Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Centralny zamek-przeróbka na pilota

BENY-74
13-10-2013, 21:43
Witam.
Pomimo przeczytania wielu postów ,na temat centralnego zamka nie mogłem nic znależć co by pasowało do mojego pytania.
Jestem posiadaczem Focusa MK2 z 2005r,od początku posiada centralny zamek otwierany (tylko)od strony kierowcy-na zwykły kluczyk,który doprowadza do szewskiej pasji.Najgorzej z zakupami-trzeba wszystko walnąć na glebe i otworzyć gablotę lub z dzieciakami ze szkoły:619:

Chodzi mi o przeróbkę centralnego na pilota ,może być akcesoryjny-dodatkowy pilot przy kluczyku.Czy ktoś z Szanownych Kolegów już to przerabiał -zakładał,jaki typ kupić,gdzie zamontować?,gdzie wlutować?,w którym miejscu ?,co rozebrać,na co zwrócić uwagę.Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkiego typu sugestie i pomoc.Niby taka błaha sprawa a potrafi napsuć krwi.

tedi_k
13-10-2013, 21:52
Najprościej - dołożyć fabryczną funkcjonalność otwierania z pilota. Polega to na dołożeniu odbiornika centrala koło lampki oświetlenia kabiny i pociągnięciu 2 drutów do GEM a następnie aktywowania tego w GEM ELMconfigiem. Potem dochodzi jeszcze wymiana kluczyków na takie z pilotami. Przy odrobinie szczęścia można spróbować nawet stare kluczyki rozebrać (destrukcyjnie) i po wydobyciu pastylek IMMO przełożyć je do nowych kluczyków - wtedy od razu trzeba by kupować kluczyki "scyzoryki", bo tam jest dostęp do miejsca montażu pastylki.
Jeśli ta operacja "przekładania pastylki" jest zbyt ryzykowna, to trzeba uwzględnić doprogramowanie nowych kluczyków do IMMO (potrzebny dostęp do komputera diagnostycznego).

kubaw20055
13-10-2013, 22:07
Zgadzam się z tym, ale muszę powiedzieć, że podmiana transpondera w kluczyku typu scyzoryk to droga przez mękę - o ile już uda się rozerwać plastikową część z grotem na dwie części to nie ma już gwarancji, że po złożeniu tego z powrotem w całość nie rozpadnie się ona na dwie części przy próbie przekręcenia kluczyka w stacyjce. O wiele łatwiej jest wymienić chip w tradycyjnym pilocie (okrągłym), wystarczy posłużyć się jedynie igłą aby wysunąć transponder ;)

BENY-74
13-10-2013, 22:13
Bardziej chodziło by mi o dołożenie pilota akcesoryjnego do kluczyka niż dłubanie z pilotami w kluczyku-taki posiadam w C-MAX-ie.
Kolega może bardziej mi rozjaśnić temat z dodatkowym pilotem?(jak krowie na rowie-bardziej łopatologicznie):pomysl:Co kupić i jak podłączyć?Wcześniej posiadałem mniej zaawansowany technologicznie samochód -FELE,więc pracy się nie boję ale bardziej sformułowań technicznych.

kubaw20055
13-10-2013, 22:49
Witam.

Jestem posiadaczem Focusa MK2 z 2005r,od początku posiada centralny zamek otwierany (tylko)od strony kierowcy-na zwykły kluczyk,

Zastanawia mnie jedna rzecz, bo może okazać się, że auto ma centralkę na pilota ;) Skoro centralny zamek da się z zewnątrz odryglować tylko z drzwi kierowcy kluczykiem to znaczy, że na prawych przednich drzwiach przy klamce nie powinno być otworu na kluczyk a zaślepka, co z kolei oznacza, że zaślepkę na prawych drzwiach miały wersje z centralnym zamkiem na pilota właśnie tak jak w przypadku np. Fiesty mk6. Patrzyłem na allegro i właśnie jest tak jak piszę - z samym centralnym zamkiem od strony kierowcy i pasażera jest otwór na kluczyk przy klamce, natomiast te z centralnym zamkiem na pilota mają zaślepkę na prawych drzwiach. Warto spróbować pobawić się kluczykiem 4 x z poz. 0 do II i posłuchać czy nie pojawi się sygnał akustyczny wejścia w tryb programowania pilota ;)

wojtek_jawojtek
20-12-2013, 20:57
Witam,ponawiam pytanie.W moim przypadku mam jeden kluczyk bo tylko jeden dostalem przy zakupie niestety bez pilota...jak dorobic taki pilot najprosciej i najtaniej zakladajac ze jest ta centralka sterownik czy jak to sie nazywa.

kubaw20055
21-12-2013, 16:42
Niestety wizyta u kogoś, kto dysponuje odpowiednim programatorem jest nieunikniona. Koszt nacięcia grota to kwota 30 - 50 zł, natomiast programowanie to 100 - 200 zł w zależności od punktu, czasem w aso można to zrobić poniżej 100 zł, ale to już trzeba podzwonić i zapytać. Ew. można sobie samodzielnie zaprogramować samego pilota, ale to żadne rozwiązanie, bo trzeba by nosić stale osobno stary klucz i pilota. Obecność odpowiedniej centralki można sobie sprawdzić korzystając z tego, co jest poniżej, ale na 99 % jest zdalne sterowanie:

http://images64.fotosik.pl/494/13ac09d3f8157acbm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=13ac09d3f8157acb)

elkom-gsm
23-12-2013, 20:13
ja podlaczylem centralke z allegro za 49pln pod fabryczny modol ze schowkiem podpialem sie bezposrednio w kable seryjnego bez usuwania raz dziala raz nie podejzewam, ze to kwestia tych 49pln i azji pewnie te za 100 dzialaly by zawsze:)

kubaw20055
24-12-2013, 07:27
A oryginalny moduł ze zdalnym sterowaniem można znaleźć i za 20 zł, jeśli dobrze się poszuka ;)

http://allegro.pl/ford-focus-mk1-01-1-8-tddi-modul-przekaznik-i3771793980.html

wojtek_jawojtek
30-12-2013, 11:09
ja podlaczylem centralke z allegro za 49pln pod fabryczny modol ze schowkiem podpialem sie bezposrednio w kable seryjnego bez usuwania raz dziala raz nie podejzewam, ze to kwestia tych 49pln i azji pewnie te za 100 dzialaly by zawsze:)

jak to zrobiles???tzn ktory to jest ten fabryczny w ktorym miejscu go szukac??zapewne pod schowkiem ale w ktorym zakatku?

Pan magik powiedzial mi za dorobienie ,zakodowanie i robi od reki 450zl....wiec mysle ze lepszym rozwiazaniem jest wlasnie wstawienie uniwersalnego tylko jak... prosze o rady zaczynajac gdzie tego szukac

Bump: A oryginalny moduł ze zdalnym sterowaniem można znaleźć i za 20 zł, jeśli dobrze się poszuka ;)

http://allegro.pl/ford-focus-mk1-01-1-8-tddi-modul-przekaznik-i3771793980.html

To jest do mk1 wiec czy w mk2 jest taki sam?

tedi_k
30-12-2013, 11:18
jak to zrobiles???tzn ktory to jest ten fabryczny w ktorym miejscu go szukac??zapewne pod schowkiem ale w ktorym zakatku?
...

To jest fabryczny odbiornik zdalnego sterowania do Twojego samochodu http://allegro.pl/ford-c-max-radio-odbiornik-zdalnego-sterowania-i3816653041.html
Fabrycznie umieszczony jest za podsufitką przy lamce oświetleniowej.
Pewnie go tam nie ma, ale być może są kable do niego. Jeśli nie - też mała tragedia: można podłączyć na krótkich kablach do czarnej kwadratowej wtyczki wchodzącej do skrzynki bezpieczników nad nogami pasażera (niestety trzeba mieć piny pasujące do tej wtyczki). Programowanie konfiguracji pod obsługę centralnego zamka można zrobić za 50 zł (na przykład u mnie...). Czyli całość operacji musi się zmieścić w 150zł (nie licząc kluczy z pilotami). Jeśli klucze będą wymienione, to osobno trzeba liczyć doprogramowanie kluczy do IMMO. Doprogramowanie pilotów do centrala robi się samemu za darmo.

kubaw20055
30-12-2013, 11:34
To jest do mk1 wiec czy w mk2 jest taki sam?

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc mk2 - focusa 1 po liftingu czy nowy model od 2005 ? :P W Focusie mk1 po liftingu od 2002 r. moduł wygląda już tak:

http://allegro.pl/modul-komfortu-ford-focus-mk1-hb-2-0-st170-2003-r-i3759063120.html

Natomiast 2 generacja ma już coś takiego http://allegro.pl/ford-c-max-focus-mk2-modul-gem-100-ok-i3804540462.html

tedi_k
30-12-2013, 11:38
Kolega ma Focusa MK2 - widać w profilu, więc nie ma co mu doradzać modułów z MK1.

BTW - tu są jeszcze tańsze moduły odbiornika centrala: http://allegro.pl/modul-immo-3m5t-15k602-aa-ford-focus-c-max-ii-i3808923649.html
http://allegro.pl/sterownik-modul-3m5t15k602ac-ford-focus-mk2-i3821032744.html

Moduł GEM (ten drugi link postu powyżej) na pewno jest na swoim miejscu a wszystkie moduły GEM w FF2 obsługują zdalny centralny zamek... Brakuje im co najwyżej odbiornika centrala takiego jak podaję...

wojtek_jawojtek
30-12-2013, 15:24
ok dzieki jutro sprawdzę czy wgl jest taki bo jak twierdzisz moze go tam nie byc...
A jezeli tam jest badz sa kable to czy da sie podpiac taki zwyczajny uniwersalny z pilotem oddzielnym?

Bump: Sprawdziłem i ten modul faktycznie tam sie znajduje...ale rozumiem ze jak sie go odepnie to wylaczymy jednoczesnie immo tak??

tedi_k
30-12-2013, 18:57
ok dzieki jutro sprawdzę czy wgl jest taki bo jak twierdzisz moze go tam nie byc...
A jezeli tam jest badz sa kable to czy da sie podpiac taki zwyczajny uniwersalny z pilotem oddzielnym?

Bump: Sprawdziłem i ten modul faktycznie tam sie znajduje...ale rozumiem ze jak sie go odepnie to wylaczymy jednoczesnie immo tak??

Odbiornik nie ma nic wspólnego z IMMO. Po co chcesz go odpinać? Jeśli chcesz mieć "oddzielny pilot" to wystarczy jak sobie kupisz używany dowolny kluczyk do FF2 z pilotem - może być "scyzoryk" i będziesz go używał jako pilota jedynie. Może też być nowy - a jak już dojrzejesz (np. finansowo...) do docięcia nowego klucza i doprogramowania go do IMMO, to będziesz miał "wszystko w jednym". Bez sensu jest to przerabiać na jakąś niefabryczną protezę. Jak jest odbiornik, to jest on aktywny i fabryczne piloty doprogramowujesz zgodnie z opisem w instrukcji samochodu za darmo.

wojtek_jawojtek
31-12-2013, 15:12
Ok dzieki.Czy te nowe z grotem do dociecia oferowane na allegro mozna zaprogramowac cz wszystkie maja tylko miejsce na elektr do wstawienia?np http://allegro.pl/obudowa-kluczyk-pilot-ford-mondeo-iv-focus-ii-cmax-i3833378953.html

kubaw20055
31-12-2013, 15:21
To jest tylko goła obudowa i nie jest to oryginał Forda:( Trzeba jeszcze dokupić transponder jeśli kluczyk ma służyć do uruchamiania samochodu lub samą płytkę z elektroniką i wtedy zaprogramować sobie pilota ;)

wojtek_jawojtek
01-01-2014, 21:42
Za ile taki kluczyk mozna kupic i gdzie?? chetnie kupie w takim razie

tedi_k
01-01-2014, 21:57
A podpisu u kolegi kubaw20055 nie widzisz???:shock:
Wystarczy napisać do kolegi na PW...

wojtek_jawojtek
13-01-2014, 23:20
witam.mam pecha do tego kluczyka.dzisiaj mialem zamowic kluczyk z pilotem i go zaprogramowac tak jak radziliscie ale nie zdazylem....ponownie zamarzl zamek..psiknalem rozmrazaczem i otworzylem po ciezkich zmaganiach,wlozylem kluczyk do stacyjki, zapalil normalnie i po kilku sek zgasl...probujac zapalic jeszcze raz ato kreci lae nie odpala.zauwazylem ze czerwona lamka na srodku pali sie stale przez jakis czzas gdy jest wlaczony zaplon i gasnie ...pyanie brzmi czy to jest rozkodowany kluczyk przez odmrazacz???

rgumik
08-07-2014, 22:15
Witam wszystkich
Mam taki problem. Kupiłem focusa z 2005 roku (salonowy) i nie posiada on fabrycznie sterowania centralnym zamkiem z pilota. Ma dwa zwykłe kluczyki Forda.
Chciałem domontować sterowanie z pilota i kupiłem fabryczny kluczyk ze sterowaniem, tylko nie wiem co dalej, czy to jakoś zaprogramować, coś dołożyć?
Będę wdzięczny za pomoc

tedi_k
08-07-2014, 23:49
Jest opisane w instrukcji obsługi jak zaprogramować pilot centralnego zamka.
Odbiornik może nie być aktywowany (trzeba go wtedy aktywować programem ELMconfig), ale na pewno jest w samochodzie.