Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Nie działające gniazdo zapalniczki
Witam. Jak w tytule tego wątku. Od jakiegoś czasu nie działa zapalniczka ani gniazdo zasilania w schowku-podłokietniku. Czy to padł jakiś bezpiecznik i prosta to sprawa czy coś skomplikowanego?
Mam Focusa mk2 FL 2008 rok.
Proszę o podpowiedzi jak naprawić.
RadoslawS 18-11-2013, 15:47 Wymiana bezpiecznika - w zasadzie 100% pewności. Bezpiecznik nr. 109 - 20A żółty (pod tablicą rozdzielczą).
Pozdrawiam:)
Ale napewno ten bezpiecznik? :027:
RadoslawS 18-11-2013, 17:49 Wymieniałem go 3 miesiące temu:) - sprawdziłem jeszcze w "Sam naprawiam.." i jak byk 109.
Ok. Ten jeden odpowiada za oba gniazda?
RadoslawS 18-11-2013, 18:43 Ja mam po prawdzie jedno ale w instrukcji napisano, że ten jeden bezpiecznik odpowiada za oba gniazda.
U mnie też nie działały oba gdniazdka. Diagnoza: przepalony bezpiecznik. Co do tego, jaki on ma numer, to przeczytaj sobie w instrukcji. Na pewno jest 20Amperowy i koloru żółtego.
Rozwiązane. Żółty, numer 41, deska pod schowkiem usytuowana. Działają teraz oba gniazda. Pozdrawiam i dzięki.
RadoslawS 20-11-2013, 21:11 A to dziwne:) bo u mnie to jest 109. Z tego co wyczytałem w instrukcji i w "Sam naprawiam" i po zerknięciu w moje bezpieczniki w samochodzie stwierdzam, ze u mnie numerki bezpieczników startują do 100 (te w środku). Natomiast przed FL faktycznie były niższe numerki - i tu 41 ponoć odpowiadał za "moduł drzwi przednich prawych":619: . Może ktoś to wyjaśni - ciekaw jestem po prostu o co chodzi?
Koledzy, ciagniecie rozbierajac na czynniki pierwsze temat (niedzialamigniazdozapalniczki) ktory pojawil sie juz na forum w liczbie 2cyfrowej i przewaznie konczyl sie stwierdzeniem - bardzo slusznym - w stylu 'a opcja szukaj boli?'
W FF2 sa GEMy przed- (bezp numerowane XX) i po-liftowe (XXX) i pewnie w okresie wprowadzania FL mogly sie pojawiac w obie strony (GEM polift w budzie przedlift i na odwrot) albo zreczny magik mechanik wymieniajac z jakiegos powodu GEMa skonfigurowal i zalozyl jakiego mial pod reka.
A co do jakichkolwiek problemow elektrycznych a szczegolnie tych najprostszego sortu, to owszem najpierw sprawdza sie bezpiecznik lub przekaznik, jak sie nie wie ktory to jest instrukcja, jak jej nie ma z samochodem, to -> szukaj sa linki w wielu tematach na forum do .pdfow, jak to nie pomaga -> szukaj czy ktos juz o to nie pytal, i dopiero wtedy nowy temat, a nie rozkminianie tematu o stopniu skomplikowania 'nie dziala mi zarowka w lewej lampie, czy mam sprawdzic zarowke a jesli dobra to pozniej bezpiecznik?' ;)
bankarobert 22-11-2013, 20:10 słuchaj, na tej naklejce to w którym miejscu jest numer gem'u?
https://drive.google.com/file/d/0B0ebPT5qdR98YUxia0EtRHFFb2c/edit?usp=sharing
bankarobert 15-12-2013, 19:30 mi w padła groszówka do gniazda zapalniczki w konsoli centralnej i bezpiecznik poleciał. Czek mnie rozebranie boku bagażnika bo nie działa z tyłu gniazdo zapalniczki
Żeby uniknąć tego typu sytuacji jak u kolegi wyżej i tego co mnie spotkało - zwarcie w gnieździe i spalony bezpiecznik - chętnie zakupił bym wtyk zapalniczki by nie była ona odsłonięta. Patrzyłem za tym na allegro. Muszę kupić taki wtyk od Focusa tylko? Czy może być od innego Forda np?
Jaculek66 04-01-2014, 20:47 Witam. Przejrzałem wszystkie (chyba) wątki nt. zapalniczki i wszędzie rozwiązaniem ma być bezpiecznik. Kupiłem Focusa (kombi, r. 2006) miesiąc temu i od początku nie działa gniazdo. Tkwi w nim wciśnięta zapalniczka, nie działa podświetlanie. Bezpiecznik nr 41, wyglądał na dobry ale wymieniłem. Efektu brak. Jaka inna przyczyna oprócz bezpiecznika może skutkowac niedziałającym gniazdem zapalniczki?
RadoslawS 05-01-2014, 08:21 Wyciągnij zapalniczkę - może w takim razie coś nie gra z przewodami?
Jaculek66 05-01-2014, 13:12 Tylko jak ją wydłubać?
Najlepiej byłoby wyjąć to gniazdo ale coś to chyba jest skomplikowane. Chyba konieczny jest demontaż całego panelu z radiem.
RadoslawS 05-01-2014, 15:49 http://www.fordownersclub.com/forums/topic/34634-led/
Może to Ci w jakiś sposób pomoże?
Jaculek66 05-01-2014, 20:42 O ile dobrze zrozumiałem żeby wysunąć cały ten plastik, w którym znajduje się popielniczka i zapalniczka trzeba wyciągnąć osłonę lewarka zmiany biegów.
RadoslawS 06-01-2014, 18:31 Tak wynika ze zdjęć i tekstu, niestety nie robiłem tego sam więc nie moge potwierdzić własnym doświadczeniem.
To ja się podłączę i ponowie pytanie. Czy do Focus MK2 FL jak kupie wtyk zapalniczki od np. Mondeo to będzie pasować bo to zuniwersalizowane urządzenie (zapalniczka) czy muszę szukać takiego od Focusa? (ciężko znaleźć na all...o) Dzięki.
Taka zapalniczka (http://allegro.pl/zapalniczka-ford-focus-mk2-mk3-oryginal-i3819083252.html) byla w oryginale w FF2FL, przynajmniej ja taka mam a kupilem samochod w salonie. Taka sama jest chyba w Mondeo z podobnych rocznikow.
To takiej będę szukał w takim razie, tylko poczekam.... yyy... może na tańszą ofertę :oops:
Jaculek66 08-01-2014, 16:20 No i już zapalniczka działa. Okazało się, że wydłubanie gniazda zapalniczki w mk2 jest bardzo proste. Potrzebne narzędzia: płaski śrubokręt i Torx 25. Śrubokrętem należy podważyć plastik, z którego wychodzi osłona lewarka zmiany biegów (mocowana jest na zatrzaski). Od strony panelu przedniego pokażą się 2 śruby torx mocujące plastikowy pasek unieruchamiający część, w której mocowana jest popielniczka i gniazdo zapalniczki. Teraz można ja wyjąć, odpiąć złącza i swobodnie manewrować.
U mnie okazało się, że prąd dochodzi do konektorów więc mając swobodny dostęp do gniazda wydłubałem z niego zapalniczkę i po oczyszczeniu śrubokrętem styku plusowego spróbowałem, czy działa sprzęt podłączony do gniazda. Działał :). Przy okazji okazało się, że spalona jest żarówka podświetlająca. Trzeba chyba będzie to jeszcze raz rozebrać....
bankarobert 02-02-2014, 12:43 A mam jeszcze pytanie co do gniazda zapalniczki ale w bagażniku. Samo gniazdo jest ok, tylko problem gdzieś w kablach. Jedna masa jest z lampy a druga gdzieś chyba z bezpieczników. Gdzie może jeżyć problem i jak go usunąć?
Trochę odkopię. Wyciągał już ktoś zapalniczkę z wersji "niepalącej"? Popielniczki tam nie ma więc ściągnięcie osłony lewarka nic nie da. Co prawda odkręciłem prawą osłonę kolumny centralnej (w nogach pasażera) i jak się głęboko pogrzebało to można ją było wyczuć jednak za Chiny nie dało się jej wypchać. Trzeba ją jakoś obrócić albo coś nacisnąć żeby wyskoczyła ?
Koledzy, pomocy!
Ford Focus mk2 FL z 2010r kombi 1.6 diesel 90 koni - nie działa gniazdo w bagażniku, bezpieczniki 109 i 119 pod schowkiem sprawdzone dobre, do gniazda w bagażniku dochodzą przewody pomarańczowy i czarny - brak zasilania (+) ...
Gniazdo pod radiem działa, w bagażniku nie - czy wiązka jeszcze gdzieś po drodze ma kostki od bezpiecznika do gniazda w bagażniku? bo nie znalazłem tych przewodów przy "GEM-ie"
Z góry dziękuje za konstruktywne podpowiedzi.
Krzysztof1984 06-05-2018, 07:24 Witam,
Zakupiłem nie dawno Focusa z 2007 roku w benzynie 1.8 . Okazało się przy próbie naładowania telefonu poprzez kabel ,ze nie działa gniazdo zapalniczki. Czy trzeba wyjąć radio by dostać się do zapalniczki by ją wymienić czy wystarczy zdemontować osłonę skrzyni biegów plus boczną ściankę prawej stronie?
Boczna prawa wystarczy.
Podrap styki w gnieździe, najpierw usun bezpiecznik z GEM w nogach pasazera ( sprawdz czy nie jest spalony).
Schemat bezpiecznikow znjadziesz w google.
Jak bedziesz drapal styki na żywca to pewnie i tak zrobisz spięcie i bezpiecznik spali się.
Witam. Posiadam Focus mk2 2009 lift. Nie działają mi gniazda zapalniczki to główne i to w podłokietniku. Wymieniłem juz bezpiecznik 20A i nic ...
Zastawiamy się czy może mieć coś wspólnego do tego słaby akumulator? Pani od której kupowałem go mówiła ze nigdy nie wymieniała.
Lukasz2525 27-06-2018, 19:30 Nie, nie może, jak aku odpala i alternator ładuje to musi być napięcie. Może nie ten bezpiecznik wymieniłeś.
[Fucus mk2]
Proszę poprawić tytuł swojego tematu na zgodny z zasadami Forum:
https://forum.fordclubpolska.org/sho...d.php?t=145988 (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988)
Krótki poradnik jak to zrobić:
https://forum.fordclubpolska.org/sho...d.php?t=262539 (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=262539)
Dziękuję
Speedo
grundi_bdg 27-06-2018, 19:41 U żony w Foczce, też złącze przy biegach raz działa raz nie, domyślam się, że jest to problem blaszek...
A zobacz, jak ten bezpiecznik wygląda. Może jest zwarcie i strzela w momencie włożenia. Miałem tak u siebie, jak któraś ładowarka docisnęła boczną blaszkę do samego dołu i obwód zamknięty - kaplica. Było dłubania.
Najchętniej zamieniłbym to nieszczęsne gniazdo w konsoli (przygotowane pod zapalniczkę) na zwykłe gniazdo zasilania - takie samo, jak w podłokietniku. W konsoli muszę pilnować, jak wtyczki wkładam (tylko blaszki wzdłuż auta, inaczej zwarcie gotowe).
Bezpiecznik zakładam dobry, wedle instrukcji a nie ten z bagażnika (tam zresztą nie jest 20 A, więc raczej dobry wziąłeś).
|