Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Ząbkowanie opon
bonzo000 07-11-2013, 17:46 Witajcie
Mam pytanie do Was czy mogę zgłosić na gwarancji ząbkowanie przednich opon.Zauważyłem to przy wymianie na opony zimowe, wg. mnie jest to objaw złej zbieżności lub problemów z amorami. Już kiedyś zgłaszałem dziwne stuki i drżenie na kierownicy, oczywiście serwis z Opola niczego się nie dopatrzył.
luki6262 07-11-2013, 17:49 Ząbkowanie opon oznacza uszkodzenie elementów zawieszenia, najczęściej są to właśnie amortyzatory. Przy złej zbieżności miałbyś ściętą oponę z którejś strony. Najwidoczniej Twoje amortyzatory miały wadę fabryczną, zgłoś się do ASO, pokaż im stare opony. Jak opony są bardzo uszkodzone powinni Ci je także wymienić.
Raczej nie uznają reklamacji, będą się przerzucać odpowiedzialnością.
Producent opon że to wina samochodu, producent samochodu że to wina opon.
A wina jest pewnie po środku.
bonzo000 07-11-2013, 18:11 Więc można rozwiązać to w taki sposób: będę jeździł na zimówkach zobaczę czy ząbkują jeśli tak to wina zawieszenia.Ponieważ dwóch różnych producentów opon nie może mieć do bani gum.Mam gwarancję niech sami dochodzą po czyjej stronie jest wina.
luki6262 07-11-2013, 18:19 Nie będą dochodzić, powiedzą Ci że to Ty im masz to udowodnić. Proponuje udać się do stacji kontroli pojazdu i niech zbadają Ci zawieszenie + poproś o wydruk i z tym udaj się do ASO. Szkoda Ci zimówek. Z racji tego, że są bardziej miękkie od letnich to ząbki będą jeszcze większe
będę jeździł na zimówkach zobaczę czy ząbkują jeśli tak to wina zawieszenia.
Tylko że zimówki są miękkie,poddają się i z reguły nie ząbkują. :)
bonzo000, a jakiej firmy opony?
Zdzich K. 07-11-2013, 20:02 Raczej nie uznają reklamacji, będą się przerzucać odpowiedzialnością.
Producent opon że to wina samochodu, producent samochodu że to wina opon.
A wina jest pewnie po środku.
Zapewne masz rację w tym 'założeniu', ale w bardzo podobnej sytuacji (wręcz tożsamej z opisaną) doszedłem do porozumienia ... z Mazdą.
Jestem przekonany, że i w tym wypadku osiągnąłbym to samo, ale wszystkie zgłoszenia w formie PISEMNEJ a zacznij (jak już napisał luki) od wizyty w stacji kontroli pojazdów a z wydrukiem (ksero wystarczy) i opisem usterki do ASO.
Wydaje się, że oni wszyscy już wiedzą, co może się święcić dalej :wink:
ASO może iść na rękę i samo wymienić opony, ale jeśli nie pójdzie to żaden producent opon tego nie uzna.
Zdzich K. 07-11-2013, 20:23 Do tego zmierzałem i to osiągnąłem (poza usunięciem usterki zawieszenia) ... i ani raz nie podniosłem głosu: raczej oni musieli się wsłuchiwać w to, co zechciałem im powiedzieć :>
Myślę, że bonzo może to osiągnąć ;-)
bonzo000 07-11-2013, 20:33 Co powinienem na stacji kontroli zrobić za pomiary, amortyzatory ? kąty zawieszenia ? zbieżność ?
bonzo000, a jakiej firmy opony?
Fabryczne Michały
Zdzich K. 07-11-2013, 21:09 U mnie po wjechaniu na "trzęsawkę" już nic więcej szukać nie było trzeba (dwa amorki zwalone poniżej 60%) ... ale i tak poprosiłem o dokończenie kontroli całości zawieszenia - było O.K.
zabkowanie przednich opon? dosyc dziwne zjawisko. nie pompujesz opony zbyt wysokim cisnieniem? w focusach i ogolnie w autach z wielowahaczem jak najbardziej czesto wystepowalo zabkowanie opon, ale na tylnich kolach.
oczywiscie tez trzeba sprawdzic geometrie.
Ząbkowanie opon oznacza uszkodzenie elementów zawieszenia, najczęściej są to właśnie amortyzatory. Przy złej zbieżności miałbyś ściętą oponę z którejś strony. Najwidoczniej Twoje amortyzatory miały wadę fabryczną, zgłoś się do ASO, pokaż im stare opony. Jak opony są bardzo uszkodzone powinni Ci je także wymienić.
A mi w serwisie powiedziano, że to wina opon Mchelin (fabrycznych). Mi nie ząbkuja, ale po zmianie na zimowe Continental, komfort jazdy jest bez porównania lepszy, nawet na suchej powierzchni.
a miał się pogorszyć ? ;)
Nie wiem :P
Ale mogę na nich jezdzic cały rok ;)
bonzo000 26-11-2013, 17:11 Byłem w serwisie i okazało się amory 80% podobno jest OK.
Warsztat stwierdził że cięcie opon i stuki jakie wydobywają się z mojego zawieszenia pochodzą z górnego łożyska Mcphersona.
zabkowanie opon moze byc zwiazane z amortyzatorami-ale i nie musi.
duzo zalezy od obciazenia opony, od cisnienia i od predkosci jazdy...czesto sie zdarza ze opony potrafia same z siebie zazabkowac jak non stop sie jezdzi np. przy okreslonej predkosci kiedy opona zaczyna wibrowac-wowczas nawet w 100% sprawny amortyzator nie pomoze bo on tego nie odczuje a drgania zostaja tylko na oponie.
to moze byc w duzej mierze kwestia przypadku...wiec i takie cos nalezy brac pod uwage-jezeli okaze sie ze amortyzatory sa sprawne.
|