Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Gdy wilgotno centralny zamek nie zamyka się z pilota co z tym zrobic ?

martbex
25-10-2013, 07:44
Dzień dobry wszystkim.
Kupiłem tydzień temu żonie Focusa w sedanie z 2001 roku.
Jest to mój pierwszy Ford w życiu i przyznam szczerze, że jestem bardzo miło zaskoczony jakością materiałów we wnętrzu auta, jak i komfortem prowadzenia.
Auto ma zainstalowany autoalarm langeford. Zauważyłem, że rano, gdy jest wilgotno pilot nie zamyka centralnego zamka, załącza się autoalarm, bo kontrolka miga, jednak nie zamyka się zamek - trzeba go zamknąć z kluczyka. Problem dotyczy tylko zamykania, otwieranie z pilota działa.
Gdy na dworze zrobi się cieplej i sucho, problem ustępuje.
Przeszukałem forum, ale nie znalazłem podobnego problemu.
Zanim odstawię auto do elektryka, chciałbym sprawdzić czy jestem w stanie naprawić to samemu.
Proszę o porady.

korek007
25-10-2013, 10:53
Pewnie jak pojawią się przymrozki, to zobaczysz dopiero, jak centralny będzie działał. Częsta przypadłośc centralnych zamków w focusach. Poszperaj na forum, jest mnóstwo postów na ten temat.

piotrek19902008
25-10-2013, 15:09
poszukaj tematu o magicznych gumkach w zamkach,ja osobiscie w tamta zimę miałem podobne problemy,ale nie przejmuje sie przetrwałem zime u mnie sie zamykał ale było tak ze gdy otwierałem zaraz sie zamykał i tylko szybkie złapanie za klamke pomagało w otwarciu drzwi,ale ja dam sobie z tym spokój nie bede kombinował z tym zamkiem.

korek007
25-10-2013, 17:18
U mnie pod koniec ostatniej zimy nastąpiła końcowa faza - nie mogłem w ogóle zamknąć samochodu. Co zamknąłem, to sam się otwierał. Wymieniłem zamek w drzwiach kierowcy.

wydra
25-10-2013, 17:33
Ja na zime wyciągam bezpiecznik od centralnego zamka. Może to prymitywne, ale sprawdza się w 100% :D

martbex
30-10-2013, 11:55
poszukaj tematu o magicznych gumkach w zamkach,ja osobiscie w tamta zimę miałem podobne problemy,ale nie przejmuje sie przetrwałem zime u mnie sie zamykał ale było tak ze gdy otwierałem zaraz sie zamykał i tylko szybkie złapanie za klamke pomagało w otwarciu drzwi,ale ja dam sobie z tym spokój nie bede kombinował z tym zamkiem.

No tak znalazłem i poczytałem o tych magicznych czerwonych gumkach i powiem tak, jakoś sobie żona poradzi zamykając auto z klucza i już :)

Trapi mnie jednak coś innego i nie jestem pewien czy chodzi to o te gumki właśnie.
Z tego, co się orientuję, to centralny zamek w focusie mk1, jak i pewnie w innych ma zamontowane 2 siłowniki master , czyli te główne, które zamykają właśnie wszystkie zamki. Siłowniki te są zlokalizowane w przednich drzwiach.

Jak już w spomniałem da się w moim aucie zamkąć wszystkie zamki używając klucza w zamku drzwi od strony kierowcy. Nie da się jednak tak zrobić uzywając klucza w przednim zamku od strony pasażera - zamykają się wtedy tylko te drzwi. Może te całe jaja wynikają z tego, że ten prawy siłownik jest walnięty i dlatego tak się dzieje.
Czasami jak sie ruszy autem, to po kilku chwilach słychać cykniecia zamka tak, jakby chciał się otworzyć mimo, że jest otwarty.
Nie wiem czy jest to istotne, ale zamykając auto od wewnątrz używając tych przycisków na drzwiach przy klamkach centralny zamyka się zarówno używając guzików po prawej stronie, jak i po stronie kierowcy.

Co o tym myslicie?

Rafał A.(antek)
30-10-2013, 21:39
wymienic silowniki zamkow i bedzie dobrze :)

banan206
31-10-2013, 06:56
Proponuje rozebrać zamek z drzwi przednich pasażera i przesmarować jakąś oliwką. Miałem podobny problem co prawda w matizie ale pomogło:)

Pozdro

piotrek19902008
05-12-2013, 20:47
dzisiaj miałem niezła akcje z centralnym podczas próby otworzenia zamykał sie i otwierał i tak w kółko w koncu otworzyło drzwi odpalam auto ide skrobac szybe a tu cyk zamknął sie skubaniec,jakie szczeście ze byłem koło domu a nie gdzies dalej hehe:D