Martingg
07-10-2013, 22:35
Cześć,
tak jak w temacie ma ktoś może doświadczenie z praniem wnętrza za pomocą tradycyjnej wody i środków czy wybrać może parę? Kupiłem właśnie 4 letniego CMAXa i chciałbym go "ogarnąć" w środku i nie wiem jakich firm usług szukać :) Rozmawiałem ze znajomym, który skorzystał z odświeżenia parowego w środku i był zadowolony mówił też że przy okazji prania wodą istnieje możliwość że coś się odklei nie wiem ile w tym prawdy ...
tutaj przykład http://www.eko-parowozik.pl/ ewentualnie gdzie polecacie w okolicy warszawy?
pozdro
Moim zdaniem czyszczenie parowe nadaje się do odświeżenia wnętrza które jest w miarę czyste bądź zabrudzenia nie są na tyle silne żebyś musiał używać tzw. prespray-a albo odplamiaczy. Dodatkowo wnętrze po takim praniu szybciej schnie co jest wygodne przede wszystkim w zimę. Jednak jeżeli zabrudzenia są średnie/mocne to jednak jestem za standadowym "praniem wnętrza". Poza tym para sprawdza się świetnie podczas czyszczenia plastików wewnątrz auta i jest używana do valetingu silnika przez salony kosmetyki samochodowej.
Martingg
10-10-2013, 20:04
Jedno siedzenie ma plamę, drugie wygląda jakby było ukurzone i podsufitka ma krople czerwone kurcze jakby krwią uwalone ... postanowiłem zaczekać z praniem do wiosny w sumie wtedy to będzie 2 w 1 bo po zimie będzie dodatkowy syf w środku, który i tak trzeba będzie gruntownie wyczyścić. Raczej zdecyduję się na tradycyjne pranie ;)
Uważaj z podsufitką żeby nie obwisła ;)
Martingg
14-10-2013, 21:47
Tak wiem :) ktoś się może orientuje czy w cmaxie jest przyklejana? czy jakoś inaczej zamontowana?
...ktoś się może orientuje czy w cmaxie jest przyklejana? czy jakoś inaczej zamontowana?
Usztywniona i podtrzymywana plastikami słupków, klipsami z tyłu, obudową tylnego górnego pasa, lampkami, mocowaniem słoneczników... Bez kleju.
Ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że mycie jest lepsze od pary. Dodanie odrobiny Vanisha nie zniszczyło tapicerki, a brud schodzi.
budzik1502
20-11-2013, 20:01
Pytanie czy chcesz to zrobić samemu czy oddać auto do kogoś kto się tym zajmuje na stałe, bądź się na tym zna ?? Ja ostatnio kupiłem foczkę i powiem że siedzenia wyglądały na czyste i stwierdziłem że nie ma co się bawić w szorowanie. Niestety mój mały szczeniak "ochrzcił" mi siedzenie jak jechałem z nim do weterynarza i musiałem zabrać się do czyszczenia. Na szczęście szwagier dorabia na czyszczeniu samochodów i pożyczyłem od niego odkurzacz piorący karcher'a . Nie wiem jak działa metoda parowa , ale ten odkurzacz czyni cuda :) . Myślałem że tapicerka jest OK , ale jak wylewałem wodę z odkurzacza po czyszczeniu to muszę przyznać ta metoda czyszczenia jest naprawdę dobra. Woda była czarna !!!
Szwagier bierze za mycie auta z czyszczeniem tapicerki w granicach 100-150 zł . Także sądzę że to nie są duże kwoty , w szczególności że to się nie robi co miesiąc. Według mnie to poszukaj kogoś takiego w swojej okolicy kto popołudniami lub w weekendy dorabia na myciu samochodów i będziesz zadowolony ...
Pozdrawiam
ffordekk
06-12-2013, 15:15
Odkurzacz Karchera to chyba jakieś cudo! Ciekawe po ile stoi.. Przydałby się. Generalnie ja polecam mycie, bo czyszczenie parowe jest niestety niedokładne. Jeśli tapicera jest tylko lekko przykurzona - ok, ale jak poważniejsze zabrudzenia to odradzam!
Zdzich K.
06-12-2013, 16:16
... Na szczęście szwagier dorabia na czyszczeniu samochodów i pożyczyłem od niego odkurzacz piorący karcher'a .
...
Szwagier bierze za mycie auta z czyszczeniem tapicerki w granicach 100-150 zł . Także sądzę że to nie są duże kwoty , w szczególności że to się nie robi co miesiąc.
...
Pozdrawiam
A nie macie/nie znacie takiego szwagra w Warszawie, czy okolicach?
Sam bym pojechał ze swoim.
:wink:
Ja też jestem raczej za myciem. A co to ten karcher?