Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Zapinki chlapaczy

shreku
05-11-2013, 00:03
Panowie spotkała mnie rzecz dziwna otóż naderwałem chlapacz który niedawno założyłem w ASO przy przeglądzie i w jakiś dziwny sposób urwałem górną spinkę całkowicie a środkowa niby jest ale się nie zatrzaskuje i nie działa i chlapacz wisi tylko na dolnej ( pomijam fakt że w między czasie pies jakiś pod biurem mi opierdzielił kawałek chlapacza bo chyba mu się dobrze gryzło ;/

I teraz mam problem z przymocowaniem go ponownie - niby mogę zanitować normalnie tylko że nity bedą rdzewieć po jakimś czasie i nie pękną tak łatwo jak plastik jak np na coś najadę i teraz pytanie czym to zastąpić bo szczerze mówiąc nie chce mi się drugi raz kupować pary chlapaczy i wymieniać jednego, już przeboleje nawet to pogryzienie. Ma ktoś może jakiś patent na to jak przymocować chlapacz powtórnie - tymbardziej ze niedługo śnieg spadnie i jak go nie zamocuje to wyłamię go pewnie w tydzień.

kopydleusz
05-11-2013, 08:01
Polecam wymienić oryginalne chlapacze na gumowe, np. Chlapacze mondeo mk4 (http://allegro.pl/chlapacze-ford-fiesta-mk4-mondeo-mk1-gratis-i3642548140.html), bo gumowe się nie łamią i masz je już na zawsze

Markoo
05-11-2013, 19:41
gumowe, np. Chlapacze mondeo mk4, Ale tam pisze o Fieście i Mondeo ale M1 nie zauważyłem by pisało o MK4 ?? Pasują do MK4 ?niedawno założyłem w ASO przy przeglądzie i w jakiś dziwny sposób urwałem górną spinkę Masz na myśli przednie ? montowałem nie dawno oryginalne i spinka była tam tylko u dołu, u góry kołki lub wkręty.

kopydleusz
05-11-2013, 20:02
Pasują do MK4 ?

Tu (http://allegro.pl/chlapacze-ford-mondeo-fiesta-mk1-mk2-mk3-mk4-focus-i3669838294.html) masz aukcję, gdzie sprzedawca wymienia Mondeo mk4. To są chlapacze, które pasują do wielu modeli forda, bo żeby je zamontować, trzeba wykazać się odrobiną zręczności i ewentualnie wyciąć gumę tak, jak jest na niej zaznaczone. Mi montaż zajął sporo czasu, ale ostatecznie mam chlapacze, które nie odpadły już od ponad roku (więc przetrwały zimę bez problemu).

P.S. nie próbuję tu promować któregokolwiek sprzedawcy, tylko lepszą alternatywę dla badziewnego oryginału.

shreku
05-11-2013, 22:06
nie no ja cierpliwości do pewnych rzeczy nie mam i to raczej rozwiązanie plug and play mnie interesuje, więc wracając do tematu czym zastąpić te spinki?