Zobacz pełną wersję : sprawdzanie historii auta w ASO po numerze VIN

popo1960
26-09-2013, 21:52
Witam,

Czy w Fordzie jest zintegrowana baza gdzie po numerze VIN mozna obejrzec historie napraw auta w dowolnym ASO w Europie ? Cos podobnego ma VW od 2004 w DE i 2006 w PL.

Kolega mowil ze jego Focus'a sprawdzil znajomy serwisant ASO w Krakowie i pokazal naprawy z ASO w Belgii ( zgodnie z prawda) natomiasat dzis dzwonilem do dwoch ASO i mowili ze nie maja takiej zintegrowanej bazy.

dzieki za info.
pozdrawiam

Towarzysz
26-09-2013, 23:22
To chyba działa w ten sposób że jeżeli była naprawa w ASO w PL, wtedy mogą sprawdzić, ale nie jestem pewien.

Ja się spotykałem z tym iż nie ma ogólnej bazy po prostu.

lgtm
27-09-2013, 00:26
Po zakupie auta w DE i przyjeździe do kraju chciałem sprawdzić jego historię w salonie. Od bardzo miłej pani dowiedziałem się, że Ford to nie VW ani BMW i nie ma centralnej bazy. W Polsce można sprawdzić samochód wyłącznie jeśli był serwisowany w ASO PL.

misiek
27-09-2013, 00:46
Także nie słyszałem by ford prowadził taka europejska bazę. Obawiam się, że znajomy Cie wkrecil. Jeśli będzie Twierdził inaczej, to poproś go by i Tobie sprawdził :-)
Chyba że ten znajomy serwisant wysłał pytanie do Belgii, jako pracownik forda. I w ten sposób przesłano mu ta historię.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

Martingg
27-09-2013, 08:27
W Polsce można sprawdzić samochód wyłącznie jeśli był serwisowany w ASO PL.

jak byłem ostatnio w ASO to nawet tego się wypierali i powiedzieli że trzeba się kontaktować z ASO gdzie był serwisowany. Byłem w Wawie na Popularnej, a samochód z BEMO Poznań ...

popo1960
27-09-2013, 08:30
W Polsce można sprawdzić samochód wyłącznie jeśli był serwisowany w ASO PL.

Ale tylko w danym ASO ? rozumiem ze w PL rowniez nie ma takiej bazy i jak gosc zmienial ASO no to troche zachodu jest.

Jakie sa zasady w dostepie do tych informacji ? Musi byc osobiscie wlasciciel ? Czy zalezy to od poszczegolnych ASO ?

Martingg
27-09-2013, 08:35
Ale tylko w danym ASO ? rozumiem ze w PL rowniez nie ma takiej bazy i jak gosc zmienial ASO no to troche zachodu jest.

Jakie sa zasady w dostepie do tych informacji ? Musi byc osobiscie wlasciciel ? Czy zalezy to od poszczegolnych ASO ?

i tu jest pięknie XXXXXXXXX jak dzwoniłem do Bemo w Poznaniu to musze mieć zgodę osoby, która serwisowała ten samochód :) pięknie co? a że pierwszą osobą byłą firma to sobie mogę ... za to w Wawie powiedzieli mi ze wystarczy zdjęcie dowodu pojazu + zdjecie dowodu własciciela, albo przyjść z właścicielem ... jak widać każde ASO rządzi się swoimi prawami ... więc najlepiej zadzwoń i się dowiedz :)

lgtm
27-09-2013, 12:14
jak byłem ostatnio w ASO to nawet tego się wypierali i powiedzieli że trzeba się kontaktować z ASO gdzie był serwisowany.

W 'moim' ASO powiedzieli, że mogą sprawdzić historię auta jeśli było u nich serwisowane, albo w kilku innych wybranych ASO w PL. Może mają z nimi jakaś umowe :)

Martingg
27-09-2013, 12:25
albo punkt widzenia zależy od wstania osoby lewą lub prawą nogą po drugiej strony słuchawki ...

popo1960
27-09-2013, 12:37
moze sa to jakies mini sieciowki polskie?, maja wspolnego wlasciciela, wspolny soft + baza ?

oitar
27-09-2013, 14:58
Panowie, nie wiem skąd wynikają te różne zdania na jeden temat. Sam szukam S-Maxa od długiego czasu. Kilka razy dzwoniłem do Forda na nr tel. który jest u nich na stronie. Tam byłem przekierowywany do bardzo miłej pani, która wręcz zachęcała, żeby do nich dzwonić i pytać. Ilekroć samochód był serwisowany w ASO (mnie się akurat auta z trafiały z Niemiec i Francji) i były wykonywane jakieś naprawy, to dostawałem takie informacje. Fakt, że nie pełne, ale przynajmniej z grubsza i w jakiej kwocie około była wykonana naprawa - dzięki temu wiedziałem, czy to coś poważnego czy nie. Podobnie też przy każdej takiej wizycie był odnotowywany przebieg samochodu i dzięki temu mogłem go weryfikować z tym podawanym przez handlarza w PL.

maxmax21
28-09-2013, 12:07
Możesz podać ten numer do miłej pani ?:)

popo1960
29-09-2013, 10:16
podaj prosze nazwe ASO, miasto lub telefon, dzieki!

Towarzysz
29-09-2013, 10:37
Ta już widzę tą miłą panią ;D

kolopeter
29-09-2013, 18:31
Jest jakas baza, bo w szczecinie gosciu powiedzial mi , ze auto w grudniu 2012 mialo przeglad przy ok 100000km. Auto z niemiec. Przy kupnie auta takze bylo dzwonione gdzies do Polski do jakiegos serwisu i ta sama informacje wtedy uzyskalismy. Wiec jakas baza jest. A kiedys doszly mnie plotki, ze ta baza nie jest obowiazkowa i ze serwis ktory naprawia auto moze, ale nie musi umiescic info o naprawach. Tak slyszalem, ale nie wiem, czy jest to prawda.

mefkm
30-09-2013, 08:20
ja kupiłem auto, które serwisowane było w NL, w aso forda w mysłowicach sprawdzili w bazie danych, że w 2010r. była przeprowadzana naprawa gwarancyjna oświetlenia wewnętrznego - zapisany był rówież stan licznika auta.

wg serwisantów ford prowadzi europejską baze danych dotyczącą tylko napraw gwarancyjnych, pozostałe naprawy czy usługi serwisowe zapisywane są tylko w bazie danych danego serwisu

tomaszwi
30-09-2013, 18:50
Ja mam fure ze Szwajcarii i też w Warszawskim Fordzie go sprawdzili. To tak naprawdę zależy od chęci ASO.

Mariusz
30-09-2013, 18:55
No cóż, wszystko zależy od tego co rozumiemy pod pojęciem - SPRAWDZILI. Dzisiaj zadzwoniłem do Frank Cars'a, podałem nr VIN i także go sprawdzili. Odpowiedź miłej pani- brak napraw gwarancyjnych, brak jakichkolwiek wpisów w bazie. Podsumowując- nie wiem nic, jak nie wiedziałem wcześniej.

grodek75
30-09-2013, 19:10
podaj prosze nazwe ASO, miasto lub telefon, dzieki!

I to jest właśnie powód dla którego takie informacje należy zostawiać dla siebie. Bo nawet jeżeli ktoś grzecznościowo udzielił jakichś informacji to gorzko tego pożałuje jeżeli trafi na kogoś kto mu zrobi "reklamę" i jeszcze poda do niego kontakt. Już widzę te 20 telefonów dziennie; "Wie pani, ja mam tu króciutką listę 20 samochodów którymi jestem zainteresowany. Sprawdziłaby mi je pani szybciutko? Aha, jeszcze kolega z forum ma 14 autek, to jakby pani mogła...".

mefkm
01-10-2013, 07:20
to niech wrzucą taką usługę i kasują za udzielone informacje i to nie tylko z eu bazy napraw gwarancyjnych, ale też pełna historia auta z serwisu/serwisów aso, gdzie auto było serwisowane

wysyłasz mailem nr vin i dostajesz w odpowiedzi nr konta wraz z tytułem wpłaty-nr zlecenia

Martingg
01-10-2013, 07:28
lepiej by zrobili centralną bazę serwisu i jasne reguły udzielania informacji ...
skończyłyby się problemy ze sprawdzeniem historii auta i setki mondków po 35k ze 140k km przebiegu :) a zamiast nich pojawiłby się setki mondków po 2xxk km za 35k :)