Zobacz pełną wersję : [Ka 1996-2008] Pominięcie zaworu nagrzewnicy - czy jest to możliwe?

edenszymon
15-10-2013, 07:37
Witam Wszystkich ponownie. Problem mam z ogrzewaniem.
Wiem, że to zawór znów nie działa który rok temu wymieniłem.
Dodaje nowy temat ponieważ nieznalazłem nic związane z naprawa tej części.
Jesli wogóle się da to zrobić. A jeśli nic się nie da to czy jest możliwośc podłaczenia czegoś tam na krótko. Tak aby cały czas grzał. Mechanik u którego raz byłem powiedział ze sie niby nie da. Że jak wsadzi tam jakąś rurke czy cos i wywali ten zawor to bedzie tylko obieg, ale grzać w środku nie będzie. Ale cos mu nbie wieze. Chodzi mi o jak najniższe koszty naprawy albo lepiej aby wogóle kosztów nie było. Auto i tak sprzedam za około miesiac. A chciał bym to zrobić jakoś ponieważ do pracy mam 20 km w jedna str. W nocy jak wracam zimno troche :-(
Pozdrawiam.

hudybyk
15-10-2013, 11:28
zamiast zaworu możesz wsadzić 2 rurki, wtedy będzie grzał cały czas
jeżeli rok temu zawór był wymieniany to może masz problem ze sterowaniem nim, albo co niewykluczone zawór był kiepskiej jakości zamiennikiem i po prostu padł znów...

edenszymon
15-10-2013, 12:10
Ale jest to pewne z tą rurka? Mechanik powiedział że niby to nic nie da.ze tylko obieg przez nagrzewnice będzie czy coś ale w środku zimno będzie. Zawór kosztował 94 zł. Z hurtowni. Obstawiam że to on winny napewno będzie.

hudybyk
15-10-2013, 13:44
nie jedną a 2 x rurki to będziesz miał cały czas ogrzewanie w środku, łączysz to tak jak by to szło przelotowo przez ten zawór

salom
15-10-2013, 14:06
Przez 17 lat nagrzewnica w środku nazbierała tyle kamienia na ściankach wewnątrz rurek , że żaden zawór, żadna rurka, tylko wymiana nagrzewnicy na nową, lub wymontowanie i sprawdzenie jaki jest przepływ, oraz usunięcie kamienia. Podobno ocet na 24 godz wlany, usuwa kamień. Ja nie sprawdzałem.

Eriberonter
15-10-2013, 19:16
szanowni koledzy,, a jak jest sterowany ten zawór --cięgnem od pkretła??, ja mam z kolei taki objaw jak grzeję na maxa ,a póżniej przełączę na zimne, to jeszcze dość długo leci mi letnie powietrze:surprise:po czasie dopiero zimne

edenszymon
15-10-2013, 19:47
nagrzewnica chyba raczej nie. Bo po wymienie zaworu grzal i to mocno.
po pol roku zaczal wariowac, raz grzal raz nie az wkoncu nic,zero, zimno znow

Rafał A.(antek)
15-10-2013, 23:31
zawor jest sterowany elektrycznie w zaworze jest siłownik elektryczny przesuwajacy tłoczek. zawor da sie rozebrac i ustawic tak zeby grzał cały czas albo wstawic zwykłe 2 rurki zamiast niego i tez bedzie ok, tylko dosc ciepło :)