Zobacz pełną wersję : Ford na bliźniakach a prawo jazdy kategori B ??

Adam G.
18-12-2006, 19:22
Witam ,mam pytanie tak jak powyżej :568: otóż mam Forda przedłużanego i podwyższanego na bliźniakach a mam prawko kategori B. Słyszałem ze za jazde takim samochodem moge dostać mandat gdyż bliźniaki są na samochody ciężarowe. Z góry dzięki za odpowiedź . Pozdrawiam :fcp29

jagrall
19-12-2006, 05:25
jeżeli dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3,5 tony to może mieć niewiadomo ile kół i możesz jeździć na B

Adam G.
19-12-2006, 06:47
Dzięki za odpowiedź :fcp2 Kawa i za kółko :fcp12

Pinki
28-12-2006, 10:53
jagrall, podwarunkiem ,że niejest to przewóz osó bo nieamiętam od ilu osób w każdym razie do 17 osób juz trzeba kategorie D na autobus

jagrall
28-12-2006, 12:47
Pinki, na B możesz prowadzić asuto do 9 osób razem z kierowcą, powyżej tego jest już autobus, a i tak takie pojazdy są budowane z reguły na bazie aut powyżej 3,5 tony

Adam G.
28-12-2006, 19:26
Witam , mój tranzuś to typowy dostawczak tzn. 3 osoby wbite w dowodzie , choc czasami bywało i 13 + dwa łóżka i stolik pośrodku :fcp18 .Pozdrówka dla wszystkich

jagrall
28-12-2006, 21:23
no to spokojnie możesz śmigać na B

Grzegorz1981
08-01-2007, 09:46
na B możesz prowadzić asuto do 9 osób razem z kierowcą, powyżej tego jest już autobus, a i tak takie pojazdy są budowane z reguły na bazie aut powyżej 3,5 tony[/quote]

Nie prawda możesz mieć max 7 osób powyrzej trzeba miec licencje musiałem zrobić i nie warzne czy wozisz prywatnie czy na firmę. Dlatego zmieniłem transita z 9 na 14 osób. Pozdrawiam

tontolandia
08-01-2007, 17:16
witam potrzebuje do forda transita 2002
konsole kompletną szukałem jusz wszedzie i nigdzie nie moge znales :fcp11 prosze o kontakt na gg2517706 vz góry dzienki

jagrall
08-01-2007, 17:38
Grzegorz1981, no to chyba niedano się cos pozmieniało, bo mnie uczyli że na B można jeździć do 9 osób. a poza tym to zgodnie z tym co piszesz, np. 9 osobowy vw caravelle albo merc vito to już autobus?? bo jakoś nie wydaje mi się

ziemek56
08-01-2007, 22:42
Trochę prawa dla Was !!!

Mając kat. B można prowadzić samochód osobowy lub ciężarowy o dopuszczalnym ( nie rzeczywistym ) ciężarze całkowitym do 3,5 T.Można prowadzić w/w pojazd z przyczepą lekką o ile łącznie z pojazdem ciągnącym nie przekrzcza dop. c. c. 3,5 T.

Osób można przewozić 9 DZIEWIĘĆ łącznie z kierowcą, czyli kiera + 8 pasażerów i na tyle max. musi być zarejestrowany. Jeżeli zarejestrowany jest pojazd na więcej niż 9 TO NIE WOLNO nawet jechać z powietrzem.

Ale to dotyczy przewozu osób NIEZAROBKOWEGO.

Dla przewozu zarobkowego osób na własny lub cudzy rachunek zaczynają się dodatkowe schody i ograniczenia. Kto chce sam doczyta - podobno winniśmy być na bieżąco z przepisami:
1, Ustawa Prawo o ruchu drogowym
2, Ustawa o transporcie drogowym
Wszystko jako aktualne teksty jednolite dostępne dla KAŻDEGO:

http://www.ifp.pl/ - najlepsze miejsce na przepisy drogowe.

PASTYL
19-04-2007, 18:30
na B możesz prowadzić asuto do 9 osób razem z kierowcą, powyżej tego jest już autobus, a i tak takie pojazdy są budowane z reguły na bazie aut powyżej 3,5 tony

Nie prawda możesz mieć max 7 osób powyrzej trzeba miec licencje musiałem zrobić i nie warzne czy wozisz prywatnie czy na firmę. Dlatego zmieniłem transita z 9 na 14 osób. Pozdrawiam

ziemek56 samą prawdę rzecze;
ja od 16 miesięcy (prawko mam 20miesięcy) wożę transitem 1+7+1 (kierowca,pasażerowie, wózek inwalidzki) dzieci niepełnosprawne do szkoły, mam wyłącznie prawko kat. B i to wystarczy; od początku przez prawie rok wyjaśniliśmy sytuację, czy muszę mieć szkolenie dla przewoźników osób w WORD, i z tego co ustaliliśmy z policją, innymi placówkami, i prawnikami itp. to nie trzeba takiego kursu (działam "niepublicznie" - nie zabiorę każdego, a tylko zapisanych na przewóz, ani zarobkowo), oczywiście WORD był innego zdania, wiadomo chyba dlaczego :fcp16

ziemek56
19-04-2007, 19:48
działam "niepublicznie" - nie zabiorę każdego, a tylko zapisanych na przewóz, ani zarobkowo
Dokładnie. Nie przewozisz zarobkowo na własny lub cudzy rachunek i nawet Ustawa o transporcie drogowym nic do "twojego" pojazdu nie ma. Oczywiście musisz zatrzymać się na żądanie inspekcji transportu drogowego, ale tylko do wyjaśnienia rodzaju przewozu. :fcp3

kosmowski
20-04-2007, 11:07
na B możesz prowadzić asuto do 9 osób razem z kierowcą, powyżej tego jest już autobus, a i tak takie pojazdy są budowane z reguły na bazie aut powyżej 3,5 tony
Ja mam 9 osobowego jako prywatne auto osobowe i wożę 9 osób i nikt się nie czepia bo to jest osobówka. Ale jak bym chciał zarobkowo to nie można. A powyżej 9 osób to jest autobus :fcp20