Zobacz pełną wersję : Na jakim przewodzie jest plus (+) po odpaleniu silnika
Witam.
Mam pytanie jak w temacie postu czyli na jakim przewodzie jest plus (+) po odpaleniu silnika. Chodzi mi o przewód na którym pojawi się + dopiero gdy silnik zacznie pracować, gdzie można go szukać?? (Nie chodzi mi o przewód na któym pjawia się + po przekluczeniu stacyjki)
AUTO FORD MONDEO MKII
Z góry dzięki za pomoc
A przy okazji, na ktorym pojawia sie po przekreceniu kluczyka?
mondzio III 15-12-2006, 14:59 jak się nie mylę to przy stacyjce masz dwa kable czerwone (+)
i tylko zobaczyć na którym będzie po odpaleniu
Chodzi mi o przewód na którym pojawi się + dopiero gdy silnik zacznie pracować, gdzie można go szukać??jedyny taki to zacisk od kontrolki ładowania na alternatorze.
Przewód plusowy z regóły możesz znaleźć zawsze na zacisku plusowym rozrusznika. Dopiero po przekręceniu kluczyka następuje zwarcie styków uruchamiających rozrusznik. Ponadto jak napisał Sławko plus będzie na zacisku kontrolki ładowania lecz po uruchomieniu silnika zgaśnie ewentualny wskaźnik z uwagi na zadziałanie układu regulacji ładowania. Nie wiem w jakim celu potrzebny ci jest ten + (bez miusa) co chcesz zrobić lub sprawdzić o co biega ?
Sławek :fcp9
Ponadto jak napisał Sławko plus będzie na zacisku kontrolki ładowania lecz po uruchomieniu silnika zgaśnienie zgasnie tylko dopiero sie pojawi.Nie wiem w jakim celu potrzebny ci jest ten + (bez miusa) co chcesz zrobić lub sprawdzić o co biega ? a chocby po to aby automatycznie właczyc światła, ale dopiero gdy silnik pracuje.
Sam nie dawno miałem problem z kabelkami, ale chyba dużo ludzi zapomina o "Sam naprawiam..." Już po wszystkim niechcący natknąłem się na dział elektryczny i okazało się, że jest tam parę fajnych rzeczy np, to:
"Najważniejsze oznaczenia zacisków
Zacisk 15 jest zasilany przez wyłącznik zapłonu. Prąd płynie przez przewody tylko po włączeniu zapłonu. Przewody są oznaczone najczęściej kolorem zielonym lub zielonym z kolorowymi paskami.
Zacisk 30. Na tym zacisku jest zawsze napięcie akumulatora. Przewody są najczęściej czerwone lub czerwone z kolorowymi paskami.
Zacisk 31 prowadzi do masy. Przewody masy są na ogół czarne."
Może to pomoże?
Nie wiem tylko o co chodzi z tymi numerami zacisków? Mogę się domyślać, że chodzi o zaciski przy różnych modułach ale ich numery i oznakowanie jest stałe?
To moze ja zacytuje autora tematu i podkreśle o co dokładnie autor pytał.
Mam pytanie jak w temacie postu czyli na jakim przewodzie jest plus (+) po odpaleniu silnika. Chodzi mi o przewód na którym pojawi się + dopiero gdy silnik zacznie pracować,
Najprostrzy sposub to podłonczyć pod alternator ewentualnie szukać kabla który idzie z komputera na silnik tam też można zaleść plus który pojawi sie po uriochomieniu silnika. Nawet jak podłonczy pod alternator powinien zbudować jakiś układ scalony aby nie brał tego plusa bezpośrednio z alternatora do jakiegoś tam odbiornika
Na przykład podgrzewanie sondy lambda :-)
Na przykład podgrzewanie sondy lambdapodgrzewanie sondy zaczyna działać zanim silniki zostanie uruchomiony.
jedyny taki, to zacisk od kontrolki ładowania na alternatorze.
Plus powinien też być na sterowaniu przekażnikem pompy paliwa tam plus pojawia się po zapaleniu silnika i na moment jak włanczamy zapłon
Plus powinien też być na sterowaniu przekażnikem pompy paliwa tam plus pojawia się po zapaleniu silnika i na moment jak włanczamy zapłonnie tylko. napięcie pojawia sie tam tez w momencie uruchomienia rozrusznika, ale jeszcze zanim silnik sie uruchomi.
Slawko, mam nadzieję, że nie będziemy się kłucić przed świętami :fcp4
"Prąd płynie przez przewody tylko po włączeniu zapłonu."
Może troszkę inaczej zrozumiałem to pytanie i nie spodziewałem się, że po uruchomieniu silnika zapłon znika, bo kluczyk chyba pozostaje w pozycji "zapłon", ale tak szczerze mówiąc to nie zwracałem na to uwagi, tylko tak mi się wydaje. A może autor pytania sam myślał właśnie że w poz "zapłon" działa chyba większość urządzeń które także pracują po uruchomieniu silnika - to tylko moje "tak mi się wydaje".
A teraz uwaga panowie - chowam się do bunkra :fcp2
Jak by autor tego wątku napisał po co to mu to, to by się troche rozjaśniła sytuacja i by można było w czymś pomuc
Slawko, mam nadzieję, że nie będziemy się kłucić przed świętami jasne, ze nie :D
MAN, nie wiem na co mu to, ale jesli juz szukać to mozna wziąść z przekaźnika ogrzewania przedniej szyby. Tam dochodzi napiecie dopiero po uruichomieniu silnika. Jest to zabezpieczenie aby nie włączyło sie ogrzewanie przedniej szyby zanim nie uruchomi sie silnik a dokładniej nie nastapi ładowanie aku. Inaczej rozładował by sie aku.
Tak z ciekawości czy tylnia szyba też jest załanczana przy działajacym silniku. Bo jeśli nie mam przedniej podgrzewanej to co wtedy. muszę to jutro sprawdzić :fcp4
Tak z ciekawości czy tylnia szyba też jest załanczana przy działajacym silnikunie, tylko przednia
|