biorą - bo mocne jest...:619:
Piąty wtrysk jest w toyocie, ale na pewno nie w Fordzie/Peugocie/Citroenie (nasze TDCi to właśnie silnik HDi). Nie ma żadnego piątego wtrysku, tylko dodatkowo wtryskiwane specjalne dawki paliwa już w fazie wydechu (normalnymi wtryskiwaczami) w celu podwyższenia temperatury spalin. No chyba, że koledzy byli tak dobrzy, że policzyli 4 dawki główne paliwa wtryśnięte w cyklu pracy oraz piątą dawkę (wtrysk dopalający) a Ty zrozumiałeś, że chodzi im o piąty wtryskiwacz... Tyle, że dawek głównych jest zmienna ilość zależna od obciążenia silnika - ale chyba nie aż 4...

Przybywanie oleju wynika ze zbyt dużego oporu wydechu spalin na zatkanym filtrze DPF i 'przeciskaniu' spalin z dodatkową dawką paliwa do miski olejowej przez pierścienie.

zemtech
04-03-2014, 21:18
witam jestem" nowy"na forum więc przepraszam z góry za wpis
kupiłem w lutym s-maxa 2010 rok 2,0tdci przejechałem nim ok1500km i już raz miałem stracha bo po ok 700km zauważyłem z tyłu niebieska chmurkę podczas równej jazdy tak ok 80km/h a tłumik tak jakby głośniej pracował,a to wg opisów kolegów wyło wypalanie DPF i teraz mi ulżyło

konradd
05-03-2014, 22:56
No ładnie, takie niby mamy eleganckie auta, a one co jakiś czas sobie muszą sobie "bąka puścić"... :)

iderd
16-03-2014, 19:03
Oczywiście jak wjechałem do garażu:P coś zaczęło delikatnie stukać w okolicach środka kokpitu dodając gazu wzrastało stukanie, pomyślałem kurcza lele bele trzeba jechać do machaniaka, ale spojrzałem na spalanie wzrosło z 0,5 na 1,1 hmmmmm pewnie to ustrojstwo chce się wyczyścić pomyślałem. Więc tak jak ktoś tu na forum napisał około 3 tysi 80-90 km/h trasa 4km i po wszystkim. Faktycznie zapach jest dość specyficzny po wypalaniu DPF-u. Tak to wygląda u mnie.

tomaszel
24-03-2014, 16:38
Witam, odświeżam temat z pytaniem o przepalanie DPFa.

Mój SMAX przez najbliższy rok będzie użytkowany tylko i wyłącznie przez żonę do jazdy po mieście, chcę go przegonić raz na jakiś czas zabierając go w trasę zamiast służbowego auta i mam kilka pytań:

1. Czy odcinek po autostradzie 35 km wystarczy.
2. Z jaką prędkością i na jakich obrotach mam jechać jeśli to w ogóle ma znaczenie.
3. Jak często co ile kilometrów mam powtarzać ten proceder.

Yakac
24-03-2014, 21:06
tomaszel - nie zaplanujesz tego. Ten proces będzie się dział niezależnie od ciebie i co najgorsze nie będziesz o tym informowany. A niestety jeśli będzie jeździć kobieta to tym bardziej nie zauważy kiedy to się dzieje. Np. ja ostatnio pyknałem po trasie 1000km i podjeżdżam na drugi dzień do roboty a tu patrzę i słucham - dopalanie... No więc zamiast gasić silnik pojeździłem jeszcze parę kółek po parkingu i się dopaliło. Także nie jest to jakieś szczególnie upierdliwe ale trzeba być "świadomym użytkownikiem". Ja np. patrzę i staram się zauważyć kiedy to się dzieje, ale rzadko mi się udaje. Wiem, że przy miejskiej jeździe powinny być co ok 300-500km ale naprawdę przez ostatnie 15tys km dosłownie dwa razy zauważyłem ten proces.
Także podsumowując: na proces nie masz wpływu i nie jest specjalnie zauważalny. Praktycznie trzeba zwracać uwagę na spalanie chwilowe po zatrzymaniu auta i jeśli jest np. 1,5 L/h to trzeba jeszcze chwilę pojeździć.
Pozdrawiam

jasiek010
25-03-2014, 19:52
witam jestem" nowy"na forum więc przepraszam z góry za wpis
kupiłem w lutym s-maxa 2010 rok 2,0tdci przejechałem nim ok1500km i już raz miałem stracha bo po ok 700km zauważyłem z tyłu niebieska chmurkę podczas równej jazdy tak ok 80km/h a tłumik tak jakby głośniej pracował,a to wg opisów kolegów wyło wypalanie DPF i teraz mi ulżyło

Też ostatnio tak miałem pisałem nawet o tym na forum. Samochód mam nowy przejechane nie całe 2000 km. Jak zauważyłem tą chmurkę zjechałem na bok i czuć było specyficzny zapach i spalanie rzędu 1,2-1,3 czyli podejrzewam że też związane było to z wypalaniem zobaczę przy następnym wypalaniu czy też tak będzie :wink:

X-a-n-d-e-r
11-07-2014, 11:28
Czy jeżeli jestem świadomy, że trwa wypalanie DPF (na postoju) bo spalanie oscyluje w okolicach 1,5 l/h i słychać charakterystyczne pukanie + nieraz zapach, to czy wyłączenie silnika w toku tego procesu może nieść za sobą jakieś negatywne skutki, czy trzeba to odczekać (pytam, bo niekiedy może tak być, że człowiekowi się spieszy i czekać nie można :( )

Czary Mary
11-07-2014, 14:07
piaty niby wtryskiwacz jest w ukladzie wydechowym wraz ze swieca zarowa wezykiem doprowadzone jest paliwo i to powoduje wypalanie filtra dpf nazywa sie to swieca dopalajaca

gin555
12-07-2014, 06:35
Czy jeżeli jestem świadomy, że trwa wypalanie DPF (na postoju) bo spalanie oscyluje w okolicach 1,5 l/h i słychać charakterystyczne pukanie + nieraz zapach, to czy wyłączenie silnika w toku tego procesu może nieść za sobą jakieś negatywne skutki, czy trzeba to odczekać (pytam, bo niekiedy może tak być, że człowiekowi się spieszy i czekać nie można :( )
Zasadniczo nie niesie negatywnych skutków, po ponownym uruchomieniu silnika i dogrzaniu go do temp roboczej dopalaniem włączy się od razu ponownie, natomiast kilkukrotne wyłączenie silnika w trakcie lub tez wielokrotne niedogrzanie postępujące po sobie przyniesie kontrolke silnika na kokpit i błąd chyba p243 (soot acumullation) co skutkuje wizyta na serwisowym przepaleniu, albo Aso albo koledzy z forum z forscanem i elm'em bo podobno się juz da.

kalachan
13-07-2014, 20:21
piaty niby wtryskiwacz jest w ukladzie wydechowym wraz ze swieca zarowa wezykiem doprowadzone jest paliwo i to powoduje wypalanie filtra dpf nazywa sie to swieca dopalajaca

Witam
Twoja wypowiedź jest stwierdzeniem czy pytaniem?
Silnik 2.O tdci 143 KM sterownik SIEMENS
MITY !!!
- piąty wtrysk
- cudowna świeca
-święcona woda do paliwa
-itp itd

FAKTY
Kiedy sterownik a raczej dane otrzymywane z czujników zgadzają się z algorytmem w nim zapisanym rozpoczyna się wypalanie
- brak jakichkolwiek kontrolek komunikatów itp.
- włącza się bez powodu wentylator chłodnicy
- dźwięk silnika, wydechu staje sie basowy,mało przyjemny.
- zapach i wysoka temp. wyczuwane na postoju
- w pierwszej fazie wypalania mocne dymienie na niebiesko później na czarno

To objawy, a co sie dzieje w silniku.
-włączają sie dodatkowe odbiorniki prądu ( nie zawsze)
- wentylator chłodnicy na maxa
- opóźnia się kąt wtryska paliwa
- w fazie ruchu tłoka WYDECH zostaje wtryśnięta dodatkowa dawka paliwa która ma dolecieć i spalić się na filtrze DPF podnosząc jego temp. do min 500 st C co powoduje wypalenie sadzy z filtra

Nie zgasiłbym silnika w którym trwa wypalanie. Bezwładność cieplna silnika i rozpalony DPF zostawiony w garażu ... bałbym się. Lepiej zostawić chwilę na wolnych obrotach i wystudzić do normalnej temp. wszystkie elementy.

Kolego może patrzyłeś na DPF i wyciągnąłeś fałszywe wnioski? Nie ma tam żadnych świec i wtryskiwaczy. To co opisujesz to " świeca płomieniowa" rodem z starych dobrych silników forda z wtryskiem bezpośrednim, w których nie stosowano świec żarowych. Notabene bardzo skuteczna w największe mrozy.
Mamy w naszych bolidach: katalizatory z sądą lambda odczytującą zawartość tlenu i czujnik temp. spalin. Sonda lambda montowana w układzie wydechowym pojazdu ma mierzyć zawartość tlenu w spalinach, która odzwierciedla efektywność spalania mieszanki paliwowej w cylindrach. Sygnał z sondy lambda trafia do sterownika silnika, który na tej podstawie reguluje skład mieszanki czyli dawkę paliwa.
Nasze kochane DPF mają natomiast dwa króćce z których wychodzą wężyki i pomiędzy nimi czujnik temperatury. Ten ostatni objaśniać nie trzeba, mierzy temp i już. Przy rozwiercanych DPF-ach wystarczy wpiąć jakiś prosty"osłabiacz" sygnału i komputer nie wypala filtra.
Dwa króćce to pomiar ciśnienia spalin przed filtrem i po nim. Wężyki biegną do góry gdzie z tyłu silnika jest prosty przetwornik różnicowy. Na podstawie jego sygnału komp. odczytuje stopień zapełnienia filtra.

Są trzy rodzaje wypalania filtra DPF
1.Pasywny
2.Aktywny
3.Wymuszony (SERWISOWY)
Już nie chce mi się opisywać co i jak więc:
Polecam lekturę http://issuu.com/smmedia/docs/sm_wrzesien_2013 w dziale warsztat strona 14.

Ten trzeci sposób stał się łatwy do przeprowadzenia odkąd pojawiła sie taka opcja w programie FORSCAN i przy użyciu taniego interfejsu ELM327
Pozdrawiam

tedi_k
13-07-2014, 21:36
...Silnik 2.O tdci 143 KM
MITY !!!
- piąty wtrysk
- cudowna świeca
...itd

Opisany przez kolegę Czary Mary układ dopalania DPF jest FAKTEM. Stosowany jest w silnikach 2.0TDCi ze sterownikiem Delphi (czyli od 2 połowy 2010r.). Silniki te oznaczone są w etis jako DW10C.
Opisany układ rozwiązuje problem "przybywania oleju" w związku z procesem dopalania DPF. W związku z tym silniki 2.0TDCi 140PC i 163PS (i wszystkie mniej popularne modyfikacje DW10C) praktycznie nie mają problemu "przybywania oleju".

Yakac
13-07-2014, 22:54
Jest jakaś miła informacja na koniec dnia jednak (po przegranym przez Argentynę meczu) :)
Dzięki tedi k !!!

Czary Mary
14-07-2014, 14:09
do kolegi kalachana ,skad wiem ?? bo wymieniałem ta świecę dopalającą

kalachan
14-07-2014, 19:43
do kolegi kalachana ,skad wiem ?? bo wymieniałem ta świecę dopalającą
Chylę czoła:lol:
Pozostaje mi dopisać do moich wypocin ze dotyczą sterownika SIEMENS
Pozdrawiam. Miałeś rację !!!

X-a-n-d-e-r
14-07-2014, 20:42
tedi_k, mayak, jakie jest Wasze zdanie w kwestii zgaszenia silnika w trakcie wypalania DPF ?

tedi_k
14-07-2014, 20:54
Zdroworozsądkowe. Jak trzeba to można...
Przecież statystycznie wypalanie rozkłada się na różne momenty jazdy. Więc takie tuż przed domem to raczej wyjątek niż reguła...
No chyba, że ktoś kupił diesla aby dojeżdżać 5km do pracy i z powrotem... No to ma problem...

janek001
14-07-2014, 21:15
dokładnie , nie na wszystkim zaoszczędzimy dziś zakup auta z rozwagą panowie !

X-a-n-d-e-r
15-07-2014, 06:32
No widzisz tedi_k, ja mam taki niefart z tym wypalaniem, że w 60 % przypadków wypada mi w garażu w domu albo pod robotą. Też mam zdroworozsądkowe podejście, ale lepiej wiedzieć co się może stać niż nie :)
Cykle wypadają u mnie co ok 600-700 kilometrów.

Stąd pytam, bo nieraz trzeba lecieć do roboty a tu błękitny dymek się kopci w najlepsze :)

MaXyM
15-07-2014, 07:17
A ja jako ciekawostke podam ze mi cykle wypalania wypadaja w zaleznosci od rodzaju tras jakie pokonuje. Jesli jest to codzienna jazda po miescie (ok 10km do pracy i z powrotem) to wypalanie mam co 150km. Po wyjezdzie na trase cykle sie stopniowo wydluzaja. Bylem w trasie Praga - Kraków - Rzeszow - Krakow - Praga i dotarlem do 330km (wczesniej byly 150, 250 etc).
Mam sterownik Delphi
Tzn mam nadzieje ze to ciekawostka a nie uszkodzenie ;)
No i nie zauwazylem zadnego dymienia jeszcze.

MasterCogito
15-07-2014, 21:38
- brak jakichkolwiek kontrolek komunikatów itp.

A mnie zaczęło zastanawiać, że z rzadka, ale czasami jednak gdy się zatrzymam, nie wyłącza się silnik mimo, że powinien działać "Start-Stop". Oczywiście odpadają sytuacje, gdy klima mocniej pracuje lub gdy często się zatrzymuję (skubany Maksio! - czuje kiedy stoję w korku, tzn. przy częstym zatrzymywaniu po którymś razie silnik zaczyna "rozsądniej" się wyłączać). Tak więc, moim zdaniem, jakieś sygnały o wypalaniu DPFa komputer dostaje, skoro podczas tej czynności zawiesza działanie systemu "Start-Stop". Skoro są jakoś identyfikowalne stany DPFa (raczej wykluczam kilkukrotny zbieg okoliczności związany z wypalaniem filtra i równocześnie w tym czasie i na czas odpowiadający tej czynności awarią "Start-Stopu"), to pewnie byłaby możliwość ich wyodrębnienia i ewentualnej prezentacji - np. w Conversie. Tylko czy jest po co?

tedi_k
16-07-2014, 11:09
Przecież procedurę wypalania DPF realizuje "komputer" (sterownik slnika PCM), więc oczywiście "wie", że wypala...:one:
Mógłby bez problemu posłać do conversa informację o tym (i nawet przez krótką chwilę Ford miał taki pomysł i były opisane w instrukcjach obsługi kontrolki wypalania DPF...), jednak z sobie tylko znanych powodów przystąpił do "zmowy" większości producentów samochodów, którzy postanowili nie zaprzątać głowy kierowcy takim szczegółem technicznym jak trwający proces wypalania...

Mad(S-)Max
22-07-2014, 12:58
Witam wszystkich przeczytałem wątek ale nie wiem czy z należytą uwagą, mój MadSmax ma 140kkm jest z początku roku 2010 lift jak rozpoznać który system dopalania jest w nim zastosowany, dodatkowy wtrysk czy dotrysk w fazie wydechu? Oraz czy przy wypalaniu włącza się wentylator chłodnicy, Mam wrażenie że u mnie tak to się odbywa często co ok 300-400 km spalanie postojowe rośnie do ok 1,8 l/h i śmiga wentylator? Z góry dzięki za pomoc.

jasiek010
22-07-2014, 18:02
Jeżeli z początku 2010 to nie ma dodatkowego wtrysku. Pisał o tym Tedi_k cyt.,, od 2 połowy 2010r. Silniki te oznaczone są w etis jako DW10C" sprawdź dla pewności oznaczenie twojego silnika w etis.

Mad(S-)Max
22-07-2014, 20:59
Wybaczcie laickie zaniedbanie. Mój ford został wyprodukowany wg. etis 05.07.2010 (czyli rzutem na taśmę w drugiej połowie 2010:surprise:) i ma ten właśnie silnik DW10C czyli dodatkowy wtrysk. ok. Ale co z tym wentylatorem chłodnicy? Włącza się przy dopalaniu czy nie? Z góry dzięki.

jasiek010
22-07-2014, 21:45
W moim włącza się wentylator i spalanie jest większe (czyli prawidłowe objawy).

Jarek G.
22-07-2014, 23:29
A mnie zaczęło zastanawiać, że z rzadka, ale czasami jednak gdy się zatrzymam, nie wyłącza się silnik mimo, że powinien działać "Start-Stop".
U mnie w A6 jeżeli np. dojeżdżam do świateł i hamuję z "czuciem" tzn. zatrzymam się ale pedał hamulca trzymam na granicy jazdy/stania (oczywiście stoję) to system nie wyłącza silnika. Dopiero jak nacisnę mocniej to silnik gaśnie.

Mad(S-)Max
23-07-2014, 08:42
W moim włącza się wentylator i spalanie jest większe (czyli prawidłowe objawy).

Dzięki, trochę mi ulżyło bo myślałem że wentylator tak znacznie obciąża mi alternator a ten z kolei silnik podnosząc znacznie spalanie postojowe że coś jest na "umarciu":!: Ale chyba wszystko ok. Jeszcze raz dzięki.

dziadzka
25-07-2014, 11:09
A u mnie ciekawostka. Po pokonaniu 1612 km autostradą(130-140 km/h), postój pod domem przez noc.Poranne odpalenie, krótka droga do sklepu w miasteczku i pojawił się komunikat "filtr silnika przeciążony".
Czyli przez tyle kilometrów komputer nie doczekał się optymalnych warunków do wypalenia filtra?

Gregonio
25-07-2014, 11:21
A u mnie ciekawostka. Po pokonaniu 1612 km autostradą(130-140 km/h), postój pod domem przez noc.Poranne odpalenie, krótka droga do sklepu w miasteczku i pojawił się komunikat "filtr silnika przeciążony".
Czyli przez tyle kilometrów komputer nie doczekał się optymalnych warunków do wypalenia filtra?

A nie jechałeś przypadkiem nocą? Wtedy DPF na pewno śpi ;-)

dziadzka
25-07-2014, 11:29
Więc powinien wypalić się w czasie kiedy ja spałem.

Yakac
26-07-2014, 11:09
dziadzka a jaki masz przelot? Bo może fitr już zużyty po prostu i nie dał rady się dopalić?

Paramedyk
30-07-2014, 13:31
Trochę chyba pod gatunek mitu podciągnięte jest stwierdzenie, że przegonienie auta po autostradzie powoduje wypalenie filtra. Nie ma to żadnego znaczenia. Twój samochód nie wie i nie chce wiedzieć czy jak wjedziesz na autostradę to masz po niej zamiar jechać 100, 200 czy 2 km. Jak już zacznie się wypalać to oczywiście autostrada jest do tego najlepszym miejscem. Ale jak odczyt z czujników wskazuje, że jeszcze nie czas na wypalanie to sam fakt przebywania na autostradzie nie ma nic do rzeczy. Miałem tak podobnie w vectrze. Droga z Chorwacji, 1500 km non stop a wypalanie załączyło się na... ostatnich bramkach w Balicach (przy przebiegach autostradowych wypalanie w oplu było właśnie co 1500-1600 km). Inna sprawa, czy przy tym naszpikowaniu samochodu elektroniką tak trudne dla inżynierów było zaprojektowanie funkcji informowania o procesie wypalania i np. zatwierdzaniu tego faktu "ok"? Chyba nie. Tylko wydaje mi się że w ten sposób koncerny odcięłyby częściowo duże źródło przychodów z serwisów jakim jest DPF i cała jego otoczka.

eclipse
30-07-2014, 14:07
Trochę chyba pod gatunek mitu podciągnięte jest stwierdzenie, że przegonienie auta po autostradzie powoduje wypalenie filtra. Nie ma to żadnego znaczenia. Twój samochód nie wie i nie chce wiedzieć czy jak wjedziesz na autostradę to masz po niej zamiar jechać 100, 200 czy 2 km.

Inna sprawa, czy przy tym naszpikowaniu samochodu elektroniką tak trudne dla inżynierów było zaprojektowanie funkcji informowania o procesie wypalania i np. zatwierdzaniu tego faktu "ok"? Chyba nie. Tylko wydaje mi się że w ten sposób koncerny odcięłyby częściowo duże źródło przychodów z serwisów jakim jest DPF i cała jego otoczka.

A jednak ....... jest tak i mechanicy prywatni i ASO z tego korzystają i zalecają .
Bo diabeł tkwi w szczegółach ..........:619:
jeśli jedziesz 120 / 140 i więcej po autostradzie to nie to samo co 70-80 km. /godz. na 3 biegu .i zwiększonych obrotach .

Co do drugiej części twojej wypowiedzi też tak uważam .... bo ktoś musi napędzać im klientów .

Paramedyk
30-07-2014, 14:58
A jednak ....... jest tak i mechanicy prywatni i ASO z tego korzystają i zalecają .
Bo diabeł tkwi w szczegółach ..........:619:
jeśli jedziesz 120 / 140 i więcej po autostradzie to nie to samo co 70-80 km. /godz. na 3 biegu .i zwiększonych obrotach .

Chodziło mi o to że samo rozpędzenie samochodu na autostradzie nie inicjuje wypalania (ale jeśli się mylę, to pewnie są to te szczegóły związane są z odczytem ciśnień z czujników ???, choć pewnie i tak musimy się znaleźć na tej autostradzie w okolicach planowanego wypalania). A jeśli już zainicjuje to autostrada rzeczywiście najlepsza ale najczęściej o tym nie wiemy :). Trwa pewnie z 5 minut. W vectrze był ciekawy sposób na zauważenie procesu wypalania (oprócz spalania oczywiście). Napięcie ładowania które było pokazywane w trybie "test mode" komputera spadało z ok. 14V do 13.2V. Ale dalej to była zabawa w chowanego żeby rozpoznać wypalanie. Choć przyznam, że w fordzie sam proces przebiega szybciej ale i bardziej bezobjawowo.

MaXyM
30-07-2014, 20:23
Gdzies na tym forum juz bylo wyjasnione o co chodzi z autostrada. Ja tylko powtorze - nie madrze sie bo sam nie wiem.
W jakichs starszych modelach faktycznie mozna bylo wymusic wypalanie DPF tym ze dogrzane auto sie przegonilo ze stala predkoscia obr silnika powyzej 2500 rpm.
W nowych modelach juz sie tak nie da. Silnik sam wybiera moment wypalania. A ze czesto sie to staje prawie w momencie zjazdu z autostrady pod dom to juz inna ciakwostka.

Gdzies pisalem.. mi wypala z rozna czestotliwoscia. Nawet 50km. Ale i 80, 150, 200, 300. Zalezy od stylu jazdy i typu drogi (miasto, trasa). Czym bardziej plynna jazda (wiecej autostrad, drog poza obsz. zabudowanym) tym sie okresy stopniowo wydluzaja. I odwrotnie. Natomiast sam proces trwa zwykle 4-5km (w miescie)

Jarek G.
30-07-2014, 22:33
Ja już naprawdę nie wiem co jest mitem a co prawdą.
Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się zauważyć momentu wypalania. A przecież mam nabite w nogach tysiące kilometrów. Ostatnio mechanik podczas diagnozy błędu czujnika ciśnienia w kole przy okazji sprawdził stan filtra. Wszystko ok. Odczytał, że ostatnie wypalanie było coś 150 km. temu. No a ja kompletnie tego nie odczułem.
To może jednak mit?
Pozdro.

Paramedyk
30-07-2014, 23:54
Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się zauważyć momentu wypalania. A przecież mam nabite w nogach tysiące kilometrów. Ostatnio mechanik podczas diagnozy błędu czujnika ciśnienia w kole przy okazji sprawdził stan filtra. Wszystko ok. Odczytał, że ostatnie wypalanie było coś 150 km. temu. No a ja kompletnie tego nie odczułem.
To może jednak mit?
Pozdro.
W fordzie ja też zauważam co któreś tam wypalanie. A jestem na to bardzo wyczulony po kilku latach jazdy z dpf. Mam porównanie tylko z vectrą. Tam spalane chwilowe w czasie wypalania było 5,5 l/h !!. W MK4 mam 1,1-1,2 l/h. Po zatrzymaniu auta trzeba naprawdę się chwil wsłuchać. Radio, włączona klima i nietrudno to przeoczyć. W czasie jazdy nie zauważam.

Gregonio
31-07-2014, 15:16
To może jednak mit?
Pozdro.
Przełącz na chwilowe spalanie. Jak będziesz stał na światłach i poczuje delikatne huśtanie samochodu, nierówną pracę silnika to zerknij na spalanie 1,8-2,2 - to wtedy :-)
Albo jak ruszasz a coś dziwnie autko się zbiera, tak jakby zalany paliwem był. Zerkasz na chwilowe i już wiesz :-)

jack68
31-07-2014, 19:48
Gregonio

ale w czasie jazdy na chwilowe jak zerkniesz to nic ci nie da jedynie jak bedziesz lecial na tempomacie to jestes to w stanie zauwazyc

Gregonio
31-07-2014, 20:06
Gregonio

ale w czasie jazdy na chwilowe jak zerkniesz to nic ci nie da jedynie jak bedziesz lecial na tempomacie to jestes to w stanie zauwazyc

No przecież napisałem, że jak będziesz stał na światłach…. Zgadzam się, że podczas jazdy nie wyłapiesz.

Jarek G.
31-07-2014, 22:20
Praktycznie cały czas jeżdżę na chwilowym. I często na to patrzę (i napawam się tym słodkim widokiem jakże innym niż w Audi A6) ale nigdy nie zauważyłem jakichś odchyleń w spalaniu. :razz:

jack68
01-08-2014, 12:34
kolego nie zebym sie czepial
w pierwszej czesci wypowiedzi jest tak jak piszesz
ale w drugiej rozumiem to inaczej

``Albo jak ruszasz a coś dziwnie autko się zbiera, tak jakby zalany paliwem był. Zerkasz na chwilowe i już wiesz :-) ``

pozatym to luzik

Gregonio
01-08-2014, 14:22
kolego nie zebym sie czepial
w pierwszej czesci wypowiedzi jest tak jak piszesz
ale w drugiej rozumiem to inaczej

``Albo jak ruszasz a coś dziwnie autko się zbiera, tak jakby zalany paliwem był. Zerkasz na chwilowe i już wiesz :-) ``

pozatym to luzik
Jasne, masz rację :-)

Gregonio
16-08-2014, 17:13

Ja też jechałem autostradą 1200 km w większości na tempomacie 140-160 km/h i pod koniec pojawił mi się komunikat "Usterka silnika" Czyżby DPF nie wypalał się podczas jazdy autostradą?

Dziwne, bo właśnie wtedy komputer powinien być tak zaprogramowany, że jak włączam tempomat to się powinien wypalać… a on jak na złość na światłach 100 m przed domem się wypala…. To by chyba było za proste? :-)

Jarek G.
16-08-2014, 19:42
Ale tempomat nie ma nic wspólnego z wypalaniem.

Gregonio
16-08-2014, 21:51
Ale tempomat nie ma nic wspólnego z wypalaniem.

A szkoda, bo powinien. Przecież po włączeniu tempomatu jest najlepszy czas na wypalanie DPF.

Jarek G.
17-08-2014, 21:15
W ogóle nie używam tempomatu a filtr mam czysty.

michał71
18-08-2014, 05:57
U mnie filtr odpalił wczoraj rano zaraz na początku jazdy. Dzień wcześniej zrobilem ok. 2 tys. km z czego 80% po autostradach przy sporych prędkościach, wiec miał się kiedy wypalać. To czemu odpalił wczoraj po ruszeniu i przejechaniu raptem 5km. Dziwne.

gin555
18-08-2014, 06:26
Mając silnik dw10c oczywiście nie rozpoznam wypalania dpf?!
Czy są jakieś dodatkowe objawy i atrakcje z tym związane?

heko
26-08-2014, 00:38
sam przejechałem 100 000km Mondeo 2007 do 2011 i nigdy nie "czułem" dopalania
przez ostatnie lata zdiagnozowałem, naprawiłem, usunąłem dziesiątki, a właściwie setki DPF i powiem że różne są "efekty" podczas regeneracji, albo nic nie czuć, albo robi się lekko basowo, albo lekko poszarpuje, czasami trochę traci mocy, w innych zaczyna poddymiać, jedno jest pewne, lekki wzrost spalania (widoczny tylko na postoju) zawsze włączone wentylatory

co do wymuszenia dplalania, to tylko komputerem diagnostycznym, jazda po autostradzie, 100...150...200km/h w niczym nie pomoże, włączy się samo, gdy sterownik silnika sobie wyliczy odpowiednio wysokie zapełnienie filtra...więc może się zdarzyć przy gaszeniu silnika pod domem, po 600km przejażdżce 200km/h :D

latar
26-08-2014, 08:07
No i mi się to właśnie zdarzyło 2 razy w ciągu ostatnich 3 miesięcy. Jeżdże praktycznie tylko po autostradzie. Wysiadłem z samochodu i zorientowałem się, że wentylatory walą na potęgę. Do tego smród solidny dokoła samochodu. Teraz częściej sprawdzam spalanie na postoju przed wygaszeniem.

Swoją drogą to jazda miejska lub eco głównie powoduje zapchanie filtra a co się dzieje podczas jazdy 200kph? Czy temperatura w silniku i sprawność spalania na wysokich obrotach jest tak wysoka, że ilość pozostałych substancji smolistych jest znikoma i jest to "najlepszy" sposób eksploatacji DPFa? Czy wprost przeciwnie. Ilość dostarczanego paliwa jest tak duża, że przy takiej jeździe filtr zapycha się ekspresowo? Dodam, że samochód podczas takiej jazdy z ochotą łyka 11-12 l/100km .

heko
26-08-2014, 08:36
dpf zapycha się najszybciej w jedzie miejskiej, krótkich odcinkach, oraz przy pełnych obciążeniach i obr, ok. 3000-3500

eclipse
26-08-2014, 08:47
Masz silnik dużej mocy 222 kM i chciałbyś żeby ci palił jak maluch?..... człowieku zejdż na ziemię i ciesz się że nie spala ci 18 litrów / 100km.

latar
26-08-2014, 08:57
Masz silnik dużej mocy 222 kM i chciałbyś żeby ci palił jak maluch?..... człowieku zejdż na ziemię i ciesz się że nie spala ci 18 litrów / 100km.

Daj rzesz spokój! Jakbym chciał żeby palił pało to bym kupił golfa w tedeiku od szwagra a nie kiosk ruchu z najmocniejszym dieslem w automacie po witaminach u Heko. To nie był żal a informacja. Chodzi mi o eksploatacje DPFa i posiadanie wiedzy czy szykować się na koszty i kiedy. I tak nie będę jeździł wolniej po pustych autostradach. Swoją drogą to uważam, że spalanie jest przyzwoite jak na gabaryty samochodu. Porównując do Foki MK2 2.0 tdci to przy przelotach 180-200 pali raptem 1-1,5l więcej.

gopiotrek
26-08-2014, 10:49
To ja mam jeszcze pytanie, czy można jakoś szybko sprawdzić poziom zapchania DPFu? Mój s-max jeździ głównie po mieście ale czasami ma pojechać dalej - np. do Austrii - i nie chciałbym żeby filtr zapchał mi się akurat na niemieckiej autostradzie.

Dzięki i pozdrawiam,

heko
26-08-2014, 10:52
nie można

michalyyy
27-08-2014, 23:08
nie można

Czy DPF czesciej sie spala po chipie?

heko
27-08-2014, 23:09
zazwyczaj tak

mayak
29-08-2014, 08:04
To ja mam jeszcze pytanie, czy można jakoś szybko sprawdzić poziom zapchania DPFu?
tak, kabelek ELM327 + program Forscan pokazują w większości silników kilka informacji nt. DPFa
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=190910

Bump: zazwyczaj tak
i szybiej się kończy niestety

heko
29-08-2014, 09:16
tak, kabelek ELM327 + program Forscan pokazują w większości silników kilka informacji nt. DPFa
a jakie masz dane, poza przebiegiem od regeneracji...w Fordzie 2.0 z 2008r??

Bump: i szybiej się kończy niestety
mamy zachipowane auta na forum, po chipie, od 2007r. i jakoś dpf-y żyją
chip nie ma nic wspólnego z wcześniejszym "padaniem" dpf!!!

dpf "pada" po przez:

-egr
-nieszczelności w dolocie
-czujnik różnicy ciśnień/wężyki
-wtryski
-cieknąca turbina
-jazda tylko na krótkich odcinkach

misiuniu
31-10-2014, 14:43
Jako, że nie znalazłem odpowiedzi mam pytanie dot. przypadku.

Włączyła mi się kontrolka silnika.
Focus MK3, 2011, 1.6 TDCI 115KM
Odczytane kody. Dziennik aktualnych usterek
P2463: null
P246C: null
P24A4: null

Jeżeli dobrze przeszukałem net'a, to właśnie DPF.

I pytanie: czy oprócz wymuszenia wypalania, jest szansa, że wypalanie włączy się samo podczas dłuższej jazdy?

heko
31-10-2014, 16:58
nie, trzeba zając się nim konkretnie

biker00000
02-11-2014, 18:15
co do wymuszenia dopalania, to tylko komputerem diagnostycznym, jazda po autostradzie, 100...150...200km/h w niczym nie pomoże, włączy się samo, gdy sterownik silnika sobie wyliczy odpowiednio wysokie zapełnienie filtra...więc może się zdarzyć przy gaszeniu silnika pod domem, po 600km przejażdżce 200km/h :D

A w instrukcji od Mondeo piszą tak: "Jeżeli przejeżdżasz jedynie krótkie odcinki
lub Twoje podróże obejmują częste zatrzymywanie się i ruszanie, musisz
inicjować proces regeneracji co 500-800 kilometrów (300-500 mil). Aby to zrobić, prowadź pojazd z prędkością 80 km/godz. (50 mil/godz.) przez 40 kilometrów (25 mil) na najniższym możliwym biegu, zawsze gdy jest to możliwe w bezpieczny sposób. Alternatywnie możesz prowadzić
pojazd normalnie, ale stosując niższy bieg."

To jak to w końcu jest, można wymusić wypalanie czy nie można?

eclipse
02-11-2014, 19:26
Oczywiście że można ....

Jarek G.
03-11-2014, 10:22
.... ale nie trzeba jeżeli raz w tygodniu przejedziesz się z 60 km do innego miasta na zakupy.
I samochodowi to pomoże i żona będzie wniebowzięta.
Pozdro g:DD

gopiotrek
03-11-2014, 11:13
To jeszcze jedno pytanie związane z EGR i DPF - dodam że mam zaślepiony EGR od ok 2500 km i DPF wypala się co ok 350 - 400 km w jeździe miejskiej, czyli tak jak przed zaślepieniem EGR.

Czy można zaślepiać EGR jeżeli samochód posiada DPF? Czy przez zaślepienie EGRa, DPF nie zapcha się szybciej ?

a jakie masz dane, poza przebiegiem od regeneracji...w Fordzie 2.0 z 2008r??

Bump:
mamy zachipowane auta na forum, po chipie, od 2007r. i jakoś dpf-y żyją
chip nie ma nic wspólnego z wcześniejszym "padaniem" dpf!!!

dpf "pada" po przez:

-egr
-nieszczelności w dolocie
-czujnik różnicy ciśnień/wężyki
-wtryski
-cieknąca turbina
-jazda tylko na krótkich odcinkach

heko
03-11-2014, 11:37
nie zapcha szybciej :)

misiuniu
05-11-2014, 09:47
od czego zależy, czy dostępne jest wymuszenie wypalania DPF?

U mnie nie mam tego dostępnego :(

golona
30-09-2015, 10:28
A ja jako ciekawostke podam ze mi cykle wypalania wypadaja w zaleznosci od rodzaju tras jakie pokonuje. Jesli jest to codzienna jazda po miescie (ok 10km do pracy i z powrotem) to wypalanie mam co 150km. Po wyjezdzie na trase cykle sie stopniowo wydluzaja. Bylem w trasie Praga - Kraków - Rzeszow - Krakow - Praga i dotarlem do 330km (wczesniej byly 150, 250 etc).
Mam sterownik Delphi
Tzn mam nadzieje ze to ciekawostka a nie uszkodzenie ;)
No i nie zauwazylem zadnego dymienia jeszcze.

Na co dzień pokonuje trasę około 60km w cyklu poza miejskim. Ostatnimi czasy dpf wypala mi się co 180-280km (ostatnie 4-5 cykli). Rok temu też próbowałem przez jakiś czas sprawdzić częstotliwość wypalania dpf i wypalanie miałem co 360-680km (wtedy jeszcze mogłem co prawda część przeoczyć). Obecnie częstotliwość wypalania wydaje mi się jednak trochę niepokojąca, w związku z tym pytanie do kolegi MaXyM - czy te cykle 150, 250 pozostały ciekawostką, czy jednak nie?
Pozdrawiam,

MaXyM
30-09-2015, 12:16
dopoki sie wypala nie ma sie co martwic. Mozna podlaczyc FORscana i popatrzec na skutecznosc wypalania. Moje przedostatnie wypalanie bylo po 240km ale wczoraj sie inicjowalo po 80km (dokladnie w tym miejscu co zwykle sie iniciuje czyli przy zjezdzie z obwodnicy)

Ogolnie, nie martwilbym sie dopoki jezdzi i nie ma bledow. Problem DPF IMO jest nadmuchany do niewyobrazalnych rozmiarow. niektorzy to moze nawet strasza nim dzieci.

mayak
30-09-2015, 12:30
MaXym - IMO strasznie często Ci się wypada jak na tak młode auto (nie dawno podłączałem się do mondka z przebiegiem >200kkm i średni dystans między regeneracjami miał ponad 500km), podejrzewam, że wirus dołożył swoje do zapchania filtra popiołami

golona
30-09-2015, 13:13
Mój też jest zawirusowany, o czym dowiedziałem się będąc rok temu z wizytą u pana Tadeusza w Katowicach, kiedy to chciałem podnieść moc ze 115 na 163KM. Przy pomiarach wyszło około 396Nm. Pan Tadeusz, z tego co pamiętam był jedynie zdziwiony dla czego nie jest zawirusowany na większą moc, a przy analizie wyszedł błąd grill shuttera, z którym skierował mnie do cieszącego się dobrą marką warsztatu Sławek w Katowicach. Podczas wizyty w warsztacie pan Sławek po tym, jak opowiedziałem o objawach (często włączający się wentylator i wspomniany wyżej błąd) w ciemno stwierdził, iż najprawdopodobniej jest to problem z dpf. Ja niestety nie mogłem czekać, żeby sprawdził mi to na warsztacie. Od tamtej pory nic nie robiłem z tym (prawdopodobnie) problemem.Przebieg mam 196kkm.

MaXyM
30-09-2015, 13:19
MaXym - IMO strasznie często Ci się wypada jak na tak młode auto (nie dawno podłączałem się do mondka z przebiegiem >200kkm i średni dystans między regeneracjami miał ponad 500km), podejrzewam, że wirus dołożył swoje do zapchania filtra popiołami

Zwykle co 150km przy jezdzie po miescie.
W innym watku, w dziale mondeo (jak jezdzic z DPF, kontrolka wypalania) nie tak dawno obalono mit o wypalaniau co 600km. Ale wierze ze w moim przypadku czesciowo pomaga w tym chip. Winny jest HEKO ;)

mayak
30-09-2015, 13:50
przy analizie wyszedł błąd grill shuttera, z którym skierował mnie do cieszącego się dobrą marką warsztatu Sławek w Katowicach. Podczas wizyty w warsztacie pan Sławek po tym, jak opowiedziałem o objawach (często włączający się wentylator i wspomniany wyżej błąd)
dość często spotyka się DW10C z błędem żaluzji chłodnicy i nagłym włączaniem wentylatora na postoju, kilka/kilkanaście minut po wyłączeniu silnika - wygląda, że TTTM ;)

heko
30-09-2015, 13:59
Winny jest HEKO

...no jak nie jak tak :D :P
z tymi interwałami regeneracji jest tak: sprawne 2.0tdci bez chipa potrafi robić to co 400-700km, jak również co 150-200km
wszystko zależy od stylu jazdy, a w szczególności od stany kilku podzespołów, wtryski, egr i szczelność układu dolotowego
...oraz chip-a, który skraca interwały, choć nie koniecznie :D

MaXyM
30-09-2015, 14:48
dość często spotyka się DW10C z błędem żaluzji chłodnicy i nagłym włączaniem wentylatora na postoju, kilka/kilkanaście minut po wyłączeniu silnika - wygląda, że TTTM ;)

ten problem mnie nie dotyczy.
A co do uwag Heko, wszystko jest mozliwe. Dopoki jezdzi, a jezdzi b. dobrze to grzebac nie bede.

Woytas
01-10-2015, 20:00
Zwykle co 150km przy jezdzie po miescie.
W innym watku, w dziale mondeo (jak jezdzic z DPF, kontrolka wypalania) nie tak dawno obalono mit o wypalaniau co 600km. Ale wierze ze w moim przypadku czesciowo pomaga w tym chip. Winny jest HEKO ;)

Niby jaki mit i kto i gdzie go obalił ? bo się lekko rozminąłeś z rzeczywistością a chip nic tu nie wnosi mi dalej DPF jak się dopalał tak się dopala co ... 800 km

DPF po wypaleniu mam patrząc na procent zapełnienia praktycznie jak z fabryki
Silnik mocowo jeden z mocniejszych w serii, po korekcie Grzesia masz w podpisie :)

trops30
20-10-2015, 21:52
U mnie też się wypala dosyć często średnio 100-200 km - A dodatkowo co może być przyczyną, iż przy wypalaniu np. przy postoju na światłach smród w kabinie jest niemiłosierny - jedynie pomaga włączenie klimatyzacji

przemas15
22-10-2015, 17:42
Zaobserwował ktoś może w forscanie jaka jest ( powinna być ) różnica ciśnień DPF-a przy poszczególnych obrotach i ewentualnie jaka max wartość przed wywaleniem błędu ?

adlesio
07-11-2015, 13:40
Witam. A gdyby tak podłączyć jakąś diodkę pod obwód wentylatora chłodnicy i zamontować ją gdzieś na desce rozdzielczej. Wentylator włącza się zawsze przy cyklu wypalania DPF - byłoby wiadomo, że proces trwa. Możliwe, że w mocne upały byłaby to trochę zmyłka, ale i tak to byłoby pomocne, aby nie gasić silnika do momentu wyłączenia wentylatora. Wentylator słychać na postoju, ale w czasie jazdy już nie bardzo lub wcale, a już byśmy wiedzieli, że zaczęło się wypalanie. Czyż nie proste?

stingerA6
07-11-2015, 13:56
Jest wątek o możliwości podłączenia sygnalizacji diodą cyklu wypalania DPF

juri2069
07-11-2015, 14:01
Jeżeli w smax jest tak jak w mondeo po lifcie to da się podłączyć bez problemu. Musisz się dowiedzieć czy jest dodatkowy jakiś przekaźnik , nie pamiętam jaki.
Chyba jako pierwszy zrobiłem diode do tego przekaznika i świeci za każdym razem podczas wypalania

edmundo
07-11-2015, 14:19
przekaźnik R4 w komorze silnika - nóżka 5

eclipse
07-11-2015, 14:39
przekaźnik R4 w komorze silnika - nóżka 5
może rozwiń to ... najlepiej z fotką .:razz:

juri2069
07-11-2015, 14:46
co tu rozwijać. W komorze silnika masz tylko jeden R4 , odwrócisz plastik ze skrzynki bezpieczników i masz tam napisane który. 5 nóżka to 5. Jak rozbierzesz przekaźnik to są podpisane :P

edmundo
07-11-2015, 16:59
przekaźnika nie trzeba rozbierać, na obudowie od strony płaskich nóżek są widoczne numery

Gregonio
07-11-2015, 17:34
Zastanawiam się tylko, po co Wam wiedza, kiedy wypala się DPF?
Jedyne kiedy ma sens ta wiedza, to gdy parkujesz a DPF się właśnie odpalił.... Ale to też konstruktorzy akurat przewidzieli bo przy ponownym uruchomieniu znów rozpocznie się procedura wypalania.
Poza tym jak masz włączone spalanie chwilowe to od razu widać kiedy się wypala bo wzrasta spalanie do 2,1 - 2,2. Poza tym na postoju to akurat łatwo wyczuć ten moment.

heko
07-11-2015, 17:37
Jedyne kiedy ma sens ta wiedza, to gdy parkujesz a DPF się właśnie odpalił.... Ale to też konstruktorzy akurat przewidzieli bo przy ponownym uruchomieniu znów rozpocznie się procedura wypalania.
heh, właśnie dla tego, bo takie procedury ponownego wypalania, psują "system" :D

MaXyM
07-11-2015, 19:55
poza tym niektorzy chca wiedziec co ile sie wypala, a w trasie nie wyczujesz

juri2069
07-11-2015, 20:00
Mnie np wypalał się ostatnie kilka razy co 300 km a teraz stało się to po 700 .....
Dlatego monitoruję to z czystej ciekawości , ot taki gadżet który komuś innemu może przeszkadzać ... Na trasie nie wyczujesz

sławciu
07-11-2015, 20:14
Jest wątek o możliwości podłączenia sygnalizacji diodą cyklu wypalania DPFDajcie "sznura" do tego wątku bo za chiny nie mogę go namierzyć.

juri2069
07-11-2015, 20:20
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=190754&highlight=problem+wypalaniem+dpf&page=23

A 5 stron dalej drugi kolega również zrobił i zaprezentował po swojemu

Bump: Dajcie "sznura"

adlesio
07-11-2015, 20:31
Witam ponownie. Uważam, że wiedza, kiedy trwa proces wypalania DPF-a ma sens taki, że można czasem zaplanować czas wyłączenia silnika i tym samym dokończenia cyklu wypalania. Im częściej się to uda, tym mniej będzie ponownych wypaleń, a to raczej wpłynie na dłuższy żywot silnika i DPF-a - bo zapchany i zalany paliwem a niedopalony do końca DPF będzie z czasem trudniejszy do oczyszczenia, czyli szybciej będzie do....wymiany...wycięcia. Ja mam małe (żadne) doświadczenie w jeżdżeniu autem z DPF-em i już miałem momenty "dziwne" w zachowaniu S-MAXA , żebym wiedział, że się akurat wypala, to walnąłbym se rundkę o ulicę dalej i byłbym zadowolony ja oraz MAKSIO:razz:

sławciu
07-11-2015, 20:43
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=190754&highlight=problem+wypalaniem+dpf&page=23

A 5 stron dalej drugi kolega również zrobił i zaprezentował po swojemu

Bump:
Super, o to mi chodziło. Dzięki wielkie

poised
05-12-2015, 22:44
Dziś po raz kolejny udało mi się zauważyć moment wypalanie DPF, ale to na tyle dobrych wiadomości :)
podczas tego wywaliło mi check engin... sprawdzam a tu błąd P042d, czyli błąd czujnika temperatury spalin...
Podpowiedzcie co sprawdzić i gdzie tego czujnika szukać.

Troszkę OT ale wracając do głównego nurtu...
jak zauważyć proces wypalania... łatwo jak się ma chwilowe spalanie, a jak nie to inny dźwięk silnika lub włączony wentylator na max, ale w czasie jazdy można tego nie zauważyć.
Testowałem ostatnio aplikacje Torque i tam jest oczywiście podgląd na spalanie chwilowe, ale komu się chce za każdym razem włączać apke itp.
Jest tam jeszcze jeden parametr, a mianowicie BOOST, czyli ciśnienie doładowujące, fajne ale to może nie w naszych autach :).
Tylko że ten parametr ma też skalę minusową, podciśnienie, ale czego... to nie wiem, bo w czasie jazdy jest albo 0.. albo na plusie jak turbina działa. Jednak w czasie wypalania DPF kiedy silnik jest na "luzie" albo bez obciążenie podciśnienie jest 5-7...jednostek (jakie nie zauważyłem). Kiedy wypalanie się zakończy podciśnienie wraca do normy.

Wytłumaczy ktoś co udało mi się zaobserwować, i jak to wykorzystać dla "wiadomego cyklu wypalania" :)

ARTi_V6
05-12-2015, 23:07
Jednak w czasie wypalania DPF kiedy silnik jest na "luzie" albo bez obciążenie podciśnienie jest 5-7...jednostek (jakie nie zauważyłem). Kiedy wypalanie się zakończy podciśnienie wraca do normy.

Jest to normalne, u siebie tez to zaobserwowałem.

MAP normalnie zawsze pokazuje okolice 100kpa na biegu jałowym, natomiast podczas wypalania DPF spada do 80kpa.

Do sprawdzania DPF polecam FORScan na andka, procentowo pokazuje zapełnienie.

poised
05-12-2015, 23:11
Podczas tego dzisiejszego błędu wypalił się do końca, wcześniejszy, jakieś 600km też, martwi mnie ten błąd, tylko teraz tak skojarzyłem fakty, wracałem z trasy i paliwa było mało... musiałem tankować na stacji "Bliska" jakieś pół zbiornika.... nie wiem czy to nie błąd :). Jak paliwo "ujowe" to może wywalać ten błąd?

heko
05-12-2015, 23:11
forscan i inne pokazują, ale w poliftach, w przedliftach diagnostyka DPF = zero
jeśli masz taki błąd, stawiam na uszkodzony przewód od różnicówki, zazwyczaj parcieją przy samtm filtrze

MaXyM
06-12-2015, 00:31
Za to w przedlifcie pokazuje ilosc km od ostatniego wypalania a w polifcie nie.

W trasie (jadac ze stala predkoscia) trudno jest wyczuc wypalania. Ja czasem to slysze ale poznaje to zwykle przy zwalnianiu (po puszczeniu gazu). Latwo tez poznac przy przyspieszaniu: ponizej 2000rpm jest mulowaty

poised
06-12-2015, 08:56
Mogę z tym błędem jeździć zanim się z nim rozprawie??

MaXyM
06-12-2015, 10:26
Jesli masz gwarancje ze faktycznie sie DPF wypala jak trzeba... W przeciwnym razie go zupelnie przytkasz.

poised
06-12-2015, 13:26
Zauważyłem objawy wypalania, na chwilę się zatrzymałem i lekko zwiększyłem obroty,pojawił się siwy dym :) ale nie za dużo... trwało to ok 5 min, spalanie się wyrównało, wentylator wyłączył...pojechałem dalej, czuć było jak się lepiej oddycha silnikowi :) ale błąd pozostał mimo że skasowałem

poised
07-12-2015, 13:02
Jeszcze jedno wymuszone spalanie i błąd zgasł, musiał być dobrze zapchany :d

Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka

marcinejro
09-12-2015, 17:00
Witam, koledzy mam nie lada problem z zauważeniem wypalanie DPF. Myślę że jestem osobą wystarczająco spostrzegawczą i też zwracam na to dużą uwagę a pomimo tego nie udało mi się na to trafić... Np. dziś na zewnątrz w granicach 10C, temp. silnika dopiero co ruszyła z 65C a ja zauważyłem że wentylator się kręci nie jakoś szybko ale sprawnie, za to spalanie na poziomie 0,6-0,7l i nic poza tym. Czy to mogło być wypalanie? bo chyba innego powody dla kręcącego się wentylatora w takich warunkach nie ma...?

heko
09-12-2015, 17:48
nie, spalanie musi być na poziomie ok. 1.4l/h

marcinejro
09-12-2015, 17:53
no to już sam nie wiem, staram się na to zwracać baczną uwagę i nic.... jeszcze zamontuję tą diodkę która w sumie będzie informować tylko o uruchomieniu wentylatora ale może w jakiś sposób pomoże... puszkę od DPF opukałem i raczej jest pełna tylko dlaczego nie ma tego wypalania...
?

MaXyM
09-12-2015, 20:53
Diodka ma sens tylko w silnikach DW10C/DW12C. Jak chcesz pukaniem sprawdzic czy dpf pelny czy nie :)
Jak bedzie zbyt pelny to ci sie zaswieci MIL.
IMO albo sie nie wypala albo jestes jednak malo spostrzegawczy. Ale FORscanem mozna u ciebie odczytac co ile sie DPF wypala i ilosc km od ostatniego wypalania.

eclipse
09-12-2015, 21:16
Marcinku ... jeśli chodzi wentylator wyjdż na chwile z z auta i przyłóż dłoń do spalin jeśli nie utrzymasz( bije żar) to to jest proces wypalania .

marcinejro
10-12-2015, 06:29
nie no pukaniem w filtr chciałem sprawdzić czy przypadkiem pucha nie jest pusta... co do spostrzegawczości to myślę jednak że wystarczająco a pomimo to nigdy w trasie ani na postoju nie zauważyłem jakiejś dużej chmury dymu za autem. co to ten forscan i gdzie go znależć

MaXyM
10-12-2015, 08:17
Ja wypalanie poznam po dzwieku, zwykle po dzwieku hamowania silnikiem.
Jesli chodzi o chmure to nie jest zbyt widoczna (w lusterku wstecznym). Ja widzialem pare razy ale to bylo w nocy w swietle swiatel auta jadacego za mna.
Eclipse pisal o temp spalin. Wg FORscan'a temperatura za DPF osiaga podczas wypalania 600*C (oczywiscie jest czesciowo schlodzona w wydechu).

Co do FORscan znajdziesz w google i szukajce na forum

leszal
10-12-2015, 14:57
Ale FORscanem mozna u ciebie odczytac co ile sie DPF wypala i ilosc km od ostatniego wypalania.

Kolego, gdzie w FORscan'ie można zobaczyć te wartości?

Pozdrawiam

mayak
10-12-2015, 15:01
gdzie w FORscan'ie można zobaczyć te wartości?
w silniku DW10C nie ma tych informacji

MaXyM
10-12-2015, 15:11
odpowiadalem koledze marcinejro, jako ze ma auto z 2008. Teraz jednak patrze ze ma 163KM (zbieg okolicznosci?).
W kazdym razie to co napisalem powyzej dotyczy silnikow z osprzetem Siemensa (DW10)

kylunio22
16-04-2016, 17:22
A na postoju ile trwa wypalanie

juri2069
16-04-2016, 18:00
A z 5 do 10 minut. Każde auto ma inaczej. Tak samo podczas jazdy , jednym 5 km , innym 10 :)

zimnyzimny
19-04-2016, 09:18
u mnie proces powtarza sie co ok 400km. Ostatnio zauważyłem że po staniu w korku proces uruchomił sie po 300km. W trasie proces ten jest nie zauważalny ale wydaje mi sie że po trasie 400km-500km (wypalanie dpf napewno było jedno w trasie) to kolejne wypalanie dpf następuje po 600km. Ja jak stanę i mam rozpoczęty proces to nie wyłączam silnika. po 5min proces się kończy.

RafałB
30-06-2016, 08:22
Dziś pierwszy raz doświadczyłem (udało mi się zauważyć) wypalanie. Na światłach stanąłem i czuje że wentylatory na maxa aż lekkie wibracje czuć, sprawdziłem od razu chwilowe spalanie i pokazywało +- 2,5l/h. Miałem chwile czasu więc przejechałem się po mieście przez jakieś 10min i spalanie spadło do 1,1l/h innych efektów i odczuć brak. Zrobiłem tym maxiem 4300km i po raz pierwszy udało mi się ten moment wyczuć....

bukox
30-06-2016, 08:34
U mnie podobnie. Od zakupu 8kkm a dopiero raz to zauważyłem. W Vectrze objawy były tak duże, ze wypalanie było zauważalne za każdym razem a tutaj trzeba mieć szczęście, żeby to wychwycić.

latar
30-06-2016, 08:54
Albo pojeździć więcej.
Ostatnio ciągle mam odpalonego na komórce Forscana i monitoruję temperatury w wydechu. Za każdym razem kiedy pomyślę: ot, chyba się wypala, i kiedy zerknę na komórkę to widzę 600+C w wydechu.

RafałB
30-06-2016, 13:41
I pytanie do bardziej doświadczonych: Co robicie jak wyczujecie że wypala akurat? Normalnie po mieście jedziecie czy niższy bieg, więcej obr/min i więcej gazu?

MaXyM
01-07-2016, 00:08
Czytamy forum, bo na te pytania odpowiedzi padly juz wiele razy ;)

woro_woro
01-07-2016, 08:40
Normalna, możliwie równa jazda. Jeśli wypalanie zauważyłem podczas parkowania, to czekam, nie jeżdżę specjalnych rundek po obwodnicy. Jeśli mi sie spieszy, to gaszę silnik, wypali się następnym razem.

RafałB
01-07-2016, 11:21
I o taką odp mi chodziło, za rady: było,jest na forum dzięki, wiem że jest tylko nie wiem gdzie, a nie będę siedział 8 godz przed kompem żeby 1 zdanie znaleźć ;)

bukox
01-07-2016, 11:39
Mnie najbardziej denerwuje fakt, że w innych autach są konkretnie określone warunki aby proces wypalania się rozpoczął a w Fordzie takowych nigdzie nie znalazłem. Dodatkowo, w DW10C sterownik nie wypluwa żadnych PID-ów odnośnie stopnia zapełnienia filtra, odległości od ostatniego wypalania itp. Czyli nie wiadomo kiedy ma się dopalić, jakie warunki spełnić, żeby proces się rozpoczął i kiedy się ostatnio wypalał. W ASO mi poradzili, żeby po każdym tankowaniu wymusić wypalanie poprzez jazdę na 3 biegu przy ok. 3 tys. obrotów przez parę minut. To podobno optymalne warunki i w ten sposób szansa na awarię z powodu przepełnienia filtra jest znikoma. Ale czy tak jest na prawdę? Tego nie wiem.

MaXyM
01-07-2016, 11:58
Mnie najbardziej denerwuje fakt, że w innych autach są konkretnie określone warunki aby proces wypalania się rozpoczął a w Fordzie takowych nigdzie nie znalazłem.

To ze nie znalazles nie znaczy ze ich nie ma. Chyba nie myslisz ze wypala sie w losowo wybranych momentach.

Dodatkowo, w DW10C sterownik nie wypluwa żadnych PID-ów odnośnie stopnia zapełnienia filtra, odległości od ostatniego wypalania itp.

Prawda odnosnie odleglosci. Ale stopien zapelnienia filtra jest podawany. Proces wypalania sie zaczyna jak zapelnienie osiagnie 70-80% jesli dobrze pamietam. wartasc te mozna monitorowac np. w FORscanie.

Czyli nie wiadomo kiedy ma się dopalić, jakie warunki spełnić, żeby proces się rozpoczął i kiedy się ostatnio wypalał.

Po pierwsze 99,99% kierowcow takiej informacji nie potrzebuje. Co wiecej, jej ekspozycja moglaby doprowadzic do nieporzadanych konsekwencji. Kierowca ma jezdzic i sie tym nie przejmowac. Szczegolnie, ze DW10C nie potrzebuje specjalnych warunkow aby zaczac wypalanie. A to dzieki wtrysku paliwa do DPF czyli jest to autonimoczny system, ktory zacznie wypalac kiedy chce a przerwanie wypalania mu nie szkodzi.

W ASO mi poradzili, żeby po każdym tankowaniu wymusić wypalanie poprzez jazdę na 3 biegu przy ok. 3 tys. obrotów przez parę minut. To podobno optymalne warunki i w ten sposób szansa na awarię z powodu przepełnienia filtra jest znikoma. Ale czy tak jest na prawdę? Tego nie wiem.

Zmien serwis. Nie jest to prawda co Ci powiedzieli, a na pewno nie w przypadku DW10C. Wypalanie moze sie rozpoczac nawet na prawie zimnym silniku. Wielokrotnie zauwazylem start wypalania przy tmp silnika ok 60*, 2 km po wyjechaniu z garazu po calej nocy stania.

bukox
01-07-2016, 12:12
To ze nie znalazles nie znaczy ze ich nie ma. Chyba nie myslisz ze wypala sie w losowo wybranych momentach.

No to logiczne, że nie w losowo dlatego ich szukałem ale bez skutku. Znasz zatem te warunki?

Ale stopien zapelnienia filtra jest podawany.

Piszesz o DPF_LOAD i DPF_SOOT_LOAD? Nie mam ich w Forscanie w DW10C. Jedynym PID-em dotyczącym DPF jest DP_DPF czyli różnica ciśnień na filtrze ale ten parametr jest mało miarodajny.

Kierowca ma jezdzic i sie tym nie przejmowac.

No nie do końca. Jeśli jeździ głównie po mieście to ta informacja byłaby pomocna - np. kiedy jechać poza miasto żeby pomóc w wypaleniu. Znam kilka przypadków poważnej awarii z powodu zapchania się filtra i wysokich kosztów naprawy.

juri2069
01-07-2016, 12:32
informacja byłaby pomocna - np. kiedy jechać poza miasto żeby pomóc w wypaleniu

Ale są 2 jazdy po mieście. 100 razy dziennie po kilometrze - wtedy filtr bardzo cierpi i się zapcha, zepsuje , zdechnie itd
Druga to więcej km , co najmniej tyle aby silnik złapał temperature więc kilka , kilkanaście km , wtedy filtr się normalnie wypala.

Kupowanie diesla na bardzo krótkie odcinki to głupota
:)

bukox
01-07-2016, 12:43
Kupowanie diesla na bardzo krótkie odcinki to głupota

Zgadzam się, jednak w przypadku używek benzyna stanowi zdecydowaną rzadkość.

juri2069
01-07-2016, 12:44
No niestety :)

MaXyM
01-07-2016, 12:45
Dokladnie jak pisze @juri2069 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=171140) . Jesli robisz po miescie odcinki po 3km a przynajmniej raz na pareset km nie pozwolisz mu sie wypalic to nie kupuj diesla. Tu ci zadne wskazniki nie pomoga.
Mi w jezdzie miejskiej wypalanie filtra trwa ok 5km. Jak widac nie potrzeba zadnych wyjazdow w trasy.

Awarie o ktorych mowisz mogly sie zdarzac jesli ktos robi faktycznie b. krotkie odcinki a w szczegolnosci w starszych konstrukcjach (np DW10)

Ja na pewno mam w FORscanie dostepny PID zapelnienia DPF a mam ten sam silnik

bukox
01-07-2016, 13:23
Ja na pewno mam w FORscanie dostepny PID zapelnienia DPF a mam ten sam silnik

Czy możesz sprawdzić jak on się dokładnie nazywa i w którym module go szukać bo ja znalazłem tylko DP_DPF?

latar
01-07-2016, 18:45
DPF_SOOT_LD, DPF_LOAD w ECU PCM.

Dopalanie uruchamia się po przekroczeniu przez nie 80% jeżeli jesteś w trasie. Jeżeli jedzie się po mieście to te wartości mogą być wyższe. Zdarzyło mi się widzieć 110%. Sterownik stara się zaobserwować jazdę w trasie tak aby dopalanie możliwie nie zostało przerwane ale jeśli nie będzie takich warunków to i po nocnym wyjeździe z garażu się*uruchomi.

Jazda z 3000 obrotów przez dłuższy czas nie uruchomi dopalania. To jakaś bujda na resorach. Jeśli ASO tak twierdzi to załamka. Podczas jazdy z dużym obciążeniem sterownik też stara się nie uruchamiać dopalania. Jeżeli wyczuje, że gnasz autostradą to dopalanie uruchomi się po zjechaniu z niej na normalną drogę gdzie jedzie się 70-100kph.

Nie da się samoczynnie przepalić DPFa jeżdżąc autostradą. Żeby sadza się wypaliła w wydechu musi być min 480C. Żeby złapać taką temperaturę tylko z obciążenia silnika to trzeba jechać 220kph ale wtedy jest tyle spalin, że filtr zapycha się w mig a wypalanie nastepuje co 150-200km.

W DW10C/DW12C jest dodatkowa świeca żarowa tuż przed DPFem (fuel vaporizer). Podczas dopalania pompa paliwa podaje z częstotliwością 4Hz dawkę paliwa do tej świecy. Jego spalanie powoduje podniesienie temperatury spalin do 600C. Ale nie jest tak, że tylko ta świeca powoduje podniesienie się temperatury. Sterownik też obciąża silnik. Zmienia cykle spalania. Dodaje trochę paliwka w suwie wydechu. Dalej jest trochę podobnie jak w DW10. Najlepiej jest więc dokończyć dopalanie jeżeli uda się zaobserwować jego trwanie ale dzięki świecy nie trzeba robić rundek w koło komina żeby łapać obciążenie.

Podsumowując w DW10C/DW12C najlepiej się zbytnio nie przejmować. Jeśli się zauważy to nie przerywać a jeśli trzeba będzie to trudno. Jeśli ktoś jeździ tylko po mieście to obserwować poziom oleju, czy nie przybywa. I tyle.

bukox
01-07-2016, 19:57
Wielkie dzięki. Na taki opis czekałem. Niestety u mnie w DW10C i najnowszego Forscana nie ma tych PID-ów. Mam interfejs na USB od Viakena i odczytuje wszystkie moduły ale tych PID-ów w PCM nie ma. Czytałem wcześniej, że sterownik Delphi (który nie wiem czy jest zawsze czy opcjonalnie w DW10C) nie udostępnia tych informacji.

CARISMA
21-07-2016, 13:55
..panowie jaka może być przyczyna częstszego wypalania niz zwykle?...u mnie standardowo wypalał co 700 km, teraz od dwóch miesięcy wypala co 250 km, podpięty pod IDS przez fachowca(Mariusz z Łodzi) nie widzi żadnych błędów, filtr jest OK a dopala bardzo często, co może być przyczyną?.....mam się martwić?

woro_woro
21-07-2016, 14:14
Wg mnie jeśli sie dopala, tzn redukuje sadze, nie ma sie czym przejmować.

latar
21-07-2016, 14:34
Przyczyn może być kilka.
Najbardziej prozaiczna: zatkany filtr. On nigdy nie oczyszcza się do zera. Zawsze sadza zostanie. Po latach okazuje się, że filtra zostało 10% wartości początkowej. To co zostało się zatyka, uruchamia się dopalanie, ciśnienie i inne wskaźniki wracają do "normy" i samochód jeździ. Tylko, że potrzeba znanicze mniej czasu niż kiedyś na jego ponowne przytkanie.

Mogą też być inne przyczyny:
* wypracowane końcówki wtrzyskiwaczy leją za dużo
* uszkodzona/zużyta sonda lamba podaje złe odczyty zawartości tlenu w spalinach i ecu podaje większe dawki paliwa (leje)
* silnik bierze olej i spalany olej szybko zatyka filtr
* uszkodzony przepływomierz
* nieszczelność w układzie dolotowym/wydechowym

Pewnie coś by się jeszcze znalazło.

eclipse
21-07-2016, 18:11
A..... najprościej to moŻna złapać to coś po zatankowaniu b. słabej jakości paliwo .

koval123
03-05-2017, 13:35
Witam, mam problem i potrzebuję Waszej porady.

Zaczęło się jakieś dwa tyg. temu od błedu P244C dwukrotnie wykasowanego. Dziś już jest dodatkowo P246B i wartosci:
DPF_LOAD 106 %
DPF_SOOT_LD 122 %

Bawić się w wymianę modułu świecy dopalania i potem wypalanie czy raczej wyciąć gada jak jakiś nowotwór?
Jak długo mogę jeszcze pojeździć bez obawy o uszkodzenie DPF?

Dziękuję i pozdrawiam.

ROB1976
04-05-2017, 16:51
Witam, Ja zauwazylem przy totalnie padajacym akumulatorze (ostatnii miesiac) ze cykle byly co 300 km, te same warunki jazdy ,paliwo itp. Przez dwa lata mialem komunikat ze aku prawie wyczerpany. Po zmianie wszystko wrocilo do stanu przed padnieciem tzn co 600-700 km i prawie niezauwazalnie.
pozdr

stefan02
15-08-2018, 14:29
Ja mam patent dla tych co mają S-MAX'a bez parametru aktualnego spalania. Wystarczy podpiąć ODB-II interfejs bluetooth i połączyć się z dowolnym programem na Android'a z Google Play. Ja używam Car Scanner apka w bardzo fajny sposob pokazuje aktualne parametry auta i nie tylko. Sam proces podpięcia interfejsu zajmuje nie całą minutę tak że nie jest to specjalnie uciążliwe. Taki interfejs można kupić już za parę PLN. Ja mam S-MAX'a 2,0 TDCI Titanum + Converse 2007 r. od 2 tyg. Nie miałem jeszcze okazji zauważyć cykl wypalania DPF, ale na biegu jałowym mam wskazania aktualnego spalania na poziomie 0,5l/100km. Jak uda mi się zauważyć cykl wypalania DPF po innych objawach opisanych tu na forum wywczas napiszę do jakiej wartość wskoczy aktualne spalanie.

Yakac
16-08-2018, 21:26
Ostatnio poobserwowałem jak to jest z wypalaniem u mnie. W innym wątku już pisałem, że zaczyna się u mnie słynny problem świecy dopalacza (błąd ostatnio wyskoczył mi ok 4-5 tys. km temu więc świeca pewnie okresowo niedomaga). Ciągle nie mam czasu się tym zająć więc jeżdżę i obserwuję co się dzieje.
Wypalanie ostatnio co ok 440km, w trakcie wypalania temp catemp11 ok 550st, catemp 12 ponad 600st, wypalanie startuje przy parametrze dpf soot ok 75% i spada do 25%. Oleju nie przybywa w silniku. Mój przebieg aktualny 116tys.km.

D.A.N.I.
09-04-2019, 20:47
Juz ok

tomek85
15-04-2019, 20:01
Mam pytanie odnośnie dpf, co oznaczają te dwie wartości, napewno jeden z nich to zapchanie ale który? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190415/b25dfac178d5de7ccbc66fca4f5f0561.jpg

Wysłane z mojego ATU-L21 przy użyciu Tapatalka

S-MaxL
22-04-2019, 09:57
W ostatnim odcinku "101 napraw" emitowanym w TVN Turbo Duda podał sposób na wykrycie tego kiedy rozpoczęło się wypalanie DPF. Może ktoś potwierdzić czy rzeczywiście komputer obciąża silnik podczas wypalania uruchamiając odbiorniki elektryczne takie jak podgrzewanie szyb i lusterek nie sygnalizując tego? Jeżeli to prawda to sposób podany w programie wydaje się być genialny w swojej prostocie i po pół godziny roboty można mieć świetną kontrolkę wypalania DPF.

Dla tych którzy nie oglądali: w cyklu dopalania komputer wymusza dodatkowe obciążenie silnika poprzez zwiększony pobór prądu - włącza np. ogrzewanie tylnej szyby, lusterek i przedniej szyby (o ile jest) nie sygnalizując tego kontrolkami - aby wykryć rozpoczęcie cyklu podłącza się diodę LED w obwód ogrzewania lusterek - po jej zapalaniu kiedy sami nie włączyliśmy ogrzewania mamy jasny sygnał, że wypalanie się rozpoczęło. Koszt wykonania takiej kontrolki - kilka zł na diodę i przewody. Wymagane zdjęcie poszycia drzwi w celu podłączenia diody do kostki elektrycznej.

W jednym samochodzie mam 2.0 DW10 a w drugim DW10C - ciekawe czy jest tak samo.

D.A.N.I.
22-04-2019, 10:12
Przeciez lepiej jest podlaczyc pod przekaznik swiecy dopalajacej ,ktora znajduje sie pod maska.
Na forum gdzies wszystko jest opisane :)
Mowa o silniku DW10C

S-MaxL
22-04-2019, 14:01
A w DW10? Do przekaźnika to lepszy sposób niż 15 cm kabelka i diodą w obudowie przy lusterku?

Tylko czy to prawda z tymi lusterkamimi szybą?

macieju
22-04-2019, 16:05
To prawda, pisałem już w innym wątku. Miałem tak zrobione w insigni. Wystarczy znaleźć pin od podgrzewania lusterek. Jest tylko jeden problem, gdy chcesz odparować tylną szybę ewentualnie lusterka to dioda również będzie się palić.

gruniu
22-04-2019, 19:43
Przeciez lepiej jest podlaczyc pod przekaznik swiecy dopalajacej ,ktora znajduje sie pod maska.
Na forum gdzies wszystko jest opisane :)
Mowa o silniku DW10C

tu mondeo, ale tak samo jest w s-max:
https://www.youtube.com/watch?v=jCLYv5D8xwc

kabelek do kabiny prowadzisz przez gumowa oslone kabli (ktore ida z kabiny do komory silnika), ktora jest po lewej stronie silnika, stojac przodem do silnika
wyciagasz schowek i kabel przeciagasz
pozniej pod listwa nad radiem (latwy demontaz) prowadzisz kabelek do oslony przed licznikiem
dzisiaj konczylem montaz

D.A.N.I.
23-04-2019, 16:15
gruniu dalbys rade zrobic fotke ,
gdzie dokladnie w ktorym miejscu przebiles sie z komory silnika do srodka auta ?
Wyslalem Ci PW :)

jelcz
25-04-2019, 11:53
Panowie po co tak modzić, kombinować z diodami przeróbkami nie lepiej kupić sobie naprawdę moduł na bluta(od 40 do 200zł) i chociażby temperaturą gazów wydechowych widać wypalanie DPF, niewspomne o ciśnieniu róznicowym czy odległości od ostatniego wypalania. Jak ktoś ma dłubniętego Conversa to i w trasię to zauważy na bank. Temperatura silnika wyświetlana cyfrowo podnosi się o 2-3 stopnie od tej normalnej na codzień i jest praktyczni stała na kilka minut.

woro_woro
25-04-2019, 16:49
Czuć to też "pod butem". W trasie bez znaczenia, bo jak rozumiem idea tej lampki jest taka, żeby nie wyłączać silnika w trakcie procesu wypalania. Ja mam na stałe wyświetlane spalanie chwilowe i zwyczaj sprawdzenia, czy aby nie podchodzi pod 2l/h przed wyłączeniem silnika. Rozumiem też, że niektórzy nie mają tego wskaźnika i wtedy rzeczywiście pozostaje nasłuch lub ta dioda.

eclipse
25-04-2019, 18:17
No nie do końca sie zgodzę z tym chwilowym spalaniem.
Jadąc w trasie przez kilka godzin nie wiesz przecież czy w między czasie jest, lub było dopalanie DPFa, czy się skończyło, czy przerwałeś właśnie cykl . Algorytmy wypalania są jak piorun, bo nie wiesz kiedy . Kontrolka jest praktyczniejsza i prostsza bo wystarczy tylko kątem oka zerknąć .

D.A.N.I.
25-04-2019, 19:05
Mam forscana i czesto go podlaczam w telefonie, zeby kontrolowac wypalanie dpfa,
reszte "myków" też znam,
ale tak jak napisal eclipse,chodzi o wygode i prostote diody :)

gruniu
25-04-2019, 19:26
Otóż i miejsce przejścia, z komory silnika, do kabiny.
Aby było łatwiej, kabel do skrzynki bezpieczników położyłem nad chłodnica.

D.A.N.I.
25-04-2019, 19:30
Dzieki za foto ,bedzie latwiej i szybciej zlokalizowac przejscie z komory silnika do kabiny :)

woro_woro
25-04-2019, 20:37
Jadąc w trasie przez kilka godzin nie wiesz przecież czy w między czasie jest, lub było dopalanie DPFa, czy się skończyło, czy przerwałeś właśnie cykl
W trasie nie ma to żadnego znaczenia. Chyba, że powiesz mi jak przerwać wypalanie w czasie jazdy.

eclipse
26-04-2019, 06:37
No właśnie ma jakieś znaczenie ....
bo jak przejrzysz tematy to okazuje się że wielu użytkowników napisało;
,, właśnie przyjechałem z długiej trasy na parking i szaleje dopalanie na parkingu czy mogę wyłączyć silnik itp. itd. ''.
Więc co jak myślisz? czy za każdym zamknięciem drzwi samochodu będziesz uruchomiał forscana i sprawdzał parametry . To przecież paranoja .
Diodka miniaturka a (w innych samochodach jest ikona) która wyjaśnia wszystko w najprostszy sposób bez konieczności dostawania się do gniazda diagnostycznego .
Co do drugiej części twojego pytania to myślę że wiesz że jak jedziesz w trasie np. 160/godz to dopalanie filtra może się nie zainicjować wcale . Stąd po przejechanej trasie czasem jest ZONK i dopiero inicjacja dopalania .

woro_woro
26-04-2019, 09:38
Wszystko się zgadza i dlatego napisałem, że jak jest wskaźnik zużycia paliwa, można zerknąć na niego przed wyłączeniem silnika, czy nie pokazuje ok 2l/h. A poza tym (tu już się czepiam) jeśli ktoś po jeździe 160km/h ot tak wyłącza silnik, to żadna diodka mu nie pomoże.

eclipse
26-04-2019, 17:59
Warto poczytać .... także opinie https://www.filtry-dpf-fap.pl/aktualnosci/kontrolka-dpf-fap-i-katalizatorow#

rafalpawlak
27-04-2019, 18:49
2.2 tdci 175km 2010r. podpięcie diody pod grzanie lusterka nie działa.

gruniu
27-04-2019, 19:16
A pod przekaźnik? Mi działa

debiecm
27-04-2019, 19:51
Czy mógłby ktoś podać linka gdzie i jaka kontrolkę trzeba kupić do mojego S-Sama z 2010?

Wysłane przy użyciu Tapatalka

macieju
28-04-2019, 15:18
Zauważyłem, po podłączeniu diody, że mój filtr wypala się po ok 150 km. Trasy zazwyczaj autostradą, tzn mało co jezdzone po mieście. Nie jest to trochę mało? Przejechanie mam ok 230 tyś. Jakiś rok temu miałem problem ze świecą, filtr zapchał się kompletnie. Po wymianie świecy wypalił się ładnie. Myślicie, że powinienem oddać to do mycia? Czy jeśli np turbina puszcza dużo oleju to byłby taki efekt? Co o tym myśleć?

meff
27-05-2019, 08:29
Orientuje się ktoś czy opcja z diodą z 101 napraw zadziała w s-max przedliftowym?

Chmielum2222
27-05-2019, 09:34
U mnie bardzo czesto sie wypala. Co 100Km i zaczyna mnie to wpieniac. A jeszcze do tego po porannym odpaleniu nierówno pracuje przez chwile. Gdzie moz a szukac przyczyny?

String
27-05-2019, 09:41
Orientuje się ktoś czy opcja z diodą z 101 napraw zadziała w s-max przedliftowym?

Z tego co mi się wydaje - kontrolka wypalania DPF zadziała na silniku DW10C czyli w poliftach. W przedliftach nie ma takiej opcji. Chyba że się coś zmieniło w międzyczasie. Nie śledzę tego wątku od dawna.

Eatal
27-05-2019, 10:26
meff String gruniu rafalpawlak D.A.N.I. macieju S-MaxL
W 2.2 duratorq tdci polift (2013) silnik nie jest dociążany grzaniem tylnej/przedniej szyby, lusterek, niestety.

Jeśli złapiesz proces wypalania DPF na postoju załącz ich ogrzewanie i zobacz czy spalanie się zwiększy (znaczy że nie były włączone) czy nie (znaczy że już były włączone, mozesz podpinac diode przy lusterku - jak w moim wątku).

Tutaj inny podobny wątek:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=3135902

ROB1976
Ooo to bardzo ciekawe, ja tez mam aku już słabsze. Sa jakies teorie z tym zwiazane?

oo8
28-05-2019, 10:48
Przeczytałem wątek i nie dopatrzyłem się jednoznacznej odpowiedzi na pytanie:

Czy 2.0 TDCi 140 (DW10) przedliftem, przy wypalaniu DPF'u silnik jest "dociążąony" grzaniem lusterek?

Znalazłem info, że w Insigni to grzeje, ale czy w naszych poczciwych S-Maxach 2006 - 2010 też zadziała?

mirek0770
29-05-2019, 10:58
Witam,też noszę się z zamiarem kupna S-MAXa i chyba diselka.Z tym DPF powinno być jak w ciężarówkach(man,mercedes-takimi ostatnio jeździłem),na desce dwa wlaczniki-wypalanie lub koniec wypalania,jeżeli się zapalila kontrolka o wypalaniu a nie było gdzie wypalić to wyłączałem i dopiero na trasie włączyłem i ogień na tloki
Gdyby nie 4 dzieci to była by benzyna Volvo kombi a tak to chyba S-MAX
Pozdrawiam

meff
30-05-2019, 09:15

Czy 2.0 TDCi 140 (DW10) przedliftem, przy wypalaniu DPF'u silnik jest "dociążąony" grzaniem lusterek?

Znalazłem info, że w Insigni to grzeje, ale czy w naszych poczciwych S-Maxach 2006 - 2010 też zadziała?

Dziś zakładam że włączy mi się wypalanie (co mniej więcej 650km wypala mi dpf a mam 630 zrobione), będę jeździł z włączonym forscanem i sprawdzał czy temp dojdzie do 600 stopni, wtedy sprawdzę czy lusterko robi się ciepłe i dam znać.

Gural bagienny
30-05-2019, 09:46
Umnie włączał się wentylator chłodnicy wtedy podaje ponad 12volt więc wystarczy założyć przekaźnik i będziesz, wiedział kiedy się zaczął proces wypalania.

meff
30-05-2019, 11:43
Umnie włączał się wentylator chłodnicy wtedy podaje ponad 12volt więc wystarczy założyć przekaźnik i będziesz, wiedział kiedy się zaczął proces wypalania.

A jak włączysz klimę to też zadziała - u mnie wentylator załącza się gdy klima rusza.

Gural bagienny
30-05-2019, 18:31
Wentylator się włancza ale nie na najwyższych obrotach tylko w upalne dni ale na postoju lub w korku na klimie.

AJU
30-05-2019, 20:11
Nie wiem czy grzeją moje, w sensie sprawne, ale ostatnio właśnie podczas wypalania sprawdzałem ręką i nic zimne, drugie tak samo, w dodatku były mokre wiec jak by się włączyły to napewno by woda wysła tyle dodam od siebie

meff
31-05-2019, 06:06
Sprawdzone empirycznie, w przedlifcie lusterka zimne, aby nie wystawiać ręki za okno przypiąłem do lusterka czujkę termometru, w trakcie wypalania DPF (obserwowane forscanem) temperatura lusterka nawet nie drgnęła - czyli taka dioda w tym modelu nie da nic, żeby było ciekawiej wentylator chłodnicy nie zaskoczył (zatrzymałem się gdy rozpoczął procedurę i otworzyłem maskę by sprawdzić) - zaczął działać dopiero jak wypalanie DPF się zakończyło albo włączył jak już leciało a ja dawałem ogień na prostej.

Gural bagienny
31-05-2019, 06:27
Ja miałem podpięte pod wentylator i zawsze gdy proces wypalania się zaczynał to komputer podawał napięcie na wentylator ponad 12volt .niezależnie od jazdy tym bardziej na postoju

eclipse
31-05-2019, 08:25
Sprawdzone - zaczął działać dopiero jak wypalanie DPF się zakończyło albo włączył jak już leciało a ja dawałem ogień na prostej.

To coś masz nie tak z tym wentylatorem ... poprawnie w tych silnikach to zawsze jest tak że;
Wentylator się załącza na najwyższych obrotach podczas dopalania DPF i wyłącza po zakończeniu procesu .

Co do wypowiedzi kol. Gural bagienny to może pokaż fotkę i podaj dokładniej w którym miejscu to masz i jak połączyłeś w przed-lifcie .

meff
31-05-2019, 08:49
To coś masz nie tak z tym wentylatorem ... poprawnie w tych silnikach to zawsze jest tak że;
Wentylator się załącza na najwyższych obrotach podczas dopalania DPF i wyłącza po zakończeniu procesu .

Co do wypowiedzi kol. Gural bagienny to może pokaż fotkę i podaj dokładniej w którym miejscu to masz i jak połączyłeś w przed-lifcie .

Sprawdzę ten wentylator dziś może przekaźnik poszedł albo jakaś drobna pierdoła kiedyś miałem podobny problem w escorcie że wentylator włączał się dopiero na chwilę przed zagotowaniem auta.

Gural bagienny
31-05-2019, 09:08
Miałem podpięte pod dwa przewody które idą do silnika wentylatora jeden plus grubszy a drugi minus oczywiście za modułem i do tego przekaźnik 12 volt kryty załączy się wtedy gdy komputer poda 12volt na silnik wentylato i rezystor na plusie diody 12 volt i tyle .i działa.

lsz11
31-05-2019, 13:45
Hej
Pod które przewody w lusterku wpiąć się z diodą by zaświeciła się podczas wypalania DPF-a. Dziś zdjąłem tapicerkę drzwi i próbowałem namierzyć, które to przewody od grzania lusterek i o ile udało mi się namierzyć dodatni to z masą już niekoniecznie.

Gural bagienny
31-05-2019, 13:57
Lusterka nie biorą udziału w procesie wypalania DPF .

lsz11
31-05-2019, 15:17

Nie siej zamętu, jak z treści tematu wynika, przedliftowe nie biorą a poliftowe biorą. Mój jest poliftowy.

Eatal
31-05-2019, 15:35

Post #1
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=294996

bigtomi i Pawko75 to dziala (z opisu wnioskuje 2.0 Tdci 2013/2014)

Nie siej zamętu, jak z treści tematu wynika, przedliftowe nie biorą a poliftowe biorą. Mój jest poliftowy.
Ja mam 2013 2.2 200KM Duratorq TDCI i u mnie nie działa.

Gural bagienny
01-06-2019, 21:31
Mowa o przedlifcie

Eatal
01-06-2019, 21:56
Gural bagienny
mi chodzilo o moj poliftowy - w ktorym to nie dziala (wiec podzial chyba troche inny jest niz przedlift/polift).

macieju
02-06-2019, 10:46
Eatal, wydaje mi sie, ze Twoj problem lezy w silniku tzn masz 2.2. Jest tam normalny dopalacz jak w 2.0? Podpinanie pod lusterka ma jedynie sens jeśli nie ma dopalacza.

lsz11
02-06-2019, 13:09
No to już sam nie wiem i widzę każdy tu g...no wie. Jeden pisze, że dioda na lusterko zadziała, drugi, że nie działa, następny, że jeśli spełni się kilka warunków to zadziała. A zaraz ktoś napisze, że tylko w dni parzyste. Chłopy i chłopiary, ogarnijcie się.

Niech ktoś napisze kto ma diodę podłączoną pod lusterko i mu działa i niech napisze jaki ma samochód (marka, model, rok prod., silnik, a nawet kolor nadwozia), jeśli ktoś nie ma to niech nie nabija sobie postów tylko śledzi czyta i podziwia.

Sebol39
02-06-2019, 15:08
kodbledu P244C00 i U028400,takie kody pojawily sie przy wypalaniu pdf.Auto ma przebieg 140tys Focus mk3 1.6tdci 8v 105km 77kw econectik.Czy ktos mial takie bledy, pierwszy to za niska temperatura spalanie przy probie dopalenia pdf a druka to Brak komunikacji między aktywną przesłoną powietrza.Co trzeba sprawdzic i co naprawic

Eatal
02-06-2019, 19:37
macieju lsz11
ja jestem samochodowym Januszem, to raczej ja szukałem porady :)

Wiem tylko, ze mam 2013 DW12C 2.2 Duratorq-TDCI i u mnie myk z lusterkami nie dziala.

Skan z mojej instrukcji mówi o dodatkowej świecy żarowej dla duratorq tdci 2.0 i 2.2 (norma V).
https://i.imgur.com/msUsKaS.jpg

Fota w lepszej jakości - link (https://i.imgur.com/8Q4d88n.jpg)

Wygląda na to, że 2013 2.2 DW12C (który mam) zachowuje się jak "przedliftowy", (tzn nie dociąża lusterkami, potwierdzone empirycznie spalaniem, tzn po ręcznym włączeniu w trakcie wypalania DPF spalanie wzrasta, co sugeruje, że wcześniej nie jest załączane).

Z czego to dokładnie "konstrukcyjnie" wynika to już niech się branżowcy wypowiedzą.

Ja się pogodziłem z tym że muszę poprowadzić sygnał ze skrzynki E75525 wprost ze świecy żarowej dopalacza.

Zwracałem tylko uwagę, że podział przedlift/polift jest nieprecyzyjny.

r0ck
03-06-2019, 10:32
Dobra, słuchajcie. Ja robię tak, jak dojeżdzam do miejsca parkowania, zerkam na obrotomierz i wsłuc***ę się w wentylator czy chodzi. Jeśli chodzi, wyłączam klimę i słucham, jeśli chodzi - dpf się wypala. Obroty wtedy u mnie około 900, jak skończy wypalać około 800 obrotów. Także taka moja dioda od dpf-u :)

pretorian2
03-06-2019, 20:52
Eatal nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoje posty ale czemu nie podepniesz się bezpośrednio diodą do przekaźnika tak jak w DW10c ?? u mnie 2.2 polift śmiga tak ...

Eatal
03-06-2019, 21:12
pretorian2
Taki jest plan, tylko z czasem różnie, a nie chcę prowizorki :) Tym bardziej, że myślałem o ACC, więc wtedy porządnie wiązki do kabiny by poszły. Do kabiny wprowadziłeś schowkiem pasażera? Czy jakoś inaczej?

Chomik75
07-06-2019, 14:08
Witajcie. Ostatnio w jednym z polecanych warsztatów miałem regenerowaną pompę wysokiego ciśnienia, s max 2013 rok, silnik 2,0 tdci po programie 195 KM. Do tej pory filtr dpf wypalał się co 500-600 km a zimą jeszcze rzadziej. Po tej wymianie pompy wypalił mi się po 230 km od poprzedniego. Nie mam pojęcia po przeczytaniu wątku jaka może być przyczyna w moim przypadku. Dodatkowo analizując możliwe przyczyny: 200 km temu przy ostatnim tankowaniu zalałem paliwo Orlen verva a do tej pory BP, lub Circle K. Dolałem też przy okazji tankowania preparatu stp do czyszczenia wtrysków diesla. Moc ma, nie dymi, spalanie nie odstaje od normy, kontrolek i błędów nie generuje.... W moim warsztacie powiedzieli, nie przejmować się, obserwować, jak się coś będzie dodatkowego działo przyjechać. Obserwuję ale niedługo wyjazdy wakacyjne, więc w delikatnym stresie. ;-)

makinen
07-06-2019, 14:44
Jest moc, jest sadza, DPF pada.

Chomik75
07-06-2019, 14:52
Jest moc, jest sadza, DPF pada.
Sadzy nie ma. ;-)

makinen
07-06-2019, 15:20
Bo została w DPF.

lsz11
07-06-2019, 16:53
Nie stresujcie chomika75, u mnie w lutym tego roku po raz pierwszy wyskoczył błąd P042A (czujnik temperatury katalizatora bank 1 obwód 2). Potem co raz częściej aż w tym tygodniu, w środę, praktycznie gdy wyłączę silnik po 10-ciu km wyskakiwał ponownie. Nadmienię, że w poniedziałek zrobiłem sobie kontrolkę wypalania DPF-a. I za każdym razem tuż przed błędem na 2 sekundy zapalała się ta dioda, wniosek = DPF chciał się wypalić ale z uwagi, że miałem uszkodzony czujnik temperatury spalin w DPF-ie wypalanie nie mogło dojść do skutku.
W środę zamówiłem ten czujnik i w czwartek gdy go odebrałem od razu do znajomego na kanał i wymiana.
Jakież miałem szczęście w nieszczęściu :572: bo gdy byłem już na kanale, po wymianie tego czujnika chciałem skasować błędy. Okazało się, że oprócz P042A i P2033 wyskoczył błąd P244D, który za nic nie chciał się skasować, mało tego z tym błędem niema możliwości odpalenia auta.
Na dzień dobry miękkie nogi, pełne gacie - co teraz?:570:
-> dla potomnych i na przyszłość, należy "wyzerować czujniki temperatury spalin" i dopiero ta operacja pozwala na usunięcie błędu P244D i ożywienie FORDA
Potem jazda próbna z włączonymi parametrami na żywo. Temperatury te czujniki spalin osiągnęły w ekspresowym tempie, już po przejechaniu ok 0,5 km włączyła się dioda obwieszczająca wypalanie DPF. przejechałem chyba z 30 km i potem na parkingu jeszcze powerczałem silnikiem co najmniej 5 min i dopiero kontrolka DPF zagasła - tyle to S-max potrzebował by się zregenerować.
Do obsługi wykorzystuję AutoCom (china) i program Delphi, więc nie wiem jak wykonać procedury zerowania czujników w Forscan-ie.

Gural bagienny
07-06-2019, 17:10
Tyle problemu bo czujnik padł DPF niewypalił się co za zacięcie w walce gratulacje
Ja ten czas wolę spędzić inaczej niż u kumpla w kanale .

lsz11
07-06-2019, 18:44
Ja ten czas wolę spędzić inaczej niż u kumpla w kanale .

Jak? Pod podnośnikiem? też mi coś.

Gural bagienny
07-06-2019, 20:24
Ja przy aucie to tylko filtr paliwa bo nie mam parcia na szkło.co byś nie zrobił przy DPF to problem wruci nie ten to inny i poco mam mieć stresa że gnuj się niewypalił nie mam nie będę miał i nie polecam mieć ten szmelc tym bardziej w fordzie przed liftem.ja mam rok bez i szkoda że tyle czasu męczyłem się z tym dziadem a EGR tym bardziej syfiasz dolotu

makinen
07-06-2019, 20:42
A mnie wkurzają takie kopciuchy jak twój. Tylko nie pisz że nie dymi jak każdy kto wyciął.

lsz11
07-06-2019, 22:13
Ja przy aucie to tylko filtr paliwa bo nie mam parcia na szkło.co byś nie zrobił przy DPF to problem wruci nie ten to inny i poco mam mieć stresa że gnuj się niewypalił nie mam nie będę miał i nie polecam mieć ten szmelc tym bardziej w fordzie przed liftem.ja mam rok bez i szkoda że tyle czasu męczyłem się z tym dziadem a EGR tym bardziej syfiasz dolotu

No właśnie, gdybyś zadbał nie musiałbyś stosować "druciarstwa" i wycinać DPF-a czy EGR-a. Wyjedź za granicę i natknij się np na niemiecki patrol - powodzenia, auta już pewnie nie odzyskasz. No chyba, że auto ci służy jedynie na pole pojechać krowy wydoić.
Nawet u nas już Policja czy Inspekcja Ruchu jest wyposażona w analizatory spalin ( czy jakoś tak...). Gdybym nie wymienił tego czujnika temp. spalin zapchałbym filtr i musiałbym go wymienić lub wyciąć, jak ty.
A poza tym co ma dbałość o auto przez wymianę zużytych części do parcia na szkło?

kikoo2
08-06-2019, 04:28
wystarczy, że chociaż z raz w tygodniu wyjedziesz na trasę (50-100 km) i filtr sam bez problem powoli się wyczyści. Przez ostatnie 3 lata w vectrze ani razu nie zasygnalizował wypalanie, w galaxy przez ostatnie 35 tkm też nie. Po prostu w przelotach sam się oczyszcza.
Pozdro.

bzdura!!!

lukast
10-06-2019, 10:12
Witajcie. Ostatnio w jednym z polecanych warsztatów miałem regenerowaną pompę wysokiego ciśnienia, s max 2013 rok, silnik 2,0 tdci po programie 195 KM. Do tej pory filtr dpf wypalał się co 500-600 km a zimą jeszcze rzadziej. Po tej wymianie pompy wypalił mi się po 230 km od poprzedniego. Nie mam pojęcia po przeczytaniu wątku jaka może być przyczyna w moim przypadku. Dodatkowo analizując możliwe przyczyny: 200 km temu przy ostatnim tankowaniu zalałem paliwo Orlen verva a do tej pory BP, lub Circle K. Dolałem też przy okazji tankowania preparatu stp do czyszczenia wtrysków diesla. Moc ma, nie dymi, spalanie nie odstaje od normy, kontrolek i błędów nie generuje.... W moim warsztacie powiedzieli, nie przejmować się, obserwować, jak się coś będzie dodatkowego działo przyjechać. Obserwuję ale niedługo wyjazdy wakacyjne, więc w delikatnym stresie. ;-)

Widze że masz auto po lifcie, więc pociągnę wątek. Sam tez walczę z DPF - auto z 2014. Wypala mi się co 200km, tankuję Vervę na Orlenie. Czyściłem hydrodynamicznie DPF 3 tygodnie temu, nic nie pomogło, nadal jak w zegarku co około 200km, dodatkowo sprawdzałem wężyki od czujnika różnicy ciśnień - wszystko wygląda na ok. Podglądam w Forscan poczas wypalania - temperatura od 600 do 650stopni, więc jest ok podczas wypalania. Po wypalaniu % DPF_LOAD i DPF_SOOT spadają do około 40-50% i potem zaczynają powoli rosnąć :( Poza tym z autem nie ma żadnych problemów, zero błędów itd, nic nie kopci. POwoli trace nadzieję i dziwne myśli zaczynają przychodzić - włącznie z pomysłem by wyciąć dizada. Bo nabawię się nerwicy. Mam trochę dosyć obserwowania chwilowego spalania na postoju i zastanawiania się czemu wypala się co 200km, zamiast co 500-600 :/

bukox
10-06-2019, 14:00
U mnie podobnie (wypalanie co 150-250 km) ale auto starsze i przebieg pewnie też dużo większy więc tutaj problemem może być mała pojemność filtra spowodowana dużą ilością popiołu. Natomiast mój sterownik nie wypluwa PID-ów DPF_LOAD i DPF_SOOT więc nie jestem w stanie ocenić stopnia zapełnienia filtra. Co ciekawe - problem zaczął się ok 3 lata temu - wcześniej wypalał się rzadko - co 500-600 km.

lukast
10-06-2019, 15:16
U mnie podobnie (wypalanie co 150-250 km) ale auto starsze i przebieg pewnie też dużo większy więc tutaj problemem może być mała pojemność filtra spowodowana dużą ilością popiołu. Natomiast mój sterownik nie wypluwa PID-ów DPF_LOAD i DPF_SOOT więc nie jestem w stanie ocenić stopnia zapełnienia filtra. Co ciekawe - problem zaczął się ok 3 lata temu - wcześniej wypalał się rzadko - co 500-600 km.

Też myślałem że u mnie to popiół jest winny - ale wychodzi na to że nie.. Jeśli jeździsz już tak od 3 lat to może to nie jest jakiś mega problem - jedyne co mi przychodzi do głowy to większe spalanie (w końcu wypala się 3x częściej niż powinien, przy każdym wypaleniu spala więcej ON)

lsz11
11-06-2019, 07:36
U mnie musiał się przytykać DPF bo nie mógł się wypalić przez uszkodzony czujnik temperatury spalin w DPF, do tego stopnia, że w końcu wywalił błąd P244D (O czym pisałem w poście #228 ). Po wymianie czujnika, DPF wypalał się chyba z pół godziny ale od tego czasu zrobiłem już ok 300 km i nie zauważyłem by się znów wypalał (mam kontrolkę wypalania DPF).
Do diagnostyki używam programu Delphi i nie wiem czy i gdzie sprawdzić poziom zapełnienia DPF.

większe spalanie (w końcu wypala się 3x częściej niż powinien, przy każdym wypaleniu spala więcej ON)

U mnie przed usterką spalanie na komputerze było na poziomie 7,2l/100km
teraz jest 6,4l/100km ale przyznam, że 80% to trasa z prędkością 110-130 km/h

bukox
11-06-2019, 07:50
jedyne co mi przychodzi do głowy to większe spalanie (w końcu wypala się 3x częściej niż powinien, przy każdym wypaleniu spala więcej ON)

Czy ja wiem - to większe spalanie trwa ok 10 minut czyli powiedzmy przez 10 km co 200 km (cykl wypalania) i chyba nie ma aż takiego wpływu na całkowite spalanie. Ja stwierdziłem, że póki nie ma żadnych błędów a wypalanie się uruchamia to nie będę grzebał bo jeszcze coś popsuję. Najbardziej mnie jednak boli to, że nie mogę sprawdzić żadnych parametrów czyli właśnie stopnia zapełniania.

lukast
11-06-2019, 08:37
Czy ja wiem - to większe spalanie trwa ok 10 minut czyli powiedzmy przez 10 km co 200 km (cykl wypalania) i chyba nie ma aż takiego wpływu na całkowite spalanie. Ja stwierdziłem, że póki nie ma żadnych błędów a wypalanie się uruchamia to nie będę grzebał bo jeszcze coś popsuję. Najbardziej mnie jednak boli to, że nie mogę sprawdzić żadnych parametrów czyli właśnie stopnia zapełniania.

Dlaczego nie możesz ? Rozumiem że to przedlift i nie ma parametru DPF_LOAD ?

macieju
11-06-2019, 10:22
Panowie a co oznacza dpf_soot_ld? Czy wartość 61% to dużo w tym wypadku? Jakie powinno być ciśnienie roznicowe? Na biegu jałowy pokazuje mi 0KPa, przy dodaniu gazu tak na 2 tyś wskakuje na ok 2 Kpa.
Pytam ponieważ rownie z walczę z częstym wypalaniem, w moim przypadku zdarzyło się już wypalanie po ok 80km, ale zazwyczaj między 120 a 150km.

bukox
11-06-2019, 10:53
Międzylift i nie ma ani DPF_LOAD ani DPF_SOOT. Musiałbym zmienić soft sterownika.

rojass
11-06-2019, 13:59
Kolega prosił żeby zbadać temat, więc spytam Was - może ktoś pomoże.
DW10C - międzylift, DPF Load 50%, wypala się co około 100km, wcześniej wg znajomego wypalał się co 500-600km. Nagle, z dnia na dzień cykle są częstsze.
Brak błędów w Forscan. Ktoś ma jakiś pomysł czemu tak często wymusza wypalanie ?

lsz11
11-06-2019, 20:17
Tak na "chłopski rozum", kiedy wypalić DPF-a sterownikowi podpowiada czujnik różnicy ciśnień w DPF (ten do którego podłączone są dwie rurki od DPFa), może on coś przekłamuje. Jeśli ktoś miał by na podmiankę to można by spróbować (wiem tylko skąd wziąć na taką podmianę), nie wiem ile kosztuje, zresztą tylko gdybam ale szedłbym tym tropem.
Jeśli się mylę proszę o korektę, jeśli nie to proszę bardzo ;)

Dariusz_B
12-06-2019, 14:10
Gdy walczyłem z częstym wypalaniem FAP/DPF to też podmieniałem czujnik różnicy ciśnień, ale to nie on był przyczyną, i mam nówkę od tamtego czasu w zapasie. Z tym, że ja mam FFII z 2008, nie wiem czy będzie pasować.

Moja rada do wszystkich, którzy walczą z tym problemem. Dopóki poziom oleju pozostaje na stałym poziomie, nie ma się co za bardzo przejmować kiedy DPF się wypala. Kontrolować poziom oleju co 1kkm i bedzie dobrze. Jeśli się będzie podnosić, wówczas trzeba się martwić. W innym przypadku szkoda nerwów na to co może się uszkodzić. Auto ma jeździć, a nie na niego ciągle chuchać i dmuchać.

Jarek G.
13-06-2019, 22:40
bzdura!!!
No cóż kolego, dla ciebie bzdura a dla mnie: jeżdżę samochodem już tyle lat i ani razu nie zaobserwowałem, że wypala mi się filtr. A informację o tym, że się niedawno wypalał otrzymuję od czasu do czasu od mojego mechanika podczas okazjonalnego podłączenia do kompa. I gdzie tu bzdura?

meff
18-06-2019, 11:12
Moja rada do wszystkich, którzy walczą z tym problemem. Dopóki poziom oleju pozostaje na stałym poziomie, nie ma się co za bardzo przejmować kiedy DPF się wypala. Kontrolować poziom oleju co 1kkm i bedzie dobrze. Jeśli się będzie podnosić, wówczas trzeba się martwić. W innym przypadku szkoda nerwów na to co może się uszkodzić. Auto ma jeździć, a nie na niego ciągle chuchać i dmuchać.

Słuszna uwaga, ja mam auto nie młode już i robię spore przebiegi (cały czas trasy+ogień) jak ostatnio po zimie kontrolowałem podwozie uświadomiłem sobie że dpf'a przez tyle lat co ma auto nikt nie ruszał (patrząc na stan nakrętek które go trzymają) a problemów z nim na razie (odpukać) nie ma - wypala się co 600-700km

meff
08-07-2019, 16:20

mam przedliftowy i nie zaobserwowałem grzania lusterek przy wypalaniu.

kikoo2
03-08-2019, 13:14
Też przez rok nie było problemu.Teraz zapchał się i tyle.Chyba wyrzucę bo koszta te same.

Rowny
08-08-2019, 11:08
Miałem Smax z 2008 roku 2,0 140km.
zrobiłem nim ok 65 tyś km (3 lata używany) jazda po Warszawie i okolicach. Czasem trasa. O tym że jest filtr dowiedziałem się sprzedając samochód, bo kupujący z diagnostą na stacji przeglądu pokazali.
Żadnej kontrolki czy innego spalania nie zauważyłem. samochód sprawował się super.
A teraz jest EcoBlue z 2018r i tylko mocznik i do przodu ...