Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] pojawiająca się kontrolka akumulatora podczas jazdy
kloczkowski84 14-11-2013, 20:34 Hej, mam problem z pojawianiem się kontrolki akumulatora podczas jazdy, np. jak mam jednocześnie włączone podgrzewanie szyby, radio, nawiew, to zdarza się że wyskakuje mi kontrolka i żeby znikła muszę ponownie uruchamiac samochód. czy to oznaka słabego akumulatora, czy może brak ładowania?dodam, że jak się pojawi ta kontrolka to nie mogę właczyć podgrzewania szyby przedniej.
lukaszek_socho 14-11-2013, 21:45 http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=183878&highlight=kontrolka+%B3adowania
Tytuł co prawda mówi, że kontrolka zapala się po włączeniu świateł ale w gruncie rzeczy jest to identyczna sytuacja jak Twoja bo obu Wam się zapala ta kontrolka pod wpływem obciążenia alternatora.
A no i tytuł tematu.... Poczytaj i popraw http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988
Zrób prosty test
Włącz zegary w trybie testowym (metoda jest opisana na forum), przestaw licznik na wskazanie aku i uruchom silnik. Rób wszystko normalnie tak jak robisz i gdy pojawi się kontrolka ładowania sprawdź jakie masz ładowanie.
Jeśli za słabe - alternator do regeneracji. Jeśli za duże - regulator napięcia do wymiany.
Jak odpala przy obecnej temperaturze ? Możliwe, że zdolność akumulacji energii mocno się uszczupliła i aku do wymiany będzie.
kloczkowski84 15-11-2013, 13:51 odpala póki co ok, szukam tego tematu "Włącz zegary w trybie testowym" ale nie mogę znaleźć :/
no to krótki instruktaż
Wciśnij i trzymaj przycisk kasowania licznika dziennego
Przekręć kluczyk na zapłon
Trzymaj przycisk póki na ekranie LCD zegarów nie pojawi się komunikat Gauge test.
Potem naciskając ten sam przycisk przełączasz funkcje testu
Ta co Ciebie interesi to batt i wartość pod nim.
Kristopher 8946 15-11-2013, 14:22 Ja w swoim Mondku mialem podobna sytuacje tylko nie wiem czy to rozwiaze twoj problem.U mnie akurat byl bardzo slaby akumulator,nawet gdy odpalil to kontrolka sie palila podczas jazdy nie gasla,wymienilem i problem z glowy,a byc moze juz zdarte szczotki na rozruszniku,lub pasek wieloklinowy.
Pozdrawiam
kloczkowski84 15-11-2013, 14:27 mam 120,
pytanie, czy tym da się sprawdzić rzeczywisty przebieg samochodu, bo tam gdzieś za sp0000 miałem liczbę 560023-mam nadzieje ze to nie przebieg ;/
dobre to ładowanie?
nie, to nie przebieg, to wzkazuje coś innego;) było juz o tym na forum, bo nie ty jeden miałeś taką myśl, że to przebieg rzeczywisty:D
kloczkowski84 15-11-2013, 14:31 a czy ta wartość ładowania dobra?
ale to 12 V masz przy zapalonym czy przy wyłączonym silniku? tutaj masz podobny temat, poczytaj: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=124809
Zapomniałem Ci napisać, że przy włączonym teście zegarów i ustawionym na batt odpalisz silnik to będziesz widział wartość ładowania
tak czy inaczej 12V na zaciskach aku bez ładowania to i tak dla mnie sygnał, że aku powoli mówi papa... powinno być przynajmniej 12,6V
Sprawdza się na uruchomionym silniku .
Jeśli masz miernik prądu ustaw go na prąd stały do 20 wolt i możesz sprawdzić na biegunach akumulatora . prawidłowe ładowanie to 14,4 V nawet na włączonych odbiornikach
W ten sposób prędzej się upewnisz co jest nie tak czy akumulator już siada czy alternator nie doładowywuje ., jeśli napięcie będzie w granicach jak napisałem wyżej
to oznacza że ładowanie alternatora jest ok.
kloczkowski84 16-11-2013, 19:04 Dzisiaj zrobiłem test na włączonym silniku i na początku jak chodził sam silnik było ok 14,3-14,4. następnie jak włączałem kolejne zasobniki prądu tj. światła,ogrzewania szyb, foteli, radio, itd to spadło mi do 11,2-11,4 ale jak dodałem gazu to szło w górę do 14 i znowu spadało jak odejmowałem gaz. Co może być problemem?ładowanie, akumulator???
MIRUSMAL 16-11-2013, 19:41 Sprawdź to w momencie jak zapali ci się kontrolka ładowania.
Można jeździć z włączoną funkcją.
jeśli masz możliwość to podmień akumulator na chwilę z innym. ale jak dla mnie to alternator do regeneracji.
Dzisiaj zrobiłem Co może być problemem?ładowanie, akumulator???
Z tego wynika że coś nie tak z alternatorem bo pod obciążeniem siada a nie powinien .
Być może któraś dioda na mostku nie ma styku lub do wymiany , na pewno trzeba go wyjąć i dokładnie obejrzeć ,
ew. dać elektrykowi na stół do sprawdzenia pod obciążeniem .
|
|