Zobacz pełną wersję : [Ogólne] TravelPilot FX - nie włącza się - Blaupunkt uznaje wadę!

Strony : 1 [2]

tedi_k
29-09-2015, 20:14
Nie trzeba daleko szukać: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=191205

krystianchojnice
06-10-2015, 15:16
Witam,
jestem tu nowicjuszem więc proszę o łagodne potraktowanie:)
Mam wspomniany felerny model FX (produkowany we wspomnianym wcześniej okresie).
Auto sprowadzone z Belgii. Nie mam tylko polskiego menu, lektora i map.. Przedwczoraj zdarzyło się, że przestał działać.. Jeździłem dwa dni bez radia. Dziś, na domiar złego, nie mogłem auta uruchomić z powodu rozładowanego akumulatora. Po podłączeniu kabli rozruchowych do innego auta, zakręcił i wszystko wróciło do normy. Czy to może być przyczyną wadliwego FXa? Pomóżcie proszę..

stingerA6
06-10-2015, 15:30
To mogą być objawy felernego FXa

vxz80
06-10-2015, 16:43
Jak zmienic menu ? mam niemieckie moze ktos napisac ?

slawek-kali
06-10-2015, 16:48
menu - anzeige- sprache i zmieniasz na EN jesli dobrze pamietam.
MOze byc tez menu-sprache od razu...
Polskiego nie bedzie, bardzo watpie...

vianooo
13-10-2015, 20:27
Witam,

Miałem ten sam problem ze swoim Travel Pilot FX, padł po odłączeniu akumulatora.
Po przeczytaniu forum wydrukowałem biuletyn, pod pachę i odwiedziłem dziś serwis Forda w mieście: Kraków i powiem szczerze że jestem trochę rozczarowany postawą panów w serwisie gdyż z szyderczym uśmiechem paluszkiem pokazali u dołu strony że na Polskim rynku tego nie naprawiają ani nie wymieniają i czeka mnie wycieczka do Austrii lub Niemiec...

Ale do rzeczy: radio w pewnym sensie można naprawić tzn zrobić tak by działało do kolejnego odpięcia akumulatora otóż wykręciłem radio z deski rozdzielczej i nagrzałem go bardzo mocno suszarką do włosów żony :) grzałem z 15min i jak w zasadzie nie mogłem go już utrzymać w rękach bo parzyło - podłączyłem do instalacji i radio wstało. W tym momencie działa bez problemu podobno do momentu odłączenia akumulatora. Sposób polecił mi znajomy. Proponuje spróbować.

Piszę to bo chcę pomóc kolegom mającym ten sam problem i odbijającym się od serwisu forda jak od ściany. Bulwersuje mnie ich podejście bo powiem szczerze że jak serwisuje swojego busa Mercedesa Sprintera to w serwisie wszyscy traktują mnie jak człowieka, klienta a nie intruza.

Pozdrawiam panów z serwisu a wam życzę udanej próby wskrzeszenia radia!

stingerA6
13-10-2015, 20:31
Ciekawa "gorąca" rada. Trzeba by ją zweryfikować.

mm32
13-10-2015, 20:53
Podawałem już ten sposób nie raz na tym forum-u mnie działał.

vianooo
14-10-2015, 11:18
mm32 być może podawałeś, ja niestety nie trafiłem na to, w każdym razie ważne że działa bo w kieszeni zostało z 500zł, polecam spróbować pogrillować TravelPilota FX

tedi_k
14-10-2015, 14:46
...w kieszeni zostało z 500zł, ...

Na razie... Bez wymiany pamięci RAM raczej na pewno się nie obędzie.

mm32
14-10-2015, 15:01
Jeszcze jedna bardzo ważna kwestia,auto(mondeo mk4) po około 3 dobach nie używania przechodzi w stan hmm,nazwijmy to błębokiego uśpienia.Po tym czasie kłopoty z radiem wrócą (miałem to przetrenowane),jakby tego było mało to radio w takim stanie pobiera stale 1,5A,nie muszę chyba dopisywać po jakim czasie z akumulatora robi się złom.
Dlatego warto raz na jakiś czas otworzyć auto jeśli planujemy dłuższy postój.
Jeśli chodzi o grzanie to grzejemy tylko okolice pamięci-to w zupełności wystarczy.

jzarzycki
18-10-2015, 13:28
Witam.Przeczytałam posty jednak nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mój FX padł i cały czas świeci mi się wyświetlacz na liczniku. Czy to normalne?

radek70
18-10-2015, 13:44
Tak, padnięty FX wybudza cały czas system. Musisz wyciągnąć bezpiecznik F112, bo rozładuje akumulator.

jzarzycki
18-10-2015, 13:57
Dzięki za informacje. Rozumiem że jak odłączę bezpiecznik FX to wyświetlacz licznika będzie gasł.

mavx
23-10-2015, 16:44
Zgłosiłem temat w GERMAZ we Wrocławiu. Auto stało dwa dni na serwisie, stwierdzili, że sprawdzili numery seryjne radia i urządzenie nie podlega wymianie. Poprosiłem o podanie tych numerów, stwierdzili, że nie zapisali i jak chcę ten numer mieć, to mam sobie to radio sam demontować. Masakra :(

Antoś1
29-10-2015, 19:00
Mam podobny problem padł FX. Dzwoniłem do wrocka, mam podjechac , sprawdzą i ocenią co dalej?.Poinformuję o załatwieniu problemu.

jaceks
31-10-2015, 23:18
spławią od razu, albo sprawdzą numery radia i spławią.
polski klient nie jest objęty akcją naprawczą.
możesz się burzyć i walczyć z FordPolska, moze łaskawie zrobią wyjątek.

Antoś1
05-11-2015, 16:30
Byłem dzisiaj we Wrocławiu z wadliwym FX. Powiedzieli, że w Polsce nie ma możliwości naprawy w ramach TBS nr 15-1052.:( . MOŻLIWOŚĆ tylko kraje wymienione w biuletynie. Masakra i to jest UE?

stingerA6
05-11-2015, 16:34
Napisz do centrali Ford Polska. Czasami się litowali nad polskimi europejczykami.

radek70
05-11-2015, 17:06
Mój FX padł miesiąc temu. Mogłam próbować wymienić w Niemczech, ale nie łapał się do wadliwej serii. Przelutownie i podgrzewanie pamięci nie pomogło. Wysłałem do naprawy w Poznaniu. Po siedmiu dniach otrzymałem sprawne radio i od dwóch tygodni cieszę się jego działaniem.

Antoś1
13-11-2015, 19:34
Dzisiaj dotarło radyjko z naprawy z Poznania , podłączyłem wszystko gra:razz:
Dziękuję bardzo radek70 za namiar na Poznań. Pełen profesjonalizm z ich strony, wzorowe podejście do sprawy.

stingerA6
13-11-2015, 19:42
Podaj dla potomnych koszt takiej przyjemności.

Antoś1
13-11-2015, 19:52
Przyjemność kosztowała 425 zł.+6 miesięcy gwarancja +400 zł spolszczenie nawigacji i wgranie nowej mapy Europy. Trochę drogo ale wszystko gra i" buczy":razz:

OUGHI
30-11-2015, 21:09
Witam
Od kilku dni walczyłem z Focusem 1.6 tdci 2008 r mkII FL . Problemem był slaby aku. Auto po kilku dniach nie jeżdżenia miało malo checi by zapalić. Pewnego dnia radio FX przestalo działać lecz po 15 km nagle włączyło się. .. myślę może słaby aku podladowal się i radio odpaliło. Ale od tego momentu straszliwie spadła zdolność uruchamiania silnika rano ... aku umarł.... miernik wskazywał 4 V. Chciałem zakupić nowy aku ale mówię nieeee trzeba znaleźć przyczynę. Aku naladowalem po dolaniu wody brakowalo okolo 2cm. Aku rano 10V i brak ruchu silnika. Pojechalem po naładowaniu aku do sklepu sprawdzać i okazalo sie że ladowanie bez obciążenia 14,63 pod obciążeniem 14,83 stan naładowania 100% prad zwarcia 440 A z 590 koniecznych wiec aku do wymiany. Aku od 2008 w aucie wiec miał prawo. Ale niepokojacym obiawem bylo także od jakiegos czasu świecący bursztynowy wyświetlacz między zegarami który zyl własnym życiem czasami gasl po 15 min czasami po 1h czasami 2 dni. Wymontowalem aku naladowalem i stal w garażu 4dni. Międzyczasie sprawdzilem auto wstawiajac aku ze służbowej skody no i zonk... rano aku zdechł czyli cos zabiera prąd. A radio Fx nie daje znaku życia .... szukając mozliwosci naprawy trafiłem na aukcję jezeli twoje radio rozladowuje aku ..... i pobieglem do aura wymontowalem radio zamontowalem stary aku i rano pstryk i światło... na drugi trzeci czwarty dzien... chula bez problemu. Dziś telefon do Ford Polska pani zapytala w ktorym serwisie chce zeby radio bylo naprawione jeżeli spełni warunki tzn nalezy do wadliwej partii. Jutro ma dzwonic z potwierdzeniem ze poinformowwlw serwis zeby wiedzieli coo robic. Wymienic nie wymieniają gdyż takiego radia w Polsce nie montowano. Ale mówi naprawimy.... Zobaczymy co bedzie jutro. Problemjest tylko że przy gwalrownch ruchach kierownica lewa prawa przygasaja swiatla... na postoju przy wlaczonych np ogrzewanie szyb foteli swiatla rozjasniaja sie przy 2-3 tyś obrotów i nawet jezeli spadną obroty do 800 wszystko jest ok do momentu np skrencenia kierownica wtedy znowu swiatla traca moc wentylator zwalnia chyba ze dodamy gazu i wtedy rozjasnia sie wszystko. Tegonie rozgryzlem jeszcze... ale ta akcja z kierownica buzy moje teorie regukatora napiecia. Jakies doświadczenia z takimi objawami ?

radek70
30-11-2015, 21:41
Padnięty FX nieregularnie wybudza system (długo świecący wyświetlacz). Dlatego zżera akumulator.
Silnik elektryczny pompy wspomagania układu kierowniczego, będzie wykazywał zwiększone zapotrzebowanie na prąd przy nagłych skrętach. Co będzie się objawiało przygasaniem świateł i zwalnianiem wentylatora.

radek2233
04-12-2015, 16:44
Witam.
I ja mam to szczęście , że te radyjko przestało grać.
Teraz zanim je oddam do naprawy to chciałbym spróbować je troszkę podgrzać suszarką żony i stąd moje pytanko czy samemu da radę je wymontować z auta i jak .
Pozdrawiam.

stingerA6
04-12-2015, 18:33
Jasne. Tylko musisz zdemontować plastik wkoło radia. Pod nim są cztery śruby utrzymujące radyjko

tedi_k
05-12-2015, 10:01
JTylko musisz zdemontować plastik wkoło radia. Pod nim są cztery śruby utrzymujące radyjko

Myślisz, że w Astrze też są 4 śruby? Bo kolega radek2233 nie napisał o jakie auto chodzi a w profilu ma Astrę...

radek2233
05-12-2015, 10:36
Witam.
Koledzy oczywiści chodzi o mondeo , już poprawiłem.
Dzięki. Weekend mam wolny to się za to zabiorę, dam znać jakie efekty końcowe.

mm32
05-12-2015, 14:37
Weekend mam wolny to się za to zabiorę, dam znać jakie efekty końcowe.
O kurcze,przecież to roboty jest na 10 minut a nie na cały weekend ;).

andy_n
15-12-2015, 13:53
Dołączam się do użytkowników dotkniętych problemem radia TravelPilot FX.
Mondeo MK4 nie używane przez 3 dni i radio ciche i ciemne.

Chciałbym powalczyć z Serwisem Forda w Polsce, jednak mam wątpliwości czy w ogóle podlegam pod warunki Biuletynu.

Auto wyprodukowane 24.08.2009 w Genk.
W biuletynie pisze się o "Dacie produkcji" 01.06.2008 - 01.06.2009".
Jednak czy data ta mówi o produkcji samochodu czy radia?

Nie sprawdzałem jeszcze numerów na radiu, ale wydaje się że przy wyprodukowaniu auta w VIII.09 jest duża szansa, że natrafię na felerną serię.

jacekcrv
15-12-2015, 19:36
Samochód musi się łapać w dacie produkcji podanej w biuletynie. Mnie odrzucili mimo,że radio się łapie w dacie ale samochód nie.

andy_n
16-12-2015, 06:06
Wczoraj kontaktowałem się z dwoma serwisami Forda w Warszawie i w obu nie było problemów z umówieniem się na wizytę :-)
Jednak postanowiłem sprawdzić jaką mam datę produkcji radia i niestety wykraczam poza dopuszczalną datę (VIII.09).
Zastanawiam się, skąd się wzięła data graniczna V.2009. Czyżby radia produkowane po tej dacie pozbawione były już usterki fabrycznej? A może Ford wydał kolejny biuletyn obejmujący kolejne daty?
Może ktoś, coś?

PiotrekZ5
05-01-2016, 00:34
Mam pytanie w biuletynie z 04.2015 r. Jest napisane ,,będą przyjęte jedynie zgłoszenia dotyczące daty naprawy do 31.12.2015r. " Czyli jak radio padło mi po nowym roku, to mogę się bujać ?:/ Czy będzie jakaś aktualizacja z etisu ?

mm32
05-01-2016, 02:17
Poczekamy,zobaczymy ...

kacper56
13-01-2016, 09:23
Witam,

Miałem ten sam problem ze swoim Travel Pilot FX, padł po odłączeniu akumulatora.
Po przeczytaniu forum wydrukowałem biuletyn, pod pachę i odwiedziłem dziś serwis Forda w mieście: Kraków i powiem szczerze że jestem trochę rozczarowany postawą panów w serwisie gdyż z szyderczym uśmiechem paluszkiem pokazali u dołu strony że na Polskim rynku tego nie naprawiają ani nie wymieniają i czeka mnie wycieczka do Austrii lub Niemiec...

Ale do rzeczy: radio w pewnym sensie można naprawić tzn zrobić tak by działało do kolejnego odpięcia akumulatora otóż wykręciłem radio z deski rozdzielczej i nagrzałem go bardzo mocno suszarką do włosów żony :) grzałem z 15min i jak w zasadzie nie mogłem go już utrzymać w rękach bo parzyło - podłączyłem do instalacji i radio wstało. W tym momencie działa bez problemu podobno do momentu odłączenia akumulatora. Sposób polecił mi znajomy. Proponuje spróbować.

Piszę to bo chcę pomóc kolegom mającym ten sam problem i odbijającym się od serwisu forda jak od ściany. Bulwersuje mnie ich podejście bo powiem szczerze że jak serwisuje swojego busa Mercedesa Sprintera to w serwisie wszyscy traktują mnie jak człowieka, klienta a nie intruza.

Pozdrawiam panów z serwisu a wam życzę udanej próby wskrzeszenia radia!

Którą dokładnie część radia po wyjęciu trzeba nagrzać?

mm32
13-01-2016, 11:40
Trzeba grzać pamięci 46V64... Są dwie, jedna na górze płyty głównej, druga pod spodem.

radek2233
13-01-2016, 20:48
Witam. Też mam problem z tyn radyjkiem nie działa mi już prawie miesiąc, rozładowało mi już dwa razy akumulator!!! Teraz już wyjąłem bezpiecznik od radia. A moje pytanko dotyczy czy po wyjęciu radia trzeba je rozebrać w celu podgrzania suszarką czy wystarczy grzać obudowę?
Pozdrawiam.

gitarask7
16-01-2016, 16:55
Witam. W fordzie focusie 2008 mk2 po lifcie. przestało chodzić radio. Moje pytanie brzmi: czy warto to radio rozkęcać i samemu szukac usterki? czy w radiu w środku jest dodatkowy bezpiecznik? Czy może ktoś juz to radio rozkęcał? badz czy jest jakis sposób aby to radio się uruchomiło? na karcie sd wrzucone sa mapy. itd. w kompedium wiedzy o radiu nie doczytałem sie odp dlatego pytam tutaj. bezpieczniki są ok. bynajmniej z tyłu w radiu i w skrzynce wewnętrznej tez. Jeżeli wiecie to zapytam jeszcze ile elentualna naprawa bd kosztowala?

BUMP:

Dzieki za odpowiedz;) a czy ten biuletyn techniczny obejmuje rok 2016?

radek70
16-01-2016, 19:05
Moje pytanie brzmi: czy warto to radio rozkęcać i samemu szukac usterki? Jeżeli wiecie to zapytam jeszcze ile elentualna naprawa bd kosztowala?

Ja rozbierałem. Przelutowanie i podgrzanie pamięci wg rad Kolegi mm32 nie przyniosło u mnie rezultatu. Nawet jeżeli radio się podniesie, to tylko do następnego, dłuższego rozłączenia akumulatora. Trzeba wymienić wadliwe kości ram, są trudno dostępne.
Naprawiają:
Skanbis
Komtel
Bestronic
Naprawiałem w Bestronic, koszt 400pln + przesyłki.

gitarask7
17-01-2016, 11:30
Dzieki Koledzy:)

pavlo180
25-01-2016, 14:10
Witam wszystkich.
Mnie również popsuło się radio FX i również przy pierwszej wizycie odmówiono mi całkowicie naprawy radia. To była szybka piłka, "jeśli nie mam gwarancji na samochodzie to nie ma naprawy gwarancyjnej". Poza tym faktycznie idąc z ostatnim biuletynem są dwa diametralne problemy: ważny jest do końca 2015 roku i naprawę wykonują nie w Polsce.
Dlatego postanowiłem napisać odpowiednie pismo do centrali i o dziwo w odpowiedzi Ford Polska w drodze wyjątku zaproponował mi naprawę radia na ich koszt, jeśli usterka będzie się zgadzać z tą z biuletynu.
Dzisiaj jestem już po pozytywnej weryfikacji i wymontowaniu radia przez serwis Forda.
Podobno będę czekał około półtora tygodnia.
Myślę że warto próbować i nie poddawajcie się. Ja postanowiłem nie wydawać na to radio ani grosza, odkąd ono się zepsuło i odkąd wyczytałem że jest to wada fabryczna.

iirreekk
25-01-2016, 21:04
W Polsce niby biuletyn nie obejmuje i serwisy nie wymieniają radia na nowe, ale po tel. do centrali naprawiają na swój koszt. W piątek dostałem sms, że moje radio wróciło z naprawy i mam umówić się na odbiór. Jak policzyłem koszty i czas dwóch wyjazdów do Niemiec to wolałem naprawić w kraju.

PiotrekZ5
27-01-2016, 15:19
iirreekk, mnie powiedzieli, że biuletyn wygasł i muszę zrobić na własną rękę, Powiedz mi, kiedy zgłaszałeś usterkę?

pavlo180
27-01-2016, 15:48
Ja zgłaszałem zaraz po nowym roku. A tydzień później wystosowałem pismo do centrali.

PiotrekZ5
27-01-2016, 19:42
Mógłbyś wysłać mi na PW to pismo i dalsze losy sprawy ?

iirreekk
27-01-2016, 19:50
Ja pilnowałem daty i zgłaszałem pod koniec grudnia. Ja bym próbował dzwonić do centrali. Może trafisz na inną bardziej przychylną osobę. To i tak nie idzie z biuletynu, bo w Polsce nie obowiązuje.

PiotrekZ5
27-01-2016, 21:00
Dzisiaj dzwoniłem do nich, Pani okazała się bardzo miła i przychylna, po VIN ogarnęła, że auto raczej się klasyfikuje lecz na koniec dodała, że niestety biuletyn przestał obowiązywać z końcem 2015r. i nic nie może dla mnie zrobić.. Czekam jeszcze na odpowiedź mailową. Jak uznają to dam Wam znać :)
PS. U mnie usterka wystąpiła kilka dni po nowym roku, dlatego nie zgłosiłem wcześniej :P

iirreekk
28-01-2016, 13:08
Włożyli mi dzisiaj w serwisie naprawione radio. Mam nadzieję, że usterka nie wróci.

dafit999
28-01-2016, 20:16
Witam,
Przebrnąłem przez caaaałe 30 stron tego tematu, czuję się już zmęczony a co najgorsze widzę że finał jest dla mnie kiepski, radio padło mi już jakiś czas przed nowym rokiem, ale po szybkim rzucie oka na allegro ze używka około tysiaka stoi nie brnąłem dalej w temat z braku czasu. Dzisiaj postanowiłem się tym zająć i napisałem do pewnego serwisu szczecińskiego i oni mi dali namiar na ten temat.

Jak widzę przespałem sylwestra i wszedłem w rok 2016 gdzie wygaśnięcie biuletynu chyba odcina mi zarówno wymianę po niemieckiej stronie jak i próbę walczenia w polskim oddziale :/

jak myślicie czy jest szansa na wznowienie tego biuletynu czy nie mieć złudzeń i zabrać się za naprawę na własną rękę? w sensie w moim przypadku zlecić to komuś bo ja to z elektroniką nie jestem w dobrych kontaktach.

kacper56
28-01-2016, 21:10
Bump: Witam wszystkich.
Mnie również popsuło się radio FX i również przy pierwszej wizycie odmówiono mi całkowicie naprawy radia. To była szybka piłka, "jeśli nie mam gwarancji na samochodzie to nie ma naprawy gwarancyjnej". Poza tym faktycznie idąc z ostatnim biuletynem są dwa diametralne problemy: ważny jest do końca 2015 roku i naprawę wykonują nie w Polsce.
Dlatego postanowiłem napisać odpowiednie pismo do centrali i o dziwo w odpowiedzi Ford Polska w drodze wyjątku zaproponował mi naprawę radia na ich koszt, jeśli usterka będzie się zgadzać z tą z biuletynu.
Dzisiaj jestem już po pozytywnej weryfikacji i wymontowaniu radia przez serwis Forda.
Podobno będę czekał około półtora tygodnia.
Myślę że warto próbować i nie poddawajcie się. Ja postanowiłem nie wydawać na to radio ani grosza, odkąd ono się zepsuło i odkąd wyczytałem że jest to wada fabryczna.

Hej, Możesz mi wysłać pismo jakie wysłałeś i do kogo było skierowane, adres?
z góry dzięki, mi też padło po nowym roku

pavlo180
29-01-2016, 08:34
jak myślicie czy jest szansa na wznowienie tego biuletynu czy nie mieć złudzeń i zabrać się za naprawę na własną rękę? w sensie w moim przypadku zlecić to komuś bo ja to z elektroniką nie jestem w dobrych kontaktach.

Napisz pismo do centrali. To Cie nic nie kosztuje a może faktycznie zrobią wyjątek. Wiem ile kosztuje używana nawigacja dlatego lepiej próbować walczyć a może akurat się uda.

PiotrekZ5
10-02-2016, 14:11
A może ktoś podrzucić serwisy w okolicy Częstochowy/śląska, ktore się tym zajmują ?

janusz.m
10-02-2016, 14:32
Poszukaj na miejscu kogoś kto naprawia komputery,jeżeli to tylko zimne luty to powinien sobie poradzić.Ja tak zrobiłem i od tygodnia ciesze się,że działa.
pozdrawiam
Janusz

kenji
09-03-2016, 20:50
Jak obudziłem swojego Fx'a suszarką :P

C-max, data produkcji 09.09.2009 :619:
Potrzeba kluczy/wyjmaków do fx'a (załączyłem zdjęcia). Moje kosztowały 15zł z przesyłką, kupione na aukcji. Należy się dokładnie przyjrzeć jakie to mają być. Ja za pierwszym razem kupiłem złe. Do rozkręcenia radia wymagany jest też torx 8. Dodatkowo żona musi poratować suszarką.
Na pierwszy ogień idę klucze, wkładamy wszystkie cztery aż wyczujemy opór. Z czuciem szarpiemy za klucze i radio wychodzi. Ja użyłem dwóch kołków rozporowych o długości kilkunastu centymetrów. Po jednym na stronę, pozwala to na równomierne rozłożenie siły na cztery klucze jednocześnie. Po wyjęciu radia można odpiąć anteny, pewnie nie jest to wymagane ale jest wtedy większe pole manewru samym radiem. Następnie odpinamy główne złącze, zapięte jest poprzez dźwigienkę którą należy unieść. Dźwigienka ta ułatwia później wpięcie wtyku w gniazdo. Tutaj też nie wiem czy wymagane jest aby odpiąć ten wtyk. Można spróbować na żywym organizmie lub wtyk zostawić w gnieździe a wyjąć bezpiecznik od radia. Jak już radio mamy w rękach trzeba odkręcić tylną osłonę a następnie górę. Po jej zdjęciu ukaże się czytnik CD. Jest on przytwierdzony jedną śrubą. Dodatkowo "trzyma" go tasiemka łącząca z płytą główną (jedno z załączonych zdjęć, gniazdo wściekle pomarańczowe ;) ). Ja odpiąłem tą tasiemkę ale nie jest to potrzebne, wg mnie nawet nie zalecane podczas całej operacji. Trudno ją potem wpiąć. Po odkręceniu czytnika trzeba go delikatnie podnieść, jak już mamy dostęp do płyty głównej to suszarka w dłoń. Nie wiem dokładnie jakiej temperatury potrzebuje trefna pamięć, ja grzałem ok. 15 sekund. Potem szybko podłączenie głównego wtyku i radyjko śmiga. Ważne jest aby przed podłączeniem przełożyć wtyk przez tylną odkręconą ściankę. Tam jest oczko, jeżeli podepniemy bez przełożenia to nie da rady tej ścianki przykręcić z powrotem, przez to musiałem grzać dwa razy ;)

Faq
1. Moje auto nie kwalifikuje się do akcji z biuletynu (zbyt młode), czemu? Tego nie wiem.
2. Usterka ujawniła się niedawno, auto stało nie używane trochę ponad 3 dni. Po tym czasie radio martwe. Wcześniej ok. półtora roku temu wymieniany był akumulator. Radio po tej czynności wstało bez problemów.
3. Po odłączeniu głównego wtyku ukaże się dodatkowy bezpiecznik 15 A, warto go sprawdzić, może to tylko jego wina ;)
4. Uszkodzone radio drenuje akumulator, bezpiecznik za nie odpowiedzialny to nr 112. W c-maksie oczywiście nad nogami pasażera. Bezpiecznik 15A.
5. Felerny układ to 46v64m8, producent (wielce prawdopodobne) Micron. Jest tego trochę na aliexpress. Dodatkowo można przeszukać nasz portal aukcyjny. O dziwo scalak ten występuje jako jeden z modułów pamięci na kości RAM. Ja znalazłem DDRki micron 512MB, cena kilka złotych za kość gdzie było kilka tych scalaków. Wcześniej nie byłem pewien czy to to samo i nie licytowałem. Teraz szukam znowu. Trzeba też uwzględnić że scalak z pamięci DDR może mieć inne parametry wytrzymałości temperaturowej. Czemu pisze o wymianie scalaka? Przypominam, radio działa do kolejnego odłączenia od zasilania.

Czytała Krystyna Czubówna...

mm32
09-03-2016, 21:04
Trzeba też uwzględnić że scalak z pamięci DDR może mieć inne parametry wytrzymałości temperaturowej.
Nie może,ale na pewno ma.Te z pamięci ram są od temperatury 0 stopni,te w radiu bodajże od -20 stopni,mówi o tym końcówka oznaczenie na układzie scalonym :).

radek70
09-03-2016, 21:14
kenji , wszystko przerabiałem jak piszesz. Skończyło się wysłaniem do serwisu niezależnego. Działa...

mm32
09-03-2016, 21:19
Skończyło się wysłaniem do serwisu niezależnego. Działa...
Ja obrałbym inną droge,zakupy na ali... + wizyta z radiem w garści w jakimś serwisie RTV/GSM.

radek70
09-03-2016, 21:38
Ja obrałbym inną droge,zakupy na ali... + wizyta z radiem w garści w jakimś serwisie RTV/GSM.
Marcin, przecież to przerabialiśmy :) Można szukać pamięci... Mogłem sam je wymienić. Odpuściłem...

janusz.m
12-03-2016, 08:53
Witam
Panowie, tam się nie ma co popsuć,jedynie zimne luty na BGA - cokolwiek to znaczy,te kwadratowe elementy koło pamięci.U mnie tak podgrzane, że lakier się podtopił w koło tych elementów.Prace wykonał elektronik.
pozdrawiam
Janusz

kenji
13-03-2016, 19:13
^^^ BGA to rodzaj obudowy układu scalonego. Jeżeli mówimy o pamięci 46V64M8 to nie jest to wcale BGA a TSOP. Na zdjęciu które wkleiłem kilka postów wyżej, widać tą pamięć. Nad nią jest układ typu bga.

Janusz, jeżeli masz możliwość spytaj proszę które luty poprawiał twój elektronik. Najczęściej czyta się że pomogła dopiero wymiana kości pamięci. Ja jestem jeszcze przed i zbieram informacje.

pozdrawiam, elektronik w spoczynku ;)

radek70
13-03-2016, 19:33
Aby poprawnie odnowić BGA, trzeba wylutować scalak. Postawić na nowo kulki z cyny posiadając odpowiednie sitko i wlutować na nowo. Grzanie na pałę to loteria.

mm32
13-03-2016, 19:53
Grzanie na pałę to loteria.
Przeważnie kończąca się brakiem skutku,lub skutkiem na krótka metę.

kenji
14-03-2016, 09:48
Dobrze, wyjaśnijcie mi tylko dlaczego niektórzy piszą o wymianie pamięci 46v64m8, która to jest w obudowie tsop nie bga. Inni zaś twierdzą że jakiś (??) układ bga trzeba przelutować ponownie.

janusz.m
14-03-2016, 14:57
Witam
Nie jestem specjalistą w temacie przekazuje tylko to co powiedział mój elektronik.
BGA to ten większy element kwadratowy przy pamięci, mi jeszcze podgrzał dla pewności ten mniejszy kwadracik obok pamięci. Same pamięci wykluczył już przy rozmowie telefonicznej.Nie miałem gwarancji ,że to się uda,ale co miałem do stracenia-radio nie działało,FORD się wypiął(radio padło 28XII), a wydać 500,00 zawsze zdążę.Myślę, że nawet w serwisach zaczynają od grzania to może z 10 min. roboty.Wiadomo każdy robi to na własne ryzyko.
pozdrawiam
Janusz

Antej
14-03-2016, 17:28
Kilka osób już to wyjaśniło, ale nadal parę innych osób używa skrótu BGA bez zastanowienia.

Mam nadzieję że moje wypociny zakończą ten proces.
BGA (ang. Ball Grid Array) czyli sposób stawiania scalaka na płytce drukowanej.

Punkt styku to siatka kulek cynowych, stad pojęcie sita do ustawienia kulek i podgrzewanie kulek i nazwa procesu wymiany połączenia tzw. reballing.
Nie ma opcji częściowej wymiany kulek, jedna puści to wymiana kompletu.
Można próbować podgrzać licząc że kulka chwyci, ale za dużo grzania scali kilka kulek.

Druga sprawa to odpowiednie sito do postawienia nowych kulek, czasem szybciej i bezpieczniej jest kupić nowy scalak z już napylonymi kulkami. Stąd wymiana.

janusz.m
14-03-2016, 20:00
Ja się nie znam, ale Antej potwierdziłeś ,że to zimne luty na jak to określiłeś scalaku,z kulkami cyny też racja,więc pamięci odpadają - nie powinny być problemem.Może nie warto ich ruszać przynajmniej w pierwszej kolejności.
Janusz

Piotrek_leczyca
10-10-2016, 15:24
Witam.

Napisze tutaj, gdyby nieodpowiedni dzial prosze o wyrozumiałosc. Mam Mondka z Balupunktem Travel Pilot FX 2 lata i wczoraj mialem dziwna przypadlosc. Po chwili postoju na parkinngu w centrum handlowy odpala auto, radio sie wlacza wszystko ladnie pieknie, telefon polaczony z zestawem glosnomowiacym przez blutetooth oraz wlaczona nawigacja w telefonie. Przy dojechaniu do skrzyzwania oraz otrzymaniu podpowiedzi z navi komenda glosowa przekazana zostala przez zestaw glosnomowiacy i w tym momencie stala sie dziwna rzecz. Radio sie zacielo. Zereo reakcji na przyciski na travel Pilocie(mowie tutaj o przyciskach radio, cd/aux, reszta przyciskow aktywna oraz) W glosnikach cisza, ekran od navi niebieski. Wlaczanie i wylacznia blaupunkta nic nie pomagalo. Dzisiaj wsiadam w auto odpalam, wlaczam radio z przycisku iwszystko dziala . Czy to znak ze moj Travel Pilot niedlugo wyzionie ducha? Jesli tak to czy sa osoby ktore naprawiaja ten sprzet w okolicah Leczycy (lodzkie).? Czy ktos z forumowiczow mial podobny przypadek???

Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za wszystkie odpowiedzi:)

zie
14-12-2016, 19:47
Witam,

czy ktoś może przesłać mi na maila (zieloneczek@o2.pl) biuletyn techniczny TSB 26/2013. Link który znajduje się w temacie nie działa u mnie ;(.
Padło mi radio w Mondeo i zastanawiam się czy ASO wymieni je. Chciałbym przeczytać ten biuletyn.
Z gry dziękuję

stingerA6
14-12-2016, 19:51
Niestety akcja już nieaktualna od 2016 roku.

radek70
14-12-2016, 20:11
zie , tak jak napisał stingerA6. Czytanie biuletynu nic Ci nie da. Zgłoszenie radia łapiącego się na wymianę, musiało nastąpić do 31.12.2015. Od tego momentu grupa bosch wypięła się na wadę fabryczną produktu blaupunkt.

zie
15-12-2016, 07:39
zie , tak jak napisał stingerA6. Czytanie biuletynu nic Ci nie da. Zgłoszenie radia łapiącego się na wymianę, musiało nastąpić do 31.12.2015. Od tego momentu grupa bosch wypięła się na wadę fabryczną produktu blaupunkt.

No to mnie nie pocieszyliście :(. Właśnie padł wyświetlacz i myślałem że może ponegocjuję z Fordem bo to w końcu wada fabryczna. Cóż nie przeskoczę tego.

Zna może ktoś w Lublinie jakiegoś speca to jest w stanie to profesjonalnie naprawić?

kordi74
30-12-2016, 23:22
no i skończyło się życie w moim travel pilot fx . wieczorem wszystko ok a rano nic a nic nie świeci ,nie gada . mało tego po dwóch dniach jazdy ze zdechłym radiem auto następnego ranka też już nie gada , po wstępnej lekturze na forum już wiem że to przez radyjko i jestem pewny gdzie problem.
pytanie czy na ten czas ktoś już zorientowany jest o magika w temacie fx w Gorzowie?
lub ew gdzie odsyłać , jakiś pewniaków, gdzieś tam w tematach przewija się Sochaczew ,Poznań ????

leszcz
31-12-2016, 10:41
gdzie odsyłać

www.skanbis.pl
www.komtel-serwis.pl

wojtt
31-12-2016, 10:55
Byłem osobiście w Komtel-serwis w Sochaczewie z tą usterką . Pełen profesjonalizm , naprawa trwała około godziny z demontażem i montażem - koszt 450 zł , jestem w pełni zadowolony tak że mogę polecić

stingerA6
31-12-2016, 11:08
Kordian zapytaj lokalnie tu... może podołają
facebook.com/NawigacjeFabryczneGorzow

kordi74
31-12-2016, 13:11
stingerA6 , właśnie rozmawiałem z gościem co tu podałeś , zna problem, niby naprawia, nie ma problemu,
teraz przemyślę czy zaufać , czy odesłać do wyżej wymienionych którzy mają już tu uznaną renomę .
Panowie , podpowiedzcie mi czy po takiej naprawie aktualizacja i PL lektor i menu się zachowa czy czeka mnie jeszcze wizyta u sympatycznego kolegi Speedo haha...

kordi74
02-01-2017, 18:33
Panowie!
ale jaja , wracam właśnie z garażu wielce uradowany , podłączyłem radio i wszystko zagadało jak należy , aż nie mogłem uwierzyć w to co widzę :-)
czyli opisy z wygrzewaniem radia się sprawdziły i ja to potwierdzam choć byłem bardzo sceptycznie nastawiony do tej metody.
ale muszę to tu napisać dla następnych z tym problemem ze mi wygrzaniu radia suszarką 15 minut pomogło .
Aczkolwiek teraz zobaczymy na jak długo to starczy - dzień , miesiąc rok...
No i chyba jeśli teraz ok , to zobaczymy co z aku, które to zepsute radio mi rozładowało ... będę informował co i jak dalej po tym ;-)

mm32
02-01-2017, 18:56
będę informował co i jak dalej po tym ;-)
To może uprzedzę Cię.Wygrzewanie działa,ale do następnego odłączenia radia od zasilania,a także i tu uwaga ,gdy pozostawimy auto na dłużej niż 3 dni,bo po tym czasie auto wchodzi w stan głębokiego uśpienia i odłącza zasilania poszczególnym modułom-radio stoi na jednej z pierwszych miejsc na tej liście odłączanych odbiorników.

kenji
10-03-2017, 06:49
Witam, dziś kolejna, oby ostatnia część historii o tym jak obudziłem swojego fx'a.
Po kolejnej akcji uśpienia radia postanowiłem przelutować uszkodzone kostki. Kupiłem samodzielnie pamięci micron 48V64M8. Na aliexpress wyszło mnie 10 sztuk w cenie jednej z allegro. Czekałem oczywiście półtora miesiąca ale nie spieszyło mi się. Mały problem był ze znalezieniem praktykującego elektronika który by się podjął, dwóch mi odmówiło. Trzeci z sukcesem przelutował obie pamięci za całe 40zł. Tak więc u mnie sukces. Radio przeżyło noc :D

Jeżeli ktoś ma problem ze swoim radiem i chce naprawić tanio to mogę odstąpić to co mi zostało. Kupiłem 10, zużyłem 2, kolejne 2 zostawię w razie co. 6 sztuk mogę sprzedać po cenie za jaką kupiłem plus dobre piwo czyli 10zł za sztukę. Wolałbym oddać komuś kto potrzebuje a nie "januszowi" który wystawi na allegro za 5x tyle ;)

Problem jest taki, że nie mam bardzo czasu bawić się w wysyłkę, odbiór osobisty w warszawie na tygodniu. Ewentualnie mogę coś zorganizować w radomiu, btw elektronik który lutował urzęduje pod radomiem.

koles
18-04-2017, 14:38
Witam,
U mnie radio travelpilot fx w s-maxie 2,0 TDCi 140 KM pierwszy raz padło po dłuższym postoju auta w garażu. Nie znałem problemu więc byłem niemiło zaskoczony jak okazało się że radio nie działa. Przejechałem około 100 km (trasa) i po powrocie do domu postanowiłem sprawdzić bezpieczniki. Po wyjęciu i ponownym włożeniu odpowiedzialnego ze fx bezpiecznika radio ruszyło. Późnij problem się powtórzył ale ten sam manewr i zadziałało.

Za trzecim razem nie udało się. Zacząłem szukać w necie i trafiłem tutaj. Uleczyłem fx-a suszarką.

Postanowiłem zatem zaopatrzyć się w microny 46v64m8, gdyż czekała mnie wymiana linki od maski i wiążące się z tym odłączenie akumulatora. Po wymianie linki, wymontowałem radio i postanowiłem poszukać elektronika (Lublin), który wlutuje mi owe pamięci. Dwóch odmówiło mi ze względu na brak sprzętu, tj. stacji lutowniczej. Dwóch kolejnych nie podjęli się tego, bo twierdzili, że są to pamięci typu flash i wlutowanie ich nie pomoże, gdyż uprzednio (lub po wlutowaniu) trzeba zainstalować oprogramowanie a oni nie mają ani sprzętu do tego, ani oprogramowania. Ich zdaniem problem jest w tym największym kwadratowym scalaku (nazwa OMAP). Poza tym podgrzewanie suszarką może powodować uszkodzenie procesora.

Szczerze powiedziawszy przestraszyłem się trochę i nie wiem czy szukać dalej kogoś kto mi to wlutuje. Ale jak czytam wątek to widzę, że po wlutowaniu radia działają. Mam zatem pytanie czy faktycznie są to pamięci flash i potrzebna jest im oprogramowanie i czy jest konieczność lutować dwóch (górnej i dolnej pamięci)??

mm32
18-04-2017, 14:44
Ja u siebie wymieniałem obie pamięci i nic nie trzeba programować,wgrywać itp. itd.

kenji
18-04-2017, 16:14
Koles, nikt nie da Ci poręczenia że przelutowanie naprawi twoje radio. Micron 46v64m8 to jest pamięć ram czyli nie może być to pamięć flash (nieulotna). Nie programuje się jej. Podobne kostki znajdują się w modułach ram do pc'ta, na aukcjach można wyhaczyć te pamięci, mało kto opisuje tak dokładnie co sprzedaje ale nieraz widać na zdjęciach. Tam są to kości o mniejszym zakresie temperatury pracy. Te do fx'a mają w oznaczeniu dodatkowo "IT", wg data sheet ze strony microna to Operating temperature Industrial. Dokładnie kość ma oznaczenia 46V64M8 P -6T IT F
46V - oznaczenie producenta
64M8 - konfiguracja 64x8
P - tsop
-6T - speed/latency
IT - temperatury pracy
F - revison

ps. rozumiem jak ktoś nie ma warsztatu do przelutowania ale co to za spece którym nie chce się spytać googla jaki to rodzaj pamięci.

ps2. nie wiem czy trzeba przelutować obie ale dla cen podanych wyżej wolałem zrobić to od razu.

koles
18-04-2017, 17:52
Dzięki za szybką odpowiedź. Na aukcji niby było napisane, że karta do radia samochodowego. Oznaczona jest co prawda 46V64M8 ale dalej jest -6T F. Obawiam się, że kupiłem źle :-(

kenji
18-04-2017, 17:58
Poniżej fotka z mojego radia. Czy będzie różnica nie wiem, trzeba by poczytać w specyfikacji jakie temperatury jej nie zabiją ;)

koles
19-04-2017, 16:51
Chyba skończy się na reaktywacji radia za pomocą suszarki hehe
Nic na temat zakupionych przeze mnie kart nie znalazłem a poza tym kolejny z elektroników nie podjął się tematu.
Zatem suszarka w dłoń i do dzieła...

kenji
19-04-2017, 17:02
Gdzie zakupiłeś takie kości? Na allegro widziałem za 65 sztukę, nie wiem czy były odpowiednie, za tyle ja kupiłem na aliexpres 10szt. :D Moja oferta nadal aktualna, jak ktoś chce mogę odsprzedać.

Specyfikacja mówi o temperaturach:
Commercial 0 - +70C
IT Industrial -40 - +85C

koles
19-04-2017, 17:13
Kupiłem na ebay -u 2 sztuki za 25 zł łącznie z przesyłką. Nie zgłębiałem tematu, myślałem że symbol wystarczy. Tak jak pisałem oznaczone są 46V64M8 P -6T F. Jeżeli masz na zbyciu to mogę 2 sztuki po dobrej cenie kupić.

kenji
19-04-2017, 17:21
Hehe, tak tanio nie będzie... jak pisałem wyżej 10zł sztuka, przesyłka poleconym kolejne 10. To za 2 sztuki 30zł (tylko dlatego, że nie mam poczty po drodze ale obok niej sprzedają dobre piwo tak więc... ;))

koles
19-04-2017, 17:30
Rozumiem kenij, że u Ciebie radio działa po dzień dzisiejszy na tych pamięciach ....??
Jeżeli tak to ja poproszę 2 sztuki. Szczegóły transakcji może na toadamiak@gmail.com

kenji
19-04-2017, 17:39
Moje radio działa po naprawie już ponad miesiąc, już raz stało kilka dni nie ruszane i nadal jest ok. Już prawie się wyleczyłem ze strachu podczas otwierania drzwi auta w garażu "zapali się radio czy nie" ;)

Swoje też kilkukrotnie wcześniej budziłem suszarką ale nawet na to przestało reagować. Największy ból był podczas wakacji w chorwacji, auto postało na kempingu i radio umarło. Suszarka by się może znalazła ale nie miałem kluczyków do wyciągania radia. Lipny (cichy) powrót był, nie da się rozmawiać z żoną przez 15 godzin ;)

Co do przesyłki to już priv.

koles
19-04-2017, 17:42
Spoko, dzięki.

buliwyf
26-06-2017, 10:52
Witam, mam pytanie do znawców tematu , a mianowicie chce kupić s-maxa z takim radiem jak w temacie ale nie mogę go uruchomić świeci tylko data i godzina ale opcię w conversie są: radio cd czy navi ale radio nie włącza się. Czy to może być coś poważnego czy może da sie to naprawić w miarę tanim kosztem. Proszę o pomoc bo chce zdecydować o kupnie. Z góry dzieki.

jacajacek
11-09-2017, 16:07
Można prodować resetować.
A mój FX po togodniu przymusowego postoju "wylot na wakacje" przestal dzialać.Po powrocie do domu w ciszy z żoną szybka lektura forum i do dzeła chociaż sceptycznie podchodzilęm do "suszarki" ale co tam próda nie szczelba koszta żadne może się uda na chwilę. I powiem radio ożyło i dziala a terez kilka wskazówek.
Najpierw panel dolny jest na zatrzaskach lateo schodzi wyjmujemy oslonę lewarka i na boczek. Potem śrubokrętem dwie śruby dolne w panelu środkowym a potem wyjmujemu listwę górną tą niby ozdobną z tzema klawiszami pod nią są dwie kolejne śródy i panel środkowy wychodzi. następnie radio odkęcamy odłączamy i jest w naszych rękach. Teraz śrobokręcik T8 taki malutki i rozkręcamy radyko latwo to wszystko rozmontować i terez uwaga po zdjęciu górnego panelu lekko go unosimy i mamy dostęp do tych "kości". Górny panel z czytnikiem polaczony jest pomarańczową taśma z plytą glówną ja to odlączyłęm i myślałem że mnie trafi żeby dużymi lapami to podlączyc malo, miejsca. Teraz zaklądamy tylną plytę wpinami radyjko suszara w rekę i grzejemy "kości" ja to robilem ok.2 minut. Próba wlączylem zaołon radio i jest ożyło. Skladamy do kupy i ok.
Dla kogoś kto wymyślił ten pateny duże piwo.:wink:

Bump: Kenji masz dostępne te kości daj znać na priv jacajacek@wp.pl
Ja uzdrowilem suszarką ale moze wlutuję i nie będę się martwil że zaraz padnie.

MagMa
21-09-2017, 20:39
Mam pytanie dotyczące radia w S-maxie: jak odłączyć kości z kablami z radia nie uszkadzając ich? Boję się robić to na siłę- może jest na to jakiś sposób? U mnie trzymają jak wściekłe- to samo dotyczy kabla z małą niebieską klamrą (jak przypuszczam - anteny GPS).
Z góry dziękuję za pomoc:one:

artur_n
22-09-2017, 07:11
Masz dźwigienkę którą odchylasz i później wyjmujesz wtyczkę. Czasem jeszcze wtyczka się mocno trzyma więc trzeba poruszać na boki i po chwili walki wychodzi.

marafc
11-11-2017, 10:37
Orientujecie się czy może we Wrocławiu jest jakiś magik zajmujący się naprawą tych nieszczęsnych FX-ów? Czy trzeba jednak odsyłać do kóregoś z polecanych tu serwisów?

nex1983
20-12-2017, 15:15
Panowie podpowiedzcie co u mnie mogło się spartolić w fxie.
Otóż jakiś czas temu radyjko zaczęło wariować tzn samo kilku krotnie się włączało i wyłączało tjb resetowało. Później było ok. Za jakiś miesiąc czasu radyjko się w ogóle nie włączyło - czarny ekran. Zdjąłem kleme plusową akumulatora, ponownie zapiąłem radio wstało. Chodziło może 2 tygodnie i ponownie to samo. Reset klemą i znowu poszło. Po tygodniu padło po raz kolejny i już niestety odpięcie klemy nie dało nic. Według rad które tu przeczytałem rozebrałem radyjko i owe pamięci były wymieniane przez serwis Forda w 2015 roku. Jest plomba na radiu plus wklejka forda z datą. Podgrzewanie pamięci nic nie dało. Czy możliwe że nowe kości padły po 2 latach? Czy przyczyny jednak szukać gdzie indziej?

nex1983
20-12-2017, 16:57
Chyba znalazłem przyczynę, bulwa na układzie scalonym tym malutkim, zobaczcie na samym środku zdjęcia, to jakiś regulator napięcia. Będzie problem go dostać.

mm32
20-12-2017, 17:41
Takie coś tam ma być:

nex1983
20-12-2017, 18:04
Bardzo dziękuję. Odczytał byś mi symbole? Bo jest przypalone o słabo widoczne symbole

nex1983
20-12-2017, 19:13
Już znalazłem ma to być LTC3407AEMSE-2
Muszę to ściągać z za granicy :/

mm32
20-12-2017, 20:23
Muszę to ściągać z za granicy :/
W TME mają ;)
Teraz widzę,maja zerowe stany magazynowe,ale to jest kwestia kilku dni na sprowadzenie.

nex1983
21-12-2017, 07:34
Towar na specjalne zamówienie. Dostanę dziś albo jutro odpowiedź o cenie i czasie realizacji.

nex1983
21-12-2017, 13:23
25zl ale czas oczekiwania 6 tygodni, porażka. Dzwoniłem do wszystkich sklepów elektronicznych, nigdzie nie mają. To radio sobie posłucham na wiosnę....

nex1983
21-12-2017, 15:29
Udało się zamówić z tme, była ostatnia sztuka. One mają różne oznaczenia ale to chyba bez znaczenia
https://www.tme.eu/pl/details/ltc3407emse2pbf/regulatory-napiecia-uklady-dc-dc/linear-technology/ltc3407emse-2_pbf/?brutto=pl&utm_source=elektroda.pl&utm_medium=search_results_banner&utm_campaign=elektroda-2017-12

kenji
22-12-2017, 16:20
Nex, odpowiem Ci też tutaj bo kilka osób mnie już zagadywało. Pamięci micron, które ja miałem już sprzedałem.

Swoje kupiłem tutaj https://pl.aliexpress.com/item/Free-shipping-10PCS-LOT-MT46V64M8P-6TIT-MT46V64-46V64M8-6TIT-46V64M8-6T-46V64M8-MICRON-TSOP66/32683606991.html

Myślę że warto, cena dziesięciu jak za jedną sztukę na allegro. Czas oczekiwania trochę boli bo w okolicach 2-3 tygodni.

nex1983
23-12-2017, 10:52
Chcę kupić na alliexpres ale przy kliknięciu kup wychodzi takie coś:

leszcz
23-12-2017, 12:11
Chcę kupić na alliexpres
No dziwne . Moze ktoś w Twojej okolicy może kupić dla Ciebie

mm32
23-12-2017, 12:22
Dlaczego chcesz wymieniać te pamięci skoro były wymienione ?

nex1983
23-12-2017, 14:03
Na razie wymienię przetwornik, ale jeśli radio nie ruszy to chce mieć pamięci w ręku. W razie co sprzedam.

Bump: W moje zamówienia mam takie coś:
Nie da się tego opłacić

kenji
23-12-2017, 15:42
Z aliexpress nie pomogę, ja kupowałem przez www i płaciłem bez problemu. Nie pamiętam teraz ale na pewno korzystając z polskiego serwisu płatniczego.

jacekcrv
23-12-2017, 15:44
Te pamięci mam u siebie w domu. Jak chcesz mogę Ci sprzedać na sztuki :) mam ich chyba z 10

nex1983
23-12-2017, 15:49
Mam 10 na Ali za 23zl z wysyłką i kuponem rabatowym.

Bump: Laptop mi się zepsuł i nie mogę inaczej niż aplikacja, a tu widocznie jakiś błąd

Bump: Nie mogę nic kupić nawet poza aplikacją

Bump: Mam 10 na Ali za 23zl z wysyłką i kuponem rabatowym.

Bump: Laptop mi się zepsuł i nie mogę inaczej niż aplikacja, a tu widocznie jakiś błąd

Bump: Nie mogę nic kupić nawet poza aplikacją,
ktoś pomoże?

Antej
24-12-2017, 06:42
to kupon dla nowych uzytkownikow blokuje cały zakup.
Z mobi masz tylko płatność karta, z www masz tez przelewy24 i blika.
Wejdz na www z telefonu i zalatw to bez kuponu. Wyjdzie najlepiej.

andrzejov
14-02-2018, 19:10
Mam na sprzedaż 2 szt. Jakby ktoś potrzebował

luksec
17-02-2018, 14:36
Koledzy. Padło i na mojego FX-a. Potrzebuje dwie kości pamięci. Mogę prosić info na priv kto chce się pozbyć?

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

cezarg1410
18-02-2018, 20:57
Ja właśnie zamówiłem na Alli 10 sztuk więc pewnie w kwietniu będę miał... :)

Focus2006
09-03-2018, 21:11
Witam, przyszedł czas na mojego FX'a. Najpierw rozładował mi akumulator a po podłączeniu naładowanego ako już się nie włączył. Jeśli ktoś z okolic Torunia czuje się na siłach, żeby zreanimować moje radyjko dajcie znać.

stingerA6
09-03-2018, 21:20
Podgrzej dziada. Na razie może pomóc.

Focus2006
09-03-2018, 21:42
czytałem, że to pomoże na jakiś czas. Myślę żeby naprawić go raz na zawsze i zapomnieć o problemie.

cezarg1410
15-03-2018, 11:02
Panowie,
Właśnie dotarły do mnie z Singapuru po niecałym miesiąciu kości pamięci do FXa. Jak by coś to mam 8 sztuk "na zbyciu" :)
Czy ktoś w Wawie albo okolicach jest w stanie podjąć się przelutowania tego cuda? Moje umiejętności posługiwania się lutownicą są jednak zbyt małe... :)

krzychu876
20-03-2018, 19:45
Tak samo mam 6 szt do sprzedania :) info na priv

skamil89
22-03-2018, 20:38
Dostalem po kosztach FXa które nie reaguje, nie włącza się, auto bylo dłuższy czas bez zasilania, od czego zaczac od podgrzania tej kosci czy brac sie za wymiane? W jakich cenach macie te kosci?pozdrawiam

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

krzychu876
26-03-2018, 09:31
Jeżeli to wina kości to Ja bym wymienił na twoim miejscu. Będziesz miał spokój, podgrzanie tych kości to jest krótko trwały efekt. Dobry elektronik stwierdzi czy aby na pewno kości padły.

cezarg1410
28-03-2018, 07:59
Ja mogę swoje oddać za "co łaska".
Kości to luz gorzej ze znalezieniem kogoś kto to przelutuje.

mm32
28-03-2018, 08:09
gorzej ze znalezieniem kogoś kto to przelutuje
Bez przesady :)

sladan
04-04-2018, 09:42
Też posiadam te kości pamięci jakby ktoś potrzebował

Marcinochal987
09-04-2018, 20:35
Witam, czy do przelutowania potrzebne są 2 kości? Czy ma ktos na sprzedaz? Moze ktos z trójmiasta? Jaka cena ? P.s. Cezarg udało się kogoś znaleźć? Jaki koszt za przelutowanie?

mm32
10-04-2018, 02:38
Ja jestem z trójmiasta,mam kości i mogę Ci je wymienić.Reszta na PW :)

Marcinochal987
10-04-2018, 11:43
Ja jestem z trójmiasta,mam kości i mogę Ci je wymienić.Reszta na PW :)

Poszło na PW

cezarg1410
10-04-2018, 22:00
Mi się nie udało nikogo znaleźć. Może slabo szukałem.
Moje radio umarło całkiem i w dniu wczorajszym pojechalo dhlem do komtel serwisu w Sochaczewie.
Także mam na zbyciu 10 kości pamięci do fxa.

cezarg1410
13-04-2018, 17:02
W poniedziałek rano wysłałem, a dzisiaj wróciło.
Wprawdzie 397 PLN, ale rok gwarancji i no cóż. Efekt w załączniku.
Ja polecam. Kasa boli, ale chyba warto.

Generalnie radio działa jak i działało. Może mi się wydaje, ale mam wrażenie, że poprzednio po otwarciu drzwi czekałem jakieś 2 sekundy aż radio załapie, że ma się włączyć, a teraz dzieje się to natychmiastowo.

siimon
23-04-2018, 14:53
No i mnie dopadło. Kilaka dni temu padło radio a w sobotę akumulator. Ładował się całą noc i na razie działa a FX wymontowany.

Ogarnia to ktoś w Warszawie lub w okolicy w sensownych pieniądzach?

Sz

Speedo
24-04-2018, 09:05
Ogarnia to ktoś w Warszawie lub w okolicy w sensownych pieniądzach?

w okolicy to komtel-serwis z sohaczewa -> https://www.komtel-serwis.pl/kontakt/

co do kosztów masz post wyżej - 397pln, pewnie z wysyłką, może jak sam zawieziesz to ciut mniej, 380? czy to sensowne (dla Ciebie) to nie wiem...

masterno1
14-05-2018, 21:03
Koledzy szukam 2 sztuk tych kości na wymianę. Zakupiłem samochód z martwym radiem i dzisiaj wygrzewałem radio. Wygrzewanie pomogło ale chce mieć święty spokój z tym ustrojstwem. Jeśli ktoś posiada do odsprzedania nie za milion monet proszę o kontakt na priv

stingerA6
14-05-2018, 21:05
Wystarczy zerknąć do działu sprzedam
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=280840

dawidrataj
25-06-2018, 11:45
Witam! Mam FX-a z 28.05.2009r. Przyszedł do mnie kurierem, wiec nie miał napięcia, dwa razy już odłączałem akumulator i dziala. Czy to oznacza że ktoś go już naprawił, czy ta usterka może przyjść nagle a nie za pierwszym zanikiem napięcia??

Speedo
25-06-2018, 12:41
może przyjść nagle, jak luty od pamięci popuszczą, może to być jutro, za miesiąc, za rok albo nigdy

qsmier
06-11-2018, 09:59
Witam, i mój Travelpilot FX padł:( ma ktoś kości na sprzedaż?

tymi1977
17-11-2018, 12:46
Witam Wszystkich.

W okolicach 1 listopada moje autko stało przez tydzień bez ruchu i po odpaleniu samochodu radyjko martwe. Myślę może bezpiecznik ale nie wszystko w porządku. Potem szukanie dalej przyczyny i po przeczytaniu połowy internetu okazało się, że ten sam problem co u Was. Serwis forda stwierdził, że to problem z kartą i wyślą do firmy co naprawia a koszty kilkaset euro(mieszkam w Belgii). Piszę do serwisu co ogarnia nawigacje i odpowiedz nie ma problemu naprawimy koszt 260 euro. Nosz ***WYMODEROWANO*** Więc czytam Wasze posty i znajduję metodę z wygrzewaniem. Ok. Radyjko zdemontowane, rozebrane, suszarka i ogien po płytce i d..a, po ponownym zamontowaniu czarno. Jeszcze raz forum szukanie gdzie grzać i następnie suszarka do samochodu, przedni panel radia zdjęty około 10 minut ogien w pamięć ram, że aż obudowa parzy szybki montaż i MUZYKA GRA!!! Działa przy włączonym bez odpinania kości montaż całości i jak na razie jest ok. Mam nadzieję że będzie dobrze i 300 euro w kieszeni. Dzięki za posty z wygrzewaniem, teraz tylko nie dopuścić to dłuższych postojów i myślę, że będzie gitara.
Ps. Dla wszystkich co w przyszłości będą chcieli nagrzewać pamięć ram. Warto mieć mocną suszarkę z dobrym dmuchem taką 2000 wat.

mirek2602
22-11-2018, 06:19
Witajcie:) u mnie też radio padło po wymianie akumulatora troszkę poczytałem, zdobyłem troszkę informacji, a to wszystko dzięki temu forum, ludziom które go tworzą... jeszcze raz dzięki.
Dziś i ja zabrałem się za ,,uzdrawianie" mojego sprzętu, radio wyjęte na stół po zdjęciu przedniego panelu z wyświetlaczem moim oczom ukazała się owa pamięć RAM, podpiąłem powrotem radio do samochodu bez przedniego panela, hot air w rękę skierowałem gorące powietrze na pamięć, i już po 3 sekundach słychać było że radio ożyło, zaczęło sobie sprawdzać płytę coś się zaczęło dziać, przestałem grzać przyszedł czas na przedni panel, po jego założeniu ... tadaaa wszystko w normie, radia już nie odpinałem od napięcia, grzanie też przy wyłączonym zapłonie, czas na skręcanie potem jeszcze
pincode i wszystko OK:). powodzenia mnie się udało, gdyby ktoś miał problemy służę wiedzą i pomocom.

zik27
03-12-2018, 20:36
Witam. mirek2602 mógłbyś napisać jaką temp. grzałeś?

Mystery
08-12-2018, 15:22
Witam. Niestety dołączyłam do grona pechowców z zepsutym FX-em :(
Mam suszarkę ;) , nie mam tych specjalnych kluczyków do wyjęcia radia. Czy jest jakiś sposób, by wyjąć go bez nich, czy muszę się za nimi rozejrzeć w necie?

arturek
08-12-2018, 15:28
Witam

1) Nie kosztują majątku
https://allegro.pl/oferta/4x-wyjmaki-klucze-do-demontazu-radia-vw-audi-ford-7482726355

2) Jeśli masz mondeo mk4 => to tam są śruby
https://www.fordclubpolska.org/porady.php?action=go&zakres=mondeo&type=62

pozdrawiam
Arturek

Mystery
08-12-2018, 16:56
Dzięki Arturek za odpowiedź. Rzeczywiście są śruby. Przebrnęłam przez cały demontaż i utknęłam na tym, że nie umiem sobie poradzić z odpięciem wiązki kabli widocznych na pierwszym planie po prawej stronie (pozostałe już odpięte). Jakaś podpowiedź? Sorki za głupie pytania. g:okulary Chcę spróbować z tą suszarką zanim oddam do fachowca. ;)

Idąc za ciosem od razu zadam kolejne pytanie. Jak już wydłubię to radio z samochodu, w którym miejscu odkręcić obudowę, by najłatwiej dostać się do tego RAM-u?

Antej
08-12-2018, 17:14
Jak dobrze widzę to ta czarna kostka jest z dzwignią. Ciężko się ją rusza, mozna czym podwazac i wtedy przedstawiając dźwignię kostka sama wyjdzie.

Mystery
08-12-2018, 18:09
Wielkie dzięki, info o dźwigni pomogło. Radyjko już w domu. :) Jak uda mi się go otworzyć, to trafi do salonu fryzjerskiego. :lol:

radca
11-12-2018, 19:28
Dla pewności napisałem najpierw do Forda. Potwierdzili, że od końca 2015 roku nie wymieniają za free, nawet w okresie świąt ;) Zatem radio wymontowane...

Powiedzcie mi teraz, jak odkręcić górną część radia? Zostały mi chyba dwie śrubki (zaznaczone na zdjęciu). Nie mam jak dojść śrubokrętem - to trzeba jakimś wygiętym kluczykiem?

mm32
11-12-2018, 19:56
Wyciągnij przód radia i będziesz miał dostęp do tych śrub.

Mystery
11-12-2018, 21:51
U mnie wygrzewanie suszarką niestety nie pomogło w reanimacji radia. Ale dziękuję za podpowiedzi jak go wymontować.
Dziś powędrowało do serwisu polecanego w tym wątku. :)

radca
12-12-2018, 20:07
mm32 dzięki. Faktycznie po odkręceniu przedniego panelu bez problemu całość się*rozbiera.

Teraz chciałbym dopytać - mam dwie kości. Podobne jakie Wy pokazywaliście na zdjęciach (jedna na płycie przedniego panelu radia, druga na tej "płycie głównej"). Wyglądają normalnie tyle że ja o tym nie mam pojęcia ;)

Powiedzcie teraz - podgrzać jak niektórzy tu opisywali obydwie, po tym zmontować radio i zamontować w aucie? Chodzi mi o to, czy teraz wieczorem wygrzać i zamontować jutro po pracy, czy jest jakiś powód aby montować od razu po "suszeniu"?

mm32
12-12-2018, 20:57
Tej kości na przednim panelu nie ruszasz.Na płycie głównej są dwie identyczne kości.Jedna od góry i dróga na dole-praktycznie pod tą co na górze.Je grzejesz.Jak zagrzejesz biegiem do auta podłączać radio do zasilania-możesz nawet bez przedniego panela ;)

radca
13-12-2018, 06:34
To grzanie robię w weekend, jak będzie jasno i dam znać jaki rezultat ;) Bo jak rozumiem podłączyć na świeżo po grzaniu i już wtedy nie odpinać zasilania, tak?

Co do kości - to ja widzę na płycie tylko jedną tą prostokątną. Chyba, że od drugiej strony płyty jest druga kość. Tak?

skamil89
13-12-2018, 07:38
To grzanie robię w weekend, jak będzie jasno i dam znać jaki rezultat ;) Bo jak rozumiem podłączyć na świeżo po grzaniu i już wtedy nie odpinać zasilania, tak?

Co do kości - to ja widzę na płycie tylko jedną tą prostokątną. Chyba, że od drugiej strony płyty jest druga kość. Tak?Tak

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

arekn71
14-12-2018, 06:51
Witam,

Poszukuję osób z okolicy Katowic który wymieni mi uszkodzony element w radiu.

Musi być to osoba która profesjonalnie podejdzie do tematu.

Pozdrawiam

EW1
14-12-2018, 22:19
Profesjonalnie .... to pisz do serwisu ale to koszt około 400 zł . Same kości RAM to koszt około 30 - 40 zł i można je znaleźć na portalach ale nie każdy elektronik się podejmuje przelutowania, chociaż każdy serwis komputerów ma możliwość przelutować i ma potrzebny ku temu sprzęt. Oczywiście od razu mów im, że to pamięć RAM i że nie wymaga programowania

radca
15-12-2018, 18:48
U mnie metoda z suszarką zadziałała. Czas suszenia (grzania): 5 min. Jeszcze zobaczymy na ile wystarczy ;) Ciekawostka - po 5 min grzania obudowa tak się nagrzała, że można się ją było poparzyć :D

Gdybym miał robić to drugi raz, to nie rozkręcałbym całego radia (tył, góra, cd), a tylko zdemontowałbym przedni panel i grzał od przodu. W zasadzie tak zrobiłem, tyle że wcześniej z ciekawości rozkręciłem całość.

Łączny czas metody tą naprawą, to zdecydowanie poniżej 30 min :)

Dzięki za wszelkie wskazówki tu zawarte!

karbac
11-01-2019, 21:54
Witam.
Podrzuci ktoś symbol tych kości (link czy cos). Ewentualnie może ma ktoś jeszcze na sprzedaż bo posty z dosyć dawna są.

EW1
13-01-2019, 07:44
https://pl.aliexpress.com/item/Darmowa-wysy-ka-5-sztuk-partia-46V64M8-MT46V64M8P-MT46V64M8P-6TIT-IC-Najlepsza-jako/32894111641.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.eecb5c0f6Nz NJk

Zamawiałem na Alie... ale jeszcze czekam na dostawę około 20 dni zostało.
Były też na allegro i szukaj w temacie bo się użytkownicy ogłaszali po około 10 zł za sztukę plus wysyłka

karbac
13-01-2019, 10:22
Właśnie szukam, wrzuciłem też na giełdę z zapytaniem, ale tez pewnie kliknę przez Alie. Bo póki co nagrzałem i działa ale to do czasu.. Podobno można ja zamienić z komputerowymi ale nikt nie określił jasno z jakimi

skamil89
13-01-2019, 10:38
Właśnie szukam, wrzuciłem też na giełdę z zapytaniem, ale tez pewnie kliknę przez Alie. Bo póki co nagrzałem i działa ale to do czasu.. Podobno można ja zamienić z komputerowymi ale nikt nie określił jasno z jakimiMożna można tylko trzeba patrzeć na oznaczenia chyba to będą zwykle DDR,pamiętaj też mam kupione na Ali i nie zawsze wszystkie są sprawne w 100%

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

EW1
13-01-2019, 14:55
Mam w swym archiwum to co kiedyś googlowałem:
Dokładnie kość ma oznaczenia 46V64M8 P -6T IT F
46V - oznaczenie producenta
64M8 - konfiguracja 64x8
P - tsop
-6T - speed/latency
IT - temperatury pracy
F - revison

Ważna jest właśnie temperatura pracy i tym się różnią te kości z PC-ta od tych z FX-a
Na allegro takie coś znalazłem
https://allegro.pl/listing?string=46V64M8&order=m&bmatch=baseline-n-dict-ele-1-3-1130

qsmier
21-01-2019, 07:58
Nad oznaczeniem jest jeszcze "4-2" co to oznacza? zwracać uwagę na te oznaczenia przy zakupie? Czy kości muszą mieć oznaczenie F - revison?

kenji
21-01-2019, 08:22
Ja wyprzedawałem pozostałe kości z paczki 10 sztuk, które kupiłem na Ali. Już dawno ich nie mam. Radio (auto) już nie w moich rękach ale po naprawie nadal działa.

Chyba nie bawiłbym się w pamięci do pc, kiedy można dostać z Chin w dobrej cenie. Nie wiem jak teraz, ja za swoje 10 zapłaciłem w okolicach 50-70zł. Przelutowałem 2 kości, resztę odsprzedałem ludziom z forum.

programista_php
25-03-2019, 19:33
Szanowni Grupowicze,

Czy posiadacie namiary na mapy FX.?

EW1
26-03-2019, 19:25
chcesz ori to jest cały temat o tym chcesz obejście to użyj szukajki albo poszukaj w http://www.mynavi-expert.pl/ford/

radca
02-05-2019, 12:03
Moja metoda z suszarką zadziałała tylko raz i tylko za pierwszym razem... wystarczyło na parę tygodni i kolejne suszenia już nie pomogły. Zatem przymierzam się do wymiany kości.

Polecicie kogoś w okolicy 3 miasta, kto już robił nasze radia?

maroD
11-08-2019, 00:28
Pół dnia radio działało. Wieczorem odpalam auto i zero reakcji. Ciemno. Czy to właśnie ta usterka, o której wszyscy piszą? Czy ktoś ma kości na sprzedaż? Ile trzeba sztuk? Rozumiem, że wygrzewanie pomaga tylko na jakiś czas?

leszcz
11-08-2019, 09:22
Ile trzeba sztuk? Rozumiem, że wygrzewanie pomaga tylko na jakiś czas?
zdaje się, że potrzeba dwóch kości
tu są do kupienia https://pl.aliexpress.com/item/32683606991.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.30522e0ewWF 6IH

A wygrzanie pomaga na jakiś tam czas

mm32
11-08-2019, 09:41
Kupowanie kości od chińczyka to loteria,albo przyjdą dobre i wszystko będzie OK,albo przyjdą złe(wadliwe) i będzie kłopot.
Zobacz na naszym rodzimym portalu aukcyjnym ;)

leszcz
11-08-2019, 09:47
patrząc na to to i tak prawie wszystkie scalaki są MADE IN CHINA

masz tu z portalu aukcyjnego : https://allegro.pl/oferta/micron-mt46v64m8-46v64m8-6t-ford-blaupunkt-hsrns-7851066909

mm32
11-08-2019, 09:51
Wszystkie są made in china ale pochodzą z różnych fabryk a i często bywa tak że sprzedawcy sprzedają odrzuty produkcyjne. Kupując w pl masz gwarancję,choć czasami różnie z nią bywa,dlatego ważne jest mieć sprawdzonych dostawców.

leszcz
11-08-2019, 09:56
koniec bzdurnych przekomarzań . Kolega ma dwa linki może skorzysta może i nie .

mm32
11-08-2019, 09:59
No to ja zapodam tańszą wersję z allegro:
https://allegro.pl/oferta/micron-46v64m8-ford-blaupunkt-hsrns-nowe-7742428093

maroD
11-08-2019, 20:41
Dziękuję wszystkim za pomoc. Chyba zakupię te z allegro, ale również spróbuję metody z nagrzaniem suszarką.

maroD
12-08-2019, 20:48
Ale jaja :D suszarka pomogła. Ciekawe na jak długo. 2 min grzania przy zdjętym tylko przednim panelu. Po ponownym podłączeniu od razu zagadało.
Kości już i tak zamówiłem, więc na spokojnie będę kogoś szukał do przelutowania.

maniunio
26-08-2019, 16:28
Hej,

Jest ktoś w stanie ogarnąć mi temat przelutowania tych kości w Trójmieście?

Pzdr,
Mariusz.

Piasek80
14-09-2019, 19:28
Czytam już kolejny temat dot. tego FX`a i chyba dołączyłem do grona "szczęśliwców" którym wykitowało nie wiadomo czemu. Znaczy wiadomo, wymieniałem aku, auto stało ok 2 tyg na zerowym stanie prądu (zapewne dzięki FX`owi)
Co prawda po montażu nowego aku radio ożyło i wołało kod ale nim go znalazłem w papierach stwierdziło że nie ma ochoty na dalszą współpracę.
Czy gdzieś w centralnej Polsce jest jakiś specu co to ogarnia ?
Toruń, Włocławek, Inowrocław, Bydgoszcz ?

RWX
07-10-2019, 11:52
Witam, padło również na moje radio.
Szukam kogoś z trójmiasta lub okolic kto mógłby pomóc wymienić nieszczęsne ramy.

PS. Czy w takim panelu jaki mam ja potrzebuję do wyciągnięcia radia tych chwytaków? Jak ściągnąć panel żeby go nie uszkodzić? Wystarczy odgiąć od dołu?

Antej
07-10-2019, 12:00
ramka jest na wcisk
w pionie po dwa zaczepy przy krawędziach
Widzę że Focus z 2010.
Radio jeszcze z felernych roczników czy już po 2009r.?

RWX
07-10-2019, 14:34
ramka jest na wcisk
w pionie po dwa zaczepy przy krawędziach
Widzę że Focus z 2010.
Radio jeszcze z felernych roczników czy już po 2009r.?

A jak sprawdzę z którego jest roku?
Tak czy inaczej padło jak każde inne tutaj :lol:

Antej
07-10-2019, 14:40
Data będzie na radio

RWX
10-10-2019, 12:39
Data będzie na radio

Dam znać jak radio do mnie wróci bo pojechało do Komtelu :)

tombra1985
15-10-2019, 16:42
Ostatnio również borykałem się z wadą tego radia. Kości zamówiłem na all...gro po 20 zł sztuka. Zostały wlutowane w serwisie komputerowym - za 80 zł. Tak więc idzie naprawić te radio mniejszym kosztem.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

igor77
05-11-2019, 11:28
[QUOTE=tombra1985;3183398]Ostatnio również borykałem się z wadą tego radia. Kości zamówiłem na all...gro po 20 zł sztuka. Zostały wlutowane w serwisie komputerowym - za 80 zł. Tak więc idzie naprawić te radio mniejszym kosztem.

Witam, jak wyglądają te kości? Czy można prosić o linka z Allegro ws tych kości? Oraz w jakim serwisie komputerowym Panu to naprawili za 80zł? Może gdzieś na Mazowszu?

Antej
05-11-2019, 11:39
Witam, jak wyglądają te kości?
czy dasz radę przeczytać chociaż 50 ostatnich wpisów?

tombra1985
05-11-2019, 16:02
Kości Micron 46V64M8 , serwis w Białymstoku. Jednak na mazowszu powinien również znaleźć się dobry serwis komputerowy oferujący takie usługi. U mnie cena była niska gdyż dostarczyłem sama płytę do przelutowania kości. Jeżeli dostarczasz całe radio i ktoś będzie musiał je całe rozkręcić to cena będzie oczywiście wyższa.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191105/1fc801d48b868deb10045e13fef5de84.jpg

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

igor77
05-11-2019, 16:46
czy dasz radę przeczytać chociaż 50 ostatnich wpisów?

Przepraszam, moja wina, że chciałem na szybko

aronb
13-11-2019, 08:52
ŁaŁ Dzięki za ten namiar!!
Pewnie droga przez mękę ale.. już jest mocny punkt zaczepienia..
Pozdrawiam

obi357
09-12-2019, 20:45
Witam,

Mój FX też niestety padł. Rok temu wymieniłem akumulator.
Wychodzi na to, że przyczyną była usterka tego radia.
Wtedy padło na jakiś czas, a po odpaleniu auta na kable zagadało (o dziwo).
Przebrnąłem przez cały ten wątek i mam 3 pytania:
1) Czy po wymianie tych kości RAMu (samodzielnie czy w serwisie), problem z rozładowywaniem się akumulatora zostaje wyeliminowany?
2) Dobrze zrozumiałem, że to "padnięte radio" cały czas próbuje uruchomić system i rozładowuje aku?
3) Nadal najlepiej wysłać do Komtelu? (jeśli nmie ogarnę tego samemu)

Będę wdzięczny za odpowiedź :)
Dzięki!

Antej
09-12-2019, 21:41
Po wymianie RAM radio przestaje być problemem w układzie elektrycznym auta.

Do czasu kiedy znów się zepsuje.
Zepsute FX na przykład trzymają wybudzony licznik i w ten sposób kradną prąd.
Nikt nie raportuje czy radia uszkadzają się ponownie.
Nikt też nie raportował czy radia po felernej serii również uszkadzały się.

Czy musi być to Komtel?
Nie musi być.
Czy zrobią dobrze?
Zrobią dobrze, ale okres gwarancji w stosunku do ceny za usługę nie napawa optymizmem.

Czy można taniej?
Można. Inni też to robią, kwestia zaufania innym.

Czy będzie prościej niż wysłać do Komtelu (także w sprawach ewentualnej gwarancji)?
Nie będzie.

Piasek80
10-12-2019, 07:31
1) Czy po wymianie tych kości RAMu (samodzielnie czy w serwisie), problem z rozładowywaniem się akumulatora zostaje wyeliminowany?
po Komtelu jak najbardziej. Generalnie poza kpl bezużyteczną wbudowaną nawigacją samo radio jest jak najbardziej OK, gra dobrze, tuner radiowy czuły, żadnych ceregieli ze sterowaniem z wbudowanych w kierę przycisków i co cieszy mimo tak archaicznej konstrukcji bez problemu współpracuje z każdym nowoczesnym smartfonem w zakresie zest. głośnomówiącego.
Nadal najlepiej wysłać do Komtelu? (jeśli nmie ogarnę tego samemu)
no chyba gorszej rzeczy nie ma jak nieudolne próby ogarnięcia tego samemu i po fiasku wysłanie do serwisu bo raz że mogłeś popsuć bardziej niż było a dwa że za ew. poprawki baboli jakich tam naodczyniał ktoś kto lutownicą w życiu 2 kabelki połączył mogą znacznie podrożyć imprezę.
Z pewnością za cenę naprawy tego przez nich nie kupisz niczego rozsądnego, co najwyżej chiński badziew który najdalej za pół roku przestanie działać

Antej
10-12-2019, 08:40
Ile dali gwarancji?
rok czy 2 lata?

marek.kadziela
11-12-2019, 06:16
Witam. Czy takie objawy jak na ponizszym zdjeciu zwiastuja zblizajace sie problemy? Dodam, ze skaza na wyswietlaczu pojawila sie kilka dni temu wraz z ochlodzeniem.

Piasek80
11-12-2019, 07:18
Nie, radio po prostu przestaje reagować i tyle. Czasem jeszcze potrafi np podświetlić wyświetlacz że niby chce wystartować ale nic więcej się nie dzieje. Najczęściej jednak po prostu umiera i tyle. Oczywiście cały czas dojąc bezlitośnie akumulator poborem pow. 1A

Antej
11-12-2019, 07:33
To wylany ekran,zyjesz z tym albo odliczasz kiedy wyleje się więcej.

Mozna tez wymienić ekran z dawcy, o ile ktoś sprzeda akurat.

tyr3223
08-01-2020, 15:25
Jest ktoś w stanie powiedzieć mi, gdzie dokładnie należy włożyć te klucze/wyjmaki, żeby wyciągnąć radio?

Antej
08-01-2020, 16:11
A masz w focusie mk2 radio FX na wyjmaki?
Jesli tak to widac cztery otwory i masz je nieoryginalnie z innego modelu
Jesli nie widać to nie potrzeba kluczykow.
Ramka do zdjecia na wcisk a pod nia 4 sruby.

tyr3223
09-01-2020, 10:04
Nie widać otworów.
To znaczy, że demontaż mniej więcej w sposób taki jak na filmiku poniżej?
https://www.youtube.com/watch?v=S-tf1VFxCvk

holdenikus
09-01-2020, 21:25
Ile dali gwarancji?
rok czy 2 lata?

na naprawę FX zawsze dawaliśmy i dajemy 2 lata gwarancji, koszt to też nie tajemnica - 400zł brutto z logistyką powrotną.
pamięci ram są fabrycznie nowe w wersji automotive.

odpisuję tutaj bo dostajemy pytania na priv i telefonicznie, proszę nie traktować tego posta jako reklamy.

pozdr.

vonnairda
11-03-2020, 19:55
Dzisiaj odpalam samochód, a moj blaupunk fx nie reaguje nastała ciemność. Nie myśląc odłączyłem accu niestety nie pomogło, bezpiecznij f6 sprawdzony. Czy wymiana kosci RAM naprawi radio. Dodam że rok temu też zdarzyła mi się taka sytuacja ale po zgaszeniu i odpaleniu radio zaświeciło, nie tak dawno bo jakieś 3 miesiace temu zmieniałem motyw w conversie na ciemny czy ta awaria może mieć coś z tym wspólnego. Co proponujecie? Czy jest ktos z okolic Zielonej Góry co ma sprzęt do wlutowania nowych kosci?

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Speedo
12-03-2020, 09:10
zdejmij przód radia, nagrzej suszarką kości, jak radio ruszy po tym zabiegu to masz pewność, że pamięć do wymiany

duga
03-07-2020, 07:19
Jestem świeży w temacie Forda C-Max 2008.
Podczas mocowania się z niedziałającym zamkiem klapy bagażnika, zrzuciłem klemę i po ponownym podłączeniu radio poprosiło o kod... znalazłem w wpisałem 0000 1234 później znalazłem w papierach od auta w instrukcji zapisany odręcznie lock . Wpisałem go dokładnie taki jaki był, wykorzystałem ostatnią próbę i zablokowałem radio... niby miało się zablokować na godzinę/ wróciłem do auta po ponad godzinie radio odtwarza stacje, ale nie reaguje na żaden przycisk, nie prosi o kod. Na wyswietlaczu widnieje jedynie data...

archog
26-08-2020, 09:29
Szukam takiej nawiacji, czy to będzie model z wadą czy bez tej wady o której temat?

https://www.olx.pl/oferta/nawigacja-cd-radio-fabryczne-ford-s-max-mondeo-CID5-IDGfVn5.html#ca94351a69

Antej
26-08-2020, 14:13
za tyle to mógłbyś juz kupic radio po naprawie,wiec szanse na spokój znacząco wzrastają

oczywiście z kodem do radia

tez z olx jest na czarnej liście

lormaly
09-10-2020, 18:38
jako nowy właściciel proszę o pomoc czy jest możliwość wymiany w serwisie radia TravelPilot FX które padło po odłączeniu aku wiem że była jakaś akcja serwisowa ale byłem dzisiaj w fordzie w szczecinie i zrobili wielkie oczy no i oczywiście wg nich nigdy takiej akcji nie było

slawek-kali
09-10-2020, 19:01
juz dawno nieaktualne..

Johny87
04-11-2020, 10:23
Witam

Mam problem z namierzeniem kontaktu do Serwisu Komtel. Czy on jeszcze istnieje? Czy zmienił nazwę? jak się z nim skontaktować?

tedi_k
04-11-2020, 13:15
... kontaktu do Serwisu Komtel. ...

Tak. Zmienili jednak nazwę: https://oematic.pl/

Univan
21-12-2020, 18:55
Witam wszystkich,
jak w temacie wątku, nie wiem czy ktoś go jeszcze śledzi w czwartek moje radio przestało żyć. Niestety objawy takie jak brak obrazu, ciągle świecący się wyświetlacz między zegarami oraz to, że akumulator był odłączony długi czas się zgadzają. Czy myślicie, że warto próbować wyciągnąć radio i podgrzać obudowę suszarką wspomnianą w wątku? Jeżeli to podziała to wtedy zamówić kości ramu polecane tutaj i znaleźć elektronika co zajmie się przelutowaniem mi tego czy lepiej oddać do serwisu który się w tym specjalizuje. Nie powiem, że w tym samochodzie co chwilę coś mi się psuje, nie mam do niego cierpliwości już i wolałbym zrobić to taniej niż drożej.

slawek-kali
21-12-2020, 19:20
mozesz.. wiecej nie ma co pisac o tym juz wszystko napisano..

peres-max
26-12-2020, 09:14
Cześć, odświeze troche temat bo linki wygasły.
Żony fx'a dopadła jego bolączką, czarny ekran i rozładował akumulator, przed 'padnieciem' radio też nie wykrywało bt i zmieniarki /aux :(
macie sprawdzone kości ram 46V64M8 które działają ?
Tymczasowo użyłem sztuczki z suszarką i działa, mam lutownice ciepłego powietrza więc spróbuje przelutować jak dostanę kości :)

cezarg1410
26-12-2020, 09:39
Ja kupiłem kiedyś stąd
https://m.pl.aliexpress.com/item/32683606991.html?spm=a2g0n.orderlist-amp.item.32683606991&aff_trace_key=46cc8f8276e0425196bf7a8cc561b056-1608975417450-06028-UneMJZVf&aff_platform=msite&m_page_id=183amp-hp-NDNL1I6jfg3QIFqQ-9A1608975469249&browser_id=bd3c11e7cf3c44b49d2d19c63f6a21e7&is_c=N
Wprawdzie sam nie skorzystałem bo nie znalazłem nikogo kto by mi przelutowal ale ludzie którym odsprzedalem twierdzili że były ok

peres-max
26-12-2020, 12:45
Zamówiłem,dzięki ��

Speedo
27-12-2020, 15:01
macie sprawdzone kości ram 46V64M8 które działają ?

ja bym kupił na allegro, np https://allegro.pl/oferta/ford-blaupunkt-46v64m8-6t-46v64m8-micron-7725176664

na aliexpress kupowałem 3x i 3x przysłali mi jakieś śmieci, wyluty ze starych ramów z zatartymi napisami, spór i zwrot kasy za całość w każdym przypadku, pamięci leżą w szafie, po wlutowaniu nie działały zazwyczaj, radio leży rozwalone a ty czekasz czekasz czekasz a na koniec i tak musisz wziąść z allegro ;)

z allegro masz 1. szybciej 2. nowe 3. możesz zwrócić/sypnąć negatywa no tyle, że ciut drożej ale teraz i tak tragedii nie ma, płaciłem i po 40 kiedyś

fluxus
29-12-2020, 20:24
Moje doświadczenia z TravelPilot FX...

Zakupiłem z rynku wtórnego S-max 2009. Radio "kradło" prąd. Po roku użytkowania kilka razy całkowicie rozładowało akumulator przez noc. Następnie całkowicie padło i wydawało się wyłączone-ale nadal "kradło". Samodzielnie wymontowałem radio (5 wkrętów torx, plastyki na zatrzaski-łatwo można sobie poradzić) i wysłałem do serwisu (znalazłem na OLX). Naprawa z przesyłką 270 PLN.

hub101
20-01-2021, 00:03
Moje doświadczenia z TravelPilot FX...

Zakupiłem z rynku wtórnego S-max 2009. Radio "kradło" prąd. Po roku użytkowania kilka razy całkowicie rozładowało akumulator przez noc. Następnie całkowicie padło i wydawało się wyłączone-ale nadal "kradło". Samodzielnie wymontowałem radio (5 wkrętów torx, plastyki na zatrzaski-łatwo można sobie poradzić) i wysłałem do serwisu (znalazłem na OLX). Naprawa z przesyłką 270 PLN.

Mnie niestety też ta przypadłość dopadła w zeszły piątek :/.
Tzn, w piątek odkryłem po kilkudniowej przerwie, że dziad jeden nie chce się włączyć. Poczytałem tutaj, że może trzeba odpiąć klemy, to się zrestartuje i przy okazji doładuję akumulator, to wszystko takie niemrawe było.
Ładowałem go praktycznie przez cały weekend, od piątku wieczór do niedzieli.
W niedzielę jeździliśmy Maxiem, wczoraj nie, a dzisiaj ledwo, ledwo co odpalił.
Mamy pytanko, jak sobie poradziłeś z jego wymontowaniem? Chodzi mi głównie o zdjęcie tych plastików. Czy faktycznie trzeba zdjąć ten cały panel co jest przy ręcznym hamulcu i gałce zmiany dźwigni biegów? Czy wystarczy ten co jest wokół radia (żeby dostać się do śrub mocujących).
Niestety na YT jest tylko poradnik jak wyjąć w Mondziaku, ale widzę, że te panele się trochę różnią (zwłaszcza martwi mnie ten fragment przy dźwigni ręcznego.

maroD
13-01-2022, 16:24
Ile płaciliście za wymianę samych kości? Ja wymontowałem płytę, zaniosłem z nowymi kościami i usłyszalem 160 zł za parę.

Antej
13-01-2022, 16:28
Tanio

maroD
26-01-2022, 18:20
Kości kupiłem na tej aukcji https://allegro.pl/oferta/micron-46v64m8-ford-blaupunkt-hsrns-nowe-7742428093

Płytę wymontowałem i zaniosłem do specjalisty i wlutował mi nowe kości.
Radio złożyłem, podłączyłem i ciemność. Zero reakcji. Wcześniej radio się załączało, ale co jakiś czas na chwilę się wyłączało. Bezpiecznik radia sprawdzony.

Co może być przyczyną?

Antej
26-01-2022, 18:29
Tak to jest jak się chciało zaoszczędzić, a wadliwe kości zdarzają się dość często,zwłaszcza gdy pochodzą z takich ogłoszeń.

mm32
26-01-2022, 18:45
Może być także "specjalista" do bani,równie często sie tacy zdarzaja jak wadliwe kości...

maroD
26-01-2022, 18:48
Ten specjalista zawodowo zajmuje się naprawą elektroniki. Przylutowane jest na prawdę pierwsza klasa. Wykluczając jego to nadal najprawdopodobniej winowajcą są nowe kości?

mm32
26-01-2022, 19:10
Radio miało standardowe objawy "choroby kości" ?
Podgrzane suszarką ożywało ?

maroD
26-01-2022, 19:25
Tak z rok czy 2 lata temu naprawiłem je suszarką, a z 2 miesiące temu zaczęło znowu wariować. Suszarka tym razem nie pomogła, a objawy się nasilały. Czasem się nie włączyło od razu. Podczas pracy potrafiło się wyłączyć tak co kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt minut. Czasem rzadziej.

przeeemek
06-03-2022, 21:52
Mam nadzieję, że nikomu się nie narażę [emoji16].

Chyba padł mi mój FX przy okazji wymiany EGRa. Biednemu piach w oczy.

Czy da się zdiagnozować uszkodzenie tych pamięci inaczej niż ogrzanie suszarką? W sensie czy można zmierzyć jakieś oporności lub napięcie na płycie głównej, żeby mieć 100% pewności, że to pamięci?

I druga sprawa czy bez obaw można podłączyć radio bezpośrednio pod akumulator? Radio mam już w domu i byłoby tak wygodniej. A jeszcze nie robiłem próby z podgrzewaniem.

qsmier
06-03-2022, 22:02
Przy podłączonym radiu w samochodzie nie gaśnie wyswietlacz przy kierownicy =rozładowuje aku. Ps. U mnie dziala ogrzewanie suszarką obudowy radia,nawet go nie rozbieram. I tak juz walcze z nim pare lat.

przeeemek
07-03-2022, 15:30
Przy podłączonym radiu w samochodzie nie gaśnie wyswietlacz przy kierownicy =rozładowuje aku. Ps. U mnie dziala ogrzewanie suszarką obudowy radia,nawet go nie rozbieram. I tak juz walcze z nim pare lat.Ja rozkręciłem. Podgrzałem w domu te pamięci i radio ożyło.

Czy teraz będzie działało tak długo aż nie odłączę akumulatora? Czy może się zdarzyć, że znowu coś mu odwali i kiedyś zdziwie się rano? Chodzi o to czy "lewy" prąd zaczyna pobierać jak przestanie się włączać czy nawet jak działa normalnie?

Antej
07-03-2022, 15:59
Zwykle działa do czasu braku prądu, tyle że przy rozruchu masz spadek napięcia i to może wystarczyć.

cebza1983
17-10-2022, 22:58
Cześć,
radio u mnie też lubi się wyłączyć, czarny wyświetlacz. Od dłuższego czasu problem z rozładowanym aku. Oczywiście po przestudiowaniu forum wyrok, że radio syfi i dlatego nie wyłącza się wyświetlacz. Najlepsze, że wyjąłem radio z auta i wyświetlacz nadal nie gaśnie. O co kaman?? Zaczęły się niedawno również problemy z samym wyświetlaczem zegarów - rozświetla się i nic nie widać.

Piasek80
18-10-2022, 04:39
Być może radio miałeś już (nieudolnie) robione. Jest tu sporo przykładów jak ktoś sam próbował to naprawiać i nawet się udało ale to nigdy potem nie chodziło tak jak po naprawie w jednym z profesjonalnych zakładów jakie tutaj są polecane.

Bqk123
21-02-2025, 13:35
Czy jest ktoś kto to jeszcze ogarnia w łódzkim?

tedi_k
21-02-2025, 19:06
...w łódzkim?

Wysyłkowo https://oematic.pl/