Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Zalety i wady samochodu
kpkp1985 30-10-2013, 18:25 Witajcie,
Pomyślałem o założeniu tematu gdzie byłyby wpisane zalety i wady mk3 mondeo począwszy od A do Z
Zaczne temat choć licze na Was ponieważ ja samochód użytkuje dopiero kilka miesięcy i nie mam w zupełności jeszcze wyrobionego zdania, ale tez siedze i śledze forum.
- Wady :(
1. Obr. lubia falować
2. Słabe wyciszenie
3. Głośna praca silnika
4. Padające wtryski
5. Problemy z biegami (podobno)
6. Dwu mas
7. Rdza (podobno) mimo tego, że ocynkowany (podobno)
8. Słupek przeszkadzający przy cofaniu.
+ Zalety ;)
1. Pakowany
2. Ładnie prezentujący się z wyglądu
3. Wygodny
4. Podgrzewana przednia szyba
5. Nie pali dużo w porównaniu do swojej masy ok 6L trasa miasto ok 7,5L - choć tutaj opinie są różne.
6. Moment obrotowy :) - przyśpieszenie.
Bardzo proszę o Wasze opinie, moglibyśmy utworzyć taką listę plusów i minusów.
Żeby post temat trzymał poziom tzn. układ strony i forme przekazu można byłoby kopiować mój 1temat i tak za kazdym razem dokładając tylko poszczególne punkty poniżej.
Oczywiście jakieś swoje przemyślenia można napisać dodatkowo :)
Dzięki pozdrawiam.
- Wady :(
1. Obr. lubia falować
2. Słabe wyciszenie
3. Głośna praca silnika
4. Padające wtryski
6. Dwu mas
+ Zalety ;)
1. Pakowany
3. Wygodny
5. Nie pali dużo w porównaniu do swojej masy ok 6L trasa miasto ok 7,5L - choć tutaj opinie są różne.
6. Moment obrotowy :) - przyśpieszenie.
To ja się wypowiem troszkę:D
Co do wad:
1. Na obroty nie narzekam, bo mi nie falują, no może zaraz po zapaleniu po nocy przez sekundę czy dwie, ale to wina zawieszającego się wtryskiwacza.
2. Na wyciszenie też nie narzekam, chociaż mogłoby być lepiej:surprise:
3. Ropniaczek zwykle hałasuje:619:
4. Z wtryskiem jednym mam problem to fakt, zawiesza się rano gnojek:(
5. Biegi wchodzą idealnie.
6. Dwumas wymieniony przez poprzedniego własciciela, tak więc spokój:D
7. Rdza, hmm zależy jak kto dba, ja zauważyłem, że lakier na samych rantach drzwi mi się łuszczy to zaraz pojechałem zrobić, żeby mi się rdza nie wdała:one:
8. Słupek mi nie przeszkadza, cofam na lusterka plus czujniki parkowania:619:
Co do zalet:
1. Pakowny to on jest, szczególnie kombiaczek, parę razy już spałem w nim nawet jak byłem w terenie:D
2. Po lifcie ładnie się ryjek chromowany prezentuje:P
3. Wygoda, oj jest, co tu dużo mówić:D
4. Podgrzewanie przedniej szyby to bajka:wink: Chociaż nie wszystkie mają podgrzewaną przednią.
5. Spalanie średnie niżej podane w podpisie;)
6. Momencik jest, jak pierwszy raz do niego wsiadłem to mnie wbiło w fotel, a teraz, hmmm, brakuje mi mocy z racji przyzwyczajenia:619:
kpkp1985 31-10-2013, 20:27 1. Obr. lubia falować
2. Słabe wyciszenie
3. Głośna praca silnika
4. Padające wtryski
6. Dwu mas
9. Potrafi zakopcić - czany - niebieski-biały DYM
10. Zawieszenie - szybkie zużywanie
11. Hamulce podobnie jak w ptk. 10
12. Fotel potrafi skrzypić na bokach siedzenia + przeszkadzające czasem uczucie przez poduszke w fotelu.
+ Zalety
1. Pakowany
3. Wygodny
6. Moment obrotowy - przyśpieszenie.
7. Podgrzewane dysze - nie każdy model
8. Fotele - bardzo duże i wygodne
pkt 10. w tych minusach odnośnie zawieszenia to chyba tylko o łączniki drążka stabilizatora chodzi---> przynajmniej tak myślę
bo u mnie nic nie stuka i nie puka a poza nimi nic nie robiłem
ps. tylko świerszcz mi się wdał w zapięcie tlnego oparcia za pasażerem ale to taśmą obkleiłem i jest git
pkt. 9. czarne z rury musi iśc----> niech wąchają :)
sseebbaa1 01-11-2013, 19:48 Zapomnieliście o najważniejszej zalecie Mondeo mk3!
Fenomenalne prowadzenie auta!
Mondeo deklasuje wręcz konkurencję. Kiedy Top Gear sprawdzał (chyba w 2003 roku) prowadzenie limuzyn, to Mondi wygrał na torze miażdżącą przewagą nad m.in. Hondą Accord, BMW 3, Mercedesem C, Laguną, Jaguarem, Avensisem.
Ja miałem wcześniej mk3 z TDCi 115KM i na zakrętach objeżdżałem mocniejsze maszyny.
To właśnie spowodowało, że moim kolejnym samochodem też zostało mk3. :)
Uważam, że Mondeo mk3 jest w ogóle jednym z najlepiej jeżdżących samochodów FWD.
a to ja napiszę biorąc pod uwagę benzynkę ;)
zalety+
1. zawieszenie, bardzo miękko się jeździ
2. wygoda, nawet po 6h jazdy się człowiek w nim nie męczy
3. wygląd
4. dobrze wyciszony i cicha praca silnika (benzynka ;) )
5. spalanie też na plus jak na swoją masę i wielkość. 1,8l benzynowy mondeo w nocy na trasie przy 100km/h przy w miarę załadowanym aucie w 3 osoby, potrafi spalić 6,3l/100km. A w cyklu mieszanym spalanie oscyluje w granicach 8,5l-9l /100km
6. prowadzenie auta
7. srebrne wkurza ludzi ;) jak w dwie osoby się jedzie to często ludzie zwalniają i zaczynają jeździć przepisowo :619:
wady -
1. za długie w przypadku parkowania w mieście ;)
2. drogie opony w porównaniu do opon które można kupić do fiesty :P
a tak całkiem serio to nie zauważam w nim wad. Nie mam co zarzucić temu autku. Jestem w pełni zadowolony z auta.
Zdzich K. 01-11-2013, 20:31 Zapomnieliście o najważniejszej zalecie Mondeo mk3!
Fenomenalne prowadzenie auta!
Mondeo deklasuje wręcz konkurencję.
...
Uważam, że Mondeo mk3 jest w ogóle jednym z najlepiej jeżdżących samochodów FWD.
Hmm, po ponad 40 latach ujeżdżania wszystkiego, co pod tyłek wpadło, w zasadzie muszę się (w ogólnym zarysie) z powyższym zgodzić :one: choć Mazda również sprawdza się ... przy lekko wariackiej jeździe :mrgreen:
...
I żeby pozostać w temacie wątku: czemu piszecie tylko o dieslach ??
Bo widzicie, w moim Mondku wszystkie Wasze "minusy" nie istnieją :p
:wink:
edit:
O, Pavmar wreszcie przełamał milczenie o benzynce.
kolejna cecha mondeo, tylko nie wiem czy na + czy na - jest to, że:
- ja mam
-szwagier ma
- szwagra były szef miał/ma (mk1, mk3 i mk4)
-ze 2 albo 3 sąsiadów (na mojej ulicy jest paręnaście domów)
- brat sąsiada
- najprawdopodobniej przyszły szwagier mojej zony (znaczy mondeo już ma tylko nie wiem czy będzie szwagrem :) )
- mondeo mk4 jechałem do ślubu na początku 2008 roku... (chociaż jakaś dobra rzecz w tym dniu :wink: , dobrze,ze żona raczej nie czyta forum...)
i według "ludowej" opinii bardzo się psuje a i ja i oni wszyscy jeżdżą i specjalnie na awarie nikt nie narzeka,
Witajcie,
mam problem z Mondeo MK4 TDCI 140KM, wyprzedzałem auto i w pewnym momencie stracił moc i wyskoczyła na chwilę informacja "AWARIA SILNIKA", zgasł silnik i nie mogę go uruchomić. Rozrusznik kręci, ale objawy są jakby nie dostawał paliwa.
coś ci się chyba tematy pomyliły:D
Bump: kolejna cecha mondeo, tylko nie wiem czy na + czy na - jest to, że:
- ja mam
-szwagier ma
- szwagra były szef miał/ma (mk1, mk3 i mk4)
-ze 2 albo 3 sąsiadów (na mojej ulicy jest paręnaście domów)
- brat sąsiada
- najprawdopodobniej przyszły szwagier mojej zony (znaczy mondeo już ma tylko nie wiem czy będzie szwagrem )
bo dzięki tym opiniom złomowości jest tanie, a jak kupi się niezajechane to służy pięknie i dobrze się dupsko wozi, więc to wszystko na plus:D
mondeo mk4 jechałem do ślubu na początku 2008 roku... (chociaż jakaś dobra rzecz w tym dniu , dobrze,ze żona raczej nie czyta forum...)
to mnie rozwaliło totalnie o "dobrej rzeczy" z dnia ślubu:D:D:D:D
Do wad dorzucam, slabe parapety okien ktore gniją, zamek kierowcy problemowy, i chyba napinacz paska tez dosc czesto problemow, falowanie było ale opanowane:)
kawakmx99 02-11-2013, 07:24 Wady
-SPalanie zabija mnie w moim :( 8L Diesel 2.0TDCI
-Gumy uszczelki szyb gniją
-Obroty mi troche falują
Zalety
-Piekne dobre auto:D
Przesiadłem się z 17 letniego A4 B5 1.9TDI i jak dla mnie Modeo 2006 115km prezentuje się tak:
>> Zalety
- duzy
- komfortowy
- prowadzenie
- kultura pracy silnika
- plastiki nie trzeszcza
- przyjemne naglosnienie
Wady
- przejchalem puki co 2tys km i wad nie dostrzegam :) po za...
- kosmicznie drogim EGR...
- DPF ;)
- spalanie. schodze do 6.7/l w cyklu mieszanym, co przy Audi to i tak duzo :)
Patapety gniją czy kit pod parapetami pęcznieje od wody bo skrachciał? słyszałem taką opinię o nich i stąd odchodzą. Nie zaglądałem osobiście więc do końca nie wiem.
mondeo70235 03-11-2013, 18:14 Każdy samochód ma wady i zalety ja twierdze że mondeo mk3 jest dobrym samochodem zrobiłem nim pomad 200tys.km jeśli znowu miałbym kupować to kupił bym mk3
Ja posiadam Mk3 od niedawna co prawda (przejechane ok 3 tys.) i póki co największe problemy mam z zawieszeniem i komfortem prowadzenia ale mniejsza o to, bo za to i tak mam zamiar się zabrać, a podsumowując zalety i wady to tak:
ZALETY:
- POJEMNY - każdy kto wsiądzie czuję się swobodnie, a bagażnik (500L) w wersji HB powala :D
- ZRYWNY - jak się wyczuje silniczek to na prawdę można zaszaleć
- OSZCZĘDNY - dla mnie spalanie rzędu 7-8L miasto (Łódź) to na prawdę mało :D
- SILNIK TDDi 115km - po prostu miodzio i to klekotanie - muzyka dla uszu :D
- ZAWIESZENIE - mimo 25% sprawności amorków nieźle sobie radzi (w tym roku wymiana) więc po wymianie poczuję się jak w limuzynie choć dla mnie to już jest limuzyna przesiadając się z wozu sportowego do mk3 :D
- UKŁAD KIEROWNICZY - perfekcja :D
- KOMFORT KIEROWCY - Regulacja fotela + kierownica = ahhhh po prostu brak słów jak można go pod siebie dostosować :D
WADY:
- KOROZJA - trudno znaleźć zadbany egzemplarz, a nawet bym powiedział, że to szukanie igły w stogu siana ....
Innych wad póki co nie zauważyłem, bo za mało nim podróżowałem i jeszcze za mało go znam :D
sokoleokoo2 03-11-2013, 20:49 Zależy od rocznika i wersji (tddi/sedan/115)
WADY :
0 - NIKT NIE NAPISAŁ CZĘŚCI BARDZO BARDZO DROGIE, w mercedesie są tańsze, mechanicy nie chcą diagnozować
1. Obr. FALUJĄ jak chcą i kiedy chcą
2. Słabe wyciszenie - dramat zwłaszcza z tyłu
3. Głośna praca silnika - w TDDI to traktor w dodatku z każdej strony auta inny dźwięk
4. Padające wtryski (nie do końca, znam tdci z ponad 350kkm bez roboty wtrysków to samo JAGI)
5. BIEGI - dziwne przełożenie :619:
6. Dwu mas
7. Rdza - tylko na drzwiach, miałem walnięty błotnik i klapę po 2 latach gołej blachy nic nie ruszyło
8. Słupek przeszkadzający przy cofaniu - ogólnie wszystko przeszkadza przy cofaniu
10. Zawieszenie, bardzo głośne, drogie, ciężkie w daignostyce ( a to tylko Pherson+prosty wielowachacz z tyłu)
12. Fotel - dramat, żyje swoim życiem, sam opada, pada zembatka, kabelki pod nim rdzewieją i pasażer może je uszkodzić nogą ;(
13. DZIWNY WYGLĄD
14. To jest delikatne auto, nie dla każdego, wymaga troski
+ Zalety
1. DUŻO miejsca
2. Krążownik
3. Podgrzewana przednia szyba (działa tylko jak orginał)
4. Jeździ dobrze powyżej 100-ki
5. Podgrzewane dysze - nie każdy model
6. Świetnie radzi sobie w zakrętach.
Jeszcze jedna sprawa, są auta szybkie, wygodne, drogi, ładne itd... ale są też aut do których po ciężkim dnu w robocie po prostu chcemy wsiąść i dojechać do domu - to jest MONDEO,bez zbędnej filozofii.
adziok09 03-11-2013, 20:52 Ja swojego już mam 2,5 roku
TDCI 2.0 115KM 2004r.
Zalety:
Prowadzenie- stabilne sztywne zawieszenie, nie mylić z twardym, dobrze zestrojone
Wygląd- klasyczne linie w porównaniu z innymi autami z tej klasy jak dla mnie w ogóle sie nie starzeje
Duża ilość części zamiennych
Dobre wyposażenie seryjne
Przyjemny dźwięk silnika
Dużo miejsca w środku
W porównaniu do mk1 światła to żylety :D
Nastawiony na bezpieczeństwo, mnóstwo systemów których mam nadzieje że nie bede musiał użyczyć
I co w tych czasach ważne łatwo wymienia się żarówki :D
Jadąc normalnie w trasie komputer pokazuje mi spalanie 4.5L/100 ile w tym prawdy to nie wiem ale wątpie żeby aż tak przekłamywał, w mieście 6,5-7,5/100
Wady:
Powyżej 120 km/h słychać szum powietrza, wynika to z tego że uszczelki nie są dobrze dociśnięte do drzwi nie ma tego też jak przestawić
W wersji 115KM silnik łapie muła do 1800 RPM później szatan ;)
Po odpaleniu klimatyzacji bardzo ale to bardzo jest to wyczuwalne przy ruszaniu
WADY :
0 - NIKT NIE NAPISAŁ CZĘŚCI BARDZO BARDZO DROGIE, w mercedesie są tańsze, mechanicy nie chcą diagnozować
1. Obr. FALUJĄ jak chcą i kiedy chcą
2. Słabe wyciszenie - dramat zwłaszcza z tyłu
3. Głośna praca silnika - w TDDI to traktor w dodatku z każdej strony auta inny dźwięk
4. Padające wtryski (nie do końca, znam tdci z ponad 350kkm bez roboty wtrysków to samo JAGI)
5. BIEGI - dziwne przełożenie :619:
6. Dwu mas
7. Rdza - tylko na drzwiach, miałem walnięty błotnik i klapę po 2 latach gołej blachy nic nie ruszyło
8. Słupek przeszkadzający przy cofaniu - ogólnie wszystko przeszkadza przy cofaniu
10. Zawieszenie, bardzo głośne, drogie, ciężkie w daignostyce ( a to tylko Pherson+prosty wielowachacz z tyłu)
12. Fotel - dramat, żyje swoim życiem, sam opada, pada zembatka, kabelki pod nim rdzewieją i pasażer może je uszkodzić nogą ;(
13. DZIWNY WYGLĄD
14. To jest delikatne auto, nie dla każdego, wymaga troski
Jeszcze jedna sprawa, są auta szybkie, wygodne, drogi, ładne itd... ale są też aut do których po ciężkim dnu w robocie po prostu chcemy wsiąść i dojechać do domu - to jest MONDEO,bez zbędnej filozofii.
Zastanawiam się czym się kierowałeś kupując Mk3 ?? Bo z tego co widzę zdecydowanie do Ciebie pasowałby ciągnik marki URSUS .....
Mk III mam od niedawna i z wad to powiedzieć atak rudej nagły i spodziewany , ale poprzedni właściciel w miarę dobrze zabezpieczył, 2 wada to trochę drze ryja powyżej 150, i ze 20-30 kucyków by się przydało, od wczoraj coś ze wspomaganiem się dzieje - piszczy, to tyle reszta Perfect !!!!! no ciut mniej mógłby pić ....
kpkp1985 05-11-2013, 12:03 - Wady
1. Obr. lubia falować - jak widzę dużo osób pisze na forum jak i mechanicy, że te samochodu lubią falować i traktują to jak coś normalnego w warsztacie, jednak normalne dla mnie to nie jest. ja sam mam problemy wskazówka pływa gdy stoje dodając gazu opada i podnosi się dodatkowo podświetlenie na desce rozdzielczej potrafią mi zamigac wtedy światła z podświetlenia.
2. Słabe wyciszenie - jak ktoś napisał może to wina słabych uszczelek w szybach.
3. Głośna praca silnika - zauważyłem, że praktycznie każdy samochód mk3 chodzi głośniej niż inne diesele
4. Padające wtryski - to wiadome nawet ford się przyznał i na forum nikt tego nie zaprzecza.
5. Problemy z biegami (podobno) - no u mnie np bieg nr 2 wchodzi tak jakby czasem na raty tzn. przy próbie zmiany wchodzi do połowy i czuje wtedy lekki opór i po nim przechodzi całkiem do końca. Równiez zauwazyłem, że przy wiekszych prędkościach jak jade na 6 dłużej potem jakby ten bieg zastygl i ciężej go zmienić na inny... hm.
6. Dwu mas - wiadomo
7. Rdza (podobno) mimo tego, że ocynkowany (podobno) - no u mnie też rdzewieje gdzie niegdzie, boję się, co będzie pod uszczelkami czy to może mieć na wpływ na blasze skorodowane uszczelki.
8. Słupek przeszkadzający przy cofaniu. - wiadomo
SrebnaStrzała 05-11-2013, 12:19 Jest już podobny obszerny temat "recenzja z eksploatacji mondeo"
Wszystko co poniżej dotyczy mojego egzemplarza
Wady:
- regulator ciśnienia paliwa na listwę wtryskową jest tuż nad rurą dolotową pompy wody - w efekcie niewielka nieszczelność na regulatorze i skapujące paliwo na rurę powoduje jej sparcienie i pęknięcie
- fatalne mocowanie osłon termicznych układu wydechowego do budy - praktycznie wszystkie już mi odleciały
- hamulce - dopiero po założeniu przedniego kompletu z FF II ST auto hamuje jak należy
Zalety:
- niskie (jak dla mnie) koszty utrzymania trzylitrowej V'ki w należytym stanie
- przy -10 stopni na zewnątrz wnętrze bardzo szybko się nagrzewa
- pancerne zawieszenie
- pojemny bagażnik (SEDAN)
- składane oparcie kanapy w Sedanie (rzadkość u innych producentów)
- bardzo dobra asymilacja LPG i niewielki spadek mocy
- ekonomiczność - TAK WŁAŚNIE :) utrzymując 150 km/h na A4 potrafię zrobić 300 km na 42 litrach LPG (koszt paliwa na 100 km mniejszy niż w TDCI)
- świetne prowadzenie (warunek: dobre opony)
- podgrzewana przednia szyba
Jak mi coś jeszcze wpadnie do głowy to dopiszę
|
|