krzysiuus
23-10-2013, 17:29
Hej nie wiem na jakim forum mogę umieścić taki temat... może spróbuję tu i trafi się ktoś kto zna się trochę na takich sprawach.
Mianowicie pilarka spalinowa NAC
Problem: trudności z odpaleniem, po odpaleniu nierówno chodzi i dość mocno kopci na niebiesko, po dodaniu gazu dławi się i gaśnie.
Wymieniłem gaźnik na nowy (taki droższy) ale problemu to nie rozwiązało...
Jakieś pomysły co może boleć moją pilarkę?
Magik123
23-10-2013, 19:28
Te sprzęty za 200zl są nie naprawialne i żaden normalny zakład nie podejmuje sie napraw tego typu sprzętu, bo sa to po prostu urządzenia jednorazowego użytku na chińskich plastikowych podzespołach.
Jak chcesz coś co się nie psuje czy da sie naprawić to markowe urządzenia, Makita, sthil itd. Wiem wiem, nie opłaca sie do użytku domowego.
Generalnie może to być błahostka jednak nie opłaca się inwestować, bo taka sama piła kosztuje w markecie sto parę zł, podziała parę miechów i można kupować nową.
Undercover
23-10-2013, 19:36
Potwierdzam! Kolega z pracy też miał te same problemy w pilarką NACa. Po 4 miesiącach problem rozwiązał kupując Stihla. Części do NACa prawie wogóle niedostępne i jakość kiepska.
sizarrio
23-10-2013, 19:50
Co do twojego problemu, miałem podobnie w jednej z kos - pomogła wymiana dźwigni ssania (podnosiła się sama i dławiła) - może to. Części do Nac-a można kupić na ich stronie - przesyłają kurierem.
Swoje dwie kosy spalinowe NAC zajeździłem po roku. W instrukcji obu kos mieszanka był 1:40, od niedawna producent zaleca 1:25. Niby była gwarancja, ale do taniego sprzętu to i pogubiłem paragony :(
Problemy ze sprzeŧem NAC rozwiązałem kupując Husquarnę. Koszt dużo wyższy, ale komfort pracy nieporównywalny.
celtic777
23-10-2013, 19:52
Jak chcesz coś co się nie psuje czy da sie naprawić to markowe urządzenia, Makita, sthil itd. Wiem wiem, nie opłaca sie do użytku domowego.
oplaca sie kolego dobrze gadasz, kupujesz raz i masz na lata a nie co chwila wymana na nowe
www.pilarz.net.pl pewnie bardziej pomoże
ale ja tego typu problem też rozwiązałem kupując Stihl'a.
Mała pilarka Partner do domu wystarczy w zupełności pewnie, a przynajmniej serwis pewny, bo to sprzęt Husqwarny
krzysiuus
24-10-2013, 07:46
ok Panowie dzięki za rady.
Sprawdzę zaleję nową mieszankę.
sizarrio
24-10-2013, 10:47
ale mieszanka raczej nie pomoże. To był tylko przykład jak sam producent nie jest pewny co powinno być lane do silnika. Prędzej obstawiałbym na dźwignię ssania (jeżeli masz), albo na niedoregulowany gaźnik (mimo, że nowy).
pozdr
Właśnie jak kopci na niebiesko, to mieszanka może być zła. Za dużo oleju. Obejrzyj świeczkę i urządzenie ssania.
A co do wymiany - ja też problem rozwiązałem kupując Husqvarnę.