Zobacz pełną wersję : [Kuga 2013-2020] Jakie opony zimowe?

karole
22-09-2013, 08:15
Witam,
Jest co prawda taki wątek o wcześniejszej Kudze ale zamknięty, a nowa Kuga dodatkowo nie ma felg 16", na które większość kupowała opony zimowe.

Przeglądając katalogi upatrzyłem sobie Bridgestony LM80 lub ich następcę LM80 EVO.

Opona dość dobra, ma rant ochronny na felgę lecz nie jest tania.

Macie Panowie (Panie?) jakieś propozycje?

jankowalski973
22-09-2013, 09:04
Myślałem o Bridgestone Blizzak LM32 235/55 R17 103 V XL ale przydały by się też felgi stalowe

Lep
22-09-2013, 11:13
Właśnie też się nad tym zastanawiałem i zdecydowałem się na:
Bridgestone Blizzak LM80 235/55 R17 99 H
lub
Bridgestone Blizzak LM80 EVO 235/55 R17 99 H

Do tego felgi aluminiowe i będzie super:D Tu się jeszcze zastanawiam nad firmą i wzorem.

Pozdrawiam

Maz update:D

Właśnie zamówiłem opony: Bridgestone Blizzak LM80 EVO 235/55 R17 99 H
Oby dobrze się trzymały drogi, za miesiąc zdam pierwszą relacje:)

Teraz tylko felgi:D

tbos
23-09-2013, 16:11
Ja jeżdżę na Nokian WR A3 235/55R17 103 V i złego słowa na nie nie mogę powiedzieć

jankowalski973
23-09-2013, 21:40
Nokian WR A3 235/55 R17 103 V mają mniejszy opór toczenia ale są głośniejsze od Bridgestone Blizzak LM80 EVO 235/55 R17 99 H
Różnica w cenie ok 200zł/szt. na korzyść Nokian

Remus1
24-09-2013, 08:09
Rozumiem, ze piszesz o oponach 2x4, nie zaś 4x4.

jankowalski973
24-09-2013, 08:46
na pewno nie o terenowych

jankowalski973
25-09-2013, 19:25
Właśnie zamówiłem opony: Bridgestone Blizzak LM80 EVO 235/55 R17 99 H
Oby dobrze się trzymały drogi, za miesiąc zdam pierwszą relacje:)

Teraz tylko felgi:D

Czy indeks prędkości nie powinien być wyższy? Na oryginalnych mam V

Lep
25-09-2013, 20:25
Czy indeks prędkości nie powinien być wyższy? Na oryginalnych mam V

Indeks H to o ile pamiętam opony do 210 km/h:) Nie jadę w zimę szybciej:D

jankowalski973
25-09-2013, 20:39
Zastanawia mnie podejście firm ubezpieczeniowych, na forum był już poruszany taki temat. Raz miałem małą kolizję i rzeczoznawca bardzo dokładnie zrobił opis kół. Dlatego chyba jest to ważne przy większej wartości pojazdu.

Ricz1927
25-09-2013, 21:19
Podpinam się pod temat. Mam takie pytanie. Mam zamiar kupić sobie NOWE zimówki Nokian WR D3 205/60R16 92 H :mrgreen: ale zastanawiam się czy profil nie będzie za wysoki? Fabrycznie jest 55, a 60 to nie duża różnica, zastanawiam się czy nie będą trzeć o nadkola i czy przy skręcaniu nie będzie problemu? Czekam na odpowiedź!

Ricz1927
25-09-2013, 23:10
Zastanawia mnie podejście firm ubezpieczeniowych, na forum był już poruszany taki temat. Raz miałem małą kolizję i rzeczoznawca bardzo dokładnie zrobił opis kół. Dlatego chyba jest to ważne przy większej wartości pojazdu.

Chłopaki, jak macie np. indeks "H" czyli 210km/h to szybciej na tych oponach nie pojedziecie niż te 210km/h! a tak na marginesie, to kto normalny w zimę tyle zasuwa???:shock:

slick
25-09-2013, 23:44
Chłopie po co kombinować, daj jak fabryka napisała i tyle. Pamiętaj o poprawnych indeksach prędkości i nośności.

Pozdro!

jankowalski973
26-09-2013, 10:07
Chłopaki, jak macie np. indeks "H" czyli 210km/h to szybciej na tych oponach nie pojedziecie niż te 210km/h! a tak na marginesie, to kto normalny w zimę tyle zasuwa???:shock:

Indeks opon nowej Kugi jest V - zgodnie ze świadectwem zgodności WE (czytaj wszystkie wpisy a nie tylko ostatni). Tu nie jest mowa o prędkości jaką rozwijasz bo nie znaczy to że jeżeli jeździsz max 140 to kupisz opony o takim indeksie "N" . Samochód ma gwarancję i AC. Nie każdy kupując nowe opony zwróci na to uwagę i w tym rzecz aby uniknąć później jakichkolwiek problemów.
Swoją drogą zima nie zawsze oznacza zasypane i oblodzone drogi.

PS. http://www.motoopony.pl/artykuly/opony/indeks-predkosci.html

Lep
26-09-2013, 17:50
Indeks opon nowej Kugi jest V - zgodnie ze świadectwem zgodności WE (czytaj wszystkie wpisy a nie tylko ostatni). Tu nie jest mowa o prędkości jaką rozwijasz bo nie znaczy to że jeżeli jeździsz max 140 to kupisz opony o takim indeksie "N" . Samochód ma gwarancję i AC. Nie każdy kupując nowe opony zwróci na to uwagę i w tym rzecz aby uniknąć później jakichkolwiek problemów.
Swoją drogą zima nie zawsze oznacza zasypane i oblodzone drogi.

PS. http://www.motoopony.pl/artykuly/opony/indeks-predkosci.html

Może rzeczywiście tak jest jak mówisz bo ubezpieczalnie lubią robić problemy:)
Nie zgodzę się jednak że do Nowej Kugi pasują tylko V. Nie znam świadectwa zgodności ale pisałem do kilku salonów forda. Oni sami zaproponowali mi takie opony:
Dunlop SP WINTER SPORT 3D 99H
Fulda KRISTALL 4X4 103H XL
Nokian WR A3 103V XL

Jak widzisz w dwóch pierwszych jest indeks H a więc gdyby stwarzali mi z tego powodu problemy to pokażę im maila od nich samych:D

Nie masz się co martwić:)

jankowalski973
26-09-2013, 20:07
Nie zgodzę się jednak że do Nowej Kugi pasują tylko V. Nie znam świadectwa zgodności ale pisałem do kilku salonów forda. Oni sami zaproponowali mi...

To nie jest rozmiar żeby nie pasowały.
Jeżeli jesteś właścicielem auta świadectwo powinni Ci wydać z pozostałymi dokumentami.
Opony proponują takie jakie mają.

karole
27-09-2013, 14:07
Ja jeżdżę na Nokian WR A3 235/55R17 103 V

Rozumiem, że piszesz o Nokian WR A3 235/55R17 103 V XL ?

One mają rant ochronny na felgę? Bo nie znajduję...

arttk
27-09-2013, 21:15
Może rzeczywiście tak jest jak mówisz bo ubezpieczalnie lubią robić problemy:)
Nie zgodzę się jednak że do Nowej Kugi pasują tylko V. Nie znam świadectwa zgodności ale pisałem do kilku salonów forda. Oni sami zaproponowali mi takie opony:
Dunlop SP WINTER SPORT 3D 99H
Fulda KRISTALL 4X4 103H XL
Nokian WR A3 103V XL

Jak widzisz w dwóch pierwszych jest indeks H a więc gdyby stwarzali mi z tego powodu problemy to pokażę im maila od nich samych:D

Nie masz się co martwić:)

Raczej było wielokrotnie wałkowane:
- letnie opony muszą mieć indeks prędkości zgodny z homologacją,
- zimowe mogą mieć indeks mniejszy (nie mniejszy niż 160 km/h) ale jeśli zimą masz indeks mniejszy niż homologacja samochodu, to w samochodzie w widocznym dla kierowcy miejscu musi być nalepka z napisaną maksymalną prędkością.

jankowalski973
27-09-2013, 22:16
No to sprawa indeksu załatwiona. Maże ktoś zaproponuje jakieś "kółka":p

Lep
28-09-2013, 12:26
Ja właśnie odebrałem moje Bridgestone Blizzak LM80 EVO 235/55 R17 99 H :D

Felgi też już zamówione, za 3 tygodnie przekładka i jak tylko pojeżdżę trochę po śniegu to od razu napiszę co i jak:D Ale pewnie to będzie dopiero styczeń nie wiem czy to was ratuje:)

karole
28-09-2013, 19:44
- zimowe mogą mieć indeks mniejszy (nie mniejszy niż 160 km/h) ale jeśli zimą masz indeks mniejszy niż homologacja samochodu, to w samochodzie w widocznym dla kierowcy miejscu musi być nalepka z napisaną maksymalną prędkością.

Gdzie znajdę ten zapis? Nie mogę nigdzie tego odszukać...

Rozmawiamy tutaj o indeksie prędkości, a jest jeszcze indeks nośności.
Jak wygląda sprawa z jego niezgodnością?

Lep
02-10-2013, 22:25
Nie jestem ekspertem wiem tylko że moja Kuga wyszłą na oponach z indeksem 99 i takie też kupiłem zimowe:)

jankowalski973
02-10-2013, 22:33
Felgi też już zamówione...

Jakie kupiłeś, stal czy alum? Jaki rozstaw 5x108?

Lep
02-10-2013, 23:25
Jakie kupiłeś, stal czy alum? Jaki rozstaw 5x108?

Kupiłem aluminiowe a rozstawu niestety Ci nie podam bo nie pytałem. Po prostu poszedłem do Forda i wziąłem od nich felgi.

slick
03-10-2013, 18:06
Hejka Panowie i jeśli są Panie :P

Wiadomo, że nie trzeba konkretnego indeksu ale są te minimalne z homologacją . A tak przy okazji można też tam porównać ceny oponek.
Nie warto dawać rozmiaru bez homologacji bo ubezpieczalnie właśnie ten argument używają najczęściej.

Pzodro:P

Pozdro

karole
03-10-2013, 18:52

No to pokrywa nam się, bo za rezulteo-opony.pl:

"Wybrałeś opony zimowe. Pośród wyników wyszukiwania znajdować się mogą także opony o niższym indeksie prędkości niż ten, który jest normalnie zalecany do twojego pojazdu. Jest to prawnie dopuszczalne w przypadku opon zimowych."

jankowalski973
03-10-2013, 21:48
Kupiłem aluminiowe a rozstawu niestety Ci nie podam bo nie pytałem. Po prostu poszedłem do Forda i wziąłem od nich felgi.

Nawet gdybyś zapytał to prawdopodobnie by Ci nie powiedzieli bo nie wiedzą. Pytałem dziś o rozmiar stalowych i... danych brak:shock: ale zamówić mogę 350zł/szt
Ze świadectwa zgodności wiem tyle 7,5Jx17H2OS52.5

Lep
03-10-2013, 22:48
Nawet gdybyś zapytał to prawdopodobnie by Ci nie powiedzieli bo nie wiedzą. Pytałem dziś o rozmiar stalowych i... danych brak:shock: ale zamówić mogę 350zł/szt
Ze świadectwa zgodności wiem tyle 7,5Jx17H2OS52.5

Hehe tu się z Tobą zgodzę:) W salonach są najlepsi specjaliści:D

Lep
05-10-2013, 19:24
Hehehehehe dziś to były dopiero jaja... Jade do salonu Forda gdzie zakupiłem felgi do nowej Kugi. Proszę ich o wymianę (założenie kół zimowych na felgi i przekładkę kół). Oni na to że spoko... 10 minut, 15 minut, 30 minut, przychodzi mechanik i mówi coś w stylu: Wie Pan co, okazuje się że aby podnieść Pana samochód musimy zdjąć orurowanie (oryginalne forda) aby go nie pogiąć.
Ja na to że chyba sobie jaja robią. Przez godzinę się kłóciłem że to idiotyzm a oni mi wmawiają że taka jest konstrukcja i jest to konieczne:D W końcu zmienili ale zajęło im to jakieś 2 godziny.

Specjaliści tacy że nawet kół mi nie potrafili zmienić i do tego jeszcze się kłócą i wmawiają mi że muszą zdjąć orurowanie do podniesienia pojazdu. Jakieś chore.
Koniec końców skończyło sięna wymianie bez zdejmowania orurowania:)

E-rick
08-10-2013, 14:07
Zamówiłem takie-Dunlop SP Winter Sport 3D 235/55/17R 103V XL,myśle że beda dobre :-)

Proszę o namiary na porządny serwis,bo KAMAG w Pile właśnie skreśliłem z powodu niekompetencji.
Rejon pomorza zachodniego,wielkopolski z góry dziękuję.

jankowalski973
08-10-2013, 15:27
Ja dziś zamówiłem Goodyear UltraGrip 8 Performance, pojezdzimy zobaczymy.

tomaszjan31
03-11-2013, 13:51
W zeszłym roku zakupilem bridgestone blizzak 235/55/17 4x4 i jestem naprawde zadowolony.
Fajnie sie zachowują w sniegu. Super sie samochód rozpędza, gorzej z hamowaniem, ale kuga trochę masy ma wiec nic dziwnego

Marcin-Prezes
12-11-2013, 14:09
jakiej firmy założyli do kugi opony letnie?

jankowalski973
12-11-2013, 21:05
Hankook HP

Marcin-Prezes
12-11-2013, 21:33
dzieki za info
A co do zimowych nie zastanawialiscie sie nad zmian z rozmiaru 235/55 r17 na 215/60 r17?

jankowalski973
12-11-2013, 22:00
Tak myślałem ale zobacz sobie świadectwo zgodności.

jacektp
12-11-2013, 22:59
jakiej firmy założyli do kugi opony letnie?
U mnie założyli Continental Conti2 18" (235/50)

Lep
12-11-2013, 23:09
U mnie również Continentale ale 17"

Lep
08-12-2013, 22:57
Witam po ostatnim ostatnich wichurach i zamieciach udało mi się przetestować nowe opony Bridgestone Blizzak LM80 EVO 235/55 R17 99 H.

Muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem. Trzymają się świetnie drogi zarówno na lodzie i śniegu. Naprawdę polecam.

Jest jednak coś co mnie jeszcze bardziej zaskoczyło. Napęd AWD w Kudze II działa świetnie!!! Pojeździłem troszkę po zaspach, nie raz myślałem że będzie kicha a tu jednak szedł jak czołg. Jestem naprawdę zadowolony!!!:D Polecam

Syntehol
09-12-2013, 15:47
Bridgestone Blizzak LM80 EVO 235/55 R17 99 H

A masz przyklejoną naklejkę w kabinie z dopuszczalną prędkością?

Ja osobiście wybrałem Alpin Pilot PA 4 235/55/R17 103V

Lep
09-12-2013, 15:54
Jaka naklejka? Niby po co?:D

Syntehol
09-12-2013, 16:33
O ile się orientuję to indeks prędkości dla nowej Kugi to V zakładając opony z indeksem niższym tu H to wg. prawa kierowca ma mieć w kabinie na widoku naklejoną informację, że z tymi oponami może jechać maksymalnie powiedzmy 210 km/h

jvc
09-12-2013, 16:47
Pod warunkiem że prędkość maksymalna Kugi to powyżej 210km/h (katalogowo) jeżeli nie to takiej naklejki nie ma potrzeby umieszczać.

vpw
09-12-2013, 17:07
Witam po ostatnim ostatnich wichurach i zamieciach udało mi się przetestować nowe opony Bridgestone Blizzak LM80 EVO 235/55 R17 99 H.

Muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem. Trzymają się świetnie drogi zarówno na lodzie i śniegu. Naprawdę polecam.

Jest jednak coś co mnie jeszcze bardziej zaskoczyło. Napęd AWD w Kudze II działa świetnie!!! Pojeździłem troszkę po zaspach, nie raz myślałem że będzie kicha a tu jednak szedł jak czołg. Jestem naprawdę zadowolony!!!:D Polecam

Zgadzam się w pełni. To jest majstersztyk. Co prawda na lodzie nie czułem się tak pewnie, ale w luźnym śniegu rzeczywiście napęd 4x4 dawał swobodę jazdy. Oczywiście śniegu było tak 3-5 cm, więc jeszcze dużo przede mną, ale czuję jaką frajdę daje ten samochód. Co prawda w mojej kochanej benzynce spalanie skoczyło do 13-14 l/100km przy jeździe bocznymi, zaśnieżonymi drogami, ale fun musi kosztować.

BTW. Sprzedawca z Toytoy, który przekonywał mnie do zakupu nowej RAV4 argumentował, że czas dołączenia tylnego napędu w Kudze (pewnie mk1) wynosi ok 30 sek. Nie wiem jak ford to robi, ale ten napęd na prawdę działa praktycznie jak stały napęd na 4 koła. Brakuje trochę reduktora jak się chce wolno przejechać przez jakąś nieciekawą przeszkodę, ale reduktory chyba na Suzuki Vitara się skończyły, podobnie jak ramy szczątkowe.

Nie da się jednak ukryć, że samochód na śniegu wymiata.

Syntehol
09-12-2013, 17:45
Pod warunkiem że prędkość maksymalna Kugi to powyżej 210km/h

W moich papierach od Kugi pisze, że:
Prędkość maksymalna: 195 km/h
Zespół opona / koło: 235/55/R17 99V

Mi się wydaje, że jeśli jest indeks prędkości niższy niż V to musi być naklejka.

Lep
09-12-2013, 18:45
W moich papierach od Kugi pisze, że:

Mi się wydaje, że jeśli jest indeks prędkości niższy niż V to musi być naklejka.

Mówiąc całkowicie szczerze to mało mnie to obchodzi:D Ford przy wymianie opon nie dawał żadnej naklejki. Jeżdżę od kilkunastu lat i nigdy się tym nie przejmowałem. Nigdy też nie miałem problemu czy to przy spotkaniu z policją czy też z ubezpieczalnią. Nie ma co się przejmować pierdołami:D

Bump: Zgadzam się w pełni. To jest majstersztyk. Co prawda na lodzie nie czułem się tak pewnie, ale w luźnym śniegu rzeczywiście napęd 4x4 dawał swobodę jazdy. Oczywiście śniegu było tak 3-5 cm, więc jeszcze dużo przede mną, ale czuję jaką frajdę daje ten samochód. Co prawda w mojej kochanej benzynce spalanie skoczyło do 13-14 l/100km przy jeździe bocznymi, zaśnieżonymi drogami, ale fun musi kosztować.

BTW. Sprzedawca z Toytoy, który przekonywał mnie do zakupu nowej RAV4 argumentował, że czas dołączenia tylnego napędu w Kudze (pewnie mk1) wynosi ok 30 sek. Nie wiem jak ford to robi, ale ten napęd na prawdę działa praktycznie jak stały napęd na 4 koła. Brakuje trochę reduktora jak się chce wolno przejechać przez jakąś nieciekawą przeszkodę, ale reduktory chyba na Suzuki Vitara się skończyły, podobnie jak ramy szczątkowe.

To mnie zadziwiłeś z tą Toyotą:D Ja nie czuję żadnego opóźnienia w działaniu systemu AWD.
Zresztą tak jak napisałeś napęd działa naprawdę świetnie. Wcześniej jeździłem grand vitarą. Oczywiście trudno jest to porównywać, na pewno suzuki jest lepsza w terenie ale Ford jak na małego SUVa daje rade.
Powtarzam się ale naprawdę jestem zadowolony. Bardzo bałem się tego dołączanego napędu a tu bardzo pozytywne zaskoczenie. Super!!!

Syntehol
09-12-2013, 19:11
Ford przy wymianie opon nie dawał żadnej naklejki

Bo to nie oni odpowiadają za to tylko właściciel pojazdu, oczywiście masz prawo robić co chcesz i mieć opony jakie chcesz ale do czasu gdy np. będzie wypadek z poślizgiem i gdy będą sprawdzać przyczyny poślizgu, wystarczy, że ubezpieczyciel zauważy niezgodne opony z wymogiem producenta i nici z odszkodowania.

vpw
09-12-2013, 19:28
Bump:
Cytat:
Napisał vpw
Zgadzam się w pełni. To jest majstersztyk. Co prawda na lodzie nie czułem się tak pewnie, ale w luźnym śniegu rzeczywiście napęd 4x4 dawał swobodę jazdy. Oczywiście śniegu było tak 3-5 cm, więc jeszcze dużo przede mną, ale czuję jaką frajdę daje ten samochód. Co prawda w mojej kochanej benzynce spalanie skoczyło do 13-14 l/100km przy jeździe bocznymi, zaśnieżonymi drogami, ale fun musi kosztować.

To mnie zadziwiłeś z tą Toyotą Ja nie czuję żadnego opóźnienia w działaniu systemu AWD.
Zresztą tak jak napisałeś napęd działa naprawdę świetnie. Wcześniej jeździłem grand vitarą. Oczywiście trudno jest to porównywać, na pewno suzuki jest lepsza w terenie ale Ford jak na małego SUVa daje rade.
Powtarzam się ale naprawdę jestem zadowolony. Bardzo bałem się tego dołączanego napędu a tu bardzo pozytywne zaskoczenie. Super!!!

No fakt, że z Vitarą nie ma co porównywać, bo ona ma stały napęd na 4 koła i reduktor. To już jedyny taki prawie terenowy samochód. Chociaż jazda Vitarą powyżej 130 km/h nie jest przyjemnością.

Qga
11-12-2013, 07:34
na youtube znalazlem taki filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=mfuE00qdhLA

dobrze ukazuje zalety opon zimowych

nie powinno byc watpliwosci
zima-zimowki
latem-letnie opony

jvc
11-12-2013, 07:49
W moich papierach od Kugi pisze, że: Prędkość maksymalna: 195 km/h Zespół opona / koło: 235/55/R17 99V Mi się wydaje, że jeśli jest indeks prędkości niższy niż V to musi być naklejka.

Źle Ci się wydaje.
Jeżeli byś założył oponę z indeksem T-190km/h to taka naklejkę należało by umieścić, jeżeli z H-210km/h to nie musisz.
Mówię oczywiście o Twoim przypadku.

Syntehol
11-12-2013, 11:24
Źle Ci się wydaje

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 458/2011 z dnia 12 maja 2011 r. w załączniku nr 1 pt. Przepisy administracyjne dotyczące homologacji typu pojazdu w odniesieniu do montowania opon w pkt.:
6.6. Opony i koła
6.6.1. Zespół lub zespoły opona/koło
a) w przypadku opon wskazać:
— oznaczenia rozmiaru;
— indeks nośności;
— symbol indeksu prędkości;
— wskaźnik oporu toczenia (mierzony zgodnie z ISO 28580);

Więc jeśli w homologacji mam napisane:
to znaczy to, że powinna być V przynajmniej Ja to tak rozumiem.

slick
12-12-2013, 11:11
Jeżeli masz taki rozmiar homologowany to mosisz mieć indeks prędkości i nośności taki sam lub wyższy, czyli v lub wyżej.
Teoretycznie tylko w oponach zimowych możesz obniżyć indeks do Q, ale musisz mieć naklejkę na desce roździelczej, która poinformuję kierowcę, że może jeździć w tym sanmochodzie z max prędkością jaką przewidują opony + wartość. Ale nie radzę się w to bawić, zawsze lepiej mieć zasadę, taki sam lub wyższy indeks!

jacektp
12-12-2013, 12:43
Jeżeli masz taki rozmiar homologowany to musisz mieć indeks prędkości i nośności taki sam lub wyższy, czyli v lub wyżej.
Teoretycznie tylko w oponach zimowych możesz obniżyć indeks do Q, ale musisz mieć naklejkę na desce rozdzielczej, która poinformuję kierowcę, że może jeździć w tym samochodzie z max prędkością jaką przewidują opony + wartość. Ale nie radzę się w to bawić, zawsze lepiej mieć zasadę, taki sam lub wyższy indeks!
Czytam te wypowiedzi na temat naklejek (i wyjątków na temat zimowych opon) i wygląda mi to na powtarzane plotki (lub mówiąc wprost głupoty) - czy ktoś może zacytować konkretne przepisy, które mówią o naklejkach i dopuszczalnych oponach?

Na pewno nie jest tak, że zakładać można tylko opony wymienione w homologacji danego modelu. U mnie w homologacji jest podany tylko rozmiar 235/50R18 97V. Natomiast wszyscy specjaliści od opon mówią (niestety też nie cytują przepisów), że jeśli producent dopuszcza inny rozmiar (np. 235/55R17) to mogę go założyć (a to przecież nie jest rozmiar z homologacji!!!).

jvc
12-12-2013, 14:13
Ta dyrektywa jest zwykle w PDF a nie chce mi się przepisywać żeby Ci udowodnić.
Poczytaj np. tutaj
http://www.kleber.pl/KleberPL/front/index.jsp?codeRubrique=8032005184616&codePage=KLEBER_PAG_CONSEIL2&lang=PL

Dodam też że z tego co tam napisali, nośność nie musi być taka jak homologowana i tu cytat:

« jest zabronione montowanie na pojazdach samochodowych i ich przyczepach ujętych w paragrafie II kodeksu drogowego, opon, na których występuje symbol prędkości lub indeks nośności mniejszy od maksymalnej dopuszczalne wartości, przewidzianych przez konstruktora pojazdu ».

Czyli takie np mondeo ma indeks 93 czyli 650 kg x 4 = 2600kg .Jeżeli to dobrze rozumiem to bez problemu można założyć z indeksem 91 czyli 615kg x 4 = 2460 kg .Jedne i drugie zdecydowanie przewyższają masę całkowitą samochodu wraz maksymalnym obciążeniem.

jacektp
12-12-2013, 14:54
Ta dyrektywa jest zwykle w PDF a nie chce mi się przepisywać żeby Ci udowodnić.
Poczytaj np. tutaj
http://www.kleber.pl/KleberPL/front/index.jsp?codeRubrique=8032005184616&codePage=KLEBER_PAG_CONSEIL2&lang=PL

Dodam też że z tego co tam napisali, nośność nie musi być taka jak homologowana i tu cytat:

« jest zabronione montowanie na pojazdach samochodowych i ich przyczepach ujętych w paragrafie II kodeksu drogowego, opon, na których występuje symbol prędkości lub indeks nośności mniejszy od maksymalnej dopuszczalne wartości, przewidzianych przez konstruktora pojazdu ».

Czyli takie np mondeo ma indeks 93 czyli 650 kg x 4 = 2600kg .Jeżeli to dobrze rozumiem to bez problemu można założyć z indeksem 91 czyli 615kg x 4 = 2460 kg .Jedne i drugie zdecydowanie przewyższają masę całkowitą samochodu wraz maksymalnym obciążeniem.
Dzięki za odpowiedź.
Jeśli jest jak piszesz to do Kugi można zakładać opony z indeksem H (210km/h) bo to jest mniej od jej maksymalnej prędkości (czyli nie musi być V).

Dalej nic nie wiem pewnego co do naklejek - czy jest na to przepis (ale chyba nie, bo jak piszesz nie wolno zakładać opon, które mają mniejszy index niż max prędkość przewidziana konstrukcyjnie).

jvc
12-12-2013, 15:30
Dalej nic nie wiem pewnego co do naklejek

Kolejny cytat:

Indeks prędkości opon letnich nie może być niższy niż maksymalna prędkość pojazdu - Kodeks Drogowy (nie oznacza to, że należy przestrzegać indeksu prędkości z oryginalnego wyposażenia, który często jest dużo wyższy od maksymalnej prędkości pojazdu określonej w instrukcji obsługi lub katalogu).
W przypadku opon zimowych DYREKTYWA RADY 92/23/EWG oraz Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262 z późn. zm. z 20.10.2007 dla opon śniegowych oznaczonych M+S dopuszcza się niespełnienie dostosowania do maksymalnej prędkości pojazdu, pod warunkiem, że są one dostosowane co najmniej do prędkości równej 160 km/h, a w pojeździe umieszczono nalepkę ostrzegawczą o maksymalnej prędkości tych opon tak, aby była ona widoczna oraz czytelna dla kierowcy. Za umieszczenie nalepki w samochodzie odpowiada serwis montujący ogumienie.

I kolejny cytat co do nośności:

Indeks nośności opony. Współczynnik, który określa maksymalne dopuszczalne obciążenie dla jednej opony przy maksymalnej dopuszczalnej dla danej opony prędkości. Gdy opona ma indeks nośności 95 oznacza to, że maksymalne obciążenie na jedną oponę nie możne przekroczyć 690 kg. Mnożąc tę wartość przez ilość opon w samochodzie uzyskujemy wartość nieznacznie większą (nie może być mniejsza) niż dopuszczalna masa całkowita pojazdu z pełnym obciążeniem – oznaczona w komórce F1 dowodu rejestracyjnego pojazdu.

Są to cytaty ze strony największej chyba hurtowni opon na Śląsku, która sprzedaje setki tysięcy opon rocznie, tak że na 100% to co napisali to prawda.

Syntehol
12-12-2013, 15:44
Jeśli jest jak piszesz to do Kugi można zakładać opony z indeksem H (210km/h) bo to jest mniej od jej maksymalnej prędkości (czyli nie musi być V

Zadam Ci pytanie co pisze w Twoich papierach które dostałeś z samochodem (homologacja)? Bo w moich pisze:

Producent podał w pkt. zespół opona / koło parametry opony odpowiedniej do danej Kugi.

jankowalski973
12-12-2013, 16:58
Temat wałkowany w różnych działach.

...Bo w moich pisze...

Kup takie jak tak pisze. Ja tak zrobiłem i uważam, że kombinowanie jest nie potrzebne.

slick
17-12-2013, 12:15
Mowa o naklejce jest w kodeksie drogowym jest praktycznie na każdej stronie sklepu internetowego i w (Dyrektywa 92/23/EWG) jak i w naszym ukochanym kodeksie drogowym.

Bump: Do wyszukiwania rozmiarów homologowanych wystarczy wejść na stronki sklepów internetowych lub strony z branży oponiarskiej
Pozdro!

dubik77
26-01-2014, 20:42
Jaka jest Wasza rada względem wyboru zimowych opon do Qgi z napędem 4x4. Kupujecie te z przeznaczeniem do takiego napędu np.: ContiCrossContact Winter lub Conti4x4WinterContact, czy standardowe zimowki to również dobra opcja np.: Michelin Alpin A4 lub inne przez Was wcześniej wspomniane.

eifel
26-08-2014, 14:28
Witam,mam pytanie w posiadanym Kuga mam opony 235/50/R18,są to opony letnie,a zostały mi z poprzedniego auta prawie nowe 3miesiące używane opony zimowe o rozmiarze 225/40/R18,Goodyear Ultra Grip Performance 2,
proszę o wszelkie informacje czy mogę je używać zimą,czy nie będzie problemu,z przelicznika widziałem że troche bedą zaniżać pokazywaną szybkość,to nie problem chodzi mi bardziej o zachowanie auta i bezpieczeństwo.
Pozdrawiam

jacektp
26-08-2014, 14:34
Jak łatwo wyliczyć opona 235/50/R18 ma średnicę 575 mm a opona 225/40/R18 ma 547 mm czyli różnica wynosi 5% a zalecana powinna byc mniejsza od 2%. Decyzja należy do ciebie.

terex78
26-08-2014, 17:58
Witajcie. Podłacze sie pod temat zeby nie zakładac nowego. Mam pytanie do uzytkowników Kugi II-giej generacji odnosne opon. Czy ktos z was zakładał stalowe felgi 16' i bez problemow weszły?
Jakie to były felgi(chodzi mi o parametry tej stalowej felgi)?
Jakie opony ,o jakich wymiarach?(zamiennik z internetu dla 18' wyszło 225/70 R16). Dzieki

jankowalski973
27-08-2014, 13:06
terex78 może weszły jakieś zmiany w instrukcji obsługi ale w mojej do nowej Kugi nie przewidzieli 16"

slick
27-08-2014, 23:46
Hejka,

Tu masz tabele rozmiarowe:

http://www.rezulteo-opony.pl/opony-do-ford/kuga
lub
http://www.oponeo.pl/opony-do/ford/kuga/suv

jankowalski973
28-08-2014, 08:15
tak, już to przerabiałem. Tu masz instrukcję:

54984

Chciałem na zimę kupić stalowe 16' bo 17' nie ma i zostałem przy 17-stkach.

dubik77
28-08-2014, 19:48
Auto odebralem w drugiej połowie marca wiec udało się zimowek nie kupować. Dziś zakupilem zimowe opony Bridgestone LM-80 Evo w rozmarze 235/50/18 za 640 zł netto / sztuka. Pozostaje czekać na listopad.

terex78
28-08-2014, 21:50
tak, już to przerabiałem. Tu masz instrukcję:

54984

Chciałem na zimę kupić stalowe 16' bo 17' nie ma i zostałem przy 17-stkach.
Kolego ja cie rozumie bo np: 20' felg tez nie przewidziano a przy odpowiednim ET i profilu opony załozysz i bedzie smigac. Mi glownie chodzi czy zacisk hamulcowy pozwoli na montaz 16', zamowilem kuge na 18 ale nie bede 18 na zime kupował bo moim zdaniem to profil 50 to zbyt mało na zime i 235 to troszke za szeroko.16 mozna kupic do kugi II ale czy mozna załozyc?
http://www.oponeo.pl/felga-stalowa/alcar-kfz-9232

siwy rs2000
28-08-2014, 21:55
mozna zalozyc ja mam zalozone 16-stki a sorki ale do kugi 1
ale jesli tarcza ma srednice taka sama jak kuga 2 to tez bedzie pasowalo moim zdaniem

jankowalski973
28-08-2014, 22:48
16 mozna kupic do kugi II ale czy mozna załozyc?
http://www.oponeo.pl/felga-stalowa/alcar-kfz-9232

Wejdą.

jekr62
28-10-2014, 15:19
Witam.
Opierając się na danych jakie podano mi w serwisie Forda to do Kugi II pasują felgi stalowe 16" 6,5J x 16 ET 50

robson3231
29-10-2014, 17:01
Do mojego forda kupiłem 225 60R 16 Różnica średnic podanych kół wynosi 14 mm Różnica wskazań prędkościomierza: plus 2 %
Uniroyal MS plus 66 ale mogły by być

235 60 R 16 Różnica średnic podanych kół wynosi 2 mm Różnica wskazań prędkościomierza: plus 0.3 %

http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator,-,dobor,rozmiaru,opon,204.html

Audi'ofil
31-10-2014, 20:47
Witam
Dzisiaj wymieniłem koła na zimowe.
Zestaw to:
opony Bridgestone Blizzak LM80 235/50 R18
http://www.oponeo.pl/dane-opony/bridgestone-blizzak-lm80-235-50-r18-97-h#74733839
oraz fele Ronal R57
http://www.ronal-wheels.com/pl/showroom/ronal.html#product:wheel_530
http://www.youtube.com/watch?v=NR2jnbDCtjY

Auto prowadzi się dobrze, ciche, nie odczuwalne różnice do zestawu letniego, tylko chyba za dużo atmosfer dobili, bo jakby trochę twardsze jak letnie 19"
Opony poszerzone, osłaniają felgi.

Polecam

pro-choice
31-10-2014, 22:35
Polecam artykuł:
Najlepsze opony zimowe 2014/2015 (http://moto.wp.pl/kat,1035799,title,Najlepsze-opony-zimowe-20142015-zwyciezcy-testow,wid,16999608,wiadomosc.html)

jankowalski973
01-11-2014, 07:06
fele Ronal R57

Możesz zrobić foto jak się Kuga prezentuje.

Audi'ofil
01-11-2014, 08:31
Witam
Zdjęcia zrobione na szybko, oceńcie sami efekt...

https://imageshack.com/i/knWN2trij

https://imageshack.com/i/hlr5Xaynj

https://imageshack.com/i/f0fJ0Ihxj

https://imageshack.com/i/knpbuNaxj

https://imageshack.com/i/idvCGJDtj

Pozdrawiam

jankowalski973
01-11-2014, 09:55
nooo... świetnie.

slick
03-11-2014, 16:18
Elegancko, Wszystko tworzy taki efekt sportowy, fele ok

androzek49
03-11-2014, 17:57
Ja mam założone na oryginalne fele forda ( kupiłem używki) Nokiany 18" .Dziś w Motorze jest test i wypadły najlepiej. Kosztowały mnie 624 zł/sztukę. Czy test był obiektywny okaże się w "praniu"

Audi'ofil
03-11-2014, 19:36
Po przejechaniu ≈1000km mogę powiedzieć, że jednak pierwsze wrażenia były mylne, co do trakcji i twardości.
Auto jest bardziej miękkie i podatne do wychylania na zakrętach. Prawdopodobnie jest to powód większego profilu opony (tutaj=50, letnie 19"=45).

Auto może i "sportowo" wygląda, ale takie nie jest.
Brakuje mocy.
Dla tego zastanawiam się nad dołożeniem, na razie Power Box'a (http://vtech.pl/katalog/chip-tuning-Ford-Kuga-2.0-TDCi-120kW-163KM)
a po gwarancji jakiś chip.

Pozdrawiam kolegów (zdjęcia nie nie oddają efektu jak na żywo...:P)

jankowalski973
03-11-2014, 19:45
...Auto może i "sportowo" wygląda, ale takie nie jest.
Brakuje mocy.
Dla tego zastanawiam się..

Lepiej zmień auto bo Kuga nigdy sportowcem nie będzie.

Audi'ofil
03-11-2014, 22:50
Na razie nie zmienię, bo moja woman z niego jest zadowolona, a zapas mocy zawsze się przyda...

Swoją drogą, zastanawiam się jakie są wrażenia z jazdy przy felach 16"? Tutaj przy tak niewielkiej różnicy 19=>18" auto jak by pływało po drodze.

dubik77
03-11-2014, 22:56
Po przejechaniu ≈1000km mogę powiedzieć, że...
Auto jest bardziej miękkie i podatne do wychylania na zakrętach. Prawdopodobnie jest to powód większego profilu opony (tutaj=50, letnie 19"=45).

Jest to bardzo odczuwalne względem komfortu jazdy? Nie mam porównania, obecnie od tygodnia mam zimowki identyczne jak Twoje założone na oryginalne 18'. Latem zakładać będę 19' wiec powiedz czy naprawdę plomby się luzują?

Audi'ofil
03-11-2014, 23:24
Nie
Już gdzieś pisałem, że byłem mile zaskoczony trakcją kugi na 19".
Jeździłem już VW na 19"-kach i to był dramat. Czuć było każdą dziurze na drodze. Tutaj tak nie jest. Auto prowadzi się bardzo przyjemnie, przywidywalnie, stabilnie, wręcz jak...fokus. Aby wyprowadzić auto z równowagi musisz jechać bardzo szybko i robić gwałtowne ruchy kierownicą (nagłe omijanie przeszkody).

Trochę zaniepokoiły mnie te 18". Może za wcześnie wymienione. Temperatury powyżej 10ºC, miękka guma i profil, robią swoje. Musiałem teraz wymienić, bo moja kobieta wyjechała na tydzień, ja zaś po tygodniu wyjeżdżam na następne 3-y, w tym okresie na pewno pogoda się zmieni.
Raczej mało (od czerwca 15 tyś km) i wolno nie jeździmy, więc zależy mi na dobrych i pewnych kołach.

A 19" do kugi polecam

jankowalski973
04-11-2014, 08:18
Jeżdżę na 17” i nie widzę różnicy w wychylaniu się auta pomiędzy letnimi a zimowymi, jedynie w hałasie gdzie jest ona duża na korzyść zimowych. Kuga wychyla się i to znacznie na szybko pokonywanych zakrętach i aby to poprawić trzeba by raczej zmodyfikować zawieszenie. Co do mocy to tego chyba zawsze będzie brakowało.

Audi'ofil
04-11-2014, 22:31
Janek, załóż kiedyś na próbę "kapcie" w rozmiarze 19" do swojej kugi, a zobaczysz różnicę w wychylaniu.
W moich profil jest 45 i chyba taki jest optymalny.
Im mniej gumy, tym mniej się wychyla, ale i może bardziej tłuc.

Chętnie użyczyłbym do sprawdzenia ;)

jankowalski973
05-11-2014, 07:32
Im mniej gumy, tym mniej się wychyla, ale i może bardziej tłuc

Dodaj do tego jeszcze jej twardość, przeznaczenie i producenta bo w takim samym rozmiarze w/w różnie się będą zachowywać.

Audi'ofil
05-11-2014, 15:02
Dobierając koła (felgi, opony) na pewno należy zastanowić się:
gdzie

ile

z jakimi prędkościami będziemy jeździć
Używając auta do przemieszczania się między miastami po dobrych drogach i z większymi prędkościami na pewno wybrał bym opony o niższym profilu. Zaś wypadając co jakiś czas w teren nie ryzykował bym z takimi.
Ja wybrałem niskoprofilowe, bo sporadycznie (czytaj - wcale) wyjeżdżamy w teren.

Szukając dzisiaj odpowiedzi na temat "Profil opony a komfort jazdy" u wujka google, znalazłem kilka ciekawych artykułów, które skłaniają do jednego podsumowania, że wybór jest indywidualny i uwarunkowany potrzebami. Ale rozmowa i wymiana uwag jest jak najbardziej na miejscu.

terex78
06-11-2014, 18:13
Panowie to ja zapytam jak w temacie
Jakie opony zimowe??
http://www.oponeo.pl/dane-opony/yokohama-w-drive-215-60-r17-96-h#74623504_reviewslist
http://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-suv-3-215-60-r17-100-h-xl#70815958
lub może ktoś cos poleci z swojego doświadczenia. A za pomocne opinie z góry Dzieki

androzek49
08-11-2014, 16:46
Kupiłem Nokiany. Nie ma śniegu i lodu nie wypowiem się .PR mają dobry. W przypadku tych dwóch - Nokiany mają lepszą "etykietkę"

slick
10-11-2014, 17:27
Panowie to ja zapytam jak w temacie
Jakie opony zimowe??
http://www.oponeo.pl/dane-opony/yokohama-w-drive-215-60-r17-96-h#74623504_reviewslist
http://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-suv-3-215-60-r17-100-h-xl#70815958
lub może ktoś cos poleci z swojego doświadczenia. A za pomocne opinie z góry Dzieki

Hejka,

No napewno Nokiany są dużo lepsze markowo i są klasy premiumm, Yokohama jest gorsza, ale też wiele dobrych pakuje je na pierwszy montaż ja bym brał chyba te Nokiany bo jednak to specjalista ds. opon zimowych Yoko lepsze ma letnie

stanalex
21-11-2014, 11:03
a jak np. jedziecie w góry to na samych zimówkach czy dodatkowo łańcuchy?

pro-choice
21-11-2014, 11:09
W jakim sensie w góry ? Łańcuchy możesz założyć tylko na śniegu lub w miejscach do tego wyznaczonych

stanalex
21-11-2014, 17:01
dokladniej jade na narty w okolice krynicy

jankowalski973
21-11-2014, 19:34
Myślisz że od SUV-a bedą lepsze?:570:

slick
24-11-2014, 14:55
Łańcuchy można zakłą=adać tylko na śniegu i masz znaki zwłaszcza w górskich serpentynach. Generalnie na razie nie ma śniegu więc się nie martw. Wiele tras ma obowiązek łańcuchów dla tirów, ale spokojnie nie przewidują zimy stulecia!

mirus22
26-11-2014, 17:19
Tak jak w oponeo fachowcy wypowiadają się opony zimowe winny być takie same jak letnie
pozdrawiam

Gorek78
27-11-2014, 08:14
Witajcie, jezdzil ktos kiedys na tym :

http://www.oponeo.pl/dane-opony/imperial-snowdragon-3-235-55-r17-103-v-xl#76396403

http://www.oponeo.pl/dane-opony/nexen-winguard-sport-235-55-r17-103-v-xl#76779406

Imperial Snowdragon 3

Nexen Winguard Sport

Pozdrawiam

PiotrekKuga
10-03-2015, 18:43
Ja jeżdżę na Nokian Hakkapelitta R2. 17 cali.

emro
23-06-2017, 22:12
Witam , kupilem Forda Kuge 2014r chce kupic teraz latem opony zimowe (są tansze), jaki roamiar opony bedzie odpowiedni na zimę. Chodzi mi od strony praktycznej . Pozdrawiam

kuba1961
23-06-2017, 23:01
Najpraktyczniejszy jest taki sam jak na lato. Właśnie tak jak ty kupuję zimowe latem. To się opłaca.

stadar
17-01-2018, 10:29
Czy ktoś próbował potestować zimą Kuge mk2 4x2 na oponach 215/65R16 lub 225-235/60r16? Jak to sie zachowuje?Wiem ze to niehomologowany rozmiar.

joopa
17-03-2018, 13:32
A co myślicie o całorocznych oponach ? Zastanawiam się nad Goodyear Vector 4Seasons G2. Koła mam 19 cali.

Wacman
17-03-2018, 15:15
A co myślicie o całorocznych oponach ? Jak coś jest do wszystkiego to jest do du...y, sam mam uniwersalne (Michelin) i na typowo zaśnieżone drogi to się nie nadaje. Owszem można na nich jezdzić zimą, ale po odśnieżonych drogach, bo tam gdzie jest biało wrażenia z jazdy jak na letnich oponach.

KRUKER
17-03-2018, 22:26
W Polsce utarl sie stereotyp Michelin, Dunlop itd...kiedys nikt nie wiedzial co to Nokian...a daleki wschod to abstrakcja. Nie mylic faktycznie z bublami.
Dzis w kauflandzie na promocji sa opony po 450 za 4 sztuki made in romania i ludzie je łykają....

Slawek01
18-03-2018, 09:51
Ja do swojej Kugi na przyszły sezon zamierzam kupić oponki z tych trzech firm w rozmiarach 235/55/17: Dunlop Winter Sport 5,Goodyear UG Performance,Pirreli Sotto ZeroSerie3. Wchodziły jeszcze w grę Bridgestone Blizzak LM32 ale chyba z tej trójki wybiorę. Może nie są one w cenie marketowskich ale dobra opona to ważna rzecz...

stingerA6
18-03-2018, 10:02
Pirreli Sotto ZeroSerie3
Ja na takich śmigam (dokładniej żona). Na razie uwag brak.

Slawek01
18-03-2018, 10:47
Przed zakupem warto uzyskać kilka cennych uwag. Dzięki za info...

jankowalski973
18-03-2018, 11:06
Pięć sezonów na Goodyear UG 8 Performance. Sprawują się bardzo dobrze. Najbardziej cenie je za ciszę w samochodzie.

danwit2
18-03-2018, 11:22
A co myślicie o całorocznych oponach ? Zastanawiam się nad Goodyear Vector 4Seasons G2. Koła mam 19 cali.

Ja dokładnie na takich jeżdżę już cały rok. NIe mam żadnych zastrzeżeń do tych opon zarówno latem jak i zimą spisywały się dobrze. Może latem ciut przy głośne ale tragedii też nie ma. Zimą w dużym sniegu dawały sobie tez rade. Jak będę zmieniał opony prawdopodobnie drugie takie same sobie kupię a na pewno dobre całoroczne.

Slawek01
18-03-2018, 12:17
Czy rozmiar 235/55/17 jest odpowiedni na zimę czy macie inne zdanie. Ja mam takie letnie więc myślę że na zimę też powinny być takie....

Wacman
18-03-2018, 14:49
Ja dokładnie na takich jeżdżę już cały rok. NIe mam żadnych zastrzeżeń do tych opon zarówno latem jak i zimą spisywały się dobrze. Może latem ciut przy głośne ale tragedii też nie ma. Zimą w dużym sniegu dawały sobie tez rade. Jak będę zmieniał opony prawdopodobnie drugie takie same sobie kupię a na pewno dobre całoroczne. Nie wiem jaki sens kogoś wprowadzać w błąd, że opony wielosezonowe sprawdzają się w śniegu:572::570: Latem są jak najbardziej ok. zimą na odśnieżonej nawierzchni też, ale nie oszukuj chociaż sam siebie, że sprawdzają się w śniegu:D

danwit2
18-03-2018, 17:32
Nie wiem jaki sens kogoś wprowadzać w błąd, że opony wielosezonowe sprawdzają się w śniegu:572::570: Latem są jak najbardziej ok. zimą na odśnieżonej nawierzchni też, ale nie oszukuj chociaż sam siebie, że sprawdzają się w śniegu:D

W błąd nikogo nie wprowadzam, sam siebie tez nie oszukuje bo chyba jest jeszcze coś takiego jak "zdrowy rozsądek" :)) i to że mam samochód 4x4 o podwyższonym prześwicie to nie znaczy że mogę nim jechać na błotniste bezdroża:)) Oczywiście że taka opona całoroczna w dużym mokrym śniegu sobie gorzej poradzi niż typowo zimowa. Po drugie mając najlepszą zimową oponę wyjedziesz z każdego sniegu???

weuek
18-03-2018, 18:54
Nie wiem jaki sens kogoś wprowadzać w błąd, że opony wielosezonowe sprawdzają się w śniegu

A dasz wiarę, że wielosezonowych używam tylko zimą?

Wacman
18-03-2018, 19:43
danwit2wielosezonówka jest również kiepska w suchym śniegu:P w tym roku o dziwo miałem trochę śniegu przez ponad tydzień i strasznie się zdziwiłem gdy nie mogłem wycofać pod niewielkie wzniesienie, a chwilę pózniej mało nie przestawiłem Audi zawracając na tym "skośnym" parkingu gdzie nie mogłem zaparkować na wzniesieniu:lol: (parking w lesie przy dojściu na plażę)
weuek zimą można jezdzić nawet na letnich:)
W Escape mam tylko wielosezonowe, ale gdyby u mnie były dłuższe i prawdziwe zimy jak dawniej to nawet bym się nie zastanawiał aby zakupić dobre zimówki.
Każdy robi jak uważa, ale nie dam sobie wmówić, że dobrą wielosezonówkę można porównywać do dobrej zimówki.

elfi
19-03-2018, 12:39
Mam założone od nowosci Michelin Crossclimate+ i na zimy jakie są w lubuskim w zupełności wystarczają . Nie mialem okazji sprawdzić w duzym śniegu , ale przed zakupem obejrzałem dużo filmów na YT oraz przeczytalem kilka testów i nie było źle . Niektórym wydaje się , że to normalne wielosezonowki i nieraz słyszałem że źle zrobilem,ale jak zacząłem rozmowę to okazało się że ludzie nie slyszeli o tego typu oponach(nowy typ opon, które nijak mają się do typowych opon wielosezonowych) , które mają homologację zimową również . Nawet dobra zimowka będzie miała problemy gdy sniegu po pas.

Wacman
19-03-2018, 16:58
Nawet dobra zimowka będzie miała problemy gdy sniegu po pas.
Nawet jak będziesz miał łańcuchy to będziesz miał problem z głębokim śniegiem:) Już wcześniej pisałem, że na takie słabe zimy jakie mamy teraz da radę się na nich "przemieszczać" lecz na "białe" drogi zdecydowanie mieć lepiej zimówki. Kto jezdził na zimówkach wie o co chodzi:one:

weuek
19-03-2018, 23:18
Każdy robi jak uważa, ale nie dam sobie wmówić, że dobrą wielosezonówkę można porównywać do dobrej zimówki.
Ani do dobrej książki, dobrego filmu i dobrej muzyki. Każdy ma swoje dobre rzeczy. Subiektywnie.

Wacman
19-03-2018, 23:46
Ani do dobrej książki, dobrego filmu i dobrej muzyki. Każdy ma swoje dobre rzeczy. Subiektywnie.
Dokładnie:one:

joopa
20-03-2018, 13:44
Dzięki. Chyba w takim razie kupię osobno zimę/ lato

stadar
23-03-2018, 06:03
Wacmam piszesz wyżej ,że jeździsz na uniwersalnych Michelin.Czy to są opony Michelin Crossclimate w rozmiarze 235/55r17?I czy je kupiłeś nowe czy np.kupiłeś razem z autem?

Wacman
24-03-2018, 18:17
Nie moje to nie są te co piszesz, nazwy nie pamiętam a bieżnik wygląda jak letni a rozmiar to 235/50/18 (pózniej jak sprawdzę to napszę). Były praktycznie nowe, bo jak sprowadzałem auto to miało 10,5 tys km. Myślałem, że moje zdanie na temat opon wielosezonowych znasz, uniwersalnych w życiu bym nie kupił:P .

elfi
25-03-2018, 18:19
Wacmam piszesz wyżej ,że jeździsz na uniwersalnych Michelin.Czy to są opony Michelin Crossclimate w rozmiarze 235/55r17?I czy je kupiłeś nowe czy np.kupiłeś razem z autem?

Ja jeżdżę na Crossclimatach plus w tym rozmiarze. J3szcze w salonie mi wymienili. Na razie nie narzekam i przy tych zimach jakie są ob3cnie, nic lepszego mi nie potrzeba

stadar
29-03-2018, 02:14
Do Wacman.Tak myślałem,że nie masz Crossclimate.Bo nie spotkałem się jeszcze ze złą opinią o nich.Jedyne co czytałem to to, że bieżnik wydaje dziwnie odgłosy i dziwnie zachowuje się przy dużych skrętach.Co nie zmienia faktu że topowe zimówki będą lepsze zimą.Z tego co pamiętam to bieżnik tych Crossclimate ma sobie poradzić głównie z nagłym opadem( kopnym śniegiem).Gdybym miał je od razu na aucie to nie musiałbym myśleć tak długo nad wyborem odp.zimówek.Wg mnie i dla mnie 235/ to za szeroki ,,kapeć" na zimę.Tym bardziej do najsłabszego silnika i spokojnej jazdy i 4x2.Chociaż inżynierowie
Forda wiedzą lepiej.,,test łosia" itd.

Adis71
13-09-2018, 18:41
witam.
Muszę kupić opony na zimę i wpadły mi w oko Nokian WR A4 235/55 R17 103 V XL
Co sądzicie o tych oponach a może doradzicie jakieś inne w podobnej cenie.

atym
14-09-2018, 17:08
Nokian to były bardzo dobre opony, ale odkąd część produkcji przenieśli do Rosji, jakość i wytrzymałość bardzo spadła.
Ja bym nie kupił.

ołowiany
14-09-2018, 19:26
Mam Nokian na Mondeo od 2 sezonów. Nie narzekam. Do Kugi też chyba kupię jeśli nie znajdę bardziej "agresywnej" na śnieg alternatywy w dobrej cenie. Moje mają napis Made in Finland - czy to prawda to nie wiem.

_harry
15-09-2018, 03:39
Nokian to były bardzo dobre opony, ale odkąd część produkcji przenieśli do Rosji, jakość i wytrzymałość bardzo spadła.
Ja bym nie kupił.Opowiedz o tym popierając danymi statystycznymi lub artykułem (link).
Experci kurde.

Escap
15-09-2018, 08:50
W Zafirze miałem nokiany i byłem bardzo zadowolony. W górach dawały radę. Teraz do Escapa też kupilem nokiany na zimę.

atym
15-09-2018, 10:26
Nie jestem ekspertem i pewnie nigdy nie będę :)

Też miałem opony Nokian w poprzednim aucie, byłem bardzo zadowolony, nawet kolegów namawiałem na ich zakup.
Gdy miesiąc temu szukałem opon na zimę do mojej Kugi, mój wybór też padł na Nokian.
Po wizycie zaprzyjaźnionym serwisie opon (znamy się kilkanaście lat), kolega nie polecał, bo już miał kilka reklamacji na te opony, i to po małym przebiegu. Mówił, że jakość spadła.
Trzeba patrzeć gdzie była produkcja.

Każdy kupuje jak uważa, nie polecam i nie odradzam, a we wcześniejszym poście tylko napisałem: że ja bym nie kupił.

Po długim namyśle (za i przeciw) kupiłem Michelin Pilot Alpin 5 235/50 R18 101V, już są założone na drugim zestawie felg i czekają na zimę.

Slawek01
15-09-2018, 15:09
Ja właśnie dzisiaj zamówiłem Dunlop WINTER SPORT 5 235/55R17

kuganin
01-10-2018, 13:02
Ja właśnie dzisiaj zamówiłem Dunlop WINTER SPORT 5 235/55R17Ile zaplaciles?

Wysłane z mojego ASUS_X00QD przy użyciu Tapatalka

Slawek01
05-10-2018, 18:35
546 zł rocznik 2018 produkcja Germany

kuganin
07-10-2018, 18:53
546 zł rocznik 2018 produkcja Germany
to lepiej bo ja dzisiaj za 590 zł odbierałem i to załatwiane przez znajomego

Wacman
07-10-2018, 19:27
to lepiej bo ja dzisiaj za 590 zł odbierałem i to załatwiane przez znajomego

Znajomy też musi przecież zarobić :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ogólnie fajne opony, też takie mam zamiar zakupić, ale do innego auta.

Slawek01
09-10-2018, 17:58
Kupowałem miesiąc temu Niestety małymi krokami chyba zbliża się zima, bo te moje już 30 zł droższe za sztukę..

jsp21
10-10-2018, 12:30
Witam które lepsze Nokian WR A4 235/50R18 101V czy Hankook Winter i*cept evo2 W320

saks
13-10-2018, 16:05
Moja kieszeń nie wytrzymała dwóch nowych kompletów opon do mojej Kugi w tym roku . Zakupiłem używki od znajomego wulkanizatora , 4x Zimowe 225/60R17 99H HANKOOK Winter i*cept evo 600 pln /4 szt .Opony sprawdzone na wyważarce .
W porównaniu do Michelin Crossów bardzo ciche .

_harry
13-10-2018, 21:10
Kurcze, a w kilku miejscach czytałem że crossy są ciche...

saks
14-10-2018, 06:23
Harry chodzi mi o Michelin LATITUDE CROSS 71 dB przejechałem na nich 10 000 km a nie o Crrosclimate 69 dB które są podobno ciche i całoroczne takie opinie tylko czytałem .
Nie traktuje poważnie rzeczy uniwersalnych opona letnia to na lato a zimowa na zimę terenowa w teren .
Coś za coś moje Latitude CROSSY za to są w lekki teren super . Hankoki kupiłem bo akurat były do kupienia nie zastanawiałem się nad firmą .
Mają dobre opinie .

_harry
14-10-2018, 10:01
No to dogadaliśmy się ;-)

marcinmg2
14-10-2018, 12:48
Ja mam Klebery całoroczne i jestem z nich bardzo zadowolony ale nie testowane w zimie.

stadar
17-10-2018, 08:55
Panowie.Jak się jeździ zimą po ubitym śniegu na takich szerokich zimowych oponach (235/55r17)? Czy takie opony się nie uślizgują na zakrętach czy nie zrywają przy ruszaniu? Chodzi mi o napęd na przednią oś.
Dotychczas miałem do czynienia tylko z oponami 215/ w mondeo mk4 a jak jest w Kudze mk2 przy 235/ (4x2) ???

MarcinSt-Line
21-10-2018, 17:26
Dobre pytanie.
Moje doświadczenie tak samo jak u Ciebie 215/55/16
Teraz chcę założyć Continental ts 850 p 235/50r18, ale jakoś mało opinii o tych oponach.
Rozmawiałem ze swoim serwisem i twierdzą, żeby nie bać się takiego rozmiaru - a ufam im od kilkunastu lat.
Koledzy którzy mają zimy za sobą na takim rozmiarze - prosimy o podpowiedź.

henrykus1
22-10-2018, 13:03
Jak myślicie czy kuga 4X4 da radę w zimie-jazda miasto na oponach: przód letnie ,tył wielosezon, wszystko hankook ???

Escap
22-10-2018, 14:35
da radę w zimie-jazda miastoRadę pewnie da tylko z jakim skutkiem :-)
Nie lepiej kupić choćby jakieś w miarę używki i dać na przód ?
Jakbyś chciał to mam 2 nokiany zimowe niedrogo, a i A1 do mnie masz ok 30 min

henrykus1
22-10-2018, 15:03
Escap dzx, jakbym miał wymieniać to raczej chyba bym kupił wielosezonowe na ten przód. na razie popróbuję z tymi letnimi.

ołowiany
23-10-2018, 09:49
Jak myślicie czy kuga 4X4 da radę w zimie-jazda miasto na oponach: przód letnie ,tył wielosezon, wszystko hankook ???

Nie bardzo rozumiem. Samochód za jakieś min. 60 tys. zł, a na 4 w miarę przyzwoite opony zabrakło te 1600 zł ? Przecież mieszkasz prawie w górach. Nie rozumiem takiego dziadowania, które odbija się na bezpieczeństwie i komforcie.

michu
23-10-2018, 13:28
no ja dzisiaj zakładam nexeny winguard sport 2 do fordzika, zobaczymy za jakiś czas jak się sprawdzą

adamjoker
23-10-2018, 15:59
zimie-jazda miasto na oponach: przód letnie Jeśli jesteś pewien że wyhamujesz przed dzieciakiem który w sluchawkach na uszach, albo z wzrokiem w smartfonie wejdzie Ci pod maskę to czemu nie. Ryzykujesz co najwyzej lekko podgietą maską, w najgorszym wypadku stluczonym reflektorem. A tak na poważnie to czy zawsze bedziesz jeździć po odśnieżonej drodze, lub chociaż posypanej? A co jeśli trafi Ci się pilna trasa trochę dalsza? Dla własnego bepieczenstwa i innych kup chociaz jakies uzywki zimowe na przód. Takie moje zdanie, ale oczywiscie masz prawo mieć swoje.

michu
23-10-2018, 22:40
Henrykus, nie rób jaj i kup zimówki, to nie są żarty

henrykus1
24-10-2018, 08:59
Już zacząłem się rozglądać za nowymi ,dzięki za oświecenie mnie :roll:

lisek40
24-10-2018, 10:09
Co sądzicie o oponach Paxaro?

michu
29-10-2018, 12:34
Co sądzicie o oponach Paxaro?

A to ci dopiero - co to jest ??

Ja na razie testuję nexeny winterguardy sport 2- w obecnych warunkach pogodowych 5-8stp. oraz deszczu, sprawują się bardzo dobrze - ciche, dobrze odprowadzają wodę (auto nie ściąga w kałużach), ogólnie polecam

henrykus1
29-10-2018, 20:41
Zdecydowałem się jednak na wielosezonowe kupiłem i założyłem dziś te 4x 235/55R17 103 Y Michelin CROSSCLIMATE+, po pierwszych 50km mogę tylko powiedzieć że oponki są ciche,mam nadzieję że w warunkach miejskich, zimą się sprawdzą :) ,czas pokaże.

zywieccc
30-10-2018, 00:00
A to ci dopiero - co to jest ??

Ja na razie testuję nexeny winterguardy sport 2- w obecnych warunkach pogodowych 5-8stp. oraz deszczu, sprawują się bardzo dobrze - ciche, dobrze odprowadzają wodę (auto nie ściąga w kałużach), ogólnie polecamZeszły sezon śmigałem na tych oponach, teraz już też i bardzo zadowolony jestem. Świetne opony za relatywnie nie wielkie pieniądze. Też polecam.

MarcinSt-Line
06-11-2018, 23:11
Kupiłem Continental ts 850 p, założyłem a za oknem do końca miesiąca wiosna taaaaaa
Więc z niecierpliwością czekam na zimę, żeby sprawdzić, co potrafią.

michu
07-11-2018, 14:30
niestety - dlatego drugie auto jest na letnich :)

elfi
09-11-2018, 15:47
Zdecydowałem się jednak na wielosezonowe kupiłem i założyłem dziś te 4x 235/55R17 103 Y Michelin CROSSCLIMATE+, po pierwszych 50km mogę tylko powiedzieć że oponki są ciche,mam nadzieję że w warunkach miejskich, zimą się sprawdzą :) ,czas pokaże.

Założyłem takie opony od razu przy odbiorze w salonie. Są świetne.

atym
09-11-2018, 16:58
Powinny być świetne.

Ja akurat kupiłem zimowe Michelin Pilot Alpin 5 235/50 R18 101V XL 68dB.

Nie są tanie, ale jazda na nich, a porównując do letnich Continental, które były założone w mojej nowej Kudze... to niebo, a ziemia.

Mimo nowego samochodu, słychać było huczenie opon, a w szczególności z tyłu.
Nawet moja córka jak siedziała na tylnym siedzeniu, zwróciła mi uwagę, że coś z tyłu "stuka", już od prędkości 50km/h.
Myślałem, że opony "ułożą się", ale niestety, 17 tys i dalej było to samo.

Po założeniu nowych zimowych Michelin... to jakby inne auto, cicho, przyjemnie, a nawet estetycznie. Przejechałem już na nich ponad 2 tys. km, a nawet mnie śnieg zaskoczył 2 tygodnie temu na Bawarii w Niemczech. Opony jadą jak po szynach.

Gdybym nie jeździł w dalekie trasy, a więcej po mieście, to może kupiłbym tańsze.
Teraz nie żałuję, bo wiem, że Kuga jest OK, tylko opony były ch....we :)

weuek
09-11-2018, 23:35
Opony jadą jak po szynach.

Oj, to niedobrze, bo się skręcać nie da. Dyskwalifikacja!

krzysztof.k84
14-11-2018, 18:31
Witam kolegow.

Jezdze kuga z 2018 roku na oponach 235 45 19r.
Czy wejdzie opona zimowa 235 55 19r lub 235 50 19r.
Czy raczej kupić taki sam rozmiar tylko wersje zimowa tych co mam?

YS3F
14-11-2018, 19:10
Ja mam 235/50/R19 i nic nie trze

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

krzysztof.k84
14-11-2018, 20:45
Ja mam 235/50/R19 i nic nie trze

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Dziękuje za pomoc 😁

maciek_84
17-11-2018, 18:57
Polecam Goodyear Ultra Grip 8 Perfomance 235/55 r17 103V

Adis71
19-03-2019, 21:16
Witam

Zima się kończy i to już chyba ostatni gwizdek żeby pomyśleć o kupnie opon na lato.Co koledzy i myśla o tych https://www.oponeo.pl/dane-opony/michelin-primacy-4-235-55-r17-103-w-xl#246427747

Jakies doświadczenia lub inne propozycje?

jankowalski973
20-03-2019, 16:32
Trochę nie ten temat.

kolonista667
01-10-2019, 20:19
kontynuując temat ogumienia to czas zakupić oponki na zimę i się tak zastanawiam czy zostać przy felgach 18" i tylko kupić opony w tym samym rozmiarze czy zakupić dodatkowo felgi + opony. ?Teraz w związku z tym ostatnim nasuwa się pytanie jaki rozmiar? Zastanawiam się nad 17" felgami stalowymi i do tego opnony 235/55/17 , czy może felgi 16"( stalowe/hybrydowe) i tutaj opony 235/60/16 ?

Będę wdzięczny jeżeli podzielicie się swoimi opiniami, jeżeli macie doświadczenia z felgami hybrydowymi to z chęcią się z nimi zapoznam.

pozdrawiam

tomdiabollo
02-10-2019, 11:14
U Mnie Escape 2017 felgi aluminiowe 19"opony lato Goodyear 255/45 19" zima Continental 235/45 19"

ellocco
02-10-2019, 11:40
U Mnie Escape 2017 felgi aluminiowe 19"opony lato Goodyear 255/45 19" zima Continental 235/45 19" no to masz różnice w nominalnej średnicy koła odpowiednio 712,1mm i 694,1mm z każdym obrotem koła robisz ok. 5cm dłuższy odcinek drogi na letnich oponach. dopuszczalna różnica to 1,5% a u ciebie jest 2,53%.

tomdiabollo
02-10-2019, 13:25
no to masz różnice w nominalnej średnicy koła odpowiednio 712,1mm i 694,1mm z każdym obrotem koła robisz ok. 5cm dłuższy odcinek drogi na letnich oponach. dopuszczalna różnica to 1,5% a u ciebie jest 2,53%.
A to ma jakies negatywne/pozytywne znaczenie ?
Co się może zdarzyć ? Dzięki za sugestie i odpowiedz.

ellocco
02-10-2019, 13:46
Np. gdy jest większe koło potrzebujesz więcej siły by je obrócić czyli masz spadek mocy przekazywanej na koło. Na pewno będzie coś z prędkością rzeczywistą a pokazywaną na prędkościomierzu o ile się nie mylę będziesz jechał szybciej niż prędkościomierz pokaże ok 2,5% w rzeczywistości wyższą prędkością będziesz jechał. Szersza opona lepsza przyczepność i krótsza droga hamowania ale większe zużycie paliwa.

Piotr 1967
02-10-2019, 13:59
Ja w moim Escape mam na lato opony Continental 235/45x19 a na zimę kupiłem drugi komplet felg aluminiowych plus opony Brigston też 235/45x19.

kolonista667
02-10-2019, 23:42
To moze tu koledzy coś podpowiedzą, mam okazję kupić felgi 17" do nich chce oponki na zimę, jednak szerokość tych felg to 6,5", z tego co poczytałem to większość 17tek ma szerokość 7,5". Czy te 6,5" mogę bez problemu zakładać????

razes
03-10-2019, 08:20
Zakładając, że chcesz założyć zimówki o szer: 235 to na pewno felg 6.5 " nie można. Polecam:
https://wulkanista.pl/dobor-felg-do-opon/

ellocco
08-10-2019, 15:11
Jeszcze jedna sprawa, nie wiem jak to jest w Kuga II ale w I szerokość opony ma duże znaczenie przy zakładaniu łańcuchów śniegowych ponieważ prześwit pomiędzy oponą a amortyzatorem jest bardzo mały.

tomdiabollo
08-10-2019, 21:16
Jeszcze jedna sprawa, nie wiem jak to jest w Kuga II ale w I szerokość opony ma duże znaczenie przy zakładaniu łańcuchów śniegowych ponieważ prześwit pomiędzy oponą a amortyzatorem jest bardzo mały.

Na szczęście zimowe oponki mam takie jak zalecają 235/45 19"

Grzegorz 1975
09-10-2019, 09:21
Witam,
Jestem na etapie zakupu opon zimowych do ford kuga 2 z 2014 r., czy wymiar opon 235/55R17 na zimę jest odpowiedni, czy może jakiś inny? Letnie opony mam o takim wymiarze. Proszę o sugestie.

Escap
09-10-2019, 12:01
czy wymiar opon 235/55R17 na zimę jest odpowiedni Jest odpowiedni

razes
10-10-2019, 13:04
... czy wymiar opon 235/55R17 na zimę jest odpowiedni, czy może jakiś inny? .....

jak najbardziej odpowiedni

Krzysiek 1974
22-10-2019, 17:23
Witajcie a i ja mam pytano ktoś wie gdzie mozna kupić stalowe 19 na zimę bym sobie całe gotowce zrobił tylko nie mogę nic znależć . Oczywiście do Escape

Wacman
22-10-2019, 19:30
...ktoś wie gdzie mozna kupić stalowe 19 na zimę bym sobie całe gotowce zrobił tylko nie mogę nic znależć ...
I nie znajdziesz :p 18" nie widziałem a co dopiero 19" ;)

Krzysiek 1974
22-10-2019, 20:27
kurcze nie dobrze chyba będzie trzeba na aluskach brykać

maku1993
23-10-2019, 05:34
Witam, potrzebuje pomocy w doborze opon.
Obecnie mam 235/45 r19, szukam opon wielosezonowych, moje pytanie czy do felgi 19 mogę założyć inne 19 niż o takiej szerokości i wysokości czy nie bardzo ?

iwirus
31-10-2019, 17:50
Cześć,
Doradzcie mi proszę, bo pierwszy raz będę miał auto 4x4. Mój Escape ma 3 opony wielosezonowe contiprocontact (4 jest rozerwana). Bieżnik ok bo 6mm z 2017r. No i teraz zastanawiam się czy jak dokupie dwie nowe opony wielosezonowe i założę je na przód, to nie będzie jakichś problemów podczas jazdy (może być nieco inny kształt bieżnika no i napewno wysokość).

Wacman
31-10-2019, 19:50
Cześć,
...dokupie dwie nowe opony wielosezonowe i założę je na przód....
Lepsze opony powinno zakładać się na tył a nie na przód, ale jak kto woli :p

tilok
31-10-2019, 21:56
Cześć,
Doradzcie mi proszę, bo pierwszy raz będę miał auto 4x4. Mój Escape ma 3 opony wielosezonowe contiprocontact (4 jest rozerwana). Bieżnik ok bo 6mm z 2017r. No i teraz zastanawiam się czy jak dokupie dwie nowe opony wielosezonowe i założę je na przód, to nie będzie jakichś problemów podczas jazdy (może być nieco inny kształt bieżnika no i napewno wysokość).

W aucie 4x4 opony powinny być wszystkie takie same, czyli marka, model, szerokość, profil, średnica, indeks prędkości i nośności oraz wysokość bieżnika.

Wacman
31-10-2019, 22:07
Kolego już nie przesadzaj :p co ma do tego inna marka lub model? Wszystkie opony mają mieć taki sam rozmiar i tyle ;)

Yakac
01-11-2019, 13:28
Rozmiar kół czyli bieżnik powinien być przy 4x4 taki sam na wszystkich kołach, i opony na jednej osi takie same, ale między osiami można różne zastosować.
Chociaż idealnie było mieć takie same opony i równo zużyte na każdym kole.
Wszystko zależy gdzie, jak i ile się jeździ, np. jazda autostradą 140km/h to co innego niż po mieści 40-50km/godz.

krzysztof.k84
06-11-2019, 07:05
Witam.
Mam zakupic opony zimowe do mojej kugi z 2017.
Wiem ze pozno. Ale cieplo nadal jest. Moze tym razem zima nie zaskoczy kierowcow.
Jakie opony zimowe beda odpowiednie do kugi? Watek byl. Ale chodzi mi o homologacje. Wiem ze run flat to nie dla mojego samochodu.
I dlaczego?
A opony wzmacniane XL ? Kuga ma na nie homologacje?
Biore tez oczywiscie czynnik nosnosci i predkosci pod uwage. Jak zadzwonilem do ford czesci to nie wiedzieli jakie konkretnie maja opony homologacje pod ten model. Nawet na oponeo wybiore auto to wyskocza opony do kugi. Ale nie ma na nich opisanych informacji typu homologacja ford. A zonie jak szukalem na bmw to byly opisane homologacja bmw. Pytam gdyz chce dobrac odpowiednie opony. I czemu nie nalezy stosowac run flat ?

Piotr 1967
06-11-2019, 10:36
A po co Ci homologacja Forda do opon?Ja mam Forda Escape i na lato kupiłem opony Continental 235/45x19,takie alufelgi były oryginalnie w tym Fordzie, są pięknie chromowane.W aucie,kiedy przypłynęło z USA były Continental o takich samych wymiarach co te następne które kupiłem,tyle,że całoroczne.Niestety,jedna opona była uszkodzona mechanicznie,a kupienie takiej samej okazało się niemożliwe.Dlatego musiałem wymienić wszystkie cztery. Natomiast rok temu na zimę kupiłem drugie alufelgi po renowacji czarne i opony zimowe Bridgestone Blizak LM 005.Moim zdaniem patrz na parametry opony tj.prędkość dopuszczalna czy też maksymalny dopuszczalny ciężar na oponę.Zresztą każda opona dopuszczona do sprzedaży musi mieć atest.

Draculescu
08-11-2019, 00:34
Witam, potrzebuje pomocy w doborze opon.
Obecnie mam 235/45 r19, szukam opon wielosezonowych, moje pytanie czy do felgi 19 mogę założyć inne 19 niż o takiej szerokości i wysokości czy nie bardzo ?Niżej odpowiedniki dla 19" felg. Kalkulator opon masz tu:
https://wulkanista.pl/kalkulator-opon/https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191107/e99512dc46363e2de0027eb33d22b27f.jpg

Draculescu
09-11-2019, 23:43
Kuga z napędem na przód. Zakładam że wszystkie parametry opony jak rozmiar nośność itd są takie same.
Pytanie:
Na ile jest istotne aby opony zima czy lato były z dopiskiem SUV?
Czy ma to jakiekolwiek znaczenie przy napędzie na jedną oś?
Jakie jest Wasze doświadczenie/opinia?

zywieccc
14-02-2020, 20:49
Witam.
Mam zakupic opony zimowe do mojej kugi z 2017.
.........y. I czemu nie nalezy stosowac run flat ?
Czemu nie można stosować opon run flat?
Kupiłem własnie Continentale nowe SSR... :/

ArturoW
04-03-2024, 10:35
Witam Was. Koleżanki i koledzy pytanie może wyda wam się trochę tendencyjne ale może ktoś mimo tego doradzi. Wiem, że zima się już kończy ale muszę kupić nowe opony zimowe do mojej Kugi ponieważ wpadłem w dziurę i jedną uszkodziłem a, że nie są już nowe to chcę wymienić komplet. I w związku z tym proszę Was o polecenie jakiejś marki którą z czystym sumieniem możecie polecić. Wiem, źe opini będzie wiele ale może uda mi się spośród nich wybrać jakiegoś konkretnego producenta. Do tej pory miałem Nokiany w rozmiarze 235/55/ 17 103 v ale akurat tę markę wykluczam po swoich doświadczeniach. Proszę o jakieś sugestie i podpowiedzi.
Pozdrawiam Was

Jakoob
04-03-2024, 10:41
Wejdz na większe sklepy oponiarskie i wybierz coś porządnego, co jest akurat w promocji.

Ze swojej strony polecam Dunlopy Winter Sport.

Odradzam Michelin - zawsze szybko mi parciały, aktualnie mam Pirelli Cinturato 2022r. ale poprzednia generacja była w moim odczuciu lepsza.

Nie czytaj za dużo, bo różnic wielkich w podobnych cenach nie będzie.

lukaszooo
04-03-2024, 10:52
Ja jeżdżę na oponach że średniej półki cenowej. Od lat kupuje Uniroyal, aktualnie mam takie zimówki i czekam na nowe letnie 245/45/20 :)
W jednym aucie po wystrzale kupiłem jedne z najtańszych opon Zetex i byłem bardzo miło zaskoczony, za opone 17 zapłaciłem za sztukę 320zl a używana jedną sztukę Brigstona sprzedałem za 400zl

ochkarol
04-03-2024, 15:07
A ja polecę Nokian WR D4. Ciche, trwałe i bardzo dobrze trzymają auto na śniegu.

krzysztofSJZ
04-03-2024, 19:01
w kudze mam porównanie 2X michały to są ori założone chyba na 1 montaż i dokupione 2 X nexeny jeżdżę na nich już 3 rok i uważam że względem głośności są takie same to znaczy bardzo ciche ale są też gumy tańsze i porównywalne względem ciszy i moje zdanie jest takie że za michały nie ma co przepłacać

Bump: 17 zapłaciłem za sztukę 320zl

za rozmiarówkę do Kugi??? no to cena godna uwagi chyba że to było przed inflacją, sam rozważałem Zetex,
ktoś może ma doświadczenie z kumho na lato ???

lukaszooo
04-03-2024, 19:57
Dokładnie do Escape, auto szło do sprzedania więc kupiłem najtańsze nowe. Kupowałem je w lipcu 2023. Napewno były lepsze niż wielosezon Michelin.